Λόγια του Βαρδάρη

  • Φαιδρά Πορτοκαλέα#95: Οι αρχαίες λέξεις, η παραπλάνηση, η ισονομία, οι σερίφηδες, η περιπέτεια, ο αεικίνητος και το επεισόδιο
    04/03/2024 09:30

    Φαιδρά Πορτοκαλέα#95: Οι αρχαίες λέξεις, η παραπλάνηση, η ισονομία, οι σερίφηδες, η περιπέτεια, ο αεικίνητος και το επεισόδιο

    Αλαλάζω (κραυγάζω δυνατά),αμνήμων (αυτός που λησμονεί), εδώλιον (κάθισμα κατηγορούμενου), κόλαφος (ράπισμα), κτείνω (σκοτώνω), λυπεινώ (προξενώ λύπη), μνεία (ανάμνηση), ολιγωρία (αμέλεια), σαθρός (σάπιος), υπερβασία (παράβαση νόμου), είναι μερικές λέξεις που δανειζόμαστε από την αρχαία ελληνική γλώσσα που μπορούν να χαρακτηρίσουν ορισμένες από τις πτυχές του ανείπωτου δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και να εκφράσουν ορισμένα από τα αισθήματα που έχουν κυριέψει τον κάθε απλό πολίτη. 

    Δεν είναι τυχαίο ότι ανεξαρτήτου ιδεολογικής προέλευσης, κοσμοθεωρίας και κοινωνικής τάξης οι πορείες για τη μαύρη επέτειο ήταν πολυπληθής πέραν του αναμενόμενου και ίσως ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι σίγουρα πρέπει κάτι ν’ αλλάξει στη λειτουργία του ελληνικού κράτους. 

    Αναρωτιέται ο καθένας μας μήπως τελικά όλα αυτά που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα είναι ο καθρέφτης ενός διαχρονικού, βαθιά προβληματικού και δυσλειτουργικού, διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού, που παρόλο τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων, ως τέρας της μυθολογίας αρνείται να εγκαταλείψει…

    Μέρος κάθε δυστυχίας είναι και η σκιά ή η σκέψη της δυστυχίας: το γεγονός ότι όχι μόνο υποφέρεις, αλλά και ότι πρέπει να συνεχίσεις να σκέφτεσαι για το γεγονός ότι υποφέρεις. Δεν ζω μόνο κάθε μέρα μες στη λύπη, αλλά ζω κάθε μέρα σκεπτόμενος ότι ζω μες στη λύπη.

    C.S. Lewis

    Ιρλανδός συγγραφέας

    Μαθαίνουμε ότι, μετά τους πρόσφατους εντατικούς ελέγχους για τους κοινόχρηστους χώρους από τον δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχει ένα παράπονο στο περιβάλλον του υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Πέγκα, ο οποίος προεκλογικά είχε κατηγορηθεί παραπλανητικά ότι στην ατζέντα του είχε τον «διωγμό» των επαγγελματιών της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων και τελικά αυτά που του είχαν χρεώσει εφαρμόζονται και με το παραπάνω.

    Βέβαια δεν είναι λίγοι οι πολίτες που με ικανοποίηση μπόρεσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια να διασχίσουν κάθετα κεντρικούς οδούς, χωρίς ζικ-ζακ και εμπόδια αλλά και να περπατήσουν σε πεζοδρόμια που ήταν απροσπέλαστα.

    Στο πλαίσιο, όμως, της ισονομίας θα πρέπει οι έλεγχοι να συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας δήμου Θεσσαλονίκης, όπως η Τούμπα, Χαριλάου και αλλού, όπου κι εκεί παρατηρούνται υπερβολικές καταλήψεις του κοινόχρηστου χώρου. Όσο δε για το κέντρο πόλης έχουν μείνει ορισμένοι θύλακες απίστευτης κατάληψης, οι οποίοι όχι μόνο «βγάζουν μάτι» αλλά έχουν και πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων. Με την ευκαιρία των ελέγχων μαθαίνουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που επαγγελματίες προχωρούσαν σε μίσθωση καταστημάτων ενώ εκ των προτέρων γνώριζαν ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και αναρωτιόμαστε, υπήρξαν αφελείς ή θύματα υποσχέσεων από ιθύνοντες…; 

    Επίσης οι φήμες λένε ότι δεν σταματάνε οι προσπάθειες των παραβατικών να βρουν «τρύπα» εις το σύστημα μπας και συνεχίσουν την ασυδοσία… Είναι φανερό δε ότι υποχρέωση του δημάρχου Αγγελούδη είναι να προστατέψει αυτούς που έχουν συμμορφωθεί έναντι αυτών που συνεχίζουν την αυθαιρεσία. Επίσης να βάλει φρένο σ’ αυτούς που επηρεασμένοι από αμερικάνικες ταινίες, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τους «σερίφηδες της γειτονιάς τους» και να υποδεικνύουν τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

    Μόλις κυριαρχήσει σε μία πόλη ένας κυβερνήτης, θα πρέπει να σκεφθεί τι τιμωρίες θα επιβάλει. Πρέπει να τις επιβάλει όλες μια κι έξω και να μην τις ανανεώνει κάθε μέρα.

    Νικολό Μακιαβέλι

    Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

    Τέλος δεν έχει η περιπέτεια χρηματοδότησης των δημόσιων τουαλετών που θέλει ορθώς να τοποθετήσει σε διάφορα σημεία προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού ο μεν πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μασούτης το απέρριψε το αίτημα συμμετοχής στο κόστος τους, ο δε του Βιοτεχνικού, Καπνοπώλης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει φράγκο» και ο μόνος που δέχτηκε είναι ο του Επαγγελματικού Ζορπίδης. Για να δούμε, θα εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της πόλης ή θα μυρίζει κάτουρα κάθε γωνιά και ρούγα.

    Συγκινητική και πολυπληθής η συγκέντρωση της Μαρίας Σπυράκη σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου μετά την πλήρη απαλλαγή της από κάθε κατηγορία συναντήθηκε με φίλες και φίλους της και αντάλλαξαν απόψεις περί πολλών επίκαιρων ζητημάτων. Βέβαια στο «γαλάζιο» Ευρωψηφοδέλτιο υπάρχει ένας κορεσμός από δημοσιογράφους και η μάχη της εκλογής θα είναι σκληρή, παρόλα αυτά το έργο και η απήχηση του καθενός στον κόσμο θα παίξει σημαντικό ρόλο.

    Μην αποφεύγεις τους κόπους ή, αλλιώς, να μην κυνηγάς αξιώματα.

    Θουκυδίδης

    Αθηναίος ιστορικός

    Αεικίνητος ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος αφού μετά την συνάντηση του με το Κώστα Ταγγίρη του ΟΑΣΘ στην Σίνδο, μετέβη την επομένη στην Αθήνα για συνάντηση με τη δική μας Έλενα Ράπτη, υφυπουργό Τουρισμού αφού το ΔΙΠΑΕ έχει και το αντίστοιχο τμήμα φοίτησης και απ’ ό,τι μαθαίνουμε η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα αφού είναι γνωστή η ευγενική και μειλίχια προσέγγιση των θεμάτων από την υφυπουργό.

    Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια και αν οι καρδερίνες μας με ανθρώπινη φωνή είδαν καλά διότι, καθώς πετούσαν πάνω από το γήπεδο της Τούμπας παρατήρησαν εκεί κάπου στις σουίτες κάποιο αγενές επεισόδιο εις βάρος κυβερνητικού στελέχους τ’ οποίο όμως δεν πήρε διαστάσεις...

    Λένε ότι ,πρέπει, να κάνεις λίγα αν θες να είσαι σε καλή διάθεση.

    Μάρκος Αυρήλιος

    Ρωμαίος Αυτοκράτωρ

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024