ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ρόκος στη «ΜτΚ»: Να διεκδικήσουμε μαζί όσα μας αξίζουν

«Για να επέλθει η αλλαγή που θέλει κανείς να δει στον κόσμο, χρειάζεται μία ανθρωποκεντρική σκέψη με πυλώνες τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισε να πολιτευτεί»

 16/05/2023 07:00

Χρήστος Ρόκος στη «ΜτΚ»: Να διεκδικήσουμε μαζί όσα μας αξίζουν

Σοφία Χριστοφορίδου

Για να επέλθει η αλλαγή που θέλει κανείς να δει στον κόσμο, χρειάζεται μία ανθρωποκεντρική σκέψη με πυλώνες τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισε να πολιτευτεί ο Χρήστος Ρόκος.

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, με MSc στην Ιατρική Έρευνα, και απόφοιτος Νομικής Παν. Λονδίνου ο κ. Ρόκος είναι ενεργός και στο επιχειρείν, στην οικογενειακή επιχείρηση. Υγεία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι οι τομείς που πρωτίστως τον απασχολούν. Όπως λέει η διακυβέρνηση της ΝΔ μας απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι υπηρετεί την πολιτική στόχευση της αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Ποιο είναι το μείζον δίλημμα σε αυτές τις εκλογές; Είναι κρίσιμη αυτή η εκλογική αναμέτρηση ή όλα θα κριθούν στην επόμενη;

Το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών συνοψίζεται στο αν η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να βιώνει την αισχροκέρδεια και τη διαρκή απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών ή θα προχωρήσει μπροστά με την εφαρμογή «δικαιοσύνης παντού». Η διακυβέρνηση της ΝΔ μας απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι υπηρετεί την πολιτική στόχευση της αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και εκλεκτών και την εγκληματική αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους. Στη δική μας ανάγνωση υπάρχει μία εκλογική αναμέτρηση, αυτή της 21ης Μαΐου. Η απλή αναλογική συνιστά το εκλογικό σύστημα που εκφράζει την πεμπτουσία της δημοκρατίας με τον πλέον δίκαιο τρόπο, χωρίς να αλλοιώνει τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης και πυλώνας στον αξιακό μας κώδικα είναι η ουσιαστική υπεράσπισή της. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία. Σκοπός μας, η επίτευξη ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού συνόλου που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από ιδεοληπτικές και αδιέξοδες στρατηγικές.

Για ποιους λόγους καλείτε τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το πρόγραμμα που διαθέτουμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών, που έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, παρά τις εξαγγελθείσες κυβερνητικές δεσμεύσεις της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Το σχέδιό μας διαρθρώνεται αφενός στις άμεσες παρεμβάσεις των πρώτων 50 ημερών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αφετέρου στις παρεμβάσεις σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τις εκτεταμένες ανισότητες και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, να ενδυναμώσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η νεοφυής επιχειρηματικότητα. Αξιακά, νιώθουμε βαθιά την αίσθηση του καθήκοντος να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, σε ποιοτικές σπουδές, στην αξιοπρεπή διαβίωση με ιδιαίτερη μέριμνα στις συντάξεις και στην υγεία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά το πρόγραμμά μας χωρίς τις πιέσεις από την Τρόικα, όπως την περίοδο 2015-2019.

Είστε ένας νέος επιστήμονας και επιχειρηματίας, με πολυσχιδή δράση σε διαφορετικά πεδία. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Η πολιτική και η άσκησή της είναι ζήτημα προσώπων διατεθειμένων να συνδιαλεχθούν, να αντικρίσουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την επίλυσή τους. Ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για την πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Έτσι, το 2019 εντάχθηκα επίσημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έκτοτε είμαι ενεργό στέλεχος, μετέχοντας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης, όπως και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Για να επέλθει η αλλαγή που θέλει κανείς να δει στον κόσμο, αξιολογώ πως χρειάζεται μια ανθρωποκεντρική σκέψη με πυλώνες τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Σκοπός και καθήκον μου είναι η μέγιστη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, όπως έχω μάθει ασκώντας το λειτούργημα της ιατρικής, ενώ παράλληλα θεωρώ πως είναι ευθύνη μου να ανταποδώσω στην κοινωνία όσα μου έχει προσφέρει.

Ως γιατρός μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δοκιμάστηκε την περίοδο της πανδημίας. Εσείς τι εικόνα σχηματίσατε από τις επαφές σας με τους εργαζόμενους και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, ίσως με τον πιο βίαιο τρόπο, όλα τα προβλήματα, που καθιστούν δυσλειτουργικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η προσωπική μου προσλαμβάνουσα δεν διαφέρει από την ανάγνωση κάθε πολίτη, ο οποίος διαπιστώνει ότι το εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό, που με αυτοθυσία υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα, είναι ανεπαρκές. Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και να εγκαταλειφθεί κάθε συζήτηση για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Το ποσοστό των δαπανών για την υγεία επί του προϋπολογισμού είναι ανάγκη να φτάσει τον μέσο όρο των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ και την ερχόμενη τετραετία να γίνουν προσλήψεις τουλάχιστον 15.000 υγειονομικών, για να λειτουργούν με στοιχειώδη επάρκεια οι υπάρχουσες δομές υγείας. Θεωρώ επίσης αναγκαία την αύξηση των μισθολογίων του υγειονομικού προσωπικού, όπως και την ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα ανωτέρω συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, που οφείλουμε να ιεραρχήσουμε για τη δόμηση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα δύναται να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα με την ιδιότητα του γιατρού είστε ενεργός και στο επιχειρείν. Η ΝΔ είχε κάνει προμετωπίδα της τη στήριξη της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν. Πώς κρίνετε το κυβερνητικό της έργο και τι θα αλλάξει αν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Το γεγονός ότι η ΝΔ είχε αναπτύξει στο επίκεντρο της πολιτικής της ρητορικής τη στήριξη της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν, φαντάζει σήμερα τουλάχιστον υποκριτικό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που συνιστούν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα μας σήμερα, έμειναν αβοήθητες μπροστά στην πληθωριστική κρίση και την ακρίβεια, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τις ύστερες επιπτώσεις των lockdown. Αντιθέτως, παρέμειναν αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με την χρεοκοπία. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά μόλις το 6,5% των ΜμΕ, ενώ το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Ο φαύλος κύκλος δεν σταματά εκεί, αφού η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και οι αυξήσεις στα προϊόντα αποθαρρύνουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι σταθερά υψηλοί ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση οδηγώντας μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στο να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όλα αυτά αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στα κλεισίματα επιχειρήσεων, στις αναγκαστικές μεταβιβάσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και σε πτώσεις του τζίρου χωρίς σταματημό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ενέργειας- καυσίμων και να εφαρμοστεί το τρίπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών». Με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, καθορισμό πλαφόν στις τελικές τιμές ενέργειας και καυσίμων, ενώ για να δοθεί πνοή στην επιχειρηματικότητα επιδιώκουμε υψηλότερη επιδότηση των επιχειρήσεων για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Για ποιους λόγους καλείτε τους πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης να σας εμπιστευτούν; Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνετε απέναντι στους πολίτες;

Οι έντονες εικόνες που έχω αποκομίσει από τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, μου δίνουν κίνητρο να προσφέρω σε μία κοινωνία, η οποία αγωνιά για το μέλλον της και αναζητά λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της έλλειψης δικαιοσύνης.

Η Θεσσαλονίκη μας βίωσε την πανδημία με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και νοσηλειών και είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι απαιτούνται καλύτερες δομές υγείας που θα στελεχώνονται από επαρκές και πλήρως καταρτισμένο υγειονομικό προσωπικό. Η πόλη χρειάζεται περιβαλλοντική άνθηση και αειφόρο ανάπτυξη καθιστώντας την ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης μονόδρομο, στην στοχοθεσία να καταστεί πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «το κέντρο» της είναι η επιχειρηματικότητα. 

Οφείλουμε να τη στηρίξουμε, απαλλάσσοντάς την από τα βάρη που αντιμετωπίζει, καταργώντας μεν το τέλος επιτηδεύματος, ρυθμίζοντας δε τα χρέη των επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην κατανομή του πλούτου, χωρίς να αποκλείονται αυτοί που τον παράγουν. Για αυτό καλώ τους συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί όσα μας αξίζουν.

*Δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα για τις Εθνικές Εκλογές της "ΜτΚ" στις 14.05.2023

Για να επέλθει η αλλαγή που θέλει κανείς να δει στον κόσμο, χρειάζεται μία ανθρωποκεντρική σκέψη με πυλώνες τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισε να πολιτευτεί ο Χρήστος Ρόκος.

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, με MSc στην Ιατρική Έρευνα, και απόφοιτος Νομικής Παν. Λονδίνου ο κ. Ρόκος είναι ενεργός και στο επιχειρείν, στην οικογενειακή επιχείρηση. Υγεία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι οι τομείς που πρωτίστως τον απασχολούν. Όπως λέει η διακυβέρνηση της ΝΔ μας απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι υπηρετεί την πολιτική στόχευση της αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Ποιο είναι το μείζον δίλημμα σε αυτές τις εκλογές; Είναι κρίσιμη αυτή η εκλογική αναμέτρηση ή όλα θα κριθούν στην επόμενη;

Το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών συνοψίζεται στο αν η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να βιώνει την αισχροκέρδεια και τη διαρκή απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών ή θα προχωρήσει μπροστά με την εφαρμογή «δικαιοσύνης παντού». Η διακυβέρνηση της ΝΔ μας απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι υπηρετεί την πολιτική στόχευση της αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και εκλεκτών και την εγκληματική αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους. Στη δική μας ανάγνωση υπάρχει μία εκλογική αναμέτρηση, αυτή της 21ης Μαΐου. Η απλή αναλογική συνιστά το εκλογικό σύστημα που εκφράζει την πεμπτουσία της δημοκρατίας με τον πλέον δίκαιο τρόπο, χωρίς να αλλοιώνει τη λαϊκή ετυμηγορία της κάλπης και πυλώνας στον αξιακό μας κώδικα είναι η ουσιαστική υπεράσπισή της. Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία. Σκοπός μας, η επίτευξη ενός δημοκρατικού και αποτελεσματικού συνόλου που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από ιδεοληπτικές και αδιέξοδες στρατηγικές.

Για ποιους λόγους καλείτε τους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το πρόγραμμα που διαθέτουμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών, που έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, παρά τις εξαγγελθείσες κυβερνητικές δεσμεύσεις της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Το σχέδιό μας διαρθρώνεται αφενός στις άμεσες παρεμβάσεις των πρώτων 50 ημερών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αφετέρου στις παρεμβάσεις σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τις εκτεταμένες ανισότητες και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, να ενδυναμώσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η νεοφυής επιχειρηματικότητα. Αξιακά, νιώθουμε βαθιά την αίσθηση του καθήκοντος να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, σε ποιοτικές σπουδές, στην αξιοπρεπή διαβίωση με ιδιαίτερη μέριμνα στις συντάξεις και στην υγεία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά το πρόγραμμά μας χωρίς τις πιέσεις από την Τρόικα, όπως την περίοδο 2015-2019.

Είστε ένας νέος επιστήμονας και επιχειρηματίας, με πολυσχιδή δράση σε διαφορετικά πεδία. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Η πολιτική και η άσκησή της είναι ζήτημα προσώπων διατεθειμένων να συνδιαλεχθούν, να αντικρίσουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την επίλυσή τους. Ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για την πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Έτσι, το 2019 εντάχθηκα επίσημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έκτοτε είμαι ενεργό στέλεχος, μετέχοντας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης, όπως και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Για να επέλθει η αλλαγή που θέλει κανείς να δει στον κόσμο, αξιολογώ πως χρειάζεται μια ανθρωποκεντρική σκέψη με πυλώνες τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Σκοπός και καθήκον μου είναι η μέγιστη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, όπως έχω μάθει ασκώντας το λειτούργημα της ιατρικής, ενώ παράλληλα θεωρώ πως είναι ευθύνη μου να ανταποδώσω στην κοινωνία όσα μου έχει προσφέρει.

Ως γιατρός μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δοκιμάστηκε την περίοδο της πανδημίας. Εσείς τι εικόνα σχηματίσατε από τις επαφές σας με τους εργαζόμενους και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, ίσως με τον πιο βίαιο τρόπο, όλα τα προβλήματα, που καθιστούν δυσλειτουργικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η προσωπική μου προσλαμβάνουσα δεν διαφέρει από την ανάγνωση κάθε πολίτη, ο οποίος διαπιστώνει ότι το εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό, που με αυτοθυσία υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα, είναι ανεπαρκές. Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και να εγκαταλειφθεί κάθε συζήτηση για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Το ποσοστό των δαπανών για την υγεία επί του προϋπολογισμού είναι ανάγκη να φτάσει τον μέσο όρο των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ και την ερχόμενη τετραετία να γίνουν προσλήψεις τουλάχιστον 15.000 υγειονομικών, για να λειτουργούν με στοιχειώδη επάρκεια οι υπάρχουσες δομές υγείας. Θεωρώ επίσης αναγκαία την αύξηση των μισθολογίων του υγειονομικού προσωπικού, όπως και την ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα ανωτέρω συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, που οφείλουμε να ιεραρχήσουμε για τη δόμηση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα δύναται να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα με την ιδιότητα του γιατρού είστε ενεργός και στο επιχειρείν. Η ΝΔ είχε κάνει προμετωπίδα της τη στήριξη της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν. Πώς κρίνετε το κυβερνητικό της έργο και τι θα αλλάξει αν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Το γεγονός ότι η ΝΔ είχε αναπτύξει στο επίκεντρο της πολιτικής της ρητορικής τη στήριξη της μεσαίας τάξης και του επιχειρείν, φαντάζει σήμερα τουλάχιστον υποκριτικό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που συνιστούν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα μας σήμερα, έμειναν αβοήθητες μπροστά στην πληθωριστική κρίση και την ακρίβεια, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τις ύστερες επιπτώσεις των lockdown. Αντιθέτως, παρέμειναν αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με την χρεοκοπία. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά μόλις το 6,5% των ΜμΕ, ενώ το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Ο φαύλος κύκλος δεν σταματά εκεί, αφού η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και οι αυξήσεις στα προϊόντα αποθαρρύνουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι σταθερά υψηλοί ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση οδηγώντας μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στο να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όλα αυτά αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στα κλεισίματα επιχειρήσεων, στις αναγκαστικές μεταβιβάσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και σε πτώσεις του τζίρου χωρίς σταματημό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα μοντέλο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ενέργειας- καυσίμων και να εφαρμοστεί το τρίπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών». Με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, καθορισμό πλαφόν στις τελικές τιμές ενέργειας και καυσίμων, ενώ για να δοθεί πνοή στην επιχειρηματικότητα επιδιώκουμε υψηλότερη επιδότηση των επιχειρήσεων για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Για ποιους λόγους καλείτε τους πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης να σας εμπιστευτούν; Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνετε απέναντι στους πολίτες;

Οι έντονες εικόνες που έχω αποκομίσει από τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, μου δίνουν κίνητρο να προσφέρω σε μία κοινωνία, η οποία αγωνιά για το μέλλον της και αναζητά λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της έλλειψης δικαιοσύνης.

Η Θεσσαλονίκη μας βίωσε την πανδημία με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και νοσηλειών και είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι απαιτούνται καλύτερες δομές υγείας που θα στελεχώνονται από επαρκές και πλήρως καταρτισμένο υγειονομικό προσωπικό. Η πόλη χρειάζεται περιβαλλοντική άνθηση και αειφόρο ανάπτυξη καθιστώντας την ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης μονόδρομο, στην στοχοθεσία να καταστεί πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «το κέντρο» της είναι η επιχειρηματικότητα. 

Οφείλουμε να τη στηρίξουμε, απαλλάσσοντάς την από τα βάρη που αντιμετωπίζει, καταργώντας μεν το τέλος επιτηδεύματος, ρυθμίζοντας δε τα χρέη των επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην κατανομή του πλούτου, χωρίς να αποκλείονται αυτοί που τον παράγουν. Για αυτό καλώ τους συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί όσα μας αξίζουν.

*Δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα για τις Εθνικές Εκλογές της "ΜτΚ" στις 14.05.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία