ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Καιρίδης στη «ΜτΚ»: Η επιλογή της ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ψήφο για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλά για το δίλημμα των ευρωεκλογών, τα καλά αποτελέσματα της «βίζας εξπρές» για τον τουρισμό στο Αιγαίο, αλλά και για το νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής για τη νόμιμη μετανάστευση

 28/04/2024 19:00

Δημήτρης Καιρίδης στη «ΜτΚ»: Η επιλογή της ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ψήφο για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη

Νίκος Οικονόμου

«Ο Έλληνας ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως η ΝΔ, που αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τα ελλείμματα της σημερινής Ευρώπης και παλεύουν για μία καλύτερη και όσον το δυνατόν περισσότερη Ευρώπη, και από την άλλη των δυνάμεων της ευρωδιάλυσης, που δηλαδή επενδύουν στη διάλυση της Ευρώπης, είτε το λένε ξεκάθαρα, είτε το υπονοούν με τις πράξεις τους». Αυτό χαρακτηρίζει ως το δίλημμα των ευρωεκλογών ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ενόψει και της επερχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και να δούμε τη μεγάλη εκκρεμότητα που ακόμα έχουμε και αφορά τις επιστροφές, από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, που υποσχέθηκε με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και όμως σήμερα δεν γίνονται».

Για τις θετικές επιπτώσεις που έχει το μέτρο με τη «βίζα εξπρές» στα νησιά μας αποκαλύπτει ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο «πάνω από 20 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά μας, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ πίσω τους. Και όλα αυτά, πρώτου καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Παραδέχεται τα προβλήματα στις υποδομές των σημείων εισόδου της χώρας τονίζοντας ότι «χρειάζονται επενδύσεις, αλλά και ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των σημείων εισόδου», ενώ προθέτει με νόημα: «Σήμερα στη χώρα μας διατηρούνται 64 πύλες εισόδου για αφίξεις από τη θάλασσα. Θα πρέπει κάποιες από αυτές να συγχωνευθούν αλλά και να ενισχυθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη οι διαμένοντες στις δομές της χώρας δεν ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, και αυτός είναι ένας αριθμός κατά το 1/3 μειωμένος σε σχέση με τις 34 χιλιάδες, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ προαναγγέλλει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση θα ισχύει το 21/24 για τους μετακλητούς εποχιακούς εργαζόμενους από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή εργασιακή συμφωνία. Δηλαδή, θα μπορεί ο εποχικός μετακλητός εργαζόμενος από τρίτη χώρα να εργάζεται 21 μήνες στην Ελλάδα και να επιστρέφει στην πατρίδα του για 3 μήνες πριν επανέλθει.

Κύριε Καιρίδη, από τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς προκύπτει ότι η μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία συνεχίζεται. Ο Μάρτιος του 2024 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι -80,5%. Πού οφείλεται αυτό;

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η προσπάθεια του Λιμενικού, και συνολικά των αρχών ασφαλείας, ενάντια στην παράνομη διακίνηση, αλλά και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα συνεχίστηκε και η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο. Με το συνολικό αριθμός να έχει μειωθεί τον Μάρτιο κατά 15,6% σε σχέση με το Φεβρουάριο και κατά 25,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εδώ οι λόγοι ποιοι είναι;

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπεύθυνο για την καταγραφή, ταυτοποίηση και φιλοξενία των αιτούντων άσυλο αλλά και τη γρήγορη και αξιόπιστη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Στο σημείο αυτό τα έχουμε καταφέρει πραγματικά περίφημα και πρέπει να τονίσω ότι έχουμε μία από τις καλύτερες υπηρεσίες ασύλου στην Ευρώπη. 

Αυτό, σε συνδυασμό με την υποδομή που έχουμε φτιάξει, με το Εθνικό Σύστημα των 33 δομών φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα των παράνομων αφίξεων με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη ασφάλεια, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, οι διαμένοντες στις δομές δεν ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, και αυτός είναι ένας αριθμός κατά το 1/3 μειωμένος σε σχέση με τις 34 χιλιάδες, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Πόσο ρόλο έπαιξε γι’ αυτά τα θετικά νούμερα η βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία;

Η συνεργασία με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, που αποτελεί και τη ρίζα του προβλήματος, γι’ αυτό και την επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, και έτσι καταφέραμε από τον Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, η αρχική επικοινωνία να εξελιχθεί σε μία καλή συνεργασία. 

Πρόσφατα συνόδευσα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λέσβο και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Η Λέσβος, να σας θυμίσω, είναι το νησί που βρέθηκε στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό δομή φιλοξενίας. 

Σήμερα η δομή αυτή αδειάζει, καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί οι παράνομες ροές, ενώ αντίθετα τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης ήταν γεμάτα από Τούρκους επισκέπτες, χάρη και στο πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που εισάγαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα καταφέραμε χάρη στην αυξημένη αξιοπιστία της Ελλάδας σήμερα, καθώς έπρεπε να πείσουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα. Προσέξτε την αντιστροφή: αντί για παράνομες και επικίνδυνες διελεύσεις με φουσκωτά και αντί για τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, έχουμε τις επισκέψεις χιλιάδων τουριστών, που έρχονται με νόμιμο τρόπο, με διαβατήρια, με παράβολα, με δακτυλικά αποτυπώματα και συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για μία αλλαγή μοντέλου για την οποία είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι οι νησιώτες μας, αλλά νομίζω και όλοι μας.

Τι μπορούμε να περιμένουν σε αυτό το επίπεδο από την επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα;

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και να δούμε τη μεγάλη εκκρεμότητα που ακόμα έχουμε και αφορά τις επιστροφές, από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, που υποσχέθηκε με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και όμως σήμερα δεν γίνονται.

Πάντως η άλλη πλευρά διατύπωσε κριτική στην πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Τι απαντάτε;

Είναι μία παντελώς αδικαιολόγητη και, θα σας έλεγα, ακατανόητη αντίδραση που είτε παραπέμπει σε μία γραφειοκρατική εμμονή, είτε σε έναν επικίνδυνο πολιτικό λαϊκισμό.

Από την 1η Απριλίου ξεκίνησε και η διαδικασία της «βίζας εξπρές» για 5 νησιά μας, που θα επεκταθεί από τα τέλη του μήνα και σε άλλα πέντε νησιά. Πώς πηγαίνει το μέτρο; Τι λένε τα στοιχεία; Τι προσδοκίες υπάρχουν;

Το μέτρο πηγαίνει πολύ καλά και θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πέντε νησιά στα τέλη του μήνα, και συνολικά σε 14 λιμάνια. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο πάνω από 20 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά μας, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ πίσω τους. 

Και όλα αυτά, πρώτου καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, και μάλιστα σε νησιά, όπως αυτά του Βορείου Αιγαίου, που δεν έχουν τον μαζικό τουρισμό των charter που έχουν κάποια απ’ τα Δωδεκάνησα.  

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και οι συνεννοήσεις μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων, και εν γένει των επιχειρηματιών του τουρισμού στις δύο πλευρές, πολλές, συχνές και πολλά υποσχόμενες.

Οι υποδομές στα σημεία εισόδου της χώρας χρήζουν βελτιώσεων. Και στα νησιά, αλλά και ιδιαίτερα στο τελωνείο του Έβρου, όπου η συνολική εικόνα δεν είναι καλή. Υπάρχουν κάποια σχέδια για έργα βελτίωσης;

Δεν σας κρύβω ότι πολλά από τα σημεία εισόδου της χώρας δεν έχουν τις υποδομές που απαιτεί η έκρηξη των αφίξεων από τις γειτονικές χώρες. Χρειάζονται επενδύσεις, αλλά και ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των σημείων εισόδου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σήμερα στη χώρα μας διατηρούνται 64 πύλες εισόδου για αφίξεις από τη θάλασσα. Θα πρέπει κάποιες από αυτές να συγχωνευθούν αλλά και να ενισχυθούν.

Παρά τη νηνεμία στο Αιγαίο σάς ανησυχούν οι συνεχιζόμενες, αλλά και οι νέες αναταράξεις σε διάφορα σημεία τη ευρύτερης περιοχής; Μπορεί όλα αυτά να προκαλέσουν νέα έξαρση στο μεταναστευτικό;

Θα ήταν κανείς αφελής αν δεν ανησυχούσε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία γενικευμένη σύγκρουση, το Σαχέλ μαστίζεται από εμφυλίους και πραξικοπήματα και στην Ουκρανία η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. 

Προφανώς όλα αυτά προκαλούν μετακινήσεις πληθυσμών, όπως συμβαίνει τώρα με την αυξημένη πίεση που δέχεται η Κύπρος από τον Λίβανο. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κλιματικής αλλαγής, που αναμένεται να προκαλέσει νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η υλοποίηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σας ανησυχούν οι διαφωνίες μεταξύ χωρών αλλά και κάποιες ακραίες φωνές που ακούγονται εντός των χωρών πάνω στο θέμα;

Η υπερψήφιση του Συμφώνου ήταν μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, την οποία εμείς χαιρετίζουμε. Δεν με ανησυχούν τόσο οι διάφορες φωνές, όσο τα πολύ πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του.

Προ των πυλών βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση. Τι προβλέπουν οι βασικές διατάξεις του; Θα ισχύσει η αύξηση των χρονικών ορίων εποχικής εργασίας από 9/12 σε 18/24, δηλαδή να μπορεί ο εποχικός μετακλητός εργαζόμενος από τρίτη χώρα να εργάζεται 18 μήνες στην Ελλάδα και να επιστρέφει στην πατρίδα του για 6 μήνες πριν επανέλθει;

Το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς τη Βουλή και τη δημόσια διαβούλευση, ανάλογα με τον γενικό νομοθετικό προγραμματισμό. 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένω τη ψήφισή του στις αρχές του καλοκαιριού και πράγματι θα υπάρχει σχετική ρύθμιση για την αύξηση των ορίων, όχι στα 18/24 αλλά στα 21/24, για τους μετακλητούς εποχιακούς εργαζόμενους από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή εργασιακή συμφωνία.

Έχουμε μπει πια σε προεκλογική περίοδο. Τι διακυβεύεται στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου;

Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό και ξεκάθαρο. Ο Έλληνας ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως η ΝΔ, που αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τα ελλείμματα της σημερινής Ευρώπης και παλεύουν για μία καλύτερη και όσον το δυνατόν περισσότερη Ευρώπη, και από την άλλη των δυνάμεων της ευρωδιάλυσης, που δηλαδή επενδύουν στη διάλυση της Ευρώπης, είτε το λένε ξεκάθαρα, είτε το υπονοούν με τις πράξεις τους. 

Και τέτοιες είναι, αναμφισβήτητα, οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και στο κρίσιμο ζήτημα της ψηφοφορίας του νέου Συμφώνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 10 Απριλίου, δεν αρκέστηκαν στην κριτική αλλά προχώρησαν στην καταψήφιση του.

Τι θα λέγατε σε ένα παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ που για διάφορους λόγους διαφώνησε με πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης και θέλει να στείλει μήνυμα;

Θα του έλεγα να το σκεφτεί δίπλα και να σταθμίσει με σοβαρότητα και ψυχραιμία τους κινδύνους μίας τέτοιας διαμαρτυρίας, που σήμερα φαντάζει ίσως ανέξοδη, την επομένη ωστόσο των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί πανάκριβη, όπως συνέβη για παράδειγμα και στον δήμο Αθηναίων πριν μερικούς μήνες.

Και η αντιπολίτευση; Σας εφησυχάζει το γεγονός ότι -όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις- η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα είναι τουλάχιστον διψήφια;

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Αυτές οι ευρωεκλογές διεξάγονται υπό το καθεστώς μίας πρωτόγνωρης συνθήκης. Από τη μία έπονται των εθνικών και από την άλλη η διαφορά του πρώτου από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει προηγούμενο. Και τα δύο μαζί λειτουργούν αποσυσσπειρωτικα για τη ΝΔ και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση για να εξηγήσουμε αποτελεσματικά ότι τις εκλογές δεν πρέπει να τις πάρουμε αψήφιστα. 

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να μπαίνουν πιο επιτακτικά τα διλήμματα και να λειτουργεί καλύτερα η συσπείρωση του κόσμου μας και έτσι αισιοδοξώ ότι θα πάνε τα πράγματα στον δρόμο προς την κάλπη των ευρωεκλογών.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

    «Ο Έλληνας ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως η ΝΔ, που αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τα ελλείμματα της σημερινής Ευρώπης και παλεύουν για μία καλύτερη και όσον το δυνατόν περισσότερη Ευρώπη, και από την άλλη των δυνάμεων της ευρωδιάλυσης, που δηλαδή επενδύουν στη διάλυση της Ευρώπης, είτε το λένε ξεκάθαρα, είτε το υπονοούν με τις πράξεις τους». Αυτό χαρακτηρίζει ως το δίλημμα των ευρωεκλογών ο Δημήτρης Καιρίδης.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ενόψει και της επερχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και να δούμε τη μεγάλη εκκρεμότητα που ακόμα έχουμε και αφορά τις επιστροφές, από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, που υποσχέθηκε με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και όμως σήμερα δεν γίνονται».

    Για τις θετικές επιπτώσεις που έχει το μέτρο με τη «βίζα εξπρές» στα νησιά μας αποκαλύπτει ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο «πάνω από 20 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά μας, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ πίσω τους. Και όλα αυτά, πρώτου καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

    Παραδέχεται τα προβλήματα στις υποδομές των σημείων εισόδου της χώρας τονίζοντας ότι «χρειάζονται επενδύσεις, αλλά και ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των σημείων εισόδου», ενώ προθέτει με νόημα: «Σήμερα στη χώρα μας διατηρούνται 64 πύλες εισόδου για αφίξεις από τη θάλασσα. Θα πρέπει κάποιες από αυτές να συγχωνευθούν αλλά και να ενισχυθούν».
    Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη οι διαμένοντες στις δομές της χώρας δεν ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, και αυτός είναι ένας αριθμός κατά το 1/3 μειωμένος σε σχέση με τις 34 χιλιάδες, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ προαναγγέλλει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση θα ισχύει το 21/24 για τους μετακλητούς εποχιακούς εργαζόμενους από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή εργασιακή συμφωνία. Δηλαδή, θα μπορεί ο εποχικός μετακλητός εργαζόμενος από τρίτη χώρα να εργάζεται 21 μήνες στην Ελλάδα και να επιστρέφει στην πατρίδα του για 3 μήνες πριν επανέλθει.

    Κύριε Καιρίδη, από τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς προκύπτει ότι η μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία συνεχίζεται. Ο Μάρτιος του 2024 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι -80,5%. Πού οφείλεται αυτό;

    Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η προσπάθεια του Λιμενικού, και συνολικά των αρχών ασφαλείας, ενάντια στην παράνομη διακίνηση, αλλά και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα συνεχίστηκε και η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο. Με το συνολικό αριθμός να έχει μειωθεί τον Μάρτιο κατά 15,6% σε σχέση με το Φεβρουάριο και κατά 25,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Εδώ οι λόγοι ποιοι είναι;

    Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπεύθυνο για την καταγραφή, ταυτοποίηση και φιλοξενία των αιτούντων άσυλο αλλά και τη γρήγορη και αξιόπιστη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Στο σημείο αυτό τα έχουμε καταφέρει πραγματικά περίφημα και πρέπει να τονίσω ότι έχουμε μία από τις καλύτερες υπηρεσίες ασύλου στην Ευρώπη. 

    Αυτό, σε συνδυασμό με την υποδομή που έχουμε φτιάξει, με το Εθνικό Σύστημα των 33 δομών φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα των παράνομων αφίξεων με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη ασφάλεια, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, οι διαμένοντες στις δομές δεν ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, και αυτός είναι ένας αριθμός κατά το 1/3 μειωμένος σε σχέση με τις 34 χιλιάδες, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

    Πόσο ρόλο έπαιξε γι’ αυτά τα θετικά νούμερα η βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία;

    Η συνεργασία με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης, που αποτελεί και τη ρίζα του προβλήματος, γι’ αυτό και την επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, και έτσι καταφέραμε από τον Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, η αρχική επικοινωνία να εξελιχθεί σε μία καλή συνεργασία. 

    Πρόσφατα συνόδευσα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Λέσβο και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Η Λέσβος, να σας θυμίσω, είναι το νησί που βρέθηκε στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό δομή φιλοξενίας. 

    Σήμερα η δομή αυτή αδειάζει, καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί οι παράνομες ροές, ενώ αντίθετα τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης ήταν γεμάτα από Τούρκους επισκέπτες, χάρη και στο πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που εισάγαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα καταφέραμε χάρη στην αυξημένη αξιοπιστία της Ελλάδας σήμερα, καθώς έπρεπε να πείσουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα. Προσέξτε την αντιστροφή: αντί για παράνομες και επικίνδυνες διελεύσεις με φουσκωτά και αντί για τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, έχουμε τις επισκέψεις χιλιάδων τουριστών, που έρχονται με νόμιμο τρόπο, με διαβατήρια, με παράβολα, με δακτυλικά αποτυπώματα και συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για μία αλλαγή μοντέλου για την οποία είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι οι νησιώτες μας, αλλά νομίζω και όλοι μας.

    Τι μπορούμε να περιμένουν σε αυτό το επίπεδο από την επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα;

    Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και να δούμε τη μεγάλη εκκρεμότητα που ακόμα έχουμε και αφορά τις επιστροφές, από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, που υποσχέθηκε με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και όμως σήμερα δεν γίνονται.

    Πάντως η άλλη πλευρά διατύπωσε κριτική στην πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Τι απαντάτε;

    Είναι μία παντελώς αδικαιολόγητη και, θα σας έλεγα, ακατανόητη αντίδραση που είτε παραπέμπει σε μία γραφειοκρατική εμμονή, είτε σε έναν επικίνδυνο πολιτικό λαϊκισμό.

    Από την 1η Απριλίου ξεκίνησε και η διαδικασία της «βίζας εξπρές» για 5 νησιά μας, που θα επεκταθεί από τα τέλη του μήνα και σε άλλα πέντε νησιά. Πώς πηγαίνει το μέτρο; Τι λένε τα στοιχεία; Τι προσδοκίες υπάρχουν;

    Το μέτρο πηγαίνει πολύ καλά και θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πέντε νησιά στα τέλη του μήνα, και συνολικά σε 14 λιμάνια. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο πάνω από 20 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά μας, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ πίσω τους. 

    Και όλα αυτά, πρώτου καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, και μάλιστα σε νησιά, όπως αυτά του Βορείου Αιγαίου, που δεν έχουν τον μαζικό τουρισμό των charter που έχουν κάποια απ’ τα Δωδεκάνησα.  

    Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και οι συνεννοήσεις μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων, και εν γένει των επιχειρηματιών του τουρισμού στις δύο πλευρές, πολλές, συχνές και πολλά υποσχόμενες.

    Οι υποδομές στα σημεία εισόδου της χώρας χρήζουν βελτιώσεων. Και στα νησιά, αλλά και ιδιαίτερα στο τελωνείο του Έβρου, όπου η συνολική εικόνα δεν είναι καλή. Υπάρχουν κάποια σχέδια για έργα βελτίωσης;

    Δεν σας κρύβω ότι πολλά από τα σημεία εισόδου της χώρας δεν έχουν τις υποδομές που απαιτεί η έκρηξη των αφίξεων από τις γειτονικές χώρες. Χρειάζονται επενδύσεις, αλλά και ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός των σημείων εισόδου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σήμερα στη χώρα μας διατηρούνται 64 πύλες εισόδου για αφίξεις από τη θάλασσα. Θα πρέπει κάποιες από αυτές να συγχωνευθούν αλλά και να ενισχυθούν.

    Παρά τη νηνεμία στο Αιγαίο σάς ανησυχούν οι συνεχιζόμενες, αλλά και οι νέες αναταράξεις σε διάφορα σημεία τη ευρύτερης περιοχής; Μπορεί όλα αυτά να προκαλέσουν νέα έξαρση στο μεταναστευτικό;

    Θα ήταν κανείς αφελής αν δεν ανησυχούσε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και βρίσκεται ένα βήμα πριν από μία γενικευμένη σύγκρουση, το Σαχέλ μαστίζεται από εμφυλίους και πραξικοπήματα και στην Ουκρανία η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. 

    Προφανώς όλα αυτά προκαλούν μετακινήσεις πληθυσμών, όπως συμβαίνει τώρα με την αυξημένη πίεση που δέχεται η Κύπρος από τον Λίβανο. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κλιματικής αλλαγής, που αναμένεται να προκαλέσει νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.

    Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η υλοποίηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σας ανησυχούν οι διαφωνίες μεταξύ χωρών αλλά και κάποιες ακραίες φωνές που ακούγονται εντός των χωρών πάνω στο θέμα;

    Η υπερψήφιση του Συμφώνου ήταν μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, την οποία εμείς χαιρετίζουμε. Δεν με ανησυχούν τόσο οι διάφορες φωνές, όσο τα πολύ πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του.

    Προ των πυλών βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση. Τι προβλέπουν οι βασικές διατάξεις του; Θα ισχύσει η αύξηση των χρονικών ορίων εποχικής εργασίας από 9/12 σε 18/24, δηλαδή να μπορεί ο εποχικός μετακλητός εργαζόμενος από τρίτη χώρα να εργάζεται 18 μήνες στην Ελλάδα και να επιστρέφει στην πατρίδα του για 6 μήνες πριν επανέλθει;

    Το νομοσχέδιο, όπως ξέρετε, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς τη Βουλή και τη δημόσια διαβούλευση, ανάλογα με τον γενικό νομοθετικό προγραμματισμό. 

    Σε κάθε περίπτωση, αναμένω τη ψήφισή του στις αρχές του καλοκαιριού και πράγματι θα υπάρχει σχετική ρύθμιση για την αύξηση των ορίων, όχι στα 18/24 αλλά στα 21/24, για τους μετακλητούς εποχιακούς εργαζόμενους από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή εργασιακή συμφωνία.

    Έχουμε μπει πια σε προεκλογική περίοδο. Τι διακυβεύεται στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου;

    Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό και ξεκάθαρο. Ο Έλληνας ψηφοφόρος καλείται να επιλέξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως η ΝΔ, που αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τα ελλείμματα της σημερινής Ευρώπης και παλεύουν για μία καλύτερη και όσον το δυνατόν περισσότερη Ευρώπη, και από την άλλη των δυνάμεων της ευρωδιάλυσης, που δηλαδή επενδύουν στη διάλυση της Ευρώπης, είτε το λένε ξεκάθαρα, είτε το υπονοούν με τις πράξεις τους. 

    Και τέτοιες είναι, αναμφισβήτητα, οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και στο κρίσιμο ζήτημα της ψηφοφορίας του νέου Συμφώνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 10 Απριλίου, δεν αρκέστηκαν στην κριτική αλλά προχώρησαν στην καταψήφιση του.

    Τι θα λέγατε σε ένα παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ που για διάφορους λόγους διαφώνησε με πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης και θέλει να στείλει μήνυμα;

    Θα του έλεγα να το σκεφτεί δίπλα και να σταθμίσει με σοβαρότητα και ψυχραιμία τους κινδύνους μίας τέτοιας διαμαρτυρίας, που σήμερα φαντάζει ίσως ανέξοδη, την επομένη ωστόσο των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί πανάκριβη, όπως συνέβη για παράδειγμα και στον δήμο Αθηναίων πριν μερικούς μήνες.

    Και η αντιπολίτευση; Σας εφησυχάζει το γεγονός ότι -όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις- η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα είναι τουλάχιστον διψήφια;

    Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Αυτές οι ευρωεκλογές διεξάγονται υπό το καθεστώς μίας πρωτόγνωρης συνθήκης. Από τη μία έπονται των εθνικών και από την άλλη η διαφορά του πρώτου από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει προηγούμενο. Και τα δύο μαζί λειτουργούν αποσυσσπειρωτικα για τη ΝΔ και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση για να εξηγήσουμε αποτελεσματικά ότι τις εκλογές δεν πρέπει να τις πάρουμε αψήφιστα. 

    Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να μπαίνουν πιο επιτακτικά τα διλήμματα και να λειτουργεί καλύτερα η συσπείρωση του κόσμου μας και έτσι αισιοδοξώ ότι θα πάνε τα πράγματα στον δρόμο προς την κάλπη των ευρωεκλογών.

      *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία