ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Βαρτζόπουλος στη «ΜτΚ»: Στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας μιλά στη «ΜτΚ» για το νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το σχεδιασμό για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη στροφή προς το κέντρο της ΝΔ

 03/12/2023 21:00

Δημήτρης Βαρτζόπουλος στη «ΜτΚ»: Στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το ΕΣΥ

Νίκος Οικονόμου

«Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς μας και τους πολίτες» τονίζει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» παρουσιάζει τις βασικές αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από 30 χρόνια και ξεκαθαρίζει ότι «σημαντικότατος στόχος της είναι η εξουδετέρωση του στίγματος». Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στις δομές ψυχικής υγείας, αλλά επισημαίνει ότι «τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι συνεχώς βελτιούμενες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δίδουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης».
Για την ακρίβεια απαντά ότι είναι εισαγόμενη και ότι ταλαιπωρεί και τη χώρα μας. «Η κυβέρνηση δεν κρατάει μαγικό ραβδί για να εξαφανίσει το πρόβλημα, όμως θέτει σε εφαρμογή μέτρα για να το αντιμετωπίσει». Όσο για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το αν θα το ψηφίσει απαντά: «Τι έννοια έχει να συζητούμε για κάτι, που δεν γνωρίζουμε;»

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσατε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ποιες αναγκαιότητες οδήγησαν σε αυτό το βήμα;

Αυτό που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει αποσπασματική μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ δεν παρέχεται η δυνατότητα στοχευμένης και έγκαιρης ανίχνευσης των αναγκών του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, με συνέπεια να συσσωρεύονται τα περιστατικά στην κοινότητα και να αυξάνεται εξαιρετικά ο αριθμός των εισαγγελικών εντολών.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση συνίσταται στην δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο οποίο εντάσσονται όλες οι υφιστάμενες αντίστοιχες υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών ψυχικής υγείας και η πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες γι’ αυτούς υπηρεσίες και εν τέλει στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Σημαντικότατος στόχος η εξουδετέρωση του στίγματος.

Παράλληλα, προχωρούμε στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται πλέον όλες οι δομές απεξάρτησης. Βασικό μας στόχο συνιστά η ενιαία φροντίδα των πάσης φύσεων εξαρτήσεων, οι συνέργειες των φορέων, η διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μείωση μέχρις, ει δυνατόν, εξάλειψης των αναμονών.

Τι αλλαγές φέρνουν στην ψυχική υγεία η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και ο Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων;

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Πλέον θα υπάρχει από ένας Υποδιοικητής σε κάθε Περιφέρεια, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τα θέματα ψυχικής Υγείας. Θα υλοποιούνται συνδυασμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, με στόχο την, το δυνατόν, συνολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων αυτός θα ασχολείται με την πρόληψη, την θεραπεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων από πάσης φύσεως εξαρτήσεις. Ο λόγος που προχωρούμε σε έναν ενιαίο φορέα είναι για να υπάρξει συνέργεια, συμπληρωματικότητα και επικοινωνία των θεραπευτικών προγραμμάτων και να μην καταγράφεται πλέον θεραπευτική, επιστημονική και διοικητική απομόνωση.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι στοχεύετε στη μετατροπή των ασύλων σε δίκτυα κοινοτικών υπηρεσιών. Φιλόδοξο αλλά όχι εύκολο το σχέδιο. Πώς θα τα καταφέρετε;

Ο μετασχηματισμός των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας θα σημάνει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εξελίσσεται στην χώρα μας επί 30 σχεδόν έτη . Είναι μία δέσμευσή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως όμως είναι μία βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική στροφή προς μια ολιστική κάλυψη των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Θα το πετύχουμε με τη νέα μορφή οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που θα τους δώσει την απαραίτητο αυτάρκεια και αυτονομία και θα επιτρέπει την πλοήγηση των ασθενών στις εκάστοτε κατάλληλες δομές.

Τι απαντάτε στην κριτική που ακούστηκε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρθρωση του όποιου δημοσίου χαρακτήρα της υγείας έχει απομείνει και στην ιδιωτικοποίησή της;

Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είτε είναι παντελώς άσχετοι ή κακόβουλοι. Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι κομμάτι του ΕΣΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων είναι ΝΠΙΔ , που ανήκει αποκλειστικώς στο Δημόσιο και παρέχει υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις υποδομές ψυχικής υγείας, που παραμένουν μεγάλα;

Πράγματι υπάρχουν ελλείψεις. Τα ευρωπαϊκά όμως χρηματοδοτικά εργαλεία και οι συνεχώς βελτιούμενες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δίδουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης.

Γενικά ο τομέας της υγείας, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν την τετραετία. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο βασικός στόχος;

Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς μας και τους πολίτες . Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, από τις προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που θα πραγματοποιηθούν, μέχρι τον εκσυγχρονισμό και εξωραϊσμό των νοσοκομείων μας. Ήδη έχουν αυξηθεί κατά 10% οι μισθοί των γιατρών μας, δώσαμε επίδομα 400 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΜΕΘ και αναισθησιολόγους και 250 ευρώ σε γιατρούς του ΕΚΑΒ. Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ήταν τα επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά. Η Υγεία ήταν είναι και θα είναι βασική μας προτεραιότητα και στόχος είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάντως οι προσλήψεις των 10.000 γιατρών που είχατε ανακοινώσει προεκλογικά καθυστερούν…

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως τηρεί τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις σε κάθε τομέα. Με νόμο που θα έρθει στη Βουλή σύντομα θα προχωρήσουμε σε μέτρα ουσιαστικής αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουν προχωρήσει ήδη οι προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών, θα προχωρήσουν άλλες 2.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ τη νέα χρονιά προβλέπονται άλλες 6.000 με 6.500 προσλήψεις.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται ένας σχεδιασμός για την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος μετατρέπεται σε κέντρο αναφοράς, σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Ογκολογικό στο Φίλυρο, ενώ και το νέο ογκολογικό στου Καρατάσιου είναι σε σχεδιασμό. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός;

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος θα υλοποιήσουμε την ανακαίνιση του Παθολογικού, Ρευματολογικού και του Χειρουργικού Τμήματος, ενώ θα αναβαθμιστούν οι κοιτώνες των ιατρών. Στο Φίλυρο έχουν ήδη εγκατασταθεί τα συνεργεία του αναδόχου και έπονται τα γενικά νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Σπάρτης. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Νοέμβριο του 2026. Επίκειται και η χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού.
Είναι σημαντικά έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν παρέχοντας ουσιαστικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Εκκρεμούν πάντως στη Θεσσαλονίκη οι επεκτάσεις σε «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο». Πότε να περιμένουμε θετικές ειδήσεις;

Η ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι ενταγμένη στο ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας. Έχει επιλεγεί ο ανάδοχος ενώ είμεθα σε φάση αναμονής ενεργειών της εφορείας αρχαιοτήτων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ένα ζήτημα που δεν έχει κλείσει είναι οι νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία. Πότε θα γνωστοποιηθούν;

Οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα επιλέγουν τους αμέσως επόμενους μήνες με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του άρτι ψηφισθέντος ειδικού Νόμου.

Να πάμε λίγο στα αμιγώς πολιτικά. Η οικονομία έχει πολύ θετικές ειδήσεις με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά η ακρίβεια δεν υποχωρεί. Τι πρέπει να γίνει;

Η εισαγόμενη ακρίβεια ταλαιπωρεί και τη χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν κρατάει μαγικό ραβδί για να εξαφανίσει το πρόβλημα, όμως θέτει σε εφαρμογή μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Το πρώτο και βασικό μέτρο που λάβαμε είναι οι αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ (σ.σ. οι οποίοι δεν γίνονταν στο παρελθόν, όταν και πάλι υπήρχε αισχροκέρδεια) σε συνδυασμό με την επιβολή βαρέων προστίμων επί παραβιάσεων . Το δεύτερο που θέσαμε ως στόχο από την προηγούμενη τετραετία και προχωρά και στην τρέχουσα είναι η διαρκής αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών με ουσιαστικές μειώσεις φόρων. Καταργήσαμε πάνω από 50 φόρους μέσα σε τέσσερα χρόνια, τα ποσοστά ανεργίας υποχώρησαν, ενώ ο βασικός μισθός αυξήθηκε.

Είστε εδώ και χρόνια σταθερός θιασώτης της γραμμής η ΝΔ να κοιτά προς τα δεξιά. Σας ενοχλεί ότι το βλέμμα του κόμματος είναι στραμμένο περισσότερο προς το κέντρο;

Μία από τις βασικές επιτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έχει καταφέρει να ενώσει κάτω από την «ομπρέλα» της ΝΔ διαφορετικές, αλλά συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, που έχουν ως επίκεντρο της βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η στροφή του κόμματος προς το κέντρο και η ανανέωση που έχει επέλθει είναι σε λελογισμένα επίπεδα. Ας σκεφθούμε τα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια με τη μετανάστευση, με την ενίσχυση του φράχτη του Έβρου, με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και την αύξηση της αστυνόμευσης. Οι συγκεκριμένες πολιτικές παραμένουν πάντοτε πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και υποστηρίζονται σθεναρά και από ανθρώπους του κέντρου, οι οποίοι τώρα πλέον έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέσα στην τετραετία. Εσείς θα ψηφίσετε το σχετικό νομοσχέδιο;

Τι έννοια έχει να συζητούμε για κάτι, που δεν γνωρίζουμε;

Και κάτι προσωπικό για το τέλος και με το χέρι στην καρδιά: Όταν αποχωρήσετε από το υπουργείο Υγείας τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας για το οποίο θα αισθάνεστε υπερήφανος;

Ένα νέο, πραγματικά ευρωπαϊκό, ΕΣΥ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

«Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς μας και τους πολίτες» τονίζει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» παρουσιάζει τις βασικές αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από 30 χρόνια και ξεκαθαρίζει ότι «σημαντικότατος στόχος της είναι η εξουδετέρωση του στίγματος». Παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στις δομές ψυχικής υγείας, αλλά επισημαίνει ότι «τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι συνεχώς βελτιούμενες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δίδουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης».
Για την ακρίβεια απαντά ότι είναι εισαγόμενη και ότι ταλαιπωρεί και τη χώρα μας. «Η κυβέρνηση δεν κρατάει μαγικό ραβδί για να εξαφανίσει το πρόβλημα, όμως θέτει σε εφαρμογή μέτρα για να το αντιμετωπίσει». Όσο για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το αν θα το ψηφίσει απαντά: «Τι έννοια έχει να συζητούμε για κάτι, που δεν γνωρίζουμε;»

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσατε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ποιες αναγκαιότητες οδήγησαν σε αυτό το βήμα;

Αυτό που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει αποσπασματική μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ δεν παρέχεται η δυνατότητα στοχευμένης και έγκαιρης ανίχνευσης των αναγκών του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, με συνέπεια να συσσωρεύονται τα περιστατικά στην κοινότητα και να αυξάνεται εξαιρετικά ο αριθμός των εισαγγελικών εντολών.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση συνίσταται στην δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο οποίο εντάσσονται όλες οι υφιστάμενες αντίστοιχες υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών ψυχικής υγείας και η πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες γι’ αυτούς υπηρεσίες και εν τέλει στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Σημαντικότατος στόχος η εξουδετέρωση του στίγματος.

Παράλληλα, προχωρούμε στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται πλέον όλες οι δομές απεξάρτησης. Βασικό μας στόχο συνιστά η ενιαία φροντίδα των πάσης φύσεων εξαρτήσεων, οι συνέργειες των φορέων, η διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μείωση μέχρις, ει δυνατόν, εξάλειψης των αναμονών.

Τι αλλαγές φέρνουν στην ψυχική υγεία η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και ο Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων;

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Πλέον θα υπάρχει από ένας Υποδιοικητής σε κάθε Περιφέρεια, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τα θέματα ψυχικής Υγείας. Θα υλοποιούνται συνδυασμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, με στόχο την, το δυνατόν, συνολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Σχετικά με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων αυτός θα ασχολείται με την πρόληψη, την θεραπεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων από πάσης φύσεως εξαρτήσεις. Ο λόγος που προχωρούμε σε έναν ενιαίο φορέα είναι για να υπάρξει συνέργεια, συμπληρωματικότητα και επικοινωνία των θεραπευτικών προγραμμάτων και να μην καταγράφεται πλέον θεραπευτική, επιστημονική και διοικητική απομόνωση.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι στοχεύετε στη μετατροπή των ασύλων σε δίκτυα κοινοτικών υπηρεσιών. Φιλόδοξο αλλά όχι εύκολο το σχέδιο. Πώς θα τα καταφέρετε;

Ο μετασχηματισμός των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας θα σημάνει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εξελίσσεται στην χώρα μας επί 30 σχεδόν έτη . Είναι μία δέσμευσή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως όμως είναι μία βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική στροφή προς μια ολιστική κάλυψη των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Θα το πετύχουμε με τη νέα μορφή οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που θα τους δώσει την απαραίτητο αυτάρκεια και αυτονομία και θα επιτρέπει την πλοήγηση των ασθενών στις εκάστοτε κατάλληλες δομές.

Τι απαντάτε στην κριτική που ακούστηκε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρθρωση του όποιου δημοσίου χαρακτήρα της υγείας έχει απομείνει και στην ιδιωτικοποίησή της;

Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είτε είναι παντελώς άσχετοι ή κακόβουλοι. Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι κομμάτι του ΕΣΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων είναι ΝΠΙΔ , που ανήκει αποκλειστικώς στο Δημόσιο και παρέχει υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις υποδομές ψυχικής υγείας, που παραμένουν μεγάλα;

Πράγματι υπάρχουν ελλείψεις. Τα ευρωπαϊκά όμως χρηματοδοτικά εργαλεία και οι συνεχώς βελτιούμενες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δίδουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης.

Γενικά ο τομέας της υγείας, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν την τετραετία. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο βασικός στόχος;

Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς μας και τους πολίτες . Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, από τις προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που θα πραγματοποιηθούν, μέχρι τον εκσυγχρονισμό και εξωραϊσμό των νοσοκομείων μας. Ήδη έχουν αυξηθεί κατά 10% οι μισθοί των γιατρών μας, δώσαμε επίδομα 400 ευρώ το μήνα σε γιατρούς ΜΕΘ και αναισθησιολόγους και 250 ευρώ σε γιατρούς του ΕΚΑΒ. Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ήταν τα επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά. Η Υγεία ήταν είναι και θα είναι βασική μας προτεραιότητα και στόχος είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάντως οι προσλήψεις των 10.000 γιατρών που είχατε ανακοινώσει προεκλογικά καθυστερούν…

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως τηρεί τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις σε κάθε τομέα. Με νόμο που θα έρθει στη Βουλή σύντομα θα προχωρήσουμε σε μέτρα ουσιαστικής αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουν προχωρήσει ήδη οι προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών, θα προχωρήσουν άλλες 2.000 για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ τη νέα χρονιά προβλέπονται άλλες 6.000 με 6.500 προσλήψεις.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται ένας σχεδιασμός για την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος μετατρέπεται σε κέντρο αναφοράς, σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Ογκολογικό στο Φίλυρο, ενώ και το νέο ογκολογικό στου Καρατάσιου είναι σε σχεδιασμό. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός;

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος θα υλοποιήσουμε την ανακαίνιση του Παθολογικού, Ρευματολογικού και του Χειρουργικού Τμήματος, ενώ θα αναβαθμιστούν οι κοιτώνες των ιατρών. Στο Φίλυρο έχουν ήδη εγκατασταθεί τα συνεργεία του αναδόχου και έπονται τα γενικά νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Σπάρτης. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Νοέμβριο του 2026. Επίκειται και η χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού.
Είναι σημαντικά έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν παρέχοντας ουσιαστικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Εκκρεμούν πάντως στη Θεσσαλονίκη οι επεκτάσεις σε «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο». Πότε να περιμένουμε θετικές ειδήσεις;

Η ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι ενταγμένη στο ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας. Έχει επιλεγεί ο ανάδοχος ενώ είμεθα σε φάση αναμονής ενεργειών της εφορείας αρχαιοτήτων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ένα ζήτημα που δεν έχει κλείσει είναι οι νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία. Πότε θα γνωστοποιηθούν;

Οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα επιλέγουν τους αμέσως επόμενους μήνες με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του άρτι ψηφισθέντος ειδικού Νόμου.

Να πάμε λίγο στα αμιγώς πολιτικά. Η οικονομία έχει πολύ θετικές ειδήσεις με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά η ακρίβεια δεν υποχωρεί. Τι πρέπει να γίνει;

Η εισαγόμενη ακρίβεια ταλαιπωρεί και τη χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν κρατάει μαγικό ραβδί για να εξαφανίσει το πρόβλημα, όμως θέτει σε εφαρμογή μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Το πρώτο και βασικό μέτρο που λάβαμε είναι οι αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ (σ.σ. οι οποίοι δεν γίνονταν στο παρελθόν, όταν και πάλι υπήρχε αισχροκέρδεια) σε συνδυασμό με την επιβολή βαρέων προστίμων επί παραβιάσεων . Το δεύτερο που θέσαμε ως στόχο από την προηγούμενη τετραετία και προχωρά και στην τρέχουσα είναι η διαρκής αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών με ουσιαστικές μειώσεις φόρων. Καταργήσαμε πάνω από 50 φόρους μέσα σε τέσσερα χρόνια, τα ποσοστά ανεργίας υποχώρησαν, ενώ ο βασικός μισθός αυξήθηκε.

Είστε εδώ και χρόνια σταθερός θιασώτης της γραμμής η ΝΔ να κοιτά προς τα δεξιά. Σας ενοχλεί ότι το βλέμμα του κόμματος είναι στραμμένο περισσότερο προς το κέντρο;

Μία από τις βασικές επιτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έχει καταφέρει να ενώσει κάτω από την «ομπρέλα» της ΝΔ διαφορετικές, αλλά συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, που έχουν ως επίκεντρο της βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η στροφή του κόμματος προς το κέντρο και η ανανέωση που έχει επέλθει είναι σε λελογισμένα επίπεδα. Ας σκεφθούμε τα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια με τη μετανάστευση, με την ενίσχυση του φράχτη του Έβρου, με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και την αύξηση της αστυνόμευσης. Οι συγκεκριμένες πολιτικές παραμένουν πάντοτε πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και υποστηρίζονται σθεναρά και από ανθρώπους του κέντρου, οι οποίοι τώρα πλέον έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέσα στην τετραετία. Εσείς θα ψηφίσετε το σχετικό νομοσχέδιο;

Τι έννοια έχει να συζητούμε για κάτι, που δεν γνωρίζουμε;

Και κάτι προσωπικό για το τέλος και με το χέρι στην καρδιά: Όταν αποχωρήσετε από το υπουργείο Υγείας τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας για το οποίο θα αισθάνεστε υπερήφανος;

Ένα νέο, πραγματικά ευρωπαϊκό, ΕΣΥ!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία