SUCCESS STORIES

Condito: Στροφή στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (βίντεο)

Mία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα στο κλάδο των τροφίμων

 13/11/2023 11:25

Condito: Στροφή στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (βίντεο)

Της Μπέττυς Κυριακίδου


Τι κοινό έχουν η vegan μαγιονέζα, το κέτσαπ 0% προσθήκη ζάχαρης και η μουστάρδα Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ότι τα πρωτοποριακά αυτά προϊόντα φέρουν την «υπογραφή» της Condito, μιας 100% ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα στο κλάδο των τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει ταυτιστεί με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που εναρμονίζονται με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς και τις νέες και εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, επενδύοντας συνεχώς σε νέες ιδέες και σύγχρονο εξοπλισμό.

Μάλιστα, στρατηγική στόχευση της Condito αποτελεί η ανάπτυξη γευστικών επιλογών για τον καταναλωτή, χωρίς ή/και με μειωμένο ποσοστό ζάχαρης, αλατιού και άλλων συστατικών που επιβαρύνουν την υγεία και συστήνεται η μετριασμένη κατανάλωσή τους. Παράλληλα, στοχεύει σε προϊόντα πλήρως απαλλαγμένα από συντηρητικά ή αλλεργιογόνα όπως το αυγό, η γλουτένη, η σόγια, η λακτόζη κ.ά.

«Σήμερα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της vegan διατροφής και την κατανάλωση plant-based προϊόντων. Ως εκ τούτου, στρατηγική σημασία για την εταιρεία αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του επιτυχημένου brand ‘Condito The Green Line με νέες πρωτοποριακές κατηγορίες και κωδικούς, αλλά και των πιο mainstream κωδικών της Condito πάντα με το βλέμμα επίμονα στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαρκή αναβάθμιση της βιομηχανικής πρακτικής», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Managing & Commercial Director της εταιρείας.

condito2.jpg

Οι «σταθμοί» στην πορεία της Condito

Ημερομηνία σταθμός για την Condito αποτελεί αναμφισβήτητα η ίδρυσή της το 2001 έπειτα από την συγχώνευση των δύο εταιρειών Β.Ε.Κ.Α. του Χρήστου Μωραΐτη και ΜΑ.Β.Α.Τ.Ε. του Παύλου Παπαδόπουλου.

Η ξεχωριστή πορεία των δύο επιχειρηματιών στον κλάδο των τροφίμων είχε αφετηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ το 1979 ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της πρώτης γραμμής παραγωγής κέτσαπ, μουστάρδας και μαγιονέζας, σηματοδοτώντας την έναρξη παραγωγής των συγκεκριμένων αυτών προϊόντων. 

Το επιστέγασμα όμως της εμπορικής τους συνεργασίας ξεκίνησε από την συνένωση των δυνάμεών τους το 1997. Μετά την συγχώνευση και την ίδρυση της Condito το 2001, κύριο αντικείμενο δραστηριοποίησής της έως και σήμερα αποτελεί η παραγωγή προϊόντων κέτσαπ, μουστάρδας, μαγιονέζας, σαλτσών και σαλατών.

condito3.jpg
condito4.jpg

Εννιά χρόνια αργότερα, το 2010, η Condito εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας Ξηροί Καρποί Μακεδονίας κάνοντας ένα βήμα σε νέο πεδίο δραστηριότητας.

Λίγο αργότερα, το 2011 συνεχίζει την επέκταση στην επιχειρηματικότητά της με την ίδρυση και απόκτηση μεριδίου μετοχών στην εταιρεία Gristiren, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτικών αναπληρωμάτων τυριού.

Σημαντική ημερομηνία αποτέλεσε και το 2017, με την δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, την αγορά οικοπέδου 16 στρεμμάτων και την ανέγερση βιομηχανικού κτιρίου 5.000 τ.μ., καθώς και η μετέπειτα επένδυση το 2020 σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, που συντέλεσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, συγκαταλέγοντας την πλέον σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα.

condito5.jpg

Τέλος το 2020 μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της μαγιονέζας χωρίς αυγό -που πρώτη η Condito διέθεσε στην ελληνική αγορά ήδη από το 2018- λάνσαρε το νέο της sub brand «Condito The Green Line», φιλοξενώντας κάτω από την «ομπρέλα» του την παραγωγή προϊόντων χωρίς ζωικά παράγωγα και γλουτένη.

«Σήμερα, το project αυτό αποτελεί ένα πραγματικό success story για την εταιρεία καθώς τα vegan-νηστίσιμα προϊόντα της ‘Condito The Green Line’ κερδίζουν καθημερινά μερίδια στις μεγάλες κατηγορίες της μαγιονέζας, σαλατών, σαλτσών και των φυτικών τυριών στο ελληνικό λιανεμπόριο», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Η υψηλή τεχνογνωσία και η μεγάλη εμπειρία των τόσων δεκαετιών στην αγορά και στην παραγωγή, η συνεχής επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και ο στόχος της εταιρείας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων για όλους, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιτυχίας της.

Σήμερα η ανάπτυξη και η προσφορά καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Condito.

condito6.jpg

Συνεχείς επενδύσεις για εκσυγχρονισμό

Με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στο μέλλον και την εξέλιξη, οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό «όχημα» στην πορεία της Condito. Την τρέχουσα περίοδο αναμένεται έγκριση για την υπαγωγή έργου κτιριακής επέκτασης και μηχανολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και πολύ σύντομα προγραμματίζεται νέα επένδυση μηχανολογικού εξοπλισμού στο πρόγραμμα "Έξυπνη Μεταποίηση", προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

condito7.jpg

Οι εν λόγω επενδύσεις στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Condito και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών της τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, το 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο και με έντονη αυξητική τάση σε σημαντικούς δείκτες. «Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τιμολογιακές προκλήσεις της εποχής που χαρακτήρισε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, σε όρους προμηθειών & επάρκειας α’ υλών, ενέργειας και σωρεία άλλων δομικά σημαντικών παραγόντων, η Condito παρουσίασε σημαντική αύξηση στον όγκο παραγωγής που άγγιξε το 35%, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών της έναντι του 2021», διευκρινίζει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Σημειώνεται ότι η Condito εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 10% του συνολικού τζίρου της. Κύριος άξονας των εξαγωγών αποτελούν τα Βαλκάνια, ενώ διαθέτει σταθερή παρουσία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Αυστραλία. Στόχο αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στη Μέση Ανατολή, καθώς και η καθιέρωση της Condito στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

condito8.jpg

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Από την ίδρυσή της η εταιρεία γνωρίζει ότι η επιτυχία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαδική δουλειά. Εγγυάται την ύπαρξη ηθικών κριτηρίων λειτουργίας, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες, με βασικό γνώμονα τη συνέργειά της με την κοινωνία και τους εργαζομένους.

Η συνεισφορά της Condito στην κοινωνία υλοποιείται μέσα από τη διαρκή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές δράσεις βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ιατρικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και την προσφορά προϊοντικών δωρεών.

Βασικός στόχος της Condito είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της βιομηχανικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές συσκευασίας και ανακύκλωσης, ενώ στρέφεται προς εναλλακτικές μεθόδους παροχής ενέργειας και καυσίμων. Από την ανεύρεση πρώτων και δεύτερων υλών φιλικών προς το περιβάλλον, την παραγωγική διαδικασία έως το τελικό σημείο διάθεσης των προϊόντων, αναλαμβάνει την ευθύνη ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Ως μια εταιρεία με διακριτό οικογενειακό χαρακτήρα, η Condito στηρίζει τους εργαζομένους της και έμπρακτα συνεισφέρει στο καλάθι τους, με εκπτωτικές προσφορές στα παραγόμενα προϊόντα και μηνιαίες/εποχιακές δωροεπιταγές συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, εξασφαλίζει σωστές συνθήκες απασχόλησης και πρότυπα εργασίας, ίσες ευκαιρίες και απέχει από κάθε μορφής διάκριση.


SUCCESS STORY – INTERVIEW

Δείτε τη συνέντευξη του Managing & Commercial Director της εταιρείας κ. Κωνσταντίνου Μωραΐτη, στη δημοσιογράφο Μπέττυ Κυριακίδου, για το success story, τη διαδρομή και τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας CONDITO.









Της Μπέττυς Κυριακίδου


Τι κοινό έχουν η vegan μαγιονέζα, το κέτσαπ 0% προσθήκη ζάχαρης και η μουστάρδα Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι ότι τα πρωτοποριακά αυτά προϊόντα φέρουν την «υπογραφή» της Condito, μιας 100% ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα στο κλάδο των τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει ταυτιστεί με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που εναρμονίζονται με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς και τις νέες και εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, επενδύοντας συνεχώς σε νέες ιδέες και σύγχρονο εξοπλισμό.

Μάλιστα, στρατηγική στόχευση της Condito αποτελεί η ανάπτυξη γευστικών επιλογών για τον καταναλωτή, χωρίς ή/και με μειωμένο ποσοστό ζάχαρης, αλατιού και άλλων συστατικών που επιβαρύνουν την υγεία και συστήνεται η μετριασμένη κατανάλωσή τους. Παράλληλα, στοχεύει σε προϊόντα πλήρως απαλλαγμένα από συντηρητικά ή αλλεργιογόνα όπως το αυγό, η γλουτένη, η σόγια, η λακτόζη κ.ά.

«Σήμερα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της vegan διατροφής και την κατανάλωση plant-based προϊόντων. Ως εκ τούτου, στρατηγική σημασία για την εταιρεία αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του επιτυχημένου brand ‘Condito The Green Line με νέες πρωτοποριακές κατηγορίες και κωδικούς, αλλά και των πιο mainstream κωδικών της Condito πάντα με το βλέμμα επίμονα στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαρκή αναβάθμιση της βιομηχανικής πρακτικής», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Managing & Commercial Director της εταιρείας.

condito2.jpg

Οι «σταθμοί» στην πορεία της Condito

Ημερομηνία σταθμός για την Condito αποτελεί αναμφισβήτητα η ίδρυσή της το 2001 έπειτα από την συγχώνευση των δύο εταιρειών Β.Ε.Κ.Α. του Χρήστου Μωραΐτη και ΜΑ.Β.Α.Τ.Ε. του Παύλου Παπαδόπουλου.

Η ξεχωριστή πορεία των δύο επιχειρηματιών στον κλάδο των τροφίμων είχε αφετηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ το 1979 ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της πρώτης γραμμής παραγωγής κέτσαπ, μουστάρδας και μαγιονέζας, σηματοδοτώντας την έναρξη παραγωγής των συγκεκριμένων αυτών προϊόντων. 

Το επιστέγασμα όμως της εμπορικής τους συνεργασίας ξεκίνησε από την συνένωση των δυνάμεών τους το 1997. Μετά την συγχώνευση και την ίδρυση της Condito το 2001, κύριο αντικείμενο δραστηριοποίησής της έως και σήμερα αποτελεί η παραγωγή προϊόντων κέτσαπ, μουστάρδας, μαγιονέζας, σαλτσών και σαλατών.

condito3.jpg
condito4.jpg

Εννιά χρόνια αργότερα, το 2010, η Condito εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας Ξηροί Καρποί Μακεδονίας κάνοντας ένα βήμα σε νέο πεδίο δραστηριότητας.

Λίγο αργότερα, το 2011 συνεχίζει την επέκταση στην επιχειρηματικότητά της με την ίδρυση και απόκτηση μεριδίου μετοχών στην εταιρεία Gristiren, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτικών αναπληρωμάτων τυριού.

Σημαντική ημερομηνία αποτέλεσε και το 2017, με την δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, την αγορά οικοπέδου 16 στρεμμάτων και την ανέγερση βιομηχανικού κτιρίου 5.000 τ.μ., καθώς και η μετέπειτα επένδυση το 2020 σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, που συντέλεσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, συγκαταλέγοντας την πλέον σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα.

condito5.jpg

Τέλος το 2020 μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της μαγιονέζας χωρίς αυγό -που πρώτη η Condito διέθεσε στην ελληνική αγορά ήδη από το 2018- λάνσαρε το νέο της sub brand «Condito The Green Line», φιλοξενώντας κάτω από την «ομπρέλα» του την παραγωγή προϊόντων χωρίς ζωικά παράγωγα και γλουτένη.

«Σήμερα, το project αυτό αποτελεί ένα πραγματικό success story για την εταιρεία καθώς τα vegan-νηστίσιμα προϊόντα της ‘Condito The Green Line’ κερδίζουν καθημερινά μερίδια στις μεγάλες κατηγορίες της μαγιονέζας, σαλατών, σαλτσών και των φυτικών τυριών στο ελληνικό λιανεμπόριο», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Η υψηλή τεχνογνωσία και η μεγάλη εμπειρία των τόσων δεκαετιών στην αγορά και στην παραγωγή, η συνεχής επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και ο στόχος της εταιρείας να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων για όλους, με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιτυχίας της.

Σήμερα η ανάπτυξη και η προσφορά καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Condito.

condito6.jpg

Συνεχείς επενδύσεις για εκσυγχρονισμό

Με το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στο μέλλον και την εξέλιξη, οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικό «όχημα» στην πορεία της Condito. Την τρέχουσα περίοδο αναμένεται έγκριση για την υπαγωγή έργου κτιριακής επέκτασης και μηχανολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και πολύ σύντομα προγραμματίζεται νέα επένδυση μηχανολογικού εξοπλισμού στο πρόγραμμα "Έξυπνη Μεταποίηση", προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

condito7.jpg

Οι εν λόγω επενδύσεις στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Condito και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών της τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, το 2022 έκλεισε με θετικό πρόσημο και με έντονη αυξητική τάση σε σημαντικούς δείκτες. «Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τιμολογιακές προκλήσεις της εποχής που χαρακτήρισε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, σε όρους προμηθειών & επάρκειας α’ υλών, ενέργειας και σωρεία άλλων δομικά σημαντικών παραγόντων, η Condito παρουσίασε σημαντική αύξηση στον όγκο παραγωγής που άγγιξε το 35%, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ανάπτυξη παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών της έναντι του 2021», διευκρινίζει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Σημειώνεται ότι η Condito εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 10% του συνολικού τζίρου της. Κύριος άξονας των εξαγωγών αποτελούν τα Βαλκάνια, ενώ διαθέτει σταθερή παρουσία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Αυστραλία. Στόχο αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στη Μέση Ανατολή, καθώς και η καθιέρωση της Condito στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

condito8.jpg

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Από την ίδρυσή της η εταιρεία γνωρίζει ότι η επιτυχία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαδική δουλειά. Εγγυάται την ύπαρξη ηθικών κριτηρίων λειτουργίας, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες, με βασικό γνώμονα τη συνέργειά της με την κοινωνία και τους εργαζομένους.

Η συνεισφορά της Condito στην κοινωνία υλοποιείται μέσα από τη διαρκή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές δράσεις βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ιατρικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και την προσφορά προϊοντικών δωρεών.

Βασικός στόχος της Condito είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της βιομηχανικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές συσκευασίας και ανακύκλωσης, ενώ στρέφεται προς εναλλακτικές μεθόδους παροχής ενέργειας και καυσίμων. Από την ανεύρεση πρώτων και δεύτερων υλών φιλικών προς το περιβάλλον, την παραγωγική διαδικασία έως το τελικό σημείο διάθεσης των προϊόντων, αναλαμβάνει την ευθύνη ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Ως μια εταιρεία με διακριτό οικογενειακό χαρακτήρα, η Condito στηρίζει τους εργαζομένους της και έμπρακτα συνεισφέρει στο καλάθι τους, με εκπτωτικές προσφορές στα παραγόμενα προϊόντα και μηνιαίες/εποχιακές δωροεπιταγές συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, εξασφαλίζει σωστές συνθήκες απασχόλησης και πρότυπα εργασίας, ίσες ευκαιρίες και απέχει από κάθε μορφής διάκριση.


SUCCESS STORY – INTERVIEW

Δείτε τη συνέντευξη του Managing & Commercial Director της εταιρείας κ. Κωνσταντίνου Μωραΐτη, στη δημοσιογράφο Μπέττυ Κυριακίδου, για το success story, τη διαδρομή και τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας CONDITO.









ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία