ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bουλή: Στη συζήτηση των μέτρων για τον κορονοϊό Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί (Live)

Για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα - Κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή για την αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού

 02/04/2020 11:58

 Bουλή: Στη συζήτηση των μέτρων για τον κορονοϊό Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί (Live)
INTIME NEWS

Στη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Ο κίνδυνος είναι κοινός, όμως ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του»

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

«Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι»

«Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής», μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Α.Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη βουλή.

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του "παρών" από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φ.Γεννηματά: Αναγκαία η στήριξη του ΕΣΥ

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη βουλή κινήθηκε σε συναινετικούς τόνους, δείχνοντας συναίσθηση για τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα λόγου κορονοϊού. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι
με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση.

«Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε η κ. Γεννηματά,«έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά», είπε η Φ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε», ανέφερε στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε και κατέθεσε χρονολογικά όλες τις έγκαιρες προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της για την κρίση από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για την βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις».

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή για την αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης, που ψηφίζονται σε λίγη ώρα από την ολομέλεια.

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου oικονομικών, κατά 5 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης, που ψηφίζονται σε λίγη ώρα από την oλομέλεια.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η χώρα μας έχει δρομολογήσει δέσμη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται από την ενσκήψασα πανδημία του κορονοϊού. Τα μέτρα στήριξης αφορούν τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα που τυχόν πλήττονται-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις που έχουν τον χαρακτήρα ανώτερης βίας. Επίσης, αναμένεται με βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων καταστάσεων θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού. Κατά συνέπεια, για την αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων, απαιτείται η άμεση αύξηση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Με την τροπολογία προτείνεται η αύξηση, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, του ορίου δαπανών του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του, μετά από αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων επί των οποίων βασίζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ειδικότερα μέσω συγκρίσεων με εκείνες που περιλήφθηκαν στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2020».

«Η ανωτέρω δαπάνη θα καλύπτεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό», σύμφωνα με την ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία.

Στόχος της ρύθμισης είναι να καταστεί εφικτή και να διασφαλιστεί, από δημοσιονομικής πλευράς, η αποτελεσματική υλοποίηση του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση και κατά το δυνατόν την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού σε φυσικά και νομικά πρόσωπα-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις, και κατά προέκταση η θωράκιση της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί στην ουσία συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος. Επηρεάζει κατά τούτο το σύνολο των ομάδων-στόχων των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού».

Σημειώνεται επίσης, ότι τα κράτη μέλη, με δεδομένη την πανδημία, έχουν στη διάθεσή τους σημαντική ευελιξία και τα εθνικά συστήματα υγείας όσους πόρους χρειάζονται, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της πανδημίας. Κατά συνέπεια, ο προτεινόμενος συμπληρωματικός προϋπολογισμός συνιστά ενδεδειγμένο δημοσιονομικό μέσο-εργαλείο για την πραγματοποίηση του συνόλου των πολιτικών και δράσεων της πολιτείας για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού, τη διασφάλιση στο μέτρο του δυνατού της παροδικότητας του χαρακτήρα τους και τελικά για τη θωράκιση στο σύνολο της, της ελληνικής οικονομίας.

Στη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Ο κίνδυνος είναι κοινός, όμως ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του»

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

«Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι»

«Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής», μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» δυναμικότητας 50 κλινών.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Α.Τσίπρας: Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη βουλή.

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία». «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του "παρών" από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φ.Γεννηματά: Αναγκαία η στήριξη του ΕΣΥ

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη βουλή κινήθηκε σε συναινετικούς τόνους, δείχνοντας συναίσθηση για τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα λόγου κορονοϊού. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι
με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση.

«Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε η κ. Γεννηματά,«έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά», είπε η Φ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε», ανέφερε στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε και κατέθεσε χρονολογικά όλες τις έγκαιρες προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της για την κρίση από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για την βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις».

Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή για την αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης, που ψηφίζονται σε λίγη ώρα από την ολομέλεια.

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή η αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου oικονομικών, κατά 5 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την πανδημία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης, που ψηφίζονται σε λίγη ώρα από την oλομέλεια.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η χώρα μας έχει δρομολογήσει δέσμη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται από την ενσκήψασα πανδημία του κορονοϊού. Τα μέτρα στήριξης αφορούν τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα που τυχόν πλήττονται-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις που έχουν τον χαρακτήρα ανώτερης βίας. Επίσης, αναμένεται με βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων καταστάσεων θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού. Κατά συνέπεια, για την αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων, απαιτείται η άμεση αύξηση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Με την τροπολογία προτείνεται η αύξηση, με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, του ορίου δαπανών του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του, μετά από αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων επί των οποίων βασίζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ειδικότερα μέσω συγκρίσεων με εκείνες που περιλήφθηκαν στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2020».

«Η ανωτέρω δαπάνη θα καλύπτεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό», σύμφωνα με την ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία.

Στόχος της ρύθμισης είναι να καταστεί εφικτή και να διασφαλιστεί, από δημοσιονομικής πλευράς, η αποτελεσματική υλοποίηση του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί ή που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση και κατά το δυνατόν την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού σε φυσικά και νομικά πρόσωπα-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις, και κατά προέκταση η θωράκιση της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί στην ουσία συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος. Επηρεάζει κατά τούτο το σύνολο των ομάδων-στόχων των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού».

Σημειώνεται επίσης, ότι τα κράτη μέλη, με δεδομένη την πανδημία, έχουν στη διάθεσή τους σημαντική ευελιξία και τα εθνικά συστήματα υγείας όσους πόρους χρειάζονται, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της πανδημίας. Κατά συνέπεια, ο προτεινόμενος συμπληρωματικός προϋπολογισμός συνιστά ενδεδειγμένο δημοσιονομικό μέσο-εργαλείο για την πραγματοποίηση του συνόλου των πολιτικών και δράσεων της πολιτείας για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού, τη διασφάλιση στο μέτρο του δυνατού της παροδικότητας του χαρακτήρα τους και τελικά για τη θωράκιση στο σύνολο της, της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία