ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Στα μοναδικά πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος και στην μοναδικότητα του κυρίαρχου Εθνικού ΠΟΠ προϊόντος μας, της φέτας ήταν εστιασμένη η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

 29/09/2020 08:51

Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Στα μοναδικά πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος και στην μοναδικότητα του κυρίαρχου Εθνικού ΠΟΠ προϊόντος μας, της φέτας ήταν εστιασμένη η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας και τις εν δυνάμει επιχειρηματικές προοπτικές, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ανέλυσαν ο κ. Γιώργος Αρσένος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, Διευθυντής του Τμήματος Βιοχημίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κα Σμαρώ Σωτηράκη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα, επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα, τόσο του πρόβειου όσο και γίδινου γάλακτος, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μορφή των εκμεταλλεύσεων (ποιμενικής μορφής), στο αυτόχθονο γενετικό υλικό, ιδιαίτερα των αιγών, που διατηρείται έως και σήμερα και ασφαλώς στην πλούσια βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδεικνύουν τις παραγωγές των τυροκομικών μονάδων του συνόλου της Περιφέρειας, σε προϊόντα υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, εντάσσοντάς τα στον κατάλογο των υπερτροφών. Το γίδινο γάλα και η αυθεντική φέτα κατέχουν κορυφαία θέση στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τις προοπτικές εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητάς τους, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Στα μοναδικά πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος και στην μοναδικότητα του κυρίαρχου Εθνικού ΠΟΠ προϊόντος μας, της φέτας ήταν εστιασμένη η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας και τις εν δυνάμει επιχειρηματικές προοπτικές, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ανέλυσαν ο κ. Γιώργος Αρσένος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Κουρέτας Δημήτρης, Διευθυντής του Τμήματος Βιοχημίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η κα Σμαρώ Σωτηράκη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα, επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα, τόσο του πρόβειου όσο και γίδινου γάλακτος, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μορφή των εκμεταλλεύσεων (ποιμενικής μορφής), στο αυτόχθονο γενετικό υλικό, ιδιαίτερα των αιγών, που διατηρείται έως και σήμερα και ασφαλώς στην πλούσια βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδεικνύουν τις παραγωγές των τυροκομικών μονάδων του συνόλου της Περιφέρειας, σε προϊόντα υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, εντάσσοντάς τα στον κατάλογο των υπερτροφών. Το γίδινο γάλα και η αυθεντική φέτα κατέχουν κορυφαία θέση στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τις προοπτικές εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητάς τους, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία