Λόγια του Βαρδάρη

  • Χαμός στην Καλαμαριά με την έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία
    22/04/2023 23:00

    Χαμός στην Καλαμαριά με την έκθεση καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία

    Ο κακός χαμός φαίνεται πως έγινε στην Καλαμαριά με αφορμή την έκθεση ενός γνωστού καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και φαινόταν να «προμοτάριζε» τόσο ο δήμος Καλαμαριάς όσο όμως και η γνωστή πλέον «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "Κρστε Μισιρκοβ"».

    Η αντιδημαρχία τουρισμού του Δήμου Καλαμαριάς είχε αναρτήσει και προωθήσει την εκδήλωση. Ολόκληρη η ανακοίνωσή της μάλιστα έγραφε τα εξής:

    «Σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 19:00, στην αίθουσα τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά, εγκαινιάσθηκε επίσημα η έκθεση του Σεργκέι Αντρέεφσκι με τίτλο: «Αδημοσίευτα έργα τέχνης σε χαρτί», η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου. Κατά κάποιο τρόπο, η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της τεράστιας αναδρομικής παρουσίασης με τίτλο «Χαρτιά».

    »Πρόκειται για σχέδια και πίνακες ζωγραφικής από διαφορετικές δημιουργικές φάσεις και θεματικούς κύκλους, εμπνευσμένα κυρίως από ταξίδια του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο. Δημιουργούνται σε διαφορετικούς τύπους χαρτιού - από το συνηθισμένο, επαγγελματικό και ανακυκλωμένο φύλλο χαρτιού, μέχρι το χειροποίητο ιαπωνικό χαρτί. Για το έργο του Sergej μίλησε ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιτέκτονας και φωτογράφος από την Αθήνα, Χάρης Σαββίδης.

    »Τον Απρίλιο/Μάιο του 2002, ο Andreevski συμμετείχε στην έκθεση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σύγχρονη Τέχνη - Τέχνη στις Βαλκανικές Χώρες», που διοργανώθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς από άλλες βαλκανικές χώρες. Τον Ιούνιο του 2004, με την ευκαιρία και λίγο πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ο Andreevski ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας στο πολυπολιτισμικό έργο «Οι γείτονές μας».

    »Ο Andreevski ζωγραφίζει με την ελευθερία που αποκτά μέσα από πολυετή καλλιτεχνική εμπειρία στην ανακάλυψη των οραμάτων του. Δεν φοβάται να κάνει ορατό το αόρατο, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα για να απαθανατίσει τη ζωή - γράφει ο Τάκης Μαυρωτάς, επιμελητής και διευθυντής του ιδρύματος «Πιερίδες» από την Ελλάδα.

    »Ώρες λειτουργίας 11:00-13:00 & 17:30-20:30

    »Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας και του Δήμου Καλαμαριάς».

    Μάλιστα την έκθεση έσπευσε να δει και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, όπως φαίνεται και στη σχετική ανάρτηση.

    1-2-3.png

    Την εκδήλωση όμως «προμοτάριζε» και η γνωστή πλέον Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "Κρστε Μισιρκοβ". Η εκδήλωση δέσποζε στην πρώτη θέση της σελίδας της στο fb. Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ»», η οποία έχει ως στόχο τη διάδοση της «μακεδονικής γλώσσας», την οποία χαρακτηρίζει «μειονοτική». Εσχάτως κατάφερε με δικαστική απόφαση να κατοχυρώσει το καταστατικό της και το δικαίωμα να παραδίδει μαθήματα «μακεδονικής γλώσσας», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

    Φαίνεται πως στο δήμο όμως αυτό τους διέφυγε. Οταν άρχισε όμως να γίνεται γνωστό το γεγονός, η αντιδημαρχία κατέβασε την ανακοίνωσή της για την έκθεση του καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία ενώ η εκδήλωση εξαφανίστηκε και από τη σελίδα στο fb της Κίνησης.

    Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018, με στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών». Η ΜΚΟ «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε στην πόλη της Αριδαίας

    Η κίνηση φέρει το όνομα του Κρστε Πέτκοφ Μισίρκοβ, ο οποίος γεννήθηκε το 1874, στην Πέλλα, και πέθανε το 1926, στη Σόφια. Ήταν φιλόλογος, ιστορικός και εθνογράφος, ο οποίος το 1903-1907 δημοσίευσε βιβλίο σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ξεχωριστή μακεδονική εθνική ταυτότητα.