ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Dorodouli: To πρώτο 100% ελληνικό ρούμι - Ως το καλοκαίρι και τζιν

Επιτυχημένη η προσπάθεια για την παραγωγή ρούμι από ελληνικό σπόρο και ξανθιώτικα ζαχαροκάλαμα

 21/02/2023 07:00

Dorodouli: To πρώτο 100% ελληνικό ρούμι - Ως το καλοκαίρι και τζιν

Άννη Καρολίδου

Mετά από προσπάθειες πέντε ετών, η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη/ Dorodouli Distillery έχει μπει στην τελική ευθεία για την παραγωγή του πρώτου 100% ελληνικού ρούμι ενώ «παλεύει» να προλάβει το καλοκαίρι, για να βγάλει στην αγορά το τζιν με τη δική της ελληνική ταυτότητα.

«Έχουμε ήδη έτοιμα τα δείγματα των δύο τζιν που θα κυκλοφορήσουμε, ενώ έχει εγκατασταθεί και ο άμβυκας που κατασκευάσθηκε με τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα που θέλουμε να έχουν τα προϊόντα Δωροδούλη. Ωστόσο, σε τούτη τη φάση, η σημαντική επιτυχία που ανακοινώνουμε είναι η ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν, υπό την επίβλεψη του Γενικού Χημείου του Κράτους, για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού ρούμι, από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου που παράγεται στην Ξάνθη, από την Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.» είπε στο makthes.gr η κ. Μαρία Δωροδούλη, master distiller της αποσταγματοποιίας που έχει βάση στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης.

Και πράγματι, σε τούτη τη φάση, το εξαιρετικό γεγονός για τη Dorodouli Distillery, αφορά στην απόσταξη και παραγωγή ρούμι, διάφανου (φρέσκου) και παλαιωμένου, των οποίων τα πρώτα δείγματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της Detrop Oenos.

Η έμπνευση και το ξεκίνημα από το «σημείο μηδέν»

«Η ιδέα για την παραγωγή ρούμι γεννήθηκε όταν γνώρισα τις γυναίκες του Συνεταιρισμού της Γενισέας. Μου άρεσε πάρα πολύ η πρωτοβουλία της αναβίωσης της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου, με παραδοσιακό τρόπο και με ελληνικό σπόρο. Πριν πέντε χρόνια λοιπόν και από το σημείο μηδέν, επειδή υπήρχε νομικό κενό στη χώρα μας για το συγκεκριμένο απόσταγμα, ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, με πολλούς πειραματισμούς. Καταθέσαμε την αίτηση στο Χημείο του Κράτους και μετά διετία κι’ αφού έγιναν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, λάβαμε την έγκριση για να αποστάξουμε, αλλά... μας βρήκε ο covid που μας καθυστέρησε. Τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας, τα πρώτα δείγματα που επιτυχημένα παράχθηκαν», εξήγησε η κ. Δωροδούλη.

Η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη έχει ήδη υπογράψει συμφωνία, για να προμηθεύεται χυμό ζαχαροκάλαμου από τον Συνεταιρισμό της Γενισέας κι’ αφού νομοθετηθεί η παραγωγή του, μέσα στον επόμενο χρόνο, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να λανσάρει το πρώτο ελληνικό ρούμι στην αγορά.

dorodouli-detrop.jpg

Και διάφανο και παλαιωμένο

Η Dorodouli Distillery, θα βγάλει δύο ρούμι στην αγορά, ένα διάφανο και ένα παλαιωμένο, ποντάροντας στον καθαρά ελληνικό τους χαρακτήρα, που αναμένεται να τραβήξει τους Έλληνες φίλους του συγκεκριμένου αποστάγματος, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών φυσικών προϊόντων στο εξωτερικό.

H Dorodouli Distillery, με την παραγωγή ρούμι θα επιδιώξει να κάνει δημοφιλέστερο το συγκεκριμένο ποτό στην ελληνική αγορά γι’ αυτό και οι ονομασίες τους θα επιλεγούν από τους ίδιους του καταναλωτές, μέσω διαδικασιών που θα γίνουν στα social media.

«Θέλουμε οι καταναλωτές να μάθουν για το ελληνικό ρούμι, που παράγεται από φυσικό χυμό ελληνικού ζαχαροκάλαμου και, όχι από εισαγόμενη μελάσα, γι’ αυτό και τονίζουμε ότι πρόκειται για 100% ελληνικό προϊόν».

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Γενισέας

Να σημειωθεί πως η παραγωγή ρούμι από τη Dorodoulis σημαίνει πολλά και για τον Συνεταιρισμό Γυναικών Γενισέας, καθώς, όπως είπε η πρόεδρος κ. Αναστασία Αμανατίδου, η αύξηση της ζήτησης για το χυμό του ζαχαροκάλαμου αλλά και τα προϊόντα που παράγονται από το συγκεκριμένο φυτό, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας που ήταν παραδοσιακή στην περιοχή της Ξάνθης. Διαθέσιμες εκτάσεις υπάρχουν για νέες φυτείες , αλλά θα πρέπει, σε επόμενη φάση, να αποκτηθεί πρόσθετος μηχανικός εξοπλισμός.

Οι μηχανικοί που έγιναν αποσταγματοποιοί

Να σημειωθεί ότι η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη, είναι το δημιούργημα δύο μηχανικών, του Ιωάννη και της Μαρίας Καραμπάση - Δωροδούλη, που για πολλά χρόνια με την «Credor», δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και εμπορία ειδών υγιεινής, κυρίως από την Ιταλία. 

Ωστόσο, η αγάπη για τα ελληνικά αποστάγματα, τους ώθησε στην παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου αλλά και brandy, με αποτέλεσμα σήμερα στην παλέτα της Dorodouli να συμπεριλαμβάνονται 15 κωδικοί, κάτω από τη σειρά Classico που αφορά στο τσίπουρο και κάτω από τη σειρά Alchemestes που αφορά το brandy.

dorodoulis.jpg

H Dorodouli Distillery έκανε την είσοδό της στην αγορά το 2016 , ενώ πριν τρία χρόνια, παρουσίασε και το τσίπουρο Θεσσαλονίκης Nostalgia, με και χωρίς γλυκάνισο, το οποίο πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και παλαιωμένο, μόλις οι φιάλες «ντυθούν» με τις δικές τους ιδιαίτερες ετικέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται στην Αποσταγματοποιία Δωροδούλη, έρχεται από το εξωτερικό καθώς το 80% των πωλήσεων αφορά εξαγωγές σε Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία και Αυστρία ενώ στο επόμενο διάστημα αρχίζουν οι αποστολές τσίπουρου και στον Καναδά.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, πραγματοποιείται σε κάβες και εστιατόρια αν και το ClassicoP, που είναι το τσίπουρο με τόνικ και λεμόνι, έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, στους φίλους των κοκτέiλ και των «ψαγμένων» αποσταγμάτων.

Mετά από προσπάθειες πέντε ετών, η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη/ Dorodouli Distillery έχει μπει στην τελική ευθεία για την παραγωγή του πρώτου 100% ελληνικού ρούμι ενώ «παλεύει» να προλάβει το καλοκαίρι, για να βγάλει στην αγορά το τζιν με τη δική της ελληνική ταυτότητα.

«Έχουμε ήδη έτοιμα τα δείγματα των δύο τζιν που θα κυκλοφορήσουμε, ενώ έχει εγκατασταθεί και ο άμβυκας που κατασκευάσθηκε με τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα που θέλουμε να έχουν τα προϊόντα Δωροδούλη. Ωστόσο, σε τούτη τη φάση, η σημαντική επιτυχία που ανακοινώνουμε είναι η ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν, υπό την επίβλεψη του Γενικού Χημείου του Κράτους, για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού ρούμι, από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου που παράγεται στην Ξάνθη, από την Γενισέα Κοιν.Σ.Επ.» είπε στο makthes.gr η κ. Μαρία Δωροδούλη, master distiller της αποσταγματοποιίας που έχει βάση στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης.

Και πράγματι, σε τούτη τη φάση, το εξαιρετικό γεγονός για τη Dorodouli Distillery, αφορά στην απόσταξη και παραγωγή ρούμι, διάφανου (φρέσκου) και παλαιωμένου, των οποίων τα πρώτα δείγματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της Detrop Oenos.

Η έμπνευση και το ξεκίνημα από το «σημείο μηδέν»

«Η ιδέα για την παραγωγή ρούμι γεννήθηκε όταν γνώρισα τις γυναίκες του Συνεταιρισμού της Γενισέας. Μου άρεσε πάρα πολύ η πρωτοβουλία της αναβίωσης της καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου, με παραδοσιακό τρόπο και με ελληνικό σπόρο. Πριν πέντε χρόνια λοιπόν και από το σημείο μηδέν, επειδή υπήρχε νομικό κενό στη χώρα μας για το συγκεκριμένο απόσταγμα, ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, με πολλούς πειραματισμούς. Καταθέσαμε την αίτηση στο Χημείο του Κράτους και μετά διετία κι’ αφού έγιναν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, λάβαμε την έγκριση για να αποστάξουμε, αλλά... μας βρήκε ο covid που μας καθυστέρησε. Τώρα πλέον έχουμε στα χέρια μας, τα πρώτα δείγματα που επιτυχημένα παράχθηκαν», εξήγησε η κ. Δωροδούλη.

Η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη έχει ήδη υπογράψει συμφωνία, για να προμηθεύεται χυμό ζαχαροκάλαμου από τον Συνεταιρισμό της Γενισέας κι’ αφού νομοθετηθεί η παραγωγή του, μέσα στον επόμενο χρόνο, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να λανσάρει το πρώτο ελληνικό ρούμι στην αγορά.

dorodouli-detrop.jpg

Και διάφανο και παλαιωμένο

Η Dorodouli Distillery, θα βγάλει δύο ρούμι στην αγορά, ένα διάφανο και ένα παλαιωμένο, ποντάροντας στον καθαρά ελληνικό τους χαρακτήρα, που αναμένεται να τραβήξει τους Έλληνες φίλους του συγκεκριμένου αποστάγματος, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών φυσικών προϊόντων στο εξωτερικό.

H Dorodouli Distillery, με την παραγωγή ρούμι θα επιδιώξει να κάνει δημοφιλέστερο το συγκεκριμένο ποτό στην ελληνική αγορά γι’ αυτό και οι ονομασίες τους θα επιλεγούν από τους ίδιους του καταναλωτές, μέσω διαδικασιών που θα γίνουν στα social media.

«Θέλουμε οι καταναλωτές να μάθουν για το ελληνικό ρούμι, που παράγεται από φυσικό χυμό ελληνικού ζαχαροκάλαμου και, όχι από εισαγόμενη μελάσα, γι’ αυτό και τονίζουμε ότι πρόκειται για 100% ελληνικό προϊόν».

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Γενισέας

Να σημειωθεί πως η παραγωγή ρούμι από τη Dorodoulis σημαίνει πολλά και για τον Συνεταιρισμό Γυναικών Γενισέας, καθώς, όπως είπε η πρόεδρος κ. Αναστασία Αμανατίδου, η αύξηση της ζήτησης για το χυμό του ζαχαροκάλαμου αλλά και τα προϊόντα που παράγονται από το συγκεκριμένο φυτό, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας που ήταν παραδοσιακή στην περιοχή της Ξάνθης. Διαθέσιμες εκτάσεις υπάρχουν για νέες φυτείες , αλλά θα πρέπει, σε επόμενη φάση, να αποκτηθεί πρόσθετος μηχανικός εξοπλισμός.

Οι μηχανικοί που έγιναν αποσταγματοποιοί

Να σημειωθεί ότι η Αποσταγματοποιία Δωροδούλη, είναι το δημιούργημα δύο μηχανικών, του Ιωάννη και της Μαρίας Καραμπάση - Δωροδούλη, που για πολλά χρόνια με την «Credor», δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και εμπορία ειδών υγιεινής, κυρίως από την Ιταλία. 

Ωστόσο, η αγάπη για τα ελληνικά αποστάγματα, τους ώθησε στην παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου αλλά και brandy, με αποτέλεσμα σήμερα στην παλέτα της Dorodouli να συμπεριλαμβάνονται 15 κωδικοί, κάτω από τη σειρά Classico που αφορά στο τσίπουρο και κάτω από τη σειρά Alchemestes που αφορά το brandy.

dorodoulis.jpg

H Dorodouli Distillery έκανε την είσοδό της στην αγορά το 2016 , ενώ πριν τρία χρόνια, παρουσίασε και το τσίπουρο Θεσσαλονίκης Nostalgia, με και χωρίς γλυκάνισο, το οποίο πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και παλαιωμένο, μόλις οι φιάλες «ντυθούν» με τις δικές τους ιδιαίτερες ετικέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά που γίνεται στην Αποσταγματοποιία Δωροδούλη, έρχεται από το εξωτερικό καθώς το 80% των πωλήσεων αφορά εξαγωγές σε Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία και Αυστρία ενώ στο επόμενο διάστημα αρχίζουν οι αποστολές τσίπουρου και στον Καναδά.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, πραγματοποιείται σε κάβες και εστιατόρια αν και το ClassicoP, που είναι το τσίπουρο με τόνικ και λεμόνι, έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, στους φίλους των κοκτέiλ και των «ψαγμένων» αποσταγμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία