Μονόλογοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στροφή Ζέρβα, σκέφτεται αύξηση έως 35% στα δημοτικά τέλη! Γράφει ο Σαλονικιός

15/12/2023 13:29

Ό,τι κι αν έχεις ή δεν έχεις κάνει στη διάρκεια της θητείας σου, όσο απογοητευμένος κι αν είσαι από την ισχυρή αποδοκιμασία των πολιτών στις δημοτικές εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου, η πλήρης εγκατάλειψη της πόλης από την απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Είναι, δε, ενδεικτική του χαρακτήρα με τον οποίο πολιτεύτηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Τα αναφέρω αυτά με αφορμή την πρωτοφανή, στα χρονικά του δήμου, ματαίωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας, επειδή δεν προσήλθε κυρίως η συμπολίτευση, μαζί και κάποια μέλη της αντιπολίτευσης.

Επρόκειτο μάλιστα για μια συνεδρίαση, τη σπουδαιότερη του 2023 καθώς στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν πολύ σημαντικά θέματα όπως η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το 2024. Η απουσία των περισσότερων αντιδημάρχων και πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας έδωσε την αφορμή για σχόλια του τύπου “έπεσε γραμμή για αποχή”.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, καμία τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της διοίκησης δεν υπήρξε. Απλώς υπήρξε αδιαφορία, κι αυτό είναι ίσως χειρότερο. Πάντως, εκ μέρους της διοίκησης το “παρών” έδωσαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Δημητριάδης, Ιωάννα Κοσμοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής.

Πληροφορούμαι, επίσης, ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν στο γραφείο του και θα κατέβαινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εφόσον υπήρχε απαρτία.

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι, σε αντίθεση με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η απερχόμενη διοίκηση, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας συνεχίζει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε και όπως οφείλει. Το λέω αυτό με αφορμή και τον χθεσινό απολογισμό της τετραετίας που έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο συνέντευξης του Δαγκλή και του διευθυντή της υπηρεσίας Μιχάλη Αλλαγιώτη. Αυτό θα πρέπει να κάνει κάθε υπηρεσία και κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τους πολίτες.

Επανέρχομαι τώρα στα του δημοτικού συμβουλίου για να σας ενημερώσω ότι η ματαιωθείσα προχθεσινή συνεδρίαση πρόκειται να οριστεί για την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Θα είναι μάλιστα υβριδική, δηλαδή θα μπορεί κάποιος/α από τους/τις συμβούλους να συμμετάσχει και μέσω διαδικτύου ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για την απουσία του/της. Η ημερήσια διάταξη θα είναι ίδια, με την προσθήκη δύο, τριών επιπλέον θεμάτων.

Το πιο ενδιαφέρον εξ αυτών είναι ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2024. Όπως πληροφορούμαι η απερχόμενη δημοτική αρχή κάνει τώρα δεύτερες σκέψεις και σχεδιάζει να προτείνει αύξηση των δημοτικών τελών η οποία μπορεί να ανέλθει έως και στο 35%, όση πάνω κάτω δηλαδή και η αλόγιστη μείωση που έκανε στη διάρκεια της θητεία της. Την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος ο Ζέρβας.

Εφόσον συμβεί αυτό θα πρόκειται για μια στροφή της απερχόμενης διοίκησης σε σχέση με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την περασμένη Τρίτη με την οποία πετούσε ουσιαστικά την καυτή πατάτα στην επόμενη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη.

Θυμίζω ότι η απερχόμενη διοίκηση έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση 8,5 εκατ. ευρώ για να κλείσει μέρος της “μαύρης τρύπας” που δημιούργησε η ίδια στα ανταποδοτικά και η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικά, έλεγε στην ανακοίνωση, θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη έως και 35%, απόφαση όμως την οποία παρέπεμπε στην επόμενη διοίκηση, διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως εάν και όταν έρθει προς ψήφιση, η παράταξη Ζέρβα θα την στηρίξει.

Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και ο απερχόμενος δήμαρχος άλλαξε στάση. Ίσως κατάλαβε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει ούτε σεντς, ίσως πάλι, να συνειδητοποίησε, έστω και στο παρά πέντε ότι χωρίς αυτή την αύξηση δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό, εκτός εάν το ρίξει στο “μαγείρεμα”.

Σήμερα αύριο, όπως μου αναφέρει η πηγή μου, ο Ζέρβας θα αποφασίσει ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης των δημοτικών τελών και στη συνέχεια θα κληθεί η Οικονομική Επιτροπή να λάβει τη σχετική απόφαση που θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.
Το ερώτημα πλέον, είναι, εάν η πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 25 ψήφων. Προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολο αλλά ας περιμένουμε.

Πατουλίδου και Αηδονά

Όπως σας ενημέρωσα χθες, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επιθυμούσε διακαώς να διατηρήσει στην αντιπεριφέρεια Οικονομικών την Αθηνά Αηδονά και στην επόμενη θητεία του. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό ήταν η Αθηνά να είναι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η Αηδονά κατετάγη πρώτη επιλαχούσα, συνεπώς έπρεπε κάποιος από τους εκλεγμένους να παραιτηθεί για να αδειάσει η θέση. Σας έλεγα ότι αυτός θα ήταν ο Ντίνος Κούης.

Πράγματι χθες ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής υπέβαλε την παραίτησή του κι έτσι η Αηδονά ορκίστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Ο δε Ντίνος προορίζεται, όπως σας έλεγα, να καταλάβει τη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Αντιθέτως, αυτό που σας έλεγα για την Βούλα Πατουλίδου, τελικά δεν ισχύει. Έλεγα χθες ότι ο Τζιτζικώστας ζήτησε από την Βούλα να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, ώστε αναλόγως να αποφασίσει εάν θα την ορίσει εκ νέου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης ή όχι.

Όπως όμως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο περιφερειάρχης δεν έχει θέσει τέτοιο όρο. Η Ολυμπιονίκης θα είναι και στο επόμενο σχήμα της διοίκησης της Περιφέρειας και εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, τότε θα υποβάλει την παραίτησή της από αντιπεριφερειάρχης.



O Σαλονικιός