ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate της «ΜτΚ» για την περιφέρεια

Χρήστος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ), Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Κοσμάς Βαρσάμης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) μιλούν για Έβρο, Ιωάννινα και Καστοριά

 16/04/2023 21:30

Debate της «ΜτΚ» για την περιφέρεια

Βαγγέλης Στολάκης

Στη σημερινή «ΜτΚ» ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ανοίγουμε το διάλογο για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές από Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Έβρο μιλούν για τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους και προτείνουν λύσεις.

Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής της ΝΔ από τον Έβρο, ο Κοσμάς Βαρσάμης υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Καστοριά και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων καταθέτουν τις απόψεις τους και ζητούν από τους πολίτες να τους εμπιστευτούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές.


dermetzopoylos.jpeg

Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής ΝΔ Έβρου

“Αντιμετωπίζουμε ολιστικά το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων


Μεγάλη συζήτηση έγινε και σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε πρόσφατα με αφορμή την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Ως βουλευτής της περιοχής και κυρίως ως κάτοικος μπορείτε να μας μιλήσετε για τη χρησιμότητά του και κυρίως για την αποτελεσματικότητά του;

Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία επί πολλά χρόνια. Κυριαρχούσε το άγχος, η αγωνία και η ανασφάλεια. Τρία χρόνια πριν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το σήμερα. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται καθώς μιλούσαν τα γεγονότα. Όμως με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν προφανές πως δεν μπορούσαμε να αφήσουμε να ανακυκλώνεται ένα ζήτημα που πονούσε τη χώρα και την κοινωνία. Ξέραμε ότι έπρεπε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες, όπως και κάναμε. 

Προσλάβαμε συνοριοφύλακες με το κριτήριο της εντοπιότητας, αναβαθμίσαμε τα μέσα τεχνολογικής επιτήρησης και επεκτείναμε το φράχτη, ενισχύοντας σημαντικά και αποτελεσματικά τη φύλαξη των συνόρων μας. Ωστόσο, δε σταματήσαμε εκεί. Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, κάναμε γνωστή την κατάσταση και προβάλαμε διεθνώς τις ελληνικές θέσεις. Τα επιπλέον 140 χλμ που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο σημαίνουν μια ολοκληρωτική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Εμείς αντιμετωπίζουμε ολιστικά το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων με αποτελεσματικότητα κάνοντας τον Έβρο ασφαλή και θωρακισμένο.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα σχετικά με τις προσφυγικές ροές;

Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί στο μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει να θυμίσω ότι το υφιστάμενο κομμάτι του φράχτη στο βόρειο κομμάτι του Έβρου απέτρεψε 250.000 τουλάχιστον μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Οι στόχοι που θέσαμε ήταν δύο: η μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Επειδή ορισμένες φορές οι αριθμοί έχουν κάποια αξία ενδεικτικά θα αναφέρω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1 εκατομμύριο αφίξεις το 2015 στην χώρα μας, το 2019 ήταν 72.000 οι αφίξεις, τώρα οι αφίξεις έχουνε μειωθεί κατά 90%. Είχαμε 121 δομές στην χώρα μας στο 2019 με 92.000 διαμένοντες και με άθλιες συνθήκες ενώ σήμερα από τις 121 δομές παραμένουν μόνο οι 34. Έχουμε συνολικά 13.000 μετανάστες αιτούντες άσυλο και έχουμε 20.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Η εικόνα λοιπόν αυτή είναι πλήρως αντιπροσωπευτική και απαντάει εξ ολοκλήρου στο ερώτημα σας.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή σας; Τι να περιμένει ο νομός Έβρου από μια δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ;

Η επιλογή του προέδρου μας να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο νομό Έβρου είναι εξόχως τιμητική και ιδιαίτερα συμβολική. Κυρίως όμως είναι και ένα μήνυμα για την ιδιαίτερη σημασία και μέριμνα που δείχνει η κυβέρνησή μας για την περιοχή του Έβρου. Τα εθνικά θέματα και η θωράκιση των συνόρων μας αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, στην περιοχή μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επενδύσαμε στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών του νομού όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Εστιάσαμε στην παιδεία με ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας με νέες σχολές, δώσαμε κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου στις επιχειρήσεις, στηρίξαμε τους πολίτες και τα ευάλωτα νοικοκυριά κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ο νομός Έβρου έχει πολλές ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες. Θα πρέπει λοιπόν τη νέα τετραετία να εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομού χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα αλλά σημαντικά άλματα που θα αλλάξουν την εικόνα του νομού.

Ένα από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής σας είναι η ανάπτυξη. Τι προτείνετε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και κυρίως για την διατήρηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων;

Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής με ειδικά κίνητρα για τον Έβρο. Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει τα χαρτιά τους για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και που θα απασχολούν δεκάδες νέους εργαζόμενους είναι ένα από τα παραδείγματα που πρέπει να προβάλουμε προς τα έξω. Ο νόμος αυτός συμβαδίζει με τις επιταγές της σημερινής κοινωνίας και οικονομίας, δηλαδή με την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, με την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, με την αναδιάρθρωση της οικονομίας, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και είναι μια καλή συνέχεια σε όλα αυτά που έχουν γίνει και έχουν τονώσει την οικονομία της περιοχής. Πρέπει όμως πέρα από αυτά, να δώσουμε και άλλα κίνητρα, νέες ευκαιρίες, ανοιχτές προοπτικές και να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε δραστικά και αποτελεσματικά.


albanis.jpg

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

” Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την Ήπειρο θα σημάνει την επανεκκίνηση


Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών;

Το δίλημμα των εκλογών του Μαΐου είναι καθαρό και κρυστάλλινο: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία σταθερότητας για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική ανάταξη ή καθεστώς Μητσοτάκη, με περιπέτειες, αστάθεια και ανασφάλεια, για τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής, του παρακράτους, της συγκάλυψης και των μπίζνες με τους ισχυρούς. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο βασικός όρος, προκειμένου την επομένη της Κυριακής των εκλογών η χώρα να έχει κυβέρνηση που θα διασφαλίσει σταθερότητα, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική συνεργασία σε μια διακυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα του λαού. Ένα πολιτικό σχέδιο που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αντιστροφή της τάσης υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ως απόρροια κυρίως της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταφέρει να οικοδομήσει την ψευδή εικόνα ενός ικανού διαχειριστή κρίσεων που όμως έχει αρχίσει εδώ και καιρό να καταρρέει και να αμφισβητείται έντονα ιδιαίτερα από τη νεολαία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σας;

Σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι η ΝΔ συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηπείρου την απάντηση δίνει η πραγματικότητα. Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι δράσεις της ΝΔ, οδήγησαν την Ήπειρο και τον νομό Ιωαννίνων στην πληθυσμιακή συρρίκνωση, στην εγκατάλειψη και την παραγωγική αποδιοργάνωση της υπαίθρου. Δυστυχώς, χάθηκαν οι ευκαιρίες, από την κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών πόρων, που διασκορπίστηκαν με πελατειακά κριτήρια, χωρίς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και σύγχρονες βιώσιμες αγροτοκτηνοτροφικες επιχειρήσεις. Οι Ηπειρώτες, αν αποδεχτούμε μοιρολατρικά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι, «Το τρένο για την Ήπειρο αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας», τότε δεχόμαστε ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους μας. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων θα σημάνει: επανεκκίνηση του προγραμματισμού και υλοποίηση όλων των μεγάλων υποδομών που καθυστερούν, ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής με μέτρα ώστε η ενέργεια να γίνει πιο φθηνή και με την επιδότηση των ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων και σχεδιασμό της ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων μέσα από καινοτόμες ιδέες που παράγονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ενισχυθεί ώστε συστηματικά να συνεχίσει τη διοργάνωση νέων διασυνοριακών συνεργασιών σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη και τη σύμπραξη με διεθνείς εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πόλο εκπαίδευσης, έρευνας, ανάπτυξης και πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη. Θα ενισχυθεί η θέση του στην περιοχή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη «συνάντηση» και την ανάπτυξη των πολιτισμών στα Βαλκάνια επεκτείνοντας τις συνέργειες μεταξύ χωρών των Βαλκανίων και της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Πώς αποκωδικοποιείται το σλόγκαν του κόμματός σας «Δικαιοσύνη Παντού» στο νομό Ιωαννίνων;

Το ερώτημα που σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας θέτει είναι αν αυτό το σύστημα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, να υπηρετεί πάντα τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της μεγάλης λαϊκής και κοινωνικής πλειοψηφίας, μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές. Αν μπορεί να αλλάξει η δικαιοσύνη, η ενημέρωση, η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αν μπορεί η χώρα να έχει μία πιο δίκαια φορολογία, προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων ζευγαριών. Θεωρώ ότι μόνο μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη, μια αλλαγή που θα είναι σε βάθος και θα ακουμπήσει την καθημερινότητα των πολιτών.


varsamis.jpg

Κοσμάς Βαρσάμης

Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καστοριά

Οι νέοι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής


Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια της Καστοριάς. Τι προσδοκάτε με την υποψηφιότητά σας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως είναι δύσκολη η εκλογή σας;

Είναι τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ την δημοκρατική παράταξη. Με ρωτούν αν αξίζει και απαντώ, ναι. Η πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα από τους διαδρόμους της εξουσίας, ασκείται μέσα στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες. Προσδοκία μου είναι να μιλήσω για τα μεγάλα προβλήματα της Καστοριάς. Οι αγώνες πρέπει να δίνονται ακόμα και αν έχουν μικρές πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας. Με αυτό το φρόνημα, με αυτή την πίστη, με ορμή και ψυχολογία νίκης κατέρχομαι σε αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμενος τις ιστορικές αλήθειες και τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης και επιθυμώ να συμβάλλω στην νέα πορεία προοπτικής και ανασύστασης του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ. Επιθυμώ ως ενεργός πολιτικός να αποτελέσω ένα παράδειγμα προς τους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε και με δύσκολους εκλογικούς όρους χάριν ενός οράματος που έχουμε για την πατρίδα, την περιοχή μας και την παράταξη που εκπροσωπούμε.

Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από του πολίτες;

Οι πολίτες της περιοχής μου βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι πολλαπλές κρίσεις έχουν αφήσει το αρνητικό τους αποτύπωμα. Στην πανδημία η Καστοριά χτυπήθηκε σκληρά από την πρώτη στιγμή με πολλές ανθρώπινες απώλειες, και δέχθηκε σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Η γεωπολιτική κρίση και ο πόλεμος διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία και την Ουκρανία. Η γουνοποιία έχει πληγεί σοβαρά. Στην Δυτική Μακεδονία η απώλεια του ΑΕΠ είναι στο 50%, η ανεργία στους νέους ανθρώπους είναι στο 70%. Νέοι άνθρωποι και όχι μόνο μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή οδεύουν σε άλλες περιοχές της χώρας για εποχιακή εργασία. Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να ακούσουν κάτι που θα τους δώσει ελπίδα βασισμένη όμως στην αλήθεια. Η Καστοριά αξίζει μιας καλύτερης μοίρας από το να είναι ο ξεχασμένος απόκληρος του κεντρικού κράτους, αποκομμένη από ευκαιρίες και δημιουργικές ιδέες που θα την οδηγήσουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον ανάπτυξης και προοπτικής.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Καστοριάς και τι προτείνετε για την επίλυση τους;

Οι νέοι άνθρωποι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής καθότι είναι οι μη προνομιούχοι του σήμερα. Η ψηφιακή σύγκλιση στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχία σύγχρονων επιχειρήσεων σε όλους του τομείς της οικονομίας και εργαλείο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ , Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικοί πόροι, περιφερειακά ταμεία. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει στην Δυτική Μακεδονία όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που καθυστερούν για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της δραματικής απώλειας του ΑΕΠ. Οι υποδομές αυτές αφορούν τον αγροτικό τομέα, τα οδικά δίκτυα και άλλα. Μόχλευση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γουνοποιητικές και μη. Καθορισμός χρήσης γης για κτηνοτροφικά πάρκα, αγροτική παραγωγή και επενδύσεις στις ΑΠΕ. Νομοθέτηση κινήτρων για κάλυψη των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού στον τομέα Υγείας. Η Δυτική Μακεδονία να είναι μια ενεργειακή Κοινότητα (80.000 κατοικίες) σε ένα συνεχές «εξοικονομώ» με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

Στη σημερινή «ΜτΚ» ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ανοίγουμε το διάλογο για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές από Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Έβρο μιλούν για τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους και προτείνουν λύσεις.

Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής της ΝΔ από τον Έβρο, ο Κοσμάς Βαρσάμης υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Καστοριά και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων καταθέτουν τις απόψεις τους και ζητούν από τους πολίτες να τους εμπιστευτούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές.


dermetzopoylos.jpeg

Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής ΝΔ Έβρου

“Αντιμετωπίζουμε ολιστικά το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων


Μεγάλη συζήτηση έγινε και σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε πρόσφατα με αφορμή την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Ως βουλευτής της περιοχής και κυρίως ως κάτοικος μπορείτε να μας μιλήσετε για τη χρησιμότητά του και κυρίως για την αποτελεσματικότητά του;

Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία επί πολλά χρόνια. Κυριαρχούσε το άγχος, η αγωνία και η ανασφάλεια. Τρία χρόνια πριν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το σήμερα. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται καθώς μιλούσαν τα γεγονότα. Όμως με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019, τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν προφανές πως δεν μπορούσαμε να αφήσουμε να ανακυκλώνεται ένα ζήτημα που πονούσε τη χώρα και την κοινωνία. Ξέραμε ότι έπρεπε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες, όπως και κάναμε. 

Προσλάβαμε συνοριοφύλακες με το κριτήριο της εντοπιότητας, αναβαθμίσαμε τα μέσα τεχνολογικής επιτήρησης και επεκτείναμε το φράχτη, ενισχύοντας σημαντικά και αποτελεσματικά τη φύλαξη των συνόρων μας. Ωστόσο, δε σταματήσαμε εκεί. Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, κάναμε γνωστή την κατάσταση και προβάλαμε διεθνώς τις ελληνικές θέσεις. Τα επιπλέον 140 χλμ που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο σημαίνουν μια ολοκληρωτική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Εμείς αντιμετωπίζουμε ολιστικά το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων με αποτελεσματικότητα κάνοντας τον Έβρο ασφαλή και θωρακισμένο.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα σχετικά με τις προσφυγικές ροές;

Οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί στο μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει να θυμίσω ότι το υφιστάμενο κομμάτι του φράχτη στο βόρειο κομμάτι του Έβρου απέτρεψε 250.000 τουλάχιστον μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Οι στόχοι που θέσαμε ήταν δύο: η μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Επειδή ορισμένες φορές οι αριθμοί έχουν κάποια αξία ενδεικτικά θα αναφέρω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1 εκατομμύριο αφίξεις το 2015 στην χώρα μας, το 2019 ήταν 72.000 οι αφίξεις, τώρα οι αφίξεις έχουνε μειωθεί κατά 90%. Είχαμε 121 δομές στην χώρα μας στο 2019 με 92.000 διαμένοντες και με άθλιες συνθήκες ενώ σήμερα από τις 121 δομές παραμένουν μόνο οι 34. Έχουμε συνολικά 13.000 μετανάστες αιτούντες άσυλο και έχουμε 20.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Η εικόνα λοιπόν αυτή είναι πλήρως αντιπροσωπευτική και απαντάει εξ ολοκλήρου στο ερώτημα σας.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή σας; Τι να περιμένει ο νομός Έβρου από μια δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ;

Η επιλογή του προέδρου μας να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο νομό Έβρου είναι εξόχως τιμητική και ιδιαίτερα συμβολική. Κυρίως όμως είναι και ένα μήνυμα για την ιδιαίτερη σημασία και μέριμνα που δείχνει η κυβέρνησή μας για την περιοχή του Έβρου. Τα εθνικά θέματα και η θωράκιση των συνόρων μας αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, στην περιοχή μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επενδύσαμε στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών του νομού όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας. Εστιάσαμε στην παιδεία με ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας με νέες σχολές, δώσαμε κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου στις επιχειρήσεις, στηρίξαμε τους πολίτες και τα ευάλωτα νοικοκυριά κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ο νομός Έβρου έχει πολλές ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες. Θα πρέπει λοιπόν τη νέα τετραετία να εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομού χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα αλλά σημαντικά άλματα που θα αλλάξουν την εικόνα του νομού.

Ένα από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής σας είναι η ανάπτυξη. Τι προτείνετε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και κυρίως για την διατήρηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων;

Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής με ειδικά κίνητρα για τον Έβρο. Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει τα χαρτιά τους για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και που θα απασχολούν δεκάδες νέους εργαζόμενους είναι ένα από τα παραδείγματα που πρέπει να προβάλουμε προς τα έξω. Ο νόμος αυτός συμβαδίζει με τις επιταγές της σημερινής κοινωνίας και οικονομίας, δηλαδή με την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, με την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, με την αναδιάρθρωση της οικονομίας, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και είναι μια καλή συνέχεια σε όλα αυτά που έχουν γίνει και έχουν τονώσει την οικονομία της περιοχής. Πρέπει όμως πέρα από αυτά, να δώσουμε και άλλα κίνητρα, νέες ευκαιρίες, ανοιχτές προοπτικές και να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε δραστικά και αποτελεσματικά.


albanis.jpg

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

” Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για την Ήπειρο θα σημάνει την επανεκκίνηση


Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών;

Το δίλημμα των εκλογών του Μαΐου είναι καθαρό και κρυστάλλινο: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία σταθερότητας για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική ανάταξη ή καθεστώς Μητσοτάκη, με περιπέτειες, αστάθεια και ανασφάλεια, για τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής, του παρακράτους, της συγκάλυψης και των μπίζνες με τους ισχυρούς. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο βασικός όρος, προκειμένου την επομένη της Κυριακής των εκλογών η χώρα να έχει κυβέρνηση που θα διασφαλίσει σταθερότητα, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική συνεργασία σε μια διακυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα του λαού. Ένα πολιτικό σχέδιο που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αντιστροφή της τάσης υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ως απόρροια κυρίως της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταφέρει να οικοδομήσει την ψευδή εικόνα ενός ικανού διαχειριστή κρίσεων που όμως έχει αρχίσει εδώ και καιρό να καταρρέει και να αμφισβητείται έντονα ιδιαίτερα από τη νεολαία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σας;

Σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι η ΝΔ συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηπείρου την απάντηση δίνει η πραγματικότητα. Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι δράσεις της ΝΔ, οδήγησαν την Ήπειρο και τον νομό Ιωαννίνων στην πληθυσμιακή συρρίκνωση, στην εγκατάλειψη και την παραγωγική αποδιοργάνωση της υπαίθρου. Δυστυχώς, χάθηκαν οι ευκαιρίες, από την κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών πόρων, που διασκορπίστηκαν με πελατειακά κριτήρια, χωρίς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και σύγχρονες βιώσιμες αγροτοκτηνοτροφικες επιχειρήσεις. Οι Ηπειρώτες, αν αποδεχτούμε μοιρολατρικά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι, «Το τρένο για την Ήπειρο αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας», τότε δεχόμαστε ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους μας. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων θα σημάνει: επανεκκίνηση του προγραμματισμού και υλοποίηση όλων των μεγάλων υποδομών που καθυστερούν, ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής με μέτρα ώστε η ενέργεια να γίνει πιο φθηνή και με την επιδότηση των ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων και σχεδιασμό της ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων μέσα από καινοτόμες ιδέες που παράγονται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ενισχυθεί ώστε συστηματικά να συνεχίσει τη διοργάνωση νέων διασυνοριακών συνεργασιών σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη και τη σύμπραξη με διεθνείς εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πόλο εκπαίδευσης, έρευνας, ανάπτυξης και πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη. Θα ενισχυθεί η θέση του στην περιοχή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη «συνάντηση» και την ανάπτυξη των πολιτισμών στα Βαλκάνια επεκτείνοντας τις συνέργειες μεταξύ χωρών των Βαλκανίων και της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Πώς αποκωδικοποιείται το σλόγκαν του κόμματός σας «Δικαιοσύνη Παντού» στο νομό Ιωαννίνων;

Το ερώτημα που σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας θέτει είναι αν αυτό το σύστημα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, να υπηρετεί πάντα τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της μεγάλης λαϊκής και κοινωνικής πλειοψηφίας, μπορεί να αλλάξει με τις εκλογές. Αν μπορεί να αλλάξει η δικαιοσύνη, η ενημέρωση, η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αν μπορεί η χώρα να έχει μία πιο δίκαια φορολογία, προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων ζευγαριών. Θεωρώ ότι μόνο μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη, μια αλλαγή που θα είναι σε βάθος και θα ακουμπήσει την καθημερινότητα των πολιτών.


varsamis.jpg

Κοσμάς Βαρσάμης

Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Καστοριά

Οι νέοι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής


Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη μονοεδρική πλέον περιφέρεια της Καστοριάς. Τι προσδοκάτε με την υποψηφιότητά σας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως είναι δύσκολη η εκλογή σας;

Είναι τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ την δημοκρατική παράταξη. Με ρωτούν αν αξίζει και απαντώ, ναι. Η πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα από τους διαδρόμους της εξουσίας, ασκείται μέσα στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες. Προσδοκία μου είναι να μιλήσω για τα μεγάλα προβλήματα της Καστοριάς. Οι αγώνες πρέπει να δίνονται ακόμα και αν έχουν μικρές πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας. Με αυτό το φρόνημα, με αυτή την πίστη, με ορμή και ψυχολογία νίκης κατέρχομαι σε αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμενος τις ιστορικές αλήθειες και τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης και επιθυμώ να συμβάλλω στην νέα πορεία προοπτικής και ανασύστασης του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ. Επιθυμώ ως ενεργός πολιτικός να αποτελέσω ένα παράδειγμα προς τους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε και με δύσκολους εκλογικούς όρους χάριν ενός οράματος που έχουμε για την πατρίδα, την περιοχή μας και την παράταξη που εκπροσωπούμε.

Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από του πολίτες;

Οι πολίτες της περιοχής μου βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι πολλαπλές κρίσεις έχουν αφήσει το αρνητικό τους αποτύπωμα. Στην πανδημία η Καστοριά χτυπήθηκε σκληρά από την πρώτη στιγμή με πολλές ανθρώπινες απώλειες, και δέχθηκε σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Η γεωπολιτική κρίση και ο πόλεμος διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία και την Ουκρανία. Η γουνοποιία έχει πληγεί σοβαρά. Στην Δυτική Μακεδονία η απώλεια του ΑΕΠ είναι στο 50%, η ανεργία στους νέους ανθρώπους είναι στο 70%. Νέοι άνθρωποι και όχι μόνο μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή οδεύουν σε άλλες περιοχές της χώρας για εποχιακή εργασία. Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να ακούσουν κάτι που θα τους δώσει ελπίδα βασισμένη όμως στην αλήθεια. Η Καστοριά αξίζει μιας καλύτερης μοίρας από το να είναι ο ξεχασμένος απόκληρος του κεντρικού κράτους, αποκομμένη από ευκαιρίες και δημιουργικές ιδέες που θα την οδηγήσουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον ανάπτυξης και προοπτικής.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Καστοριάς και τι προτείνετε για την επίλυση τους;

Οι νέοι άνθρωποι να τεθούν στον πυρήνα μίας αναπτυξιακής πολιτικής καθότι είναι οι μη προνομιούχοι του σήμερα. Η ψηφιακή σύγκλιση στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στη δημόσια διοίκηση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχία σύγχρονων επιχειρήσεων σε όλους του τομείς της οικονομίας και εργαλείο για την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ , Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικοί πόροι, περιφερειακά ταμεία. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει στην Δυτική Μακεδονία όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που καθυστερούν για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της δραματικής απώλειας του ΑΕΠ. Οι υποδομές αυτές αφορούν τον αγροτικό τομέα, τα οδικά δίκτυα και άλλα. Μόχλευση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γουνοποιητικές και μη. Καθορισμός χρήσης γης για κτηνοτροφικά πάρκα, αγροτική παραγωγή και επενδύσεις στις ΑΠΕ. Νομοθέτηση κινήτρων για κάλυψη των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού στον τομέα Υγείας. Η Δυτική Μακεδονία να είναι μια ενεργειακή Κοινότητα (80.000 κατοικίες) σε ένα συνεχές «εξοικονομώ» με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία