ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου στη «ΜτΚ»: Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλά, μεταξύ άλλων, για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

 03/03/2024 18:00

Δόμνα Μιχαηλίδου στη «ΜτΚ»: Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας

Νίκος Οικονόμου

«Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους γνωστοποιεί ότι «έως και την Πέμπτη 20.199 συμπολίτες μας είχαν κάνει την αίτηση τους» και ότι από αυτούς οι 19.014 είχαν αναλάβει εργασία και οι 1.185 πρόκειται να αναλάβουν. «Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως».

Για τις εκρεμμείς συντάξεις τονίζει ότι τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί «περί τις 750.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 1 εκατομμύριο που παραλάβαμε το 2019 και ότι από τις 35.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούσαν τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 24.000. Αντίστοιχα ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έχει μειωθεί πάνω από 22% στις 35.000 από τις 45.000 που ήταν τον Αύγουστο».

Για το επίδομα ανεργίας επισημαίνει ότι η σύνδεσή του με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος εργαζόμενος «σημαίνει δικαιοσύνη. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα. Μάλιστα για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο».

Για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σημειώνει ότι «η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι πρωταρχικός στόχος μας». Αυτό σημαίνει πρώτον τη δημιουργία νέας πλατφόρμας, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτησή του από το σπίτι του και κατάργηση του παράβολου. Δεύτερον, ο αριθμός των γιατρών υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα θα φθάσει τους 1.200 και υλοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τρίτον, αύξηση της αμοιβής των ιατρών κατά 50%. Και τέταρτον ενίσχυση και των ειδικοτήτων του σώματος ιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία.

Για την ακρίβεια σημειώνει ότι το πρόβλημα «είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Πώς βοηθάς τους συμπολίτες σου και πώς μειώνεις αυτό το βάρος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η τέταρτη που προχωράμε μέσα στην τελευταία τετραετία, είναι μέρος της λύσης».

Για τον πρόσφατο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις διαφοροποιήσεις εντός των κομμάτων που καταγράφηκαν σημειώνει ότι «δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε να σχολιάζω αποφάσεις άλλων. Έχω μάθει να ακούω, να σέβομαι και στο τέλος να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Αυτό πρεσβεύει και η κυβέρνηση. Για εμάς, οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι αιτία σύγκρουσης, ούτε λόγος διχασμού. Είναι στοιχείο πολιτισμού και Δημοκρατίας. Για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη απαντά ότι αποκόμισε «μία πάρα πολύ θετική εικόνα. Αυτό που κράτησα από τις επισκέψεις μου στη Θεσσαλονίκη ήταν το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Το γνήσιο ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Όσο για την επιστροφή της στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζει ότι «οι επιστροφές είναι πάντα ωραίες όταν έχεις να θυμάσαι μόνο καλά. Αυτά που έχεις πάρει και κυρίως αυτά που έχεις δώσει κυρίως σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Κυρία Μιχαηλίδου, τι σηματοδοτεί η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και πόσοι μέχρι σήμερα έχουν σπεύσει να δηλώσουν την εργασία τους;

Πριν την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους υπολογίζαμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι εργάζονταν και από αυτούς οι 36.000 το δήλωναν. Από τη Δευτέρα, που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως και την Πέμπτη, 20.199 συμπολίτες μας είχαν κάνει την αίτηση τους. Εξ αυτών οι 19.014 είχαν αναλάβει εργασία και οι 1.185 πρόκειται να αναλάβουν.

Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Για τον Απρίλιο προγραμματίζεται η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τι να περιμένουμε συγκεκριμένα και αν εκτιμάτε ότι αρκεί αυτή η αύξηση για να καλυφθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας;

Tο πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Πώς βοηθάς τους συμπολίτες σου και πώς μειώνεις αυτό το βάρος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η τέταρτη που προχωράμε μέσα στην τελευταία τετραετία, είναι μέρος της λύσης. Όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για όσους είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς και τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Για τις αρχές Μαρτίου ετοιμάζονται αλλαγές στο θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνταγογράφηση των ιδιωτικών φαρμακείων;

Δεν θα το έλεγα «αλλαγές» αλλά επιστροφή στην κανονικότητα. Και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τι φέρνει η αλλαγή αυτή για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και για τα ανήλικα παιδιά;

Τα παιδιά των ανασφάλιστων και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με αναπηρία, και από την προηγούμενη θητεία μου ως υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και από τη σημερινή μου θέση είναι δύο κοινωνικές ομάδες τις οποίες δεν έχω ούτε πρόκειται να αφήσω στο περιθώριο. Και για να απαντήσω στην ερώτηση σας, πέραν της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που δικαιούνται ούτως ή άλλως όλοι οι ανασφάλιστοι από το Δημόσιο σύστημα υγείας, θα καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ΚΕΠΑ όπου υπάρχουν ελλείψεις γιατρών αλλά και πολύ χαμηλές αμοιβές; Αρκούν τα μέτρα που ανακοινώσατε για υπερδιπλασιασμό των γιατρών και 50% αυξήσεις στους μισθούς τους;

Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι πρωταρχικός στόχος μας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν, προχωράμε στη δημιουργία νέας πλατφόρμας, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτηση του από το σπίτι του, ενώ καταργήσαμε το παράβολο για την εξέταση. Δεύτερον, ο αριθμός των γιατρών υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα θα φθάσει τους 1.200. Δεύτερον, υλοποιούμε πρόγραμμα επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τρίτον, αυξάνουμε την αμοιβή των ιατρών κατά 50%. Και τέταρτον ενισχύουμε και τις ειδικότητες του σώματος ιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία. Όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά, από τότε που ιδρύθηκαν τα ΚΕΠΑ, εδώ και μία δεκαετία. Αυτός ο σχεδιασμός έχει, όπως είπα, στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των αναπήρων και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ.

Στην απονομή των συντάξεων τα βήματα που έγιναν ήταν μεγάλα, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετές που εκκρεμούν. Πόσες είναι αυτές και πώς σχεδιάζετε να τις διευθετήσετε;

Τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περί τις 750.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 1 εκατομμύριο που παραλάβαμε το 2019. Αριθμός που βαίνει μειούμενος μέρα με την ημέρα. Αρκεί να σας αναφέρω πως από τις 35.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούσαν τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 24.000. Αντίστοιχα ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έχει μειωθεί πάνω από 22% στις 35.000 από τις 45.000 που ήταν τον Αύγουστο. Αυτό έχει επιτευχθεί διότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον χρόνο εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων σε μόλις 4 με 5 μήνες, όταν κατά το παρελθόν οι συνταξιούχοι ανέμεναν 2 με 3 χρόνια.

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας; Και τι σημαίνει η σύνδεσή του με την ανταποδοτικότητα;

Η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος εργαζόμενος σημαίνει δικαιοσύνη. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα. Μάλιστα για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.

Πριν από μερικές ημέρες κάνατε την πρώτη σας περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, με επισκέψεις στις δομές που εποπτεύει το υπουργείο σας. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε;

Αποκόμισα μία πάρα πολύ θετική εικόνα. Αυτό που κράτησα από τις επισκέψεις μου στη Θεσσαλονίκη ήταν το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Το γνήσιο ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το να διαπιστώνεις ότι ένα από τα ζητούμενα των εργαζόμενων είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι έχουν ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του διεκπεραιωτισμού, μας γεμίζει αισιοδοξία και είναι πολύ ενθαρρυντικό για τα επόμενα βήματά μας.

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος του κράτους. Τι σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα;

Σηματοδοτεί μία νέα αρχή για μία κοινωνία που ιστορικά έχει αποδείξει ότι ακούει, είναι ανοικτή και έτοιμη να μας συμπεριλάβει όλους. Δηλαδή να είμαστε όλοι ίσοι και να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε ποιον θα αγαπήσουμε, με ποιον θα ζήσουμε και ποιον θα παντρευτούμε. Δηλαδή το αυτονόητο.

Η στήριξη από τα μεγάλο κόμματα υπήρξε, αλλά καταγράφηκαν και πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών και στη ΝΔ. Πώς τις σχολιάζετε;

Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε να σχολιάζω αποφάσεις άλλων. Έχω μάθει να ακούω, να σέβομαι και στο τέλος να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Αυτό πρεσβεύει και η Κυβέρνηση. Για εμάς, οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι αιτία σύγκρουσης, ούτε λόγος διχασμού. Είναι στοιχείο πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας ως υπουργού Εργασίας. Πως κύλησε η επιστροφή στα παλιά σας λημέρια;

Οι επιστροφές είναι πάντα ωραίες όταν έχεις να θυμάσαι μόνο καλά. Αυτά που έχεις πάρει και κυρίως αυτά που έχεις δώσει κυρίως σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024

«Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους γνωστοποιεί ότι «έως και την Πέμπτη 20.199 συμπολίτες μας είχαν κάνει την αίτηση τους» και ότι από αυτούς οι 19.014 είχαν αναλάβει εργασία και οι 1.185 πρόκειται να αναλάβουν. «Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως».

Για τις εκρεμμείς συντάξεις τονίζει ότι τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί «περί τις 750.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 1 εκατομμύριο που παραλάβαμε το 2019 και ότι από τις 35.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούσαν τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 24.000. Αντίστοιχα ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έχει μειωθεί πάνω από 22% στις 35.000 από τις 45.000 που ήταν τον Αύγουστο».

Για το επίδομα ανεργίας επισημαίνει ότι η σύνδεσή του με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος εργαζόμενος «σημαίνει δικαιοσύνη. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα. Μάλιστα για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο».

Για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σημειώνει ότι «η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι πρωταρχικός στόχος μας». Αυτό σημαίνει πρώτον τη δημιουργία νέας πλατφόρμας, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτησή του από το σπίτι του και κατάργηση του παράβολου. Δεύτερον, ο αριθμός των γιατρών υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα θα φθάσει τους 1.200 και υλοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τρίτον, αύξηση της αμοιβής των ιατρών κατά 50%. Και τέταρτον ενίσχυση και των ειδικοτήτων του σώματος ιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία.

Για την ακρίβεια σημειώνει ότι το πρόβλημα «είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Πώς βοηθάς τους συμπολίτες σου και πώς μειώνεις αυτό το βάρος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η τέταρτη που προχωράμε μέσα στην τελευταία τετραετία, είναι μέρος της λύσης».

Για τον πρόσφατο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις διαφοροποιήσεις εντός των κομμάτων που καταγράφηκαν σημειώνει ότι «δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε να σχολιάζω αποφάσεις άλλων. Έχω μάθει να ακούω, να σέβομαι και στο τέλος να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Αυτό πρεσβεύει και η κυβέρνηση. Για εμάς, οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι αιτία σύγκρουσης, ούτε λόγος διχασμού. Είναι στοιχείο πολιτισμού και Δημοκρατίας. Για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη απαντά ότι αποκόμισε «μία πάρα πολύ θετική εικόνα. Αυτό που κράτησα από τις επισκέψεις μου στη Θεσσαλονίκη ήταν το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Το γνήσιο ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Όσο για την επιστροφή της στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζει ότι «οι επιστροφές είναι πάντα ωραίες όταν έχεις να θυμάσαι μόνο καλά. Αυτά που έχεις πάρει και κυρίως αυτά που έχεις δώσει κυρίως σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

Κυρία Μιχαηλίδου, τι σηματοδοτεί η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και πόσοι μέχρι σήμερα έχουν σπεύσει να δηλώσουν την εργασία τους;

Πριν την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους υπολογίζαμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι εργάζονταν και από αυτούς οι 36.000 το δήλωναν. Από τη Δευτέρα, που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως και την Πέμπτη, 20.199 συμπολίτες μας είχαν κάνει την αίτηση τους. Εξ αυτών οι 19.014 είχαν αναλάβει εργασία και οι 1.185 πρόκειται να αναλάβουν.

Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι συμπολίτες μας, θα μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, ενώ θα υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους. Μάλιστα αυτή η παρακράτηση θα επιφέρει σταδιακώς και αύξηση της σύνταξής τους. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον καθένα εργαζόμενο συνταξιούχο που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Για τον Απρίλιο προγραμματίζεται η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τι να περιμένουμε συγκεκριμένα και αν εκτιμάτε ότι αρκεί αυτή η αύξηση για να καλυφθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας;

Tο πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Πώς βοηθάς τους συμπολίτες σου και πώς μειώνεις αυτό το βάρος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η τέταρτη που προχωράμε μέσα στην τελευταία τετραετία, είναι μέρος της λύσης. Όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για όσους είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς και τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Για τις αρχές Μαρτίου ετοιμάζονται αλλαγές στο θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνταγογράφηση των ιδιωτικών φαρμακείων;

Δεν θα το έλεγα «αλλαγές» αλλά επιστροφή στην κανονικότητα. Και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα. Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τι φέρνει η αλλαγή αυτή για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και για τα ανήλικα παιδιά;

Τα παιδιά των ανασφάλιστων και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με αναπηρία, και από την προηγούμενη θητεία μου ως υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και από τη σημερινή μου θέση είναι δύο κοινωνικές ομάδες τις οποίες δεν έχω ούτε πρόκειται να αφήσω στο περιθώριο. Και για να απαντήσω στην ερώτηση σας, πέραν της πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που δικαιούνται ούτως ή άλλως όλοι οι ανασφάλιστοι από το Δημόσιο σύστημα υγείας, θα καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ΚΕΠΑ όπου υπάρχουν ελλείψεις γιατρών αλλά και πολύ χαμηλές αμοιβές; Αρκούν τα μέτρα που ανακοινώσατε για υπερδιπλασιασμό των γιατρών και 50% αυξήσεις στους μισθούς τους;

Η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι πρωταρχικός στόχος μας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν, προχωράμε στη δημιουργία νέας πλατφόρμας, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέτει την αίτηση του από το σπίτι του, ενώ καταργήσαμε το παράβολο για την εξέταση. Δεύτερον, ο αριθμός των γιατρών υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα θα φθάσει τους 1.200. Δεύτερον, υλοποιούμε πρόγραμμα επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Τρίτον, αυξάνουμε την αμοιβή των ιατρών κατά 50%. Και τέταρτον ενισχύουμε και τις ειδικότητες του σώματος ιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία. Όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά, από τότε που ιδρύθηκαν τα ΚΕΠΑ, εδώ και μία δεκαετία. Αυτός ο σχεδιασμός έχει, όπως είπα, στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των αναπήρων και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ.

Στην απονομή των συντάξεων τα βήματα που έγιναν ήταν μεγάλα, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετές που εκκρεμούν. Πόσες είναι αυτές και πώς σχεδιάζετε να τις διευθετήσετε;

Τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περί τις 750.000 εκκρεμείς συντάξεις από το 1 εκατομμύριο που παραλάβαμε το 2019. Αριθμός που βαίνει μειούμενος μέρα με την ημέρα. Αρκεί να σας αναφέρω πως από τις 35.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούσαν τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στις 24.000. Αντίστοιχα ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έχει μειωθεί πάνω από 22% στις 35.000 από τις 45.000 που ήταν τον Αύγουστο. Αυτό έχει επιτευχθεί διότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον χρόνο εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων σε μόλις 4 με 5 μήνες, όταν κατά το παρελθόν οι συνταξιούχοι ανέμεναν 2 με 3 χρόνια.

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας; Και τι σημαίνει η σύνδεσή του με την ανταποδοτικότητα;

Η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος εργαζόμενος σημαίνει δικαιοσύνη. Αυτό που σχεδιάζουμε λοιπόν είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων. Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το ύψος του ετήσιου επιδόματος δεν θα είναι χαμηλότερο από το επίδομα που χορηγείται με το ισχύον σύστημα. Μάλιστα για κάποιους θα είναι μεγαλύτερο.

Πριν από μερικές ημέρες κάνατε την πρώτη σας περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, με επισκέψεις στις δομές που εποπτεύει το υπουργείο σας. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε;

Αποκόμισα μία πάρα πολύ θετική εικόνα. Αυτό που κράτησα από τις επισκέψεις μου στη Θεσσαλονίκη ήταν το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Το γνήσιο ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το να διαπιστώνεις ότι ένα από τα ζητούμενα των εργαζόμενων είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι έχουν ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του διεκπεραιωτισμού, μας γεμίζει αισιοδοξία και είναι πολύ ενθαρρυντικό για τα επόμενα βήματά μας.

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον νόμος του κράτους. Τι σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα;

Σηματοδοτεί μία νέα αρχή για μία κοινωνία που ιστορικά έχει αποδείξει ότι ακούει, είναι ανοικτή και έτοιμη να μας συμπεριλάβει όλους. Δηλαδή να είμαστε όλοι ίσοι και να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε ποιον θα αγαπήσουμε, με ποιον θα ζήσουμε και ποιον θα παντρευτούμε. Δηλαδή το αυτονόητο.

Η στήριξη από τα μεγάλο κόμματα υπήρξε, αλλά καταγράφηκαν και πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών και στη ΝΔ. Πώς τις σχολιάζετε;

Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε να σχολιάζω αποφάσεις άλλων. Έχω μάθει να ακούω, να σέβομαι και στο τέλος να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Αυτό πρεσβεύει και η Κυβέρνηση. Για εμάς, οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι αιτία σύγκρουσης, ούτε λόγος διχασμού. Είναι στοιχείο πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας ως υπουργού Εργασίας. Πως κύλησε η επιστροφή στα παλιά σας λημέρια;

Οι επιστροφές είναι πάντα ωραίες όταν έχεις να θυμάσαι μόνο καλά. Αυτά που έχεις πάρει και κυρίως αυτά που έχεις δώσει κυρίως σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία