ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων για... τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις

 27/03/2023 22:32

Χαμός στη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων για... τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη
Φωτογραφία αρχείου

Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε σε επίπεδο γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τα μέτρα στήριξης συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις που κρίνονται από την κυβέρνηση ως επείγουσες.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από τα υπόλοιπα θέματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, η κυβέρνηση «επιχειρεί να εκβιάσει πολιτικά με το νομοσχέδιο, βάζοντας ως προμετωπίδα τα Τέμπη μαζί με διατάξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων» όπως αυτές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Νέα Δημοκρατία

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης «ως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για τα θύματα και τις οικογένειες τους» και τόνισε ότι αποτελούν ηθική υποχρέωση. Όπως επεσήμανε, «το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στη δέσμευση του πρωθυπουργού για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, τόσο για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών και του σιδηροδρομικού δικτύου».

«Με το νομοσχέδιο γίνεται μία ουσιαστική εκκίνηση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, για την ασφάλεια των πολιτών την οποία οικοδόμησε τόσα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπληξε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», σημείωσε ο κ. Σενετάκης.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής της ΝΔ μίλησε για εξωγενείς αιτίες και αστοχίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, ενώ τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των μέσων μεταφορών και των επιβατών. «Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν ένα σοκ για όλο το πολιτικό προσωπικό. Το βάρος της ευθύνης του κράτους για την ασφάλεια, είναι όρος απαράβατος. Η κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει το σοκ. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη πλάτη ή να μείνουμε άπραγοι. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, για να στηρίξουμε όσους επλήγησαν. Τα μέτρα στήριξης αποτελούν ηθική υποχρέωση της Πολιτείας και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για αυτούς. Είναι όμως μια πρώτη αντίδραση απέναντι στο κακό που έγινε, γιατί παράλληλα συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών του δυστυχήματος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια, που είναι αίτημα όλης της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σενετάκης έδωσε έμφαση και στις διατάξεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, με στόχο όπως είπε, «να ανταποκριθεί στις νέες διεθνείς προκλήσεις κα να διατηρηθεί η ορμή της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού».

«Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που εισάγει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, της στήριξης του τουρισμού και εκσυγχρονισμού των λιμανιών αλλά έχει και παρεμβάσεις για καλύτερη λειτουργία των υποδομών του πολιτισμού και την ενίσχυση των ιαματικών πηγών», επεσήμανε.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει όλα τα μέτρα για τις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων του «εγκλήματος των Τεμπών», ωστόσο κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να εκβιάσει πολιτικά με το νομοσχέδιο, βάζοντας ως προμετωπίδα τα Τέμπη, μαζί με διατάξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων συμφερόντων».

«Είναι κομβικό σημείο για τον κ. Μητσοτάκη να νομοθετεί με τη λογική της επικοινωνίας και όχι της ουσίας, ενώ ξέρει ότι έχουμε τη διάθεση να ψηφίσομε ό,τι διατάξεις φέρει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, όσο ανεπαρκείς και αν είναι. Επιλέγει όμως να τις φέρει μαζί με ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Θέλει να εκμεταλλευτεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, κάτι που είναι απαράδεκτο και επαίσχυντο. Η κυβέρνηση κινείται με όρους πολιτικού εκβιασμού.

Προφανώς θα υποστηρίξουμε τα μέτρα στήριξης των οικογενειών αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιτάχυνση των διαδικασιών από τη δικαιοσύνη για τα αίτια του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών. Όμως οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σύμπτωμα της τραγικής διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαμουλάκης, εξέφρασε την διαφωνία του για τις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για, «συνειδητή ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιλέγει να νομοθετεί με μπαλώματα και με διαχειριστική λογική που έχει στο επίκεντρο, την απαξίωση των εργαζομένων και την περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας».

«Ξέρετε ότι βαραίνει τις δικές σας πλάτες το δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο προσπαθείτε να καλύψετε την ανεπάρκεια σας με ένα τσουβάλι ψέματα ώστε να 'απολιτικοποιηθεί' η τραγωδία και να μοιράσετε τις ευθύνες σας για να απαξιωθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου», σημείωσε. Ακόμα υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο έχει έντονα σημεία ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων και έντονα στοιχεία διαπλοκής και είναι απέναντι στη βούληση της κοινωνίας», και πρόσθεσε ότι «προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δίνοντας τα δωράκια στους επενδυτές που προτιμά».


ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπέρ όλων των μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών, δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας.

«Προφανώς και οι πληγέντες της τραγωδίας αυτής χρειάζονται στήριξη. Δεν θα αρκεστούμε μόνο στα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τα οποία είναι αναγκαία. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, πέρα από τις απαντήσεις που ζητά, ώστε να υπάρξει δίκαιη απόδοση των ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο, απ' όπου και εάν προέρχεται, ζητά και τη διασφάλιση ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια, ώστε ποτέ ξανά να μη ζήσουμε τέτοια τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Πάνας κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «αρνείται να δώσει μία καθαρή και οριστική λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων γεωπονικών σχολών 5ετούς φοίτησης, καταθέτοντας σκόπιμα στο νομοσχέδιο μία ρύθμιση με κακογραμμένο και ασαφές κείμενο». Ακόμα, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της ΕΣΑμεΑ για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τους αφορούν, χαρακτηρίζοντάς τες δίκαιες και τονίζοντας ότι «θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά εξαιρούνται από τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με απόφαση του υπουργού Υγείας».

«Οι αποφάσεις αυτές, θυμίζουν εποχές που τα άτομα με αναπηρία δεν είχαν λόγο στη ζωή τους - και ζητάμε την απόσυρσή τους» πρόσθεσε ο κ. Πάνας.


ΚΚΕ

«Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να συγκαλύψουν το έγκλημα των Τεμπών. Δεν πείθουν τη κοινωνία που φωνάζει 'τα κέρδη τους η ζωή μας'», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις, που όπως είπε, «οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση και τη διάσπαση του σιδηροδρομικού δικτύου, στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην απαξίωση των εργαζομένων».

«Και αυτό το νομοσχέδιο κινείται στα ίδια πλαίσια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Η ασφάλεια θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους με τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποχρηματοδότηση των δομών. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει η ασφάλεια, είναι να σταματήσει να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους, αλλά να ανταποκρίνεται στο κριτήριο των σημερινών αναγκών της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κατσιώτης, «η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των νόμων, διευκολύνει τους στρατηγικούς επενδυτές με χορηγίες και κρατικές ενισχύσεις, νέες φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις».

«Παραδίδετε τις φυσικές πηγές νερού σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιωτικοποιείτε τον πλούτο της χώρας, επιβάλλετε fast track διαδικασίες για τουριστικές επενδύσεις, ενώ χωρίς καμία πρόληψη, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, ανοίγετε τοn δρόμο στα μεγάλα μονοπώλια για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Δίνονται όλα δωράκια στους επιχειρηματίες του πολιτισμού, ενώ την ίδια ώρα καταστρατηγείτε τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους που άρχισε με το προεδρικό διάταγμα», ανέφερε ο κ. Κατσιώτης και κατέληξε.

«Το νομοσχέδιο υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της κοινωνίας, και το καταψηφίζουμε επί της αρχής».


Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, έστω και αν είναι ελλιπή, τονίζοντας ωστόσο, ότι «για το έγκλημα που προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα, δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, και οι όποιες εξαγγελίες έμειναν μόνο στα λόγια».

Έκανε ακόμα λόγο για «απογοητευτική έρευνα για τα αίτια και την απόδοση ευθυνών, με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει ο ένας στον άλλον την ευθύνη». «Οι έννοιες της πολιτικής ευθύνης αντιμετωπίζονται με επικίνδυνη ελαφρότητα, ακόμα και αν αφορούν ζωές και όλα αυτά εύλογα εξοργίζουν την κοινωνία», σημείωσε.

Κριτική άσκησε ο κ. Βιλιάρδος και για το «καλάθι της νοικοκυράς», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν κακή ιδέα, όμως ξεχείλωσε σε σημείο κωμικοτραγικό, έγινε το καλάθι του νονού, με νονό τον κ. Γεωργιάδη. Όμως τα μεγέθη των οικονομικών δεικτών της χώρας πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Οκ. Βιλιάρδος, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι «μιλάει για ανάγκη άμεσων επενδύσεων και στην ουσία εννοεί το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών», προσθέτοντας ότι «η κατάρρευση του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν η κορυφή του παγόβουνου».

«Όπως φαίνεται, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η στήριξη με κρατική αγωγή των θυμάτων του εγκληματικού δυστυχήματος. Ωστόσο η στήριξή τους, όποια και αν είναι σήμερα, δεν σημαίνει ότι εξαγοράζονται και οι ευθύνες», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ζήτησε την διαγραφή των χρεών και των δανειακών υποχρεώσεων σε funds και τράπεζες, σημειώνοντας ότι παρά τις σχετικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τέτοιες προβλέψεις δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Βιλιάρδος εξέφρασε αντιρρήσεις για σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν επενδύσεις, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας, όπως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών και οι διευκολύνσεις ξένων και εγχώριων επενδυτών στον τουρισμό.


ΜέΡΑ25

Έντονα επικριτικός για τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταλογίζοντάς της «έγκλημα διαρκείας με ιδιωτικοποιήσεις και απαξίωση των δημόσιων υποδομών, που έφεραν την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών».

«Έχουμε μια κυβέρνηση, που τολμά και φέρνει χωρίς ντροπή, ένα νομοσχέδιο που δικαιωματικά έπρεπε να αναφέρεται σε μέτρα ανακούφισης των θυμάτων, βάζοντάς τα μπροστά αυτά τα στρεβλά μέτρα, με σειρά ιδιωτικοποιήσεων, παράνομων νομιμοποιήσεων και ρουσφετολογικών διατάξεων, που ικανοποιούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε.

Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε «λειψά» τα μέτρα του νομοσχεδίου, ζητώντας «να ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων».

Ο κ. Αρσένης τάχθηκε κατά της διάταξης που αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, υποστηρίζοντας ότι «παραδίδεται προς εκμετάλλευση όλη η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας σε έναν τσιφλικά», και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών για να μην επαναληφθεί το έγκλημα των Τεμπών».

Ενάντιος στάθηκε ο κ. Αρσένης και στη διάταξη που αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Είναι η ώρα του 'ποτέ ξανά', και εμείς θα το λέμε συνέχεια, 'ποτέ ξανά' μέχρι να το καταλάβετε. Σε αυτό το νομοσχέδιο κρύβονται ακραίες εξυπηρετήσεις και μεγάλα ρουσφετολογικά προεκλογικά».

Σε υψηλούς τόνους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ολοκληρώθηκε σε επίπεδο γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τα μέτρα στήριξης συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις που κρίνονται από την κυβέρνηση ως επείγουσες.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ο μη διαχωρισμός των διατάξεων που αφορούν τα μέτρα στήριξης, από τα υπόλοιπα θέματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, η κυβέρνηση «επιχειρεί να εκβιάσει πολιτικά με το νομοσχέδιο, βάζοντας ως προμετωπίδα τα Τέμπη μαζί με διατάξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων» όπως αυτές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Νέα Δημοκρατία

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης «ως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για τα θύματα και τις οικογένειες τους» και τόνισε ότι αποτελούν ηθική υποχρέωση. Όπως επεσήμανε, «το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στη δέσμευση του πρωθυπουργού για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, τόσο για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών και του σιδηροδρομικού δικτύου».

«Με το νομοσχέδιο γίνεται μία ουσιαστική εκκίνηση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, για την ασφάλεια των πολιτών την οποία οικοδόμησε τόσα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπληξε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», σημείωσε ο κ. Σενετάκης.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής της ΝΔ μίλησε για εξωγενείς αιτίες και αστοχίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, ενώ τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των μέσων μεταφορών και των επιβατών. «Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν ένα σοκ για όλο το πολιτικό προσωπικό. Το βάρος της ευθύνης του κράτους για την ασφάλεια, είναι όρος απαράβατος. Η κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει το σοκ. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη πλάτη ή να μείνουμε άπραγοι. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, για να στηρίξουμε όσους επλήγησαν. Τα μέτρα στήριξης αποτελούν ηθική υποχρέωση της Πολιτείας και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για αυτούς. Είναι όμως μια πρώτη αντίδραση απέναντι στο κακό που έγινε, γιατί παράλληλα συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών του δυστυχήματος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια, που είναι αίτημα όλης της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σενετάκης έδωσε έμφαση και στις διατάξεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, με στόχο όπως είπε, «να ανταποκριθεί στις νέες διεθνείς προκλήσεις κα να διατηρηθεί η ορμή της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού».

«Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που εισάγει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, της στήριξης του τουρισμού και εκσυγχρονισμού των λιμανιών αλλά έχει και παρεμβάσεις για καλύτερη λειτουργία των υποδομών του πολιτισμού και την ενίσχυση των ιαματικών πηγών», επεσήμανε.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει όλα τα μέτρα για τις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων του «εγκλήματος των Τεμπών», ωστόσο κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να εκβιάσει πολιτικά με το νομοσχέδιο, βάζοντας ως προμετωπίδα τα Τέμπη, μαζί με διατάξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων συμφερόντων».

«Είναι κομβικό σημείο για τον κ. Μητσοτάκη να νομοθετεί με τη λογική της επικοινωνίας και όχι της ουσίας, ενώ ξέρει ότι έχουμε τη διάθεση να ψηφίσομε ό,τι διατάξεις φέρει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, όσο ανεπαρκείς και αν είναι. Επιλέγει όμως να τις φέρει μαζί με ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Θέλει να εκμεταλλευτεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, κάτι που είναι απαράδεκτο και επαίσχυντο. Η κυβέρνηση κινείται με όρους πολιτικού εκβιασμού.

Προφανώς θα υποστηρίξουμε τα μέτρα στήριξης των οικογενειών αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιτάχυνση των διαδικασιών από τη δικαιοσύνη για τα αίτια του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών. Όμως οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σύμπτωμα της τραγικής διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαμουλάκης, εξέφρασε την διαφωνία του για τις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για, «συνειδητή ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιλέγει να νομοθετεί με μπαλώματα και με διαχειριστική λογική που έχει στο επίκεντρο, την απαξίωση των εργαζομένων και την περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας».

«Ξέρετε ότι βαραίνει τις δικές σας πλάτες το δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο προσπαθείτε να καλύψετε την ανεπάρκεια σας με ένα τσουβάλι ψέματα ώστε να 'απολιτικοποιηθεί' η τραγωδία και να μοιράσετε τις ευθύνες σας για να απαξιωθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου», σημείωσε. Ακόμα υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο έχει έντονα σημεία ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων και έντονα στοιχεία διαπλοκής και είναι απέναντι στη βούληση της κοινωνίας», και πρόσθεσε ότι «προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δίνοντας τα δωράκια στους επενδυτές που προτιμά».


ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπέρ όλων των μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών, δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας.

«Προφανώς και οι πληγέντες της τραγωδίας αυτής χρειάζονται στήριξη. Δεν θα αρκεστούμε μόνο στα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών τα οποία είναι αναγκαία. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, πέρα από τις απαντήσεις που ζητά, ώστε να υπάρξει δίκαιη απόδοση των ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο, απ' όπου και εάν προέρχεται, ζητά και τη διασφάλιση ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια, ώστε ποτέ ξανά να μη ζήσουμε τέτοια τραγωδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Πάνας κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «αρνείται να δώσει μία καθαρή και οριστική λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων γεωπονικών σχολών 5ετούς φοίτησης, καταθέτοντας σκόπιμα στο νομοσχέδιο μία ρύθμιση με κακογραμμένο και ασαφές κείμενο». Ακόμα, αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της ΕΣΑμεΑ για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τους αφορούν, χαρακτηρίζοντάς τες δίκαιες και τονίζοντας ότι «θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά εξαιρούνται από τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με απόφαση του υπουργού Υγείας».

«Οι αποφάσεις αυτές, θυμίζουν εποχές που τα άτομα με αναπηρία δεν είχαν λόγο στη ζωή τους - και ζητάμε την απόσυρσή τους» πρόσθεσε ο κ. Πάνας.


ΚΚΕ

«Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να συγκαλύψουν το έγκλημα των Τεμπών. Δεν πείθουν τη κοινωνία που φωνάζει 'τα κέρδη τους η ζωή μας'», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις, που όπως είπε, «οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση και τη διάσπαση του σιδηροδρομικού δικτύου, στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην απαξίωση των εργαζομένων».

«Και αυτό το νομοσχέδιο κινείται στα ίδια πλαίσια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Η ασφάλεια θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους με τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποχρηματοδότηση των δομών. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει η ασφάλεια, είναι να σταματήσει να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους, αλλά να ανταποκρίνεται στο κριτήριο των σημερινών αναγκών της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κατσιώτης, «η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των νόμων, διευκολύνει τους στρατηγικούς επενδυτές με χορηγίες και κρατικές ενισχύσεις, νέες φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις».

«Παραδίδετε τις φυσικές πηγές νερού σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιωτικοποιείτε τον πλούτο της χώρας, επιβάλλετε fast track διαδικασίες για τουριστικές επενδύσεις, ενώ χωρίς καμία πρόληψη, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, ανοίγετε τοn δρόμο στα μεγάλα μονοπώλια για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Δίνονται όλα δωράκια στους επιχειρηματίες του πολιτισμού, ενώ την ίδια ώρα καταστρατηγείτε τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους που άρχισε με το προεδρικό διάταγμα», ανέφερε ο κ. Κατσιώτης και κατέληξε.

«Το νομοσχέδιο υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της κοινωνίας, και το καταψηφίζουμε επί της αρχής».


Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, έστω και αν είναι ελλιπή, τονίζοντας ωστόσο, ότι «για το έγκλημα που προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα, δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, και οι όποιες εξαγγελίες έμειναν μόνο στα λόγια».

Έκανε ακόμα λόγο για «απογοητευτική έρευνα για τα αίτια και την απόδοση ευθυνών, με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει ο ένας στον άλλον την ευθύνη». «Οι έννοιες της πολιτικής ευθύνης αντιμετωπίζονται με επικίνδυνη ελαφρότητα, ακόμα και αν αφορούν ζωές και όλα αυτά εύλογα εξοργίζουν την κοινωνία», σημείωσε.

Κριτική άσκησε ο κ. Βιλιάρδος και για το «καλάθι της νοικοκυράς», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν κακή ιδέα, όμως ξεχείλωσε σε σημείο κωμικοτραγικό, έγινε το καλάθι του νονού, με νονό τον κ. Γεωργιάδη. Όμως τα μεγέθη των οικονομικών δεικτών της χώρας πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Οκ. Βιλιάρδος, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι «μιλάει για ανάγκη άμεσων επενδύσεων και στην ουσία εννοεί το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών», προσθέτοντας ότι «η κατάρρευση του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν η κορυφή του παγόβουνου».

«Όπως φαίνεται, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η στήριξη με κρατική αγωγή των θυμάτων του εγκληματικού δυστυχήματος. Ωστόσο η στήριξή τους, όποια και αν είναι σήμερα, δεν σημαίνει ότι εξαγοράζονται και οι ευθύνες», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ζήτησε την διαγραφή των χρεών και των δανειακών υποχρεώσεων σε funds και τράπεζες, σημειώνοντας ότι παρά τις σχετικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τέτοιες προβλέψεις δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Βιλιάρδος εξέφρασε αντιρρήσεις για σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν επενδύσεις, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας, όπως η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών και οι διευκολύνσεις ξένων και εγχώριων επενδυτών στον τουρισμό.


ΜέΡΑ25

Έντονα επικριτικός για τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταλογίζοντάς της «έγκλημα διαρκείας με ιδιωτικοποιήσεις και απαξίωση των δημόσιων υποδομών, που έφεραν την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών».

«Έχουμε μια κυβέρνηση, που τολμά και φέρνει χωρίς ντροπή, ένα νομοσχέδιο που δικαιωματικά έπρεπε να αναφέρεται σε μέτρα ανακούφισης των θυμάτων, βάζοντάς τα μπροστά αυτά τα στρεβλά μέτρα, με σειρά ιδιωτικοποιήσεων, παράνομων νομιμοποιήσεων και ρουσφετολογικών διατάξεων, που ικανοποιούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε.

Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε «λειψά» τα μέτρα του νομοσχεδίου, ζητώντας «να ισχύσουν χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων».

Ο κ. Αρσένης τάχθηκε κατά της διάταξης που αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, υποστηρίζοντας ότι «παραδίδεται προς εκμετάλλευση όλη η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας σε έναν τσιφλικά», και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών για να μην επαναληφθεί το έγκλημα των Τεμπών».

Ενάντιος στάθηκε ο κ. Αρσένης και στη διάταξη που αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Είναι η ώρα του 'ποτέ ξανά', και εμείς θα το λέμε συνέχεια, 'ποτέ ξανά' μέχρι να το καταλάβετε. Σε αυτό το νομοσχέδιο κρύβονται ακραίες εξυπηρετήσεις και μεγάλα ρουσφετολογικά προεκλογικά».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία