Μονόλογοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δούναι (σε ευρώ) και λαβείν (σε ψήφους). Γράφει ο Σαλονικιός

22/07/2023 11:55

Η τακτική των επιχορηγήσεων προς διάφορα σωματεία και συλλόγους είναι από τα αγαπημένα σπορ υπουργών και δημάρχων, κυρίως δε, όταν πλησιάζουν εκλογές. Υπό αυτή την έννοια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Άλλωστε, ακολούθησε πρακτικές του παρελθόντος, ένδοξου και μη. Εντάξει, μπορεί το ύψος των επιχορηγήσεων του δήμου επί ημερών Ζέρβα να μην κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, όταν τα δημοτικά ταμεία ξεχείλιζαν, και άρμεγε απ’ αυτά ο κάθε πικραμένος, ωστόσο, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τουλάχιστον ξεπέρασε σε… φιλευσπλαχνία τη διοίκηση Μπουτάρη.

Τα αναφέρω όλα αυτά με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου μεταξύ των θεμάτων ήταν και η έγκριση αποφάσεων της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού για επιχορηγήσεις προς διαφόρους συλλόγους. Ανατρέχοντας στις επιχορηγήσεις του δήμου την τελευταία δεκαετία, μου έκανε εντύπωση ότι υπάρχουν σύλλογοι, κυρίως αθλητικοί, οι οποίοι επιχορηγούνται σχεδόν κάθε χρόνο. Κάποιοι μάλιστα με αξιοσέβαστα ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ. Επειδή, δε, για έναν δύο απ’ αυτούς τυχαίνει να γνωρίζω τις δραστηριότητές τους, σας διαβεβαιώ ότι οι ετήσιες πραγματικές δαπάνες τους, είναι αμφίβολο εάν φτάνουν σε αυτά τα ποσά.

Βλέποντας κανείς τις καταστάσεις των επιχορηγούμενων, εύλογα διερωτάται: «Με ποια κριτήρια, αλήθεια, αποφασίζεται ποιοι σύλλογοι θα επιχορηγηθούν και με τι ποσά;». Αλλά, ας μην παριστάνουμε τους ανήξερους. Όλοι γνωρίζουν ότι, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις συλλόγων που εκπροσωπούν ειδικές, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όλοι οι υπόλοιποι επιχορηγούνται στη βάση των γνωριμιών, συγγενικών ή άλλων σχέσεων και βεβαίως, ανάλογα με τη δυνατότητα του καθένα να ανταποδώσει τη γενναιοδωρία του δήμου, σε ψήφους, όταν θα ‘ρθει η ώρα, όπως τώρα. Παρακολούθησα την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και είδα μόνον τον Γιώργο Αβαρλή να θίγει το συγκεκριμένο θέμα και να μιλά ανοιχτά για ψηφοθηρία.

Τώρα, για να επιστρέψω στην αρχή, και για να έχετε μια εικόνα για το τι συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια, να σας πω ότι κατά την περίοδο 2014 έως 2019, επί διοίκησης δηλαδή Μπουτάρη (αν και το 2019 είχε αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου ο Ζέρβας) οι επιχορηγήσεις στα έξι αυτά χρόνια ήταν περίπου 322.000 ευρώ. Στα τρεισήμισι χρόνια θητείας της η σημερινή διοίκηση πρόλαβε και εκταμίευσε για τον ίδιο σκοπό περί τις 255.000 ευρώ. Με αυτό το ρυθμό είναι βέβαιο ότι ως το τέλος της τετραετίας θα καταφέρει να υπερκεράσει όσα έκαναν οι προηγούμενοι σε μια εξαετία. Άντε, σε καλή μεριά, και τα ευρώ και τα ψηφαλάκια.



O Σαλονικιός