ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση ολοήμερου σχολείου: «Ανάσα» για χιλιάδες γονείς από το Σεπτέμβριο

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια της χώρας

 19/07/2022 07:00

Επέκταση ολοήμερου σχολείου: «Ανάσα» για χιλιάδες γονείς  από το Σεπτέμβριο

Φανή Σοβιτσλή

«Ανάσα» για χιλιάδες γονείς δίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο, καθώς σε εφαρμογή μπαίνει η επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έως τις 5.30 μ.μ., από τις 4 μ.μ. που ίσχυε έως σήμερα, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ωράριο να ισχύσει και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και μάλιστα ως τις 6 το απόγευμα.

Στόχος αυτής της παρέμβασης δεν είναι άλλος από το να αναχαιτιστεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα, ένα μείζον ζήτημα, για την επίλυση του οποίου απαιτούνται δράσεις που θα διευκολύνουν του γονείς. Πρόγευση των αλλαγών που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα το δημογραφικό ζήτημα, όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ωραρίου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά, καθώς θα λειτουργήσουν τμήματα, μεταξύ άλλων εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο και άλλα, παιδική επιχειρηματικότητα.

Το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία θα ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα περιλαμβάνει το γεύμα, μία ώρα για ξεκούραση των παιδιών, ενασχόληση με δραστηριότητες και παιχνίδι. Στα δημοτικά σχολεία μετά τη 1.30 μ.μ. και οι γονείς μπορούν να πάρουν το παιδί, αντί για τις 5.30 μ.μ., στις 4 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ήδη από τον φετινό Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους τους μαθητές.

Τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για «σημαντική δέσμη ρυθμίσεων», που έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας που βρίσκεται ήδη σε πυρετό προετοιμασιών για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο δημόσιο σχολείο, εκτός από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, ανακοίνωσε και τον εμπλουτισμό του προγράμματος των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών

Αρχικά, το μέτρο θα αφορά στο 50% των ήδη λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Στις επιπλέον ώρες θα γίνεται η μελέτη για την επόμενη ημέρα, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες με έμφαση στα εικαστικά, τη δημιουργική γραφή και άλλες θεματικές που αρέσουν στα παιδιά μας. «Σκοπός μας» δήλωσε η υπουργός κ. Κεραμέως «είναι οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες μετά το σχολείο να είναι ελεύθεροι και να έχουν ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά τους».

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα ολοήμερο σχολείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς κριτήρια. Η στόχευση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πρώτον οι αλλαγές που προωθούνται και επιδιώκονται να επιφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη σε όλους και δεύτερον η εκπαίδευση στο ολοήμερο να είναι πιο ποιοτική, εφόσον το νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με πολύ πιο δημιουργικές δράσεις.

«Προσπαθούμε έτσι να φέρουμε πιο κοντά το ωράριο του σχολείου στο ωράριο των εργαζόμενων γονέων. Προσπαθούμε αφενός να αναβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση, αφετέρου, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους γονείς, να συνδράμουμε την οικογένεια και ειδικά τους εργαζόμενους γονείς, που αγωνίζονται καθημερινά, στο 24ωρό τους» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Στήριξη των νέων εργαζόμενων γονέων

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία προετοιμασίας των νέων πρωτοβουλιών που ανέλαβε, οι οποίες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι προσανατολισμένες για να στηρίξουν τους νέους και εργαζόμενους γονείς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων μέχρι τις 6 το απόγευμα, ώστε όπως είπε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα μέτρα για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών ώστε να τεκνοποιήσουν, όπως η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο για κάθε παιδί, το μειωμένο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ για τους πολύτεκνους, την αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς που προστατεύονται από την απόλυση πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ, Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία: τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι είναι μία πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε: «Πρέπει να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίσει τα παιδιά τους».

Έρχονται και οι νταντάδες της γειτονιάς

Στα κυβερνητικά μέτρα πάντως εντάσσεται και ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά. Ένας θεσμός που στοχεύει και αυτός να διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αισθάνονται πιο άνετα, ότι μπορούν να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να προβούν στην πολύ σημαντική απόφαση να ξεκινήσουν οικογένεια ή να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο παιδί.

«Οι στατιστικές μας δείχνουν ότι πολλές φορές πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί και η ιδέα και μόνο απόκτησης δεύτερου ή πόσο μάλλον τρίτου παιδιού, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο για το δημογραφικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» προβλέπει την χορήγηση voucher ύψους 250 ευρώ σε νέους γονείς για την φύλαξη των παιδιών τους. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών μέσω οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Η δικαιούχος μητέρα ή πατέρας της επιταγής των 250 ευρώ θα προκύπτει με βάση το ατομικό τους εισόδημα και όχι το οικογενειακό.

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι:

- Μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

- Γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

- Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.

«Προίκα» 4,16 δισ. για τις αλλαγές στο σχολείο και άλλες δράσεις

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο σχολείο και οι δράσεις για τη στήριξη των νέων εργαζόμενων γονιών, εντάσσονται σε πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο στην ΕΕ με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 4,16 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) και το υπόλοιπο αποτελεί εθνική συμμετοχή.

Το Πρόγραμμα θα υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες, υπηρετώντας τις προτεραιότητες στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών πεδίων, καθώς και των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Καίριος στόχος είναι να συνεισφέρει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στη μείωση της ανεργίας και κυρίως των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων από τον σχολικό μαθητικό πληθυσμό.

Επίσης, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει καινοτομίες που αποσκοπούν σε απλουστεύσεις, επιτάχυνση της υλοποίησης και έγκαιρο προγραμματισμό. Οι προσκλήσεις θα γίνουν με ευρεία ενημέρωση των πολιτών και ωφελουμένων, θα είναι λιγότερες σε αριθμό και μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Πόλεμος» αν ενταχθούν και οι παιδικοί σταθμοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μίλησε για διεύρυνση ωραρίου και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ως τις 6 το απόγευμα. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε «πόλεμο» μεταξύ εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προαναγγέλλει ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΤΑ αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άμεση θεσμοθέτηση της διεύρυνσης του ωραρίου, τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού αυτό θα μετατρέψει τους Παιδικούς Σταθμούς σε «παιδοφυλακτήρια ιδρυματοποιημένων παιδιών». Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω προειδοποιεί πως μονομερείς αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα οδηγήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα κάνουν αμφίβολο το άνοιγμα των Παιδικών Σταθμών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για το λόγο αυτό, γνωστοποιεί την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στην περίπτωση νομοθέτησης των συγκεκριμένων εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και των Δημοτικών Σχολείων έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου… να αντιστοιχηθούν οι ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με το εργασιακό ωράριο των γονιών.

Επίσης, παρουσίασε ως ενισχυτικά μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, καθώς και την δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέτρα που φυσικά δεν στοχεύουν στην επίλυση των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αλλά περνούν μέσα από το πρίσμα της αύξησης του επιχειρηματικού κέρδους, της διεύρυνσης των ωραρίων εργασίας, την μείωση του ελεύθερου οικογενειακού χρόνου και την ενσωμάτωση οικογενειακών δραστηριοτήτων στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υπεραξία της εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων» επισημαίνει η ΠΟΕ -ΟΤΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.07.2022

«Ανάσα» για χιλιάδες γονείς δίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο, καθώς σε εφαρμογή μπαίνει η επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έως τις 5.30 μ.μ., από τις 4 μ.μ. που ίσχυε έως σήμερα, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ωράριο να ισχύσει και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και μάλιστα ως τις 6 το απόγευμα.

Στόχος αυτής της παρέμβασης δεν είναι άλλος από το να αναχαιτιστεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα, ένα μείζον ζήτημα, για την επίλυση του οποίου απαιτούνται δράσεις που θα διευκολύνουν του γονείς. Πρόγευση των αλλαγών που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έδωσε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα το δημογραφικό ζήτημα, όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του νέου διευρυμένου ωραρίου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά, καθώς θα λειτουργήσουν τμήματα, μεταξύ άλλων εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο και άλλα, παιδική επιχειρηματικότητα.

Το ολοήμερο πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία θα ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα περιλαμβάνει το γεύμα, μία ώρα για ξεκούραση των παιδιών, ενασχόληση με δραστηριότητες και παιχνίδι. Στα δημοτικά σχολεία μετά τη 1.30 μ.μ. και οι γονείς μπορούν να πάρουν το παιδί, αντί για τις 5.30 μ.μ., στις 4 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ήδη από τον φετινό Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους τους μαθητές.

Τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για «σημαντική δέσμη ρυθμίσεων», που έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας που βρίσκεται ήδη σε πυρετό προετοιμασιών για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο δημόσιο σχολείο, εκτός από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, ανακοίνωσε και τον εμπλουτισμό του προγράμματος των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών

Αρχικά, το μέτρο θα αφορά στο 50% των ήδη λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Στις επιπλέον ώρες θα γίνεται η μελέτη για την επόμενη ημέρα, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες με έμφαση στα εικαστικά, τη δημιουργική γραφή και άλλες θεματικές που αρέσουν στα παιδιά μας. «Σκοπός μας» δήλωσε η υπουργός κ. Κεραμέως «είναι οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες μετά το σχολείο να είναι ελεύθεροι και να έχουν ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά τους».

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα ολοήμερο σχολείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς κριτήρια. Η στόχευση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πρώτον οι αλλαγές που προωθούνται και επιδιώκονται να επιφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη σε όλους και δεύτερον η εκπαίδευση στο ολοήμερο να είναι πιο ποιοτική, εφόσον το νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με πολύ πιο δημιουργικές δράσεις.

«Προσπαθούμε έτσι να φέρουμε πιο κοντά το ωράριο του σχολείου στο ωράριο των εργαζόμενων γονέων. Προσπαθούμε αφενός να αναβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση, αφετέρου, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους γονείς, να συνδράμουμε την οικογένεια και ειδικά τους εργαζόμενους γονείς, που αγωνίζονται καθημερινά, στο 24ωρό τους» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Στήριξη των νέων εργαζόμενων γονέων

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία προετοιμασίας των νέων πρωτοβουλιών που ανέλαβε, οι οποίες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι προσανατολισμένες για να στηρίξουν τους νέους και εργαζόμενους γονείς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων μέχρι τις 6 το απόγευμα, ώστε όπως είπε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα μέτρα για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών ώστε να τεκνοποιήσουν, όπως η ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση αλλά και το αυξημένο αφορολόγητο για κάθε παιδί, το μειωμένο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ για τους πολύτεκνους, την αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, την επιδοτούμενη άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς που προστατεύονται από την απόλυση πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ, Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία: τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι είναι μία πρωτοβουλία την οποία θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τόνισε: «Πρέπει να δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στις εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να είναι σίγουρες ότι κάποιος θα φροντίσει τα παιδιά τους».

Έρχονται και οι νταντάδες της γειτονιάς

Στα κυβερνητικά μέτρα πάντως εντάσσεται και ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά. Ένας θεσμός που στοχεύει και αυτός να διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αισθάνονται πιο άνετα, ότι μπορούν να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να προβούν στην πολύ σημαντική απόφαση να ξεκινήσουν οικογένεια ή να περάσουν από το πρώτο στο δεύτερο παιδί.

«Οι στατιστικές μας δείχνουν ότι πολλές φορές πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί και η ιδέα και μόνο απόκτησης δεύτερου ή πόσο μάλλον τρίτου παιδιού, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο για το δημογραφικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» προβλέπει την χορήγηση voucher ύψους 250 ευρώ σε νέους γονείς για την φύλαξη των παιδιών τους. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών μέσω οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Η δικαιούχος μητέρα ή πατέρας της επιταγής των 250 ευρώ θα προκύπτει με βάση το ατομικό τους εισόδημα και όχι το οικογενειακό.

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι:

- Μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

- Γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

- Μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργες.

«Προίκα» 4,16 δισ. για τις αλλαγές στο σχολείο και άλλες δράσεις

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο σχολείο και οι δράσεις για τη στήριξη των νέων εργαζόμενων γονιών, εντάσσονται σε πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο στην ΕΕ με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 4,16 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) και το υπόλοιπο αποτελεί εθνική συμμετοχή.

Το Πρόγραμμα θα υποστηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται αυξημένες ανάγκες, υπηρετώντας τις προτεραιότητες στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικών πεδίων, καθώς και των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Καίριος στόχος είναι να συνεισφέρει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στη μείωση της ανεργίας και κυρίως των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων από τον σχολικό μαθητικό πληθυσμό.

Επίσης, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει καινοτομίες που αποσκοπούν σε απλουστεύσεις, επιτάχυνση της υλοποίησης και έγκαιρο προγραμματισμό. Οι προσκλήσεις θα γίνουν με ευρεία ενημέρωση των πολιτών και ωφελουμένων, θα είναι λιγότερες σε αριθμό και μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Πόλεμος» αν ενταχθούν και οι παιδικοί σταθμοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μίλησε για διεύρυνση ωραρίου και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ως τις 6 το απόγευμα. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε «πόλεμο» μεταξύ εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προαναγγέλλει ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΤΑ αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άμεση θεσμοθέτηση της διεύρυνσης του ωραρίου, τονίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού αυτό θα μετατρέψει τους Παιδικούς Σταθμούς σε «παιδοφυλακτήρια ιδρυματοποιημένων παιδιών». Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω προειδοποιεί πως μονομερείς αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα οδηγήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα κάνουν αμφίβολο το άνοιγμα των Παιδικών Σταθμών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για το λόγο αυτό, γνωστοποιεί την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στην περίπτωση νομοθέτησης των συγκεκριμένων εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και των Δημοτικών Σχολείων έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου… να αντιστοιχηθούν οι ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με το εργασιακό ωράριο των γονιών.

Επίσης, παρουσίασε ως ενισχυτικά μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, καθώς και την δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέτρα που φυσικά δεν στοχεύουν στην επίλυση των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αλλά περνούν μέσα από το πρίσμα της αύξησης του επιχειρηματικού κέρδους, της διεύρυνσης των ωραρίων εργασίας, την μείωση του ελεύθερου οικογενειακού χρόνου και την ενσωμάτωση οικογενειακών δραστηριοτήτων στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υπεραξία της εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων» επισημαίνει η ΠΟΕ -ΟΤΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.07.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία