Μονόλογοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η απογευματινή λαϊκή, ο «ισόβιος» συνδικαλιστής και η υπόθεση Ιακώβου. Γράφει ο Σαλονικιός

05/06/2023 13:21

Τη σκόνη που έχει σηκώσει η υπόθεση της λειτουργίας λαϊκής αγοράς το απόγευμα, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης θα την έχετε αντιληφθεί. Σας είχα ενημερώσει άλλωστε, προ ημερών. Πρόκειται για μια λαϊκή η οποία θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όσοι δεν προλαβαίνουν να ψωνίσουν πρωινές ώρες. Στο εγχείρημα συμφωνούν σχεδόν οι πάντες, η Περιφέρεια η οποία εκδίδει τις άδειες, μέσω του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, ο δήμος ο οποίος τη χωροθετεί και φυσικά και οι πωλητές των λαϊκών αγορών. 

Οι μόνοι που διαφωνούν είναι οι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η νέα λαϊκή θα επιφέρει πλήγμα στο στεγασμένο εμπόριο. Αντιπροτείνουν δε, αντί της απογευματινής λαϊκής, να παραταθεί ως τις έξι το απόγευμα η λειτουργία ορισμένων από τις ήδη υπάρχουσες.

Όπως σας έχω ήδη ενημερώσει εμπνευστής αυτής της θεωρίας είναι ο... ισόβιος συνδικαλιστής, εκπρόσωπος ενός σωματείου-σφραγίδα, ο οποίος βρήκε θέμα για ψηφοθηρία, ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών στο τέλος του χρόνου. Παρέσυρε όμως και το ΕΕΘ σε αυτή τη γραμμή παρότι οι ισχυρισμοί του είναι εντελώς εσφαλμένοι. 

Θυμίζω ότι η απογευματινή λαϊκή πρόκειται να γίνει στην οδό Κώττα Ρούλια, στη δυτική είσοδο της πόλης, δηλαδή κάπου στο πουθενά, όπου δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα κατάστημα, ευθέως ανταγωνιστικό με ό,τι πωλείται στη λαϊκή. Επιπλέον, η συγκεκριμένη λαϊκή είχε χωροθετηθεί σε εκείνη την περιοχή, ήδη από το 2006, ως μεταφορά της λαϊκής που γινόταν στην Ροτόντα.

Η επαναχωροθέτηση επρόκειτο να εγκριθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αλλά το θέμα αποσύρθηκε καθώς το ΕΕΘ έστειλε επιστολή στον Ζέρβα ζητώντας του να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να παραστεί εκπρόσωπός του για να εκθέσει τις αντιρρήσεις του ΕΕΘ. 

Ο δήμαρχος, ως όφειλε, μετέθεσε τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει στις 12 Ιουνίου. 

Φυσικά, σε αυτήν τη συνεδρίαση θα παραστούν και εκπρόσωποι των πωλητών λαϊκών αγορών. Από το ρεπορτάζ που έκανα συμπεραίνω ότι ο... ισόβιος συνδικαλιστής θα νιώσει πολλή μοναξιά σε εκείνη τη συνεδρίαση καθώς η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένης και της διοίκησης είναι υπέρ της λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής κατά τη συζήτηση του θέματος στο δ.σ. του Επιμελητηρίου, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του απόντος μέλους του δ.σ. και περιφερειακού συμβούλου, Θεόδωρου Αγγελίδη επειδή ο τελευταίος, ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής. 

Σε οξείς τόνους ο... ισόβιος συνδικαλιστής κατηγόρησε τον Αγγελίδη ότι επιχειρεί με τέτοιες προτάσεις να κάνει πολιτική καριέρα (κοίτα ποιος μιλάει!), και τον κατήγγειλε για απαράδεκτη συμπεριφορά, ζητώντας μάλιστα να του γίνει και επίπληξη!...

Η έκπτωση του αντιδημάρχου

Επιστρέφω στο δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή την υπόθεση Ιακώβου. Θα έχετε πληροφορηθεί υποθέτω ότι προ ημερών ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας καταδικάστηκε από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ιακώβου ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια πρόεδρος στην ίδια Ομοσπονδία ισχυριζόταν ότι είχαν γίνει καταχρήσεις και ατασθαλίες στο ταμείο της Ομοσπονδίας, δείχνοντας ως υπεύθυνο τον Μανδρίνο. Ο ισχυρισμός του Ιακώβου ότι δεν εννοούσε ως καταχραστή τον Μανδρίνο δεν έπεισαν το δικαστήριο το οποίο του επέβαλε την προαναφερθείσα ποινή.

Επανέρχομαι στο θέμα καθώς διάφοροι, από την αντιπολίτευση και διάφορους υποψηφίους, θεωρούν ότι μετά την καταδίκη του ο Ιακώβου θα πρέπει να παραιτηθεί και συγχρόνως να κινηθεί από την Αποκεντρωμένη η διαδικασία έκπτωσής του και από δημοτικός σύμβουλος. Τους ενημερώνω ότι αυτό δεν ισχύει. 

Για να εκπέσει κάποιος αιρετός από το αξίωμά του θα πρέπει η σε βάρος του καταδίκη για πλημμέλημα, να είναι τελεσίδικη, δηλαδή να έχει καταδικαστεί και από το Εφετείο. 

Έκπτωση με μόνη την πρωτόδικη απόφαση προβλέπεται μόνον σε καταδίκες για κακουργήματα ή και σε απλή παραπομπή σε δίκη για κακούργημα, σε συνδυασμό με την επιβολή περιοριστικών όρων.


O Σαλονικιός