ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κ. Ζέρβας: «Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει» - Εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατέθεσε η αντιπολίτευση

Για σχέδιο που θα οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στο... comeback με υποδομές, επενδύσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 27/12/2021 21:28

Κ. Ζέρβας: «Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει» - Εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατέθεσε η αντιπολίτευση
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022, εν μέσω σφοδρής αντίδρασης της διοίκησης και της σκληρής απάντησης του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, την οποία προκάλεσε η κίνηση μερίδας της αντιπολίτευσης να καταθέσει σήμερα, Δευτέρα, εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του απάντησε πως ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και έκανε λόγο για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις. «Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος σε μερίδα της αντιπολίτευσης: «Μην κάνετε κακό σ΄ αυτή την πόλη».

Το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατέθεσαν 10 δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καθώς επίσης και οι τρεις ανεξάρτητοι Δρόσος Τσαβλής, Ιωάννα Σπανού και Σάκης Τζακόπουλος. Στο σχέδιο έχουν μετακινηθεί ποσά μεταξύ κωδικών, προκειμένου να στραφεί ο δήμος σε πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στο περιβάλλον και στην κοινωνία, όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης με μεταφορά των ποσών που αντιστοιχούν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2022 εγκρίθηκε παρότι καταψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ψηφοφορία εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο μπορεί να αντιταχθεί σε εκείνο της διοίκησης.

Κ. Ζέρβας: Μην κάνετε κακό στην πόλη

«Μην κάνετε κακό σε αυτήν την πόλη. Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχολιάζοντας την κίνηση της αντιπολίτευσης. «Ακούσαμε σήμερα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι και υπεράνω του νόμου», συνέχισε ο δήμαρχος για να προσθέσει πως «κάποιοι δεν ξεπέρασαν αυτό που έγινε τον Ιούνιο του 2019. Κάποιοι δεν έχουν ξεπεράσει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται από εκείνη τη μέρα και μετά στον δήμο Θεσσαλονίκης».

Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία ακολουθούν μια τακτική προσφυγών ενάντια σε κάθε μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται, όπως η σημερινή έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022. «Κατηγορηθήκαμε ότι δεν θέλαμε τις διά ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πού είναι οι συνάδελφοί μας; Οι ίδιοι που ζητούσαν τις διά ζώσης συνεδριάσεις επέλεξαν να είναι στο σπίτι τους», τόνισε δηκτικά ο κ. Ζέρβας.

Ε. Κυριζίδης: Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καλείται να παρανομήσει

«Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καλείται να παρανομήσει», αντέτεινε στο αίτημα της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης.

«Ο νόμος θέτει τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο κ. Κυριζίδης και εξήγησε: «Πρώτη, η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου προϋπολογισμού, που δεν υπάρχει. Δεύτερη, η σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης, που όμως δεν υπάρχει. Τρίτη, η ύπαρξη θετικής εισήγησης από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, που επίσης δεν υπάρχει».

Κατά την άποψη του αντιδημάρχου, «δεν μπορεί για λόγους εντυπώσεων να καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να πράξει κάτι που είναι παράνομο». 

Αίολη η πρόταση δήλωσε ο Μ. Κούπκας

Για αίολη, αστήριχτη πρόταση η οποία δεν εντάσσεται στη νομιμότητα έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας. Παρόλο που η διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, είναι ανοιχτή στον διάλογο, όπως δήλωσε ο κ. Κούπκας, εντούτοις το αρχείο της αντιπολίτευσης με τον εναλλακτικό προϋπολογισμό εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι και «απέχει παρασάγγας από εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού», συνέχισε ο ίδιος.

Νομικά θέματα «είδε» και ο Γ. Αβαρλής

«Προσωπικά θα μπορούσα να δεχτώ οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να μην πάσχει από νομιμότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. Παραπέμποντας σε σχετικό έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών, ο κ. Αβαρλής είπε ότι με την εναλλακτική πρόταση ζητείται, μεταξύ άλλων, να μεταφερθούν κωδικοί που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει ήδη ψηφιστεί, όπως επίσης και να μεταφερθούν κονδύλια από ανταποδοτικά τέλη σε κωδικούς που δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων, καθώς τα έσοδα από τα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Επιπροσθέτως, η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2022, πάσχει νομιμότητας όπως αναφέρουν η οικονομική και η νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης. «Κάθε υποβαλλόμενη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού πρέπει να παρίσταται και να αποτελεί εναλλακτικό προϋπολογισμό ως σύνολο και όχι ως απλή πρόταση για μεμονωμένους κωδικούς του σκέλους των εξόδων. Επίσης πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική αιτιολογία της διαφορετικής αντιμετώπισης του κάθε θέματος και κυρίως να υφίσταται εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου αναφορικά με την πληρότητα της εναλλακτικής πρότασης αλλά και το εφαρμόσιμο αυτής σε περίπτωση υπερψήφισής της», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η νομική υπηρεσία του δήμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η οικονομική υπηρεσία ανέφερε και αυτή ότι η εναλλακτική πρόταση πάσχει από νομιμότητα.

Αποχωρήσεις εν μέσω καταγγελιών από στελέχη της αντιπολίτευσης

Αντιδρώντας στη στάση της διοίκησης, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων, οι Σπύρος Βούγιας, Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Ανδρέας Κουράκης, Νέλλυ Αηδονά, Έλλη Χρυσίδου, Γλυκερία Καλφακάκου, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση λέγοντας πως είναι «ντροπή και απαράδεκτο» να μην γίνει δεκτή από το προεδρείο η πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί προς ψήφιση το αν θα συζητηθεί το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού. 

«Η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας είναι γνωμοδοτική, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αν θα τη συζητήσει, ή όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Ο Ανδρέας Κουράκης, από την ίδια παράταξη, διαμήνυσε ότι «πρέπει να λάβει υπ' όψιν της η διοίκηση ότι εμείς εστιάζουμε σε συγκεκριμένους κωδικούς, οι υπόλοιποι έχουν ως έχουν, όπως κατατέθηκαν από τη διοίκηση». 

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισε ότι «είναι απαράδεκτος ο νόμος. Δεν αποκλείει απλά κατάθεση διαφορετικών προτάσεων, αλλά αποκλείει και τις ψήφους, όπως έγινε και με το τεχνικό πρόγραμμα που η πλειοψηφία ψήφισε κατά, αλλά πέρασε. Η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας και του νομικού συμβούλου δεν είναι δεσμευτική». 

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε το δικαίωμα να κατατεθεί και να συζητηθεί η πρόταση. Πρέπει να συζητηθεί η πρόταση και να δούμε πώς θα καταλήξουν οι ψηφοφορίες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, δήλωσε η υπηρεσία του δήμου, δια της εισήγησής της εκφράζει μια άποψη ότι «το σύνολο του προϋπολογισμού δεν μεταβάλλεται. Επί της ουσίας ζητούν μερική τροποποίηση κάποιων κωδικών» είπε. 

Κ. Ζέρβας: Δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης με υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις

Για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2022

Ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των 407.900.000 ευρώ.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό «απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο, καθώς αντανακλά τη βούλησή μας να πάμε καλύτερα, πιο δυνατά, πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αναπτυξιακό, με ποσοτικούς, ποιοτικούς και μετρήσιμους στόχους».

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, που ανέρχεται στο ύψος των 37 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να αναζητά και να διεκδικεί πόρους από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με στόχο να υλοποιούνται τα έργα που σχεδιάζονται, χωρίς να επιβαρύνονται τα δημοτικά ταμεία και κατ' επέκταση οι δημότες.

Για τη νέα χρονιά καταγράφεται αύξηση κατά 26% στα κονδύλια που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία για το 2022 ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 47 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οικονομικές ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, παρότι ο δήμος έχει απωλέσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει να προχωρά σε οικονομικές ελαφρύνσεις, όπως η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών, σε δύο φάσεις και συνολικά κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε αυτή την κατηγορία, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις πολιτικές ελαφρύνσεων και ρυθμίσεων σε επιχειρηματίες της πόλης.

Η συμμαχία του «καλού»

Το συνολικό remake της Θεσσαλονίκης δεν θα επιτευχθεί μόνον από τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτό θα συνδράμουν η Πολιτεία και οι ιδιώτες, υποστήριξε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία του καλού και της δημιουργίας», η οποία μάλιστα σπάει τη συμφωνία της γκρίνιας και της μιζέριας.

«Εκεί που οι δυνάμεις της αδράνειας δίνουν τα ρέστα τους, για να μη γίνει τίποτε σε αυτήν την πόλη, ούτε μία ανάπλαση ούτε μία υποδομή ούτε μία επένδυση, θα μας βρίσκουν μπροστά τους», συνέχισε ο δήμαρχος.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022, εν μέσω σφοδρής αντίδρασης της διοίκησης και της σκληρής απάντησης του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, την οποία προκάλεσε η κίνηση μερίδας της αντιπολίτευσης να καταθέσει σήμερα, Δευτέρα, εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του απάντησε πως ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και έκανε λόγο για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις. «Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος σε μερίδα της αντιπολίτευσης: «Μην κάνετε κακό σ΄ αυτή την πόλη».

Το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού κατέθεσαν 10 δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καθώς επίσης και οι τρεις ανεξάρτητοι Δρόσος Τσαβλής, Ιωάννα Σπανού και Σάκης Τζακόπουλος. Στο σχέδιο έχουν μετακινηθεί ποσά μεταξύ κωδικών, προκειμένου να στραφεί ο δήμος σε πολιτικές που θα δίνουν έμφαση στο περιβάλλον και στην κοινωνία, όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης με μεταφορά των ποσών που αντιστοιχούν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2022 εγκρίθηκε παρότι καταψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ψηφοφορία εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο μπορεί να αντιταχθεί σε εκείνο της διοίκησης.

Κ. Ζέρβας: Μην κάνετε κακό στην πόλη

«Μην κάνετε κακό σε αυτήν την πόλη. Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχολιάζοντας την κίνηση της αντιπολίτευσης. «Ακούσαμε σήμερα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι και υπεράνω του νόμου», συνέχισε ο δήμαρχος για να προσθέσει πως «κάποιοι δεν ξεπέρασαν αυτό που έγινε τον Ιούνιο του 2019. Κάποιοι δεν έχουν ξεπεράσει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται από εκείνη τη μέρα και μετά στον δήμο Θεσσαλονίκης».

Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία ακολουθούν μια τακτική προσφυγών ενάντια σε κάθε μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται, όπως η σημερινή έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022. «Κατηγορηθήκαμε ότι δεν θέλαμε τις διά ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πού είναι οι συνάδελφοί μας; Οι ίδιοι που ζητούσαν τις διά ζώσης συνεδριάσεις επέλεξαν να είναι στο σπίτι τους», τόνισε δηκτικά ο κ. Ζέρβας.

Ε. Κυριζίδης: Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καλείται να παρανομήσει

«Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καλείται να παρανομήσει», αντέτεινε στο αίτημα της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης.

«Ο νόμος θέτει τρεις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε ο κ. Κυριζίδης και εξήγησε: «Πρώτη, η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου προϋπολογισμού, που δεν υπάρχει. Δεύτερη, η σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης, που όμως δεν υπάρχει. Τρίτη, η ύπαρξη θετικής εισήγησης από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, που επίσης δεν υπάρχει».

Κατά την άποψη του αντιδημάρχου, «δεν μπορεί για λόγους εντυπώσεων να καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να πράξει κάτι που είναι παράνομο». 

Αίολη η πρόταση δήλωσε ο Μ. Κούπκας

Για αίολη, αστήριχτη πρόταση η οποία δεν εντάσσεται στη νομιμότητα έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας. Παρόλο που η διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, είναι ανοιχτή στον διάλογο, όπως δήλωσε ο κ. Κούπκας, εντούτοις το αρχείο της αντιπολίτευσης με τον εναλλακτικό προϋπολογισμό εστάλη την Παρασκευή το μεσημέρι και «απέχει παρασάγγας από εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού», συνέχισε ο ίδιος.

Νομικά θέματα «είδε» και ο Γ. Αβαρλής

«Προσωπικά θα μπορούσα να δεχτώ οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να μην πάσχει από νομιμότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. Παραπέμποντας σε σχετικό έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών, ο κ. Αβαρλής είπε ότι με την εναλλακτική πρόταση ζητείται, μεταξύ άλλων, να μεταφερθούν κωδικοί που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει ήδη ψηφιστεί, όπως επίσης και να μεταφερθούν κονδύλια από ανταποδοτικά τέλη σε κωδικούς που δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων, καθώς τα έσοδα από τα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Επιπροσθέτως, η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2022, πάσχει νομιμότητας όπως αναφέρουν η οικονομική και η νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης. «Κάθε υποβαλλόμενη εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού πρέπει να παρίσταται και να αποτελεί εναλλακτικό προϋπολογισμό ως σύνολο και όχι ως απλή πρόταση για μεμονωμένους κωδικούς του σκέλους των εξόδων. Επίσης πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική αιτιολογία της διαφορετικής αντιμετώπισης του κάθε θέματος και κυρίως να υφίσταται εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου αναφορικά με την πληρότητα της εναλλακτικής πρότασης αλλά και το εφαρμόσιμο αυτής σε περίπτωση υπερψήφισής της», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η νομική υπηρεσία του δήμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η οικονομική υπηρεσία ανέφερε και αυτή ότι η εναλλακτική πρόταση πάσχει από νομιμότητα.

Αποχωρήσεις εν μέσω καταγγελιών από στελέχη της αντιπολίτευσης

Αντιδρώντας στη στάση της διοίκησης, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων, οι Σπύρος Βούγιας, Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Ανδρέας Κουράκης, Νέλλυ Αηδονά, Έλλη Χρυσίδου, Γλυκερία Καλφακάκου, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση λέγοντας πως είναι «ντροπή και απαράδεκτο» να μην γίνει δεκτή από το προεδρείο η πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί προς ψήφιση το αν θα συζητηθεί το εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού. 

«Η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας είναι γνωμοδοτική, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει αν θα τη συζητήσει, ή όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Ο Ανδρέας Κουράκης, από την ίδια παράταξη, διαμήνυσε ότι «πρέπει να λάβει υπ' όψιν της η διοίκηση ότι εμείς εστιάζουμε σε συγκεκριμένους κωδικούς, οι υπόλοιποι έχουν ως έχουν, όπως κατατέθηκαν από τη διοίκηση». 

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισε ότι «είναι απαράδεκτος ο νόμος. Δεν αποκλείει απλά κατάθεση διαφορετικών προτάσεων, αλλά αποκλείει και τις ψήφους, όπως έγινε και με το τεχνικό πρόγραμμα που η πλειοψηφία ψήφισε κατά, αλλά πέρασε. Η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας και του νομικού συμβούλου δεν είναι δεσμευτική». 

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε το δικαίωμα να κατατεθεί και να συζητηθεί η πρόταση. Πρέπει να συζητηθεί η πρόταση και να δούμε πώς θα καταλήξουν οι ψηφοφορίες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, δήλωσε η υπηρεσία του δήμου, δια της εισήγησής της εκφράζει μια άποψη ότι «το σύνολο του προϋπολογισμού δεν μεταβάλλεται. Επί της ουσίας ζητούν μερική τροποποίηση κάποιων κωδικών» είπε. 

Κ. Ζέρβας: Δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης με υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις

Για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2022

Ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των 407.900.000 ευρώ.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε τον νέο δημοτικό προϋπολογισμό «απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο, καθώς αντανακλά τη βούλησή μας να πάμε καλύτερα, πιο δυνατά, πιο ψηλά τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αναπτυξιακό, με ποσοτικούς, ποιοτικούς και μετρήσιμους στόχους».

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, που ανέρχεται στο ύψος των 37 εκατ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να αναζητά και να διεκδικεί πόρους από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με στόχο να υλοποιούνται τα έργα που σχεδιάζονται, χωρίς να επιβαρύνονται τα δημοτικά ταμεία και κατ' επέκταση οι δημότες.

Για τη νέα χρονιά καταγράφεται αύξηση κατά 26% στα κονδύλια που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία για το 2022 ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ έναντι 47 εκατ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οικονομικές ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, παρότι ο δήμος έχει απωλέσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει να προχωρά σε οικονομικές ελαφρύνσεις, όπως η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών, σε δύο φάσεις και συνολικά κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε αυτή την κατηγορία, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις πολιτικές ελαφρύνσεων και ρυθμίσεων σε επιχειρηματίες της πόλης.

Η συμμαχία του «καλού»

Το συνολικό remake της Θεσσαλονίκης δεν θα επιτευχθεί μόνον από τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτό θα συνδράμουν η Πολιτεία και οι ιδιώτες, υποστήριξε ο κ. Ζέρβας, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη συμμαχία του καλού και της δημιουργίας», η οποία μάλιστα σπάει τη συμφωνία της γκρίνιας και της μιζέριας.

«Εκεί που οι δυνάμεις της αδράνειας δίνουν τα ρέστα τους, για να μη γίνει τίποτε σε αυτήν την πόλη, ούτε μία ανάπλαση ούτε μία υποδομή ούτε μία επένδυση, θα μας βρίσκουν μπροστά τους», συνέχισε ο δήμαρχος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία