Λόγια του Βαρδάρη

  • Φαιδρά Πορτοκαλέα#102: Η βασίλισσα Αμαλία, οι ευεργέτες, ο ΟΝΝΕΔίτης, η επιστολή, η κατάταξη και τα παρατσούκλια
    22/04/2024 09:30

    Φαιδρά Πορτοκαλέα#102: Η βασίλισσα Αμαλία, οι ευεργέτες, ο ΟΝΝΕΔίτης, η επιστολή, η κατάταξη και τα παρατσούκλια

    Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας (πρώην βασιλικός) αποτελεί μία επιτυχημένη προσπάθεια της Βασίλισσας Αμαλίας για δημιουργία ενός μοναδικού πράσινου πνεύμονα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Φανταστείτε λοιπόν κάποια κυβέρνηση να αποφασίσει να… χτίσει μέσα στον χώρο του ένα συνεδριακό κέντρο, ένα ξενοδοχείο αλλά και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Το απόλυτα φανταστικό αυτό σενάριο θέλει να σας δημιουργήσει νοερά την εικόνα της προτεινόμενης ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ. Μήπως μετά από τόσα χρόνια της δημιουργίας του Εθνικού Κήπου δίνεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η ευκαιρία να δημιουργήσει το ανάλογο τοπόσημο και στην πολύπαθη Θεσσαλονίκη μας; Μήπως οι αρμόδιοι υπουργοί Σκέρτσος και Χατζηδάκης θέλουν να μείνουν εις τη μνήμη των Θεσσαλονικέων ως Μέγα Ευεργέτες εφόσον με τις ενέργειές τους δημιουργήσουν ένα μοναδικό πράσινο πάρκο που θα ανεβάσει το επίπεδο ζωής της πόλης μας; Είναι σίγουρο ότι αν η Βασίλισσα Αμαλία το 1839 είχε τη διορατικότητα να δημιουργήσει και να χαρίσει στους Αθηναίους ένα μοναδικό πάρκο, οι προαναφερθέντες υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορούν να πράξουν το ίδιο και να χαρίσουν στους Θεσσαλονικείς ένα ανάλογο δώρο!

    Ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι οι υπέροχοι κηπουροί που κάνουν τις ψυχές μας να ανθίζουν.

    Μαρσέλ Προυστ

    Γάλλος συγγραφέας

    Μαζική και πολύ επιτυχημένη συγκέντρωση παλαιών ΟΝΝΕΔιτών για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του Θανάση Εξαδάκτυλου για την Ευρωβουλή. Οι αναμνήσεις διαφόρων ιστοριών των προεκλογικών περιόδων από τη δεκαετία του ’80 ξαναζωντάνεψαν αφού οι συμμετέχοντες είχαν έντονη κομματική δράση σε δύσκολους καιρούς για την «γαλάζια» παράταξη και χρησιμοποιώντας και τον σχετικό «γαλάζιο» στίχο στην συγκέντρωση «…μύρισε θυμάρι και βασιλικό…».

    Βέβαια για την συγκεκριμένη μάζωξη σχολιάσθηκε το γεγονός ότι ο Μηνάς Σαμαντζίδης (πρώην πρόεδρος Διοικούσας ΝΔ) στα μηνύματα που έστειλε χρησιμοποίησε τη φράση (κατά το δοκούν) «…Μια φορά ΟΝΝΕΔίτης για πάντα ΟΝΝΕΔίτης…» ενώ δεν είχε κάνει το ίδιο με την υποψηφιότητα του ΟΝΝΕΔίτη Νίκου Ταχιάου για τον δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα τάχθηκε αντίθετα της τότε επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Εμπρός καλές μου καρακάξες τραγουδήστε κρααα, κρααα, κρααα…

    Ξεχνάει κανείς τα λάθη του, όταν τα εξομολογείται σε κάποιον άλλον. Ο άλλος, όμως, δεν τα ξεχνάει.

    Φρήντριχ Νίτσε

    Γερμανός φιλόσοφος

    Βρεθήκαμε σε παρέα δημοτών που δεν είχαν στηρίξει τον Στέλλιο Αγγελούδη για δήμαρχο, οι οποίοι όμως έχουν αλλάξει πλήρως την γνώμη τους διότι διαπιστώνουν ότι ο σημερινός δήμαρχος ασχολείται με όλα τα ζητήματα της πόλης, από τα πιο ασήμαντα ως το πιο σημαντικά, δεν πέρασε δε ασχολίαστη, θετικώς, η επιστολή του δημάρχου για την απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Μπριζ, ούτε η επιτυχία του να εκταμιεύσει από την κεντρική κυβέρνηση 13 εκατομμύρια ευρώ γιατί στο πρόσωπό του ο πρωθυπουργός διεπίστωσε ότι έχει να κάνει με μία προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων.

    Οι άνθρωποι που πρέπει να φοβάσαι δεν είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί σου, αλλά αυτοί που διαφωνούν μαζί σου και φοβούνται να σου το πουν.

    Ναπολέων Βοναπάρτης

    Γάλλος ηγέτης

    Είναι σημαντικό να τιμάς τις ρίζες σου και να μην τις ξεχνάς. Αυτό μάλλον είχε στο μυαλό του ο πρύτανης Σταμάτης Αγγελόπουλος του ΔΙΠΑΕ και τίμησε τον εμπνευστή της δημιουργίας του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, καθηγητή Κώστα Γραμμένου, που σε ειδική εκδήλωση αναγορεύτηκε σε επίτιμος διδάκτοράς του. Μάλιστα την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού επί κυβερνήσεώς του απέκτησε σάρκα και οστά το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει συμπεριληφθεί με μεγάλες αξιώσεις στη διεθνή πανεπιστημιακή κατάταξη και κατέχει εξαιρετική θέση μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και ο σημερινός υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης σε ιδιαίτερα στενή συνεργασία με τον πρύτανη έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο αναβάθμισης των τμημάτων του και στα παραρτήματα του αλλά και τη δημιουργία νέων.

    Η μόρφωση χωρίς σκέψη προκαλεί σύγχυση. Η σκέψη χωρίς μόρφωση παραπαίει.

    Κομφούκιος

    Κινέζος φιλόσοφος

    Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ο Ε’ επονομάστηκε υβριστικά από τους αντιπάλους του Κοπρώνυμος γιατί κατά τη διάρκεια της βάφτισης του ρύπανε την κολυμβήθρα… έτσι θεωρούμε με χιουμοριστική διάθεση, βέβαια, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί οι αρχηγοί των κομμάτων όταν αναφέρονται στη βάφτισή τους γιατί οι κακεντρεχείς μπορούν να τους προσάψουν παρατσούκλια όπως για τον μεν Κασσελάκη ο Θαυματουργός, ενώ για τον Ανδρουλάκη ο Αγουρέλαιος

    …Ομολογώ εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.

    Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.

    Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.

    Αμήν.

    Απόσπασμα του «Πιστεύω» που διαβάζουν οι νονοί

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024