ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ με πολιτικούς ή χωρίς; - Ιδού η απορία...

Την πρόταση για διοργάνωση πολιτικού φόρουμ μακριά από το κέντρο της πόλης προκρίνει ο Τζιτζικώστας

 02/10/2018 14:34

ΔΕΘ με πολιτικούς ή χωρίς; - Ιδού η απορία...

Σοφία Χριστοφορίδου

Να έχει πολιτικούς ή ΔΕΘ ή να μην έχει; Ιδού η απορία και το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Την πρωτοβουλία για να πάρει η πόλη μια κοινή απόφαση για τη φυσιογνωμία της ΔΕΘ έλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια της φετινής διοργάνωσης. 

«Είμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο: αποκλεισμοί δρόμων, επεισόδια, βία και βανδαλισμοί την ώρα που συμβαίνει το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας. Η ΔΕΘ αντί για πεδίο συνεργασίας εξελίσσεται σε πεδίο μάχης χωρίς νικητές, και πάντα την ίδια ηττημένη, την πόλη. Φέτος το ποτήρι ξεχείλισε. Χρειάζεται ώριμη σκέψη και τόλμη ώστε να διατυπώσουμε μια σύγχρονη πρόταση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την έναρξη της σύσκεψης εργασίας.

"Πολιτικό φόρουμ μακριά από το κέντρο"

Όπως είπε, η ΔΕΘ έχει κάνει άλματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, και η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα τη φετινή διοργάνωση. «Ολοένα και περισσότεροι εκθέτες και επισκέπτες έρχονται στη ΔΕΘ, που αποτελεί  καταλύτη στην προσπάθεια των φορέων για ανάπτυξη του τόπου μας και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Είναι η ώρα να εξετάσουμε τη δυνατότητα διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος από την παρουσία των πολιτικών» είπε, προτείνοντας τη διεξαγωγή ενός πολιτικού φόρουμ, μακριά από το κέντρο της πόλης, ώστε η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να αποτελεί το επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων χωρίς να επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης. «Δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα, δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς, θέλουμε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, θέλουμε και οι πολίτες να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στη  δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, υπάρχει και το δικαίωμα να επισκεφτούμε της ΔΕΘ χωρίς η πόλη να είναι σιδερόφραχτη. Δεν πρέπει από φόβο ή ιδεοληψίες να χάσουμε ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές», είπε.

Επανέλαβε ότι οι πολιτικές παρουσίες ‘δίνουν’ στην πόλη, δεν ‘αφαιρούν’ αλλά επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνει ένα πολιτικό φόρουμ μακριά από το κέντρο της πόλης ή να υλοποιείται 1-2 μέρες πριν ξεκινήσει το εκθεσιακό γεγονός.

Υπέρ της παρουσίας πολιτικών η διοίκηση της ΔΕΘ

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΘ Helexpo τόσο ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της παρουσίας πολιτικών στη ΔΕΘ.

«Φέτος είχαμε 284.000 επισκέπτες, ήταν η καλύτερη διοργάνωση της 20ετίας. Είμαστε σε φάση αναγέννησης» είπε ο κ. Τζήκας. Χαρακτήρισε την έκθεση του Σεπτεμβρίου ένα «πολυγεγονός», μια έκθεση-συλλεκτικό κομμάτι σε όλη την Ευρώπη, το οποίο «πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι έκθεση που απευθύνεται σε επιχειρήσεις (B2B), τελικούς καταναλωτές (B2C )και φέρνει κοντά επιχειρήσεις με κυβερνητικά στελέχη (B2G). Η έκθεση είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και για την κυβέρνηση για να προβάλλει το έργο της (αν και πλέον το 94% των εκθετών είναι το ιδιωτικού τομέας και μόλις στο 6% είναι η συμμετοχή του δημοσίου) αλλά σημαντικό για επιχειρηματίες να συναντούν στελέχη υπουργείων» είπε.

Από την πλευρά του κ. Ποζρικίδης σημείωσε ότι για να έρθουν μέλη κυβερνήσεων των τιμώμενων χωρών, όπως ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Γ. Ρος περιμένουν να συναντήσουν εδώ αντίστοιχα υψηλόβαθμα στελέχη. 

«Η έκθεση είναι το σημαντικότερο πολιτικό debate που γίνεται στην Ελλάδα, ένα άτυπο φόρουμ, υπάρχουν μεν τα επεισόδια αλλά δεν πρέπει να φοβηθεί η πόλη. Πρέπει να προστατέψουμε γεγονός και να το βελτιώσουμε χωρίς να χάνει βασικά του χαρακτηριστικά» είπε ο κ. Τζήκας, ενώ ο κ. Ποζρικίδης πρόσθεσε ότι και κατά την 80ή ΔΕΘ που είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα εγκαίνια έγιναν Παρασκευή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς παρουσία πολιτικών, είχαμε και πάλι συγκεντρώσεις έξω από το "Βελλίδειο". «Ο θεσμός μπορεί να προφυλαχτεί όπως συνέβη σε άλλα γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες» πρόσθεσε.

Η πρόταση Μπουτάρη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν ήταν αρνητικός στην παρουσία πολιτικών – «αλλά οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια δηλητηριάζουν την κατάσταση»- αλλά τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης ενός φόρουμ εκτός του κέντρου της πόλης. Τόνισε ότι το μέλλον της έκθεσης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου. «Η έκθεση είναι ένα γεγονός συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης μετά την απελευθέρωση και έχει να κάνει με εμπόριο, οικονομία, διασκέδαση, ψυχαγωγία και όλα τα σχετικά. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση και η παρουσία διαφόρων ομάδων που για τον α’ ή β’ λόγο έχουν αντίθετη άποψη δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η πόλη παραλύει για τουλάχιστον δύο σαββατοκύριακα. Επιπλέον αμαυρώνεται η εικόνα και της πόλης και της χώρας και της ίδιας της έκθεσης» είπε. Η πρόταση του ήταν:

α) να διεκδικηθεί από το σύνολο των φορέων το Γ' Σώμα Στρατού για να επεκταθεί η έκθεση, και στη σημερινή θέση να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, (και «πάντως δεν μπορεί να είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας όπως είναι το Γ Σώμα Στρατού και η μονάδα ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης» όπως είπε, προτείνοντας τη μεταφορά σε χώρους όπως το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ ή η Ανωτάτη Σχολή) και 

β) να γίνεται ένα φόρουμ οικονομικό και αναπτυξιακό, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο με μεγάλη ασφάλεια και να γίνεται μήνα Σεπτέμβριο (όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ). «Έτσι θα έχουμε και ένα πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας. «Γίνονται πάρα πολλά τέτοια πια σε όλο τον κόσμο. Στην Κωνσταντινούπολη γίνεται ένα μεγάλο τέτοιο φόρουμ και αν θέλουμε να διεκδικήσουμε να είμαστε η πρωτεύουσα και η μητρόπολη των Βαλκανίων πρέπει να κάνουμε ένα φόρουμ το οποίο να ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης των Βαλκανίων. 

Ο σύνδεσμος Εξαγωγέων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος σχολίασε ότι “επειδή οι εξαγωγείς είμαστε συνέχεια σε διεθνείς εκθέσεις πιστεύω ότι αν φύγει το πολιτικοικονομικό κομμάτι η ΔΕΘ δεν θα είναι έκθεση. Ξέρετε ότι το ενδιαφέρον είναι στα περίπτερα γιατί είναι κυρίως περίπτερα υπουργείων επιμελητηρίων τα οποία υπάρχουν, γιατί έρχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η μεγάλη προίκα της έκθεσης και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις προτάσεις που κάνουμε.. Μεγάλα γεγονότα δεν πάνε μαζί με την ησυχία, είτε αυτά γίνονται στο Νταβός είτε στη Μπολόνια είτε σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Ίσως εναλλακτικά, γι' αυτούς που δεν θέλουν να γίνεται στο κέντρο της πόλης και ανησυχούν με το κυκλοφοριακό χάος, θα μπορούσε ένα μεγάλο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ να γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, παράλληλα με την έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Προς Θεού όμως ας μη χάσουμε αυτά που έχουμε. Φρόντισαν πολλές γενιές πριν για να γίνει αυτός ο θεσμός για να έχει την αίγλη που έχει» είπε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι φασαρίες της και αυτές διαφήμιση για την πόλη είναι».

Εμπορικός Σύλλογος

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι εδώ και πάρα χρόνια «ο μεγαλύτερος εμπορικός θεσμός της πόλης, και όχι μόνο, και όλης της Ελλάδας θίγεται από όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν το Σάββατο το βράδυ και πολλές φορές και την Παρασκευή. Κάπου πρέπει να τελειώσει αυτό, πρέπει να γιορτάσει η πόλη το μεγαλύτερο εμπορικό θεσμό που έχει. Φυσικά δεν αποκλείει κανείς τις διαμαρτυρίες διότι δημοκρατία έχουμε, ο κόσμος έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει πολλούς λόγους να διαμαρτύρεται, όμως καλό είναι να σκεφτούμε ότι υπάρχει μια πόλη υπάρχει μια αγορά υπάρχει μια πόλη που γιορτάζει άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να φύγουν όλοι ικανοποιημένοι από αυτή τη γιορτή». Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου είναι τουλάχιστον η πολιτική ομιλία να γίνεται εκτός Θεσσαλονίκης ή έστω σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης και η αγορά γιατί «το πρώτο Σάββατο της έκθεσης ήταν καταστροφικό για την αγορά τα τελευταία χρόνια»

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Τέλος ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος της πολιτικής που είναι συνυφασμένος με την επιχειρηματικότητα. «Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να πάψει να δέχεται τους πολιτικούς της που άλλωστε καθορίζουν και την τύχη και το μέλλον της χώρας. Ναι οι φασαρίες σίγουρα δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο των πολιτών και της επιχειρηματικότητας αλλά αυτός που θα πρέπει να το προστατέψει είναι η ίδια η πολιτεία» τόνισε. Ο ίδιο υποστήριξε ότι θα μπορούσαν οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται περιφερειακά, πχ στο Μέγαρο Μουσικής και παράλληλα να μπορούν να εισέλθουν στην έκθεση οι πολιτικοί να κάνουν τα εγκαίνια. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουμε επαρχιακή πόλη αλλά να είμαστε η πρωτεύουσα των Βαλκανίων με όλες τις πολιτικές εκδοχές που θα πρέπει να δημιουργούν το όραμα της επόμενης χρονιάς. Δεν πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική γενικότερα στην περίοδο της εκθέσεως».

Να έχει πολιτικούς ή ΔΕΘ ή να μην έχει; Ιδού η απορία και το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Την πρωτοβουλία για να πάρει η πόλη μια κοινή απόφαση για τη φυσιογνωμία της ΔΕΘ έλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια της φετινής διοργάνωσης. 

«Είμαστε κάθε χρόνο θεατές στο ίδιο έργο: αποκλεισμοί δρόμων, επεισόδια, βία και βανδαλισμοί την ώρα που συμβαίνει το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας. Η ΔΕΘ αντί για πεδίο συνεργασίας εξελίσσεται σε πεδίο μάχης χωρίς νικητές, και πάντα την ίδια ηττημένη, την πόλη. Φέτος το ποτήρι ξεχείλισε. Χρειάζεται ώριμη σκέψη και τόλμη ώστε να διατυπώσουμε μια σύγχρονη πρόταση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την έναρξη της σύσκεψης εργασίας.

"Πολιτικό φόρουμ μακριά από το κέντρο"

Όπως είπε, η ΔΕΘ έχει κάνει άλματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, και η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα τη φετινή διοργάνωση. «Ολοένα και περισσότεροι εκθέτες και επισκέπτες έρχονται στη ΔΕΘ, που αποτελεί  καταλύτη στην προσπάθεια των φορέων για ανάπτυξη του τόπου μας και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Είναι η ώρα να εξετάσουμε τη δυνατότητα διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος από την παρουσία των πολιτικών» είπε, προτείνοντας τη διεξαγωγή ενός πολιτικού φόρουμ, μακριά από το κέντρο της πόλης, ώστε η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να αποτελεί το επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων χωρίς να επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης. «Δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα, δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς, θέλουμε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, θέλουμε και οι πολίτες να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στη  δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, υπάρχει και το δικαίωμα να επισκεφτούμε της ΔΕΘ χωρίς η πόλη να είναι σιδερόφραχτη. Δεν πρέπει από φόβο ή ιδεοληψίες να χάσουμε ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές», είπε.

Επανέλαβε ότι οι πολιτικές παρουσίες ‘δίνουν’ στην πόλη, δεν ‘αφαιρούν’ αλλά επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνει ένα πολιτικό φόρουμ μακριά από το κέντρο της πόλης ή να υλοποιείται 1-2 μέρες πριν ξεκινήσει το εκθεσιακό γεγονός.

Υπέρ της παρουσίας πολιτικών η διοίκηση της ΔΕΘ

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΘ Helexpo τόσο ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της παρουσίας πολιτικών στη ΔΕΘ.

«Φέτος είχαμε 284.000 επισκέπτες, ήταν η καλύτερη διοργάνωση της 20ετίας. Είμαστε σε φάση αναγέννησης» είπε ο κ. Τζήκας. Χαρακτήρισε την έκθεση του Σεπτεμβρίου ένα «πολυγεγονός», μια έκθεση-συλλεκτικό κομμάτι σε όλη την Ευρώπη, το οποίο «πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι έκθεση που απευθύνεται σε επιχειρήσεις (B2B), τελικούς καταναλωτές (B2C )και φέρνει κοντά επιχειρήσεις με κυβερνητικά στελέχη (B2G). Η έκθεση είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και για την κυβέρνηση για να προβάλλει το έργο της (αν και πλέον το 94% των εκθετών είναι το ιδιωτικού τομέας και μόλις στο 6% είναι η συμμετοχή του δημοσίου) αλλά σημαντικό για επιχειρηματίες να συναντούν στελέχη υπουργείων» είπε.

Από την πλευρά του κ. Ποζρικίδης σημείωσε ότι για να έρθουν μέλη κυβερνήσεων των τιμώμενων χωρών, όπως ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Γ. Ρος περιμένουν να συναντήσουν εδώ αντίστοιχα υψηλόβαθμα στελέχη. 

«Η έκθεση είναι το σημαντικότερο πολιτικό debate που γίνεται στην Ελλάδα, ένα άτυπο φόρουμ, υπάρχουν μεν τα επεισόδια αλλά δεν πρέπει να φοβηθεί η πόλη. Πρέπει να προστατέψουμε γεγονός και να το βελτιώσουμε χωρίς να χάνει βασικά του χαρακτηριστικά» είπε ο κ. Τζήκας, ενώ ο κ. Ποζρικίδης πρόσθεσε ότι και κατά την 80ή ΔΕΘ που είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα εγκαίνια έγιναν Παρασκευή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς παρουσία πολιτικών, είχαμε και πάλι συγκεντρώσεις έξω από το "Βελλίδειο". «Ο θεσμός μπορεί να προφυλαχτεί όπως συνέβη σε άλλα γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες» πρόσθεσε.

Η πρόταση Μπουτάρη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν ήταν αρνητικός στην παρουσία πολιτικών – «αλλά οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια δηλητηριάζουν την κατάσταση»- αλλά τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης ενός φόρουμ εκτός του κέντρου της πόλης. Τόνισε ότι το μέλλον της έκθεσης είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου. «Η έκθεση είναι ένα γεγονός συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης μετά την απελευθέρωση και έχει να κάνει με εμπόριο, οικονομία, διασκέδαση, ψυχαγωγία και όλα τα σχετικά. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση και η παρουσία διαφόρων ομάδων που για τον α’ ή β’ λόγο έχουν αντίθετη άποψη δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η πόλη παραλύει για τουλάχιστον δύο σαββατοκύριακα. Επιπλέον αμαυρώνεται η εικόνα και της πόλης και της χώρας και της ίδιας της έκθεσης» είπε. Η πρόταση του ήταν:

α) να διεκδικηθεί από το σύνολο των φορέων το Γ' Σώμα Στρατού για να επεκταθεί η έκθεση, και στη σημερινή θέση να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο, (και «πάντως δεν μπορεί να είναι μια στρατιωτική εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας όπως είναι το Γ Σώμα Στρατού και η μονάδα ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης» όπως είπε, προτείνοντας τη μεταφορά σε χώρους όπως το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ ή η Ανωτάτη Σχολή) και 

β) να γίνεται ένα φόρουμ οικονομικό και αναπτυξιακό, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο με μεγάλη ασφάλεια και να γίνεται μήνα Σεπτέμβριο (όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ). «Έτσι θα έχουμε και ένα πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας. «Γίνονται πάρα πολλά τέτοια πια σε όλο τον κόσμο. Στην Κωνσταντινούπολη γίνεται ένα μεγάλο τέτοιο φόρουμ και αν θέλουμε να διεκδικήσουμε να είμαστε η πρωτεύουσα και η μητρόπολη των Βαλκανίων πρέπει να κάνουμε ένα φόρουμ το οποίο να ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης των Βαλκανίων. 

Ο σύνδεσμος Εξαγωγέων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος σχολίασε ότι “επειδή οι εξαγωγείς είμαστε συνέχεια σε διεθνείς εκθέσεις πιστεύω ότι αν φύγει το πολιτικοικονομικό κομμάτι η ΔΕΘ δεν θα είναι έκθεση. Ξέρετε ότι το ενδιαφέρον είναι στα περίπτερα γιατί είναι κυρίως περίπτερα υπουργείων επιμελητηρίων τα οποία υπάρχουν, γιατί έρχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η μεγάλη προίκα της έκθεσης και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις προτάσεις που κάνουμε.. Μεγάλα γεγονότα δεν πάνε μαζί με την ησυχία, είτε αυτά γίνονται στο Νταβός είτε στη Μπολόνια είτε σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Ίσως εναλλακτικά, γι' αυτούς που δεν θέλουν να γίνεται στο κέντρο της πόλης και ανησυχούν με το κυκλοφοριακό χάος, θα μπορούσε ένα μεγάλο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ να γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, παράλληλα με την έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Προς Θεού όμως ας μη χάσουμε αυτά που έχουμε. Φρόντισαν πολλές γενιές πριν για να γίνει αυτός ο θεσμός για να έχει την αίγλη που έχει» είπε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι φασαρίες της και αυτές διαφήμιση για την πόλη είναι».

Εμπορικός Σύλλογος

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι εδώ και πάρα χρόνια «ο μεγαλύτερος εμπορικός θεσμός της πόλης, και όχι μόνο, και όλης της Ελλάδας θίγεται από όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν το Σάββατο το βράδυ και πολλές φορές και την Παρασκευή. Κάπου πρέπει να τελειώσει αυτό, πρέπει να γιορτάσει η πόλη το μεγαλύτερο εμπορικό θεσμό που έχει. Φυσικά δεν αποκλείει κανείς τις διαμαρτυρίες διότι δημοκρατία έχουμε, ο κόσμος έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει πολλούς λόγους να διαμαρτύρεται, όμως καλό είναι να σκεφτούμε ότι υπάρχει μια πόλη υπάρχει μια αγορά υπάρχει μια πόλη που γιορτάζει άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να φύγουν όλοι ικανοποιημένοι από αυτή τη γιορτή». Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου είναι τουλάχιστον η πολιτική ομιλία να γίνεται εκτός Θεσσαλονίκης ή έστω σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης και η αγορά γιατί «το πρώτο Σάββατο της έκθεσης ήταν καταστροφικό για την αγορά τα τελευταία χρόνια»

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Τέλος ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος της πολιτικής που είναι συνυφασμένος με την επιχειρηματικότητα. «Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να πάψει να δέχεται τους πολιτικούς της που άλλωστε καθορίζουν και την τύχη και το μέλλον της χώρας. Ναι οι φασαρίες σίγουρα δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο των πολιτών και της επιχειρηματικότητας αλλά αυτός που θα πρέπει να το προστατέψει είναι η ίδια η πολιτεία» τόνισε. Ο ίδιο υποστήριξε ότι θα μπορούσαν οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται περιφερειακά, πχ στο Μέγαρο Μουσικής και παράλληλα να μπορούν να εισέλθουν στην έκθεση οι πολιτικοί να κάνουν τα εγκαίνια. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουμε επαρχιακή πόλη αλλά να είμαστε η πρωτεύουσα των Βαλκανίων με όλες τις πολιτικές εκδοχές που θα πρέπει να δημιουργούν το όραμα της επόμενης χρονιάς. Δεν πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική γενικότερα στην περίοδο της εκθέσεως».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία