ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δέκα γυναίκες του αθλητισμού ζητούν να μπει τέλος στη σιωπή και τον φόβο

Ολυμπιονίκες και πρωταθλήτριες ενώνουν τις φωνές τους με εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου

 27/01/2021 09:00

Δέκα γυναίκες του αθλητισμού ζητούν να μπει τέλος στη σιωπή και τον φόβο

Ελένη Τσαλκατίδου

Η δημόσια αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και ενώ ήταν ενεργή αθλήτρια, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές και αθλήτριες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μιλήσουν για τα βιώματά τους.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης τούς ενέπνευσε να βρουν το θάρρος και να μιλήσουν για θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται ταμπού στην ελληνική κοινωνία, όπως η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και η βία σε οποιαδήποτε μορφή της. Από την άλλη πλευρά, δεν έλειψαν και εκείνοι που εξέφρασαν την αρνητική τους άποψη επί του θέματος, ισχυριζόμενοι ότι τα 23 χρόνια είναι πολλά και ότι ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει δεν είναι σωστός.

Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με πρωτοκλασάτες νυν και πρώην αθλήτριες και τους ζήτησε να σχολιάσουν την καταγγελία της Μπεκατώρου, το αν είναι αισιόδοξες για το μέλλον, αν οι ίδιες έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση ή έχουν ακούσει περιστατικά στον χώρο τους και ποιο τελικά είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η υπόθεση.

Κέλλυ Αραούζου (κολύμβηση):

«Δεν έχει σημασία πότε το έκανε, αλλά ότι το έκανε»

«Επιτέλους κάποιος βγήκε και μίλησε επώνυμα γι’ αυτά, που τόσα χρόνια συζητιούνται στον χώρο του αθλητισμού. Χαίρομαι πολύ που η Σοφία το έκανε, έστω και τώρα, γιατί σημασία έχει ότι το έκανε, όχι πόσα χρόνια έχουν περάσει. Επίσης, είναι σημαντικό που η Πολιτεία έδρασε άμεσα. Είναι ένα θέμα, που μας αγγίζει όλους λίγο-πολύ και θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Το θέμα είναι πόσες κοπέλες θα βρουν από εδώ και πέρα το θάρρος να μιλήσουν, γιατί ενδεχομένως υπάρχουν και άλλα περιστατικά. Όχι τόσο ακραία, όσο της Σοφίας, αλλά υπάρχουν. Εγώ είμαι τυχερή που τόσα χρόνια ήμουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και είχα άμεση επαφή με τους δύο προπονητές μου».

Βίκυ Αρβανίτη (μπιτς βόλεϊ):

«Ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι ένας χώρος υγιής»

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας, πολύ δε περισσότερο στον αθλητισμό, που θα έπρεπε να είναι ένας χώρος υγιής και τα νέα παιδιά που ασχολούνται με αυτόν να αισθάνονται ασφαλή. Οφείλω να πω ένα μεγάλο ‘μπράβο’ στη Σοφία, που έστω και τώρα μίλησε και μακάρι αυτή της η κίνηση να ανοίξει τον δρόμο, για να μιλήσουν και άλλα κορίτσια και αγόρια. Δεν θα πρέπει άνθρωποι, που έχουν εξουσία στα χέρια τους, να κάνουν κατάχρησή της. Είμαι σίγουρη ότι έχουν υπάρξει και έχουν συμβεί και σε άλλους τομείς και σε άλλους χώρους ανάλογα περιστατικά. Ευτυχώς στον δικό μας χώρο, και σε μένα προσωπικά, δεν υπάρχουν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης. Δεν ξέρω, αν ήμουν εγώ στη θέση της Σοφίας, αν θα έβρισκα το θάρρος να μιλήσω, γιατί θα είναι τελείως υποθετικό».

Θωμαή Βαρδαλή (ποδόσφαιρο):

«Να δώσει δύναμη και σε άλλους αθλητές»

«Στεκόμαστε όλες οι αθλήτριες και όλοι οι αθλητές δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου. Προσωπικά, την συγχαίρω που βρήκε το θάρρος να μιλήσει και την δύναμη να το πολεμήσει ψυχολογικά όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι να δώσει τη δύναμη και σε άλλες αθλήτριες ή άλλους αθλητές να μπορέσουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής βίας ή γενικότερα κατάχρησης της όποιας εξουσίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Εβίνα Μάλτση (μπάσκετ):

«Να σταματήσει να υπάρχει φόβος»

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κάθε είδους κατάχρησης εξουσίας. Με αφορμή την εξομολόγηση της Σοφίας, το φαινόμενο αυτό έχει πάρει και άλλες διαστάσεις και έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όχι μόνο σε αυτόν του αθλητισμού. Άλλωστε, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει παντού, στην οικογένεια, στις μικρές κοινωνίες, στην εργασία, στην εκπαίδευση. Εμείς, ως αθλητές, χρησιμοποιούμε τη δύναμη που μας δίνει ο αθλητισμός και μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν πρότυπα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Σοφία, ώστε να σταματήσει να υπάρχει φόβος και να ανοίξουν και άλλα στόματα. Ας δώσει ο αθλητισμός το έναυσμα για αυτό.

Όσον αφορά για το ‘γιατί βγήκε και μίλησε τώρα’, που έχω ακούσει από πολλούς αυτό το διάστημα, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αφορά ένα βίωμα κάποιου, μια πολύ βαθιά πληγή που έχει μέσα του, και είναι καθαρά θέμα του ίδιου του ατόμου πότε θα νιώσει έτοιμο να το μοιραστεί. Προσπαθείς στην αρχή να ζεις με αυτό, το κρύβεις, ντρέπεσαι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να το πεις δημόσιο, σού φεύγει ένα τεράστιο βάρος, που αν δεν είσαι έτοιμος να αντέξεις, είναι αδύνατο να το κάνεις.

Θεωρώ ότι η Σοφία, με το σθένος που απέκτησε από τον πρωταθλητισμό, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο: ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία, η οποία είναι πολύ πίσω σε τέτοιου είδους θέματα, και κάποια στιγμή πρέπει όλο αυτό να σταματήσει. Να μπει μια τελεία. Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι και εγώ με τον αθλητισμό, έχω ακούσει για πολλά περιστατικά βίας, κυρίως λεκτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσα κατήγγειλε η Σοφία δεν ισχύουν. Είμαστε ή καλύτερα ήμασταν στην εποχή που τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό.

Εγώ, από την πλευρά μου, τη συγχαίρω για τη γενναιότητά της για την αποκάλυψη που έκανε. Το μήνυμα, λοιπόν, που στέλνουμε είναι ότι καταδικάζουμε κάθε είδους τέτοια ενέργεια, πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε φορά πώς θα νιώθαμε εμείς αν ήμασταν στη θέση του θύματος ή κάποιος δικός μας, σπάμε τη σιωπή και μιλάμε γι’ αυτό. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον υγιές, όπου το λάθος θα διώκεται».

Κωνσταντίνα Μπεντέλη (άρση βαρών):

«Να δημιουργηθεί μια υπηρεσία στήριξης των αθλητών»

«Γνώμη μου είναι τώρα αισθάνθηκε έτοιμη να το μοιραστεί και το έκανε. Προφανώς κάτι την φόβιζε όλα αυτά τα χρόνια, ίσως ήθελε να τελειώσει πρώτα την καριέρα της, για να μπορέσει να ανοιχτεί τόσο πολύ στον κόσμο. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και ήξερε ότι θα προκαλέσει αυτήν την αναστάτωση. Είμαι από το 2000 στον αθλητισμό και κάνω πρωταθλητισμό από πέντε ετών. Από μικρό παιδί, λοιπόν, μέσα στον χώρο και έχω βιώσει λεκτική βία και λεκτικές επιθέσεις. Είναι πολύ κακό ένας άνθρωπος, που έχει εξουσία, να την ασκεί με το έτσι θέλω πάνω στους αθλητές, οι οποίοι είναι πολύ ευάλωτοι. Μού έχει συμβεί στο παρελθόν να θέλουν να με κόψουν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να προωθήσουν άλλα άτομα, αλλά δεν υποχώρησα στις επιθέσεις τους. Δούλεψα ακόμα πιο σκληρά για να τούς αποδείξω ότι εγώ είμαι η καλύτερη. Με αφορμή, πάντως, την ιστορία με την Σοφία την Μπεκατώρου, είμαι αισιόδοξη ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία υπηρεσία στήριξης των αθλητών, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα».

Κατερίνα Νικολαΐδου (κωπηλασία):

«Έδωσε το βήμα ώστε να βγουν και άλλοι να μιλήσουν»

«Έχω σοκαριστεί, που η Σοφία μπόρεσε και το κράτησε μέσα της 23 ολόκληρα χρόνια, γιατί ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο γενικά και συγκεκριμένα για έναν αθλητή. Ωστόσο, ας δούμε το καλό της υπόθεσης, ότι έτσι δίνει το βήμα για να μπορέσουν και άλλες γυναίκες, αλλά και αγόρια, να βγουν και να μιλήσουν. Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό και η ίδια απέδειξε ότι έκρυβε πολύ δύναμη μέσα της για να το κρατήσει και να καταφέρει, μάλιστα, να βγει και Ολυμπιονίκης».

Βούλα Πατουλίδου (στίβος):

«Δεν ξέρουμε τι πάλη έδινε τόσα χρόνια»

«Η αλήθεια είναι πως δεν με σοκάρει τίποτα πλέον στη ζωή μου, έτσι δεν με σόκαρε και η ομολογία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πριν χρόνια. Πρόκειται σαφώς για μία πολύ άσχημη εμπειρία, που σού αφήνει τραύματα. Και γι’ αυτό απαξιώνω αυτούς που λένε ‘καλά τώρα το θυμήθηκε;’, γιατί δεν ξέρουμε τι πάλη έδινε με τον εαυτό της αυτή η κοπέλα τόσα χρόνια. Μπορεί μεγαλώνοντας να δυνάμωσε περισσότερο, μπορεί να ευελπιστούσε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας θα έφευγε κάποια στιγμή από μόνος του από την ομοσπονδία, μπορεί τελικά τώρα να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Όπως και να έχει, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και ότι η εξομολόγησή της αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για άλλους αθλητές. Εμένα οι άνθρωποι δεν παύουν να με εκπλήσσουν, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Επειδή αγαπώ τον χώρο του αθλητισμού και θεωρώ ότι είναι ο πιο υγιής χώρος της κοινωνίας, όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου γίνεται το κατάλληλο ξεσκαρτάρισμα αρκεί και εμείς οι γονείς να μην είμαστε άβουλοι και να είμαστε κοντά στα παιδιά μας.

Όσο για το βίωμά μου περί απειλών να μην πάω στη Βαρκελώνη, γιατί θεωρητικά δεν διεκδικούσα κάποια διάκριση, απαντάω πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χαρακτήρα: εγώ έχω τον χαρακτήρα που έχω και η πορεία όλης μου της ζωής έχει αποδείξει για ποιο λόγο είμαι έτσι όπως είμαι. Θα μπορούσα να έχω διαφορετική πορεία αν είχα κάνει άλλες επιλογές, αλλά δεν τις έκανα».

Ευαγγελία Πλατανιώτη (συγχρονισμένη κολύμβηση):

«Να μη συμβεί σε καμία άλλη γυναίκα»

«Είναι πολύ θλιβερό και τρομακτικό ταυτόχρονα να ακούς από μία αθλήτρια, από μία Ολυμπιονίκη, ότι τής συνέβη ό,τι τής συνέβη. Εύχομαι να μην συμβεί σε καμία γυναίκα από εδώ και πέρα. Από την άλλη, είναι όμορφο που βρήκε το θάρρος και μίλησε γι’ αυτό, για να την δουν και άλλες γυναίκες, να αντλήσουν κουράγιο από την οποία Σοφία και να μιλήσουν. Σίγουρα, τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον αθλητισμό. Θα μπορούσε να συμβεί παντού, στον οποιονδήποτε χώρο. Δεν παύει, όμως, να είναι κάτι άρρωστο και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρούνται».

Βάσω Σκάρα (χάντμπολ, μπιτς χάντμπολ):

«Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον»

«Είναι πολύ σοκαριστικό το γεγονός πώς ένας άνθρωπος, μια γυναίκα, μια αθλήτρια άντεξε τόσα χρόνια και μπόρεσε να κρατήσει μέσα της ό,τι τής συνέβη. Μετά από αυτό, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Χρειάζεται να βρεις μπόλικο θάρρος για να πεις κάτι τέτοιο. Νιώθω τυχερή που στα τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό δεν έπεσα ποτέ θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, ψυχολογικής ή σεξουαλικής, και το ότι δεν έχω ακούσει για τον δικό μας χώρο να έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που φοβούνται και ντρέπονται, την οικογένειά τους και προτιμούν να τα κρύβουν τέτοια είδους γεγονότα».

Εύα Χαντάβα (βόλεϊ):

«Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να μιλάει για αυτά»

«Καταρχάς πρόκειται για ένα γεγονός πολύ δυσάρεστο, που δεν πρέπει να συμβαίνει ούτε στον αθλητισμό ούτε πουθενά. Είμαι πολύ θλιμμένη, γιατί έχω ακούσει από κάποιους να λένε ‘καλά, τώρα το θυμήθηκε;’ και η απάντηση είναι ότι η ίδια δεν ξέχασε ποτέ. Δυστυχώς, είναι πολύ άσχημη η νοοτροπία ορισμένων και το κάνει ακόμα πιο άσχημο το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που δεν έχει μάθει να μιλάει για τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι πολύ θετικό που κάποιος βγήκε και εξομολογήθηκε αυτό που τού συνέβη μήπως και έτσι μπει επιτέλους ένα στοπ σε αυτούς που τα κάνουν ή που σκέφτονται να τα κάνουν».

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24/1/2021

Η δημόσια αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 23 χρόνια από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και ενώ ήταν ενεργή αθλήτρια, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές και αθλήτριες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να μιλήσουν για τα βιώματά τους.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης τούς ενέπνευσε να βρουν το θάρρος και να μιλήσουν για θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνται ταμπού στην ελληνική κοινωνία, όπως η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και η βία σε οποιαδήποτε μορφή της. Από την άλλη πλευρά, δεν έλειψαν και εκείνοι που εξέφρασαν την αρνητική τους άποψη επί του θέματος, ισχυριζόμενοι ότι τα 23 χρόνια είναι πολλά και ότι ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει δεν είναι σωστός.

Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με πρωτοκλασάτες νυν και πρώην αθλήτριες και τους ζήτησε να σχολιάσουν την καταγγελία της Μπεκατώρου, το αν είναι αισιόδοξες για το μέλλον, αν οι ίδιες έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση ή έχουν ακούσει περιστατικά στον χώρο τους και ποιο τελικά είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η υπόθεση.

Κέλλυ Αραούζου (κολύμβηση):

«Δεν έχει σημασία πότε το έκανε, αλλά ότι το έκανε»

«Επιτέλους κάποιος βγήκε και μίλησε επώνυμα γι’ αυτά, που τόσα χρόνια συζητιούνται στον χώρο του αθλητισμού. Χαίρομαι πολύ που η Σοφία το έκανε, έστω και τώρα, γιατί σημασία έχει ότι το έκανε, όχι πόσα χρόνια έχουν περάσει. Επίσης, είναι σημαντικό που η Πολιτεία έδρασε άμεσα. Είναι ένα θέμα, που μας αγγίζει όλους λίγο-πολύ και θεωρώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Το θέμα είναι πόσες κοπέλες θα βρουν από εδώ και πέρα το θάρρος να μιλήσουν, γιατί ενδεχομένως υπάρχουν και άλλα περιστατικά. Όχι τόσο ακραία, όσο της Σοφίας, αλλά υπάρχουν. Εγώ είμαι τυχερή που τόσα χρόνια ήμουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και είχα άμεση επαφή με τους δύο προπονητές μου».

Βίκυ Αρβανίτη (μπιτς βόλεϊ):

«Ο αθλητισμός θα έπρεπε να είναι ένας χώρος υγιής»

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνίας, πολύ δε περισσότερο στον αθλητισμό, που θα έπρεπε να είναι ένας χώρος υγιής και τα νέα παιδιά που ασχολούνται με αυτόν να αισθάνονται ασφαλή. Οφείλω να πω ένα μεγάλο ‘μπράβο’ στη Σοφία, που έστω και τώρα μίλησε και μακάρι αυτή της η κίνηση να ανοίξει τον δρόμο, για να μιλήσουν και άλλα κορίτσια και αγόρια. Δεν θα πρέπει άνθρωποι, που έχουν εξουσία στα χέρια τους, να κάνουν κατάχρησή της. Είμαι σίγουρη ότι έχουν υπάρξει και έχουν συμβεί και σε άλλους τομείς και σε άλλους χώρους ανάλογα περιστατικά. Ευτυχώς στον δικό μας χώρο, και σε μένα προσωπικά, δεν υπάρχουν φαινόμενα βίας και παρενόχλησης. Δεν ξέρω, αν ήμουν εγώ στη θέση της Σοφίας, αν θα έβρισκα το θάρρος να μιλήσω, γιατί θα είναι τελείως υποθετικό».

Θωμαή Βαρδαλή (ποδόσφαιρο):

«Να δώσει δύναμη και σε άλλους αθλητές»

«Στεκόμαστε όλες οι αθλήτριες και όλοι οι αθλητές δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου. Προσωπικά, την συγχαίρω που βρήκε το θάρρος να μιλήσει και την δύναμη να το πολεμήσει ψυχολογικά όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι να δώσει τη δύναμη και σε άλλες αθλήτριες ή άλλους αθλητές να μπορέσουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής βίας ή γενικότερα κατάχρησης της όποιας εξουσίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Εβίνα Μάλτση (μπάσκετ):

«Να σταματήσει να υπάρχει φόβος»

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κάθε είδους κατάχρησης εξουσίας. Με αφορμή την εξομολόγηση της Σοφίας, το φαινόμενο αυτό έχει πάρει και άλλες διαστάσεις και έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όχι μόνο σε αυτόν του αθλητισμού. Άλλωστε, όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει παντού, στην οικογένεια, στις μικρές κοινωνίες, στην εργασία, στην εκπαίδευση. Εμείς, ως αθλητές, χρησιμοποιούμε τη δύναμη που μας δίνει ο αθλητισμός και μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν πρότυπα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Σοφία, ώστε να σταματήσει να υπάρχει φόβος και να ανοίξουν και άλλα στόματα. Ας δώσει ο αθλητισμός το έναυσμα για αυτό.

Όσον αφορά για το ‘γιατί βγήκε και μίλησε τώρα’, που έχω ακούσει από πολλούς αυτό το διάστημα, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αφορά ένα βίωμα κάποιου, μια πολύ βαθιά πληγή που έχει μέσα του, και είναι καθαρά θέμα του ίδιου του ατόμου πότε θα νιώσει έτοιμο να το μοιραστεί. Προσπαθείς στην αρχή να ζεις με αυτό, το κρύβεις, ντρέπεσαι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να το πεις δημόσιο, σού φεύγει ένα τεράστιο βάρος, που αν δεν είσαι έτοιμος να αντέξεις, είναι αδύνατο να το κάνεις.

Θεωρώ ότι η Σοφία, με το σθένος που απέκτησε από τον πρωταθλητισμό, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο: ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία, η οποία είναι πολύ πίσω σε τέτοιου είδους θέματα, και κάποια στιγμή πρέπει όλο αυτό να σταματήσει. Να μπει μια τελεία. Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι και εγώ με τον αθλητισμό, έχω ακούσει για πολλά περιστατικά βίας, κυρίως λεκτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσα κατήγγειλε η Σοφία δεν ισχύουν. Είμαστε ή καλύτερα ήμασταν στην εποχή που τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό.

Εγώ, από την πλευρά μου, τη συγχαίρω για τη γενναιότητά της για την αποκάλυψη που έκανε. Το μήνυμα, λοιπόν, που στέλνουμε είναι ότι καταδικάζουμε κάθε είδους τέτοια ενέργεια, πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε φορά πώς θα νιώθαμε εμείς αν ήμασταν στη θέση του θύματος ή κάποιος δικός μας, σπάμε τη σιωπή και μιλάμε γι’ αυτό. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον υγιές, όπου το λάθος θα διώκεται».

Κωνσταντίνα Μπεντέλη (άρση βαρών):

«Να δημιουργηθεί μια υπηρεσία στήριξης των αθλητών»

«Γνώμη μου είναι τώρα αισθάνθηκε έτοιμη να το μοιραστεί και το έκανε. Προφανώς κάτι την φόβιζε όλα αυτά τα χρόνια, ίσως ήθελε να τελειώσει πρώτα την καριέρα της, για να μπορέσει να ανοιχτεί τόσο πολύ στον κόσμο. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και ήξερε ότι θα προκαλέσει αυτήν την αναστάτωση. Είμαι από το 2000 στον αθλητισμό και κάνω πρωταθλητισμό από πέντε ετών. Από μικρό παιδί, λοιπόν, μέσα στον χώρο και έχω βιώσει λεκτική βία και λεκτικές επιθέσεις. Είναι πολύ κακό ένας άνθρωπος, που έχει εξουσία, να την ασκεί με το έτσι θέλω πάνω στους αθλητές, οι οποίοι είναι πολύ ευάλωτοι. Μού έχει συμβεί στο παρελθόν να θέλουν να με κόψουν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να προωθήσουν άλλα άτομα, αλλά δεν υποχώρησα στις επιθέσεις τους. Δούλεψα ακόμα πιο σκληρά για να τούς αποδείξω ότι εγώ είμαι η καλύτερη. Με αφορμή, πάντως, την ιστορία με την Σοφία την Μπεκατώρου, είμαι αισιόδοξη ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία υπηρεσία στήριξης των αθλητών, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα».

Κατερίνα Νικολαΐδου (κωπηλασία):

«Έδωσε το βήμα ώστε να βγουν και άλλοι να μιλήσουν»

«Έχω σοκαριστεί, που η Σοφία μπόρεσε και το κράτησε μέσα της 23 ολόκληρα χρόνια, γιατί ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο γενικά και συγκεκριμένα για έναν αθλητή. Ωστόσο, ας δούμε το καλό της υπόθεσης, ότι έτσι δίνει το βήμα για να μπορέσουν και άλλες γυναίκες, αλλά και αγόρια, να βγουν και να μιλήσουν. Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό και η ίδια απέδειξε ότι έκρυβε πολύ δύναμη μέσα της για να το κρατήσει και να καταφέρει, μάλιστα, να βγει και Ολυμπιονίκης».

Βούλα Πατουλίδου (στίβος):

«Δεν ξέρουμε τι πάλη έδινε τόσα χρόνια»

«Η αλήθεια είναι πως δεν με σοκάρει τίποτα πλέον στη ζωή μου, έτσι δεν με σόκαρε και η ομολογία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πριν χρόνια. Πρόκειται σαφώς για μία πολύ άσχημη εμπειρία, που σού αφήνει τραύματα. Και γι’ αυτό απαξιώνω αυτούς που λένε ‘καλά τώρα το θυμήθηκε;’, γιατί δεν ξέρουμε τι πάλη έδινε με τον εαυτό της αυτή η κοπέλα τόσα χρόνια. Μπορεί μεγαλώνοντας να δυνάμωσε περισσότερο, μπορεί να ευελπιστούσε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας θα έφευγε κάποια στιγμή από μόνος του από την ομοσπονδία, μπορεί τελικά τώρα να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Όπως και να έχει, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και ότι η εξομολόγησή της αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για άλλους αθλητές. Εμένα οι άνθρωποι δεν παύουν να με εκπλήσσουν, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Επειδή αγαπώ τον χώρο του αθλητισμού και θεωρώ ότι είναι ο πιο υγιής χώρος της κοινωνίας, όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου γίνεται το κατάλληλο ξεσκαρτάρισμα αρκεί και εμείς οι γονείς να μην είμαστε άβουλοι και να είμαστε κοντά στα παιδιά μας.

Όσο για το βίωμά μου περί απειλών να μην πάω στη Βαρκελώνη, γιατί θεωρητικά δεν διεκδικούσα κάποια διάκριση, απαντάω πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χαρακτήρα: εγώ έχω τον χαρακτήρα που έχω και η πορεία όλης μου της ζωής έχει αποδείξει για ποιο λόγο είμαι έτσι όπως είμαι. Θα μπορούσα να έχω διαφορετική πορεία αν είχα κάνει άλλες επιλογές, αλλά δεν τις έκανα».

Ευαγγελία Πλατανιώτη (συγχρονισμένη κολύμβηση):

«Να μη συμβεί σε καμία άλλη γυναίκα»

«Είναι πολύ θλιβερό και τρομακτικό ταυτόχρονα να ακούς από μία αθλήτρια, από μία Ολυμπιονίκη, ότι τής συνέβη ό,τι τής συνέβη. Εύχομαι να μην συμβεί σε καμία γυναίκα από εδώ και πέρα. Από την άλλη, είναι όμορφο που βρήκε το θάρρος και μίλησε γι’ αυτό, για να την δουν και άλλες γυναίκες, να αντλήσουν κουράγιο από την οποία Σοφία και να μιλήσουν. Σίγουρα, τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον αθλητισμό. Θα μπορούσε να συμβεί παντού, στον οποιονδήποτε χώρο. Δεν παύει, όμως, να είναι κάτι άρρωστο και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρούνται».

Βάσω Σκάρα (χάντμπολ, μπιτς χάντμπολ):

«Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον»

«Είναι πολύ σοκαριστικό το γεγονός πώς ένας άνθρωπος, μια γυναίκα, μια αθλήτρια άντεξε τόσα χρόνια και μπόρεσε να κρατήσει μέσα της ό,τι τής συνέβη. Μετά από αυτό, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Χρειάζεται να βρεις μπόλικο θάρρος για να πεις κάτι τέτοιο. Νιώθω τυχερή που στα τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό δεν έπεσα ποτέ θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, ψυχολογικής ή σεξουαλικής, και το ότι δεν έχω ακούσει για τον δικό μας χώρο να έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που φοβούνται και ντρέπονται, την οικογένειά τους και προτιμούν να τα κρύβουν τέτοια είδους γεγονότα».

Εύα Χαντάβα (βόλεϊ):

«Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να μιλάει για αυτά»

«Καταρχάς πρόκειται για ένα γεγονός πολύ δυσάρεστο, που δεν πρέπει να συμβαίνει ούτε στον αθλητισμό ούτε πουθενά. Είμαι πολύ θλιμμένη, γιατί έχω ακούσει από κάποιους να λένε ‘καλά, τώρα το θυμήθηκε;’ και η απάντηση είναι ότι η ίδια δεν ξέχασε ποτέ. Δυστυχώς, είναι πολύ άσχημη η νοοτροπία ορισμένων και το κάνει ακόμα πιο άσχημο το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που δεν έχει μάθει να μιλάει για τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι πολύ θετικό που κάποιος βγήκε και εξομολογήθηκε αυτό που τού συνέβη μήπως και έτσι μπει επιτέλους ένα στοπ σε αυτούς που τα κάνουν ή που σκέφτονται να τα κάνουν».

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24/1/2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία