Λόγια του Βαρδάρη

  • Επίθεση Παπαστεργίου σε Τζιτζικώστα για το ΕΣΠΑ
    14/01/2020 15:58

    Επίθεση Παπαστεργίου σε Τζιτζικώστα για το ΕΣΠΑ

    Τα πυρά του εναντίον της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ εξαπολύει ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Χρήστος Παπαστεργίου.

    Σχολιάζοντας μέσω facebook ο κ. Παπαστεργίου το γεγονός πως η ΠΚΜ έχασε την «πρωτιά» στην απορρόφηση κονδυλίων και πλέον βρίσκεται στην Τρίτη θέση σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020 έγραψε:

    «1. Τα επιχειρησιακά προγράμματα έχουν υψηλότερη απορροφητικότητα από τα περιφερειακά, παρόλο που και αυτά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή το γραφειοκρατικό κράτος κάνει καλύτερη δουλειά από τις αιρετές περιφέρειες. Γι΄αυτό και, όταν φτάνουν τα πράγματα στο αμήν, αφαιρεί προγράμματα από τις περιφέρειες και τα διαχειρίζεται το ίδιο. Αυτό έχει ήδη συμβεί, στην Κεντρική Μακεδονία και θα ξανασυμβεί.

    2. Επισημάναμε, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι η περιφέρεια βαδίζει χωρίς σχέδιο. Χαρακτηριστικά να θυμίσουμε ότι οι εγγραφές εισροών-επιχορηγήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια για το 2020 είναι μόλις 200.000 Ευρώ, ενώ στην Κρήτη είναι 6.857.235,95 Ευρώ. Η λεπτομέρεια των αριθμών, δείχνει και το ποιος κάνει σοβαρή προετοιμασία και ποιος πάει στα κουτουρού...

    3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Περιφέρειας, όπως έχουν αναρτηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2019, στους κρίσιμους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχισθούν και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2017, τα πράγματα είναι τραγικά. Ειδικότερα:

    - ΕΡΕΥΝΑ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 12,9%
    - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0%
    - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 0,5%
    - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ 0,9%
    - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 10%
    - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 10,7%
    - ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2,2%
    - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 21,2%
    - ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΤΠΑ 12,3% και ΕΚΤ 7,5%

    Συνεπώς πλήρης αδιαφορία για το μέλλον, χαβαλές και επικοινωνιακή προβολή και άγνοια κινδύνου, αφού ούτε τεχνική βοήθεια "χρειαζόμαστε" για να καλύψουμε τα τεράστια κενά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που νοιάζονται...

    Έστω και τώρα ας απαντήσει ο κ. Τζιτζικώστας και οι συνεργάτες του: Θα κάνουν κάτι; Ξέρουν τι φταίει; Θα χάσουμε και άλλες ευκαιρίες; Και το σημαντικότερο, θα χάσουμε και άλλες γενιές; Ως πότε...».