ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bullying: Από τις σχολικές αίθουσες, στις πλατείες και το TikTok

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γονέων για τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά τα παιδιά τους - Μετά το Πάσχα η πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία

 15/04/2023 08:00

Bullying: Από τις σχολικές αίθουσες, στις πλατείες και το TikTok

Θεολόγος Ηλιού

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο εκφοβισμού και παρενόχλησης μαθητών από συνομηλίκούς τους στα σχολεία της χώρας το τελευταίο διάστημα. Καθημερινά έρχονται στο φως νέα περαστικά bullying μεταξύ ανηλίκων σε γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά, ακόμα και σε νηπιαγωγεία. Μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο, μέσα σε λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκαν νέα περιστατικά στο Αρσάκειο στην Αθήνα, στην Κρήτη, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές.

Τα θύματα βιώνουν ένα εφιάλτη, παλεύοντας καθημερινά με την άρνηση να πάνε στο σχολείο για να αποφύγουν τους θύτες. Οι γονείς, στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν βοήθεια από τις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και την πολιτεία. Οι καταγγελίες για αδιαφορία και αδράνεια είναι πολλές, παρ’ ότι οι γονείς αναφέρουν τα περιστατικά στα αρμόδια όργανα εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που αφορά στην «πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία», καθώς το φαινόμενο πλέον μοιάζει ανεξέλεγκτο και βασανίζει πολλές οικογένειες. Οι περιγραφές γονέων θυμάτων στη «ΜτΚ» είναι ανατριχιαστικές και δείχνουν όλες τις διαστάσεις του φαινομένου. Όμως, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και ανησυχεί ακόμα περισσότερο τις αρχές, είναι ότι οι θύτες βιντεοσκοπούν τις επιθέσεις για να τις ανεβάσουν βίντεο στο Tik Tok, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και διαδικτυακού bullying με ψεύτικους λογαριασμούς, επεξεργασμένες φωτογραφίες θυμάτων και διακίνηση γυμνών φωτογραφιών.

Εύοσμος: «Δεν ζήτησε ακόμη κανείς συγνώμη»

Αποτροπιασμό προκάλεσε το βίντεο λίγων δευτερολέπτων που ανέβηκε στο Tik Tok και δείχνει μία ανήλικη να αρπάζει από μαλλιά 14χρονη μαθήτρια, να την ρίχνει στο έδαφος και να την χτυπάει. Την στιγμή βιντεοσκόπησαν συμμαθήτριες της 14χρονης, που απλά κοιτούσαν το θέαμα και εξασφαλίζουν με το κινητό να διαπομπέψουν την ανήλικη και στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία του Ευόσμου, πίσω από το δημαρχείο, πριν από περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος. Η 14χρονη ήταν η δεύτερη φορά που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, ενώ βίωνε εφιαλτικές στιγμές και μέσα στο σχολείο. «Πριν τον τελευταίο ξυλοδαρμό, προσπάθησαν να τις κάψουν τα μαλλιά στο σχολείο και τις είχαν βάλει σκουπίδια στην τσάντα της» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης, Θανάσης Χατζάκος.

Οι συμμαθήτριες της 14χρονης, όμως φαίνεται πως δεν αρκέστηκαν σε όσα έγιναν εντός σχολείου και προσκάλεσαν μία φίλη τους από το Κορδελιό για να την χτυπήσουν στην πλατεία Ευόσμου. Πρόκειται για την κοπέλα που εμφανίζεται στο βίντεο που ανέβηκε στο Tik Tok.

Η 14χρονη, σύμφωνα με τον πατέρα της, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκμυστηρευόταν στους γονείς της όσα της έκαναν. Μάλιστα, όταν την ρωτούσαν για τις εκδορές στο σώμα της, η ίδια έλεγε ότι έπεσε μόνη της και χτύπησε. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ανέβηκε το βίντεο στο Tik Tok και οι γονείς άμεσα κίνησαν όλες τις διαδικασίες. Καταγγέλλουν ότι είχαν απευθυνθεί στο σχολείο για τα περιστατικά, ακόμα και εγγράφως, χωρίς ανταπόκριση. 

Από την άλλη η διεύθυνση του σχολείου υποστηρίζει ότι το περιστατικό που ανέβηκε στο διαδίκτυο έγινε εκτός σχολείου σε περίοδο διακοπών και δεν μπορούσε να παρέμβει σε αυτό, αλλά κάλεσε τους γονείς θύματος και θυτών για να συνομιλήσουν.

Το βίντεο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθεί η καταγγελία και να εντοπιστούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, το σχολείο κάλεσε παιδοψυχολόγο για να παρακολουθεί το κορίτσι που ακόμη βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ωστόσο πηγαίνει σχολείο» αναφέρει ο κ. Χατζάκος.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη Παρασκευή και ζητούν να βρεθούν όλοι όσοι βρίσκονταν στον ξυλοδαρμό της κόρης τους. «Η προκαταρκτική εξέταση έχει στόχο να εξειδικευτούν μερικά σημεία, όπως ποιοι άλλοι ήταν παρόν στο περαστικό και τραβούσαν βίντεο αλλά να ερευνηθεί από την πλευρά του σχολείου αν υπήρχε παράβαση καθήκοντος. Πάντως μέχρι και αυτή την στιγμή, από την πλευρά της κοπέλας που φαίνεται στο βίντεο δεν εμφανίστηκε κανείς, δεν ζήτησε ακόμη κανείς συγνώμη» τονίζει ο κ. Χατζάκος.

Η πετονιά στο Αρσάκειο, η Κηφισιά και η Κρήτη

Λίγες ήμερες μετά τα όσα συνέβησαν σε δημόσιο σχολείο του Ευόσμου, στο φως ήρθαν εφιαλτικές στιγμές μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, το Αρσάκειο. Η συγκεκριμένη περίπτωση, επιβεβαιώνει ότι το bullying δεν έχει όρια εντός δημόσιων σχολείων και εκτός ιδιωτικών, αλλά επιδεικνύει ότι το φαινόμενο αποτελεί μεγάλη πληγή στο σύνολο της κοινωνίας.

Στο Αρσάκειο, μία ομάδα 15χρονων περικύκλωσαν τον συμμαθητή τους και τύλιξαν γύρω από τον λαιμό του νήμα πετονιάς. Σύμφωνα με την δικογραφία, αποπειράθηκαν να τον τυλίξουν σε όλο του το σώμα, προξενώντας σωματικές βλάβες στην περιοχή του λαιμού και κατά τη διάρκεια της πράξης γελούσαν σε βάρος του. Όπως προκύπτει, στην ομάδα των μαθητών που προχώρησαν σε αυτές τις πράξεις, ήταν και ένα κορίτσι. 

Σύμφωνα με τη μητέρα του θύματος, ο 15χρονος την απέτρεπε να απευθύνουν στην αστυνομία αλλά δεν μπορούσε να αφήσει να ζει άλλο έναν εφιάλτη το παιδί της και προχώρησε τις διαδικασίες. Ενδεικτικό της κακής ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκεται ο ανήλικος είναι η δήλωση της μητέρας του ότι πλέον «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Το βράδυ της 1ης Απριλίου, συνέβη ακόμα ένα περιστατικό bullying με δράστες ανήλικους και θύμα έναν 12χρονο στην Κηφισιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό, διαδραματίστηκε εκτός σχολείου, με δύο αγόρια ηλικίας 15 και 14 ετών να απειλούν με αιχμηρό αντικείμενο τον 12χρονο και στη συνέχεια να τον υποχρεώνουν να βρίσει τον εαυτό του για να τον βιντεοσκοπήσουν!

Σε ένα δημοτικό σχολείο της Κρήτης, ένα κοριτσάκι 7 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από μαθητές μεγαλύτερης τάξης. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε η μητέρα της, η μικρή μαθήτρια ήταν στην τουαλέτα του σχολείου την ώρα του διαλείμματος όταν μία ομάδα μαθητών προχώρησαν σε άσεμνες χειρονομίες σε βάρος της. Άσκησαν και βία, κλωτσώντας την τσάντα της. Το μικρό κοριτσάκι έχει τρομοκρατηθεί, καθώς ανέφερε ότι την κοιτούσαν αγριεμένα, και πλέον δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο.

Βίντεο με ξυλοδαρμό εντός σχολείου κυκλοφόρησε και στην Χαλκίδα πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, μαθήτρια εισήλθε στο σχολείο και χτύπησε μία 15χρονη στο πρόσωπο με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει λιπόθυμη στο έδαφος.

Αμπελόκηποι: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για τους ψεύτικους λογαριασμούς με γυμνές φωτογραφίες 12χρονης με αυτισμό

Πρώτη ημέρα σε γυμνάσιο των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα του αγιασμού, μία 12χρονη με αυτισμό μπαίνει στην τάξη και την βάζουν να καθίσει με μία άλλη συμμαθήτρια της, 13 ετών, στο ίδιο θρανίο. Μοιράζουν τα βιβλία, γνωρίζονται οι δύο ανήλικες και μέσα σε λίγα λεπτά η 13χρονη πείθει την 12χρονη να πάνε σε κοντινό πάρκο. Εκεί αρχίζει να την φωτογραφίζει, χωρίς το θύμα να γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό.

Έπειτα από πέντε ημέρες, εμφανίζονται λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανεβαίνουν «μονταρισμένες» φωτογραφίες της 12χρονης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσε το πρόσωπο της και τα συνέδεε με γυμνά κορμιά άλλων κοριτσιών, ενώ άρχισε να στέλνει μηνύματα και σε συμμαθητές της 12χρονης με ακατάλληλο περιεχόμενο.

«Όταν το είδαμε σοκαριστήκαμε. Αμέσως πήγα στον διευθυντή του σχολείου και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η 13χρονη έμαθε ότι πήγαμε στην αστυνομία και άλλαξε σχολείο επειδή φοβήθηκε τις συνέπειες. Ωστόσο, οι φίλες της που έμειναν στο σχολείο συνέχισαν να πειράζουν και να κοροϊδεύουν την κόρη μου» αναφέρει στη «ΜτΚ» η μητέρα της 12χρονης, Κατερίνα Φωτιάδου. 

Σύμφωνα με την κ. Φωτιάδου, η κόρης της ήθελε να σταματήσει το σχολείο μετά από την διαπόμπευση από την συμμαθήτρια της. 

«Δεν ήθελε να μπει ξανά στην σχολική αίθουσα. Ξεκινήσαμε μάλιστα τις διαδικασίες για κατ’ οίκον εκπαίδευση και είχαν εγκριθεί όλες οι αιτήσεις. Αλλά τελευταία στιγμή, με την βοήθεια κοινωνικού λειτουργού του ΚΕΔΑΣΥ, καταλήξαμε ότι αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά για το παιδί, θα αποικοινωνικοποιούταν και θα κλεινόταν στον εαυτό της. Το σχολείο και η δευτεροβάθμια σε όλο αυτό ήταν θεατές! Δεν έφεραν ποτέ ψυχολόγο στο σχολείο για το παιδί, από την τσέπη μας ήταν όλα τα έξοδα» τονίζει η κ. Φωτιάδου.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η 13χρονη καταδικάστηκε για την παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. «Η κοπέλα ήταν κάτω από 15 έτη και δεν προβλέπεται ποινή για ανήλικα, παρά μόνο αναμορφωτικές διαδικασίες και επίπληξη. Στην συγκεκριμένη επιβλήθηκε επίπληξη μόνο» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος του θύματος Όθων Παπαδόπουλος. «Τα όσα έστελνε από τα ψεύτικα προφίλ που δημιούργησε σοκάρουν, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ανήλικα παιδιά γράφουν τόσο χυδαία σχόλια» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η οικογένεια του θύματος, είναι πεπεισμένη ότι στην δράση της 13χρονης βοήθησαν ενήλικες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις δύο IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου) που χρησιμοποιούσε η ανήλικη για να διαχειρίζεται τα social media, η μία ανήκει σε έναν ενήλικο άντρα που κατοικεί στο Ωραιόκαστρο. Η υπόθεση ανοίγει ξανά, καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί η συμμετοχή άλλων στην δράση της.

«Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, μετά το δικαστήριο, για να αναφέρουμε ότι δεν μπορούσε το ανήλικο παιδί να κάνει μία τέτοια δραστηριότητα μόνο του και επίσης πρέπει να διερευνηθεί η IP που ανήκει στον ενήλικο άντρα στον Ωραιόκαστρο. Ποτέ δεν έγινε έρευνα γι’ αυτό. Ο φάκελος άνοιξε ξανά και η έρευνα είναι σε εξέλιξη για την εμπλοκή ενήλικων προσώπων» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, το θύμα δεν έχει ξεπεράσει τα όσα βίωσε. «Δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τα social media, δεν με αφήνει να την βγάζω φωτογραφίες και δεν θέλει να φαίνεται πουθενά το όνομα της. Ακόμη όταν ακούει το όνομα της συμμαθήτριας της ταράσσεται. Έχουμε αρρωστήσει με αυτή την υπόθεση οικογενειακώς» αναφέρει η μητέρα της 12χρονης.

«Της έσπασαν τα γυαλιά και…»

Μία ομάδα μαθητών πήρε τα γυαλιά μαθήτριας της Γ’ γυμνασίου, τα πέταγαν ο ένας στον άλλον, τα έφτυσαν και τελικά τα έσπασαν. Η ανήλικη άρχισε να κλαίει και τηλεφώνησε άμεσα στην μητέρα για της περιγράψει όσα συνέβησαν στο σχολείο της. Το περιστατικό έγινε σε γυμνάσιο της Λάμψακους στην Εύβοια.

«Πήρα στο σχολείο τηλέφωνο, δεν είχαν ιδέα για το περιστατικό, γιατί έγινε στο σχόλασμα. Την επόμενη ήμερα πήγα εγώ η ίδια στο σχολείο και μίλησα με τους μαθητές αλλά εννοείται το ένα παιδί τα έριχνε στο άλλο» λέει στη «ΜτΚ» η μητέρα του θύματος, η κ. Μαρία. Από την διεύθυνση του σχολείου πρότειναν στους μαθητές που συμμετείχαν στο περιστατικό bullying να μαζέψουν χρήματα για να αποκαταστήσουν τα γυαλιά που έσπασαν. 

«Ένας από αυτούς, που μάλιστα είναι μικρότερος και πάει Α’ γυμνασίου, γύρισε και είπε στην κόρη μου ‘από εμένα δεν θα δεις λεφτά, αν θέλεις να πάρεις τα λεφτά, έχω κάτι φίλους να σε στείλω να πας να κάνεις βίζιτα’. Όταν το έμαθα αυτό, ζήτησαν από το σχολείο να καλέσουν τους γονείς των παιδιών αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ…» αναφέρει η κ. Μαρία.

Στο ίδιο σχολείο, σύμφωνα με την μητέρα της μαθήτριας, υπάρχουν και περιστατικά revenge porn μεταξύ των ανηλίκων. «Ένα αγόρι ζήτησε φωτογραφίες από μία μαθήτρια και τις έστελνε μετά σε όλους τους μαθητές της τάξης. Μάλιστα, την ώρα του μαθήματος περηφανευόταν γι’ αυτό που έκανε και στους καθηγητές!» σημειώνει η κ. Μαρία.

Επίσης, στο ίδιο σχολείο καταγγέλλουν την συμπεριφορά μίας καθηγήτριας, που φέρεται να ασκεί bullying σε μαθητές. «Η συγκεκριμένη καθηγήτρια την κόρη μου δεν την φωνάζει με το όνομά της, αλλά την αποκαλεί συνέχεια ‘κουφή’. Κοροϊδεύει μαθητές, τους πετάει αντικείμενα και τους δίνει και φαπίτσες. Ενημερώθηκε η διευθύντρια για την συμπεριφορά της αλλά το αποτέλεσμα ήταν η καθηγήτρια να απειλεί τα παιδιά» καταγγέλλει η κ. Μαρία.


Μετά το Πάσχα η πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία

Της Έλενας Καραβασίλη

Μετά το Πάσχα αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για τη βία στα σχολεία. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Αλέξανδρο Κόπτση (φωτ.), στην πλατφόρμα που θα λειτουργεί μέσω του gov.gr και εκεί θα γίνονται αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ακόμη και ανώνυμες εκ μέρους των μαθητών θα υπάρχει και επιμορφωτικό υλικό καθώς και πρωτόκολλα πρόληψης και διαχείρισης. 

koptsis-gg-yp-paideias.jpg

«Σε κάθε σχολείο θα οριστούν οι ομάδες δράσεις αποτελούμενες από τον διευθυντή και έναν εκπαιδευτικό και κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα διαθέτει ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό», περιγράφει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία της χώρας υπηρετούσαν 1.600 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Το 2023 ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 3.200. Στις αιτιάσεις γονέων και εκπαιδευτικών ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολεία τους απαιτούμενους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ο κ. Κόπτσης εξηγεί πως ακόμα και τα σχολεία που δεν καλύπτονται σε σταθερή βάση, «βρίσκονται υπό την σκέπη των Σχολικών Δικτύων Υποστηρικτικής Εκπαίδευσης (ΣΔΕΥ) που έχουν στην ευθύνη τους πεντάδες σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους να βρίσκονται μία φορά την εβδομάδα σε αυτά τα σχολεία». 

Ο κ. Κόπτσης τονίζει πως σε περιπτώσεις έντονων ή ξαφνικών περιστατικών βίας «ενεργούμε άμεσα σε κεντρικό επίπεδο, με εκπροσώπους από τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης που αναλαμβάνουν δράση την ίδια κιόλας ημέρα. Ψυχολόγοι μιλούν με τα παιδιά της τάξης, γίνονται σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς και καλούνται και οι γονείς». 

Στόχος τους υπουργείου είναι στους επερχόμενους διορισμούς των 3.770 μόνιμων εκπαιδευτικών να υπάρχουν και ψυχολόγοι. «Με τον νέο θεσμό που δημιουργούμε, θα υπάρχει ο υπεύθυνος σε κάθε σχολείο, που ήδη επιμορφώνεται πάνω στη διαχείριση περιστατικών βίας στα σχολεία. Δημιουργείται δηλαδή ένα δίκτυο διαχείρισης και φυσικά εξειδικευμένη επιτροπή του υπουργείου θα είναι το κέντρο όλων των δράσεων. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως ψυχολόγοι που διαθέτουν οι δήμοι ή άλλες ομάδες πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά βίας», καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.04.2023

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο εκφοβισμού και παρενόχλησης μαθητών από συνομηλίκούς τους στα σχολεία της χώρας το τελευταίο διάστημα. Καθημερινά έρχονται στο φως νέα περαστικά bullying μεταξύ ανηλίκων σε γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά, ακόμα και σε νηπιαγωγεία. Μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο, μέσα σε λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκαν νέα περιστατικά στο Αρσάκειο στην Αθήνα, στην Κρήτη, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές.

Τα θύματα βιώνουν ένα εφιάλτη, παλεύοντας καθημερινά με την άρνηση να πάνε στο σχολείο για να αποφύγουν τους θύτες. Οι γονείς, στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν βοήθεια από τις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και την πολιτεία. Οι καταγγελίες για αδιαφορία και αδράνεια είναι πολλές, παρ’ ότι οι γονείς αναφέρουν τα περιστατικά στα αρμόδια όργανα εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που αφορά στην «πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία», καθώς το φαινόμενο πλέον μοιάζει ανεξέλεγκτο και βασανίζει πολλές οικογένειες. Οι περιγραφές γονέων θυμάτων στη «ΜτΚ» είναι ανατριχιαστικές και δείχνουν όλες τις διαστάσεις του φαινομένου. Όμως, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και ανησυχεί ακόμα περισσότερο τις αρχές, είναι ότι οι θύτες βιντεοσκοπούν τις επιθέσεις για να τις ανεβάσουν βίντεο στο Tik Tok, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και διαδικτυακού bullying με ψεύτικους λογαριασμούς, επεξεργασμένες φωτογραφίες θυμάτων και διακίνηση γυμνών φωτογραφιών.

Εύοσμος: «Δεν ζήτησε ακόμη κανείς συγνώμη»

Αποτροπιασμό προκάλεσε το βίντεο λίγων δευτερολέπτων που ανέβηκε στο Tik Tok και δείχνει μία ανήλικη να αρπάζει από μαλλιά 14χρονη μαθήτρια, να την ρίχνει στο έδαφος και να την χτυπάει. Την στιγμή βιντεοσκόπησαν συμμαθήτριες της 14χρονης, που απλά κοιτούσαν το θέαμα και εξασφαλίζουν με το κινητό να διαπομπέψουν την ανήλικη και στο διαδίκτυο.

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία του Ευόσμου, πίσω από το δημαρχείο, πριν από περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος. Η 14χρονη ήταν η δεύτερη φορά που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, ενώ βίωνε εφιαλτικές στιγμές και μέσα στο σχολείο. «Πριν τον τελευταίο ξυλοδαρμό, προσπάθησαν να τις κάψουν τα μαλλιά στο σχολείο και τις είχαν βάλει σκουπίδια στην τσάντα της» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης, Θανάσης Χατζάκος.

Οι συμμαθήτριες της 14χρονης, όμως φαίνεται πως δεν αρκέστηκαν σε όσα έγιναν εντός σχολείου και προσκάλεσαν μία φίλη τους από το Κορδελιό για να την χτυπήσουν στην πλατεία Ευόσμου. Πρόκειται για την κοπέλα που εμφανίζεται στο βίντεο που ανέβηκε στο Tik Tok.

Η 14χρονη, σύμφωνα με τον πατέρα της, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκμυστηρευόταν στους γονείς της όσα της έκαναν. Μάλιστα, όταν την ρωτούσαν για τις εκδορές στο σώμα της, η ίδια έλεγε ότι έπεσε μόνη της και χτύπησε. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ανέβηκε το βίντεο στο Tik Tok και οι γονείς άμεσα κίνησαν όλες τις διαδικασίες. Καταγγέλλουν ότι είχαν απευθυνθεί στο σχολείο για τα περιστατικά, ακόμα και εγγράφως, χωρίς ανταπόκριση. 

Από την άλλη η διεύθυνση του σχολείου υποστηρίζει ότι το περιστατικό που ανέβηκε στο διαδίκτυο έγινε εκτός σχολείου σε περίοδο διακοπών και δεν μπορούσε να παρέμβει σε αυτό, αλλά κάλεσε τους γονείς θύματος και θυτών για να συνομιλήσουν.

Το βίντεο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθεί η καταγγελία και να εντοπιστούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, το σχολείο κάλεσε παιδοψυχολόγο για να παρακολουθεί το κορίτσι που ακόμη βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ωστόσο πηγαίνει σχολείο» αναφέρει ο κ. Χατζάκος.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη Παρασκευή και ζητούν να βρεθούν όλοι όσοι βρίσκονταν στον ξυλοδαρμό της κόρης τους. «Η προκαταρκτική εξέταση έχει στόχο να εξειδικευτούν μερικά σημεία, όπως ποιοι άλλοι ήταν παρόν στο περαστικό και τραβούσαν βίντεο αλλά να ερευνηθεί από την πλευρά του σχολείου αν υπήρχε παράβαση καθήκοντος. Πάντως μέχρι και αυτή την στιγμή, από την πλευρά της κοπέλας που φαίνεται στο βίντεο δεν εμφανίστηκε κανείς, δεν ζήτησε ακόμη κανείς συγνώμη» τονίζει ο κ. Χατζάκος.

Η πετονιά στο Αρσάκειο, η Κηφισιά και η Κρήτη

Λίγες ήμερες μετά τα όσα συνέβησαν σε δημόσιο σχολείο του Ευόσμου, στο φως ήρθαν εφιαλτικές στιγμές μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, το Αρσάκειο. Η συγκεκριμένη περίπτωση, επιβεβαιώνει ότι το bullying δεν έχει όρια εντός δημόσιων σχολείων και εκτός ιδιωτικών, αλλά επιδεικνύει ότι το φαινόμενο αποτελεί μεγάλη πληγή στο σύνολο της κοινωνίας.

Στο Αρσάκειο, μία ομάδα 15χρονων περικύκλωσαν τον συμμαθητή τους και τύλιξαν γύρω από τον λαιμό του νήμα πετονιάς. Σύμφωνα με την δικογραφία, αποπειράθηκαν να τον τυλίξουν σε όλο του το σώμα, προξενώντας σωματικές βλάβες στην περιοχή του λαιμού και κατά τη διάρκεια της πράξης γελούσαν σε βάρος του. Όπως προκύπτει, στην ομάδα των μαθητών που προχώρησαν σε αυτές τις πράξεις, ήταν και ένα κορίτσι. 

Σύμφωνα με τη μητέρα του θύματος, ο 15χρονος την απέτρεπε να απευθύνουν στην αστυνομία αλλά δεν μπορούσε να αφήσει να ζει άλλο έναν εφιάλτη το παιδί της και προχώρησε τις διαδικασίες. Ενδεικτικό της κακής ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκεται ο ανήλικος είναι η δήλωση της μητέρας του ότι πλέον «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Το βράδυ της 1ης Απριλίου, συνέβη ακόμα ένα περιστατικό bullying με δράστες ανήλικους και θύμα έναν 12χρονο στην Κηφισιά. Το συγκεκριμένο περιστατικό, διαδραματίστηκε εκτός σχολείου, με δύο αγόρια ηλικίας 15 και 14 ετών να απειλούν με αιχμηρό αντικείμενο τον 12χρονο και στη συνέχεια να τον υποχρεώνουν να βρίσει τον εαυτό του για να τον βιντεοσκοπήσουν!

Σε ένα δημοτικό σχολείο της Κρήτης, ένα κοριτσάκι 7 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από μαθητές μεγαλύτερης τάξης. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε η μητέρα της, η μικρή μαθήτρια ήταν στην τουαλέτα του σχολείου την ώρα του διαλείμματος όταν μία ομάδα μαθητών προχώρησαν σε άσεμνες χειρονομίες σε βάρος της. Άσκησαν και βία, κλωτσώντας την τσάντα της. Το μικρό κοριτσάκι έχει τρομοκρατηθεί, καθώς ανέφερε ότι την κοιτούσαν αγριεμένα, και πλέον δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο.

Βίντεο με ξυλοδαρμό εντός σχολείου κυκλοφόρησε και στην Χαλκίδα πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, μαθήτρια εισήλθε στο σχολείο και χτύπησε μία 15χρονη στο πρόσωπο με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει λιπόθυμη στο έδαφος.

Αμπελόκηποι: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για τους ψεύτικους λογαριασμούς με γυμνές φωτογραφίες 12χρονης με αυτισμό

Πρώτη ημέρα σε γυμνάσιο των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα του αγιασμού, μία 12χρονη με αυτισμό μπαίνει στην τάξη και την βάζουν να καθίσει με μία άλλη συμμαθήτρια της, 13 ετών, στο ίδιο θρανίο. Μοιράζουν τα βιβλία, γνωρίζονται οι δύο ανήλικες και μέσα σε λίγα λεπτά η 13χρονη πείθει την 12χρονη να πάνε σε κοντινό πάρκο. Εκεί αρχίζει να την φωτογραφίζει, χωρίς το θύμα να γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό.

Έπειτα από πέντε ημέρες, εμφανίζονται λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανεβαίνουν «μονταρισμένες» φωτογραφίες της 12χρονης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσε το πρόσωπο της και τα συνέδεε με γυμνά κορμιά άλλων κοριτσιών, ενώ άρχισε να στέλνει μηνύματα και σε συμμαθητές της 12χρονης με ακατάλληλο περιεχόμενο.

«Όταν το είδαμε σοκαριστήκαμε. Αμέσως πήγα στον διευθυντή του σχολείου και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η 13χρονη έμαθε ότι πήγαμε στην αστυνομία και άλλαξε σχολείο επειδή φοβήθηκε τις συνέπειες. Ωστόσο, οι φίλες της που έμειναν στο σχολείο συνέχισαν να πειράζουν και να κοροϊδεύουν την κόρη μου» αναφέρει στη «ΜτΚ» η μητέρα της 12χρονης, Κατερίνα Φωτιάδου. 

Σύμφωνα με την κ. Φωτιάδου, η κόρης της ήθελε να σταματήσει το σχολείο μετά από την διαπόμπευση από την συμμαθήτρια της. 

«Δεν ήθελε να μπει ξανά στην σχολική αίθουσα. Ξεκινήσαμε μάλιστα τις διαδικασίες για κατ’ οίκον εκπαίδευση και είχαν εγκριθεί όλες οι αιτήσεις. Αλλά τελευταία στιγμή, με την βοήθεια κοινωνικού λειτουργού του ΚΕΔΑΣΥ, καταλήξαμε ότι αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά για το παιδί, θα αποικοινωνικοποιούταν και θα κλεινόταν στον εαυτό της. Το σχολείο και η δευτεροβάθμια σε όλο αυτό ήταν θεατές! Δεν έφεραν ποτέ ψυχολόγο στο σχολείο για το παιδί, από την τσέπη μας ήταν όλα τα έξοδα» τονίζει η κ. Φωτιάδου.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η 13χρονη καταδικάστηκε για την παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. «Η κοπέλα ήταν κάτω από 15 έτη και δεν προβλέπεται ποινή για ανήλικα, παρά μόνο αναμορφωτικές διαδικασίες και επίπληξη. Στην συγκεκριμένη επιβλήθηκε επίπληξη μόνο» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος του θύματος Όθων Παπαδόπουλος. «Τα όσα έστελνε από τα ψεύτικα προφίλ που δημιούργησε σοκάρουν, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ανήλικα παιδιά γράφουν τόσο χυδαία σχόλια» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η οικογένεια του θύματος, είναι πεπεισμένη ότι στην δράση της 13χρονης βοήθησαν ενήλικες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στις δύο IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου) που χρησιμοποιούσε η ανήλικη για να διαχειρίζεται τα social media, η μία ανήκει σε έναν ενήλικο άντρα που κατοικεί στο Ωραιόκαστρο. Η υπόθεση ανοίγει ξανά, καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί η συμμετοχή άλλων στην δράση της.

«Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, μετά το δικαστήριο, για να αναφέρουμε ότι δεν μπορούσε το ανήλικο παιδί να κάνει μία τέτοια δραστηριότητα μόνο του και επίσης πρέπει να διερευνηθεί η IP που ανήκει στον ενήλικο άντρα στον Ωραιόκαστρο. Ποτέ δεν έγινε έρευνα γι’ αυτό. Ο φάκελος άνοιξε ξανά και η έρευνα είναι σε εξέλιξη για την εμπλοκή ενήλικων προσώπων» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, το θύμα δεν έχει ξεπεράσει τα όσα βίωσε. «Δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τα social media, δεν με αφήνει να την βγάζω φωτογραφίες και δεν θέλει να φαίνεται πουθενά το όνομα της. Ακόμη όταν ακούει το όνομα της συμμαθήτριας της ταράσσεται. Έχουμε αρρωστήσει με αυτή την υπόθεση οικογενειακώς» αναφέρει η μητέρα της 12χρονης.

«Της έσπασαν τα γυαλιά και…»

Μία ομάδα μαθητών πήρε τα γυαλιά μαθήτριας της Γ’ γυμνασίου, τα πέταγαν ο ένας στον άλλον, τα έφτυσαν και τελικά τα έσπασαν. Η ανήλικη άρχισε να κλαίει και τηλεφώνησε άμεσα στην μητέρα για της περιγράψει όσα συνέβησαν στο σχολείο της. Το περιστατικό έγινε σε γυμνάσιο της Λάμψακους στην Εύβοια.

«Πήρα στο σχολείο τηλέφωνο, δεν είχαν ιδέα για το περιστατικό, γιατί έγινε στο σχόλασμα. Την επόμενη ήμερα πήγα εγώ η ίδια στο σχολείο και μίλησα με τους μαθητές αλλά εννοείται το ένα παιδί τα έριχνε στο άλλο» λέει στη «ΜτΚ» η μητέρα του θύματος, η κ. Μαρία. Από την διεύθυνση του σχολείου πρότειναν στους μαθητές που συμμετείχαν στο περιστατικό bullying να μαζέψουν χρήματα για να αποκαταστήσουν τα γυαλιά που έσπασαν. 

«Ένας από αυτούς, που μάλιστα είναι μικρότερος και πάει Α’ γυμνασίου, γύρισε και είπε στην κόρη μου ‘από εμένα δεν θα δεις λεφτά, αν θέλεις να πάρεις τα λεφτά, έχω κάτι φίλους να σε στείλω να πας να κάνεις βίζιτα’. Όταν το έμαθα αυτό, ζήτησαν από το σχολείο να καλέσουν τους γονείς των παιδιών αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ…» αναφέρει η κ. Μαρία.

Στο ίδιο σχολείο, σύμφωνα με την μητέρα της μαθήτριας, υπάρχουν και περιστατικά revenge porn μεταξύ των ανηλίκων. «Ένα αγόρι ζήτησε φωτογραφίες από μία μαθήτρια και τις έστελνε μετά σε όλους τους μαθητές της τάξης. Μάλιστα, την ώρα του μαθήματος περηφανευόταν γι’ αυτό που έκανε και στους καθηγητές!» σημειώνει η κ. Μαρία.

Επίσης, στο ίδιο σχολείο καταγγέλλουν την συμπεριφορά μίας καθηγήτριας, που φέρεται να ασκεί bullying σε μαθητές. «Η συγκεκριμένη καθηγήτρια την κόρη μου δεν την φωνάζει με το όνομά της, αλλά την αποκαλεί συνέχεια ‘κουφή’. Κοροϊδεύει μαθητές, τους πετάει αντικείμενα και τους δίνει και φαπίτσες. Ενημερώθηκε η διευθύντρια για την συμπεριφορά της αλλά το αποτέλεσμα ήταν η καθηγήτρια να απειλεί τα παιδιά» καταγγέλλει η κ. Μαρία.


Μετά το Πάσχα η πλατφόρμα για τη βία στα σχολεία

Της Έλενας Καραβασίλη

Μετά το Πάσχα αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για τη βία στα σχολεία. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Αλέξανδρο Κόπτση (φωτ.), στην πλατφόρμα που θα λειτουργεί μέσω του gov.gr και εκεί θα γίνονται αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ακόμη και ανώνυμες εκ μέρους των μαθητών θα υπάρχει και επιμορφωτικό υλικό καθώς και πρωτόκολλα πρόληψης και διαχείρισης. 

koptsis-gg-yp-paideias.jpg

«Σε κάθε σχολείο θα οριστούν οι ομάδες δράσεις αποτελούμενες από τον διευθυντή και έναν εκπαιδευτικό και κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα διαθέτει ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό», περιγράφει.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία της χώρας υπηρετούσαν 1.600 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Το 2023 ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 3.200. Στις αιτιάσεις γονέων και εκπαιδευτικών ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολεία τους απαιτούμενους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ο κ. Κόπτσης εξηγεί πως ακόμα και τα σχολεία που δεν καλύπτονται σε σταθερή βάση, «βρίσκονται υπό την σκέπη των Σχολικών Δικτύων Υποστηρικτικής Εκπαίδευσης (ΣΔΕΥ) που έχουν στην ευθύνη τους πεντάδες σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους να βρίσκονται μία φορά την εβδομάδα σε αυτά τα σχολεία». 

Ο κ. Κόπτσης τονίζει πως σε περιπτώσεις έντονων ή ξαφνικών περιστατικών βίας «ενεργούμε άμεσα σε κεντρικό επίπεδο, με εκπροσώπους από τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης που αναλαμβάνουν δράση την ίδια κιόλας ημέρα. Ψυχολόγοι μιλούν με τα παιδιά της τάξης, γίνονται σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς και καλούνται και οι γονείς». 

Στόχος τους υπουργείου είναι στους επερχόμενους διορισμούς των 3.770 μόνιμων εκπαιδευτικών να υπάρχουν και ψυχολόγοι. «Με τον νέο θεσμό που δημιουργούμε, θα υπάρχει ο υπεύθυνος σε κάθε σχολείο, που ήδη επιμορφώνεται πάνω στη διαχείριση περιστατικών βίας στα σχολεία. Δημιουργείται δηλαδή ένα δίκτυο διαχείρισης και φυσικά εξειδικευμένη επιτροπή του υπουργείου θα είναι το κέντρο όλων των δράσεων. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως ψυχολόγοι που διαθέτουν οι δήμοι ή άλλες ομάδες πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά βίας», καταλήγει ο κ. Κόπτσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία