ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2023: Οι κάλπες άνοιξαν - Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψηφίσετε

Το makthes.gr συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τα έγγραφα που θα χρειαστείτε, τις εκλογικές άδειες για τους εργαζόμενους, τα διόδια μέχρι και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε

 21/05/2023 07:00

Εκλογές 2023: Οι κάλπες άνοιξαν - Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψηφίσετε
Φωτογραφία αρχείου

Ανοίγουν αυτή την ώρα σήμερα, Κυριακή 7:00 το πρωί, οι κάλπες σε όλη τη χώρα προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα και τους βουλευτές που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την επόμενη τετραετία.

Οι κάλπες θα κλείσουν, ως είθισται, στις 7:00 σήμερα το απόγευμα και το makthes.gr έχει συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψηφίσετε απρόσκοπτα ή και για να λύσετε ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν.

Ποιος δεν... υποχρεούται να ψηφίσει

Καταρχάς να σημειωθεί ότι βάσει της εκλογικής νομοθεσίας η ψήφος είναι υποχρεωτική εκτός αν την ημέρα των εκλογών απουσιάζετε στο εξωτερικό ή αν είστε πάνω από 70 ετών ή αν παρότι εγγραφήκατε στους καταλόγους των ετεροδημοτών δεν μπορείτε να ψηφίσετε εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 ετεροδημοτών σε μία εκλογική περιφέρεια.

Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ ή με ένα... τηλ

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», ή να τηλεφωνήσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου (213 136 1500 και 2131 313 800) το οποίο ήδη από χθες λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο.

Αν παρόλα αυτά φτάσετε στο εκλογικό τμήμα που αναφέρει η πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» και δεν δείτε το ονοματεπώνυμό σας στους εκλογικούς καταλόγους, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο, ώστε οι υπηρεσίες να σας εντοπίσουν στο δημοτολόγιο. Σε κάθε δήμο της χώρας θα υπάρχει εξυπηρέτηση για τέτοιες περιπτώσεις μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. 

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι αν έχετε κάνει αίτημα για μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων σας, θα έχει ολοκληρωθεί εφόσον είχε κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Ειδάλλως, ψηφίζετε εκεί που ψηφίσατε και στις εκλογές του 2019.

Γραφειοκρατικά προβλήματα

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είστε εγγεγραμμένος σε... δύο ή και περισσότερους δήμους, μην πανικοβληθείτε. Μπορείτε να ψηφίσετε στον δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν.

Παροχές για ψηφοφόρους με αναπηρία

Σχετικά με τα ΑμεΑ, παρέχεται προτεραιότητα στην αναμονή εντός των εκλογικών κέντρων, ενώ ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο εκλογικό τμήμα και υποστήριξη των εκλογέων με αναπηρία. Αν όμως ψηφίζετε σε όροφο που δεν υπάρχει προσβασιμότητα, τότε πρέπει να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής και υποστήριξης για να φτάσετε αξιοπρεπώς και ασφαλώς. Έπειτα, στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Τι έγγραφα να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε

Προτού ξεκινήσετε για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε σημειώστε ποια έγγραφα χρειάζεστε για να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας.

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας, ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

Δικαιούστε εκλογική άδεια ως εργαζόμενος; Αν ο εργοδότης την αρνηθεί θα έχει νομικές κυρώσεις

Στο φλέγον θέμα της εκλογικής άδειας, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται βάσει νόμου εκλογική άδεια είτε αν εργάζονται πενθήμερο και το μέρος που ψηφίζουν απέχει τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα από τον τόπο εργασίας είτε αν εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και το μέρος που ψηφίζουν απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πώς ψηφίζουμε μέσα στο παραβάν

Μόλις φτάσετε στο εκλογικό τμήμα που είστε εγγεγραμμένος/η και αφού ταυτοποιηθείτε από την εφορευτική επιτροπή θα πάρετε τον φάκελο με το ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και όλη τη σειρά των έντυπων ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Εάν κάποιος πολίτης για λόγους φυσικής αδυναμίας δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και συγκέντρωσης του εκλογικού υλικού, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η εφορευτική επιτροπή οφείλουν να τον βοηθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση για να είναι έγκυρη η ψήφος σας πρέπει να έχετε συμπληρώσει σωστά τους σταυρούς και να έχετε κλείσει τον φάκελο προτού τον ρίξετε στην κάλπη. Πρέπει να τονιστεί ότι οι πολίτες βάζουν μόνο σταυρό είτε αριστερά είτε δεξιά του υποψήφιου που επιλέγουν. Εάν μπει σταυρός και στις δύο πλευρές, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο. Άκυρο θα θεωρηθεί και αν αντί σταυρού γραφεί οποιοδήποτε άλλο σύμβολο, όπως το... τικ.

Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε

Οι σταυροί εξαρτώνται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ιδού τα αποτελέσματα

Αφού ψηφίσετε, τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται και θα ανανεώνονται συνεχώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr). Βέβαια ενημέρωση θα υπάρχει και από πολλά ΜΜΕ στο διαδίκτυο και στα παραδοσιακά ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις

Εξάλλου, εάν αναρωτιέστε αν θα πληρώσετε διόδια κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας για να μεταβείτε στο μέρος όπου ψηφίζετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, χθες, υποχρεωτική δωρεάν διέλευση. Η δωρεάν διέλευση από τα διόδια θα είναι σε ισχύ μέχρι και αύριο, Δευτέρα 22 Μαΐου στις 8:00 το πρωί. Τα διόδια πάντως είναι δωρεάν καθώς το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, αποζημιώνει τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων για αυτό το διάστημα.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, τα διόδια θα είναι δωρεάν στους εξής αυτοκινητόδρομους:

* Αττική Οδός

* Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ε65 Τρίκαλα

* Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Πάτρα)

* Κόρινθος – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη

* Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

* Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα)

* Εγνατία Οδός

Επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας

Τέλος, αν σας είχαν πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας εξαιτίας παράβασης στην οποία είχατε υποπέσει, μπορείτε να τις πάρετε πίσω, μόνο για να πάτε να ψηφίσετε, αρκεί η παράβασή σας να αφορά παράνομη στάθμευση και στάση (εκτός ραμπών ΑμεΑ και διαβάσεων) και να έχετε πληρώσει το πρόστιμο.

Ανοίγουν αυτή την ώρα σήμερα, Κυριακή 7:00 το πρωί, οι κάλπες σε όλη τη χώρα προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα και τους βουλευτές που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την επόμενη τετραετία.

Οι κάλπες θα κλείσουν, ως είθισται, στις 7:00 σήμερα το απόγευμα και το makthes.gr έχει συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψηφίσετε απρόσκοπτα ή και για να λύσετε ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν.

Ποιος δεν... υποχρεούται να ψηφίσει

Καταρχάς να σημειωθεί ότι βάσει της εκλογικής νομοθεσίας η ψήφος είναι υποχρεωτική εκτός αν την ημέρα των εκλογών απουσιάζετε στο εξωτερικό ή αν είστε πάνω από 70 ετών ή αν παρότι εγγραφήκατε στους καταλόγους των ετεροδημοτών δεν μπορείτε να ψηφίσετε εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 ετεροδημοτών σε μία εκλογική περιφέρεια.

Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ ή με ένα... τηλ

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», ή να τηλεφωνήσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου (213 136 1500 και 2131 313 800) το οποίο ήδη από χθες λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο.

Αν παρόλα αυτά φτάσετε στο εκλογικό τμήμα που αναφέρει η πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» και δεν δείτε το ονοματεπώνυμό σας στους εκλογικούς καταλόγους, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο, ώστε οι υπηρεσίες να σας εντοπίσουν στο δημοτολόγιο. Σε κάθε δήμο της χώρας θα υπάρχει εξυπηρέτηση για τέτοιες περιπτώσεις μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. 

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι αν έχετε κάνει αίτημα για μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων σας, θα έχει ολοκληρωθεί εφόσον είχε κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Ειδάλλως, ψηφίζετε εκεί που ψηφίσατε και στις εκλογές του 2019.

Γραφειοκρατικά προβλήματα

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι είστε εγγεγραμμένος σε... δύο ή και περισσότερους δήμους, μην πανικοβληθείτε. Μπορείτε να ψηφίσετε στον δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν.

Παροχές για ψηφοφόρους με αναπηρία

Σχετικά με τα ΑμεΑ, παρέχεται προτεραιότητα στην αναμονή εντός των εκλογικών κέντρων, ενώ ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο εκλογικό τμήμα και υποστήριξη των εκλογέων με αναπηρία. Αν όμως ψηφίζετε σε όροφο που δεν υπάρχει προσβασιμότητα, τότε πρέπει να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής και υποστήριξης για να φτάσετε αξιοπρεπώς και ασφαλώς. Έπειτα, στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Τι έγγραφα να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε

Προτού ξεκινήσετε για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε σημειώστε ποια έγγραφα χρειάζεστε για να ασκήσετε το εκλογικό δικαίωμά σας.

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας, ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

Δικαιούστε εκλογική άδεια ως εργαζόμενος; Αν ο εργοδότης την αρνηθεί θα έχει νομικές κυρώσεις

Στο φλέγον θέμα της εκλογικής άδειας, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται βάσει νόμου εκλογική άδεια είτε αν εργάζονται πενθήμερο και το μέρος που ψηφίζουν απέχει τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα από τον τόπο εργασίας είτε αν εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και το μέρος που ψηφίζουν απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πώς ψηφίζουμε μέσα στο παραβάν

Μόλις φτάσετε στο εκλογικό τμήμα που είστε εγγεγραμμένος/η και αφού ταυτοποιηθείτε από την εφορευτική επιτροπή θα πάρετε τον φάκελο με το ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και όλη τη σειρά των έντυπων ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.

Εάν κάποιος πολίτης για λόγους φυσικής αδυναμίας δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και συγκέντρωσης του εκλογικού υλικού, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η εφορευτική επιτροπή οφείλουν να τον βοηθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση για να είναι έγκυρη η ψήφος σας πρέπει να έχετε συμπληρώσει σωστά τους σταυρούς και να έχετε κλείσει τον φάκελο προτού τον ρίξετε στην κάλπη. Πρέπει να τονιστεί ότι οι πολίτες βάζουν μόνο σταυρό είτε αριστερά είτε δεξιά του υποψήφιου που επιλέγουν. Εάν μπει σταυρός και στις δύο πλευρές, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο. Άκυρο θα θεωρηθεί και αν αντί σταυρού γραφεί οποιοδήποτε άλλο σύμβολο, όπως το... τικ.

Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε

Οι σταυροί εξαρτώνται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ιδού τα αποτελέσματα

Αφού ψηφίσετε, τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται και θα ανανεώνονται συνεχώς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr). Βέβαια ενημέρωση θα υπάρχει και από πολλά ΜΜΕ στο διαδίκτυο και στα παραδοσιακά ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις

Εξάλλου, εάν αναρωτιέστε αν θα πληρώσετε διόδια κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας για να μεταβείτε στο μέρος όπου ψηφίζετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, χθες, υποχρεωτική δωρεάν διέλευση. Η δωρεάν διέλευση από τα διόδια θα είναι σε ισχύ μέχρι και αύριο, Δευτέρα 22 Μαΐου στις 8:00 το πρωί. Τα διόδια πάντως είναι δωρεάν καθώς το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, αποζημιώνει τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων για αυτό το διάστημα.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, τα διόδια θα είναι δωρεάν στους εξής αυτοκινητόδρομους:

* Αττική Οδός

* Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ε65 Τρίκαλα

* Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Πάτρα)

* Κόρινθος – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη

* Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

* Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα)

* Εγνατία Οδός

Επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας

Τέλος, αν σας είχαν πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας εξαιτίας παράβασης στην οποία είχατε υποπέσει, μπορείτε να τις πάρετε πίσω, μόνο για να πάτε να ψηφίσετε, αρκεί η παράβασή σας να αφορά παράνομη στάθμευση και στάση (εκτός ραμπών ΑμεΑ και διαβάσεων) και να έχετε πληρώσει το πρόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία