ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης: Μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση στα δημοτικά τέλη

Η παράταξη εργαζομένων βάλλει κατά της διαχείρισης των οικονομικών από τη διοίκηση Ζέρβα

 17/12/2023 14:30

ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης: Μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση στα δημοτικά τέλη
Φωτογραφία αρχείου

Για διελκυστίνδα που άνοιξε η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης για το ύψος των ανταποδοτικών τελών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη των εργαζομένων του δήμου, «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Σύμφωνα με αυτή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Νοεμβρίου για τον ισολογισμό του δήμου «Τότε ο απερχόμενος δήμαρχος, ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει: «...είμαι διατεθειμένος ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, να συμβάλω ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια της νέας διοίκησης». Στην ίδια συνεδρίαση, δημοτικοί σύμβουλοι (Βούγιας- Γάκης) που επανεκλέχτηκαν με την παράταξη Αγγελούδη, δήλωσαν ότι η αύξηση είναι μονόδρομος!»

Ακολούθως, η ΔΑΣ αναφέρει πως «οι όποιες μειώσεις έκανε στα ανταποδοτικά τέλη η διοίκηση Ζέρβα, δεν μείωσαν αντίστοιχα τα ποσά που εισπράχθηκαν. Στη διάρκεια της θητείας Ζέρβα, με νόμο της κυβέρνησης, έγινε τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Για αυτό το λόγω εισπράχθηκαν αναδρομικά μεγάλα ποσά και από κει και έπειτα τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν σε περισσότερα τετραγωνικά».

Κατά την άποψη της ΔΑΣ «Οι δηλώσεις και η συζήτηση από τη διοίκηση Αγγελούδη απλώς για «κακοδιοίκηση», «κακοδιαχείριση», «καμένη γη» κ.α. χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να πείσουν τον λαό της πόλης, ότι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν είναι κύριες αιτίες η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους (έχει ξεπεράσει το 60%), ούτε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να πείσουν ότι απλώς «με μια καλύτερη διαχείριση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα βαδίσει και η διοίκηση Αγγελούδη».

Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η παράταξη των εργαζομένων, «η διαχείριση ήταν συνέπεια της πολιτικής που άσκησε. Πολιτική που είχε ως σκοπό, όπως αναφέραμε, να εξασφαλιστούν τα μέγιστα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρίες που λυμαίνονται τον δήμο. Για αυτό συνειδητά απαξίωνε και προσπάθησε να διαλύσει υπηρεσίες του δήμου. Και για αύξηση των δημοτικών τελών είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές. Τα δημοτικά τέλη βάσει της νομοθεσίας καλύπτουν τις δαπάνες μόνο και αποκλειστικά των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού».

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει «Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη». 

«Αντίθετα μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση για να ανακουφιστεί ο λαός της πόλης. Να αυξηθούν στις μεγάλες εταιρίες, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κ.α. που εκ των πραγμάτων είναι και οι μεγάλοι παραγωγοί των απορριμμάτων. Συμφέρον των εργαζομένων του δήμου και του λαού της πόλης είναι να διεκδικήσουν, δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρεις στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση», καταλήγει η παράταξη των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

Τη συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών-ανταποδοτικών τελών η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα, την άνοιξε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Νοέμβρη για τον ισολογισμό του δήμου. 

Τότε ο απερχόμενος δήμαρχος, ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει: «...είμαι διατεθειμένος ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, να συμβάλω ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια της νέας διοίκησης». Στην ίδια συνεδρίαση, δημοτικοί σύμβουλοι (Βούγιας- Γάκης) που επανεκλέχτηκαν με την παράταξη Αγγελούδη, δήλωσαν ότι η αύξηση είναι μονόδρομος! 

Από τότε έχει ξεκινήσει -ανοιχτά πλέον- μία διελκυστίνδα με ανακοινώσεις, δηλώσεις, πολιτικούς εκβιασμούς μεταξύ απερχόμενης και νέας διοίκησης για το ποιος θα χρεωθεί τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών, μιλάνε για αύξηση μέχρι και 35%! Χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι όποιες μειώσεις έκανε στα ανταποδοτικά τέλη η διοίκηση Ζέρβα, δεν μείωσαν αντίστοιχα τα ποσά που εισπράχθηκαν. Στη διάρκεια της θητείας Ζέρβα, με νόμο της κυβέρνησης, έγινε τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Για αυτό το λόγω εισπράχθηκαν αναδρομικά μεγάλα ποσά και από κει και έπειτα τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν σε περισσότερα τετραγωνικά.

Οι δηλώσεις και η συζήτηση από τη διοίκηση Αγγελούδη απλώς για «κακοδιοίκηση», «κακοδιαχείριση», «καμένη γη» κ.α. χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να πείσουν τον λαό της πόλης, ότι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν είναι κύριες αιτίες η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους (έχει ξεπεράσει το 60%), ούτε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να πείσουν ότι απλώς «με μια καλύτερη διαχείριση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα βαδίσει και η διοίκηση Αγγελούδη.

Ως εργαζόμενοι του δήμου κάναμε προσπάθεια με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, κινητοποιήσεις κ.α. να αντιπαλέψουμε και να αναδείξουμε την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική και την απαράδεκτη διαχείριση που έκανε η διοίκηση Ζέρβα στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, τα οικονομικά του δήμου

Η διαχείριση ήταν συνέπεια της πολιτικής που άσκησε. Πολιτική που είχε ως σκοπό, όπως αναφέραμε, να εξασφαλιστούν τα μέγιστα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρίες που λυμαίνονται τον δήμο. Για αυτό συνειδητά απαξίωνε και προσπάθησε να διαλύσει υπηρεσίες του δήμου. Και για αύξηση των δημοτικών τελών είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές. Τα δημοτικά τέλη βάσει της νομοθεσίας καλύπτουν τις δαπάνες μόνο και αποκλειστικά των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Κάποια παραδείγματα για το πως χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν:

-Για την συντήρηση των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων στα 4 χρόνια της θητείας Ζέρβα έχουν πληρωθεί κοντά 10 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρία, στην ιδιωτική εταιρία χρωστάνε χρήματα και τρέχει από την άνοιξη εργολαβία 4 εκ. ευρώ. Πλήρωσαν έναν σκασμό χρήματα και δεν έχουμε απορριμματοφόρα για να γίνεται σωστά η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτό όταν ο δήμος διαθέτει και μηχανουργείο και τεχνίτες, αλλά για μεγάλο διάστημα τους αφήνουν χωρίς τα απαραίτητα ανταλλακτικά και άλλα υλικά.

-Μέσα στη χρονιά υπογράφτηκε σύμβαση 18 εκ., με εταιρία (σύμπραξη ομίλου Μυτιληναίου με ξένους επιχειρηματίες) για την «αναβάθμιση» του ηλεκτροφωτισμού. Θα αλλάξουν 10 χιλ. φωτιστικά στις κολόνες ηλεκτροφωτισμού. Στη σύμβαση υπάρχει δέσμευση για 5 χρόνων των ανταποδοτικών τελών, για να πληρωθεί η ιδιωτική εταιρία. Στον δήμο της Πάτρας αλλάζουν 15.000 χιλ. φωτιστικά και τοποθετούν led με 3 εκ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά είναι γιατί προμηθεύτηκαν μόνο τα φωτιστικά και τις εργασίες τις κάνουν εργαζόμενοι του δήμου.

-Είναι μύθος ότι τα ανταποδοτικά τέλη χρησιμοποιούνται μόνο και αποκλειστικά για όλες τις δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι διοικήσεις των δήμων μέσο των ανταποδοτικών τελών καλύπτουν τις ανάγκες και άλλων υπηρεσιών. Π.χ. στον δήμο Θεσ/νίκης 100ντάδες εργαζόμενοι που είναι χρεωμένοι και μισθοδοτούνται από την υπηρεσία καθαριότητας εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες, τα οχήματα όλων των υπηρεσιών είναι χρεωμένα στην υπηρεσία καθαριότητας , το ίδιο η συντήρηση και τα καύσιμα τους κ.α. Αυτό γίνεται γιατί οι διοικήσεις των δήμων δεν θέλουν να πάνε κόντρα και συμφωνούν με την πολιτική των κυβερνήσεων, που από το 2010 έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση των δήμων πάνω από 60%. Για αυτό ξαναφορτώνουν το κόστος στον λαό χαρατσώνοντας τον με βαριά τοπική φορολογία και δεν απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

-Στη διάρκεια της πανδημίας και για ορισμένο χρονικό διάστημα, για να μη χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τους δήμους, δόθηκε η δυνατότητα και επίσημα και «νόμιμα» να χρησιμοποιηθούν τα δημοτικά τέλη για άλλους σκοπούς. Αυτή την περίοδο και με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες, δόθηκαν μεγάλα ποσά των ανταποδοτικών τελών π.χ. για να κατασκευαστούν ποδηλατοδρόμοι που μετά ξηλώθηκαν, για να γίνουν γκισέ στο δημαρχείο και άλλες υπηρεσίες, για προμήθειες όλων των υπηρεσιών κ.α.

-Σύμβαση για την προμήθεια 48 κέντρων ανακύκλωσης, «σπιτάκια ανακύκλωσης», ύψους 18 εκ. ευρώ. Την διαχείριση θα την έχει ιδιωτική εταιρία. Εδώ ο απερχόμενος δήμαρχος μας λέει ότι τα χρήματα θα πληρωθούν μέσο δανείου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και έτσι να είναι, ο δήμαρχος δεν γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη φορολογία του λαού, ο λαός της Θεσ/νίκης δεν πληρώνει φόρους; Να σημειωθεί ότι για τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης μέχρι και η ευρωπαϊκή επιτροπή, που δεν είναι κάποιος κομμουνιστικός όμιλος ή οικολογική οργάνωση, λέει ότι δεν θα συμβάλουν στην ανακύκλωση, επισημαίνει ότι κοστίζουν πανάκριβα και ότι υπόχρεοι για αυτά τα συστήματα είναι οι εταιρίες που παράγουν ή εμπορεύονται ανακυκλώσιμες συσκευασίες και όχι οι δήμοι.

Για τα παραπάνω και για άλλες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες π.χ. τις συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ στο πράσινο, που τις έχουν εγκρίνει όλοι οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί, κουβέντα δεν λέει ο Αγγελούδης. Απλώς φταίει η «κακοδιοίκηση» και όχι το ότι οι δήμοι με τη πολιτική και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων έχουν μετατραπεί σε τροχονόμους εξυπηρέτησης των ιδιωτικών εταιριών.

Οι συνάδελφοι να κλείσουν τα αυτιά τους και σε αυτά που λένε στελέχη του Αγγελούδη και κάποιοι «συνδικαλιστές». Λένε ότι «η αύξηση των δημοτικών τελών θα διασφαλίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων». Να διασφαλίσουν τα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών θέλουν. Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει ο Αγγελούδης. Και πόσο μικρόνοες έχουν τους εργαζόμενους; Δεν γνωρίζουν ότι πολλοί συνάδελφοι είναι κάτοικοι του δήμου και θα πληρώσουν τα νέα χαράτσια; Το ίδιο δεν θα γίνει και σε συναδέλφους που κατοικούν σε άλλους δήμους και θα αυξηθούν και εκεί τα τέλη;

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Αντίθετα μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση για να ανακουφιστεί ο λαός της πόλης. Να αυξηθούν στις μεγάλες εταιρίες, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κ.α. που εκ των πραγμάτων είναι και οι μεγάλοι παραγωγοί των απορριμμάτων. Συμφέρον των εργαζομένων του δήμου και του λαού της πόλης είναι να διεκδικήσουν, δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρεις στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Για διελκυστίνδα που άνοιξε η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης για το ύψος των ανταποδοτικών τελών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη των εργαζομένων του δήμου, «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Σύμφωνα με αυτή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Νοεμβρίου για τον ισολογισμό του δήμου «Τότε ο απερχόμενος δήμαρχος, ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει: «...είμαι διατεθειμένος ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, να συμβάλω ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια της νέας διοίκησης». Στην ίδια συνεδρίαση, δημοτικοί σύμβουλοι (Βούγιας- Γάκης) που επανεκλέχτηκαν με την παράταξη Αγγελούδη, δήλωσαν ότι η αύξηση είναι μονόδρομος!»

Ακολούθως, η ΔΑΣ αναφέρει πως «οι όποιες μειώσεις έκανε στα ανταποδοτικά τέλη η διοίκηση Ζέρβα, δεν μείωσαν αντίστοιχα τα ποσά που εισπράχθηκαν. Στη διάρκεια της θητείας Ζέρβα, με νόμο της κυβέρνησης, έγινε τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Για αυτό το λόγω εισπράχθηκαν αναδρομικά μεγάλα ποσά και από κει και έπειτα τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν σε περισσότερα τετραγωνικά».

Κατά την άποψη της ΔΑΣ «Οι δηλώσεις και η συζήτηση από τη διοίκηση Αγγελούδη απλώς για «κακοδιοίκηση», «κακοδιαχείριση», «καμένη γη» κ.α. χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να πείσουν τον λαό της πόλης, ότι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν είναι κύριες αιτίες η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους (έχει ξεπεράσει το 60%), ούτε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να πείσουν ότι απλώς «με μια καλύτερη διαχείριση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα βαδίσει και η διοίκηση Αγγελούδη».

Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η παράταξη των εργαζομένων, «η διαχείριση ήταν συνέπεια της πολιτικής που άσκησε. Πολιτική που είχε ως σκοπό, όπως αναφέραμε, να εξασφαλιστούν τα μέγιστα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρίες που λυμαίνονται τον δήμο. Για αυτό συνειδητά απαξίωνε και προσπάθησε να διαλύσει υπηρεσίες του δήμου. Και για αύξηση των δημοτικών τελών είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές. Τα δημοτικά τέλη βάσει της νομοθεσίας καλύπτουν τις δαπάνες μόνο και αποκλειστικά των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού».

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει «Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη». 

«Αντίθετα μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση για να ανακουφιστεί ο λαός της πόλης. Να αυξηθούν στις μεγάλες εταιρίες, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κ.α. που εκ των πραγμάτων είναι και οι μεγάλοι παραγωγοί των απορριμμάτων. Συμφέρον των εργαζομένων του δήμου και του λαού της πόλης είναι να διεκδικήσουν, δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρεις στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση», καταλήγει η παράταξη των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

Τη συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών-ανταποδοτικών τελών η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα, την άνοιξε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Νοέμβρη για τον ισολογισμό του δήμου. 

Τότε ο απερχόμενος δήμαρχος, ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει: «...είμαι διατεθειμένος ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, να συμβάλω ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια της νέας διοίκησης». Στην ίδια συνεδρίαση, δημοτικοί σύμβουλοι (Βούγιας- Γάκης) που επανεκλέχτηκαν με την παράταξη Αγγελούδη, δήλωσαν ότι η αύξηση είναι μονόδρομος! 

Από τότε έχει ξεκινήσει -ανοιχτά πλέον- μία διελκυστίνδα με ανακοινώσεις, δηλώσεις, πολιτικούς εκβιασμούς μεταξύ απερχόμενης και νέας διοίκησης για το ποιος θα χρεωθεί τη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών, μιλάνε για αύξηση μέχρι και 35%! Χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι όποιες μειώσεις έκανε στα ανταποδοτικά τέλη η διοίκηση Ζέρβα, δεν μείωσαν αντίστοιχα τα ποσά που εισπράχθηκαν. Στη διάρκεια της θητείας Ζέρβα, με νόμο της κυβέρνησης, έγινε τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Για αυτό το λόγω εισπράχθηκαν αναδρομικά μεγάλα ποσά και από κει και έπειτα τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν σε περισσότερα τετραγωνικά.

Οι δηλώσεις και η συζήτηση από τη διοίκηση Αγγελούδη απλώς για «κακοδιοίκηση», «κακοδιαχείριση», «καμένη γη» κ.α. χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να πείσουν τον λαό της πόλης, ότι για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών δεν είναι κύριες αιτίες η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους (έχει ξεπεράσει το 60%), ούτε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιριών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουν να πείσουν ότι απλώς «με μια καλύτερη διαχείριση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα βαδίσει και η διοίκηση Αγγελούδη.

Ως εργαζόμενοι του δήμου κάναμε προσπάθεια με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, κινητοποιήσεις κ.α. να αντιπαλέψουμε και να αναδείξουμε την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική και την απαράδεκτη διαχείριση που έκανε η διοίκηση Ζέρβα στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, τα οικονομικά του δήμου

Η διαχείριση ήταν συνέπεια της πολιτικής που άσκησε. Πολιτική που είχε ως σκοπό, όπως αναφέραμε, να εξασφαλιστούν τα μέγιστα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρίες που λυμαίνονται τον δήμο. Για αυτό συνειδητά απαξίωνε και προσπάθησε να διαλύσει υπηρεσίες του δήμου. Και για αύξηση των δημοτικών τελών είχαμε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές. Τα δημοτικά τέλη βάσει της νομοθεσίας καλύπτουν τις δαπάνες μόνο και αποκλειστικά των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Κάποια παραδείγματα για το πως χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν:

-Για την συντήρηση των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων στα 4 χρόνια της θητείας Ζέρβα έχουν πληρωθεί κοντά 10 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρία, στην ιδιωτική εταιρία χρωστάνε χρήματα και τρέχει από την άνοιξη εργολαβία 4 εκ. ευρώ. Πλήρωσαν έναν σκασμό χρήματα και δεν έχουμε απορριμματοφόρα για να γίνεται σωστά η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτό όταν ο δήμος διαθέτει και μηχανουργείο και τεχνίτες, αλλά για μεγάλο διάστημα τους αφήνουν χωρίς τα απαραίτητα ανταλλακτικά και άλλα υλικά.

-Μέσα στη χρονιά υπογράφτηκε σύμβαση 18 εκ., με εταιρία (σύμπραξη ομίλου Μυτιληναίου με ξένους επιχειρηματίες) για την «αναβάθμιση» του ηλεκτροφωτισμού. Θα αλλάξουν 10 χιλ. φωτιστικά στις κολόνες ηλεκτροφωτισμού. Στη σύμβαση υπάρχει δέσμευση για 5 χρόνων των ανταποδοτικών τελών, για να πληρωθεί η ιδιωτική εταιρία. Στον δήμο της Πάτρας αλλάζουν 15.000 χιλ. φωτιστικά και τοποθετούν led με 3 εκ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά είναι γιατί προμηθεύτηκαν μόνο τα φωτιστικά και τις εργασίες τις κάνουν εργαζόμενοι του δήμου.

-Είναι μύθος ότι τα ανταποδοτικά τέλη χρησιμοποιούνται μόνο και αποκλειστικά για όλες τις δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι διοικήσεις των δήμων μέσο των ανταποδοτικών τελών καλύπτουν τις ανάγκες και άλλων υπηρεσιών. Π.χ. στον δήμο Θεσ/νίκης 100ντάδες εργαζόμενοι που είναι χρεωμένοι και μισθοδοτούνται από την υπηρεσία καθαριότητας εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες, τα οχήματα όλων των υπηρεσιών είναι χρεωμένα στην υπηρεσία καθαριότητας , το ίδιο η συντήρηση και τα καύσιμα τους κ.α. Αυτό γίνεται γιατί οι διοικήσεις των δήμων δεν θέλουν να πάνε κόντρα και συμφωνούν με την πολιτική των κυβερνήσεων, που από το 2010 έχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση των δήμων πάνω από 60%. Για αυτό ξαναφορτώνουν το κόστος στον λαό χαρατσώνοντας τον με βαριά τοπική φορολογία και δεν απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

-Στη διάρκεια της πανδημίας και για ορισμένο χρονικό διάστημα, για να μη χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τους δήμους, δόθηκε η δυνατότητα και επίσημα και «νόμιμα» να χρησιμοποιηθούν τα δημοτικά τέλη για άλλους σκοπούς. Αυτή την περίοδο και με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες, δόθηκαν μεγάλα ποσά των ανταποδοτικών τελών π.χ. για να κατασκευαστούν ποδηλατοδρόμοι που μετά ξηλώθηκαν, για να γίνουν γκισέ στο δημαρχείο και άλλες υπηρεσίες, για προμήθειες όλων των υπηρεσιών κ.α.

-Σύμβαση για την προμήθεια 48 κέντρων ανακύκλωσης, «σπιτάκια ανακύκλωσης», ύψους 18 εκ. ευρώ. Την διαχείριση θα την έχει ιδιωτική εταιρία. Εδώ ο απερχόμενος δήμαρχος μας λέει ότι τα χρήματα θα πληρωθούν μέσο δανείου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και έτσι να είναι, ο δήμαρχος δεν γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη φορολογία του λαού, ο λαός της Θεσ/νίκης δεν πληρώνει φόρους; Να σημειωθεί ότι για τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης μέχρι και η ευρωπαϊκή επιτροπή, που δεν είναι κάποιος κομμουνιστικός όμιλος ή οικολογική οργάνωση, λέει ότι δεν θα συμβάλουν στην ανακύκλωση, επισημαίνει ότι κοστίζουν πανάκριβα και ότι υπόχρεοι για αυτά τα συστήματα είναι οι εταιρίες που παράγουν ή εμπορεύονται ανακυκλώσιμες συσκευασίες και όχι οι δήμοι.

Για τα παραπάνω και για άλλες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες π.χ. τις συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ στο πράσινο, που τις έχουν εγκρίνει όλοι οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί, κουβέντα δεν λέει ο Αγγελούδης. Απλώς φταίει η «κακοδιοίκηση» και όχι το ότι οι δήμοι με τη πολιτική και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων έχουν μετατραπεί σε τροχονόμους εξυπηρέτησης των ιδιωτικών εταιριών.

Οι συνάδελφοι να κλείσουν τα αυτιά τους και σε αυτά που λένε στελέχη του Αγγελούδη και κάποιοι «συνδικαλιστές». Λένε ότι «η αύξηση των δημοτικών τελών θα διασφαλίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων». Να διασφαλίσουν τα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών θέλουν. Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει ο Αγγελούδης. Και πόσο μικρόνοες έχουν τους εργαζόμενους; Δεν γνωρίζουν ότι πολλοί συνάδελφοι είναι κάτοικοι του δήμου και θα πληρώσουν τα νέα χαράτσια; Το ίδιο δεν θα γίνει και σε συναδέλφους που κατοικούν σε άλλους δήμους και θα αυξηθούν και εκεί τα τέλη;

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Αντίθετα μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση για να ανακουφιστεί ο λαός της πόλης. Να αυξηθούν στις μεγάλες εταιρίες, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ κ.α. που εκ των πραγμάτων είναι και οι μεγάλοι παραγωγοί των απορριμμάτων. Συμφέρον των εργαζομένων του δήμου και του λαού της πόλης είναι να διεκδικήσουν, δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά με δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρεις στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία