ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διασωληνωμένη» επί μακρόν η οικονομία

Οι παρεμβάσεις που έχει στα σκαριά το οικονομικό επιτελείο για κορονο-οφειλές, επιστρεπτέα, προκαταβολή φόρου, τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις

 16/02/2021 07:00

«Διασωληνωμένη» επί μακρόν η οικονομία

Στέφανος Μαχτσίρας

Στη μηχανική υποστήριξη παραμένει η ελληνική οικονομία με την καλπάζουσα πανδημία να τινάζει στον αέρα σχεδιασμούς και προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ανατρέποντας διαρκώς τα δεδομένα. Τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 φαντάζουν ήδη ανεπαρκή για να «θωρακίσουν» επιχειρείν και νοικοκυριά από την νέα επέλαση της COVID. Το τελικό ύψος του πακέτου τόνωσης της αγοράς για το τρέχον έτος ίσως ξεπεράσει και τα 10 δισ. ευρώ, με τον τελικό λόγο να τον έχει ο… κορονοϊός. To κόστος του lockdown, που «βραχυκυκλώνει» την οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνοντας την ενεργό ζήτηση, προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ το μήνα με τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ανακοινώνει, την περασμένη εβδομάδα, πακέτο ύψους 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η οικονομία θα παραμείνει στην… εντατική για μακρύ χρονικό διάστημα με την κατάστασή της να είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, όσο οι παρεμβάσεις στήριξης της παρέχουν το αναγκαίο «οξυγόνο».

Αν και το θηριώδες πρωτογενές έλλειμμα των 18,2 δισ. ευρώ το 2020 χτυπά καμπανάκια δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δεν υπάρχει αμφιβολία πως με την ύφεση να σκαρφαλώνει σε διψήφια επίπεδα, αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των πληττόμενων για να επουλώσουν τις πληγές τους και να βαδίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά στην επόμενη μέρα.

H κάθετη πτώση του τζίρου, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η αύξηση της ανεργίας, η καθοδική πορεία του ΑΕΠ και η αύξηση των κρατικών δαπανών για να χρηματοδοτηθούν τα επιπλέον μέτρα στήριξης της αγοράς διαμορφώνουν ένα δυστοπικό σκηνικό και «απαιτούν» συνεχώς τονωτικές ενέσεις οι οποίες θα κρατάνε ζωντανή την πραγματική οικονομία.

Το χτύπημα του COVID σε μισθούς και έσοδα των επιχειρήσεων «σπρώχνει» το οικονομικό επιτελείο στην υιοθέτηση πιο γενναίων κινήσεων για να αναταχθεί η οικονομία. Η δύσκολη εξίσωση μεταξύ υγείας και οικονομίας προκαλεί πονοκεφάλους με το ΥΠΟΙΚ να καλείται να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Πέρα από τα ισχύοντα μέτρα (μη καταβολή ενοικίων για κλειστές επιχειρήσεις, επιδότηση παγίων δαπανών ΜμΕ, παράταση μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στην εστίαση, αναστολές συμβάσεων, εγγυημένα δάνεια σε μικρομεσαίους), τα οποία βοηθούν το επιχειρείν να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, το ΥΠΟΙΚ με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της κρίσης εξετάζει και νέες παρεμβάσεις διευκόλυνσης των φορολογούμενων.

Μέσα σε αυτό τo πλαίσιο, έχουν πέσει στο τραπέζι ρυθμίσεις α λα καρτ, ανάλογα και με το προφίλ και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης για την αποπληρωμή των χρεών προς εφορία και ταμεία που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Τον Απρίλιο, που λήγει το μορατόριουμ αποπληρωμής των οφειλών του κορονοϊού, θα επανεξεταστεί όλο το πλέγμα που ισχύει σήμερα για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων της COVID ανά επιχείρηση, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας ακόμα και τις 120, οι δόσεις για ομαλή αποπληρωμή των κορονο-οφειλών. Ανάλογα και με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν αποφασιστεί νέα παράταση στην καταβολή των οφειλών για να πάρει ανάσα η αγορά και να πάει παρακάτω. Η διαγραφή χρεών είναι εκτός πλάνου προς το παρόν αλλά τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όσο ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα «ισοπεδώνοντας» την οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει λύσεις που θα διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς όμως παράλληλα να καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα.

Διευθέτηση οφειλών, «πάγωμα» τεκμηρίων, ηλεκτρονικών αποδείξεων, κούρεμα προκαταβολής φόρου

Μετά την αναστολή φέτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο έχει στα σκαριά έκτακτες παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που απειλούνται με… δυσάρεστες εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κορονο-κρίση. Τον Μάιο όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στα χέρια της τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, των οποίων η εφαρμογή έχει πάει πίσω, και τις τιμές ζώνης σε περίπου 3.000 περιοχές θα τεθεί επί τάπητος η αναμόρφωση της κλίμακας του ΕΝΦΙΑ με στόχο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα για το διάστημα που θα διαρκούν οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών. Μπορεί προσωρινά ο υγειονομικός εφιάλτης να έχει «απενεργοποιήσει» την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό ωστόσο δεν θα ισχύει για πάντα με την Ελλάδα μάλιστα να έχει… αμαρτωλό δημοσιονομικό παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

* Επιστρεπτέα προκαταβολή

Το πλέον δημοφιλές μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (οι επιχειρήσεις έχουν λάβει περίπου 7 δισ. ευρώ στους πέντε κύκλους) θα έχει, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, δύο ακόμη φάσεις για να παρέχει οξυγόνο στις επιχειρήσεις αλλά και για να διορθωθούν αστοχίες του πέμπτου κύκλου με πολλές επιχειρήσεις εστίασης να μένουν εκτός. Oι αιτήσεις ανοίγουν αύριο (το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ και οι κλειστές επιχειρήσεις θα εισπράξουν από 1.000-8.000 ευρώ) με τους δικαιούχους να επιλέγονται βάσει της μείωσης του τζίρου κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να χαριστεί στις επιχειρήσεις το 50% του ποσού που δόθηκε στους τρεις πρώτους κύκλους του μέτρου.

* Κορονο-χρέη

Mε την αγορά να ζητάει επιτακτικά διαγραφή οφειλών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο για να αποτραπεί ντόμινο λουκέτων επιχειρήσεων πνιγμένων από τα χρέη, το ΥΠΟΙΚ ζυγίζει από τη μία τις αντοχές της χειμαζόμενης αγοράς και από την άλλη των δημοσίων οικονομικών. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν προβλέπει το σπάσιμο των οφειλών σε πολλές δόσεις (από 12-120), μόνο όμως για όσους το χρειάζονται πραγματικά, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά (κάτι που θα φαίνεται από την μείωση του τζίρου) που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο περισσότερες (και μικρότερες) θα είναι οι δόσεις στις οποίες θα «απλώνονται» χρονικά οι οφειλές με το επιτόκιο να παίρνει την ανιούσα, όσο αυξάνει ο αριθμός των δόσεων.

* Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και προβλέπει «κούρεμα» έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν παρά την πανδημία να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου.

Ειδικότερα:

- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

- Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

* Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας των διαδοχικών lockdown, της ελεύθερης πτώσης των εισοδημάτων τους και του φόβου για τα μελλούμενα, κάτι που μεταφράζεται σε συγκράτηση καταναλωτικών δαπανών, δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις e-αποδείξεις εξετάζεται να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή και ακόμα χαμηλότερα, με ισχυρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην τιμωρηθούν καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ληφθούν υπόψιν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

* Τεκμήρια διαβίωσης

Η καταβαράθρωση των εισοδημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα φέτος πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα, που δεν έχουν, καταβάλλοντας υπέρογκους φόρους. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται το «πάγωμα» των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα. Το μέτρο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες με μεγάλη πτώση τζίρου και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων. Δεν θα μπουν στον πάγο τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Και για το μέτρο αυτό, οι αποφάσεις παραπέμπονται για τον Απρίλιο, σε κάθε περίπτωση όμως πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

* Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τρέχουν την άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος των τιμών ζώνης σε 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα αλλά το τι τελικά θα ισχύσει θα λάβει υπόψιν και την νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία, με το οικονομικό επιτελείο να θέλει να αποφύγει υπέρμετρες αυξήσεις στις χαμηλές ιδιοκτησίες.

Με βάση το πλάνο που υπάρχει, οι νέες αντικειμενικές θα είναι έτοιμες τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021

Στη μηχανική υποστήριξη παραμένει η ελληνική οικονομία με την καλπάζουσα πανδημία να τινάζει στον αέρα σχεδιασμούς και προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ανατρέποντας διαρκώς τα δεδομένα. Τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 φαντάζουν ήδη ανεπαρκή για να «θωρακίσουν» επιχειρείν και νοικοκυριά από την νέα επέλαση της COVID. Το τελικό ύψος του πακέτου τόνωσης της αγοράς για το τρέχον έτος ίσως ξεπεράσει και τα 10 δισ. ευρώ, με τον τελικό λόγο να τον έχει ο… κορονοϊός. To κόστος του lockdown, που «βραχυκυκλώνει» την οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνοντας την ενεργό ζήτηση, προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ το μήνα με τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ανακοινώνει, την περασμένη εβδομάδα, πακέτο ύψους 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η οικονομία θα παραμείνει στην… εντατική για μακρύ χρονικό διάστημα με την κατάστασή της να είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, όσο οι παρεμβάσεις στήριξης της παρέχουν το αναγκαίο «οξυγόνο».

Αν και το θηριώδες πρωτογενές έλλειμμα των 18,2 δισ. ευρώ το 2020 χτυπά καμπανάκια δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δεν υπάρχει αμφιβολία πως με την ύφεση να σκαρφαλώνει σε διψήφια επίπεδα, αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση των πληττόμενων για να επουλώσουν τις πληγές τους και να βαδίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά στην επόμενη μέρα.

H κάθετη πτώση του τζίρου, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η αύξηση της ανεργίας, η καθοδική πορεία του ΑΕΠ και η αύξηση των κρατικών δαπανών για να χρηματοδοτηθούν τα επιπλέον μέτρα στήριξης της αγοράς διαμορφώνουν ένα δυστοπικό σκηνικό και «απαιτούν» συνεχώς τονωτικές ενέσεις οι οποίες θα κρατάνε ζωντανή την πραγματική οικονομία.

Το χτύπημα του COVID σε μισθούς και έσοδα των επιχειρήσεων «σπρώχνει» το οικονομικό επιτελείο στην υιοθέτηση πιο γενναίων κινήσεων για να αναταχθεί η οικονομία. Η δύσκολη εξίσωση μεταξύ υγείας και οικονομίας προκαλεί πονοκεφάλους με το ΥΠΟΙΚ να καλείται να… τετραγωνίσει τον κύκλο. Πέρα από τα ισχύοντα μέτρα (μη καταβολή ενοικίων για κλειστές επιχειρήσεις, επιδότηση παγίων δαπανών ΜμΕ, παράταση μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στην εστίαση, αναστολές συμβάσεων, εγγυημένα δάνεια σε μικρομεσαίους), τα οποία βοηθούν το επιχειρείν να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, το ΥΠΟΙΚ με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της κρίσης εξετάζει και νέες παρεμβάσεις διευκόλυνσης των φορολογούμενων.

Μέσα σε αυτό τo πλαίσιο, έχουν πέσει στο τραπέζι ρυθμίσεις α λα καρτ, ανάλογα και με το προφίλ και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης για την αποπληρωμή των χρεών προς εφορία και ταμεία που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Τον Απρίλιο, που λήγει το μορατόριουμ αποπληρωμής των οφειλών του κορονοϊού, θα επανεξεταστεί όλο το πλέγμα που ισχύει σήμερα για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων της COVID ανά επιχείρηση, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας ακόμα και τις 120, οι δόσεις για ομαλή αποπληρωμή των κορονο-οφειλών. Ανάλογα και με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν αποφασιστεί νέα παράταση στην καταβολή των οφειλών για να πάρει ανάσα η αγορά και να πάει παρακάτω. Η διαγραφή χρεών είναι εκτός πλάνου προς το παρόν αλλά τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όσο ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα «ισοπεδώνοντας» την οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει λύσεις που θα διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς όμως παράλληλα να καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα.

Διευθέτηση οφειλών, «πάγωμα» τεκμηρίων, ηλεκτρονικών αποδείξεων, κούρεμα προκαταβολής φόρου

Μετά την αναστολή φέτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο έχει στα σκαριά έκτακτες παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που απειλούνται με… δυσάρεστες εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κορονο-κρίση. Τον Μάιο όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στα χέρια της τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, των οποίων η εφαρμογή έχει πάει πίσω, και τις τιμές ζώνης σε περίπου 3.000 περιοχές θα τεθεί επί τάπητος η αναμόρφωση της κλίμακας του ΕΝΦΙΑ με στόχο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα για το διάστημα που θα διαρκούν οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών. Μπορεί προσωρινά ο υγειονομικός εφιάλτης να έχει «απενεργοποιήσει» την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό ωστόσο δεν θα ισχύει για πάντα με την Ελλάδα μάλιστα να έχει… αμαρτωλό δημοσιονομικό παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

* Επιστρεπτέα προκαταβολή

Το πλέον δημοφιλές μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (οι επιχειρήσεις έχουν λάβει περίπου 7 δισ. ευρώ στους πέντε κύκλους) θα έχει, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, δύο ακόμη φάσεις για να παρέχει οξυγόνο στις επιχειρήσεις αλλά και για να διορθωθούν αστοχίες του πέμπτου κύκλου με πολλές επιχειρήσεις εστίασης να μένουν εκτός. Oι αιτήσεις ανοίγουν αύριο (το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ και οι κλειστές επιχειρήσεις θα εισπράξουν από 1.000-8.000 ευρώ) με τους δικαιούχους να επιλέγονται βάσει της μείωσης του τζίρου κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να χαριστεί στις επιχειρήσεις το 50% του ποσού που δόθηκε στους τρεις πρώτους κύκλους του μέτρου.

* Κορονο-χρέη

Mε την αγορά να ζητάει επιτακτικά διαγραφή οφειλών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο για να αποτραπεί ντόμινο λουκέτων επιχειρήσεων πνιγμένων από τα χρέη, το ΥΠΟΙΚ ζυγίζει από τη μία τις αντοχές της χειμαζόμενης αγοράς και από την άλλη των δημοσίων οικονομικών. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν προβλέπει το σπάσιμο των οφειλών σε πολλές δόσεις (από 12-120), μόνο όμως για όσους το χρειάζονται πραγματικά, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά (κάτι που θα φαίνεται από την μείωση του τζίρου) που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο περισσότερες (και μικρότερες) θα είναι οι δόσεις στις οποίες θα «απλώνονται» χρονικά οι οφειλές με το επιτόκιο να παίρνει την ανιούσα, όσο αυξάνει ο αριθμός των δόσεων.

* Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο που εφαρμόστηκε πέρυσι και προβλέπει «κούρεμα» έως 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν παρά την πανδημία να κλείσουν το 2020 με κέρδη αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου.

Ειδικότερα:

- Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

- Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

- Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

* Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Πολλοί φορολογούμενοι εξαιτίας των διαδοχικών lockdown, της ελεύθερης πτώσης των εισοδημάτων τους και του φόβου για τα μελλούμενα, κάτι που μεταφράζεται σε συγκράτηση καταναλωτικών δαπανών, δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις e-αποδείξεις εξετάζεται να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή και ακόμα χαμηλότερα, με ισχυρό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία έτσι ώστε τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες να μην τιμωρηθούν καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ληφθούν υπόψιν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

* Τεκμήρια διαβίωσης

Η καταβαράθρωση των εισοδημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα φέτος πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα, που δεν έχουν, καταβάλλοντας υπέρογκους φόρους. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται το «πάγωμα» των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα. Το μέτρο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες με μεγάλη πτώση τζίρου και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων. Δεν θα μπουν στον πάγο τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Και για το μέτρο αυτό, οι αποφάσεις παραπέμπονται για τον Απρίλιο, σε κάθε περίπτωση όμως πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

* Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τρέχουν την άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της επέκτασης του συστήματος των τιμών ζώνης σε 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα αλλά το τι τελικά θα ισχύσει θα λάβει υπόψιν και την νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία, με το οικονομικό επιτελείο να θέλει να αποφύγει υπέρμετρες αυξήσεις στις χαμηλές ιδιοκτησίες.

Με βάση το πλάνο που υπάρχει, οι νέες αντικειμενικές θα είναι έτοιμες τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία