ΦΑΚΕΛΟΣ "ΓΗΠΕΔΑ" Το σπίτι του Ηρακλή

 04/04/2008 00:00

ΦΑΚΕΛΟΣ "ΓΗΠΕΔΑ" Το σπίτι του Ηρακλή
Το 1965 δόθηκε ως αντιπαροχή στον Ερασιτέχνη Ηρακλή μία έκταση 38 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας, με την προοπτική κατασκευής του ιδιόκτητου γηπέδου. Στα 43 χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν θεμελιώσεις, υπογράφηκαν έγγραφα, αλλά ο σύλλογος παραμένει άστεγος. Εδώ όμως και μισό χρόνο, το νερό φαίνεται ότι έχει μπει στο αυλάκι...

Του Δημήτρη Βλάχου
vlachos@makthes.gr

Μέχρι πρόσφατα η ευθύνη βάρυνε την Πολιτεία σε ότι αφορά την κατασκευή του γηπέδου, προκειμένου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Πλέον το μπαλάκι πέφτει στους ανθρώπους του Ηρακλή, που καλούνται να φανούν συνεπείς στο ραντεβού που έχουν με την ιστορία. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Ερασιτέχνης έχει στην κατοχή του ενιαία έκταση περίπου 56 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας. Χώρος που κρίνεται αρκετός για να υλοποιηθεί ένα όνειρο δεκαετιών. Η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Μέχρι το 2005 δεν υπήρχε η δυνατότητα να χτίσει κάποιος στον συγκεκριμένο χώρο και γι' αυτό το λόγο υπήρχε θέμα νομιμότητας του κτιρίου. Όμως, επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, ψηφίστηκε διάταξη για τη χρήση γης και την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Βάσει του συντελεστή δόμησης της περιοχής (0,3), μπορούν να αξιοποιηθούν περίπου 18 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Σε αυτό το κομμάτι θα κατασκευαστεί το γήπεδο, ενώ υπάρχει το περιθώριο εμπορικής ανάπτυξης σε ποσοστό 35% (περίπου 6.500 τ.μ.).
Βάσει νόμου δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης και του υπόλοιπου χώρου, εφόσον δημιουργηθούν χώροι που έχουν σχέση με αθλητική δραστηριότητα. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα γυμναστήριο από την εκμετάλλευση του οποίου θα προκύπτουν έσοδα για τον φορέα που θα διαχειρίζεται το γήπεδο. Μέχρι τις 20 Απριλίου, θα ανατεθεί -κατόπιν σχετικού διαγωνισμού- σε εταιρία συμβούλων η μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης (business plan). Να γνωρίζουν δηλαδή οι άνθρωποι του συλλόγου τι είδους γήπεδο μπορούν να κατασκευάσουν και σε τι οφέλη μπορούν να προσβλέπουν.
Σχετική μελέτη είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια για τα 38 στρέμματα που είχε στην κατοχή του ο Ερασιτέχνης. Από εκείνη την μελέτη προέκυψε ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο 18.000 θέσεων, με σκέπαστρο σε όλες τις θύρες, υπόγειο πάρκινγκ, ενώ η εμπορική ανάπτυξη υπολογιζόταν σε μία έκταση περίπου 3.500 τ.μ. Το συνολικό κόστος εκείνου του έργου υπολογιζόταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Με την προοπτική κατασκευής του γηπέδου εντός πενταετίας παραχωρήθηκε η έκταση των 18.723,28 τετραγωνικών μέτρων από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού στον Ερασιτέχνη. Η σύμβαση που υπογράφηκε από τον Γιώργο Ορφανό, αποτελεί ένα είδος πίεσης προς την κυανόλευκη οικογένεια, καθώς δίνει το δικαίωμα στην Πολιτεία να επανακτήσει την έκταση, εφόσον:
1. Μέχρι το 2010 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες κατασκευής του έργου.
2. Μέχρι το 2012 δεν έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι (αν όχι ολόκληρο) του έργου.
Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές μεταξύ Ερασιτέχνη και ΠΑΕ. Η διάθεση για συνεργασία είναι δεδομένη, καθώς πρόκειται για έργο ζωής που θα ωφελήσει ολόκληρο το σύλλογο. Η ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου περνάει σε κυανόλευκα χέρια και η συμμετοχή στη διοίκηση της ΠΑΕ ανθρώπων, που μεγάλωσαν και αυτοί με το όνειρο του ιδιόκτητου γηπέδου, αποτελεί ευτυχή συγκυρία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί θητείας του Γιώργου Λιάνη στο υφυπουργείο Αθλητισμού, είχε υπογραφεί μία σύμβαση για το γήπεδο της Μίκρας, βάσει την οποίας η Πολιτεία θα χρηματοδοτούσε τον Ηρακλή με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ) για την έναρξη των εργασιών. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί με αυτή τη σύμβαση και αν η Κυβέρνηση την αναγνωρίζει. Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί λίαν συντόμως από την πλευρά της διοίκησης του Ερασιτέχνη, η οποία πάντως τονίζει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου και χωρίς αυτά τα χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον Ερασιτέχνη, από τις οποίες θα προκύψει νέο διοικητικό συμβούλιο. Ανεξαρτήτως των ανθρώπων που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΓΣ, δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή απόκλιση στο μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή του γηπέδου στη Μίκρα και η αξιοποίηση των Χορτατζήδων.

ΓΓΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Ημερομηνία-σταθμός για την αφετηρία καταληκτικών εξελίξεων στο θέμα της κατασκευής ιδιόκτητου ήταν η 10η Σεπτεμβρίου 2007. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού "ανέβηκε" το ακόλουθο δελτίο τύπου: "Mε απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, παραχωρείται στο Ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης, η χρήση του ακινήτου, έκτασης 18.723,28 τετρ. μέτρων, που βρίσκεται στη θέση Μίκρα Νέα Κρήνη του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία αποκτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με την παραπάνω απόφαση, ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της πρωτοβουλίας, που είχε αναλάβει το υφυπουργείο Αθλητισμού, προκειμένου να βοηθήσει τον Γ.Σ. Ηρακλής να αποκτήσει ιδιοκτησία, με τις τυπικές προϋποθέσεις, για να κατασκευάσει το δικό του γήπεδο". Από εκείνη την ημέρα, ο Ερασιτέχνης έχει πλέον στην κατοχή του κάτι παραπάνω από 56 ενιαία στρέμματα στην περιοχή της Μίκρας και πλέον το… μπαλάκι της ευθύνης περνάει στα χέρια των ανθρώπων του συλλόγου.

___________________________________

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η κατασκευή του ιδιόκτητου γηπέδου του Ηρακλή ήταν ένα από τα προσωπικά στοιχήματα του Νίκου Παναγόπουλου από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας του Ερασιτέχνη. Σχεδόν μία πενταετία αργότερα, έχει κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι επί των ημερών του έγιναν κινήσεις που δεν είχαν γίνει τον τελευταίο... μισό αιώνα. Πλέον, ο Ηρακλής έχει στην κατοχή του μία ενιαία έκταση 56 στρεμμάτων, που κρίνεται αρκετή για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου. "Από πλευράς προϋποθέσεων, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πλέον η ευθύνη περνάει σε εμάς, τα μέλη της οικογένειας του συλλόγου. Όταν αποφασίσαμε να ανακινήσουμε το θέμα του γηπέδου, έπρεπε να ξεπεράσουμε ένα σωρό προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως. Σας υπενθυμίζω ότι δεν είχαμε ούτε άδεια κατασκευής του κτιρίου στη Μίκρα όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΑΕ", ανέφερε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηρακλή.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Ο Παναγόπουλος στη συνέχεια μίλησε για τις σχέσεις ΓΣ και ΠΑΕ Ηρακλής, επισημαίνοντας ότι: "Είναι ευτύχημα που όλες αυτές οι ενέργειες συνέπεσαν χρονικά με την αλλαγή διοίκησης στην ΠΑΕ Ηρακλής. Πλέον υπάρχει μία υγιή κατάσταση, με ανθρώπους μέσα από τον σύλλογο. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές στο θέμα του γηπέδου, όπως διαφάνηκε στις πρόσφατες συναντήσεις μας. Με την εμπειρία αρκετών ετών από την ενασχόλησή μου με τα κοινά του Ηρακλή, μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις ΠΑΕ και Ερασιτέχνη είναι οι καλύτερες των τελευταίων τριάντα ετών. Η συνεργασία άλλωστε των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητη, καθώς ουσιαστικά ο χρήστης του γηπέδου θα είναι η ΠΑΕ".

_______________________________________

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΤΑΤΖΗΔΕΣ

Η… κολόνια της απόκτησης ιδιόκτητου γηπέδου, δεν κρατάει χρόνια, αλλά ολόκληρες δεκαετίες ταλαιπωρεί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζήτημα που ανέκυψε από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του συλλόγου. Το πρώτο γήπεδο του Ηρακλή ήταν ένας ημιπεριφραγμένος χώρος κοντά στον Λευκό Πύργο, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονο για την εποχή στάδιο, με προσωπική εργασία και χρήματα που έδωσαν φίλοι της νέας τότε ομάδας που δημιουργήθηκε στην πόλη. Χρήματα τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, ποτέ δεν πήραν πίσω.
Στις 15 Ιουνίου 1913, ο γενικός διοικητής, Κ. Ρακτιβάν, αποφάσισε ξαφνικά ότι ο σύλλογος έπρεπε να αποχωρήσει από τον χώρο, διότι ήταν μεγάλης αξίας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε μία περιπέτεια που έπειτα από σχεδόν ένα αιώνα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ως αντιπαροχή δόθηκε ένας χώρος απέναντι από το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς". Από τις αρχές της δεκαετίας του '30, ήταν σχεδόν καθημερινές οι προστριβές με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας ήθελαν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Για πετύχουν το στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την απομάκρυνση του συλλόγου από το σπίτι του, χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της εκγύμνασης των φοιτητών.
Μετά τον πόλεμο, η διοίκηση του πανεπιστημίου κατέθεσε αγωγή, ζητώντας την έξωση του συλλόγου, η οποία έπειτα από διαδοχικές δίκες έγινε δεκτή. Κατόπιν επαφών με πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς του τόπου, δόθηκε -ως ένα είδος αντιπαροχής- ο χώρος των Χορτατζήδων. Τον Απρίλιο του 1953 και ενώ είχαν συγκεντρωθεί χρήματα για την ανέγερση του γηπέδου, η γενική διοίκηση Βορείου Ελλάδος ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση του Ηρακλή, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Εκκλησία, ως αντάλλαγμα απαλλοτριωθέντων μοναστηριακών κτημάτων.
Στις 11/11/1957 ψηφίστηκε η παραχώρηση του χώρου στον Ηρακλή αντί του ποσού των 200 χιλιάδων δραχμών, το οποίο θα καταβαλλόταν σε δώδεκα εξαμηνιαίες δόσεις. Το 1965 επανήλθε το πανεπιστήμιο, που ζήτησε ένα μεγάλο κομμάτι από τους Χορτατζήδες και πρότεινε τον χώρο στην περιοχή της Μίκρας. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε, αλλά το 1980 ένα μέρος της έκτασης καταπατήθηκε αυθαίρετα από την ΓΓΑ για να δημιουργηθούν τα κλειστά γυμναστήρια της πάλης και της γυμναστικής.

_________________________________

ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ: ΕΔΡΑ ΕΠΙ 48 ΧΡΟΝΙΑ

Την ώρα που η οικογένεια του Ηρακλή δίνει τη δική της μάχη για την κατασκευή του δικού της γηπέδου, ο σύλλογος έχει ταυτιστεί με το Καυταντζόγλειο στάδιο, την έδρα που χρησιμοποιεί τα τελευταία 48 χρόνια. Το Καυταντζόγλειο είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας και φιλοξένησε τον πρώτο επίσημο αγώνα στις 27 Οκτωβρίου 1960. Πήρε την ονομασία του από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, ο οποίος λάτρευε τη Θεσσαλονίκη και άφησε σε αυτή ολόκληρη την περιουσία του. Η σημερινή του χωρητικότητα είναι 27.700 θέσεις, μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας με περίπου 50.000 θέσεις. Το ρεκόρ εισιτηρίων είναι 47.458, και είχαν διατεθεί σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, Ελλάδα - Ελβετία 4-1, στις 15 Οκτωβρίου 1969. Σημαντική στιγμή ήταν φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου διεξήχθησαν προκριματικοί, ημιτελικοί και ο μικρός τελικός των ανδρών (Ιταλία-Ιράκ).
Πέρα από τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις του Ηρακλή, στις εγκαταστάσεις του διεξάγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια μίτινγκ στίβου. Παράλληλα, ο Ηρακλής έχει να επιδείξει σήμερα τη Μίκρα, η οποία αποτελεί το προπονητικό κέντρο της επαγγελματικής ομάδας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τρία γήπεδα με χόρτο και προβολείς, πλήρες εργομετρικό κέντρο, αποδυτήρια, σάουνα και πισίνα.  Ακόμη, στο κτίριο του Ηρακλή στη Μίκρα βρίσκονται οι Διοικητικές υπηρεσίες και η αίθουσα Τύπου της ΠΑΕ. 

Το 1965 δόθηκε ως αντιπαροχή στον Ερασιτέχνη Ηρακλή μία έκταση 38 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας, με την προοπτική κατασκευής του ιδιόκτητου γηπέδου. Στα 43 χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν θεμελιώσεις, υπογράφηκαν έγγραφα, αλλά ο σύλλογος παραμένει άστεγος. Εδώ όμως και μισό χρόνο, το νερό φαίνεται ότι έχει μπει στο αυλάκι...

Του Δημήτρη Βλάχου
vlachos@makthes.gr

Μέχρι πρόσφατα η ευθύνη βάρυνε την Πολιτεία σε ότι αφορά την κατασκευή του γηπέδου, προκειμένου το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Πλέον το μπαλάκι πέφτει στους ανθρώπους του Ηρακλή, που καλούνται να φανούν συνεπείς στο ραντεβού που έχουν με την ιστορία. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Ερασιτέχνης έχει στην κατοχή του ενιαία έκταση περίπου 56 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας. Χώρος που κρίνεται αρκετός για να υλοποιηθεί ένα όνειρο δεκαετιών. Η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Μέχρι το 2005 δεν υπήρχε η δυνατότητα να χτίσει κάποιος στον συγκεκριμένο χώρο και γι' αυτό το λόγο υπήρχε θέμα νομιμότητας του κτιρίου. Όμως, επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, ψηφίστηκε διάταξη για τη χρήση γης και την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Βάσει του συντελεστή δόμησης της περιοχής (0,3), μπορούν να αξιοποιηθούν περίπου 18 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Σε αυτό το κομμάτι θα κατασκευαστεί το γήπεδο, ενώ υπάρχει το περιθώριο εμπορικής ανάπτυξης σε ποσοστό 35% (περίπου 6.500 τ.μ.).
Βάσει νόμου δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης και του υπόλοιπου χώρου, εφόσον δημιουργηθούν χώροι που έχουν σχέση με αθλητική δραστηριότητα. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα γυμναστήριο από την εκμετάλλευση του οποίου θα προκύπτουν έσοδα για τον φορέα που θα διαχειρίζεται το γήπεδο. Μέχρι τις 20 Απριλίου, θα ανατεθεί -κατόπιν σχετικού διαγωνισμού- σε εταιρία συμβούλων η μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης (business plan). Να γνωρίζουν δηλαδή οι άνθρωποι του συλλόγου τι είδους γήπεδο μπορούν να κατασκευάσουν και σε τι οφέλη μπορούν να προσβλέπουν.
Σχετική μελέτη είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια για τα 38 στρέμματα που είχε στην κατοχή του ο Ερασιτέχνης. Από εκείνη την μελέτη προέκυψε ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο 18.000 θέσεων, με σκέπαστρο σε όλες τις θύρες, υπόγειο πάρκινγκ, ενώ η εμπορική ανάπτυξη υπολογιζόταν σε μία έκταση περίπου 3.500 τ.μ. Το συνολικό κόστος εκείνου του έργου υπολογιζόταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Με την προοπτική κατασκευής του γηπέδου εντός πενταετίας παραχωρήθηκε η έκταση των 18.723,28 τετραγωνικών μέτρων από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού στον Ερασιτέχνη. Η σύμβαση που υπογράφηκε από τον Γιώργο Ορφανό, αποτελεί ένα είδος πίεσης προς την κυανόλευκη οικογένεια, καθώς δίνει το δικαίωμα στην Πολιτεία να επανακτήσει την έκταση, εφόσον:
1. Μέχρι το 2010 δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες κατασκευής του έργου.
2. Μέχρι το 2012 δεν έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι (αν όχι ολόκληρο) του έργου.
Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές μεταξύ Ερασιτέχνη και ΠΑΕ. Η διάθεση για συνεργασία είναι δεδομένη, καθώς πρόκειται για έργο ζωής που θα ωφελήσει ολόκληρο το σύλλογο. Η ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου περνάει σε κυανόλευκα χέρια και η συμμετοχή στη διοίκηση της ΠΑΕ ανθρώπων, που μεγάλωσαν και αυτοί με το όνειρο του ιδιόκτητου γηπέδου, αποτελεί ευτυχή συγκυρία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί θητείας του Γιώργου Λιάνη στο υφυπουργείο Αθλητισμού, είχε υπογραφεί μία σύμβαση για το γήπεδο της Μίκρας, βάσει την οποίας η Πολιτεία θα χρηματοδοτούσε τον Ηρακλή με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ) για την έναρξη των εργασιών. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί με αυτή τη σύμβαση και αν η Κυβέρνηση την αναγνωρίζει. Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί λίαν συντόμως από την πλευρά της διοίκησης του Ερασιτέχνη, η οποία πάντως τονίζει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου και χωρίς αυτά τα χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον Ερασιτέχνη, από τις οποίες θα προκύψει νέο διοικητικό συμβούλιο. Ανεξαρτήτως των ανθρώπων που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΓΣ, δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή απόκλιση στο μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατασκευή του γηπέδου στη Μίκρα και η αξιοποίηση των Χορτατζήδων.

ΓΓΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Ημερομηνία-σταθμός για την αφετηρία καταληκτικών εξελίξεων στο θέμα της κατασκευής ιδιόκτητου ήταν η 10η Σεπτεμβρίου 2007. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού "ανέβηκε" το ακόλουθο δελτίο τύπου: "Mε απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, παραχωρείται στο Ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης, η χρήση του ακινήτου, έκτασης 18.723,28 τετρ. μέτρων, που βρίσκεται στη θέση Μίκρα Νέα Κρήνη του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία αποκτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με την παραπάνω απόφαση, ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της πρωτοβουλίας, που είχε αναλάβει το υφυπουργείο Αθλητισμού, προκειμένου να βοηθήσει τον Γ.Σ. Ηρακλής να αποκτήσει ιδιοκτησία, με τις τυπικές προϋποθέσεις, για να κατασκευάσει το δικό του γήπεδο". Από εκείνη την ημέρα, ο Ερασιτέχνης έχει πλέον στην κατοχή του κάτι παραπάνω από 56 ενιαία στρέμματα στην περιοχή της Μίκρας και πλέον το… μπαλάκι της ευθύνης περνάει στα χέρια των ανθρώπων του συλλόγου.

___________________________________

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Η κατασκευή του ιδιόκτητου γηπέδου του Ηρακλή ήταν ένα από τα προσωπικά στοιχήματα του Νίκου Παναγόπουλου από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας του Ερασιτέχνη. Σχεδόν μία πενταετία αργότερα, έχει κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι επί των ημερών του έγιναν κινήσεις που δεν είχαν γίνει τον τελευταίο... μισό αιώνα. Πλέον, ο Ηρακλής έχει στην κατοχή του μία ενιαία έκταση 56 στρεμμάτων, που κρίνεται αρκετή για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου. "Από πλευράς προϋποθέσεων, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πλέον η ευθύνη περνάει σε εμάς, τα μέλη της οικογένειας του συλλόγου. Όταν αποφασίσαμε να ανακινήσουμε το θέμα του γηπέδου, έπρεπε να ξεπεράσουμε ένα σωρό προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως. Σας υπενθυμίζω ότι δεν είχαμε ούτε άδεια κατασκευής του κτιρίου στη Μίκρα όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΑΕ", ανέφερε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηρακλή.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Ο Παναγόπουλος στη συνέχεια μίλησε για τις σχέσεις ΓΣ και ΠΑΕ Ηρακλής, επισημαίνοντας ότι: "Είναι ευτύχημα που όλες αυτές οι ενέργειες συνέπεσαν χρονικά με την αλλαγή διοίκησης στην ΠΑΕ Ηρακλής. Πλέον υπάρχει μία υγιή κατάσταση, με ανθρώπους μέσα από τον σύλλογο. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές στο θέμα του γηπέδου, όπως διαφάνηκε στις πρόσφατες συναντήσεις μας. Με την εμπειρία αρκετών ετών από την ενασχόλησή μου με τα κοινά του Ηρακλή, μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις ΠΑΕ και Ερασιτέχνη είναι οι καλύτερες των τελευταίων τριάντα ετών. Η συνεργασία άλλωστε των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητη, καθώς ουσιαστικά ο χρήστης του γηπέδου θα είναι η ΠΑΕ".

_______________________________________

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΤΑΤΖΗΔΕΣ

Η… κολόνια της απόκτησης ιδιόκτητου γηπέδου, δεν κρατάει χρόνια, αλλά ολόκληρες δεκαετίες ταλαιπωρεί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζήτημα που ανέκυψε από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του συλλόγου. Το πρώτο γήπεδο του Ηρακλή ήταν ένας ημιπεριφραγμένος χώρος κοντά στον Λευκό Πύργο, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονο για την εποχή στάδιο, με προσωπική εργασία και χρήματα που έδωσαν φίλοι της νέας τότε ομάδας που δημιουργήθηκε στην πόλη. Χρήματα τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, ποτέ δεν πήραν πίσω.
Στις 15 Ιουνίου 1913, ο γενικός διοικητής, Κ. Ρακτιβάν, αποφάσισε ξαφνικά ότι ο σύλλογος έπρεπε να αποχωρήσει από τον χώρο, διότι ήταν μεγάλης αξίας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε μία περιπέτεια που έπειτα από σχεδόν ένα αιώνα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ως αντιπαροχή δόθηκε ένας χώρος απέναντι από το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς". Από τις αρχές της δεκαετίας του '30, ήταν σχεδόν καθημερινές οι προστριβές με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας ήθελαν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Για πετύχουν το στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την απομάκρυνση του συλλόγου από το σπίτι του, χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της εκγύμνασης των φοιτητών.
Μετά τον πόλεμο, η διοίκηση του πανεπιστημίου κατέθεσε αγωγή, ζητώντας την έξωση του συλλόγου, η οποία έπειτα από διαδοχικές δίκες έγινε δεκτή. Κατόπιν επαφών με πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς του τόπου, δόθηκε -ως ένα είδος αντιπαροχής- ο χώρος των Χορτατζήδων. Τον Απρίλιο του 1953 και ενώ είχαν συγκεντρωθεί χρήματα για την ανέγερση του γηπέδου, η γενική διοίκηση Βορείου Ελλάδος ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση του Ηρακλή, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Εκκλησία, ως αντάλλαγμα απαλλοτριωθέντων μοναστηριακών κτημάτων.
Στις 11/11/1957 ψηφίστηκε η παραχώρηση του χώρου στον Ηρακλή αντί του ποσού των 200 χιλιάδων δραχμών, το οποίο θα καταβαλλόταν σε δώδεκα εξαμηνιαίες δόσεις. Το 1965 επανήλθε το πανεπιστήμιο, που ζήτησε ένα μεγάλο κομμάτι από τους Χορτατζήδες και πρότεινε τον χώρο στην περιοχή της Μίκρας. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε, αλλά το 1980 ένα μέρος της έκτασης καταπατήθηκε αυθαίρετα από την ΓΓΑ για να δημιουργηθούν τα κλειστά γυμναστήρια της πάλης και της γυμναστικής.

_________________________________

ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ: ΕΔΡΑ ΕΠΙ 48 ΧΡΟΝΙΑ

Την ώρα που η οικογένεια του Ηρακλή δίνει τη δική της μάχη για την κατασκευή του δικού της γηπέδου, ο σύλλογος έχει ταυτιστεί με το Καυταντζόγλειο στάδιο, την έδρα που χρησιμοποιεί τα τελευταία 48 χρόνια. Το Καυταντζόγλειο είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας και φιλοξένησε τον πρώτο επίσημο αγώνα στις 27 Οκτωβρίου 1960. Πήρε την ονομασία του από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, ο οποίος λάτρευε τη Θεσσαλονίκη και άφησε σε αυτή ολόκληρη την περιουσία του. Η σημερινή του χωρητικότητα είναι 27.700 θέσεις, μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας με περίπου 50.000 θέσεις. Το ρεκόρ εισιτηρίων είναι 47.458, και είχαν διατεθεί σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, Ελλάδα - Ελβετία 4-1, στις 15 Οκτωβρίου 1969. Σημαντική στιγμή ήταν φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου διεξήχθησαν προκριματικοί, ημιτελικοί και ο μικρός τελικός των ανδρών (Ιταλία-Ιράκ).
Πέρα από τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις του Ηρακλή, στις εγκαταστάσεις του διεξάγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια μίτινγκ στίβου. Παράλληλα, ο Ηρακλής έχει να επιδείξει σήμερα τη Μίκρα, η οποία αποτελεί το προπονητικό κέντρο της επαγγελματικής ομάδας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τρία γήπεδα με χόρτο και προβολείς, πλήρες εργομετρικό κέντρο, αποδυτήρια, σάουνα και πισίνα.  Ακόμη, στο κτίριο του Ηρακλή στη Μίκρα βρίσκονται οι Διοικητικές υπηρεσίες και η αίθουσα Τύπου της ΠΑΕ. 

Επιλέξτε Κατηγορία