ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επενδυτική κυψέλη η Θεσσαλονίκη

Ταχεία ανάκαμψη για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων που έδειξε ισχυρά αντισώματα στην πανδημική λαίλαπα - Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης ανά περιοχή

 07/12/2021 07:00

Επενδυτική κυψέλη η Θεσσαλονίκη

Στέφανος Μαχτσίρας

Σε τροχιά ανάταξης με γοργούς ρυθμούς κινείται η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης με logistics, γραφειακούς και επαγγελματικούς να σχηματίζουν ένα ελπιδοφόρο επενδυτικό… μωσαϊκό καθιστώντας την πόλη περιζήτητο προορισμό για τους επενδυτές ενώ και τα σχέδια που «τρέχουν» απεικονίζουν ανάγλυφα τη δυναμική που αναπτύσσεται.

Τις τάσεις, τις τιμές ανά περιοχή, τις μεταπανδημικές προοπτικές της αγοράς επαγγελματικής κατοικίας και τις επενδύσεις που «τρέχουν» στη Θεσσαλονίκη σκιαγραφεί για τη «ΜτΚ» ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται σταθεροποιητικές και ανοδικές τάσεις στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων ενώ τα επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται αλλάζουν άρδην την εικόνα της πόλης.

«Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης γνωρίζει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία δύο έτη και όλα πλέον δείχνουν ότι δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής δυστοκίας λόγω της COVID-19. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια με το μετρό να μην λειτουργεί ακόμη και τις τιμές των ακινήτων να βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σε σχέση με αυτές της Αθήνας, όσο και υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ζήτηση επαγγελματικών χώρων σύγχρονων προδιαγραφών από πολυεθνικές που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στην γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων στην πόλη. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να αγγίζει το 10-12% όταν ξεπεραστεί πλήρως το κομμάτι της πανδημίας και για την επόμενη τριετία», επισημαίνει ο κ. Μερεκούλιας.

Στο… ύψος τους οι τιμές - Zωηρό το ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους

Αναφορικά με τους γραφειακούς χώρους «υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα με πολλά projects νέων κτιρίων γραφείων εν εξελίξει. Οι τιμές μισθωμάτων παραμένουν σε σταθερή τροχιά, ενώ υπάρχουν και περιοχές που σημειώθηκε αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους, Εγνατία, δικαστήρια) η τιμή ενοικίασης για ένα γραφείο από 50 έως 150 τ.μ. κυμαίνεται από €15 έως €25 / τ.μ., ενώ στην 26ης Οκτωβρίου από €13 έως €20 / τ.μ., στην Πυλαία, στη δυτική είσοδο από €5 έως €8 / τ.μ. Αντίστοιχα οι γραφειακοί χώροι στην Δυτική Θεσσαλονίκη πωλούνται από €800-€1.000 / τ.μ. ενώ στην Ανατολική πλευρά οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €2.000 - 2.300 / τ.μ. με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε ποσοστά 6,25% - 7,25%. Η Ανατολική πλευρά έχει λιγότερη ζήτηση στην παρούσα φάση καθώς η επικρατούσα χρήση γης είναι αγροτική και αυτό συνεπάγεται μικρότερη οικοδομησιμότητα των γηπέδων.

Στον τομέα των καταστημάτων, στο εμπορικό τμήμα της Τσιμισκή οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από €90 - €130 / τ.μ., ενώ αντίστοιχα οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €20.000 τ.μ. - €30.000 / τ.μ. διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε επίπεδα 5% - 6%. Στο δευτερεύον κομμάτι της Τσιμισκή οι τιμές είναι κατά πολύ πιο χαμηλές και κυμαίνονται από €35 / τ.μ. - €55 / τ.μ. Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι μέσες τιμές ενοικίασης στο υπόλοιπο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε δευτερεύουσες περιοχές, όπως π.χ. Πυλαία που οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται γύρω στα €15 / τ.μ. και οι αποδόσεις γύρω στο 7,0%-7,5%».

Δυναμική ανάπτυξη για τα logistics

Αναφερόμενος στα projects που τρέχουν σημειώνει πως «τον Οκτώβριο εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στους χώρους του πρώην εμπορικού κέντρου East Plaza στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στις ανερχόμενες από πλευράς real estate περιοχές με δύο μεγάλες επενδύσεις τεχνολογίας να έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί. Το πρώην εμπορικό κέντρο μεταμορφώθηκε σε σύγχρονα κτίρια γραφείων με μεγάλους open space χώρους με τη μορφή μικρών γειτονιών. Στον κλάδο των logistics ο Όμιλος Ορφέα Βεϊνόγλου εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου logistics center 25.000 τ.μ. για την κάλυψη αναγκών των εταιρειών διαδικτυακών πωλήσεων. Το λιμάνι που παρουσιάζει νέα πλέον δυναμική, ο σιδηρόδρομος και σύντομα η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ με τον ΟΛΘ αποτελούν σημαντικά έργα που τοποθετούν πλέον ορατά τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των Logistics, ενώ οι υψηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές ζητούμενες τιμές αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικό επενδυτικό κύμα στον τομέα των logistics τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι μισθωτικές αξίες για τυπικούς αποθηκευτικούς χώρους χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές και με ύψη μέχρι 9 μέτρα για το Καλοχώρι και τη ΒΙΠΕ Σίνδου κυμαίνονται από €2-€4 / τ.μ. / μήνα».

Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσει κάποιος στο real estate της Θεσσαλονίκης και ακόμη περισσότεροι για το ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το νέο big thing της χώρας την επόμενη πενταετία. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη-πόλος έλξης για ξένους τουρίστες και επενδυτές που αποτελεί ιδανικό προορισμό λόγω της θέσης-κλειδί που κατέχει».

Ανεβάζουν στροφές οι τιμές των ακινήτων

Η ανοδική τάση στην αγορά των ακινήτων αποτυπώνεται όχι μόνον στις εκτιμήσεις αλλά και σε στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και δημοσιοποίησε στα μέσα της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών και 8,2% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,7% και 8,3% αντίστοιχα στην Αθήνα, 4,6% και 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 2,1% και 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,3% και 3,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,8%, 5%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 4,4% και 6,4%, ενώ για το 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%. Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις, καθώς δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό, κάτι που μόλις συμβεί θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ράλι των τιμών. Για παράδειγμα, οι χορηγήσεις νέων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» διαμορφώθηκαν σε 554 κατά το φετινό εννεάμηνο, όταν στο σύνολο του 2020 είχαν εκδοθεί 938 άδειες, ενώ το 2019, το τελευταίο «ομαλό» έτος, είχαν χορηγηθεί 3.535 νέες άδειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η κατάσταση όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται πως βελτιώνεται. Κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 247,7 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αύξηση της τάξεως του 76% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 461,7 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξεως του 24,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 371,3 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγέθη αυτά εξακολουθούν να υπολείπονται του 2019, όταν είχε εισρεύσει 1,45 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι μόλις επιστρέψουν και οι επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. η ανοδική πορεία των τιμών θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Σε τροχιά ανάταξης με γοργούς ρυθμούς κινείται η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης με logistics, γραφειακούς και επαγγελματικούς να σχηματίζουν ένα ελπιδοφόρο επενδυτικό… μωσαϊκό καθιστώντας την πόλη περιζήτητο προορισμό για τους επενδυτές ενώ και τα σχέδια που «τρέχουν» απεικονίζουν ανάγλυφα τη δυναμική που αναπτύσσεται.

Τις τάσεις, τις τιμές ανά περιοχή, τις μεταπανδημικές προοπτικές της αγοράς επαγγελματικής κατοικίας και τις επενδύσεις που «τρέχουν» στη Θεσσαλονίκη σκιαγραφεί για τη «ΜτΚ» ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών VALUES, πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται σταθεροποιητικές και ανοδικές τάσεις στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων ενώ τα επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται αλλάζουν άρδην την εικόνα της πόλης.

«Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης γνωρίζει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία δύο έτη και όλα πλέον δείχνουν ότι δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής δυστοκίας λόγω της COVID-19. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια με το μετρό να μην λειτουργεί ακόμη και τις τιμές των ακινήτων να βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο σε σχέση με αυτές της Αθήνας, όσο και υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ζήτηση επαγγελματικών χώρων σύγχρονων προδιαγραφών από πολυεθνικές που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στην γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων στην πόλη. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί και να αγγίζει το 10-12% όταν ξεπεραστεί πλήρως το κομμάτι της πανδημίας και για την επόμενη τριετία», επισημαίνει ο κ. Μερεκούλιας.

Στο… ύψος τους οι τιμές - Zωηρό το ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους

Αναφορικά με τους γραφειακούς χώρους «υπάρχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα με πολλά projects νέων κτιρίων γραφείων εν εξελίξει. Οι τιμές μισθωμάτων παραμένουν σε σταθερή τροχιά, ενώ υπάρχουν και περιοχές που σημειώθηκε αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους, Εγνατία, δικαστήρια) η τιμή ενοικίασης για ένα γραφείο από 50 έως 150 τ.μ. κυμαίνεται από €15 έως €25 / τ.μ., ενώ στην 26ης Οκτωβρίου από €13 έως €20 / τ.μ., στην Πυλαία, στη δυτική είσοδο από €5 έως €8 / τ.μ. Αντίστοιχα οι γραφειακοί χώροι στην Δυτική Θεσσαλονίκη πωλούνται από €800-€1.000 / τ.μ. ενώ στην Ανατολική πλευρά οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €2.000 - 2.300 / τ.μ. με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε ποσοστά 6,25% - 7,25%. Η Ανατολική πλευρά έχει λιγότερη ζήτηση στην παρούσα φάση καθώς η επικρατούσα χρήση γης είναι αγροτική και αυτό συνεπάγεται μικρότερη οικοδομησιμότητα των γηπέδων.

Στον τομέα των καταστημάτων, στο εμπορικό τμήμα της Τσιμισκή οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονται από €90 - €130 / τ.μ., ενώ αντίστοιχα οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €20.000 τ.μ. - €30.000 / τ.μ. διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε επίπεδα 5% - 6%. Στο δευτερεύον κομμάτι της Τσιμισκή οι τιμές είναι κατά πολύ πιο χαμηλές και κυμαίνονται από €35 / τ.μ. - €55 / τ.μ. Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι μέσες τιμές ενοικίασης στο υπόλοιπο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε δευτερεύουσες περιοχές, όπως π.χ. Πυλαία που οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται γύρω στα €15 / τ.μ. και οι αποδόσεις γύρω στο 7,0%-7,5%».

Δυναμική ανάπτυξη για τα logistics

Αναφερόμενος στα projects που τρέχουν σημειώνει πως «τον Οκτώβριο εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στους χώρους του πρώην εμπορικού κέντρου East Plaza στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στις ανερχόμενες από πλευράς real estate περιοχές με δύο μεγάλες επενδύσεις τεχνολογίας να έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί. Το πρώην εμπορικό κέντρο μεταμορφώθηκε σε σύγχρονα κτίρια γραφείων με μεγάλους open space χώρους με τη μορφή μικρών γειτονιών. Στον κλάδο των logistics ο Όμιλος Ορφέα Βεϊνόγλου εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου logistics center 25.000 τ.μ. για την κάλυψη αναγκών των εταιρειών διαδικτυακών πωλήσεων. Το λιμάνι που παρουσιάζει νέα πλέον δυναμική, ο σιδηρόδρομος και σύντομα η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ με τον ΟΛΘ αποτελούν σημαντικά έργα που τοποθετούν πλέον ορατά τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των Logistics, ενώ οι υψηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές ζητούμενες τιμές αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικό επενδυτικό κύμα στον τομέα των logistics τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι μισθωτικές αξίες για τυπικούς αποθηκευτικούς χώρους χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές και με ύψη μέχρι 9 μέτρα για το Καλοχώρι και τη ΒΙΠΕ Σίνδου κυμαίνονται από €2-€4 / τ.μ. / μήνα».

Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επενδύσει κάποιος στο real estate της Θεσσαλονίκης και ακόμη περισσότεροι για το ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το νέο big thing της χώρας την επόμενη πενταετία. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη-πόλος έλξης για ξένους τουρίστες και επενδυτές που αποτελεί ιδανικό προορισμό λόγω της θέσης-κλειδί που κατέχει».

Ανεβάζουν στροφές οι τιμές των ακινήτων

Η ανοδική τάση στην αγορά των ακινήτων αποτυπώνεται όχι μόνον στις εκτιμήσεις αλλά και σε στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και δημοσιοποίησε στα μέσα της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών και 8,2% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,7% και 8,3% αντίστοιχα στην Αθήνα, 4,6% και 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 2,1% και 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,3% και 3,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,8%, 5%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 4,4% και 6,4%, ενώ για το 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%. Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις, καθώς δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό, κάτι που μόλις συμβεί θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ράλι των τιμών. Για παράδειγμα, οι χορηγήσεις νέων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» διαμορφώθηκαν σε 554 κατά το φετινό εννεάμηνο, όταν στο σύνολο του 2020 είχαν εκδοθεί 938 άδειες, ενώ το 2019, το τελευταίο «ομαλό» έτος, είχαν χορηγηθεί 3.535 νέες άδειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η κατάσταση όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται πως βελτιώνεται. Κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 247,7 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αύξηση της τάξεως του 76% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 461,7 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξεως του 24,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 371,3 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγέθη αυτά εξακολουθούν να υπολείπονται του 2019, όταν είχε εισρεύσει 1,45 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι μόλις επιστρέψουν και οι επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. η ανοδική πορεία των τιμών θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία