Λόγια του Βαρδάρη

  • Ένα τεράστιο event που διεκδικεί η Θεσσαλονίκη εν αγνοία (;) του δημάρχου
    26/05/2023 12:57

    Ένα τεράστιο event που διεκδικεί η Θεσσαλονίκη εν αγνοία (;) του δημάρχου

    Μια διοργάνωση που θα μπορούσε να φέρει δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες προσπαθεί να φέρει στη Θεσσαλονίκη ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής Άγγελος Αγγέλου, με καταγωγή από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτής του International Accelerator, του διεθνούς επιταχυντή για startups που επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά των ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας έχει βάση στο 'Οστιν του Τέξας.

    Εκεί από το 1987 διεξάγεται ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για τους επαγγελματίες της βιομηχανίας της μουσικής και του κινηματογράφου το South by Southwest ( SXSW), με τρία κορυφαία φεστιβάλ για τον κινηματογράφο, τη μουσική και τις νέες οπτικοακουστικές τεχνολογίες. Το οικονομικό αποτύπωμα από τη διοργάνωση του συνέδριου στο Όστιν εκτιμήθηκε στα 356 εκατ. δολ. το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η επίπτωση από το Super Bowl LI ήταν στα 347 εκατ. δολ στην οικονομία του Χιούστον. Αυτά στις ΗΠΑ.

    Γιατί η εταιρεία που διοργανώνει το συνέδριο η SXSW LLC έχει δημιουργήσει «θυγατρικά» ή spin off events σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία. Φαίνεται πώς ήρθε και η ώρα της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αγγέλου, που είναι σε επαφή με τους διοργανωτές, προσπαθεί να φέρει το φεστιβάλ στα πάτρια εδάφη, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

    Προ ημερών o κ. Αγγέλου αναφέρθηκε σε αυτή την προσπάθεια, στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond. «Eίναι το μεγαλύτερο επιχειρηματικό συνέδριο του κόσμου για επαγγελματίες της μουσικής και του κινηματογράφου. Θα ήθελα να δω πώς μπορώ να συζητήσω το πρότζεκτ, η προτίμησή μου θα ήταν να γίνει στη Θεσσαλονίκη» είπε, αναφέροντας μάλιστα ότι οι επισκέπτες θα μπορούσαν να φτάσουν τις 150.000! Ο στόχος είναι το πρώτο συνέδριο SWSX επί ευρωπαϊκού εδάφους να διοργανωθεί το 2025 και στη συνέχεια να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

    Παρών όταν έγινε αυτή η παρέμβαση ήταν και ο (τέως πλέον) υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για αυτή τη διοργάνωση κι ότι από τις τελευταίες του ενέργειες ως υπουργός θα ήταν να στείλει email στους διοργανωτές για να δηλώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. «Αν μπορώ να επηρεάσω κάπως την απόφαση και εγώ θα ψήφιζα Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο Τάσος Τζήκας είπε ότι η ΔΕΘ Helexpo το σκέφτεται σοβαρά, με την κυβέρνηση και τους φορείς της πόλης, να διεκδικήσουν αυτό το φεστιβάλ.

    Μία από τις συναντήσεις που είχε ο κ. Αγγέλου κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ήταν με τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Πέγκα, o οποίος ως αντιδήμαρχος είχε συμβάλλει στο να έρθει στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Μουσική Έκθεση WOMEX – World Music Expo. Tότε είχαν επισκεφτεί την πόλη περισσότερα από 3.500 άτομα από 98 χώρες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες.

    Ο κ. Αγγέλου προσπάθησε να δει και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και να του εξηγήσει το τι σημαίνει η φιλοξενία του South by Southwest στην πόλη, ωστόσο από το γραφείο του κ. Ζέρβα τον ενημέρωσαν ότι το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού ήταν δυο εβδομάδες μετά… Δυστυχώς ο κ. Αγγέλου δεν μπορούσε να παρατείνει τη διαμονή του στην Θεσσαλονίκη για τόσο διάστημα και αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ.

    sxsw-sidney.jpg