Λόγια του Βαρδάρη

  • Διαφωνία Σουφλιά για την πανεπιστημιακή αστυνομία
    31/01/2021 15:04

    Διαφωνία Σουφλιά για την πανεπιστημιακή αστυνομία

    Παρέμβαση ύστερα από πολλά χρόνια κάνει σήμερα ο Γιώργος Σουφλιάς. Με άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός της ΝΔ εκφράζει τη διαφωνία του για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και διατυπώνει επιφυλάξεις για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

    Ο Σαρακατσάνος πολιτικός που ως γνωστόν είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας από το 1990 ως το 1993 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, διαχωρίζει τη θέση του από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ από την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.


    Στο άρθρο του που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί η Αστυνομία στα ΑΕΙ δεν είναι μια καλή ιδέα» ο κ. Σουφλιάς στρέφεται κατά της σχετικής ρύθμισης για την Αστυνομία στα ΑΕΙ. «Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. “Κεφάλι” είναι η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, με την οποία όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου». Και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι γίνονται σε ορισμένα πανεπιστήμια κατά καιρούς βανδαλισμοί, καταστροφές και απαράδεκτες συμπεριφορές προς τους καθηγητές και τους πρυτάνεις. Εδώ θέλω να δηλώσω ότι το μέγιστο ποσοστό των φοιτητών δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι οι πρυτανικές αρχές από φόβο προς τους ταραχοποιούς δεν καλούν την Αστυνομία να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει ή να καταστείλει αυτά τα επεισόδια και αν χρειαστεί να κάνει συλλήψεις».

    Ακόμη υπογραμμίζει ότι με τις ρυθμίσεις για τη βάση εισαγωγής, η κυβέρνηση μειώνει εμμέσως τον αριθμό των φοιτητών και μάλιστα κατά πολύ, ενώ και για το θέμα της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών ο κ. Σουφλιάς είναι επιφυλακτικός και προτιμά την επαναφορά μιας δικής του ρύθμισης από το 1992, η οποία προέβλεπε ρυθμίσεις που απέχουν από την τωρινή προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας.