ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Dataminds: Επιχειρηματικό άλμα στην Αμερική, από την start up της Θεσσαλονίκης

Bραβεία από ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ και business machine learning, συμβουλευτική και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων

 13/05/2024 07:00

Dataminds: Επιχειρηματικό άλμα στην Αμερική, από την start up της Θεσσαλονίκης

Άννη Καρολίδου

Η «Dataminds M.IKE» ιδρύθηκε μόλις στις 3 Ιανουαρίου του 2023 και μέσα σε αυτό τον ενάμισι χρόνο λειτουργίας, η Θεσσαλονικιώτικη start up έχει πετύχει συνεργασίες με αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες, δύο μάλιστα εισηγμένες στο NYSE.

Η «Dataminds», είναι μία περίπτωση που αξίζει αναφοράς, αφού έχει καταφέρει να παρέχει υπηρεσίες consulting στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, σε εταιρείες που την ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος, ενώ έκανε δουλειά και για τον παγκόσμιο παίκτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τη Shopify. Σήμερα η «Dataminds», αυτοχρηματοδοτούμενη, αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα, τα δικά της MVP’s, κυνηγώντας παράλληλα συνεργασία με τον ήδη γνώριμό της ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη γνωριμία με τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ, τον ιδρυτή της «Dataminds», έγινε πριν μερικές εβδομάδες, όταν σε πάνελ start uppers, στο πλαίσιο της Beyond 2024, εξηγούσε το business model της εταιρείας, που έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο του bootstrapping για να αναπτυχθεί, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, στα έσοδα που εξασφαλίζει μέσα από την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, σε επιχειρήσεις τεχνολογίας. Κι’ όπως φαίνεται, μέχρι τώρα τα καταφέρνει, αν λάβουμε υπόψη ότι συνεργάζεται με αμερικανική εταιρεία Πληροφορικής, που κατασκευάζει πλατφόρμες για την ανάλυση big data, με πελάτες ακόμη και Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.

papaemmanouil-1-dataminds.jpg


Η δεύτερη συνάντηση με τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ, έγινε στους χώρους της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στο 12 της Φιλικής Εταιρείας, εκεί που η ‘Ομάδα των Τεσσάρων’ έχει φορολογική έδρα, δουλεύει τα projects της και κάνει τις συναντήσεις της.

Aνάλυση Βig Data και Mηχανική Μάθηση για Επιχειρήσεις

«Με την ανάλυση δεδομένων ασχολούνται πολλοί αλλά αυτό που διαφοροποιεί τη «Dataminds» είναι ότι επικεντρωνόμαστε στο Business Machine Learning. To A.I., η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει πολλά παρακλάδια, εμείς ασχολούμαστε με την εφαρμογή των τεχνικών μηχανικής μάθησης σε προβλήματα που αφορούν επιχειρήσεις , όπως η πρόβλεψη ζήτησης/demand forecasting, η ανίχνευση ανωμαλιών/anomaly detection , η ανίχνευση απάτης/fraud detection αλλά και προβλεπτικά προβλήματα όπως το predictive maintenance των γραμμών παραγωγής», εξήγησε ο Π. Παπαεμμανουήλ.

Την ομάδα της «Dataminds» απαρτίζουν τέσσερα άτομα, νέοι επιστήμονες, μεταξύ 25-30 ετών. Ο επιχειρηματίας της «Dataminds» είναι ο ιδρυτής της Εταιρείας, Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, μαθηματικός και data scientist, ενώ στην Ομάδα μετέχουν oι: Ξενοφών Γεωργίτσαρος data scientist, Ανθίμη Παπαεμμανουήλ UI&UX designer (σχεδιάστρια ψηφιακών προϊόντων) και Γιάννης Μάλαμας, full stack engineer.

«Η συγκολλητική ουσία της Ομάδας, είναι η αγάπη μας για την τεχνολογία και την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων», είπε ο Παναγιώτης.

Bραβεία από ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ

Μπορεί η «Dataminds» να ιδρύθηκε το 2023, αλλά ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ είχε ήδη «κάνει χιλιόμετρα» στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, μέσα από το OK!Thess και την ΑΖΚ, ενώ στο βιογραφικό τόσο του Παναγιώτη, όσο και της Εταιρείας, στη συνέχεια, πέρασαν και οι δύο σημαντικές βραβεύσεις που κατέκτησε το 2022 και το 2023, σε διαγωνισμούς καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

«Το έναυσμα για την επιχειρηματική μου δραστηριοποίηση ήταν το βραβείο (σ.σ. το πρώτο βραβείο) σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ για την πρόβλεψη της κατανάλωσης μετρητών νερού. Τότε διαπίστωσα ότι υπήρχε ανάγκη, από εταιρείες, να εφαρμόσουν λύσεις μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, για να διαχειριστούν τα λειτουργικά ζητήματα που τις απασχολούν».

Τον επόμενο χρόνο, την άνοιξη του 2023, η «Dataminds» κατέκτησε βραβείο, σε διαγωνισμό καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ για την ανίχνευση ρευματοκλοπών. Αλλά όπως φαίνεται, πέραν της έρευνας, υπάρχουν περιθώρια και συνεργασίας με το ΔΕΔΔΗΕ καθώς ακολουθεί η υλοποίηση project που αντικείμενο έχει την ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί στην παραγωγή, ώστε οι μηχανικοί πεδίου να το χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν αποφάσεις αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών.

Δύο προϊόντα σε ανάπτυξη

«Επιδιώκουμε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ, με ένα από τα δύο προϊόντα που αναπτύσσουμε. Πρόκειται για το OffGridAI, σύστημα που θα ανιχνεύει ρευματοκλοπές αλλά θα μπορεί επίσης να αναλύει τμήματα του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πνευματικά δικαιώματα της τεχνολογικής λύσης ανήκουν στη «Dataminds» και έχουμε καταθέσει ένα business model canvas - προτάσεις έκαναν και άλλες ομάδες- για το προϊόν που θα απαντάει στις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ. Η απόφαση ανήκει στο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα αποφασίσει με ποια ομάδα θα συνεργαστεί και πως θα το κάνει. Εάν η συνεργασία γίνει με τη «Dataminds», το πιθανότερο είναι να προχωρήσει μέσα από μία νέα επιχειρηματική μονάδα», εξήγησε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ.

offgridai.png


Ωστόσο η «Dataminds», δεν περιορίζεται σε λύσεις για τους κλάδους ενέργειας και ύδρευσης, βλέπει ευρύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι, το άλλο προϊόν που αναπτύσσει, είναι το ΒestShot AI, μία εφαρμογή λογισμικού που βοηθάει διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων να διαχειριστούν και να διαμοιράσουν μεγάλο όγκο φωτογραφιών, πολλών χιλιάδων. Με τεχνικές computer vision, μπορεί να προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο προϊόν, στους επαγγελματίες μεγάλων events και ήδη, προχωρώντας στην ανάπτυξη του BestShot AI, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό project με φωτογράφους της Θεσσαλονίκης.

Συνεργασίες και υπηρεσίες συμβουλευτικής

Η «Dataminds», με τα credentials που έχει, τις βραβεύσεις αλλά και τη συνεργασία που είχε με τη Shopify, κατάφερε, με διαδικτυακό άλμα, να μπει στην αμερικανική αγορά. Ακολούθησαν συνεργασίες και με start ups των ΗΠΑ, τις οποίες υποστηρίζει συμβουλευτικά η «Dataminds», μία μάλιστα από αυτές, δημιουργεί ένα chatbot για fantasy football, ενώ συμβουλευτική υποστήριξη παρέχει η Θεσσαλονικιώτικη Εταιρεία και σε ελληνικές start ups, όπως έγινε με τη HelloWorld και την Ensight .

«Θεωρώ ότι η συνεργασία με τη Shopify μέτρησε στην κοινότητα των data scientists και των εταιρειών που χρειάζονται big data analytics. Boηθάει και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες μηχανικοί και start uppers, δουλεύουν στην Αμερική», επισήμανε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ προσθέτοντας όμως πως κεντρικός στόχος της «Dataminds» είναι η ανάπτυξη προϊόντων.

«Ως σήμερα, τα περισσότερα έσοδα της «Dataminds» προέρχονται από τη συμβουλευτική. Στόχος μας όμως είναι να φύγουμε σταδιακά από την αγορά του agency, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και να περάσουμε στην ανάπτυξη προϊόντων, χρησιμοποιώντας τα έσοδα που αυτό μας δίνει».

Η ανάπτυξη απαιτεί πόρους, οικονομικούς και αυτοί υπάρχουν τρεις τρόποι για να εξασφαλισθούν: μέσω συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, με την άντληση κεφαλαίων από την αγορά και, μέσω έργων που αναλαμβάνει η Εταιρεία.

«Είναι νωρίς ακόμη για να απευθυνθούμε στην αγορά για κεφάλαια. Επίσης, δε θέλουμε να δεσμεύσουμε ανθρώπινους πόρους σε ερευνητικά προγράμματα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εστιάσουμε στην επιχειρηματικότητα. Οπότε, με τις δικές μας δυνάμεις, με bootstrapping, εξασφαλίζουμε το «καύσιμο» που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των προϊόντων μας. Είμαστε μικρή ομάδα, με ρόλους συμπληρωματικούς, οπότε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα MVP (minimum viable product), ένα λειτουργικό, βιώσιμο μοντέλο, δεν είναι πολύ μεγάλα», εξήγησε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ.

Το οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Παναγιώτης, από το 2018, φοιτητής τότε στο 4ο έτος του Μαθηματικού, έχει ενεργό συμμετοχή στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Είμαι ενεργός στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία έξι χρόνια και διαπιστώνω, ότι με εξαίρεση την περίοδο του covid, υπάρχει μία αδιάπτωτη ανάπτυξη. Περισσότερα συνέδρια, ειδικά events, meet upς , διοργανώσεις που προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο που ασχολείται με την τεχνολογία, ενώ οι δύο δομές, το OK!Thess και η ΑΖΚ , στηρίζουν έμπρακτα όσους θέλουν να καινοτομήσουν και να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

«Επίσης βλέπω νέους επιχειρηματίες που έχουν περπατήσει αυτό το δρόμο και τα έχουν καταφέρει, να έρχονται στο Οικοσύστημα και να προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις διασυνδέσεις τους, τα χρήματά τους. Και εγώ έχω βοηθηθεί από τέτοια άτομα, οπότε θα έλεγα ότι, ‘ναι’, είμαι πολύ αισιόδοξος».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, oι ρυθμοί ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μπορούν να επιταχυνθούν, αν στις θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Πολιτεία, μέσω του Εlevate Greece, ληφθούν και μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων, για τις start ups που επενδύουν σε ανάπτυξη προϊόντων και ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρήσεις αυτές, χρειάζονται μία διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση, όταν κατευθύνουν τα έσοδά τους σε ανάπτυξη, κατέληξε.

Η «Dataminds M.IKE» ιδρύθηκε μόλις στις 3 Ιανουαρίου του 2023 και μέσα σε αυτό τον ενάμισι χρόνο λειτουργίας, η Θεσσαλονικιώτικη start up έχει πετύχει συνεργασίες με αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες, δύο μάλιστα εισηγμένες στο NYSE.

Η «Dataminds», είναι μία περίπτωση που αξίζει αναφοράς, αφού έχει καταφέρει να παρέχει υπηρεσίες consulting στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, σε εταιρείες που την ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος, ενώ έκανε δουλειά και για τον παγκόσμιο παίκτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τη Shopify. Σήμερα η «Dataminds», αυτοχρηματοδοτούμενη, αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα, τα δικά της MVP’s, κυνηγώντας παράλληλα συνεργασία με τον ήδη γνώριμό της ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη γνωριμία με τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ, τον ιδρυτή της «Dataminds», έγινε πριν μερικές εβδομάδες, όταν σε πάνελ start uppers, στο πλαίσιο της Beyond 2024, εξηγούσε το business model της εταιρείας, που έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο του bootstrapping για να αναπτυχθεί, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, στα έσοδα που εξασφαλίζει μέσα από την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, σε επιχειρήσεις τεχνολογίας. Κι’ όπως φαίνεται, μέχρι τώρα τα καταφέρνει, αν λάβουμε υπόψη ότι συνεργάζεται με αμερικανική εταιρεία Πληροφορικής, που κατασκευάζει πλατφόρμες για την ανάλυση big data, με πελάτες ακόμη και Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.

papaemmanouil-1-dataminds.jpg


Η δεύτερη συνάντηση με τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ, έγινε στους χώρους της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στο 12 της Φιλικής Εταιρείας, εκεί που η ‘Ομάδα των Τεσσάρων’ έχει φορολογική έδρα, δουλεύει τα projects της και κάνει τις συναντήσεις της.

Aνάλυση Βig Data και Mηχανική Μάθηση για Επιχειρήσεις

«Με την ανάλυση δεδομένων ασχολούνται πολλοί αλλά αυτό που διαφοροποιεί τη «Dataminds» είναι ότι επικεντρωνόμαστε στο Business Machine Learning. To A.I., η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει πολλά παρακλάδια, εμείς ασχολούμαστε με την εφαρμογή των τεχνικών μηχανικής μάθησης σε προβλήματα που αφορούν επιχειρήσεις , όπως η πρόβλεψη ζήτησης/demand forecasting, η ανίχνευση ανωμαλιών/anomaly detection , η ανίχνευση απάτης/fraud detection αλλά και προβλεπτικά προβλήματα όπως το predictive maintenance των γραμμών παραγωγής», εξήγησε ο Π. Παπαεμμανουήλ.

Την ομάδα της «Dataminds» απαρτίζουν τέσσερα άτομα, νέοι επιστήμονες, μεταξύ 25-30 ετών. Ο επιχειρηματίας της «Dataminds» είναι ο ιδρυτής της Εταιρείας, Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, μαθηματικός και data scientist, ενώ στην Ομάδα μετέχουν oι: Ξενοφών Γεωργίτσαρος data scientist, Ανθίμη Παπαεμμανουήλ UI&UX designer (σχεδιάστρια ψηφιακών προϊόντων) και Γιάννης Μάλαμας, full stack engineer.

«Η συγκολλητική ουσία της Ομάδας, είναι η αγάπη μας για την τεχνολογία και την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων», είπε ο Παναγιώτης.

Bραβεία από ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ

Μπορεί η «Dataminds» να ιδρύθηκε το 2023, αλλά ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ είχε ήδη «κάνει χιλιόμετρα» στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, μέσα από το OK!Thess και την ΑΖΚ, ενώ στο βιογραφικό τόσο του Παναγιώτη, όσο και της Εταιρείας, στη συνέχεια, πέρασαν και οι δύο σημαντικές βραβεύσεις που κατέκτησε το 2022 και το 2023, σε διαγωνισμούς καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

«Το έναυσμα για την επιχειρηματική μου δραστηριοποίηση ήταν το βραβείο (σ.σ. το πρώτο βραβείο) σε διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ για την πρόβλεψη της κατανάλωσης μετρητών νερού. Τότε διαπίστωσα ότι υπήρχε ανάγκη, από εταιρείες, να εφαρμόσουν λύσεις μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, για να διαχειριστούν τα λειτουργικά ζητήματα που τις απασχολούν».

Τον επόμενο χρόνο, την άνοιξη του 2023, η «Dataminds» κατέκτησε βραβείο, σε διαγωνισμό καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ για την ανίχνευση ρευματοκλοπών. Αλλά όπως φαίνεται, πέραν της έρευνας, υπάρχουν περιθώρια και συνεργασίας με το ΔΕΔΔΗΕ καθώς ακολουθεί η υλοποίηση project που αντικείμενο έχει την ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο θα μπορεί να ενταχθεί στην παραγωγή, ώστε οι μηχανικοί πεδίου να το χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν αποφάσεις αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών.

Δύο προϊόντα σε ανάπτυξη

«Επιδιώκουμε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ, με ένα από τα δύο προϊόντα που αναπτύσσουμε. Πρόκειται για το OffGridAI, σύστημα που θα ανιχνεύει ρευματοκλοπές αλλά θα μπορεί επίσης να αναλύει τμήματα του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πνευματικά δικαιώματα της τεχνολογικής λύσης ανήκουν στη «Dataminds» και έχουμε καταθέσει ένα business model canvas - προτάσεις έκαναν και άλλες ομάδες- για το προϊόν που θα απαντάει στις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ. Η απόφαση ανήκει στο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα αποφασίσει με ποια ομάδα θα συνεργαστεί και πως θα το κάνει. Εάν η συνεργασία γίνει με τη «Dataminds», το πιθανότερο είναι να προχωρήσει μέσα από μία νέα επιχειρηματική μονάδα», εξήγησε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ.

offgridai.png


Ωστόσο η «Dataminds», δεν περιορίζεται σε λύσεις για τους κλάδους ενέργειας και ύδρευσης, βλέπει ευρύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι, το άλλο προϊόν που αναπτύσσει, είναι το ΒestShot AI, μία εφαρμογή λογισμικού που βοηθάει διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων να διαχειριστούν και να διαμοιράσουν μεγάλο όγκο φωτογραφιών, πολλών χιλιάδων. Με τεχνικές computer vision, μπορεί να προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο προϊόν, στους επαγγελματίες μεγάλων events και ήδη, προχωρώντας στην ανάπτυξη του BestShot AI, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό project με φωτογράφους της Θεσσαλονίκης.

Συνεργασίες και υπηρεσίες συμβουλευτικής

Η «Dataminds», με τα credentials που έχει, τις βραβεύσεις αλλά και τη συνεργασία που είχε με τη Shopify, κατάφερε, με διαδικτυακό άλμα, να μπει στην αμερικανική αγορά. Ακολούθησαν συνεργασίες και με start ups των ΗΠΑ, τις οποίες υποστηρίζει συμβουλευτικά η «Dataminds», μία μάλιστα από αυτές, δημιουργεί ένα chatbot για fantasy football, ενώ συμβουλευτική υποστήριξη παρέχει η Θεσσαλονικιώτικη Εταιρεία και σε ελληνικές start ups, όπως έγινε με τη HelloWorld και την Ensight .

«Θεωρώ ότι η συνεργασία με τη Shopify μέτρησε στην κοινότητα των data scientists και των εταιρειών που χρειάζονται big data analytics. Boηθάει και το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες μηχανικοί και start uppers, δουλεύουν στην Αμερική», επισήμανε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ προσθέτοντας όμως πως κεντρικός στόχος της «Dataminds» είναι η ανάπτυξη προϊόντων.

«Ως σήμερα, τα περισσότερα έσοδα της «Dataminds» προέρχονται από τη συμβουλευτική. Στόχος μας όμως είναι να φύγουμε σταδιακά από την αγορά του agency, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και να περάσουμε στην ανάπτυξη προϊόντων, χρησιμοποιώντας τα έσοδα που αυτό μας δίνει».

Η ανάπτυξη απαιτεί πόρους, οικονομικούς και αυτοί υπάρχουν τρεις τρόποι για να εξασφαλισθούν: μέσω συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, με την άντληση κεφαλαίων από την αγορά και, μέσω έργων που αναλαμβάνει η Εταιρεία.

«Είναι νωρίς ακόμη για να απευθυνθούμε στην αγορά για κεφάλαια. Επίσης, δε θέλουμε να δεσμεύσουμε ανθρώπινους πόρους σε ερευνητικά προγράμματα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εστιάσουμε στην επιχειρηματικότητα. Οπότε, με τις δικές μας δυνάμεις, με bootstrapping, εξασφαλίζουμε το «καύσιμο» που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των προϊόντων μας. Είμαστε μικρή ομάδα, με ρόλους συμπληρωματικούς, οπότε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα MVP (minimum viable product), ένα λειτουργικό, βιώσιμο μοντέλο, δεν είναι πολύ μεγάλα», εξήγησε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ.

Το οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Ο Παναγιώτης, από το 2018, φοιτητής τότε στο 4ο έτος του Μαθηματικού, έχει ενεργό συμμετοχή στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

«Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Είμαι ενεργός στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία έξι χρόνια και διαπιστώνω, ότι με εξαίρεση την περίοδο του covid, υπάρχει μία αδιάπτωτη ανάπτυξη. Περισσότερα συνέδρια, ειδικά events, meet upς , διοργανώσεις που προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο που ασχολείται με την τεχνολογία, ενώ οι δύο δομές, το OK!Thess και η ΑΖΚ , στηρίζουν έμπρακτα όσους θέλουν να καινοτομήσουν και να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

«Επίσης βλέπω νέους επιχειρηματίες που έχουν περπατήσει αυτό το δρόμο και τα έχουν καταφέρει, να έρχονται στο Οικοσύστημα και να προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις διασυνδέσεις τους, τα χρήματά τους. Και εγώ έχω βοηθηθεί από τέτοια άτομα, οπότε θα έλεγα ότι, ‘ναι’, είμαι πολύ αισιόδοξος».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο Παναγιώτης Παπαεμμανουήλ, oι ρυθμοί ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μπορούν να επιταχυνθούν, αν στις θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Πολιτεία, μέσω του Εlevate Greece, ληφθούν και μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων, για τις start ups που επενδύουν σε ανάπτυξη προϊόντων και ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρήσεις αυτές, χρειάζονται μία διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση, όταν κατευθύνουν τα έσοδά τους σε ανάπτυξη, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία