ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας χρόνος ΝΔ στην κυβέρνηση: Πολύ θετικός ο απολογισμός, να πάμε ακόμη πιο γρήγορα

Τέσσερις άνθρωποι της ΝΔ Θεσσαλονίκης βαθμολογούν την κυβέρνηση και θέτουν τις προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα

 05/07/2020 20:34

Ένας χρόνος ΝΔ στην κυβέρνηση: Πολύ θετικός ο απολογισμός, να πάμε ακόμη πιο γρήγορα

Νίκος Οικονόμου

Πολύ θετικά κρίνουν τη μέχρι στιγμής θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τέσσερις άνθρωποι που πρωταγωνιστούν τώρα ή παλιότερα στα πράγματα της ΝΑ Θεσσαλονίκης. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη στον πρώτο χρόνο της θητείας της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αξιολόγηση από 4 στελέχη είναι θετική και χωρίς ναι μεν αλλά, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν τα στις 3 κοινές ερωτήσεις που τέθηκαν από τη μεριά της «ΜτΚ». Κοινή είναι η εκτίμηση ότι μετά την πανδημία η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει και στα θέματα της οικονομίας αλλά και στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του ήρθε αντιμέτωπος με δυο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Από τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτών των κρίσεων η χώρα μας βγήκε νικήτρια και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση», τονίζει ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Κώστας Φωτίου. «Η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Βαθμολογείται με 10», απαντά ο Τάσος Εμμανουηλίδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης. Στο δια ταύτα ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος σημειώνει ότι «υστέρηση δεν διαπιστώνω πουθενά, όμως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο επούλωσης των πληγών που αφήνει η πανδημία του κορονοϊού. Και θα χρειαστεί γενναία θωράκιση της οικονομίας από την κυβέρνηση». Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νομού Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Τσάμης δεν κρύβει την ανάγκη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Μέχρι τις εκλογές υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα», σημειώνει.

Οι τρεις κοινές ερωτήσεις στα τέσσερα στελέχη

  1. Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τι βαθμό στη σκάλα από 1 μέχρι το 10 (άριστα) θα την αξιολογούσατε; Που τα πήγε καλά; Που θα μπορούσε να κάνει περισσότερα;
  2. Πως κρίνετε την πορείας υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη με βάση τη λίστα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη σύσκεψή εργασίας που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο;
  3. Που πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος της πολιτικής της για το επόμενο διάστημα; Μήπως οι εκλογές είναι μονόδρομος ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα για να πορευθεί το επόμενο διάστημα;


Κώστας Φωτίου

(αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας)

-UfSDS.jpg


1. Πέρασε ένας χρόνος κυβέρνησης Ν.Δ. με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει αλλάξει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριακός Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του ήρθε αντιμέτωπος με δυο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, την έξαρση του μεταναστευτικού και την πανδημία του κορονοϊού. Από τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτών των κρίσεων η χώρα μας βγήκε νικήτρια και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση.

Ακόμα, η ταχύτατη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, η άμεση και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από πολλαπλές συναρμοδιότητες, απομακρύνουν κάθε καθυστέρηση στις κυβερνητικές δράσεις αλλά και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι την εξαιρετική διαχείριση της εξωτερικής πολίτικης, είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης της Ν.Δ.

2. Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο, κυβερνητικά σχεδιασμένο που αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της πόλης οδηγώντας την σε μια νέα εποχή, με μια νέα μορφή που της αξίζει. Ο πρωθυπουργός έξαλλου από την αρχή έχει δείξει την στοχόπροσηλωσή του στην Θεσσαλονίκη με σκοπό μια αναπτυξιακή έκρηξη της πόλης τα επόμενα χρόνια.

3. Σημαντικός στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και στην οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο στήριξης που με υπομονή και εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό σχεδιασμό σύντομα θα αντιληφτούμε την επιστροφή μας σε μια διαφορετική και νέα κανονικότητα μιας Ελλάδας συμβαδίζουσας με τις σύγχρονες επιταγές και εξελίξεις.

Η Ελλάδα πλέον έχει Πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε αρχίσει και δεν ζητάμε αλλά συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων.

Έχοντας διανύσει λοιπόν ένα χρόνο ο πρωθυπουργός είναι αυτός με την σωστή κρίση του και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της κοινωνίας να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα καθώς στην κάθε προσπάθεια του έχει σύμμαχο την ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τάσος Εμμανουηλίδης

(πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης)

.jpeg


1. Η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Αντιμετώπισε επιτυχώς και αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, θέτοντας την ανθρώπινη ζωή σε προτεραιότητα. Στήριξε, στα πλαίσια του δυνατού, την οικονομία, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους. Απέτρεψε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Ανέκτησε το διεθνές κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό, εμπεδώνοντας διεθνείς συμμαχίες.

Κατοχύρωσε την ψήφο των αποδήμων. Κατάργησε το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια. Ενισχύει την ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Όταν διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, όπως με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων (Voucher), ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε με παρρησία και ευθύτητα να τα παραδεχθεί και να τα διορθώσει. Γι’ αυτό περιβάλλεται με ευρύτατη κοινωνική και πολιτική αποδοχή και εμπιστοσύνη. Βαθμολογείται με «10».

2. Η ΝΔ επανεκκίνησε 4,5 χρόνια περιθωριοποίησης της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έδωσε λύση στο σταθμό Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και με την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, το δε έργο θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2023. Κράτησε ζωντανό τον ΟΑΣΘ, δρομολογούνται λεωφορεία που θα φέρει ο Δήμος και η προμήθεια λεωφορείων με leasing.Τα παραπάνω δεν έγιναν αισθητά στην καθημερινότητα των θεσσαλονικέων, καθώς δεν είναι δυνατόν να ανατάξουν αμέσως τις δυσμενείς συνέπειες, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των καταστροφικών επιλογών και της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οριστική λύση θα δώσει ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία. Ξεκινά ο εναέριος αυτοκινητόδρομος από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως τα Κωνσταντινοπολίτικα, που αυξάνει την κυκλοφοριακή ικανότητα, βελτιώνει την οδική ασφάλεια, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον Δημοπρατήθηκε η οδική σύνδεση του λιμανιού (6ος προβλήτας) με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία. Επίκειται προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Η Θεσσαλονίκη στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του, τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και η αξιολόγηση της ατζέντας των έργων είναι θετική.

3. Η Κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε λιγότερες δυνατές απώλειες σε θέσεις εργασίας και σε κλείσιμο επιχειρήσεων. Ενίσχυση βιομηχανίας, τεχνολογιών αιχμής, αμυντικής βιομηχανίας. σύναψη διεθνών συμμαχιών, ενεργειακής συνεργασίας, ένταση διπλωματικών πρωτοβουλιών , ενεργοποίηση υποστήριξης του διεθνούς παράγοντα.

Να συνεχίσει με διαχειριστική σοβαρότητα, με προώθηση μεταρρυθμίσεων, να μην διστάσει να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις χωρίς φόβο του πολιτικού κόστους.

Οι πολίτες περιβάλλουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ευρύτατη αποδοχή και εμπιστοσύνη, που υπερβαίνει την εκλογική επιρροή και την κομματική βάση της ΝΔ και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος δεν είναι στις προθέσεις του η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εάν και πότε υπάρξει ανασχηματισμός, είναι ανάλογο με την απόδοση των κυβερνητικών στελεχών στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, υπό την έννοια ότι, όπου διαπιστώνονται αρρυθμίες ή παραλείψεις, διορθώνονται.

Θωμάς Βράνος

(πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης)

-ScWHH.jpg


1.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Θεωρώ ότι το έργο που παρήχθη όλο αυτό το διάστημα, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, είναι εμφανές και οι πολίτες το αξιολογούν θετικά. Πέραν της διαχείρισης των σημαντικών προβλημάτων, πέραν της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, είχαμε και σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους. Θεωρώ ότι έργο έγινε σε όλους τους τομείς των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις απροσδόκητα γοργούς για την καθιερωμένη ελληνική πραγματικότητα. Υστέρηση δεν διαπιστώνω πουθενά, όμως θέλω να επισημάνω πως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο επούλωσης των πληγών που αφήνει η πανδημία του κορονοϊού. Και θα χρειαστεί γενναία θωράκιση της οικονομίας από την κυβέρνηση. Το σχέδιο υπάρχει. Μόλις την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επιπλέον μέτρα στήριξης 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Ο βαθμός που βάζω συνολικά είναι άριστα 10.

  1. Όλα προχωρούν και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στο μετρό οι λύσεις που προκρίνει η κυβέρνηση προχωρούν, οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας και τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο δεν εξελίσσονται στα λόγια, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Στις αστικές συγκοινωνίες η είσοδος των ΚΤΕΛ έχει διαμορφώσει ένα νέο καλύτερο τοπίο εξυπηρέτησης, ενώ και τα νέα λεωφορεία που προστίθενται στο στόλο του ΟΑΣΘ μας κάνουν αισιόδοξους ότι επιτέλους οι Θεσσαλονικείς θα απολαύσουν ένα αγαθό που στερήθηκαν εξαιτίας των ιδεοληπτικών συμπεριφορών του παρελθόντος. Το fly over στην περιφερειακή οδό εξαγγέλθηκε μόλις το Σεπτέμβριο και ήδη σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υλοποίησής του. Και επιπλέον οραματικά έργα, όπως το ThessIntec, που πολλοί έσπευσαν να χλευάσουν προχωρούν. Ό,τι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης το υλοποιεί, παρά τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία του κορoνοϊού και οι καθυστερήσεις που αυτή συνεπάγεται.
  2. Το βάρος της πολιτικής πρέπει να πέσει στην ανάκαμψη της χώρας από την κρίση του κορoνοϊού και παράλληλα στη θωράκισή της απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα. Άποψή μου είναι πως τα προβλήματα που θα έρθουν ως επιπτώσεις της πανδημίας ειδικά στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την εργασία θα είναι πολύ μεγάλα. Σε αυτά θα πρέπει να πέσει το βάρος, ώστε να ξαναβάλουμε τη χώρα άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, θεωρώ ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, διότι αν κάτι μας έδειξε η πανδημία είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ αυτάρκειας, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς μεγάλες απώλειες έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης. Επίσης, θεωρώ κρίσιμο να προχωρήσει ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η επένδυση στην καινοτομία. Εκλογές και ανασχηματισμός είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού. Αν ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνει αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο θα τις αλλάξει. Ή σωστότερα αν θέλετε μπορεί να κάνει αλλαγές για να τα πάει ακόμη καλύτερα σε κάποιους τομείς που ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω επιτάχυνσης και βελτίωσης. Εγώ δε βλέπω πάντως το λόγο να γίνει ανασχηματισμός, θεωρώ ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ικανοποιητικά και παράγει έργο, αποπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες και αυτό αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Αυτονόητο από όσα σας αναφέρω είναι ότι θεωρώ πως δε χρειάζονται εκλογές, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όταν όλη η κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας πανδημίας.
  3. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στο τιμόνι στο δύσκολο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής φάσης και ανέλαβε να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αλλιώτικο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας. Αν και ξαφνιάζει η απο-πολιτικοποίηση που το χαρακτηρίζει, μέχρι στιγμής αποδίδει και πρέπει να αξιολογηθεί θετικά με συνολικό αποτέλεσμα 8/10. Έχει επιδείξει ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Μένει να διατηρηθούν τα θετικά στοιχεία εν όψει των δυσκολιών που έρχονται.
  4. 2. Οι εξαγγελίες ήταν φιλόδοξες αλλά αναγκαίες, όχι τόσο για αναγεννηθεί η Θεσσαλονίκη αλλά τουλάχιστον για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των έργων. Ειδικά για το μετρό η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το σταθμό Βενιζέλου είναι αξιοσημείωτες. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Παράλληλα είναι επιτέλους ευθύνη των παραγόντων της πόλης να ζωντανέψει η πόλη με συνολικό και εμπνευσμένο σχέδιο που θα αξιοποιεί τα έργα αλλά και θα καλλιεργεί το πνεύμα της αρχοντιάς και της ποιότητας προ-βλέποντας δημιουργικά το μέλλον της σε όλα τα επίπεδα, παραγωγή, εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός. Τα έργα είναι καλά και χρήσιμα όταν αποτελούν τα μέσο κι όχι τον αυτοσκοπό.
  5. 3. Ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει ένα μοντέλο σύγχρονου πολιτικού και δεν νοείται σύγχρονος πολιτικός που θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμο όφελος. Μακάρι κάποτε να γίνονται οι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. θα είναι απόδειξη ωρίμανσης της δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Αναφέρομαι στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.


Δημήτρης Τσάμης

(πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης)

-R3P6P.jpg


  1. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στο τιμόνι στο δύσκολο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής φάσης και ανέλαβε να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αλλιώτικο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας. Αν και ξαφνιάζει η απο-πολιτικοποίηση που το χαρακτηρίζει, μέχρι στιγμής αποδίδει και πρέπει να αξιολογηθεί θετικά με συνολικό αποτέλεσμα 8/10. Έχει επιδείξει ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Μένει να διατηρηθούν τα θετικά στοιχεία εν όψει των δυσκολιών που έρχονται.
  2. Οι εξαγγελίες ήταν φιλόδοξες αλλά αναγκαίες, όχι τόσο για αναγεννηθεί η Θεσσαλονίκη αλλά τουλάχιστον για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των έργων. Ειδικά για το μετρό η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το σταθμό Βενιζέλου είναι αξιοσημείωτες. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Παράλληλα είναι επιτέλους ευθύνη των παραγόντων της πόλης να ζωντανέψει η πόλη με συνολικό και εμπνευσμένο σχέδιο που θα αξιοποιεί τα έργα αλλά και θα καλλιεργεί το πνεύμα της αρχοντιάς και της ποιότητας προ-βλέποντας δημιουργικά το μέλλον της σε όλα τα επίπεδα, παραγωγή, εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός. Τα έργα είναι καλά και χρήσιμα όταν αποτελούν τα μέσο κι όχι τον αυτοσκοπό.
  3. Ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει ένα μοντέλο σύγχρονου πολιτικού και δεν νοείται σύγχρονος πολιτικός που θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμο όφελος. Μακάρι κάποτε να γίνονται οι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. θα είναι απόδειξη ωρίμανσης της δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Αναφέρομαι στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 05.07.2020.


Πολύ θετικά κρίνουν τη μέχρι στιγμής θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τέσσερις άνθρωποι που πρωταγωνιστούν τώρα ή παλιότερα στα πράγματα της ΝΑ Θεσσαλονίκης. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη στον πρώτο χρόνο της θητείας της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αξιολόγηση από 4 στελέχη είναι θετική και χωρίς ναι μεν αλλά, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν τα στις 3 κοινές ερωτήσεις που τέθηκαν από τη μεριά της «ΜτΚ». Κοινή είναι η εκτίμηση ότι μετά την πανδημία η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει και στα θέματα της οικονομίας αλλά και στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του ήρθε αντιμέτωπος με δυο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Από τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτών των κρίσεων η χώρα μας βγήκε νικήτρια και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση», τονίζει ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Κώστας Φωτίου. «Η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Βαθμολογείται με 10», απαντά ο Τάσος Εμμανουηλίδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης. Στο δια ταύτα ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος σημειώνει ότι «υστέρηση δεν διαπιστώνω πουθενά, όμως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο επούλωσης των πληγών που αφήνει η πανδημία του κορονοϊού. Και θα χρειαστεί γενναία θωράκιση της οικονομίας από την κυβέρνηση». Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νομού Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Τσάμης δεν κρύβει την ανάγκη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Μέχρι τις εκλογές υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα», σημειώνει.

Οι τρεις κοινές ερωτήσεις στα τέσσερα στελέχη

  1. Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τι βαθμό στη σκάλα από 1 μέχρι το 10 (άριστα) θα την αξιολογούσατε; Που τα πήγε καλά; Που θα μπορούσε να κάνει περισσότερα;
  2. Πως κρίνετε την πορείας υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη με βάση τη λίστα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη σύσκεψή εργασίας που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο;
  3. Που πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος της πολιτικής της για το επόμενο διάστημα; Μήπως οι εκλογές είναι μονόδρομος ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα για να πορευθεί το επόμενο διάστημα;


Κώστας Φωτίου

(αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας)

-UfSDS.jpg


1. Πέρασε ένας χρόνος κυβέρνησης Ν.Δ. με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει αλλάξει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριακός Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του ήρθε αντιμέτωπος με δυο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, την έξαρση του μεταναστευτικού και την πανδημία του κορονοϊού. Από τα αποτελέσματα της διαχείρισης αυτών των κρίσεων η χώρα μας βγήκε νικήτρια και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση.

Ακόμα, η ταχύτατη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, η άμεση και ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από πολλαπλές συναρμοδιότητες, απομακρύνουν κάθε καθυστέρηση στις κυβερνητικές δράσεις αλλά και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι την εξαιρετική διαχείριση της εξωτερικής πολίτικης, είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης της Ν.Δ.

2. Η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο, κυβερνητικά σχεδιασμένο που αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της πόλης οδηγώντας την σε μια νέα εποχή, με μια νέα μορφή που της αξίζει. Ο πρωθυπουργός έξαλλου από την αρχή έχει δείξει την στοχόπροσηλωσή του στην Θεσσαλονίκη με σκοπό μια αναπτυξιακή έκρηξη της πόλης τα επόμενα χρόνια.

3. Σημαντικός στόχος είναι η μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και στην οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο στήριξης που με υπομονή και εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό σχεδιασμό σύντομα θα αντιληφτούμε την επιστροφή μας σε μια διαφορετική και νέα κανονικότητα μιας Ελλάδας συμβαδίζουσας με τις σύγχρονες επιταγές και εξελίξεις.

Η Ελλάδα πλέον έχει Πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε αρχίσει και δεν ζητάμε αλλά συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων.

Έχοντας διανύσει λοιπόν ένα χρόνο ο πρωθυπουργός είναι αυτός με την σωστή κρίση του και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της κοινωνίας να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα καθώς στην κάθε προσπάθεια του έχει σύμμαχο την ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τάσος Εμμανουηλίδης

(πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης)

.jpeg


1. Η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Αντιμετώπισε επιτυχώς και αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, θέτοντας την ανθρώπινη ζωή σε προτεραιότητα. Στήριξε, στα πλαίσια του δυνατού, την οικονομία, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους. Απέτρεψε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Ανέκτησε το διεθνές κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό, εμπεδώνοντας διεθνείς συμμαχίες.

Κατοχύρωσε την ψήφο των αποδήμων. Κατάργησε το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια. Ενισχύει την ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών. Όταν διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, όπως με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων (Voucher), ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε με παρρησία και ευθύτητα να τα παραδεχθεί και να τα διορθώσει. Γι’ αυτό περιβάλλεται με ευρύτατη κοινωνική και πολιτική αποδοχή και εμπιστοσύνη. Βαθμολογείται με «10».

2. Η ΝΔ επανεκκίνησε 4,5 χρόνια περιθωριοποίησης της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έδωσε λύση στο σταθμό Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και με την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, το δε έργο θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2023. Κράτησε ζωντανό τον ΟΑΣΘ, δρομολογούνται λεωφορεία που θα φέρει ο Δήμος και η προμήθεια λεωφορείων με leasing.Τα παραπάνω δεν έγιναν αισθητά στην καθημερινότητα των θεσσαλονικέων, καθώς δεν είναι δυνατόν να ανατάξουν αμέσως τις δυσμενείς συνέπειες, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των καταστροφικών επιλογών και της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οριστική λύση θα δώσει ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία. Ξεκινά ο εναέριος αυτοκινητόδρομος από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως τα Κωνσταντινοπολίτικα, που αυξάνει την κυκλοφοριακή ικανότητα, βελτιώνει την οδική ασφάλεια, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον Δημοπρατήθηκε η οδική σύνδεση του λιμανιού (6ος προβλήτας) με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία. Επίκειται προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Η Θεσσαλονίκη στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του, τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και η αξιολόγηση της ατζέντας των έργων είναι θετική.

3. Η Κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει σε λιγότερες δυνατές απώλειες σε θέσεις εργασίας και σε κλείσιμο επιχειρήσεων. Ενίσχυση βιομηχανίας, τεχνολογιών αιχμής, αμυντικής βιομηχανίας. σύναψη διεθνών συμμαχιών, ενεργειακής συνεργασίας, ένταση διπλωματικών πρωτοβουλιών , ενεργοποίηση υποστήριξης του διεθνούς παράγοντα.

Να συνεχίσει με διαχειριστική σοβαρότητα, με προώθηση μεταρρυθμίσεων, να μην διστάσει να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις χωρίς φόβο του πολιτικού κόστους.

Οι πολίτες περιβάλλουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με ευρύτατη αποδοχή και εμπιστοσύνη, που υπερβαίνει την εκλογική επιρροή και την κομματική βάση της ΝΔ και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος δεν είναι στις προθέσεις του η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εάν και πότε υπάρξει ανασχηματισμός, είναι ανάλογο με την απόδοση των κυβερνητικών στελεχών στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, υπό την έννοια ότι, όπου διαπιστώνονται αρρυθμίες ή παραλείψεις, διορθώνονται.

Θωμάς Βράνος

(πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης)

-ScWHH.jpg


1.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης ξεπέρασε τις προσδοκίες. Θεωρώ ότι το έργο που παρήχθη όλο αυτό το διάστημα, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, είναι εμφανές και οι πολίτες το αξιολογούν θετικά. Πέραν της διαχείρισης των σημαντικών προβλημάτων, πέραν της επιτυχούς αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, είχαμε και σειρά μεταρρυθμίσεων, που έχουν και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους. Θεωρώ ότι έργο έγινε σε όλους τους τομείς των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις απροσδόκητα γοργούς για την καθιερωμένη ελληνική πραγματικότητα. Υστέρηση δεν διαπιστώνω πουθενά, όμως θέλω να επισημάνω πως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο επούλωσης των πληγών που αφήνει η πανδημία του κορονοϊού. Και θα χρειαστεί γενναία θωράκιση της οικονομίας από την κυβέρνηση. Το σχέδιο υπάρχει. Μόλις την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επιπλέον μέτρα στήριξης 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Ο βαθμός που βάζω συνολικά είναι άριστα 10.

  1. Όλα προχωρούν και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στο μετρό οι λύσεις που προκρίνει η κυβέρνηση προχωρούν, οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας και τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο δεν εξελίσσονται στα λόγια, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Στις αστικές συγκοινωνίες η είσοδος των ΚΤΕΛ έχει διαμορφώσει ένα νέο καλύτερο τοπίο εξυπηρέτησης, ενώ και τα νέα λεωφορεία που προστίθενται στο στόλο του ΟΑΣΘ μας κάνουν αισιόδοξους ότι επιτέλους οι Θεσσαλονικείς θα απολαύσουν ένα αγαθό που στερήθηκαν εξαιτίας των ιδεοληπτικών συμπεριφορών του παρελθόντος. Το fly over στην περιφερειακή οδό εξαγγέλθηκε μόλις το Σεπτέμβριο και ήδη σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υλοποίησής του. Και επιπλέον οραματικά έργα, όπως το ThessIntec, που πολλοί έσπευσαν να χλευάσουν προχωρούν. Ό,τι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης το υλοποιεί, παρά τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία του κορoνοϊού και οι καθυστερήσεις που αυτή συνεπάγεται.
  2. Το βάρος της πολιτικής πρέπει να πέσει στην ανάκαμψη της χώρας από την κρίση του κορoνοϊού και παράλληλα στη θωράκισή της απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα. Άποψή μου είναι πως τα προβλήματα που θα έρθουν ως επιπτώσεις της πανδημίας ειδικά στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την εργασία θα είναι πολύ μεγάλα. Σε αυτά θα πρέπει να πέσει το βάρος, ώστε να ξαναβάλουμε τη χώρα άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, θεωρώ ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, διότι αν κάτι μας έδειξε η πανδημία είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ αυτάρκειας, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς μεγάλες απώλειες έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης. Επίσης, θεωρώ κρίσιμο να προχωρήσει ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η επένδυση στην καινοτομία. Εκλογές και ανασχηματισμός είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού. Αν ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώνει αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο θα τις αλλάξει. Ή σωστότερα αν θέλετε μπορεί να κάνει αλλαγές για να τα πάει ακόμη καλύτερα σε κάποιους τομείς που ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω επιτάχυνσης και βελτίωσης. Εγώ δε βλέπω πάντως το λόγο να γίνει ανασχηματισμός, θεωρώ ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ικανοποιητικά και παράγει έργο, αποπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες και αυτό αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Αυτονόητο από όσα σας αναφέρω είναι ότι θεωρώ πως δε χρειάζονται εκλογές, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όταν όλη η κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας πανδημίας.
  3. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στο τιμόνι στο δύσκολο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής φάσης και ανέλαβε να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αλλιώτικο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας. Αν και ξαφνιάζει η απο-πολιτικοποίηση που το χαρακτηρίζει, μέχρι στιγμής αποδίδει και πρέπει να αξιολογηθεί θετικά με συνολικό αποτέλεσμα 8/10. Έχει επιδείξει ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Μένει να διατηρηθούν τα θετικά στοιχεία εν όψει των δυσκολιών που έρχονται.
  4. 2. Οι εξαγγελίες ήταν φιλόδοξες αλλά αναγκαίες, όχι τόσο για αναγεννηθεί η Θεσσαλονίκη αλλά τουλάχιστον για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των έργων. Ειδικά για το μετρό η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το σταθμό Βενιζέλου είναι αξιοσημείωτες. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Παράλληλα είναι επιτέλους ευθύνη των παραγόντων της πόλης να ζωντανέψει η πόλη με συνολικό και εμπνευσμένο σχέδιο που θα αξιοποιεί τα έργα αλλά και θα καλλιεργεί το πνεύμα της αρχοντιάς και της ποιότητας προ-βλέποντας δημιουργικά το μέλλον της σε όλα τα επίπεδα, παραγωγή, εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός. Τα έργα είναι καλά και χρήσιμα όταν αποτελούν τα μέσο κι όχι τον αυτοσκοπό.
  5. 3. Ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει ένα μοντέλο σύγχρονου πολιτικού και δεν νοείται σύγχρονος πολιτικός που θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμο όφελος. Μακάρι κάποτε να γίνονται οι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. θα είναι απόδειξη ωρίμανσης της δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Αναφέρομαι στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.


Δημήτρης Τσάμης

(πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης)

-R3P6P.jpg


  1. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στο τιμόνι στο δύσκολο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής φάσης και ανέλαβε να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αλλιώτικο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας. Αν και ξαφνιάζει η απο-πολιτικοποίηση που το χαρακτηρίζει, μέχρι στιγμής αποδίδει και πρέπει να αξιολογηθεί θετικά με συνολικό αποτέλεσμα 8/10. Έχει επιδείξει ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Μένει να διατηρηθούν τα θετικά στοιχεία εν όψει των δυσκολιών που έρχονται.
  2. Οι εξαγγελίες ήταν φιλόδοξες αλλά αναγκαίες, όχι τόσο για αναγεννηθεί η Θεσσαλονίκη αλλά τουλάχιστον για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των έργων. Ειδικά για το μετρό η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το σταθμό Βενιζέλου είναι αξιοσημείωτες. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Παράλληλα είναι επιτέλους ευθύνη των παραγόντων της πόλης να ζωντανέψει η πόλη με συνολικό και εμπνευσμένο σχέδιο που θα αξιοποιεί τα έργα αλλά και θα καλλιεργεί το πνεύμα της αρχοντιάς και της ποιότητας προ-βλέποντας δημιουργικά το μέλλον της σε όλα τα επίπεδα, παραγωγή, εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός. Τα έργα είναι καλά και χρήσιμα όταν αποτελούν τα μέσο κι όχι τον αυτοσκοπό.
  3. Ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει ένα μοντέλο σύγχρονου πολιτικού και δεν νοείται σύγχρονος πολιτικός που θα πήγαινε τη χώρα σε εκλογές με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμο όφελος. Μακάρι κάποτε να γίνονται οι εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. θα είναι απόδειξη ωρίμανσης της δημοκρατίας μας. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να ξεκινήσουν με κυβερνητική πρωτοβουλία ουσιαστικές αλλαγές σε τομείς που παραμένουν παγιδευμένου στα συρματοπλέγματα ξεπερασμένων εποχών. Αναφέρομαι στους τομείς της Υγείας, της παραγωγής τροφίμων, της απόδοσης δικαιοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γίνουν τα αναγκαία βήματα πιθανότατα θα χρειαστεί να προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να αναλάβουν αυτό το καθήκον πολιτικά πρόσωπα με ξεκαθαρισμένες ιδέες και να το διαχειριστούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 05.07.2020.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία