ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το ιστορικό λάθος των Βρυξελλών στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προκαλεί πολιτική κρίση στα Σκόπια

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια ζητά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών - Ο Μπορίσοφ κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί

 18/10/2019 17:12

ΕΕ: Το ιστορικό λάθος των Βρυξελλών στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προκαλεί πολιτική κρίση στα Σκόπια
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το "όχι" που είπαν από τις Βρυξέλλες οι 28 στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα κυρίως στα Σκόπια. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αντιμετώπιζε προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματός της κι είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στην ΕΕ για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ είχε ασκήσει και προσωπικά πιέσεις για να λάβουν οι δυο χώρες το "πράσινο φως" και συχνά απειλούσε και με παραίτησή του στην περίπτωση που δεν έπαιρνε μια θετική εξέλιξη από τις Βρυξέλλες. Η αρνητική έκβαση ωστόσο τον βάζει σε περιπέτειες καθώς αφενός θα πρέπει να τηρήσει τον λόγο του κι αφετέρου ήδη στα Σκόπια υπάρχει κινητικότητα υπό την έννοια ότι ο Στέβο Πενταρόφκσι, ο πρόεδρος της χώρας ζητά τη σύγκληση πολιτικού συμβουλίου, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Ζάεφ και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ενώ και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται στην έδρα του προκειμένου να είναι απαντήσει άμεσα σε ό,τι απαιτηθεί. Ο ίδιος ο Ζάεφ έφυγε από τις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του ένα "βαρύ ιστορικό λάθος" όπως τουλάχιστον το χαρακτήρισαν οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο όμως και για την Αλβανία.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στα Σκόπια 

Το "όχι" των Βρυξελλών ενδέχεται δε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ειδικά στα Σκόπια καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος υπερέβη εαυτόν πέρσι για να περάσει από το Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών "παλεύει" να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνησή του. Σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ο πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε για την Κυριακή μια συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 στην προεδρική Βίλα Βόντνο. Θα συμμετάσχουν ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ζάεφ, του αντιπολιτευτικού συντηρητικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι, ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Αλβανών Ζιχαντίν Σάλα, ο πρόεδρος της Εναλλακτικής Αφρίμ Γκάσι, ο πρόεδρος του Κινήματος Μπέσα Μπιλάλ Κασάμι.

Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Στέβο Πενταρόφκσι του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος  ανέφερε "πως δεν υπάρχει χρόνος για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς των μικρών καθημερινών πολιτικών πόντων". Συνέχισε δε τις δηλώσεις του παροτρύνοντας τους πολίτες να μην βυθιστούν στην απογοήτευση. "Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούν και να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο μέλλον της και στο μέλλον των επόμενων γενεών. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο αν εργαστούμε μαζί θα πετύχουμε". Ο πρόεδρος της χώρας μίλησε έπειτα από την αποτυχία της ΕΕ να δώσει στη χώρα του το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με τον κοινό ευρωπαϊκό φορέα.

Αξίζει να αναφερθεί πως από το μεσημέρι η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην έδρα του. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη χώρα καθώς δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως.

Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν και για την περίπτωση να παραιτηθεί λόγω των εξελίξεων και κυρίως επειδή ήταν ο ίδιος εκείνος που έλεγε πως θα αφήσει το πόστο του αν του αρνηθούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακόμη περισσότερη αναταραχή πρόσθεσαν οι σχετικές με την παραίτηση Ζάεφ φήμες. Μάλιστα ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον ομόλογό του να μην παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάλεσε σήμερα το πρωί τον Ζάεφ να μην παραιτηθεί στην περίπτωση αρνητικής έκβασης της Συνόδου Κορυφής για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο λόγος είναι, όπως είπε ο Μπορίσοφ, πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και πως μια μικρή καθυστέρηση μηνών δεν είναι αιωνιότητα.

Οι συναντήσεις 

Έντονες και πολλές συναντήσεις γίνονται συνέχεια ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Ζάεφ σκοπεύει να πάρει αποφάσεις αποκλειστικά βασισμένες στο εθνικό συμφέρον. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας συνομίλησε με πολύ κόσμο και από διαφορετικά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες και την αναβολή της απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία όπως ανέφερε ανακοινωθέν της κυβέρνησης. Στη διάρκεια των συνομιλιών οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και μόνο όταν θα είναι τελικές θα κοινοποιηθούν στον κόσμο. Ο Ζάεφ είναι σε επαφή με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας,  της Γερμανίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας καθώς και με τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Οι ηγέτες όλοι αναγνώρισαν πως η χώρα και οι κάτοικοί της είναι προετοιμασμένοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά πως μερικές χώρες δεν ήταν έτοιμες για αυτό, όπως ανέφερε η κυβέρνηση. 

Αναφέρεται πως ο Ζάεφ συνάντησε και τον σύμμαχό του στην κυβέρνηση από το κόμμα DUΙ

Η συνάντηση Ζάεφ και Αλί Αχμέτι έγινε στο κτίριο της κυβέρνησης αλλά κεκλεισμένων των θυρών και ό,τι συζήτησαν κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Κάποια πάντως μέσα μαζικής ενημέρωσης έλεγαν πως ο Αχμέτι συμβούλεψε τον Ζάεφ να μην παραιτηθεί.  

Η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE κάλεσε την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση μαζί και με μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας έπειτα από την αρνητική εξέλιξη που είχε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη χώρα. 

Η απόφαση είναι ήττα αλλά όχι μια ήταν για τους πολίτες. Είναι μια ήττα της πολιτικής που ακολούθησε από τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του. Πολιτικές από τις οποίες έλειπε μια σύλληψη, μια προοπτική αλλά που είχε πολύ μεγάλη δόση διαφθοράς. Οι πολίτες νομιμοποιούνται να αισθάνονται πως ωθήθηκαν σε έναν φαύλο κύκλο αυταπάρνησης, συμβιβασμών. ταπεινώσεων και όλα αυτά συνέπεσαν και με την ήττα, είπε ο Μίτσκοσκι. Μάλιστα επέμεινε πως η εισδοχή στην ΕΕ παραμένει ένας στρατηγικός στόχος για τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να μην κατευθύνουν την απογοήτευσή τους στη λάθος κατεύθυνση και να συνειδητοποιήσουν πως η αποτυχία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Ζόραν Ζάεφ.  

 Δεν θα συνεχίσω να παίζω το παιχνίδι με το δάχτυλο και το ποιος φταίει αλλά θα πρέπει να μην μεταμορφώνουμε την αποτυχία. Χρειάζεται να βγούμε πιο σθεναροί και πιο σοφοί από τη αποτυχία. Η χώρα του είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η εισδοχή της στην ΕΕ αποτελεί κοινό μας στόχο. 

Το συντηρητικό αντιπολιτευτικό κόμμα ζητά από τον Ζάεφ να παραιτηθεί και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση υπηρεσιακή. Κάλεσε συνάντηση των ηγετών των κομμάτων και όταν έγινε μια αντίστοιχη πρόταση από τον πρόεδρο Πενταρόφκσι απάντησε θετικά στην πρόσκληση.  "Η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί και θα βουλιάξει στη λήθη. Ο καθένας μπορεί να το δει αυτό. Ο κόσμος ζητά πρόωρες εκλογές και αυτή είναι η μόνη λογική και επιθυμητέα λύση για να ξεπεραστεί η κρίση από αυτή την κατάσταση. Όσο κι αν αντιστέκεται ο Ζάεφ είναι κοντά στο πολιτικό του τέλος. Την επόμενη περίοδο θα απαιτήσουμε άμεσες μεταρρυθμίσεις και το κόμμα μας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εφαρμογής τους όσο γίνεται νωρίτερα έπειτα φυσικά από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς.  

Τα αλβανικά κόμματα 

Οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κι αυτά υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Ο Ζιαντίν Σέλα από τη Συμμαχία των Αλβανών είπε πως αμφότεροι- τόσο ο ίδιος όσο και το κοινό είναι απογοητευμένοι  όχι μόνο από την ΕΕ και την απόφασή της να μην ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά και από την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει σε μεταρρυθμίσεις.

"Ανήλθαν στην εξουσία με την υπόσχεση να χτίσουν τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη. Δεν είδαμε δικαιοσύνη ούτε ειρήνη. Αντί να αντιμετωπίσει το έγκλημα και τη διαφθορά η κυβέρνηση αποτέλεσε τμήμα της διαφθοράς. Η κυβέρνηση πλέον πρέπει να πληρώσει το τίμημα είπε ο Σέλα ο οποίος θα παραβρεθεί στη σύνοδο των κομμάτων που κάλεσε ο Πενταρόφκσι για την Κυριακή.   

Ο Μπιλάλ Κασάμι από το Μπέσα είπε κι αυτός πως η κυβέρνηση απέτυχε στον στόχο του κι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.  "Η κυβέρνηση ήρθε με πολλές υποσχέσεις αλλά δεν ολοκλήρωσε σχεδόν καμία από όσες έθεσε και πήγε πολλά βήματα πίσω τη χώρα. Και σήμερα η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και να την ξεπεράσουμε θα πρέπει να παραιτηθεί στο σύνολό της η κυβέρνηση και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών άμεσα είπε ο Κασάμι.


Το "όχι" που είπαν από τις Βρυξέλλες οι 28 στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα κυρίως στα Σκόπια. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αντιμετώπιζε προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματός της κι είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στην ΕΕ για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ είχε ασκήσει και προσωπικά πιέσεις για να λάβουν οι δυο χώρες το "πράσινο φως" και συχνά απειλούσε και με παραίτησή του στην περίπτωση που δεν έπαιρνε μια θετική εξέλιξη από τις Βρυξέλλες. Η αρνητική έκβαση ωστόσο τον βάζει σε περιπέτειες καθώς αφενός θα πρέπει να τηρήσει τον λόγο του κι αφετέρου ήδη στα Σκόπια υπάρχει κινητικότητα υπό την έννοια ότι ο Στέβο Πενταρόφκσι, ο πρόεδρος της χώρας ζητά τη σύγκληση πολιτικού συμβουλίου, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Ζάεφ και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ενώ και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται στην έδρα του προκειμένου να είναι απαντήσει άμεσα σε ό,τι απαιτηθεί. Ο ίδιος ο Ζάεφ έφυγε από τις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του ένα "βαρύ ιστορικό λάθος" όπως τουλάχιστον το χαρακτήρισαν οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο όμως και για την Αλβανία.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στα Σκόπια 

Το "όχι" των Βρυξελλών ενδέχεται δε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ειδικά στα Σκόπια καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος υπερέβη εαυτόν πέρσι για να περάσει από το Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών "παλεύει" να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνησή του. Σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ο πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε για την Κυριακή μια συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 στην προεδρική Βίλα Βόντνο. Θα συμμετάσχουν ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ζάεφ, του αντιπολιτευτικού συντηρητικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι, ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Αλβανών Ζιχαντίν Σάλα, ο πρόεδρος της Εναλλακτικής Αφρίμ Γκάσι, ο πρόεδρος του Κινήματος Μπέσα Μπιλάλ Κασάμι.

Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Στέβο Πενταρόφκσι του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος  ανέφερε "πως δεν υπάρχει χρόνος για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς των μικρών καθημερινών πολιτικών πόντων". Συνέχισε δε τις δηλώσεις του παροτρύνοντας τους πολίτες να μην βυθιστούν στην απογοήτευση. "Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούν και να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο μέλλον της και στο μέλλον των επόμενων γενεών. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο αν εργαστούμε μαζί θα πετύχουμε". Ο πρόεδρος της χώρας μίλησε έπειτα από την αποτυχία της ΕΕ να δώσει στη χώρα του το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με τον κοινό ευρωπαϊκό φορέα.

Αξίζει να αναφερθεί πως από το μεσημέρι η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην έδρα του. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη χώρα καθώς δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως.

Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν και για την περίπτωση να παραιτηθεί λόγω των εξελίξεων και κυρίως επειδή ήταν ο ίδιος εκείνος που έλεγε πως θα αφήσει το πόστο του αν του αρνηθούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακόμη περισσότερη αναταραχή πρόσθεσαν οι σχετικές με την παραίτηση Ζάεφ φήμες. Μάλιστα ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον ομόλογό του να μην παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κάλεσε σήμερα το πρωί τον Ζάεφ να μην παραιτηθεί στην περίπτωση αρνητικής έκβασης της Συνόδου Κορυφής για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο λόγος είναι, όπως είπε ο Μπορίσοφ, πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και πως μια μικρή καθυστέρηση μηνών δεν είναι αιωνιότητα.

Οι συναντήσεις 

Έντονες και πολλές συναντήσεις γίνονται συνέχεια ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Ζάεφ σκοπεύει να πάρει αποφάσεις αποκλειστικά βασισμένες στο εθνικό συμφέρον. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας συνομίλησε με πολύ κόσμο και από διαφορετικά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες και την αναβολή της απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία όπως ανέφερε ανακοινωθέν της κυβέρνησης. Στη διάρκεια των συνομιλιών οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και μόνο όταν θα είναι τελικές θα κοινοποιηθούν στον κόσμο. Ο Ζάεφ είναι σε επαφή με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας,  της Γερμανίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας καθώς και με τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Οι ηγέτες όλοι αναγνώρισαν πως η χώρα και οι κάτοικοί της είναι προετοιμασμένοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά πως μερικές χώρες δεν ήταν έτοιμες για αυτό, όπως ανέφερε η κυβέρνηση. 

Αναφέρεται πως ο Ζάεφ συνάντησε και τον σύμμαχό του στην κυβέρνηση από το κόμμα DUΙ

Η συνάντηση Ζάεφ και Αλί Αχμέτι έγινε στο κτίριο της κυβέρνησης αλλά κεκλεισμένων των θυρών και ό,τι συζήτησαν κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Κάποια πάντως μέσα μαζικής ενημέρωσης έλεγαν πως ο Αχμέτι συμβούλεψε τον Ζάεφ να μην παραιτηθεί.  

Η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE κάλεσε την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση μαζί και με μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας έπειτα από την αρνητική εξέλιξη που είχε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη χώρα. 

Η απόφαση είναι ήττα αλλά όχι μια ήταν για τους πολίτες. Είναι μια ήττα της πολιτικής που ακολούθησε από τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του. Πολιτικές από τις οποίες έλειπε μια σύλληψη, μια προοπτική αλλά που είχε πολύ μεγάλη δόση διαφθοράς. Οι πολίτες νομιμοποιούνται να αισθάνονται πως ωθήθηκαν σε έναν φαύλο κύκλο αυταπάρνησης, συμβιβασμών. ταπεινώσεων και όλα αυτά συνέπεσαν και με την ήττα, είπε ο Μίτσκοσκι. Μάλιστα επέμεινε πως η εισδοχή στην ΕΕ παραμένει ένας στρατηγικός στόχος για τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να μην κατευθύνουν την απογοήτευσή τους στη λάθος κατεύθυνση και να συνειδητοποιήσουν πως η αποτυχία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Ζόραν Ζάεφ.  

 Δεν θα συνεχίσω να παίζω το παιχνίδι με το δάχτυλο και το ποιος φταίει αλλά θα πρέπει να μην μεταμορφώνουμε την αποτυχία. Χρειάζεται να βγούμε πιο σθεναροί και πιο σοφοί από τη αποτυχία. Η χώρα του είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η εισδοχή της στην ΕΕ αποτελεί κοινό μας στόχο. 

Το συντηρητικό αντιπολιτευτικό κόμμα ζητά από τον Ζάεφ να παραιτηθεί και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση υπηρεσιακή. Κάλεσε συνάντηση των ηγετών των κομμάτων και όταν έγινε μια αντίστοιχη πρόταση από τον πρόεδρο Πενταρόφκσι απάντησε θετικά στην πρόσκληση.  "Η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί και θα βουλιάξει στη λήθη. Ο καθένας μπορεί να το δει αυτό. Ο κόσμος ζητά πρόωρες εκλογές και αυτή είναι η μόνη λογική και επιθυμητέα λύση για να ξεπεραστεί η κρίση από αυτή την κατάσταση. Όσο κι αν αντιστέκεται ο Ζάεφ είναι κοντά στο πολιτικό του τέλος. Την επόμενη περίοδο θα απαιτήσουμε άμεσες μεταρρυθμίσεις και το κόμμα μας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εφαρμογής τους όσο γίνεται νωρίτερα έπειτα φυσικά από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς.  

Τα αλβανικά κόμματα 

Οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κι αυτά υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Ο Ζιαντίν Σέλα από τη Συμμαχία των Αλβανών είπε πως αμφότεροι- τόσο ο ίδιος όσο και το κοινό είναι απογοητευμένοι  όχι μόνο από την ΕΕ και την απόφασή της να μην ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά και από την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει σε μεταρρυθμίσεις.

"Ανήλθαν στην εξουσία με την υπόσχεση να χτίσουν τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη. Δεν είδαμε δικαιοσύνη ούτε ειρήνη. Αντί να αντιμετωπίσει το έγκλημα και τη διαφθορά η κυβέρνηση αποτέλεσε τμήμα της διαφθοράς. Η κυβέρνηση πλέον πρέπει να πληρώσει το τίμημα είπε ο Σέλα ο οποίος θα παραβρεθεί στη σύνοδο των κομμάτων που κάλεσε ο Πενταρόφκσι για την Κυριακή.   

Ο Μπιλάλ Κασάμι από το Μπέσα είπε κι αυτός πως η κυβέρνηση απέτυχε στον στόχο του κι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.  "Η κυβέρνηση ήρθε με πολλές υποσχέσεις αλλά δεν ολοκλήρωσε σχεδόν καμία από όσες έθεσε και πήγε πολλά βήματα πίσω τη χώρα. Και σήμερα η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και να την ξεπεράσουμε θα πρέπει να παραιτηθεί στο σύνολό της η κυβέρνηση και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών άμεσα είπε ο Κασάμι.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία