ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κουτσούμπας: Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε και άλλα εγκλήματα στο μέλλον όπως στα Τέμπη

Ο γ.γ. του ΚΚΕ διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε ως ΚΚΕ και ως ΚΝΕ τον καλύτερό μας εαυτό για να μην ξεχαστεί το έγκλημα» στα Τέμπη

 20/03/2023 22:40

Δ. Κουτσούμπας: Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε και άλλα εγκλήματα στο μέλλον όπως στα Τέμπη
Φωτογραφία αρχείου

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της αποψινής του ομιλίας στην εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Έρευνας Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Έρευνα» αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα δε σημαίνει ότι γνωρίζει κανείς το πότε και πού ακριβώς θα συμβεί. Γνωρίζουμε, όμως, με βεβαιότητα ότι θα συμβεί, όσο η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τον κάθε επενδυτή και για το κράτος των επενδυτών. Όσο τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας αντιμετωπίζονται σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο από τους επενδυτές σαν ένα επιπλέον έξοδο που μάλιστα δεν φέρνει συνήθως άμεσα οικονομικά οφέλη. Αυτή την κατάσταση διαμόρφωσαν και στους σιδηρόδρομους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν στην εποχή μας τα τρένα στα τυφλά, ανεξάρτητα από τα όποια υπαρκτά ανθρώπινα λάθη και αμέλειες» πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε κι άλλα τέτοια εγκλήματα στο μέλλον, τα οποία σήμερα - αλλά και καιρό πριν - προδιαγράφονται. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την κατάσταση στην αντισεισμική θωράκιση σχολείων και κτηρίων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πλοία που εκτελούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και ας το έχουμε πληρώσει τόσες και τόσες φορές, την έλλειψη προληπτικών μέτρων για την πιθανότητα ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε βιομηχανικές περιοχές και πάει λέγοντας».

«Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι να συνεχιστεί, να μαζικοποιηθεί κι άλλο, να αποκτήσει ακόμα πιο ριζοσπαστικούς στόχους ο ελπιδοφόρος αγώνας των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών σε όλη τη χώρα. Όλων αυτών των ανθρώπων που έκαναν τη θλίψη και την οργή διάθεση για να αλλάξει επιτέλους κάτι. Όλων αυτών που απέργησαν, έκλεισαν σχολεία και σχολές, αψήφησαν την τρομοκρατία, την καταστολή και όσους λένε λίγο-πολύ ότι έτσι ενισχύεται η ακροδεξιά - αν είναι δυνατόν... - και ξεχύθηκαν στους δρόμους βροντοφωνάζοντας "ή τα κέρδη τους ή η ζωές μας"» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε:

«Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ως ΚΚΕ και ως ΚΝΕ τον καλύτερό μας εαυτό για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Εκεί και μόνο εκεί θα καταθέσουμε όση δύναμη μας δώσει ο λαός και η νεολαία στις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα, την ώρα που τα κόμματα της αστικής διαχείρισης με μοιρασμένους ρόλους θα προωθούν τα επόμενα βήματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής».

Έρευνα στα πανεπιστήμια με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες

Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «και ο άνθρωπος της επιστημονικής διανοητικής εργασίας μπορεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τον καθημερινό ερευνητικό και διδακτικό μόχθο, να δει τον εαυτό του και τις αγωνίες του, στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στο πώς, δηλαδή, σήμερα θα δημιουργούνται συνθήκες, όροι και προϋποθέσεις για να διευρύνεται, να δυναμώνει η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να αδυνατίζει, να χάνει συμπαραστάτες και πυλώνες, παντού η σιδερένια φτέρνα του καπιταλιστικού συστήματος για να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, οι σπίθες των αγώνων και της ιδεολογικής και επιστημονικής διαπάλης αλλά και μελέτης».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο σύνολο των αλληλένδετων εξελίξεων από την «κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ από τη μία και τη Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη» ως την «ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης» και τη συσσώρευση προβλημάτων τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η εργατική τάξη και στη χώρα μας και διεθνώς δείχνει ότι έχει μέταλλο.

Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει ότι διαμορφώνονται δυνατότητες ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί στα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα. Αναδεικνύει ότι η άρχουσα τάξη δεν είναι παντοδύναμη και η εξουσία της μπορεί να δοκιμαστεί από ρωγμές και κλονισμούς».

Σημείωσε την «ανησυχία των αστικών επιτελείων» από τις «κοινωνικές εκρήξεις, την πιθανή άνοδο του ριζοσπαστισμού, τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων έχοντας στο πλευρό τους ένα πιο δυνατό ΚΚΕ» και πρόσθεσε:

«Τον στόχο αυτής της «κυβερνητικής σταθερότητας», που για τον λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια, υπηρετούν τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΜΕΡΑ 25, ανεξάρτητα από τον τρόπο που την επιδιώκει ο καθένας».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «σενάρια εθνικής αστικής συνεννόησης γράφονται όλο και πιο συχνά με τις διάφορες δηλώσεις επιφανών στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας».

Είπε ότι «αυτό το κοινό πολιτικό έδαφος» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναντάται και υλοποιείται, εδώ και δεκαετίες, και στα ζητήματα της στρατηγικής για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα, καθώς «ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ή της συνθήκης της Μπολόνια, κατά το κοινώς λεγόμενον».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι «αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, ώστε τα πανεπιστημιακά κι ερευνητικά ιδρύματα να παράγουν εμπορική αξία σε άμεση σύνδεση με τις επιχειρήσεις. Σχετίζεται επίσης και με την αποσύνδεση πτυχίου -επαγγέλματος, ώστε να εξυπηρετηθούν οι 4 αρχές του Μάαστριχτ και να "απελευθερωθούν" από τα δεσμά της πρόσβασης στο επάγγελμα με σταθερές σχέσεις εργασίας, οι μελλοντικοί απόφοιτοι στο όνομα της ευελιξίας, της δια βίου μάθησης και περιπλάνησης. Σχετίζεται, τέλος, με την όλο και πιο πιεστική ανάγκη για αυξημένα προσόντα, η οποία προκύπτει από την ίδια την επιστημονική εξέλιξη, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε, λεπτομερώς, στις αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην συνοχή των προγραμμάτων σπουδών, τα οποία βάσει της πολιτικής αυτής «με όρους αγοράς παράγουν «προσοντούχους» διαφόρων κατηγοριών και ταχυτήτων».

Αναφέρθηκε, επίσης και στις αρνητικές συνέπειες για την καθημερινότητα και την εργασία καθηγητών και ερευνητών που απορρέουν από το μοντέλο της «επιτελικής διοίκησης» των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τόνισε ότι η πρόταση το κάλεσμα του ΚΚΕ «διασφαλίζει την ενότητα, τη συνεκτικότητα βάσει των γενικών χαρακτηριστικών μιας σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών και ερευνητών».

Επισήμανε ότι «το πραγματικό καινοτόμο δεν μπορεί να βρεθεί στον ορισμό της καινοτομίας που δίνουν τα think tank της αστικής τάξης και οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ότι, δηλαδή, καινοτομία είναι αυτή που «επιταχύνει τα πρακτικά οφέλη της έρευνας για τις επιχειρήσεις».

«Το πραγματικό νέο είναι, η ανάπτυξη της έρευνας να γίνεται σχεδιασμένα χωρίς τα ιδρύματα να αναζητούν πόρους από την αγορά, με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες και τις υπηρεσίες» συμπλήρωσε.

«Πρόοδος δεν είναι να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, να αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, να διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την ίδια στιγμή, φάρμακα και εμβόλια να κλειδώνονται με πατέντες. Δεν είναι πρόοδος να υπάρχουν αλλεπάλληλες προσφυγικές ροές, να αιματοκυλιούνται ολόκληροι λαοί, να διαλύονται κρίσιμες υποδομές χωρών από βομβαρδισμούς και οι νέοι ερευνητές να σπαταλούν τις δυνάμεις τους, για να αναπτύσσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ανεργία των επιστημόνων και τις χιλιάδες απολύσεις ερευνητών από κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας, είπε ότι «η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το πρόβλημα είναι, ακριβώς, ότι σε αυτό το σύστημα οι άνθρωποι περισσεύουν».

«Πρέπει να τελειώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα με αυτή την σάπια κι άδικη κοινωνία.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μία εξουσία - διακυβέρνηση που δεν θα «βολεύεται» σε μία εναλλαγή αντιλαϊκών κυβερνήσεων - οργάνων των μεγάλων ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των καναλαρχών και των κερδών τους αλλά θα είναι κυβέρνηση μιας εξουσίας πραγματικά για τον λαό, που θα βάζει στο επίκεντρο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής».

Κάλεσε τους επιστήμονες-ερευνητές να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ «για μια έρευνα ενταγμένη στην κοινωνικοποιημένη οικονομία και στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της, με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας».

«Με το ΚΚΕ για να μην χάνεται άλλος χρόνος για την κοινωνική πρόοδο, για το προοδευτικό και καινοτόμο. Για να αφαιρέσουμε τα εμπόδια που θέτει στην Ιστορία το παλιό και ξεπερασμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι υπάρχουν δυνατότητες «επιστήμονες να συμπορευτούν και να στρατευτούν στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης στην οποία η επιστήμη διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο».

«Ως κόμμα, αναλαμβάνουμε εκείνο το σοβαρό μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, ώστε τα Τμήματα της ΚΕ και οι επεξεργασίες τους, να έρθουν πιο κοντά με τις ερευνητικές αναζητήσεις μιας τέτοιας ριζοσπαστικής διανόησης.

'Αλλωστε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ο μαρξισμός είναι επιστήμη, δεν είναι δόγμα, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο "αναπνέει", όταν προσπαθεί να απαντήσει σε νέες προκλήσεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να δοθεί νέα πνοή, συνέχεια και αντοχή στους αγώνες και τις νεανικές αναζητήσεις. Για να εμπνεύσουμε τους σημερινούς και αυριανούς επιστήμονες για να θέσουν τη γνώση τους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Για να έρθει εκείνη η μέρα, ώστε κάθε άνθρωπος να σκέφτεται επιστημονικά και κάθε επιστήμη να σκέφτεται ανθρώπινα.

Ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν. «Για να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη»! Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της αποψινής του ομιλίας στην εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Έρευνας Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Έρευνα» αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα δε σημαίνει ότι γνωρίζει κανείς το πότε και πού ακριβώς θα συμβεί. Γνωρίζουμε, όμως, με βεβαιότητα ότι θα συμβεί, όσο η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους για τον κάθε επενδυτή και για το κράτος των επενδυτών. Όσο τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας αντιμετωπίζονται σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο από τους επενδυτές σαν ένα επιπλέον έξοδο που μάλιστα δεν φέρνει συνήθως άμεσα οικονομικά οφέλη. Αυτή την κατάσταση διαμόρφωσαν και στους σιδηρόδρομους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν στην εποχή μας τα τρένα στα τυφλά, ανεξάρτητα από τα όποια υπαρκτά ανθρώπινα λάθη και αμέλειες» πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε κι άλλα τέτοια εγκλήματα στο μέλλον, τα οποία σήμερα - αλλά και καιρό πριν - προδιαγράφονται. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την κατάσταση στην αντισεισμική θωράκιση σχολείων και κτηρίων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πλοία που εκτελούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και ας το έχουμε πληρώσει τόσες και τόσες φορές, την έλλειψη προληπτικών μέτρων για την πιθανότητα ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε βιομηχανικές περιοχές και πάει λέγοντας».

«Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι να συνεχιστεί, να μαζικοποιηθεί κι άλλο, να αποκτήσει ακόμα πιο ριζοσπαστικούς στόχους ο ελπιδοφόρος αγώνας των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών σε όλη τη χώρα. Όλων αυτών των ανθρώπων που έκαναν τη θλίψη και την οργή διάθεση για να αλλάξει επιτέλους κάτι. Όλων αυτών που απέργησαν, έκλεισαν σχολεία και σχολές, αψήφησαν την τρομοκρατία, την καταστολή και όσους λένε λίγο-πολύ ότι έτσι ενισχύεται η ακροδεξιά - αν είναι δυνατόν... - και ξεχύθηκαν στους δρόμους βροντοφωνάζοντας "ή τα κέρδη τους ή η ζωές μας"» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε:

«Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ως ΚΚΕ και ως ΚΝΕ τον καλύτερό μας εαυτό για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, για να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Εκεί και μόνο εκεί θα καταθέσουμε όση δύναμη μας δώσει ο λαός και η νεολαία στις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα, την ώρα που τα κόμματα της αστικής διαχείρισης με μοιρασμένους ρόλους θα προωθούν τα επόμενα βήματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής».

Έρευνα στα πανεπιστήμια με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες

Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «και ο άνθρωπος της επιστημονικής διανοητικής εργασίας μπορεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τον καθημερινό ερευνητικό και διδακτικό μόχθο, να δει τον εαυτό του και τις αγωνίες του, στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στο πώς, δηλαδή, σήμερα θα δημιουργούνται συνθήκες, όροι και προϋποθέσεις για να διευρύνεται, να δυναμώνει η φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να αδυνατίζει, να χάνει συμπαραστάτες και πυλώνες, παντού η σιδερένια φτέρνα του καπιταλιστικού συστήματος για να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, οι σπίθες των αγώνων και της ιδεολογικής και επιστημονικής διαπάλης αλλά και μελέτης».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο σύνολο των αλληλένδετων εξελίξεων από την «κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ από τη μία και τη Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη» ως την «ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης» και τη συσσώρευση προβλημάτων τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Η εργατική τάξη και στη χώρα μας και διεθνώς δείχνει ότι έχει μέταλλο.

Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει ότι διαμορφώνονται δυνατότητες ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί στα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα. Αναδεικνύει ότι η άρχουσα τάξη δεν είναι παντοδύναμη και η εξουσία της μπορεί να δοκιμαστεί από ρωγμές και κλονισμούς».

Σημείωσε την «ανησυχία των αστικών επιτελείων» από τις «κοινωνικές εκρήξεις, την πιθανή άνοδο του ριζοσπαστισμού, τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων έχοντας στο πλευρό τους ένα πιο δυνατό ΚΚΕ» και πρόσθεσε:

«Τον στόχο αυτής της «κυβερνητικής σταθερότητας», που για τον λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια, υπηρετούν τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΜΕΡΑ 25, ανεξάρτητα από τον τρόπο που την επιδιώκει ο καθένας».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «σενάρια εθνικής αστικής συνεννόησης γράφονται όλο και πιο συχνά με τις διάφορες δηλώσεις επιφανών στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας».

Είπε ότι «αυτό το κοινό πολιτικό έδαφος» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συναντάται και υλοποιείται, εδώ και δεκαετίες, και στα ζητήματα της στρατηγικής για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα, καθώς «ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ή της συνθήκης της Μπολόνια, κατά το κοινώς λεγόμενον».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι «αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, ώστε τα πανεπιστημιακά κι ερευνητικά ιδρύματα να παράγουν εμπορική αξία σε άμεση σύνδεση με τις επιχειρήσεις. Σχετίζεται επίσης και με την αποσύνδεση πτυχίου -επαγγέλματος, ώστε να εξυπηρετηθούν οι 4 αρχές του Μάαστριχτ και να "απελευθερωθούν" από τα δεσμά της πρόσβασης στο επάγγελμα με σταθερές σχέσεις εργασίας, οι μελλοντικοί απόφοιτοι στο όνομα της ευελιξίας, της δια βίου μάθησης και περιπλάνησης. Σχετίζεται, τέλος, με την όλο και πιο πιεστική ανάγκη για αυξημένα προσόντα, η οποία προκύπτει από την ίδια την επιστημονική εξέλιξη, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε, λεπτομερώς, στις αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην συνοχή των προγραμμάτων σπουδών, τα οποία βάσει της πολιτικής αυτής «με όρους αγοράς παράγουν «προσοντούχους» διαφόρων κατηγοριών και ταχυτήτων».

Αναφέρθηκε, επίσης και στις αρνητικές συνέπειες για την καθημερινότητα και την εργασία καθηγητών και ερευνητών που απορρέουν από το μοντέλο της «επιτελικής διοίκησης» των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τόνισε ότι η πρόταση το κάλεσμα του ΚΚΕ «διασφαλίζει την ενότητα, τη συνεκτικότητα βάσει των γενικών χαρακτηριστικών μιας σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών και ερευνητών».

Επισήμανε ότι «το πραγματικό καινοτόμο δεν μπορεί να βρεθεί στον ορισμό της καινοτομίας που δίνουν τα think tank της αστικής τάξης και οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ότι, δηλαδή, καινοτομία είναι αυτή που «επιταχύνει τα πρακτικά οφέλη της έρευνας για τις επιχειρήσεις».

«Το πραγματικό νέο είναι, η ανάπτυξη της έρευνας να γίνεται σχεδιασμένα χωρίς τα ιδρύματα να αναζητούν πόρους από την αγορά, με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες και τις υπηρεσίες» συμπλήρωσε.

«Πρόοδος δεν είναι να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, να αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, να διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες υγείας και την ίδια στιγμή, φάρμακα και εμβόλια να κλειδώνονται με πατέντες. Δεν είναι πρόοδος να υπάρχουν αλλεπάλληλες προσφυγικές ροές, να αιματοκυλιούνται ολόκληροι λαοί, να διαλύονται κρίσιμες υποδομές χωρών από βομβαρδισμούς και οι νέοι ερευνητές να σπαταλούν τις δυνάμεις τους, για να αναπτύσσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ανεργία των επιστημόνων και τις χιλιάδες απολύσεις ερευνητών από κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας, είπε ότι «η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το πρόβλημα είναι, ακριβώς, ότι σε αυτό το σύστημα οι άνθρωποι περισσεύουν».

«Πρέπει να τελειώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα με αυτή την σάπια κι άδικη κοινωνία.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για μία εξουσία - διακυβέρνηση που δεν θα «βολεύεται» σε μία εναλλαγή αντιλαϊκών κυβερνήσεων - οργάνων των μεγάλων ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των καναλαρχών και των κερδών τους αλλά θα είναι κυβέρνηση μιας εξουσίας πραγματικά για τον λαό, που θα βάζει στο επίκεντρο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής».

Κάλεσε τους επιστήμονες-ερευνητές να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ «για μια έρευνα ενταγμένη στην κοινωνικοποιημένη οικονομία και στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της, με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας».

«Με το ΚΚΕ για να μην χάνεται άλλος χρόνος για την κοινωνική πρόοδο, για το προοδευτικό και καινοτόμο. Για να αφαιρέσουμε τα εμπόδια που θέτει στην Ιστορία το παλιό και ξεπερασμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι υπάρχουν δυνατότητες «επιστήμονες να συμπορευτούν και να στρατευτούν στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης στην οποία η επιστήμη διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο».

«Ως κόμμα, αναλαμβάνουμε εκείνο το σοβαρό μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, ώστε τα Τμήματα της ΚΕ και οι επεξεργασίες τους, να έρθουν πιο κοντά με τις ερευνητικές αναζητήσεις μιας τέτοιας ριζοσπαστικής διανόησης.

'Αλλωστε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ο μαρξισμός είναι επιστήμη, δεν είναι δόγμα, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο "αναπνέει", όταν προσπαθεί να απαντήσει σε νέες προκλήσεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να δοθεί νέα πνοή, συνέχεια και αντοχή στους αγώνες και τις νεανικές αναζητήσεις. Για να εμπνεύσουμε τους σημερινούς και αυριανούς επιστήμονες για να θέσουν τη γνώση τους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Για να έρθει εκείνη η μέρα, ώστε κάθε άνθρωπος να σκέφτεται επιστημονικά και κάθε επιστήμη να σκέφτεται ανθρώπινα.

Ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν. «Για να γίνουν τα σκοτάδια λάμψη»! Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία