ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αποχωρήσεις, μεταγραφές και... συγκολλήσεις στην τελική ευθεία των εκλογών

Οι τελευταίες πινελιές των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης - Πλούσιο παρασκήνιο στα αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια»

 28/08/2023 07:00

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αποχωρήσεις, μεταγραφές και... συγκολλήσεις στην τελική ευθεία των εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης

Με την τράπουλα... ανακατεμένη σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες ενόψει των επικείμενων εκλογών στον κεντρικό δήμο επιστρέφουν οι Θεσσαλονικείς στην πόλη. Λίγες ώρες πριν την 31η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα των υποψήφιων συνδυασμών, υποψήφιων δημάρχων και υποψήφιων συμβούλων των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου οι «μνηστήρες» του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης προχωρούν στις τελευταίες... πινελιές των ψηφοδελτίων τους και υπόσχονται ακόμα και τα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν... εκπλήξεις. Το τοπίο πάντως, ενόψει της κάλπης είναι διαφορετικό σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν, αφού μετράμε αποσύρσεις και συμπράξεις υποψηφίων δημάρχων με τους δημοσκόπους να πιάνουν και πάλι δουλειά και να σηκώνουν μανίκια μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Αυγούστου και τις πρώτες έρευνες ήδη να διεξάγονται στο νέο προεκλογικό περιβάλλον και με την εικόνα να είναι πλέον ξεκάθαρη. Την ίδια ώρα, στα αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια» για το ποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν.

Στο μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη ανακοίνωσε ότι μπαίνει κΑι αυτός στη μάχη!

Οι δύο ειδήσεις του Αυγούστου

Για τις εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Αύγουστος κόντρα στα όσα ισχυρίστηκε ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξαν όχι μία αλλά δύο σημαντικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά τις δημοτικές κάλπες του Οκτωβρίου για τον κεντρικό δήμο. Η πρώτη ήταν η απόφαση του πρώην υπουργού, πρώην βουλευτή και υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιώργου Ορφανού να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να φύγει από την κούρσα επικαλούμενος όπως ο ίδιος έγραψε «ουσιώδεις λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας». Η ανακοίνωση του κ. Ορφανού έγινε μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο όταν μαζί με τα μέλη της παράταξής του «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» ευχόταν χρόνια πολλά. Όσοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. Ορφανό ή βρέθηκαν μαζί του τις επόμενες ημέρες δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν κάποια επιπλέον πληροφορία γι’ αυτούς τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρώην υπουργός στην ανακοίνωσή του. Ήταν «Σφίγγα» και παρέπεμπε όσους τον ρωτούσαν στην μόλις 110 λέξεων ανακοίνωσή του. Μάλιστα, ο κ. Ορφανός την περασμένη Δευτέρα 21 Αυγούστου απουσίαζε και από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προφανώς για να αποφύγει περαιτέρω αναφορές στην απόφασή του.

Η δεύτερη είδηση για τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα στον κεντρικό δήμο ήρθε την περασμένη Δευτέρα. Την ώρα, που η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη ανακοινώθηκε η σύμπραξη του μέχρι τότε υποψηφίου δημάρχου Σάκη Τζακόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Θεσσαλονίκης» με τον υποψήφιο δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και πρώην αντιδήμαρχο της διοίκησης Μπουτάρη, Σπύρο Πέγκα. Συμπτωματικά, από την συνεδρίαση απουσίαζε και ο κ. Τζακόπουλος ο οποίος την ώρα του δημοτικού συμβουλίου συγκαλούσε την ομάδα του και τα στελέχη και υποψήφιους του συνδυασμού του για να τους ανακοινώσει την απόφασή του. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 21.30 το βράδυ συνοδευόμενη από μία κοινή φωτογραφία Πέγκα-Τζακόπουλου. Την ώρα δε, που η είδηση έγινε γνωστή αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στο δημαρχείο αναρωτήθηκαν πως επιτεύχθηκε η σύμπραξη του «γαλάζιου» Τζακόπουλου με τον Σπύρο Πέγκα, που λίγες ημέρες πριν έλαβε την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το παρασκήνιο της συμπόρευσης Πέγκα-Τζακόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» Πέγκας και Τζακόπουλος έδωσαν οριστικά τα χέρια την περασμένη Κυριακή στο γραφείο του δεύτερου στην οδό Εθνικής Αμύνης στο κέντρο της πόλης παρουσία άλλων τριών προσώπων: δύο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (ο ένας μάλιστα κατέχει και κομματικό αξίωμα στην πόλη) και ενός από τη Νέα Δημοκρατία (κατείχε κομματικό αξίωμα μέχρι πρότινος). Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί μία ακόμα, δύο ημέρες πριν παρουσία και του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου ο οποίος έχει επίσης συμπράξει με τον Σπύρο Πέγκα και την παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους». Πριν βρεθούν οι δύο άνδρες, ο κ. Τζακόπουλος φέρεται να είχε συναντήσει και να είχε συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο παρατάξεων με τον επίσης δημοτικό σύμβουλο, πρώην αντιδήμαρχο και υποψήφιο με την παράταξη Πέγκα, Ανδρέα Κουράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Τζακόπουλος και Τρεμόπουλος θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από την παράταξη «Ώρα Θεσσαλονίκης» περίπου 50 υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι θα... μετακομίσουν στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο της διοίκησης Μπουτάρη.

Σε ό,τι αφορά δε, τις παρασκηνιακές αυτές συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των προγραμμάτων των δυο παρατάξεων, ενώ ο κ. Τζακόπουλος φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της καθαριότητας. 

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως με την παράταξη Πέγκα θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σε προγενέστερο χρόνο εξάλλου είχε δηλώσει την στήριξή του στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους». «Μετά την ολοκλήρωση της δημαρχιακής θητείας μου στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έπαψα ποτέ να ενδιαφέρομαι και να νοιάζομαι για όσα συμβαίνουν στην πόλη. Δυστυχώς αυτά τα τέσσερα χρόνια η Θεσσαλονίκη πήγε πολλά βήματα πίσω. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Πέγκα αποτελεί έκφραση της ανησυχίας μου για την πορεία της πόλης. Ήμουν και θα είμαι πάντα ενεργός πολίτης. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου η συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο, ως απλός σύμβουλος, ικανοποιεί αυτή την έγνοια μου για την πόλη» ανάφερε σε δήλωσή του κ. Μπουτάρης.

Αισιοδοξία στο επιτελείο Ζέρβα

Όπως έλεγαν συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα η μείωση του αριθμού των υποψηφιοτήτων «ενισχύει την νέα υποψηφιότητα του και απελευθερώνει έναν κόσμο της ΝΔ να τον ψηφίσει μετά τη στήριξη της ΝΔ, κόσμο που είχε δεσμευτεί είτε στον κ. Τζακόπουλο είτε στον κ. Ορφανό» υποστήριζαν χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζέρβας επρόκειτο την περασμένη Τετάρτη να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην οδό Μακένζυ Κινγκ στο κέντρο της πόλης, ωστόσο αυτά αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών στην χώρα. Τόσο ο κ. Ζέρβας όσο και οι στενοί του συνεργάτες τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για τις εκλογές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Ο συνδυασμός «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», όπως μαθαίνουμε θα έχει συνολικά 281 υποψηφίους συμβούλους, το μέγιστο δηλαδή που ορίζει ο εκλογικός νόμος, ενώ η παρουσίασή τους θα γίνει σε εκδήλωση στον αίθριο χώρο των δυο κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής τις επόμενες ημέρες. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Ζέρβα «τρίβουν τα χέρια τους» για δυο ονόματα «εκπλήξεις» όπως λένε με «πανελλαδική απήχηση».

Τα χαμόγελα στο στρατόπεδο Αγγελούδη

Στο στρατόπεδο του Στέλιου Αγγελούδη, υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των Βασίλη Γάκη, Παντελή Καζαντζίδη, Θεόφιλου Πατέλη, Σταύρου Καλαϊτζίδη, Δημήτρη Ατρίδη και Αλέξανδρου Μανδρίνου που έχουν «γαλάζιες» αναφορές και οι οποίοι προστέθηκαν στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίους, διαμηνύουν πως πρόκειται για μία «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση» με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης, μακριά από τα κόμματα και τις στηρίξεις. Ο υποψήφιος δήμαρχος και οι συνεργάτες του αυτό το διάστημα ετοιμάζουν την νέα καμπάνια ενόψει εκλογών, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες «πράσινες» πινελιές στο εκλογικό κέντρο που διατηρεί ο συνδυασμός στην οδό Βενιζέλου. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό του εκλογικού κέντρου με την προσθήκη φυτών έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης ο οποίος είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό Αγγελούδη, ενώ τα εγκαίνια εκτός απροόπτου θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», ενώ τις επόμενες ημέρες ο κ. Αγγελούδης θα δώσει στην δημοσιότητα μια σειρά δεσμεύσεων του προς τους Θεσσαλονικείς, μετά την ενδελεχή συζήτηση που έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στις γειτονιές του κεντρικού δήμου.

Αποφασισμένος ο Τσαβλής

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Εμείς» Δρόσος Τσαβλής από την πλευρά του, μετά την απόσυρση Ορφανού και την συμπόρευση Τζακόπουλου με τον Σπύρο Πέγκα χαμογελά. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ο ίδιος θα πάει μέχρι τέλους, έχει ήδη ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιό του, ενώ οι παραπάνω εξελίξεις εκτιμούν πως ευνοούν την προσπάθειά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τσαβλή μετά «την αποχώρηση Ορφανού από την κούρσα και την σύμπραξη Τζακόπουλου-Πέγκα που έχει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ οι «γαλάζιοι» που δεν θέλουν να ψηφίσουν Ζέρβα που έλαβε στήριξη της ΝΔ θα επιλέξουν τον Δρόσο Τσαβλή» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ήδη ο υποψήφιος δήμαρχος είναι σε επαφή με υποψηφίους των παρατάξεων «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» και «Ώρα Θεσσαλονίκης» προκειμένου να ενταχθούν στον συνδυασμό. Παράλληλα, ο κ. Τσαβλής είναι έτοιμος για την έναρξη λειτουργίας του εκλογικού του κέντρου επί της οδού Τσιμισκή. Πρόκειται για τον χώρο όπου έστησε το 2019 το κέντρο του ο κ. Ζέρβας με τον οποίο τότε ήταν υποψήφιος ο Δρόσος Τσαβλής και τον οποίο ο τελευταίος θεωρεί «γουρλίδικο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβλής πάντως, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν τις παρακολουθούσε από μακριά. Τουναντίον. Από πολύ κοντά, αφού ο ίδιος συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις με τους κκ. Ορφανό και Τζακόπουλο πριν αυτοί κάνουν τις επιλογές τους σε μια προσπάθεια να βρεθεί «χρυσή τομή» κοινής καθόδου. Έμαθε δε για την απόφαση Ορφανού από την Τραπεζούντα όπου βρέθηκε, ενώ επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Τζακόπουλο στην πορεία κι αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Τα σενάρια για Σακισλόγλου

Στα αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια» της Θεσσαλονίκης πάντως γίνεται συζήτηση και για την στάση που θα κρατήσει ο Άκης Σακισλόγλου μετά την απόφαση να μην συμπορευτεί η «Κίνηση 2310» με τον Σπύρο Πέγκα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στήριξη την οποία επεδίωκε ο κ. Σακισλόγλου όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του. Ο κ. Σακισλόγλου ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την 31η Αυγούστου οπότε και θα πρέπει να κατοχυρωθούν ηλεκτρονικά όλες οι υποψηφιότητες. Θα υπάρξει ανακοίνωση απόσυρσης της υποψηφιότητας και δεν αποκλείεται να εκφραστεί στήριξη στην «Πόλη Ανάποδα» με την οποία η «Κίνηση 2310» είναι σε επικοινωνία και σε συνεννόηση. Δεν αποκλείεται επίσης, μέλη της πρωτοβουλίας Σακισλόγλου να είναι υποψήφια με την παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» και υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης την Μαρία Κέκη.

Το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» έμπειροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οι τελευταίες εξελίξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενισχύσουν τα ποσοστά του ΚΚΕ ως μία καθαρή πρόταση της Αριστεράς. Υπενθυμίζεται πως υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο δικηγόρος Βασίλης Τομπουλίδης.

Ανακοινώνει υποψηφίους ο Καλόγηρος

Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις του συνδυασμού του «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» και των υποψηφίων συμβούλων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Στέργιος Καλόγηρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα... αποκαλυπτήρια θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Καλόγηρο να δηλώνει ότι θα φτάσει μέχρι τέλους και να τονίζει πως η υποψηφιότητά του είναι η μόνη που εκφράζει «την γνήσια λαϊκή Δεξιά και τον πατριωτικό χώρο» όπως σημειώνει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση ενώ στο ψηφοδέλτια θα συμμετέχουν και δυο «ηχηρά» ονόματα από τον χώρο της τηλεόρασης. Συνεργάτες πάντως του υποψηφίου δημάρχου σχολιάζουν ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη της παράταξης του Σάκη Τζακόπουλου μετά την σύμπραξη του με τον Σπύρο Πέγκα έχουν χτυπήσει την πόρτα του κ. Καλόγηρου.

Υπενθυμίζεται πως την υποψηφιότητά τους έχουν ανακοινώσει επίσης οι Γιάννης Κουριαννίδης και Ιωάννης Νασιούλας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023 

Με την τράπουλα... ανακατεμένη σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες ενόψει των επικείμενων εκλογών στον κεντρικό δήμο επιστρέφουν οι Θεσσαλονικείς στην πόλη. Λίγες ώρες πριν την 31η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα των υποψήφιων συνδυασμών, υποψήφιων δημάρχων και υποψήφιων συμβούλων των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου οι «μνηστήρες» του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης προχωρούν στις τελευταίες... πινελιές των ψηφοδελτίων τους και υπόσχονται ακόμα και τα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν... εκπλήξεις. Το τοπίο πάντως, ενόψει της κάλπης είναι διαφορετικό σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν, αφού μετράμε αποσύρσεις και συμπράξεις υποψηφίων δημάρχων με τους δημοσκόπους να πιάνουν και πάλι δουλειά και να σηκώνουν μανίκια μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Αυγούστου και τις πρώτες έρευνες ήδη να διεξάγονται στο νέο προεκλογικό περιβάλλον και με την εικόνα να είναι πλέον ξεκάθαρη. Την ίδια ώρα, στα αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια» για το ποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα φτάσουν μέχρι την κάλπη τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν.

Στο μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη ανακοίνωσε ότι μπαίνει κΑι αυτός στη μάχη!

Οι δύο ειδήσεις του Αυγούστου

Για τις εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Αύγουστος κόντρα στα όσα ισχυρίστηκε ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξαν όχι μία αλλά δύο σημαντικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά τις δημοτικές κάλπες του Οκτωβρίου για τον κεντρικό δήμο. Η πρώτη ήταν η απόφαση του πρώην υπουργού, πρώην βουλευτή και υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιώργου Ορφανού να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να φύγει από την κούρσα επικαλούμενος όπως ο ίδιος έγραψε «ουσιώδεις λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας». Η ανακοίνωση του κ. Ορφανού έγινε μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο όταν μαζί με τα μέλη της παράταξής του «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» ευχόταν χρόνια πολλά. Όσοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. Ορφανό ή βρέθηκαν μαζί του τις επόμενες ημέρες δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν κάποια επιπλέον πληροφορία γι’ αυτούς τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρώην υπουργός στην ανακοίνωσή του. Ήταν «Σφίγγα» και παρέπεμπε όσους τον ρωτούσαν στην μόλις 110 λέξεων ανακοίνωσή του. Μάλιστα, ο κ. Ορφανός την περασμένη Δευτέρα 21 Αυγούστου απουσίαζε και από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προφανώς για να αποφύγει περαιτέρω αναφορές στην απόφασή του.

Η δεύτερη είδηση για τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα στον κεντρικό δήμο ήρθε την περασμένη Δευτέρα. Την ώρα, που η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη ανακοινώθηκε η σύμπραξη του μέχρι τότε υποψηφίου δημάρχου Σάκη Τζακόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Θεσσαλονίκης» με τον υποψήφιο δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και πρώην αντιδήμαρχο της διοίκησης Μπουτάρη, Σπύρο Πέγκα. Συμπτωματικά, από την συνεδρίαση απουσίαζε και ο κ. Τζακόπουλος ο οποίος την ώρα του δημοτικού συμβουλίου συγκαλούσε την ομάδα του και τα στελέχη και υποψήφιους του συνδυασμού του για να τους ανακοινώσει την απόφασή του. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 21.30 το βράδυ συνοδευόμενη από μία κοινή φωτογραφία Πέγκα-Τζακόπουλου. Την ώρα δε, που η είδηση έγινε γνωστή αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στο δημαρχείο αναρωτήθηκαν πως επιτεύχθηκε η σύμπραξη του «γαλάζιου» Τζακόπουλου με τον Σπύρο Πέγκα, που λίγες ημέρες πριν έλαβε την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το παρασκήνιο της συμπόρευσης Πέγκα-Τζακόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» Πέγκας και Τζακόπουλος έδωσαν οριστικά τα χέρια την περασμένη Κυριακή στο γραφείο του δεύτερου στην οδό Εθνικής Αμύνης στο κέντρο της πόλης παρουσία άλλων τριών προσώπων: δύο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (ο ένας μάλιστα κατέχει και κομματικό αξίωμα στην πόλη) και ενός από τη Νέα Δημοκρατία (κατείχε κομματικό αξίωμα μέχρι πρότινος). Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί μία ακόμα, δύο ημέρες πριν παρουσία και του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου ο οποίος έχει επίσης συμπράξει με τον Σπύρο Πέγκα και την παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους». Πριν βρεθούν οι δύο άνδρες, ο κ. Τζακόπουλος φέρεται να είχε συναντήσει και να είχε συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο παρατάξεων με τον επίσης δημοτικό σύμβουλο, πρώην αντιδήμαρχο και υποψήφιο με την παράταξη Πέγκα, Ανδρέα Κουράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Τζακόπουλος και Τρεμόπουλος θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από την παράταξη «Ώρα Θεσσαλονίκης» περίπου 50 υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι θα... μετακομίσουν στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο της διοίκησης Μπουτάρη.

Σε ό,τι αφορά δε, τις παρασκηνιακές αυτές συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των προγραμμάτων των δυο παρατάξεων, ενώ ο κ. Τζακόπουλος φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της καθαριότητας. 

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως με την παράταξη Πέγκα θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σε προγενέστερο χρόνο εξάλλου είχε δηλώσει την στήριξή του στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους». «Μετά την ολοκλήρωση της δημαρχιακής θητείας μου στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έπαψα ποτέ να ενδιαφέρομαι και να νοιάζομαι για όσα συμβαίνουν στην πόλη. Δυστυχώς αυτά τα τέσσερα χρόνια η Θεσσαλονίκη πήγε πολλά βήματα πίσω. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Πέγκα αποτελεί έκφραση της ανησυχίας μου για την πορεία της πόλης. Ήμουν και θα είμαι πάντα ενεργός πολίτης. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου η συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο, ως απλός σύμβουλος, ικανοποιεί αυτή την έγνοια μου για την πόλη» ανάφερε σε δήλωσή του κ. Μπουτάρης.

Αισιοδοξία στο επιτελείο Ζέρβα

Όπως έλεγαν συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα η μείωση του αριθμού των υποψηφιοτήτων «ενισχύει την νέα υποψηφιότητα του και απελευθερώνει έναν κόσμο της ΝΔ να τον ψηφίσει μετά τη στήριξη της ΝΔ, κόσμο που είχε δεσμευτεί είτε στον κ. Τζακόπουλο είτε στον κ. Ορφανό» υποστήριζαν χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζέρβας επρόκειτο την περασμένη Τετάρτη να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην οδό Μακένζυ Κινγκ στο κέντρο της πόλης, ωστόσο αυτά αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών στην χώρα. Τόσο ο κ. Ζέρβας όσο και οι στενοί του συνεργάτες τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για τις εκλογές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Ο συνδυασμός «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», όπως μαθαίνουμε θα έχει συνολικά 281 υποψηφίους συμβούλους, το μέγιστο δηλαδή που ορίζει ο εκλογικός νόμος, ενώ η παρουσίασή τους θα γίνει σε εκδήλωση στον αίθριο χώρο των δυο κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής τις επόμενες ημέρες. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Ζέρβα «τρίβουν τα χέρια τους» για δυο ονόματα «εκπλήξεις» όπως λένε με «πανελλαδική απήχηση».

Τα χαμόγελα στο στρατόπεδο Αγγελούδη

Στο στρατόπεδο του Στέλιου Αγγελούδη, υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των Βασίλη Γάκη, Παντελή Καζαντζίδη, Θεόφιλου Πατέλη, Σταύρου Καλαϊτζίδη, Δημήτρη Ατρίδη και Αλέξανδρου Μανδρίνου που έχουν «γαλάζιες» αναφορές και οι οποίοι προστέθηκαν στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίους, διαμηνύουν πως πρόκειται για μία «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική πρόταση» με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης, μακριά από τα κόμματα και τις στηρίξεις. Ο υποψήφιος δήμαρχος και οι συνεργάτες του αυτό το διάστημα ετοιμάζουν την νέα καμπάνια ενόψει εκλογών, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες «πράσινες» πινελιές στο εκλογικό κέντρο που διατηρεί ο συνδυασμός στην οδό Βενιζέλου. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό του εκλογικού κέντρου με την προσθήκη φυτών έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης ο οποίος είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό Αγγελούδη, ενώ τα εγκαίνια εκτός απροόπτου θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», ενώ τις επόμενες ημέρες ο κ. Αγγελούδης θα δώσει στην δημοσιότητα μια σειρά δεσμεύσεων του προς τους Θεσσαλονικείς, μετά την ενδελεχή συζήτηση που έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στις γειτονιές του κεντρικού δήμου.

Αποφασισμένος ο Τσαβλής

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Εμείς» Δρόσος Τσαβλής από την πλευρά του, μετά την απόσυρση Ορφανού και την συμπόρευση Τζακόπουλου με τον Σπύρο Πέγκα χαμογελά. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ο ίδιος θα πάει μέχρι τέλους, έχει ήδη ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιό του, ενώ οι παραπάνω εξελίξεις εκτιμούν πως ευνοούν την προσπάθειά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τσαβλή μετά «την αποχώρηση Ορφανού από την κούρσα και την σύμπραξη Τζακόπουλου-Πέγκα που έχει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ οι «γαλάζιοι» που δεν θέλουν να ψηφίσουν Ζέρβα που έλαβε στήριξη της ΝΔ θα επιλέξουν τον Δρόσο Τσαβλή» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ήδη ο υποψήφιος δήμαρχος είναι σε επαφή με υποψηφίους των παρατάξεων «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» και «Ώρα Θεσσαλονίκης» προκειμένου να ενταχθούν στον συνδυασμό. Παράλληλα, ο κ. Τσαβλής είναι έτοιμος για την έναρξη λειτουργίας του εκλογικού του κέντρου επί της οδού Τσιμισκή. Πρόκειται για τον χώρο όπου έστησε το 2019 το κέντρο του ο κ. Ζέρβας με τον οποίο τότε ήταν υποψήφιος ο Δρόσος Τσαβλής και τον οποίο ο τελευταίος θεωρεί «γουρλίδικο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβλής πάντως, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν τις παρακολουθούσε από μακριά. Τουναντίον. Από πολύ κοντά, αφού ο ίδιος συμμετείχε σε τρεις συναντήσεις με τους κκ. Ορφανό και Τζακόπουλο πριν αυτοί κάνουν τις επιλογές τους σε μια προσπάθεια να βρεθεί «χρυσή τομή» κοινής καθόδου. Έμαθε δε για την απόφαση Ορφανού από την Τραπεζούντα όπου βρέθηκε, ενώ επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Τζακόπουλο στην πορεία κι αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Τα σενάρια για Σακισλόγλου

Στα αυτοδιοικητικά «πηγαδάκια» της Θεσσαλονίκης πάντως γίνεται συζήτηση και για την στάση που θα κρατήσει ο Άκης Σακισλόγλου μετά την απόφαση να μην συμπορευτεί η «Κίνηση 2310» με τον Σπύρο Πέγκα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στήριξη την οποία επεδίωκε ο κ. Σακισλόγλου όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του. Ο κ. Σακισλόγλου ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την 31η Αυγούστου οπότε και θα πρέπει να κατοχυρωθούν ηλεκτρονικά όλες οι υποψηφιότητες. Θα υπάρξει ανακοίνωση απόσυρσης της υποψηφιότητας και δεν αποκλείεται να εκφραστεί στήριξη στην «Πόλη Ανάποδα» με την οποία η «Κίνηση 2310» είναι σε επικοινωνία και σε συνεννόηση. Δεν αποκλείεται επίσης, μέλη της πρωτοβουλίας Σακισλόγλου να είναι υποψήφια με την παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» και υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης την Μαρία Κέκη.

Το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» έμπειροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οι τελευταίες εξελίξεις στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενισχύσουν τα ποσοστά του ΚΚΕ ως μία καθαρή πρόταση της Αριστεράς. Υπενθυμίζεται πως υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο δικηγόρος Βασίλης Τομπουλίδης.

Ανακοινώνει υποψηφίους ο Καλόγηρος

Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις του συνδυασμού του «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» και των υποψηφίων συμβούλων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Στέργιος Καλόγηρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα... αποκαλυπτήρια θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Καλόγηρο να δηλώνει ότι θα φτάσει μέχρι τέλους και να τονίζει πως η υποψηφιότητά του είναι η μόνη που εκφράζει «την γνήσια λαϊκή Δεξιά και τον πατριωτικό χώρο» όπως σημειώνει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση ενώ στο ψηφοδέλτια θα συμμετέχουν και δυο «ηχηρά» ονόματα από τον χώρο της τηλεόρασης. Συνεργάτες πάντως του υποψηφίου δημάρχου σχολιάζουν ότι τις τελευταίες ημέρες στελέχη της παράταξης του Σάκη Τζακόπουλου μετά την σύμπραξη του με τον Σπύρο Πέγκα έχουν χτυπήσει την πόρτα του κ. Καλόγηρου.

Υπενθυμίζεται πως την υποψηφιότητά τους έχουν ανακοινώσει επίσης οι Γιάννης Κουριαννίδης και Ιωάννης Νασιούλας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία