ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χτυπάει ξανά το κουδούνι στα σχολεία - Επιστρέφουν στις τάξεις μαθητές και εκπαιδευτικοί

Πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής - Με ποιες συνθήκες θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία - «Crash test» για το ξεκλείδωμα της χώρας φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων

 11/01/2021 07:10

Χτυπάει ξανά το κουδούνι στα σχολεία - Επιστρέφουν στις τάξεις μαθητές και εκπαιδευτικοί
Φωτογραφία αρχείου

Μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων παίρνουν και πάλι τις θέσεις τους στις τάξεις τους. Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, που «υπαγορεύθηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως είναι λογικό, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). 

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Ανοιχτά παράθυρα ανά 20 λεπτά

Οδηγία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών ανά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.

Τα μέτρα αερισμού, δε, θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο ειδικά στην περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής :

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλησης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Με ποιο κωδικό πηγαίνουμε από Δευτέρα τα παιδιά στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τη βεβαίωση μετακίνησης που είναι απαραίτητη, ισχύει το έντυπο μετακίνησης από την προηγούμενη φορά και θα ισχύει για όλο το σχολικό έτος.

Πέρα από τη βεβαίωση, απαραίτητη είναι και η αποστολή του κωδικού «4» με SMS στο 13033 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την ΓΓ Αναστασία Γκίκα θα επισκεφθούν το πρωί Δημοτικά σχολεία στην Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα. 

Kεραμέως: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι

Καθησυχαστική για το άνοιγμα των σχολείων παρά την παράταση του lockdown και παρά την πανδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία.

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς - όπως είπε - υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω. Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί.

Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κάνουν τηλεκπαίδευση όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Crash test» για το ξεκλείδωμα της χώρας φαίνεται να είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κορονοϊού. Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας.

Εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα υποβλήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε rapid test .

Με ποια επιδημιολογική εικόνα θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά στα σχολεία

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 445 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 144.738 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 52.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5263 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (68.8% άνδρες).

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ειδικοί πάντως, παραμένουν προβληματισμένοι για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από τη μια μεριά υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων. 

Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού από το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα, θα επηρεάσει τη διασπορά του κορονοϊού «λελογισμένα», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής και σοβαρής τήρησης της τηλεργασίας στο επόμενο διάστημα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1 της Κυριακής για το άνοιγμα των σχολικών δομών, σχολίασε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη μείωση της καινούργιας διασποράς ειδικά με τους γονείς γύρω από τα σχολεία». Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να εξελιχθεί «ομαλά» υπό την προϋπόθεση τήρηση των μέτρων.

Σχολιάζοντας την αναμενόμενη εκ νέου αυξημένη εξάπλωση του ιού, είπε: «Αν είναι λελογισμένη μπορεί να είναι και διαχειρίσιμη». Όπως εκτίμησε, τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα πάνω από 950 κρούσματα ημερησίως, ενώ για τη δύσκολη εξίσωση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του λιανεμπορίου μαζί με γυμνάσια και λύκεια στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε: «Είναι κάτι που θα θέλαμε όλοι, είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και να μην έχουμε σημαντική αύξηση τον Φεβρουάριο».

«Βλέπω μια υψηλού ρίσκου κίνηση τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι επιπτώσεις από τη χαλάρωση των γιορτών, για αυτό θα το ήθελα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων.

Φοβάμαι μήπως η κινητικότητα ευνοήσει το άνοιξε κλείσε και αυτό δεν είναι καλό. Θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη να άνοιγαν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, να είχαμε ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση», είπε μιλώντας στο OPEN o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Με μια φράση που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κρατάει αποστάσεις από την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και - συγκριτικά- τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της αγοράς.

"Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η Τηλεκπαίδευση" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας επίσης OPEN ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος δεν υποστηρίζει το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη στιγμή, είπε ότι αυτό που έχει σημασία αύριο (σ.σ. ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία) είναι η έναρξη να γίνει με ασφάλεια.

Πολύ σημαντικό ρόλο, κατά τον ίδιο, θα παίξουν οι γονείς. "Να μην δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία δικής τους κοινωνικοποίησης" είπε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί για τα παιδιά που παρουσιάζουν το παραμικρό σύμπτωμα τα οποία δεν θα πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο και να αναζητούν άμεσα βοήθεια παιδιάτρου.

"Το κρυολόγημα που η μαμά παραδοσιακά αντιμετώπιζε και περνούσε σε δύο μέρες χωρίς τη συμβουλή γιατρού, τώρα θα πρέπει να τον συμβουλευτεί άμεσα ακόμα και για ασήμαντο σύμπτωμα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης ο κ., Εξαδάκτυλος είπε ότι αν είναι ασφαλές το περιβάλλον, όλα πρέπει να ανοίξουν κι αυτό εξαρτάται απο τη μικρή διασπορά του ιού στην κοινωνία και την άρση της η ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ.

«Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά – το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων είναι οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική, αφού ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση της ευδαιμονίας που όλα είναι πίσω μας. Κάνουμε διστακτικά βήματα όπου είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ' λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων παίρνουν και πάλι τις θέσεις τους στις τάξεις τους. Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, που «υπαγορεύθηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως είναι λογικό, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). 

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Ανοιχτά παράθυρα ανά 20 λεπτά

Οδηγία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών ανά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.

Τα μέτρα αερισμού, δε, θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο ειδικά στην περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής :

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλησης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Με ποιο κωδικό πηγαίνουμε από Δευτέρα τα παιδιά στα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τη βεβαίωση μετακίνησης που είναι απαραίτητη, ισχύει το έντυπο μετακίνησης από την προηγούμενη φορά και θα ισχύει για όλο το σχολικό έτος.

Πέρα από τη βεβαίωση, απαραίτητη είναι και η αποστολή του κωδικού «4» με SMS στο 13033 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την ΓΓ Αναστασία Γκίκα θα επισκεφθούν το πρωί Δημοτικά σχολεία στην Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα. 

Kεραμέως: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι

Καθησυχαστική για το άνοιγμα των σχολείων παρά την παράταση του lockdown και παρά την πανδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία.

«Είμαστε απόλυτα έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς - όπως είπε - υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω. Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί.

Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κάνουν τηλεκπαίδευση όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Crash test» για το ξεκλείδωμα της χώρας φαίνεται να είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κορονοϊού. Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας.

Εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα υποβλήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε rapid test .

Με ποια επιδημιολογική εικόνα θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά στα σχολεία

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 445 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 144.738 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 52.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5263 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (68.8% άνδρες).

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ειδικοί πάντως, παραμένουν προβληματισμένοι για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από τη μια μεριά υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων. 

Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού από το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα, θα επηρεάσει τη διασπορά του κορονοϊού «λελογισμένα», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής και σοβαρής τήρησης της τηλεργασίας στο επόμενο διάστημα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1 της Κυριακής για το άνοιγμα των σχολικών δομών, σχολίασε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη μείωση της καινούργιας διασποράς ειδικά με τους γονείς γύρω από τα σχολεία». Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να εξελιχθεί «ομαλά» υπό την προϋπόθεση τήρηση των μέτρων.

Σχολιάζοντας την αναμενόμενη εκ νέου αυξημένη εξάπλωση του ιού, είπε: «Αν είναι λελογισμένη μπορεί να είναι και διαχειρίσιμη». Όπως εκτίμησε, τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα πάνω από 950 κρούσματα ημερησίως, ενώ για τη δύσκολη εξίσωση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του λιανεμπορίου μαζί με γυμνάσια και λύκεια στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε: «Είναι κάτι που θα θέλαμε όλοι, είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και να μην έχουμε σημαντική αύξηση τον Φεβρουάριο».

«Βλέπω μια υψηλού ρίσκου κίνηση τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι επιπτώσεις από τη χαλάρωση των γιορτών, για αυτό θα το ήθελα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων.

Φοβάμαι μήπως η κινητικότητα ευνοήσει το άνοιξε κλείσε και αυτό δεν είναι καλό. Θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη να άνοιγαν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, να είχαμε ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση», είπε μιλώντας στο OPEN o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Με μια φράση που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κρατάει αποστάσεις από την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και - συγκριτικά- τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της αγοράς.

"Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η Τηλεκπαίδευση" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας επίσης OPEN ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος δεν υποστηρίζει το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη στιγμή, είπε ότι αυτό που έχει σημασία αύριο (σ.σ. ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία) είναι η έναρξη να γίνει με ασφάλεια.

Πολύ σημαντικό ρόλο, κατά τον ίδιο, θα παίξουν οι γονείς. "Να μην δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία δικής τους κοινωνικοποίησης" είπε και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί για τα παιδιά που παρουσιάζουν το παραμικρό σύμπτωμα τα οποία δεν θα πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο και να αναζητούν άμεσα βοήθεια παιδιάτρου.

"Το κρυολόγημα που η μαμά παραδοσιακά αντιμετώπιζε και περνούσε σε δύο μέρες χωρίς τη συμβουλή γιατρού, τώρα θα πρέπει να τον συμβουλευτεί άμεσα ακόμα και για ασήμαντο σύμπτωμα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης ο κ., Εξαδάκτυλος είπε ότι αν είναι ασφαλές το περιβάλλον, όλα πρέπει να ανοίξουν κι αυτό εξαρτάται απο τη μικρή διασπορά του ιού στην κοινωνία και την άρση της η ασφυκτικής πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ.

«Δεν είπε κανείς ότι πρέπει να καθόμαστε σε αυτή τη μίζερη κατάσταση, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα δεδομένα που θα πρέπει να δείχνουν μικρή διασπορά του ιού στην κοινότητα και να αρθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε. Είναι η πρώτη φορά – το Σάββατο- που εντοπίζεται μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, το οποίο είναι παρήγορο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πάντως, ανασταλτικός παράγοντας για το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων είναι οι «κόκκινες περιοχές» στην Αττική, αφού ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε. «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση της ευδαιμονίας που όλα είναι πίσω μας. Κάνουμε διστακτικά βήματα όπου είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ' λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία