ΠΑΙΔΕΙΑ

Χαρτογραφώντας το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Ρεπορτάζ της «ΜτΚ» για τις σχολές, τα τμήματα, τις αντιδράσεις και τις αλλαγές που έρχονται με το νέο μεγάλο πανεπιστήμιο που δημιουργείται μετά τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας)

 19/02/2019 07:00

Χαρτογραφώντας το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Έλενα Αποστολίδου

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο δημιουργείται από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

Πρυτάνεις μελετούν τις «ασάφειες που υπάρχουν σε κάποια θέματα» που θα χρειαστούν αλλαγές, ενώ φοιτητές έχουν υποβάλει τις δικές τους ενστάσεις. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε με συναδέλφους από τμήματα και μελετάμε το νομοσχέδιο. Είναι νωρίς, αλλά θα έλεγα πως σε μια γενική εικόνα φαίνεται ικανοποιητικό το νομοσχέδιο, υπάρχουν βέβαια κάποιες ασάφειες, τις οποίες μελετάμε» δηλώνει ο Παναγιώτης Τζιώνας, πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Εξετάζουμε μήπως κάνουμε κάποιες τροπολογίες για διαδικαστικά θέματα, όλα τα άλλα είναι θέματα της διοικούσας επιτροπής» τονίζει ο Δημήτρης Μπαντέκας, πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι σχολές και η μετάβαση στο νέο σχήμα

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αποτελείται από εφτά σχολές, οι τρεις εκ των οποίων έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη (Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας), δυο στις Σέρρες (Μηχανικών, Σπουδών Σχεδιασμού), μία στην Καβάλα (Θετικών Επιστημών) και μία στη Δράμα (Γεωτεχνικών Επιστημών). Η λειτουργία των σχολών θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 και η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και των αλλαγών που θα γίνουν, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, όπου και θα κατατεθεί προς ψήφιση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πάψουν να ισχύουν τα παλιά ιδρύματα και θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδρύματος, το οποίο και θα βρίσκεται στα μηχανογραφικά δελτία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν φαίνεται πως προκύπτουν ακριβώς πάνω σε αυτήν την περίοδο της αλλαγής και αφορά τη λειτουργία του νέου σχήματος τη μεταβατική περίοδο. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Χασάπης, πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, «είμαστε σύμφωνοι σε γενικές γραμμές με αυτά που προτείνει το νομοσχέδιο, εκεί που θα χρειαστούν συζητήσεις -και εκ των πραγμάτων είναι έξω από το πλαίσιο του νομοσχεδίου- είναι η δημιουργία του νέου οργανισμού, δηλαδή, τι θα προβλέπει για το διοικητικό προσωπικό, τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα τις στελεχώνουν, αλλά και πού θα υπάρχουν αυτές οι θέσεις. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτομάτως δεν υφίστανται οι διοικήσεις στις επιμέρους πόλεις, θα πρέπει δηλαδή η παλιά διοικούσα, μέχρι να ενεργοποιηθεί η καινούργια, να δει τι προβλήματα υπάρχουν αλλά και ποιος υπογράφει τι. 

Θα πρέπει αυτή η περίοδος να είναι σύντομη, ενώ το υπουργείο θα πρέπει να είναι ‘γαλαντόμο’ και να διαθέσει θέσεις μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο και πολύπλοκο ίδρυμα να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, γιατί εκτείνεται χωρικά σε πολύ μεγάλη περιοχή».

Αντιδράσεις από φοιτητές

Φοιτητές του τμήματος της Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και καιρό δίνουν το δικό τους αγώνα, ζητώντας να μην καταργηθεί η ειδικότητά τους, είδαν έκπληκτοι πως στο νομοσχέδιο απλώς «εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος». 

Όπως εξηγεί η Κυριακή, πρόεδρος των φοιτητών του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «έχουμε ξεκινήσει να καταθέτουμε τα σχόλιά μας στο περιθώριο της διαβούλευσης, ζητώντας να διατηρηθεί η κατεύθυνση σπουδών μας, όπως έγινε στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». 

Οι φοιτητές έχουν φτιάξει ένα βίντεο, το οποίο και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, θέλοντας να ενημερώσουν τους πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες «στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα οργανώσουμε εθελοντική αιμοδοσία, για να περάσουμε το μήνυμα ότι δίνουμε αίμα, για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά και να σώσουμε το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, γιατί δυστυχώς, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που έχουμε κάνει, ο υπουργός δεν μας έχει δώσει κάποια απάντηση».

«Υπάρχει μια ασάφεια ότι ο καθηγητής του τμήματος της Αισθητικής πηγαίνει στο νέο τμήμα που δημιουργείται, αλλά δεν διευκρινίζεται για τους φοιτητές», δηλώνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στο ΤΕΙ Καβάλας, όπου φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βλέπουν το τμήμα τους να καταργείται. «Καταργείται αυτό το τμήμα καθώς και εκείνο του Πετρελαίου, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Τα παιδιά θα πάνε σε άλλα τμήματα του νέου ιδρύματος, που είναι συναφούς αντικειμένου και δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα» τονίζει ο κ. Μπαντέκας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι παλαιότεροι απόφοιτοι τμημάτων, που θα καταργηθούν. Όπως εξηγεί ο κ. Χασάπης, καθημερινά παλιοί φοιτητές απευθύνονται στην πρυτανεία του ΤΕΙ Σερρών, ζητώντας να μάθουν για τα δικά τους πτυχία. 

«Ρωτούν τι θα γίνει με τα παλιά πτυχία που αναγράφουν ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και σε περίπτωση που θέλουν να βγουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να δουν το ίδρυμα που αποφοίτησαν. Φοβούνται μήπως απαξιωθούν τα πτυχία τους. Παράλληλα, ένα δεύτερο ερώτημα που δεχόμαστε από τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν και κοντεύουν να τελειώσουν είναι αν αξίζει τον κόπο να καθυστερήσουν τη λήψη πτυχίου» δηλώνει ο κ. Μπαντέκας. «Για τους παλιούς φοιτητές είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Τζιώνας.

Το παλιό και το νέο πανεπιστήμιο

Το μέχρι πρότινος Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μετονομάζεται σε Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητής Γιώργος Στάμου στη «ΜτΚ», «οι αλλαγές είναι σαφείς και εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο πια και διοικείται με τις δοσμένες δομές διοίκησης των πανεπιστημίων. 

Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές. Από την άλλη πλευρά διατηρεί τα προνόμια που είχε, δηλαδή, τα αγγλόφωνα προγράμματά του, ενώ συνεχίζει να δέχεται φοιτητές με τη διαδικασία που προέβλεπε εκτός μηχανογραφικού δελτίου.

Παράλληλα, διατηρεί όλα τα προνόμια που είχε και επιπλέον μπορεί να επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές τρίτων χωρών ή συμμετοχή των ελλήνων φοιτητών και της ευρωπαϊκής ένωσης, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όπως γίνεται με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος». Όπως εξηγεί ο κ. Στάμου, «διατηρείται η διδασκαλία εξ αποστάσεως καθώς και το νομικό καθεστώς, ενώ αλλάζουν οι σχολές και από τρεις γίνονται δυο, δηλαδή ολοκληρώνονται πια οι ίδιες».

Οι σχολές

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών ιδρύονται δυο τμήματα: α) το τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών (νέα σχολή που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης και Νομικών Σπουδών) και β) το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εντάσσεται στη σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ μέσα στο συγκεκριμένο τμήμα ιδρύεται πρόγραμμα Σπουδών Μηχανικών Πετρελαίου στην αγγλική γλώσσα.

«Η συμβολή του παλιού Διεθνούς Πανεπιστημίου στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι σημαντική. Το νυν Διεθνές έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, στα οποία θα στηριχθεί όλο το εγχείρημα. Όπως για παράδειγμα η αξιόπιστη και αποτελεσματική οικονομική οργάνωση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομική οργάνωση όλου του νέου πανεπιστημίου, η εξαιρετική διαχείριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι ποιοτικές μέθοδοι εξ αποστάσεως σε όλα τα προγράμματα σπουδών, με βάση τα οποία θα οργανωθούν τα αντίστοιχα προγράμματα όλου του πανεπιστημίου» εξηγεί ο κ. Στάμου.

Τα ερευνητικά κέντρα

Στα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που θα προκύψει από τις συνενώσεις των τριών ΤΕΙ, ορίζεται η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και ενός Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης αντίστοιχα. Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο θα αποτελείται από οκτώ ινστιτούτα, που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες, και θα συνεργάζεται ερευνητικά με άλλα ιδρύματα. «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί ένα πρωτότυπο κέντρο, που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και θα μελετά τις παιδαγωγικές μεθόδους στην ανώτατη εκπαίδευση και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Στάμου.

Κόντρα Μπουτάρη – Γαβρόγλου

Από τη συζήτηση για τη νέα φυσιογνωμία του Διεθνούς Πανεπιστημίου δεν θα μπορούσε να λείπει και η κόντρα που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή τη δήλωση του κ. Μπουτάρη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο οποίος είπε ότι «μόνο πρόοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί η διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός καταξιωμένου διεθνώς ιδρύματος, προσθέτοντας τμήματα σπουδών ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας», με τον υπουργό να κάνει λόγο για «γνωστό θιασώτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Όλο αυτό το διάστημα δεν λείπουν εκείνοι που κάνουν λόγο για «πλήγμα στη φυσιογνωμία και το γόητρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου μετά τη συνένωσή του με τα τρία ΤΕΙ». Η «ΜτΚ» έθεσε το ερώτημα στον κ. Στάμου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω τι να τους πω, ο καθένας έχει τη γνώμη του. Δεν συμφωνώ με αυτήν την αντίληψη, ίσα ίσα αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Έχει ξεπεραστεί όλο αυτό με την κατάθεση του νομοσχεδίου και δεν προσφέρει κάτι» τονίζει ο ίδιος. Τέλος, σε ό,τι αφορά την έδρα του πανεπιστημίου, αυτή θα παραμείνει ως έχει στην περιοχή της Θέρμης, «αλλά θα θελήσουμε νέους χώρους, ίσως προς το κέντρο της πόλης, αλλά αυτό είναι υπό διερεύνηση» όπως αποκαλύπτει ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο δημιουργείται από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

Πρυτάνεις μελετούν τις «ασάφειες που υπάρχουν σε κάποια θέματα» που θα χρειαστούν αλλαγές, ενώ φοιτητές έχουν υποβάλει τις δικές τους ενστάσεις. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε με συναδέλφους από τμήματα και μελετάμε το νομοσχέδιο. Είναι νωρίς, αλλά θα έλεγα πως σε μια γενική εικόνα φαίνεται ικανοποιητικό το νομοσχέδιο, υπάρχουν βέβαια κάποιες ασάφειες, τις οποίες μελετάμε» δηλώνει ο Παναγιώτης Τζιώνας, πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Εξετάζουμε μήπως κάνουμε κάποιες τροπολογίες για διαδικαστικά θέματα, όλα τα άλλα είναι θέματα της διοικούσας επιτροπής» τονίζει ο Δημήτρης Μπαντέκας, πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι σχολές και η μετάβαση στο νέο σχήμα

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αποτελείται από εφτά σχολές, οι τρεις εκ των οποίων έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη (Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας), δυο στις Σέρρες (Μηχανικών, Σπουδών Σχεδιασμού), μία στην Καβάλα (Θετικών Επιστημών) και μία στη Δράμα (Γεωτεχνικών Επιστημών). Η λειτουργία των σχολών θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 και η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και των αλλαγών που θα γίνουν, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, όπου και θα κατατεθεί προς ψήφιση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πάψουν να ισχύουν τα παλιά ιδρύματα και θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ιδρύματος, το οποίο και θα βρίσκεται στα μηχανογραφικά δελτία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν φαίνεται πως προκύπτουν ακριβώς πάνω σε αυτήν την περίοδο της αλλαγής και αφορά τη λειτουργία του νέου σχήματος τη μεταβατική περίοδο. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Χασάπης, πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, «είμαστε σύμφωνοι σε γενικές γραμμές με αυτά που προτείνει το νομοσχέδιο, εκεί που θα χρειαστούν συζητήσεις -και εκ των πραγμάτων είναι έξω από το πλαίσιο του νομοσχεδίου- είναι η δημιουργία του νέου οργανισμού, δηλαδή, τι θα προβλέπει για το διοικητικό προσωπικό, τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα τις στελεχώνουν, αλλά και πού θα υπάρχουν αυτές οι θέσεις. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτομάτως δεν υφίστανται οι διοικήσεις στις επιμέρους πόλεις, θα πρέπει δηλαδή η παλιά διοικούσα, μέχρι να ενεργοποιηθεί η καινούργια, να δει τι προβλήματα υπάρχουν αλλά και ποιος υπογράφει τι. 

Θα πρέπει αυτή η περίοδος να είναι σύντομη, ενώ το υπουργείο θα πρέπει να είναι ‘γαλαντόμο’ και να διαθέσει θέσεις μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο και πολύπλοκο ίδρυμα να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, γιατί εκτείνεται χωρικά σε πολύ μεγάλη περιοχή».

Αντιδράσεις από φοιτητές

Φοιτητές του τμήματος της Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και καιρό δίνουν το δικό τους αγώνα, ζητώντας να μην καταργηθεί η ειδικότητά τους, είδαν έκπληκτοι πως στο νομοσχέδιο απλώς «εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος». 

Όπως εξηγεί η Κυριακή, πρόεδρος των φοιτητών του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, «έχουμε ξεκινήσει να καταθέτουμε τα σχόλιά μας στο περιθώριο της διαβούλευσης, ζητώντας να διατηρηθεί η κατεύθυνση σπουδών μας, όπως έγινε στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». 

Οι φοιτητές έχουν φτιάξει ένα βίντεο, το οποίο και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, θέλοντας να ενημερώσουν τους πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες «στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα οργανώσουμε εθελοντική αιμοδοσία, για να περάσουμε το μήνυμα ότι δίνουμε αίμα, για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά και να σώσουμε το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, γιατί δυστυχώς, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που έχουμε κάνει, ο υπουργός δεν μας έχει δώσει κάποια απάντηση».

«Υπάρχει μια ασάφεια ότι ο καθηγητής του τμήματος της Αισθητικής πηγαίνει στο νέο τμήμα που δημιουργείται, αλλά δεν διευκρινίζεται για τους φοιτητές», δηλώνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στο ΤΕΙ Καβάλας, όπου φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βλέπουν το τμήμα τους να καταργείται. «Καταργείται αυτό το τμήμα καθώς και εκείνο του Πετρελαίου, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Τα παιδιά θα πάνε σε άλλα τμήματα του νέου ιδρύματος, που είναι συναφούς αντικειμένου και δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα» τονίζει ο κ. Μπαντέκας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι παλαιότεροι απόφοιτοι τμημάτων, που θα καταργηθούν. Όπως εξηγεί ο κ. Χασάπης, καθημερινά παλιοί φοιτητές απευθύνονται στην πρυτανεία του ΤΕΙ Σερρών, ζητώντας να μάθουν για τα δικά τους πτυχία. 

«Ρωτούν τι θα γίνει με τα παλιά πτυχία που αναγράφουν ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και σε περίπτωση που θέλουν να βγουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να δουν το ίδρυμα που αποφοίτησαν. Φοβούνται μήπως απαξιωθούν τα πτυχία τους. Παράλληλα, ένα δεύτερο ερώτημα που δεχόμαστε από τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν και κοντεύουν να τελειώσουν είναι αν αξίζει τον κόπο να καθυστερήσουν τη λήψη πτυχίου» δηλώνει ο κ. Μπαντέκας. «Για τους παλιούς φοιτητές είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Τζιώνας.

Το παλιό και το νέο πανεπιστήμιο

Το μέχρι πρότινος Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μετονομάζεται σε Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητής Γιώργος Στάμου στη «ΜτΚ», «οι αλλαγές είναι σαφείς και εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο πια και διοικείται με τις δοσμένες δομές διοίκησης των πανεπιστημίων. 

Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές. Από την άλλη πλευρά διατηρεί τα προνόμια που είχε, δηλαδή, τα αγγλόφωνα προγράμματά του, ενώ συνεχίζει να δέχεται φοιτητές με τη διαδικασία που προέβλεπε εκτός μηχανογραφικού δελτίου.

Παράλληλα, διατηρεί όλα τα προνόμια που είχε και επιπλέον μπορεί να επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές τρίτων χωρών ή συμμετοχή των ελλήνων φοιτητών και της ευρωπαϊκής ένωσης, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όπως γίνεται με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος». Όπως εξηγεί ο κ. Στάμου, «διατηρείται η διδασκαλία εξ αποστάσεως καθώς και το νομικό καθεστώς, ενώ αλλάζουν οι σχολές και από τρεις γίνονται δυο, δηλαδή ολοκληρώνονται πια οι ίδιες».

Οι σχολές

Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών ιδρύονται δυο τμήματα: α) το τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών (νέα σχολή που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης και Νομικών Σπουδών) και β) το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εντάσσεται στη σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας, ενώ μέσα στο συγκεκριμένο τμήμα ιδρύεται πρόγραμμα Σπουδών Μηχανικών Πετρελαίου στην αγγλική γλώσσα.

«Η συμβολή του παλιού Διεθνούς Πανεπιστημίου στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι σημαντική. Το νυν Διεθνές έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, στα οποία θα στηριχθεί όλο το εγχείρημα. Όπως για παράδειγμα η αξιόπιστη και αποτελεσματική οικονομική οργάνωση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομική οργάνωση όλου του νέου πανεπιστημίου, η εξαιρετική διαχείριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι ποιοτικές μέθοδοι εξ αποστάσεως σε όλα τα προγράμματα σπουδών, με βάση τα οποία θα οργανωθούν τα αντίστοιχα προγράμματα όλου του πανεπιστημίου» εξηγεί ο κ. Στάμου.

Τα ερευνητικά κέντρα

Στα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που θα προκύψει από τις συνενώσεις των τριών ΤΕΙ, ορίζεται η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και ενός Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης αντίστοιχα. Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο θα αποτελείται από οκτώ ινστιτούτα, που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες, και θα συνεργάζεται ερευνητικά με άλλα ιδρύματα. «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί ένα πρωτότυπο κέντρο, που αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και θα μελετά τις παιδαγωγικές μεθόδους στην ανώτατη εκπαίδευση και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Στάμου.

Κόντρα Μπουτάρη – Γαβρόγλου

Από τη συζήτηση για τη νέα φυσιογνωμία του Διεθνούς Πανεπιστημίου δεν θα μπορούσε να λείπει και η κόντρα που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή τη δήλωση του κ. Μπουτάρη για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο οποίος είπε ότι «μόνο πρόοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί η διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός καταξιωμένου διεθνώς ιδρύματος, προσθέτοντας τμήματα σπουδών ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας», με τον υπουργό να κάνει λόγο για «γνωστό θιασώτη των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Όλο αυτό το διάστημα δεν λείπουν εκείνοι που κάνουν λόγο για «πλήγμα στη φυσιογνωμία και το γόητρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου μετά τη συνένωσή του με τα τρία ΤΕΙ». Η «ΜτΚ» έθεσε το ερώτημα στον κ. Στάμου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω τι να τους πω, ο καθένας έχει τη γνώμη του. Δεν συμφωνώ με αυτήν την αντίληψη, ίσα ίσα αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Έχει ξεπεραστεί όλο αυτό με την κατάθεση του νομοσχεδίου και δεν προσφέρει κάτι» τονίζει ο ίδιος. Τέλος, σε ό,τι αφορά την έδρα του πανεπιστημίου, αυτή θα παραμείνει ως έχει στην περιοχή της Θέρμης, «αλλά θα θελήσουμε νέους χώρους, ίσως προς το κέντρο της πόλης, αλλά αυτό είναι υπό διερεύνηση» όπως αποκαλύπτει ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Φεβρουαρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία