ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διαξιφισμοί στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας - Ζωντανά η δεύτερη μέρα (βίντεο)

Μετά την πρόταση του Αλ. Τσίπρα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής

 28/01/2022 18:05

Βουλή: Διαξιφισμοί στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας - Ζωντανά η δεύτερη μέρα (βίντεο)

Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε χτες η τριήμερη συζήτηση στη ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη συζήτηση χτες πρώτη μέρα της συνεδρίασης ενώ στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονταν εκεί. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, "πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών".

Ενεγράφησαν 220 ομιλητές

Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

"Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι" τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης. Όπως είπε ο ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "είναι λαϊκή απαίτηση", ενώ σημείωσε την "ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα" είπε ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές, είπε ότι κάνουν λάθος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου".

Γ. Οικονόμου: Βαθύ το ρήγμα ανάμεσα σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση και μια εξαχρειωμένη αντιπολίτευση του σήμερα

Για ένα "βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας" έκανε λόγο στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: Από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα" είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τη μία πλευρά έχουμε "μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της" και από την άλλη, "μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της".

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης" είπε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι "στην πορεία των 31 μηνών από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν επιτυχίες και αδυναμίες. Είναι σαφώς σπουδαιότερο να διαχειριζόμαστε τις δεύτερες και να επουλώνουμε όσες πληγές δημιουργήθηκαν. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με πρώτο ορίζοντα το 2023, όταν και θα παρουσιάσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού ένα ικανό σώμα πολιτικών που εφαρμόσαμε στη διάρκεια της θητείας μας".

Βεβαίωσε ακόμα, ότι "ούτε οι αδυναμίες και τα προβλήματα μας λυγίζουν, ούτε κομπάζουμε για τις επιτυχίες μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι ψηλά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα".


Δ. Τζανακόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που αισθάνονται οι πολίτες

"Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα", ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας για να αναπτύξει τους λόγους που το κόμμα του προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. "Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται σε συντονισμό και αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε συντονισμό με το πάνδημο ‘δεν πάει άλλο'. Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή. Με τη διαφθορά. Με την υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς "είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα".

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, με την έναρξη κιόλας της ομιλίας του, αφού επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αναφορά σε προσωπικό πεδίο. "Πριν ξεκινήσουμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο. Χαλάει άλλο ένα ανέμελο τριήμερο και για την ΚΟ της ΝΔ. Αυτά έχει η δημοκρατία δυστυχώς, ακόμη και για τους Λουδοβίκους, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει, αν κάνετε δεκτή την πρόταση δυσπιστίας", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άφαντοι αν και οι πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι επιχειρεί να φορτώσει της ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον εαυτό της, στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση. "Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε, αρκεί να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν λογοδοτούν και δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας: "Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η χρυσή μεταγραφή; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος, σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες, για τα διαλυμένα τρένα; Αυτή είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, η μετατροπή του σε επιτελικό χάος".

Όπως δε ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μαζί με τη συντριβή του επιτελικού κράτους, "έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους", διότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, μια ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, "η ιστορία της σχέσης του κυρίου καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη". "Το δεξί χέρι του κυρίου Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει καταντήσει η κυβέρνηση να την εκβιάζει ένας υπόδικος, δήθεν δημοσιογράφος και "τώρα ο κ. Γεραπετρίτης, από εμπνευστής του επιτελικού κράτους, γίνεται το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσης του".

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος τη ακρίβειας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων, από το μέσο όρο της ΕΕ, για να υπογραμμίσει ότι θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 23.000 ανθρώπους που έχουν χαθεί, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει το ΕΣΥ.

Αλλά και για την ακρίβεια, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ημέρες ευημερίας. Είναι αυτό το σημείο δε που ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2010.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι "στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

Ως κυβέρνηση, είστε μέρος της κρίσης, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις σας, ανατροφοδοτείτε και πολλαπλασιάζετε την κρίση και τις συνέπειες που ζει η κοινωνία. Στο ερώτημα γιατί (ζητείται η) προσφυγή στην κάλπη, ενώ ζούμε μια πολλαπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κα Ξενογιαναοπούλου είπε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Για να την αντιμετωπίσουμε. "Γιατί 'ο λαός σώζει. Δεν σώζεται', όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης" σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική: Ο λαός να δώσει το διέξοδο, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό, είπε η κα Ξενογιανακοπούλου.

Γ. Μπούγας: Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνηση απόγνωσης και απελπισίας

«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γ. Μπούγας, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην κατάθεση της πρότασης αυτής επειδή «τον αμφισβητούν τα ίδια τα στελέχη του για αντιδημοκρατικές και ιδιοτελείς συμπεριφορές» αλλά και γιατί «τον εγκαταλείπουν οι ψηφοφόροι του, όπως επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων». Οι πολίτες είπε «βλέπουν καθημερινά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απόγνωση. Καθώς ξεθωριάζουν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, για αυτό και καταφεύγει στην καταστροφολογία, την ψευδολογία και ολισθαίνει στο πολιτικό περιθώριο» για να «συσπειρώσει εναντίον της κυβέρνησης την αριστερή αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ, που ο νέος αρχηγός του φαίνεται ν΄αμφισβητεί την ηγεμονία Τσίπρα στο χώρο της Αριστεράς».

Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μπούγας αναρωτήθηκε πως «εφόσον, όπως δηλώνετε, δεν είναι τώρα ώρα για εκλογές υπερψηφίζετε την πρόταση δυσπιστίας που αναπόφευκτα οδηγεί σε εκλογές; Πώς εξηγείτε αυτή την κραυγαλέα λογική και θεσμική αντίφαση;» και απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Έχετε κάποια πρόταση και σχέδιο συνεργασίας μεταξύ σας, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος ή το μοναδικό σας σχέδιο είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χάος;» σε περίπτωση εκλογών.

Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ είμαστε εδώ, να μιλήσουμε εφ΄όλης της ύλης. Ν΄ αναμετρηθούμε με τις δικές μας δεσμεύσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες αυτά που πρόκειται να κάνουμε μέχρι την λήξη της τετραετίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ, είπε «έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνοντας πως «η αντιπολίτευση επενδύει στην καταστροφή και στην αποτυχία όταν εμείς βλέπουμε την επόμενη μέρα. Όταν ανασχεδιάζουμε και ανασυγκροτούμε. Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Πολιτική Προστασία θύμισε τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας κρυβόταν. Δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη από τους πολίτες». Η κυβένηση αυτή, είπε, είναι που λειτούργησε το 112 και προχωρά σε δομικές άμεσες αλλαγές ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων.

Ο κ. Μπούγας σημείωσε πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπολαιότητα. Θεσμική ανευθυνότητα. Αντιπολιτευτική ανεπάρκεια και αδιαφορία για τα προβλήματα των πολιτών χαρακτηρίζουν τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του» και κατέληξε ότι «η συζητούμενη πρόταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ν΄ απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να υπενθυμίσουμε τι κάναμε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης» και « ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα πάρει την απάντησή του από την Βουλή. Όπως και στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό».

Τ. Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την "Αττική Οδό", μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο πρώτος υπουργός που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

"Σας έχει καταλάβει και σας έχει καταβάλει ο φόβος για την εκλογική σας συρρίκνωση", είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για "άσφαιρη πρωτοβουλία" και για το γεγονός ότι εξέδωσε 8 ανακοινώσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά "δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τις βαριές ευθύνες μιας ιδιωτικής εταιρείας", της Αττικής Οδού η οποία "αν και έχει εισπράξει δισ. από τους πολίτες, δυστυχώς απέτυχε να κρατήσει ανοιχτό τον πιο καθοριστικό δρόμο στην πρωτεύουσα". "Ούτε μια λέξη. Γιατί άραγε; είναι πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική εμπάθεια, είναι πρόκληση για τους πολίτες, να αθωώνει η αξιωματική αντιπολίτευση μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες", επέμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα, αν καλώς υποχρεώθηκε η εταιρεία να αποζημιώσει τους πολίτες.

Ιδίως για την στρατηγική της πόλωσης, "λόγω της πολιτικής συρρίκνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης", ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνεύει να βρεθεί στην 3η θέση, στις επόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αρνήθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε, όπως έπρεπε, στην πρόσφατη κακοκαιρία. "Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν κρύβουμε λάθη και αδυναμίες", είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, που πρόσθεσε όμως, ότι "ο πήχυς γι' αυτή την κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι του ΣΥΡΙΖΑ".

"Αν κάποιος γνώριζε ότι θα έκλεινε η Αττική Οδός, θα παίρναμε άλλες αποφάσεις. Υπήρχε η διαβεβαίωση της εταιρείας ότι ο δρόμος θα παρέμενε ανοιχτός", είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της εταιρείες είναι βαριές και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τη μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ν. Καραθανασόπουλος: Υποκριτική η συγνώμη της κυβέρνησης, κροκοδείλια τα δάκρυα ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής

Η συγνώμη της κυβέρνησης, με αφορμή την κακοκαιρία "είναι υποκριτική", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε μάλιστα "κροκοδείλια" τα δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών.

Αυτή η κριτική περί ανεπάρκειας δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επί τόσες δεκαετίες καταστρέφονται οι κόποι λαού, και θρηνούμε νεκρούς. Είναι ένα διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η αιτία είναι το σύστημα, συνολικά το αστικό κράτος, που στο όνομα της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, δεν είναι το επιτελικό κράτος (που ευθύνεται) αλλά το αστικό κράτος. Το οποίο είναι επιτελικά ικανό και ισχυρό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε τρόπο, για να δρομολογήσει μια ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, (αλλά) είναι επιλεκτικά ανίκανο και ανίσχυρο για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την προστασία της ζωής του λαού, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για πανδημία η οποία καλπάζει.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση για τους αποκλεισμούς και τους εγκλωβισμούς που παρατηρήθηκαν ακόμα και μέρες μετά την κακοκαιρία, ενώ σχολιάζοντας τον μόλις κατελθόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το θέμα της Αττικής Οδού, είπε ότι το κράτος υπάκουσε στον ιδιωτικό αυτοκινητόδρομο που διαβεβαίωσε ότι θα μείνει ανοιχτή η οδός, και ότι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για το θέμα της παραχώρησης αίθουσας της Βουλής στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι, από τη στιγμή που δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της ολομέλειας, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να αξιοποιεί τις αίθουσες του κοινοβουλίου για να συνεδριάζει.

Κ. Χήτας: Φύγετε και παραιτηθείτε… έχετε μια ευκαιρία να κάνετε και ένα καλό στη χώρα

«Στα δυόμιση χρόνια που έχετε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας, η χώρα ζει έναν Αρμαγεδδών» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανικανότητα» λέγοντας πως «καταφέρατε το αμίμητο! Να πιστέψουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα αυτή».

Επέκρινε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ότι «δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη» για την διαχείριση της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «ήρθε η "Ελπίδα"» για να μας δείξει και να μας πει ότι με εσάς στην κυβέρνηση η χώρα αυτή δεν έχει καμία ελπίδα». Δεν έχετε, είπε, «σε ποιον να ρίξετε την ευθύνη γιατί παντού έχετε φυτέψει δικούς σας ανθρώπους, είναι η αποτυχία του "γαλάζιου" σας στρατού που γελοιοποιήθηκε », ενώ για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη είπε «πως τον φέρατε ως "μετεγγραφή αεροδρομίου" αλλά σας βγήκε "παλτό" και όχι "παιχταράς" όπως μας λέγατε...». Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, «ο κόσμος και οι Έλληνες πολίτες σας σιχάθηκαν και σας γυρίζουν την πλάτη», από την αποτυχία σας σε όλα.

Ο κ. Χήτας καταλόγισε αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, στην ανεργία, στην ενεργειακή κρίση, στη διαχείριση της πανδημίας που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, στην εξωτερική πολιτική με την συμφωνία των Πρεσπών και τη μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ, στην μεταναστευτική πολιτική αλλά και στην Παιδεία.

«Εγκληματείτε», είπε ο κ. Χήτας «και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι όλα πάνε καλά» και κατέληξε:«Έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, η Ελληνική Λύση μπήκε στη Βουλή για να προσφέρει στις επόμενες γενιές και όχι για να προετοιμαστεί η ίδια για τις επόμενες εκλογές. Μπορεί οι φίλοι δημοσκόποι να μην θέλουν να μας βλέπουν, μπορεί τα ΜΜΕ να μην θέλουν να μας βλέπουν… αλλά η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν. Και όπου ακούσατε την Ελληνική Λύση πήγατε καλά, και τώρα μπορείτε να κάνετε ένα καλό στη χώρα, που είναι να φύγετε και να παραιτηθείτε».

Κ. Σκανδαλίδης: Αυτονόητη η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. Απρογραμμάτιστη και ανίκανη η κυβέρνηση

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτήν την κυβέρνηση; ή έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για δύο ξεχωριστά θέματα που υπάρχουν και που είναι, όπως είπε, «το πολιτικό ζήτημα της χώρας και οι κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με τα θέσμια της Δημοκρατίας μας». «Το πολιτικό ζήτημα της χώρας πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε κυριολεκτικά μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση. Μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίσει με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εδώ και χρόνο πολύ βιώνει η χώρα, τις οξύνει και τις πολλαπλασιάζει», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Το περιβόητο επιτελικό κράτος, το καμάρι και το κεντρικό αφήγημα του πρωθυπουργού, η πεμπτουσία του σύγχρονου και αποτελεσματικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης, αφού απέτυχε οικτρά στις φωτιές και την πανδημία, σήμερα εξέπνευσε κάτω από το χιόνι. Σκεφτείτε και να μη γινόταν ένας ολόκληρος ανασχηματισμός μόνο και μόνο για να οργανωθεί μια αποτελεσματική δομή πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για «βαριά πολιτική ευθύνη», η οποία, όμως, όπως ανέφερε, «αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μοιραστεί στην Αυτοδιοίκηση, τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες που είναι το προσφιλές καταφύγιο των υπουργών». «Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ακόμα ότι «είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση για «τη διαχείριση της πανδημίας. Με ένα ΕΣΥ που καταρρέει αβοήθητο κάτω από το βάρος των κρουσμάτων, με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς να στέκονται με απόγνωση. Και η χώρα να ζει καθημερινά με μια εκατακόμβη νεκρών». Τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κατατρώει τα εισοδήματα, την κρίση στην αγορά που μαστίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

«Είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση να αλλάξει το αδιέξοδο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που αδυνατεί να αξιοποιήσει τους άφθονους πόρους που διαθέτει η χώρα, αλλά που μοιράζει επενδύσεις κατά το δοκούν και δίνει ασυλλόγιστα και επιλεκτικά παροχές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Κ. Χατζηδάκης: Σαφές δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας 'Ελπίς'. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. "Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής", είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα!".

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο Κωστής Χατηδάκης, απάντησε εκ προοιμίου, στην κριτική που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: "Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθούμε και για την πολιτική που ασκούμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ό,τι και να συμβαίνει, εσείς μιλάτε για 'ανάλγητους' και 'νεοφιλελεύθερους'. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν εγώ, ότι μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17,2% το καλοκαίρι του 2019 και εμείς το έχουμε ρίξει στο 13,3%! Μας κάνετε πρόταση μομφής, προφανώς, επειδή το εισόδημα εργαζομένου που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από 305 έως 534 ευρώ ετησίως, μια αύξηση 4-5,5% στο εισόδημά του. Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή ετοιμάζουμε από το Μάιο μία νέα, σημαντική αύξηση για τον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλόμισθους. Που θα τσαλακώσει ακόμη περισσότερο τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας από τη δική σας πλευρά! Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προωθούμε και θα πάρει "σάρκα και οστά" σε μερικούς μήνες, θα υπάρξει μία εγγύηση στην πράξη για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχέση με την δική σας περίοδο. Επειδή πήραμε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στη μεγάλη τους πλειονότητα. Και την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει την τελευταία χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων: Από τις 123.000 το 2019, πήγαμε στις 160.000 το 2020 και στις 225.000 το 2021 ! Μας κάνετε επίσης πρόταση μομφής επειδή μόνο το 2021, αυξήθηκαν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία: 34% στο επίδομα στέγασης, 14% στο επίδομα παιδιού, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τον Προσωπικό Βοηθό για τους Αναπήρους και την Κάρτα Αναπηρίας, πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τα 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται και επειδή προωθούμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! Γι' αυτό μας κάνετε πρόταση μομφής!".

«Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο", είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη".

Θα μπορέσουν όμως οι Έλληνες πολίτες με αυτή την πρόταση μομφής, επέμεινε ο υπουργός, να αντιπαραβάλλουν και το ύφος των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα γίνει ακόμα πιο σαφές, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που εργάζονται, που μπορεί να κάνουν και λάθη, που τα παραδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν έναν δρόμο ευρωπαϊκό, έναν δρόμο κοινής λογικής. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που παριστάνουν συνεχώς τους εισαγγελείς με έναν χολερικό και εμπαθή λόγο. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, χωρίς καμιά σοβαρή πρόταση και χωρίς καμιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης!".

"Είναι λοιπόν, ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που παραμένει αμετανόητη και γίνεται ολοένα και πιο τοξική. Και σε μια κυβέρνηση που, παρά τα λάθη της, παράγει έργο, και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι' αυτό το λόγο, την Κυριακή το βράδυ, η πλειοψηφία της Βουλής θα εκφράσει τη δυσπιστία της απέναντι στην πρότασή σας και θα δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν δρόμο σοβαρότητας, σταθερότητας και προοπτικής», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στρ. Σιμόπουλος: Η πολιτική προστασία ήταν στον αυτόματο πιλότο. Πλέον δεν είναι

Στη σημερινή μου παρέμβαση θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στο θέμα της πολιτικής προστασίας και στο αντίστοιχο κυβερνητικό έργο. Άλλωστε για συζήτηση πρότασης δυσπιστίας πρόκειται.

Στην αρχή, όμως, θα σας διηγηθώ μια χαρακτηριστική ιστορία. Ακούστε λοιπόν, συνάδελφοι κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν ένα καλοκαιρινό πρωινό στις 11 Ιουλίου του 2019, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία της σημερινής Βουλής. Το προηγούμενο βράδυ είχε εκδηλωθεί ο μεγάλος τυφώνας στη Χαλκιδική. Βρισκόμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να πάω στο γραφείο, όταν κτύπησε το κινητό μου. Με έκπληξη άκουσα ότι ήταν από την Πολιτική Προστασία και με μεγαλύτερη ακόμη σε λίγα δευτερόλεπτα αντιλήφθηκα πως θεωρούσαν ότι ακόμη ήμουν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Είχαν περάσει περισσότερα από 4,5 χρόνια από την ημερομηνία παραίτησής μου. Ούτε τη λίστα με τους εμπλεκόμενους Γενικούς Γραμματείς δεν είχαν ακόμη επικαιροποιήσει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ήμουν γενναιόδωρος θα έλεγα ότι αυτή ήταν η Πολιτική Προστασία όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Διαβάζοντας, όμως, το κείμενο που συνόδεψε την πρόταση δυσπιστίας δεν θα είμαι. Απευθυνόμενος λοιπόν σε εσάς λέω «Έτσι παραδώσατε την Πολιτική Προστασία». Δεν θέλω να ξύσω πληγές και να αναφέρω τις πράξεις σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις κατά την περίοδο της διακυβέρνησης σας. Μόνο ένα αντίστοιχο γεγονός χαμηλότερης έντασης από την κακοκαιρία «Ελπίδα» θα θυμίσω. Την κακοκαιρία «Αριάδνη» στις 9 Ιανουαρίου του 2017.

Θυμάστε τι έγινε; Όχι; Ας σας το θυμίσω καλού-κακού: Τέσσερις αμαξοστοιχίες κόλλησαν στα χιόνια και οι επιβάτες έμειναν μέσα στα παγωμένα τρένα για πολλές ώρες. Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί 12 ώρες στην Πατρών- Κορίνθου και η Κύμη και οι Σποράδες έμειναν 6 μέρες χωρίς ρεύμα και νερό. Χωρίς υποδομές, χωρίς καμία οργάνωση παραδώσατε την Πολιτική Προστασία. Η χώρα στον τομέα αυτό βάδιζε με αυτόματο πιλότο. Αυτά φυσικά αποτελούν παρελθόν και πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως φάνηκε από την αρχή της συγκρότησής της. Προσέξτε τα βήματα της. Έφερε και ψήφισε το νόμο 4662 το Φεβρουάριο του 2020 έξι μήνες μετά τη συγκρότησή της. Ο νόμος ουσιαστικά προχωρούσε στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιζε το σύστημα εθελοντισμού και αναδιοργάνωνε το πυροσβεστικό σώμα. Ταυτόχρονα δημιουργούσε ένα Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων το οποίο περιελάμβανε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς , την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις, τους οποίους χάριν συντομίας δεν θα αναφέρω αναλυτικά. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση ένα μήνα αργότερα δημιουργήθηκε το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας που ενώ είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία, στα θέματα της οργάνωσης συνέχισε να δημιουργεί υποδομές και να εξασφαλίζει πόρους.

Θυμίζω παρενθετικά ότι πέρσι είχαμε τη Μήδεια με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κυρίως πτώσεως δέντρων και κλαδιών. Συνεχίζω όμως με το κυβερνητικό έργο θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας . Αναφέρω την εξασφάλιση 700 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27, ενώ για το τομέα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», 3,6 δις ευρώ. Μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων περιλαμβάνεται και η προμήθεια πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.

Κύριες και Κύριοι συνάδελφοι, Οι φωτιές του καλοκαιριού έκαναν αναγκαία τη δημιουργία ενός Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που θα αναλάμβανε την πρόληψη και την αντιμετώπιση από φυσικές καταστροφές. Το υπουργείο δημιουργήθηκε και άρχισε να ενισχύει τις δομές του. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Απαιτούνται πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα και θα ενεργοποιούν τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα, ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου. Ταυτόχρονα απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός οδηγού ενεργειών με απλοποιημένες όλες τις επί μέρους δράσεις χωρίς να αφήνει περιθώρια για λάθη και αστοχίες. Αναφέρομαι σε ηλεκτρονικό σύστημα, ένα άλλο πεδίο δόξης λαμπρό για το Υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης. Άλλωστε γνωρίζω ότι αντίστοιχα συστήματα, έστω με διαφορετική δομή, υπάρχουν διεθνώς.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την Πολιτική Προστασία και από το Ταμείο Ανάκαμψης για εναέρια μέσα, αντιπλημμυρικά έργα , 13 περιφερειακά κέντρα διαχείρισης κινδύνων, σύγχρονα εργαλεία εξοπλισμού (αισθητήρες, κάμερες, σεισμογράφοι κλπ), αλλά και αυτό που ονομάζουμε έξυπνες υποδομές (π.χ. πληροφοριακό σύστημα οριοθέτησης ρεμάτων, αλλά και ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για συντήρηση γεφυρών).

Κύριε Πρόεδρε,

Η περσινή Μήδεια, οι φωτιές του καλοκαιριού και η πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική ήταν ο προπομπός αντίστοιχων φαινομένων που θα έχουμε πλέον συχνά στο μέλλον. Η χώρα μας προχωρά με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αυτοματοποιημένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε, βέβαια, έως σήμερα βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Όπως, όμως, αντιμετώπισε ο ΔΕΔΔΗΕ με μεγαλύτερη απ’ότι πέρσι επιτυχία τα θέματα των ηλεκτρικών διακοπών έτσι συνεχίζει, μάλιστα χωρίς θύματα, να ενσωματώνει και τις εμπειρίες από τις φωτιές και τα χιόνια. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι άρχισε πλέον το γιγαντιαίο έργο υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ με πόρος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε όλο το υπό δημιουργία πλαίσιο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρέπει να ενσωματώσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν σχετική εμπειρία μέσω του συστήματος Δευκαλίων και στηρίζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση στην απόκτηση τεχνογνωσίας και κατάλληλων μέσων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει πλέον η Κλιματική Αλλαγή. Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Παρέλαβε μια Πολιτική Προστασία με σχεδόν μοναδικές δυνατότητες να μοιράζει σκηνές σε σεισμόπληκτους και δημιουργεί μια σύγχρονη δομή με μέσα και πλαίσιο λειτουργίας και όργανο διαχείρισης κρίσεων. Το κάνει μέσα στην πανδημία με ένα δημόσιο τομέα που παρά τα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του απέχει πολύ από το να είναι σύγχρονος. Οι αστοχίες, η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική πρέπει και θα αποτελέσουν παρελθόν. Τέλος, κατάκτηση αποτελεί με τη συμβολή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης η αποζημίωση που θα καταβάλλουν στους πολίτες οι παραχωρησιούχοι ιδιώτες.

Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών τόνισε η κα Αχτσιόγλου: "Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα".

Αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, είπε, τι να περιμένει κανείς, όταν ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για εργασιακά δικαιώματα, και ιδίως για τους εργαζόμενους σε υπερωρίες, Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας και έβαλε εργαζόμενους να εργάζονται μια επιπλέον ώρα την ημέρα, χωρίς αυτό να δηλώνεται και να πληρώνεται. Μιλά εδώ για εργασιακά δικαιώματα και λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πρόταση μομφής. Δεν πειράζει κ. Χατζηδάκη, το καταλαβαίνει ο κόσμος της εργασίας, είπε η κα Αχτσιόγλου.

Π. Σκουρλέτης: Μομφή κατά της κυβέρνησης που δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους πολίτες

Μομφή κατά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, καταλόγισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του.  Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρέχει καμία ασφάλεια και σε κανένα επίπεδο στους πολίτες, ενώ παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. «Δεν γίνεται μομφή στη κυβέρνηση μόνο για την διαχείριση της κακοκαιρίας. Γίνεται μομφή για την απαράδεκτη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Μομφή για το πώς διαχειρίζεται την κρίση της ακρίβειας, οδηγώντας σε χρεοκοπία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα της ενέργειας, γιατί αφήνει τις τράπεζες να καλούν καθαρίστριες με 30 χρόνια εργασίας και να τους λένε να δουλέψουν με 190 ευρώ. Μομφή γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν χωρίς αιτιολογία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση απαιτεί από κάθε πολιτική δύναμη να αρθεί στο ύψος που της αναλογεί. Είναι μια πρόταση δημοκρατικής διεξόδου και δεν χωράνε αποστάσεις. Να λες 'ναι' στην πρόταση και να αρνείσαι τα επακόλουθα της».

«Να φύγετε κύριοι της ΝΔ γιατί καταστρέφετε τη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές», κατέληξε.

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην αγωνία του μην γίνει τρίτο κόμμα

«Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας». Με αυτή την καταληκτική αναφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα.

«Γιατί το κάνετε; Ο αρχηγός σας, από χαρισματικός και εξαίρετος νέος ηγέτης, με λαμπρό μέλλον, το παιδί της Αριστεράς, είναι σήμερα ηττηθής τρεις φορές, επί 2,5 χρόνια, με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και τώρα με τις δημοσκοπήσεις αγωνιά μη βγει η επόμενη και τον δείχνει τρίτο κόμμα και είπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. «Είναι μια πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία ούτε πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ είναι ένα δώρο γιατί για μια ακόμα φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να κάνει σύγκριση τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση και τι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήσασταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση! Κυβέρνηση της Αριστεράς που έπρεπε να διοικήσει ένα ταξικό και διαπλεκόμενο κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Ήρθατε για να τα αλλάξετε και στα 4,5 χρόνια πόσους νόμους φέρατε και τι περιεχόμενο είχαν; Ο ριζοσπάστης ΣΥΡΙΖΑ και η επαναστατική του ορμή στη διοικητική μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε σε 3 νόμους! Κινητικότητα, μητρώο στελεχών και αλλαγή αξιολόγησης και ένα νόμο για ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα νομοσχέδια για την καινούργια αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, τον κώδικα ιθαγένειας, και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη ΝΔ για θεσμικά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι το προνόμιο για στημένες σκευωρίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και για κατάχρηση εξουσίας και επεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μόνο δικό του και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα.

Σ. Σακοράφα: Προσομοίωση πολιτικής μάχης χωρίς πυρομαχικά η πρόταση δυσπιστίας

Κακόγουστο παιχνίδι χωρίς καμία εναλλακτική και καμία διέξοδο, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΜεΡΑ25, και Η΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μια προσομοίωση πολιτικής μάχης, χωρίς πυρομαχικά, με ψεύτικα όπλα, στα χαρακώματα της εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα και συμπλήρωσε:

«Θα παρακολουθήσουμε το ίδιο, κακόγουστο παιχνίδι. Μία τριήμερη αδιέξοδη συζήτηση που θα εξαντλείται στα γνωστά δήθεν επιχειρήματα, εσείς κάνατε αυτό, ναι αλλά εσείς κάνατε εκείνο.

Όμως, αυτή η ψευτο-αντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Και, ίσως, και από τον κόσμο, μόνο αυτούς που έχουν περιορίσει τους εαυτούς τους στο ρόλο του φανατικού οπαδού. Αντίθετα, όλος αυτός ο φόρτος της πολιτικής ρητορείας αποδεικνύει ένα, μόνο, πράγμα. Ότι όσο εσείς αυτοεπιβεβαιώνεστε στην αντιπαλότητά σας, η χώρα βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο».

Η κ. Σακοράφα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν προβάλει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την πολιτική της ΝΔ» ενώ υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας αντανακλά και τον ίδιο τον εαυτό του».

«Δεν φαντάζομαι να ελπίζει κανείς ότι θα υποχωρήσει η ασφυκτική κομματική πειθαρχία ή ο αυτοσκοπός της κατοχής της εξουσίας και ότι θα υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το ξέρετε, ότι αυτό αποκλείεται», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει εξαπολύσει έναν νομοθετικό - και όχι μόνο - πόλεμο κατά της κοινωνίας» που δεν αφήνει να μείνει τίποτα όρθιο.

«Πίσω από τους μεγάλους τίτλους, πίσω από το περίφημο "επιτελικό κράτος", υπάρχει μόνο ανεπάρκεια, αποτυχία, αλαζονεία και επικοινωνία. Όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο επιτελικό κράτος, κύριε Μητσοτάκη. Το αποκορύφωμα της επιτελικότητας του κράτους σας ήταν, μόλις προχθές, ο διανομέας που ρύθμιζε, μέσα στα χιόνια, την κυκλοφορία σε κεντρική λεωφόρο. Και το Πολεμικό Ναυτικό - αν είναι δυνατόν - να φτυαρίζει τον πάγο στην Αττική Οδό», ανέφερε.

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και η κοινωνία ζει αυτές τις πολιτικές, κυριολεκτικά, στο πετσί της - και τις πληρώνει πολύ ακριβά. Εμείς πιστεύουμε ότι η ίδια η κοινωνία, πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τα συστήματα εξουσίας δεν παράγουν ούτε Σωτήρες, ούτε Ηγέτες. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπήρχαν οι ιδιοτέλειες και τα συμφέροντα, μπορούν να παράγουν μόνο νομείς της εξουσίας και ανεπαρκείς διαχειριστές. Και στο κόμμα μας, το Μέρα25, αυτό θεωρούμε ότι είναι ο λόγος και ο σκοπός της ύπαρξής μας. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

Τ. Αντωνίου: Ψηφίσουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί

«Ψηφίσουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό» ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε «αξιοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις μας».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος απέτυχε περισσότερο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το επιτελικό της κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι και οι πολίτες μετρούν ήδη πολλές επαναλαμβανόμενες συγγνώμες από πλευράς του πρωθυπουργού».

Επικεντρώθηκες στον τομέα της πολιτικής προστασίας, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική» και πρόσθεσε πως εμείς δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, για την οποία δεν προβλέπεται τίποτα στο δικό σας πλαίσιο και αποδείχθηκε στην πράξη. Στην ουσιαστική ενίσχυση του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους και αρμοδιότητες ενώ χρειάζεται να τεθούν και στόχοι ανθεκτικότητας του κράτους ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μην τίθενται εκτός λειτουργίας οι κεντρικές αρτηρίες της Αττικής και της χώρας, η ηλεκτροδότηση και τα αεροδρόμια. Χρειάζεται αναβάθμιση της Πυροσβεστικής. Σχέδιο πολιτικής προστασίας με ξεκάθαρες διαδικασίες, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Προμήθεια των αναγκαίων επιχειρησιακών μέσων στη διάθεση των υπηρεσιών που σηκώνουν το βάρος της πολιτικής προστασίας.

Μ. Γκάγκα: Λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μέσα στην πανδημία για λόγους μικροπολιτικούς - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

"Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι στην πανδημία μικροπολιτικά", ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλής.

Καθώς στο βήμα είχαν προηγηθεί βουλευτές της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ζήτημα του αριθμού των νεκρών στην Ελλάδα στην πανδημία, με χαρακτηριστική την αναφορά του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τουλάχιστον οι μισοί θα βρίσκονταν εν ζωή, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια μειωνόταν συνεχώς το προσωπικό, οι εξοπλισμοί, οι απολαβές των υγειονομικών και το σημαντικότερο, υπήρξε μεγάλη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό. "'Αρα πολλά χρόνια το ΕΣΥ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η πανδημία βρήκε το σύστημα με προσωπικό λιγότερο, γηρασμένο και με λίγα μέσα", είπε η κ. Γκάγκα που επισήμανε ότι σχέδιο υπήρξε έγκαιρα, το προσωπικό εργάστηκε ενωμένο και το πρώτο κύμα της πανδημίας πήγε πολύ καλά, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μέτρα προληπτικά, έλαβε μέτρα νωρίς, μαζί και το lock down, και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα αποτελεσματικά. "Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καλά στο πρώτο κύμα", είπε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα, κυρίως στη Β. Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αθρόες εισαγωγές αλλά τα προβλήματα των αναγκών στα νοσομεία αντιμετωπίστηκαν, και υπήρξαν θάνατοι αλλά "ποτέ δεν φτάσαμε το επίπεδο των θανάτων στην Ιταλία".

"Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2454 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ιταλία έχει 2404 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Αγγλία έχει 2260 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα έχει 2120 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ναι είναι πολλοί οι θανάτοι. Σαφώς είναι πολλοί. Σαφώς όμως δεν είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη", είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα εν μέσω πανδημίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι, οι θάνατοι σε νεότερους ανθρώπους είναι λίγοι και πρόσθεσε: "Για όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που παλεύουν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Το να χρησιμοποιούμε τους θανάτους για πολιτικούς λόγους είναι λάθος. Ο συμπαγέστερος και ο πιο σημαντικός κρίκος, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι του ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια συνεχώς και χωρίς διάλειμμα".

"Πρόληψη υπήρξε, σχέδιο υπήρξε, πάνω από διπλάσια έγιναν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προσλήφθηκαν πάνω από 12.000", είπε η αναπληρώτρια υπουργός που απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν προσλαμβάνονται περισσότεροι εντατικολόγοι: "Πολύ απλά σας λέω, ότι δεν τους έχουμε. Η εταιρεία εντατικολογίας μετράει λιγότερους εντατικολόγους από αυτούς που έχουμε ανάγκη. Οι ιατρικές ειδικότητες δεν είναι κάτι που μπορεί να πατήσεις ένα κουμπί και να τους έχεις την επόμενη μέρα. Για να έχουμε εντατικολόγους πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρούς που έχουν ήδη μια άλλη ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν είναι ότι δεν το έχει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπήρχε σχέδιο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο των ειδικοτήτων. Ξεκινάμε να συνδέσουμε τις ειδικότητες που παράγουμε με τις ανάγκες των ανθρώπων".

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με τη χιονόπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση στα νοσοκομεία, η Ασημίνα Γκάγκα ανέφερε: "έχει ακουστεί ότι 20 νοσοκομεία δεν είχαν πρόσβαση. Δεν υπήρξε νοσοκομείο χωρίς πρόσβαση. Εκείνο που έγινε ήταν ότι στα 320 στρέματα του νοσοκομείου Σωτηρία έπεσαν κάποια δένδρα και είναι λογικό. Έπεσαν πάνω σε σωλήνα οξυγόνου. Διορθώθηκε αμέσως το πρόβλημα και δεν κινδύνευσε ασθενής. Το Σωτηρία έχει δρόμους 4 χιλιομέτρων και κάποιοι κόπηκαν. Στο παρελθόν όμως με πλημμύρες, κυκλοφορούσε μέσα στο Σωτηρία, άνθρωπος με βάρκα". Είπε επίσης ότι στα νοσοκομεία έφτασαν όλες οι φιάλες οξυγόνου, παρά την κακοκαιρία για να προσθέσει: "σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας και η διαχείριση ήταν σωστή".

"Πρέπει να υπάρχει σχέδιο και υπάρχει. Βασιζόμαστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, τους οποίους θέλω να ξαναευχαριστήσω, γιατί αυτό που προσφέρουν καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας", είπε η κ. Γκάγκα και τόνισε απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για deals με τα εμβόλια: "για τα εμβόλια προηγήθηκαν συμφωνίες με την ΕΕ, υπήρξε συμφωνημένη τιμή για όλη την Ευρώπη και συμφωνήθηκαν οι δόσεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, της κάθε χώρας μέλους. Συνεπώς το να λέμε για deals στα εμβόλια, είναι τουλάχιστον παλαβό".

Σχολιάζοντας όσα είπε η Ασημίνα Γκάγκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πράγματι την περίοδο των μνημονίων το ΕΣΥ είχε μια φθίνουσα πορεία, αλλά ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέτρεψε αυτή την καθοδική πορεία, άνοιξε δομές που είχαν κλείσει, επανήλθαν άνθρωποι που είχαν διωχθεί, έγιναν οι 120 ΤΟΜΥ, απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι. Αναφερόμενος στα προβλήματα με τη χιονόπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι στη Μεσογείων που έμεινε κλειστή, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο "Σωτηρία". Επέκρινε επίσης τον κ. Πατούλη λέγοντας πως παρότι φωτογραφιζόταν με τα "θηρία" που θα καθάριζαν τους δρόμους, άσκησε μεροληπτική πολιτική και δεν έστειλε μηχανήματα σε περιοχές που οι δήμαρχοι δεν ήταν της αρεσκείας του, "όπως έπραξε με το Χαλάνδρι που δεν τα μηχανήματα πήγαν Βριλήσσια και Πεντέλη αλλά όταν έφτασαν στο Χαλάνδρι, γύρισαν πίσω". Είπε επίσης ότι οι αριθμοί που επικαλείται για τους νεκρούς, η κ. Γκάγκα, είναι από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που "η Ελλάδα είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση συνεχώς και για την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες". Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, γιατί δεν εντάσσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά. "Τα deal γίνανε. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορούν τα τεστ. Σας ξεφτίλισαν οι δήμαρχοι που πέτυχαν καλύτερες τιμές", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει χώρο για τους επιχειρηματίες. Κάλεσε τέλος την αναπληρώτρια υπουργό, όσα λέει για μικροπολιτική σε σχέση με το θέμα των νεκρών, να τα απευθύνει στον πρωθυπουργό γιατί ήταν εκείνος που έλεγε το καλοκαίρι για τις φωτιές στην Εύβοια ότι "τώρα μετράμε καμένα στρέμματα αλλά στο Μάτι μετρούσαμε καμένους και φέρετρα".

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε αδιανόητο "να έχουμε κάθε μέρα 100 νεκρούς, να χάνεται κάθε μέρα ένα χωριό, και η κυβέρνηση να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού". "Έχουμε ξεπεράσει, αυτή τη στιγμή, την Ισπανία και τη Γαλλία που είχαν πολλούς νεκρούς ενώ δεν είχε έρθει ακόμα το εμβόλιο. Τώρα όμως έχουμε το εμβόλιο. Και εσείς δίνετε μήνυμα εφησυχασμού και χαλαρώνετε τα μέτρα. Για μια ακόμη φορά δίνετε την εικόνα ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Θυμάστε ποιος το έλεγε αυτό; Το έλεγε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Έχετε κάνει πολλά λάθη", είπε Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία και τελικά το μόνο για το οποίο κινήθηκε γρήγορα η κυβέρνηση, είναι οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία λογοδοσία. Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση μιλάει για προσλήψεις αλλά δεν διευκρινίζει ότι αυτές είναι προσλήψεις επικουρικών και όχι μονίμων στο ΕΣΥ. "Η υπερβάλουσα θνητότητα στη χώρα μας, είναι απότοκος των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Έχετε ευθύνες, έχετε κάνει μεγάλα λάθη και δίνεται πάλι ένα λάθος μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων".

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που κάλεσε την Ασημίνα Γκάγκα να επαναλάβει πόσες ήταν οι ΜΕΘ το 2019 και πόσες είναι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και να πει ότι τις μέρες της χιονόπτωσης τα νοσοκομεία λειτούργησαν.

"Τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν 557 το 2019 και είναι 1200 σήμερα, με δυνατότητα αύξησης λόγω των ΜΑΦ. Είναι σαφώς περισσότερα και το προσωπικό είναι πολύ περισσότερο. Υπάρχουν πράγματι επικουρικοί, αλλά οι διαδικασίες για μόνιμους απαιτούν περισσότερο χρόνο, οι θέσεις των μονίμων προκηρύσσονται τώρα και αλλάζουμε τα κριτήρια για να τελειώσουν οι διαδικασίες ταχύτερα", είπε αναπληρώτρια υπουργός ενώ αναφορικά με τη χιονόπτωση επανέλαβε ότι η προσβασιμότητα υπήρχε σε όλα τα νοσοκομεία και οι εφημερίες έγιναν κανονικά, παντού επίσης έγινε η τροφοδοσία και συνεπώς σοβαρό θέμα αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία δεν υπήρξε.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια κατάφερε να κτίσει την εικόνα ενός σοβαρού, αξιόπιστου και ενεργητικού ευρωπαίου εταίρου

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να είναι στη ευρωπαϊκή πρωτοπορία όχι μόνο των προκλήσεων της κλιματικής πολιτικής αλλά πάνω από όλα για την θωράκιση του εθνικού χώρου, της χώρας μας ως παίκτη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη συζήτηση Ολομέλεια κατά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε πως απέναντι στις κρίσεις και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας «δεν χωρούν οι άναρθρες αντιπολιτευτικές κραυγές» αλλά «οφείλουμε να θωρακίσουμε την χώρα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο»

Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια κατάφερε να κτίσει την εικόνα ενός σοβαρού, αξιόπιστου και ενεργητικού ευρωπαίου εταίρου. Να φτιάξει συμμαχίες που δεν είχε στο παρελθόν. Να συνομιλεί και να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με χώρες τις οποίες αποκλείατε εσείς. Να βρίσκει πρωτοφανή συμπαράσταση απέναντι την προσφυγική κρίση στον Έβρο. Να έχει μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικό πρόβλημα και να έχει καταστήσει την χώρα μας βασικό διεκδικητή για την αναστροφή των δυσκολιών που έπονται από την πανδημία»

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψήφισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, την καθιέρωση ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, την προμήθεια κρίσιμων εξοπλιστικών συστημάτων όπως τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, λέγοντάς μας απλά ότι «εμείς θα ασκούσαμε μια διαφορετική πολιτική!» Και αναρωτήθηκε «δηλαδή, τί, θα ασκούσατε μια πολιτική υποχωρητικότητας; που τα εθνικά μας δίκαια δεν θα γινόντουσαν μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτικής; Ή ότι η χώρα απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή δεν θα έπρεπε να θωρακίζεται στρατιωτικά και διπλωματικά και να βρίσκει συμμαχίες; ». Η κριτική σας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «προσκρούει όχι μόνο στην λογική αλλά και στην λογική των πολιτών»

Υπενθύμισε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκίνησε και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων επτά συναδέλφων του. Και από την διαπραγμάτευση που έγινε η χώρα μας βγήκε κερδισμένη όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ, λαμβάνοντας κατά κεφαλήν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις μέσα από το κανάλι του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «τα νούμερα είναι συντριπτικά. Την προηγούμενη πενταετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο των επενδύσεων που ήρθαν στην χώρα ήταν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 έχουν ενταχθεί 4,8 δισ. επενδύσεις, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση άλλα 7 δισ. επενδύσεις». Αυτή είπε «είναι η διαφορετική πολιτική που κάνουμε και γι' αυτό η οποιαδήποτε κριτική σας , σε υψηλούς μάλιστα τόνους, σας φέρνει απέναντι την δική σας ανικανότητα».

Τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ: Χαρ. Παπαδημητρίου- Αθ. Καββαδά- Κ. Βλάση

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Παπαδημητρίου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πανικό από τις δημοσκοπήσεις». Εστίασε στις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ λέγοντας πως «ξεχνάτε ότι κυνηγούσατε τον Ανδρέα Πετρουλάκη, ιατρό, σκιτσογράφο και δημοσιογράφο, με αγωγή 2 εκατομμυρίων, επειδή έγραψε ένα άρθρο. Ξεχνάτε ότι κυνηγούσατε τον κ. Κουρτάκη, στέλνοντας αστυνομικούς στα γραφεία της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για να τον συλλάβουν. Ότι κυνηγούσατε τον συνάδελφο κι αγαπητό φίλο 'Αρη Πορτοσάλτε, ως ηθικό αυτουργό επίθεσης. Κυνηγούσατε την «Athens Review of Books» επειδή έγραψε κάπου μια γνώμη, όπως κυνηγούσατε τον Γιώργο Παπαχρήστο, στα «ΝΕΑ» και τον κυνηγάτε και τώρα. Δε λέω δικαίωμα σας οι αγωγές!» όμως «ο λαός σας βλέπει, όπως βλέπει κι αυτό που δεν έχουμε και είναι μια αντιπολίτευση και μάλιστα Αξιωματική, που έχει ρόλο από το Σύνταγμα, η οποία θα στέκεται δίπλα στο λαό τη δύσκολη στιγμή».

O βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην παράνοια, στο λαϊκισμό, στο διχασμό στους αυτοσχεδιασμούς, στις καταστροφικές και μειοψηφικές ιδεοληψίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην Κυβέρνηση» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «την Κυριακή η Βουλή θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Και μια άλλη μέρα, που θα είναι και τότε Κυριακή, οι Έλληνες πολίτες θα καταψηφίσουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προκοπή του τόπου και την ευημερία των συμπολιτών μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Βλάσης επικεντρώθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας πως «μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε να κάνουμε όσα δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεκαετίες ολόκληρες. Δομήσαμε ισχυρές σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες. Καταφέραμε να έχουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ισχυροποιώντας τη θέση της πατρίδας μας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενισχύσαμε στην πράξη την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Κάναμε πράξη αυτά που πολλοί ονειρεύονταν, αλλά δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Η χώρα μας από ρόλο κομπάρσου πήρε ρόλο πρωταγωνιστή, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Χρ Κατσώτης (ΚΚΕ): Καμία συγγνώμη και καμία πρόταση μομφής δεν μπορεί να μετριάσει και να απαλύνει τις πληγές του λαού

«Η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνουν αγώνας και διεκδίκηση» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρ. Κατσιώτης, με επίκεντρο την εργατική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτή « είναι ενταγμένη στην ενιαία στρατηγική διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και ζήτησε «η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνει οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση για να υπάρξουν αποτελέσματα» γι' αυτό πρόσθεσε «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας που κάλεσε σε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα».

Τόνισε πως το εμπόδιο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που στο βωμό της σαρώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως « οι αντιλαϊκοί νόμοι, οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα η ευελιξία και οι μισθοί πείνας να είναι μόνιμη κατάσταση» και σημείωσε πως «οι αγώνες των εργαζομένων σε COSCO και e-food δείχνουν τη δύναμη των αγώνων» καλώντας «σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να εκφραστεί ισχυρή αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κεφαλαίου».

Μ. Απατζίδη: Μεμφόμαστε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι είναι ανίκανη και ένοχη

«Ο χιονιάς, μαζί με την ακρίβεια και την πανδημία καταρρίπτουν τα φρικτά ψέματα όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων» ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση δυσπιστίας.

Η βουλευτής τόνισε πως εμείς ως ΜέΡΑ 25 « μεμφόμαστε κατηγορούμε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι είναι όχι μόνο ανίκανη, αλλά εκάτι χειρότερο, ότι είναι ένοχη, γιατί οδηγεί το δημόσιο σε μια προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη αποτυχία σε όλους τους τομείς: υγεία, υπηρεσίες, δίκτυα, ώστε να τα ωθήσει στην ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία από τους ολιγάρχες».

Οι ολιγάρχες στην Ελλάδα, είπε είναι παρασιτικοί, κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες και η ελπίδα θα έρθει μόνο αν επανεθνικοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι θεμελιώδεις υποδομές, υπηρεσίες, δίκτυα και αγαθά κοινής ωφέλειας, που αυτήν τη στιγμή καταστρέφονται στα χέρια των παρασιτικών ολιγαρχών.

Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ώρα που πεθαίνουν 23.000 συνάνθρωποί μας, δεν δίνει λεφτά για ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά δίνει 4,88 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ για διαφυγόντα κέρδη. Έχει ανακαλύψει ένα λεφτόδεντρο εκατομμυρίων για τη FRAPORT, την AEGEAN. Εμείς είπε η κυρία Απατζίδη «θέλουμε τη ρήξη με την ολιγαρχία, για ένα δημοκρατικό μέλλον».

Στ. Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές, όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος

Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού, υποκινούμενη από μικροπολιτικά κριτήρια, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. "Ο λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και η πρόταση δυσπιστίας το επιβεβαιώνει" είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Τσίπρας βλέπει την πολιτική απήχηση του ιδίου, και του κόμματός του, να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να απειλείται από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το 3ο κόμμα. "Γι' αυτό ζητά εκλογές. Όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος!" τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αποχιονισμό στο Χαλάνδρι, είπε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο Χαλανδρίου είναι άριστη και "όλες οι προηγούμενες μέρες ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία. Όσο για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι ήταν παρούσα σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο, Παπανικολή κλπ) όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Όσο για το μέγεθος της χιονόπτωσης είπε ότι, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με πολλές τελευταίες δεκαετίες και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όποια δυνατότητα αποχιονισμού από δήμους, περιφέρεια κλπ, ήταν πολύ πιο περιορισμένη είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Είδαμε προβλήματα σε περιοχές, ιδίως σε όχι και τόσο βόρεια προάστια, όπως το Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βριλήσσια, όπου εκεί δεν έχουν τον εξοπλισμό, που έχουν άλλες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Διόνυσος και Αχαρνές, οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες για να δράσουν άμεσα, και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με χιονόπτωση.

Αντ. Μυλωνάκης: Είστε η Κυβέρνηση της επιτελικής αποτυχίας που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό

«Ετεροχρονισμένη» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης καθώς όπως είπε «αργά καταλάβε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί άλλο να τραβήξει το κάρο». Αναρωτήθηκε εάν τελικά το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και θέλει να φύγει αυτή η κακή Κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ή εάν αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να πάει σε «ένα καινούριο νταλαβέρι» με τη ΝΔ.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «πάει σε λάθος μονοπάτια». Εμείς, πρόσθεσε πως «ως Ελληνική Λύση έντιμα, σας κάναμε από τηνπ΄ρωτη στιγμή εποικοδομητική αντιπολίτευση. Σας κάναμε προτάσεις. Σας δίναμε λύσεις. Σχολιάζοντας τις ομιλίες των υπουργών ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του Κράτους, αναρωτήθηκε «τί είσαστε, προπονητές ομάδας και χρειάζεστε χρόνο; Τελείωσε ο χρόνος σας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πεθαίνουν άνθρωποι κάθε ημέρα»

Για την οικονομία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει «πού πάει το πράγμα» Αγοράζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο από αυτούς οι οποίοι το παράγουν με λιγνίτη. Είστε « η Κυβέρνηση της επιτελικής αποτυχίας, η Κυβέρνηση που εξαθλίωσε τον ελληνικό λαό και τον βυθίζει ακόμα περισσότερο στον οικονομικό μαρασμό. Ο Έλληνας είναι ένας περήφανος λαός. Τον έχετε υποτιμήσει, τον έχετε τρομοκρατήσει, τον έχετε απαξιώσει, τον έχετε ευτελίσει. Ήρθε η ώρα να φύγετε, για να πει ο ελληνικός λαός τι θέλει από εδώ και πέρα, ποιος θέλει να τον κυβερνήσει».

Π. Πολάκης: Το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι

Η κυβέρνηση τολμά να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν η Ελλάδα, το τελευταίο πεντάμηνο, είναι πρώτη σε νεκρούς στην Ευρώπη, και τρίτη στον κόσμο, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης. Αντί να κάνετε αυτά που σας προτείναμε, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε στα 60 και 80 ευρώ τα τεστ για να "κονομάνε" τα ιδιωτικά κέντρα όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντιδραστήρια με 7-8 ευρώ είπε ο κ. Πολάκης. Επίσης επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία "δεν είδε" τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και την αυξημένη επιχορήγηση στο Σωτηρία όπου υπηρετούσε, λέγοντας ότι "γραμμάτια ξεπληρώνει γιαυτό που κάνει" σήμερα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ρώτησε εάν ο Μ. Φουρθιώτης πληρώθηκε από το πρόγραμμα Συνεργασία, αφού έφυγε ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ απευθυνόμενος στους κκ Σταϊκούρα και Πιτσιλή, ρώτησε εάν το ίδιο πρόσωπο πληρώθηκε από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με αφορμή τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο κ. Πολάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι, τις πυρκαγιές και την πανδημία: "Δεν είναι επιτελικό το κράτος σας, αλλά μηχανισμός που έφτιαξε ο Μητσοτάκης για να μαζεύει το χρήμα και να ελέγχει σε ποιους κολλητούς θα το δίνει, γι' αυτό θα πέσετε με κρότο", είπε ο κ. Πολάκης.

Χ. Καφαντάρη: Διεθνής διασυρμός της χώρας η διαχείριση της κακοκαιρίας

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη, είπε ότι η κυβέρνηση στήνει, πρόχειρα και επικοινωνιακά, υπουργεία όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, και ότι στις σημαντικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων 2,5 ετών (Ιανός, Μήδεια κά) "απέτυχε, ενώ τις χειρίστηκε άκρως επικοινωνιακά με αποτέλεσμα στο τελευταίο καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΣ να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό".

Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος και ποτέ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είπε η κα Καφαντάρη σύμφωνα με την οποία είναι πολύ «φθηνό» το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής πίσω από το οποίο κρύβεται: "Κύριο μέλημα του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (1,7 εκ ευρώ για εξοπλισμό-αεροπλάνα, τεχνολογικά μέσα κλπ), σημείωσε η κα Καφαντάρη.

Ν. Φίλης: Να κατατεθούν στην Βουλή τα Πρακτικά της συντονιστικής σύσκεψης που έγινε την Κυριακή πριν την χιονόπτωση

"Το υπουργείο Παιδείας ήθελε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ν. Φίλης ανέφερε πως «πληροφορούμε ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη!»

Ρώτησε εάν αυτές οι πληροφορίες που έχει αληθεύουν και ζήτησε να κατατεθούν τα Πρακτικά της σύσκεψης στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει τις «συγγνώμες», γιατί όλοι ξέρουμε ποια εναι η αξία τους . Εμείς, είπε « δεν θα κρίνουμε από τις συγγνώμες, αλλά με βάση τα ντοκουμέντα».

Τόνισε πως πρέπει «να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή» σημειώνοντας πως «η πραγματική αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε δύο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά, ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος την Αριστερά. Ενδιάμεσες - ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση».

Ν. Μηταράκης: «Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, την ενδοχώρα και την Αθήνα» - «Προχωράμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»

"Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.

"Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος", σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

"Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς", ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Μηταράκης αφού επισήμανε εκ προοιμίου ότι στο Μεταναστευτικό, η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία τα στοιχεία της FRONTEX, που καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά της από το 2017, με 200.000 παράνομες αφίξεις. Όπως όμως τόνισε, "ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου".

"Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας!", είπε ο Νότης Μηταράκης και υπογράμμισε πως

η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

"Πλέον η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό! Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες,

ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130 χιλιάδες", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, στις οποίες όμως, όπως τόνισε, και η Ευρώπη αντέδρασε ακαριαία, στηρίζοντας την Ελλάδα.

"Με στρατηγική 7 σημείων καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα εθνικά και κατ' επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ασπίδα της Ελλάδος.Και είναι αυτή η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού που διέγραψε οριστικά τις μνήμες της εποχής των "ανοιχτών συνόρων", είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνοντας ότι παράλληλα η Ελλάδα, μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά fora ως ισχυρός συνομιλητής.

"Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα, κινητήριο μοχλό για σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βίλνιους, σε διάσκεψη με συν προεδρία της Ελλάδος, 16 κ-μ υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει δύο ισχυρές συμμαχίες: το μέτωπο των 5 Μεσογειακών χωρών (MED-5) με στόχο την αλληλεγγύη και την συμμαχία με 16 κ-μ για την προστασία των συνόρων και τη διαφύλαξη ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Προχωράμε στην ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής. Ήδη λειτουργούν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, με τη Χίο και τη Λέσβο να ακολουθούν. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει τα έργα για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Οι νέες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά. Αναδεικνύουν την ιδεολογική άβυσσο που μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών σας, οι δομές ήταν μια "ανοχύρωτη Πολιτεία". Με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο και εμφυσήσει αίσθημα ασφαλείας και σιγουριάς εντός και πέριξ των δομών", είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί διόδους νόμιμης μετανάστευσης και προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Μετανάστευσης, "για όσους δικαιούνται και χρειαζόμαστε να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Με κανόνες και νομιμότητα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου στον τομέα των προμηθειών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει ένα ορθολογικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, αφού προηγουμένως καταργήθηκαν οι έκτακτες διατάξεις και κατά παρέκκλιση αναθέσεις που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη ενημέρωση της Βουλής για τις συμβάσεις.

"Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά "της χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης", καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο κράτησε όρθια τη χώρα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας ελέω κορωνοϊού, αλλά την έβαλε και σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Πλέον, η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας υγιούς οικονομίας και έχει συγκεντρώσει διεθνώς επενδυτικό ενδιαφέρον. Με παρεμβάσεις που ανυψώνουν διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και μειώνουν το φορολογικό βάρος σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Με παράλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και του αναστήματος της χώρας σε μια αμφίρροπη γειτονιά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον!", σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Β. Κεγκέρογλου: «Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις»

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε: «Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Γ. Λογιάδης: Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. «Θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι η ΝΔ πλέον μόνη της. Το δρόμο των μνημονίων, της καταστροφής, της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί. Μετά τις εκλογές δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε όχι στα μνημόνια».

Δ. Αυγέρη: Κάθε μέρα χάνουμε ένα "Μάτι" και δεν χύνετε ένα δάκρυ

"Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό σύστημα Μητσοτάκη που μόνο δεινά και δυστυχία επιφυλάσσει στους πολλούς, προς όφελος των λίγων και της διαπλοκής", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

"Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες. 23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας", ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με όρους θεσμικής εκτροπής, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως το σκάνδαλο Novartis, καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσοι ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλο και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών". Η Δώρα Αυγέρη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου, για "τα sms που δημοσιοποιούνται κομμάτι-κομμάτι με τον κ. Γεραπετρίτη, τα μηνύματα, τις αγιογραφίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον κ. Φουρθιώτη, που σήμερα η κυβέρνηση κάνει πως δεν τον γνωρίζει".

Θ. Ξανθόπουλος: Καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας

«Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι και δεν πέρασε κανείς να τους δει, να τους ρωτήσει αν έχουν νερό, αν θέλουν βοήθεια, να τους δώσει μια αίσθηση ότι το κράτος είναι εδώ. Η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις αλλά με πολιτικές και πράξεις και δυστυχώς στις πράξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη υστερεί. Οι πολίτες της Αθήνας, έμειναν στα χιόνια. Υπάρχουν ακόμη αι τώρα περιοχές της Αθήνας χωρίς ρεύμα. Είναι καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να αποσείσει». Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και συμπλήρωσε: Είχαμε πέρσι την «Μηδεια», το καλοκαίρι τις φωτιές, τώρα τα χιόνια. Μετά το Μάτι, σας παραδώσαμε πόρισμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στη πολιτική πρστασία, από επιτροπή υπό τον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμερ, αλλά το βάλατε στην άκρη. Φέρατε από την Κύπρο έναν πολιτικό που είχε ομόρροπη πορεία στην ΕΕ αλλά όχι στον τομέα της αμιγούς πολιτικής προστασίας και έτσι εκθέσατε τον ίδιο και μαζί όλη τη χώρα».

Επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε επίσης τα εξής:

- Η χώρα έχει το επαχθές προνόμιο να μετρά 23.000 νεκρούς. Εχει τα πρωτεία στην αναλογία θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο και αυτά έχουν την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

- Το εισόδημα τελειώνει τη τρίτη εβδομάδα και ο κόσμος αγωνιά πως θα επιβιώσει.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής όλων των προβλημάτων. Σας είπαμε μειώστε τον ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά περί άλλα τυρβάζετε.

- Το κράτος δικαίου στη χώρα βάλλεται. Νομοθετείτε χωρίς δικαστές στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Οι δικηγόροι απουσίασαν από όλο το πλέγμα ενισχύσεων που δώσατε στους επαγγελματίες, καίτοι τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αγνοούνται από όλες τις τομές.

- Οι δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία διώκονται. Γίναμε πρωτοσέλιδο στη Le Monde. Η Ενωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων μας κατέταξε στις χώρες ανάλογες του Ορμπαν, όπου περιστέλλεται η ελευθερία του τύπου.

- Το ΝΣΚ έδωσε ομόφωνα εντολή στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην προστασία του δημοσίου από το σκάνδαλο Νovartis αξιώνοντας αποζημίωση από την εταιρεία αλλά μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα.

«Τέλος με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, από τα funds και τις τράπεζες. Μια κοινωνία φτωχοποιείται και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Υπάρχει όμως εναλλακτική. Η πρόταση μομφής να γίνει πρόταση προοδευτικής διεξόδου.Εκλογές με απλή αναλογική και μια προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει να ανατάξει τη χώρα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Γ. Μαρίνος: Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών

"Τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο λαός στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, από μια αναμενόμενη κακοκαιρία, καθίζουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. "Το αστικό κράτος που κρύβεται πίσω από το όνομα ‘επιτελικό', είναι ταξικό, αντιλαϊκό εργαλείο. Αφήνει αθωράκιστο το λαό γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Αυτό μαρτυράει η πείρα της Εύβοιας που κατακάηκε το καλοκαίρι, πλημμύρισε στη συνέχεια, αποκλείστηκε και πάγωσε με το χιόνι, με το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι πληγέντες της Β. Εύβοιας δεν έχουν πάρει ούτε αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις, για προηγούμενες καταστροφές και η κυβέρνηση διαφημίσει την αποκαλούμενη ανασυγκρότηση που πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο", είπε ο Γιώργος Μαρίνος που κατήγγειλε τη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών, τον εργασιακό μεσαίωνα με τον οποίο βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, με το σχεδιασμό για το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΛΑΡΚΟ. "Ο δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική τους σύμπλευση. Υπέγραψαν μαζί τα μνημόνια που έπληξαν το λαό. Υπερψήφισαν το ταμείο ανάκαμψης και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων στα μονοπώλια της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και άλλες υποδομές στους οικονομικούς ομίλους", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Μ. Χαρακόπουλος: “Ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου”

"Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου", ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις".

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

"Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση", ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα".

"Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος", είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κ. Μπούμπας: Μεγάλο το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις και τις κοινοπραξίες

"Το μεγάλο πάρτι. Εσείς δεν ξέρατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει στην Αττική Οδό; Δεν ξέρατε το πάρτι της εργολαβίας;" ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. "Τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Αττικό Μετρό έχει πάρει απευθείας αναθέσεις 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ξεπεράσει ακόμα και υπουργείο, όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα τόσα. Σε 27.352 συμβάσεις του δημοσίου, οι 19.836 είναι απευθείας αναθέσεις. Ο νόμος 4782/2021 ανέβασε το πλαφόν από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για τις απευθείας αναθέσεις έργων ανεβάζει το πλαφόν από 20.000 σε 60.000 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει για τις απευθείας αναθέσεις;", είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που πρόσθεσε ότι συγκεκριμένη ολιγαρχική ομάδα "τα καρπώνεται όλα".

"Δεν συνεχίζουν οι πέντε νταβατζήδες να λειτουργούν και να διοικούν στην Ελλάδα που έλεγε ο προκάτοχός σας και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Μπαϊρακτάρη; Που είναι αυτά που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθούν τα λάθη και η ποιότητα ζωής των πολιτών;", είπε ο κ. Μπούμπας που κατήγγειλε ότι η Αττική Οδός δικαιολογεί συντήρηση στο οδόστρωμα έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι άλλες κοινοπραξίες δικαιολογούν μέχρι 70.000 ευρώ, "και σήμερα δίνει 2.000 ευρώ ψίχουλα και κοροϊδία, σε όσους αποκλείστηκαν, όταν αυτή η εταιρεία έχει κάθε μέρα έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ".

Κ. Πιερρακάκης: «Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια»

«Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος". Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στο βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη. Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές", είπε ο κ. Πιερρακάκης και επισήμανε ότι το 2019, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.

«Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Και επειδή πλέον τα γεγονότα έχουν τη δική μας σφραγίδα, η αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρξαν αυτά τα 2,5 χρόνια επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, στον Έβρο, στο Αιγαίο, η πανδημία και η διαχείρισή της, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της, ο εθνικός εμβολιασμός. Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα είχαν τον χαρακτήρα της κρίσης και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και υπενθύμισε ότι από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών το 2018, σήμερα είμαστε στα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, «δηλαδή, γλυτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει: «επειδή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες, είναι συμφωνία αλήθειας, αυτή απαιτεί να μπορείς να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές, εκεί που τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Αυτό ακριβώς συνέβη, και σε μια κίνηση έξω από την παραδοσιακή πολιτική μας κουλτούρα, υπάρχει η λέξη "συγνώμη" στο πολιτικό σύστημα. Και υπάρχει από τα πρωθυπουργικά χείλη, στο ανώτατο επίπεδο πλέον. Και αυτό απαιτεί η εκ νέου θεμελίωση του κράτους και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορείς να λες ευθέως ότι διδάσκεσαι από τις αστοχίες και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Ότι μεταβολίζω την αστοχία σε μάθημα, και το μάθημα σε πράξη και την πράξη σε ένα καλύτερο σημείο ισορροπίας για την πατρίδα μου. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε όλοι».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, έχει αποκρούσει κρίσεις και θα γίνεται διαρκώς καλύτερη, απέναντι σε κάθε κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι αλήθεια σημαίνει και πάλη ενάντια στη λήθη. «Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μια μάταιη επιδίωξη λήθης. Ξεκινάει ως μια προσπάθεια μια χιονοθύελλα να μετατραπεί σε πετροπόλεμο, καταλήγει ως μια άστοχη επιδίωξη συμψηφισμού, με λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε: "όσα προηγήθηκαν μας δίνουν μαθήματα. Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Η ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι θεσμοί του κράτους, μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε, όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από το τι κομίζουμε για να βελτιώσουμε αυτούς τους θεσμούς. Από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο".

Κλείνοντας, ο υπουργός επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και τον Ν. Χαρδαλιά ο οποίος «πολλά βράδυα και μέρες πάλεψε ως άλλος κυνέγειρος, κάθε κρίση, έμενε να ξενυχτάει για να λύσει προβλήματα» και στον Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί να κομίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στην προσπάθεια να χτίσουμε νέες δομές».

Άκ. Σκέρτσος: Εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας η συγνώμη και όταν είναι ειλικρινής σημαντικότερη από παραίτηση

«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση. Είναι φωνή, για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους, είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πίσω από τον πυρήνα αυτών που δεν έγιναν καλά βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών η οποία κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική συμπεριφορά αλλά και απαξία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι παραγνωρίζει πως παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξαν νεκροί.

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται αγωνία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει δυσαρμονία του σήμερα σε σχέση με το 2019. Είναι μια ευκαιρία ώστε, με ήπιο λόγο και πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας, μίλησε ακόμα για την ανάγκη η Βουλή να μην δίνει την εικόνα ισοπέδωσης και απαξίωσης των θεσμών, με κατηγορίες της μιας παράταξης εναντίον της άλλης σαν να είναι εχθροί της χώρας. «Είναι ενοχλητική η τοξικότητα και η απαξίωση των θεσμών. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάψουν να κυριαρχούν γιατί αυτές ο αμυντικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πηγαίνουν πίσω. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αυτές οι αρχές». «Όσα ζήσαμε μας πλήγωσαν και αδικούν τις προσπάθειες μας. Οφείλουμε μια συγνώμη για αυτά που δεν καταφέραμε να αποτρέψαμε αλλά και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τα χειρότερα», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Η κακοκαιρία δεν ήταν συνηθισμένη. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Παραλάβαμε μια απαξιωμένη Πολιτική Προστασία και δημιουργήσαμε αυτόνομο υπουργείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξασφαλίζοντας 1,7 δισ. για την αναβάθμιση των υποδομών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναμορφωμένο κράτος, αλλά αυτό απαιτεί δουλειά με ορίζοντα 8ετίας, για να ριζώσουνε οι αλλαγές. Για αυτό λέμε συγνώμη, για να γίνουμε καλύτεροι».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αυταρχικού κομματικού επιτελικού κράτους, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για βαθειά σκόπιμη παρανόηση. «Το επιτελικό κράτος που δημιουργούμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στις παθογένειες ετών. Και όσοι βρίσκουν την ευκαιρία να το κατακρίνουν, επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα πίσω εκεί που μας οδήγησε η κρίση. Υπάρχει μια βαθειά σκόπιμη παρανόηση της έννοιας του επιτελικού κράτους», τόνισε και πρόσθεσε: «Για εμάς στόχος είναι ένα αποκομματικοποιημένο, αποκεντρωμένο κράτος που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακά κριτήρια, βάσει ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος. Επιτελικό κράτος για εμάς σημαίνει μέριμνα για άρση κάθε είδους ανισοτήτων, σημαίνει εμπέδωση της σταθερότητας των θεσμών που είχαν γίνει κουρελόχαρτο».

Έμφαση έδωσε και στις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι πολλοί επενδυτικοί κολοσσοί κάτι βλέπουν στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση, μέσα από τις προσπάθειες της, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό, διαφανές επενδυτικό περιβάλλον. «Οι δυσκολίες την κυβέρνηση δεν την κάμπτουν. Αντίθετα μαθαίνει από αυτές, διορθώνεται και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκέρτσου, στα ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις συσκέψεις που έγιναν ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς και αν κρατήθηκαν πρακτικά και αν η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο. «Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα. Συμμετείχα, στη σύσκεψη όπως προκύπτει εκ του ρόλου μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος ενώ διέψευσε ότι η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο της Αττικής Οδού. Σχετικά με την τήρηση πρακτικών ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βγήκε αναλυτικό δελτίο τύπου για την σύσκεψη».

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, που απαντώντας στον κ. Ραγκούση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιτελικό κράτος σημαίνει όχι άλλη Μάνδρα και όχι άλλο Μάτι. Πάει πολύ, από μια κυβέρνηση που στο διάστημα της διακυβέρνησης της είχαμε θύματα και βιώσαμε τραγικές καταστάσεις από τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, να ζητάτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων που βεβαίως ως μια κυβέρνηση συνεπής και σοβαρή κράτησε. Όχι λοιπόν, μαθήματα επιτελικού κράτους δεν δεχόμαστε, από μια κυβέρνηση που κατέστρεψε ότι θεσμικά υπάρχει σε αυτή την χώρα».

Χ. Θεοχάρης: «Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Τον άτοπο και επιζήμιο χαρακτήρα της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ο κ. Χάρης Θεοχάρης με παρέμβασή του στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα».

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε περαιτέρω ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

Ολοκληρώνοντας την αυστηρή κριτική του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση».

Ακολούθως, επ' ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον Ελληνικό Τουρισμό και τις θεαματικές επιδόσεις του κλάδου το 2021, παρά την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση. Όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «όση και εάν ήταν η μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ νιώθω υπερήφανος για την εκπληκτική πορεία του Ελληνικού Τουρισμού την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και μας δικαιώνουν απολύτως: Το 2021 η Ελλάδα υποδέχτηκε 14 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στην χώρα μας εισερχόμενο συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη ώρα, η Ελλάδα της προσπάθειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, μεγαλούργησε. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με σκληρή και συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποδείξαμε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε Νο.1 ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, αλλά και ακόμη πιο πέρα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ναι, έγιναν λάθη. Εμείς όμως έχουμε το θάρρος να τα παραδεχόμαστε και να ζητούμε συγγνώμη. Διδασκόμαστε και προχωράμε, γινόμαστε καλύτεροι. Διότι οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά, που αλλάζει, που γίνεται καλύτερη. Μια Ελλάδα ψηφιακή, «πράσινη", φιλοαναπτυξιακή, που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει πραγματικότητα. Αυτή που χτίζουμε από τον Ιούλιο του 2019, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μέχρι τις εκλογές του 2023 -αλλά και μετά από αυτές, επειδή είμαι σίγουρος για τη επιλογή του Ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Γ. Μουλκιώτης: “Χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”

"Τριάντα μήνες μετά τις εκλογές, αντί να δώσετε λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας, έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα", ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

"Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η καλή νομοθέτηση πάει περίπατο. Στη διαχείριση της πανδημίας έχετε αποτύχει. Η οικονομία παραπαίει, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι, οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Βεβαίως δεν έχετε κανένα σχέδιο για τον τρόπο, ούτε όμως και για το μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αποκαλύπτεται, κι εσείς εκ των υστέρων το αναγνωρίζετε", είπε ο κ. Μουλκιώτης, που κατηγόρησε, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε μομφή, "βλέποντας στην ηγεσία του την πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική αποδοκιμασία" και προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί.

"Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας αποπειρώνται να συντηρήσουν το δίπολο για την ασφάλεια της επιβίωσής τους, αλλά και την εξυπηρέτηση του ακροατηρίου τους. Ο ένας στηρίζει τον άλλον μέσα από την πόλωση και τον διχασμό, αφού είναι και οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Το επιβεβαιώνουν μάλιστα με κάθε τρόπο, με ιδιαίτερη επιμονή και σε κάθε ευκαιρία. Το απέδειξαν και προχθές με τις έντονα αποκαλυπτικές εκνευρισμού και αμηχανίας πανομοιότυπες ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης", είπε ο κ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι η υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής ενοχλεί και τους δύο. "Η κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται απολογούμενη σε κάθε ελληνικό σπίτι σήμερα για το φιάσκο της πολιτικής διαχείρισης των προαναγγελθέντων με μεγάλη ακρίβεια χρονικού προσδιορισμού έντονων καιρικών φαινομένων χιονόπτωσης, αίφνης ως από μηχανής Θεός, όπως φαίνεται στα έργα της τραγωδίας του Θηβαϊκού κύκλου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει την πολιτική ατζέντα. Πόση ακόμα χείρα βοηθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση;", είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Θ. Καράογλου: Η πρόταση μομφής είναι το πολιτικό Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ

Με «πολιτικό Βατερλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» παρομοίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. "Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας υποδηλώνει την πολιτική του απελπισία και τον οδηγεί σε υπαρξιακά λάθη. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια για την πολιτική σας επιβίωση» τόνισε ο κ. Καράογλου απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το πραγματικό κίνητρο της Κουμουνδούρου είναι να ανακόψει την κατάρρευση που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Τα λέτε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να τα ακούσουν στο ΚΙΝΑΛ. Τα λέτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα ακούσει ο Νίκος Ανδρουλάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Όσο εσείς ονειρεύεστε επιστροφή στο αποτυχημένο χθες που εκπροσωπείτε, εμείς οδηγούμε τη χώρα μπροστά! Κάνουμε την αυτοκριτική μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, έχουμε την παρρησία να ζητήσουμε ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπατριώτες μας για αστοχίες και παραλείψεις. Δεν θυμάμαι να πράξατε το ίδιο στο Μάτι όπου αναζητούσατε "λάθη αλλά δεν βρίσκατε", παρά τους νεκρούς. Δεν το πράξατε ούτε όταν κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλλατε capital controls, ούτε στην τραγωδία στη Μάνδρα", είπε ο Θεόδωρος Καράογλου σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν επιχειρησιακής ανικανότητας.

"Η προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε η εθνική μας οικονομία να κάνει πρωταθλητισμό ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρώπης. Στο μέτωπο των διεθνών συσχετισμών η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή φωνή η οποία ακούγεται στα κέντρα των αποφάσεων, ενώ το "σπάσιμο" των καταλήψεων στα ΑΕΙ βάζει τέλος στο φόβο και στην ανοχή που υπήρχε για δεκαετίες με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια μας να γίνονται ξανά χώροι μόρφωσης, γνώσης, ελευθερίας και ασφάλειας», είπε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ που παρατήρησε πως η συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή πιστοποιεί ότι ο πολιτικός χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται. «Το μόνο που σας απέμεινε είναι το γνωστό θράσος να κουνάτε το δάκτυλο επί παντός επιστητού. Το είχε πει ο Ναπολέοντας ότι "με το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα". Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ξεστόμισε την παραπάνω φράση πριν το Βατερλό» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου.

Σία Αναγνωστοπούλου: Έχουμε μια νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη

"Η πρόταση δυσπιστίας, είναι εφ΄ όλης της ύλης, γιατί έχουμε μία Νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά η οποία προσπαθεί απέναντι στην υγειονομική, κλιματική και οικονομική - ενεργειακή κρίση, αντί να βάλει στο επίκεντρο δημόσιες πολιτικές, δημόσιους θεσμούς, δημόσιες υποδομές που θα δώσουν ασφάλεια στην κοινωνία και θα πολεμήσουν τις ανισότητες, θέλει να επιβάλλει άλλο πρόγραμμα", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. "Βάσει αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει ηγεμονία για να νομιμοποιεί ακριβώς αυτό το πρόγραμμα εναντίον των δημόσιων πολιτικών, των δημόσιων θεσμών", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μονοπωλεί τον πατριωτισμό αλλά στην πραγματικότητα επιδίδεται σε μια πατριδοκαπηλεία άνευ προηγουμένου. "Για εμάς πατριωτισμός όμως είναι αυτό που γίνεται σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εσείς δεν το θέλετε και το απαξιώνετε συστηματικά. Και εκεί είναι οι διαφορετικές μας ιδεολογίες. Πατριωτισμός είναι αυτή η αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στο σύστημα υγείας και την κοινωνία. Πατριωτισμός είναι να κινητοποιείς και τον ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη, όχι να τον προστατεύεις, να τον αφήνεις απ' έξω και να κάνεις κρυφές διαβουλεύσεις για το πως θα ιδιωτικοποιήσεις και θα συγχωνεύσεις αυτό το σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ είναι το μεγάλο ανάχωμα της δημοκρατικής κουλτούρας αυτού του τόπου και δεν πρόκειται να το ξηλώσετε, όπως θέλετε. Γι' αυτό σας θεωρούμε επικίνδυνους", είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: "Απέναντι στους νεκρούς της πανδημίας που θα έπρεπε να λογοδοτείτε γι' αυτό - γιατί ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και δεν προλαβαίνει να φτάσει στα νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία και δεν προλαβαίνει να έχει τη στοιχειώδη φροντίδα - ποιο είναι το μέτρο; Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: «Ναι έχουμε νεκρούς αλλά ο τουρισμός πήγε καλά». Αυτό είναι το μέτρο και ο κανόνας αυτού που θέλετε να επιβάλλετε σε αυτήν την κοινωνία".

"Πρόταση δυσπιστίας για αυτό που συμβολικά και υλικά έγινε στον Πολιτισμό. Τσιμεντώσατε μία Ακρόπολη χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν. Ταπεινώσατε το Εθνικό Θέατρο στο όνομα ενός «'Αριστου», τον οποίο προσπαθήσατε να συγκαλύψετε. Ταπεινώσατε τους καλλιτέχνες. Και όμως αυτός ο Πολιτισμός και αυτή η κουλτούρα δημοκρατίας αντιστέκεται. Οι επιζήσαντες του Πολιτισμού βγήκαν στο δρόμο. Οι νέοι και οι νέες στα πανεπιστήμια αντιστέκονται. Παντού αντιστέκονται", είπε επίσης η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: "Καλώ λοιπόν, αυτήν τη Βουλή και όλο τον κόσμο που μας ακούει, απέναντι σε αυτήν την ηγεμονία που θέλει να φτιάξει η ΝΔ, όπου θα δικαιώνονται οι μιντιάρχες, θα χαρίζονται τα δάνεια κομμάτων και μιντιαρχών, τραπεζίτες οι όποιοι θα έχουν ασυλία, δημοσιογράφοι που θα διώκονται. Απέναντι σε όλη αυτή την προσπάθεια ξεθεμελιώματος μίας κουλτούρας δημοκρατίας, ο αριστερός προοδευτικός κόσμος αυτής της χώρας, είναι η στιγμή να αντισταθεί. Αυτό παίζεται σήμερα στη Βουλή και όχι οι τυμβωρυχίες και οι μικροκομματισμοί", είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Κώστας Καραμανλής (Υπ. Υποδομών): Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

«Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την παράλληλα ότι «συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση που πέφτει στη χώρα, σε ευκαιρία για την ίδια». «Δεν το κάνετε μόνο τώρα. Το κάνετε επί 2,5 χρόνια. Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που σας βγήκε το 2015», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάκτυλό μας. Αντίθετα, αναγνωρίσαμε τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής, τα προβλήματα στον συντονισμό, τις αστοχίες πολλών φορέων, κι επιρρίψαμε πολύ μεγάλες ευθύνες στην Αττική Οδό. Καταλαβαίνουμε το θυμό, την οργή και την απογοήτευση των πολιτών, για αυτό ζητήσαμε συγνώμη. Για πρώτη φορά δίνεται άμεσα αποζημίωση σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν μετά από εντολή του πρωθυπουργού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής συμπληρώνοντας ότι, «με νόμο της σημερινής κυβέρνησης έχουν προστεθεί στις συμβάσεις παραχώρησης και διαδικασίες για απόδοση ευθυνών στις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Υποδομών, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει θέατρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης. Ο ένας είναι να παλέψεις όσο μπορείς αλλά να αναγνωρίσεις ότι έγιναν λάθη και αστοχίες, να ζητήσεις συγγνώμη, να ψάξεις να βρεις τι έφταιξε και να δουλέψεις ώστε την επόμενη φορά να είσαι καλύτερος. Αυτός είναι ο τρόπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο άλλος, είναι να παίξεις θέατρο την ώρα που πεθαίνουν άνθρωποι. Και μέρες μετά, να δώσεις συνέντευξη Τύπου για να πεις πως όσο κι αν ψάχνεις δεν βρίσκεις να έγινε κάποιο σοβαρό λάθος. Όλοι ξέρουμε ποιας κυβέρνησης ήταν αυτός ο τρόπος. Οι πολίτες τα έχουν ζήσει και τα δύο. Κι έτσι μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν».

Έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους οδηγούς, στην Αττική Οδό, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος αποδίδει ευθύνες. «Χωρίς σε καμία περίπτωση να αποτελεί αυτό δικαιολογία, δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που κλείνει κάποιος μεγάλος δρόμος. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Και αυτό γίνεται, γιατί θεσπίστηκε από τη δική μας κυβέρνηση, το 2020, το νομικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην πληρώνει κανένας», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Και έτσι θα γίνει. Περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης που έχουμε συγκροτήσει και θα το παραδώσει σε 20 μέρες».

Αλ. Παπαρήγα: Το πραγματικό νόημα της πρότασης δυσπιστίας είναι το εργατικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Το πραγματικό περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας είναι το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Σύνταγμα, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, καταγγέλλει και καταψηφίζει όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά συνολικά την πολιτική που στηρίζουν και εφαρμόζουν και τα άλλα αστικά κόμματα και είναι προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην κάλπη των επόμενων εκλογών, ενώ η αντιπολίτευση που κάνουν μεταξύ τους είναι στη λογική της ηθικολογίας, της κλειδαρότρυπας και του σταρ σύστεμ, που επικεντρώνει στη διαχείριση των προβλημάτων και όχι στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που είναι και η ουσία της πολιτικής τους.

Για τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα, είπε ότι είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον λαό να παλέψει όχι για την εναλλαγή των κυβερνήσεων, αλλά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Κ. Νοτοπούλου: "Πρόταση δυσπιστίας για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο απέναντι στην "επιτελική" ανικανότητα"

«Πρόταση δυσπιστίας για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο απέναντι στην "επιτελική" ανικανότητα"

Κυβέρνηση άπραγη και ανίκανη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των καιρών χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Έκανε λόγο για «επιτελική ανεπάρκεια» που αποδείχθηκε ισχυρότερη από όλες τις προβλέψεις και για ένα «επιτελικό κράτος» που δήλωνε πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, αλλά παρέλυσε από τις πρώτες ώρες. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, έφτασε να πει πως φταίνε οι «ανεύθυνοι πολίτες» που πήραν το αυτοκίνητό τους, η Αττική Οδός, η οποία επιμένει όμως πως ο Υπουργός Προστασίας τοποθετήθηκε κατά της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και οι μετεωρολόγοι που τάχα δεν είχαν προειδοποιήσει για την ένταση των φαινομένων που είναι απολύτως αναληθές» σχολίασε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν επι ώρες στα οχήματά τους, σε όσους εγκλωβίστηκαν στα τρένα, στις εικόνες των ηλικιωμένων που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, στους γονείς με μικρά παιδιά αλλά και στα εκατοντάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση επι μέρες.

Η κυβέρνηση όπως είπε δεν έχει καμία συναίσθηση της ευθύνης που φέρει και επιχειρεί με «Λίστες Πέτσα» αλλά και με sms σε «τηλεπερσόνες» να πείσει τους πολίτες ότι ζούμε στη «Γη των άριστων». Οι πολίτες όμως γνωρίζουν την καθημερινότητα, που με ευθύνη της ΝΔ εδώ και δυόμισι χρόνια έχει γίνει αβίωτη. Με αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού, ρεκόρ ακρίβειας, συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών.

«Άφαντο το πανάκριβο επιτελικό σας κράτος στις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών στην Εύβοια, άφαντο στις πλημμύρες, άφαντος ο πρωθυπουργός όταν παρέλυσε ολόκληρη η Αττική από την κακοκαιρία Ελπίς, αποδείξατε ότι όσο είστε στην εξουσία ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία ελπίδα, τίποτα να προσμένει!» είπε χαρακτηριστικά η Κ. Νοτοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ακόμη τις κυνικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που υπερηφανεύεται ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε το 2021 γιατί κράτησε ανοιχτή την οικονομία και έσωσε τον τουρισμό ενώ θρηνούμε περισσότερους από 23 χιλιάδες νεκρούς!

«Δεν έχουμε ακούσει ποτέ στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου τόσο κυνισμό.» υπογράμμισε.

Η τομεάρχης Τουρισμού δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο ΚΑΙ τον τουρισμό, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούν πληγές εδώ και δυο χρόνια.

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους εργαζόμενους του τουρισμού, απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα έδιναν λύση στα προβλήματα επιβίωσης 200 χιλιάδων εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό επειδή δεν την ενδιαφέρει πως θα ζήσει ο κόσμος!

Σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, η Κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως όσα χρήματα κι αν έχει ρίξει η ΝΔ σε λίστες Πέτσα για λιβανίζουν τα ΜΜΕ την κυβέρνηση, ο πολίτης νιώθει ανασφάλεια, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα στο πορτοφόλι του, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στην πληρωμή των λογαριασμών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για την αδιαφορία και απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για τους μαύρους Νοέμβρηδες και μαύρους Δεκέμβρηδες που έζησε η πόλη, για τα νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει, για τις κρίσιμες υποδομές που στερεί από τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, το σταμάτημα του Μετρό, το ξήλωμα των Αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, νέα λεωφορεία, σιδηροδρομική Εγνατία, το κέντρο Logistics στο πρ.στρατόπεδο Γκόνου .

«Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε, «η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί πια αυτό το αυταρχικό, αποτυχημένο, σάπιο καθεστώς που έχετε επιβάλει . Έχετε ήδη χάσει το πιο σημαντικό: την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

«Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία, ο πολίτης δεν νιώθει την παραμικρή ελπίδα. Η απογοήτευση και η έλλειψη προοπτικής γίνονται όμως βατήρας για την αλλαγή» τόνισε.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι ο δρόμος για να επιστρέψει η ελπίδα».

Ντ. Μπακογιάννη: Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακολουθεί την ίδια στρατηγική του 2015, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού

«Το 2022 δεν είναι 2015. Ο λαός έπαθε και έμαθε. Έβγαλε τα συμπεράσματά του» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής ανέφερε πως αυτή η πρόταση δυσπιστίας «έχει ως αφορμή τον χιονιά αλλά η αιτία είναι οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» για αυτό και «θέλετε αύριο να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα».

Απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους είπε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα που έχετε είναι ότι επί χρόνια επαναλαμβάνεται την ίδια στρατηγική και την ίδια τακτική. Αυτή την στρατηγική που σας έφερε στην κυβέρνηση το 2015, δηλαδή της απόλυτης καταστροφολογίας, του λαϊκισμού και του όχι, το λεξιλόγιο του νεοφιλελευθερισμού και ότι άλλο έχετε χρησιμοποιήσει. Μόνο που το 2015 δεν είναι 2022 . Το 2022 ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Έμαθε, έπαθε και έζησε αυτά τα 4 ½ χρόνια με τον τρόπο που κυβερνήσατε και θυμάται πολύ καλά πως κινδυνεύσαμε να βγούμε έξω από την Ευρώπη, τα 100 δισεκατομμύρια που χρεωθήκαμε τσάμπα, τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσατε να παρέμβετε στην ελευθερία του Τύπου και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και συνεχίζετε και σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». Η κυρία Μπακογιάννη, πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά το Συνέδριό του να κάνει ένα εσωτερικό γκάλοπ για το ποια ήταν «η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», γιατί η ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν η δική σας και πρόσθεσε «αυτό είναι τοι πρόβλημά σας, είστε κολλημένοι στο χθες, δεν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί πραγματικά στον κόσμο σήμερα και που πάει».

Σχετικά με τα προβλήματα της κακοκαιρίας, η κυρία Μπακογιάννη είπε ξεκάθαρα πως «ναι, στον χιονιά οι αδυναμίες ήταν τεράστιες και η συγνώμη ήταν ειλικρινής από όλους. Και από τον πρωθυπουργό και από όλα τα στελέχη της ΝΔ» και πρόσθεσε «ναι, δεν πετύχαμε και δεν υπάρχει κανένας από εμάς ο οποίος να ένιωθε ωραία εκείνη την ώρα με τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, συζητήσαμε συγνώμη και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε όσο είναι δυνατόν την Πολιτική Προστασία με τρόπο ώστε αυτά τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και θα ελαχιστοποιηθούν». Εμείς, είπε η βουλευτής, «δεν είπαμε ότι ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε λάθη, εμείς την αλαζονεία δεν την έχουμε, εσείς την είχατε. Εμείς με ταπεινότητα λέμε ότι υπήρξαν λάθη και ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διορθώσουμε για την όποια επόμενη φορά».

Σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που της είπε «αφήστε τις συγνώμες, η μόνη συγνώμη είναι να πάτε σε εκλογές» η Ντόρα Μπακογιάννη του απάντησε «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Γιατί καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».

Παναγιώτης Πικραμμένος: Από αυτή την διαδικασία, αναδεικνύεται η συντριπτική διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις

Ως "κίνηση εντυπωσιασμού" εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι επεδίωξε μεν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη εκμεταλλευμένος τα έντονα προβλήματα των πολιτών από την κακοκαιρία, η σύγκριση όμως με τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019 εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Η πρόταση δυσπιστίας συνιστά τελικά μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία προσφέρεται η δυνατότητα να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα που υλοποιούμε και να συνεχίσουμε έτσι το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της Κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτό να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Απέναντι σ' αυτό το έργο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντίλογο, δεν έχει θέσεις, ούτε πρόγραμμα, ούτε εναλλακτική πρόταση", είπε ο κ. Πικραμμένος.

Όπως τόνισε, σε λίγες ώρες, αυτό που θα αποδειχτεί είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα ανώφελο παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων, μια παγίδα την οποία έστησε η αξιωματική αντιπολίτευση στον ίδιο της τον εαυτό: Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας θα δώσει πανηγυρικά νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει το έργο της και να συνεχίσει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα.

"Θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί, ακόμα μια φορά, η συντριπτική διαφορά που χωρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες. Συντριπτική διαφορά στη μέθοδο και τη νοοτροπία. Γιατί η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δείχνει στους πολίτες ότι πέρα από την σταθερή υλοποίηση του έργου της έχει και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να διορθώνει και τελικά να τραβά μπροστά χωρίς να αναλώνεται σε στείρες αντιπαραθέσεις" επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε πως θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, ότι ο πρωθυπουργός επιτελεί έργο μακράς πνοής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πολιτικής προστασίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που φέρνει στο τραπέζι την επελαύνουσα κλιματική κρίση, ενεργώντας και λαμβάνοντας μέτρα και συγχρόνως προσπαθώντας να καθορίσει πολιτικές χωρίς να διαθέτει πολλές φορές την απαιτούμενη χρονική άνεση -κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο κ. Πικραμμένος, αφού επισήμανε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μελέτη, σύγχρονη προσέγγιση, ολιστική αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικά μέτρα, τόνισε ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, με τη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου έθεσε τις βάσεις για έναν εθνικό πυλώνα ασφαλείας και τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αναδιάρθρωσης των -έως σήμερα- δεδομένων στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

"Αυτή η πρωτοβουλία, στην σύντομη πορεία της, έχει αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο το οποίο μας δίνει το έναυσμα να προχωρήσουμε στα επόμενα σημαντικά βήματα. Να αναδιοργανωθεί δηλαδή η Πολιτική Προστασία και να δοθούν στον υπουργό πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες - προς Θεού, όχι συναρμοδιότητες- δεδομένου ότι θα έχει και την πλήρη πολιτική ευθύνη" προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και εξειδίκευσε: "Η Πολιτική Προστασία να έχει κεντρικά, ανά πάσα στιγμή, την πλήρη εικόνα της κατάστασης ώστε αφενός να μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά τις ενέργειες των λοιπών φορέων, κυρίως όμως, να μπορεί να παίρνει κυριαρχικά τις αποφάσεις για δράση. Είναι καιρός πλέον να προσδιοριστούν οι σχέσεις της κεντρικής εξουσίας με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε στιγμές μεγάλων κρίσεων. Διότι δεν γίνεται αυτοί να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους επιφέροντας ζημία στην αποτελεσματικότητα των κεντρικών δράσεων και επιβαρύνοντας τη γενική εικόνα".

Συμπερασματικά, τόνισε ότι απαιτείται μακρόχρονος, σταθερός σχεδιασμός, αλλαγή νοοτροπίας στις δημόσιες υπηρεσίες, ανάληψη ευθύνης από την αυτοδιοίκηση, πρόληψη στην κρίση και μεγάλες νέου τύπου επενδύσεις στις υποδομές.

"Τα γεγονότα που ζήσαμε πρόσφατα μας δείχνουν καθαρά ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο κ. Πικραμμένος.

Β. Κικίλιας: Η παράταξη της ΝΔ βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται

"Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται", τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην "παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ".

"Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία", τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. "Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη", τόνισε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας επιμέρους αναφορά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

"Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές "βόμβες", όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν", ανάφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι "ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους, γιατί ανέκαθεν η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα", ενώ συμπλήρωσε ότι "από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία".

Αναφερόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως "απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων και δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον".

"Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το 1974: "Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος". Και ο λαός μας έχει πια την εμπειρία να μην ξαναεμπιστευτεί μαθητευόμενους μάγους", κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Γ. Πλακιωτάκης (Υπ. Ναυτιλίας): Το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε στην πρόταση δυσπιστίας

«Πολιτικό αδιέξοδο», που τον οδήγησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βολή, ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε μεν ότι στην πρόσφατη, πρωτοφανή κακοκαιρία, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο, όπως είπε, ο συνολικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικός.

«Προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια. Στην πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία υπήρξαν και αστοχίες και λάθη. Τα αναγνωρίσαμε. Ζητήσαμε συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν. Κινηθήκαμε άμεσα για την αποζημίωση όσων αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό. Και επίσης, προχωράμε στις αλλαγές που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων. Όμως, ο συνολικός απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα θετικός, κάτι που αναγνωρίζει η κοινωνία και αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και γι' αυτό εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές της διακυβέρνησής της που έχουν κοστίσει πολύ στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, την αξιοπιστία και τη θέση της χώρας», για αυτό, όπως είπε, και «δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες». «Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα λάθη τους. Παραμένουν προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Υιοθετούν ουσιαστικά μία πολιτική μηδενισμού, άρνησης των πάντων, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Οι πολίτες όμως δεν επιθυμούν την επιστροφή στο αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμούν να ρισκάρουν όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Δεν επιθυμούν να ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας μας. Οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, προκοπή και ποιότητα ζωής, αυτά που διασφαλίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: «Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα τον οδήγησε σε μία από τις ελάχιστες χρήσιμες πολιτικές παρεμβάσεις του, αφού η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας επιτρέπει την παράθεση του συνολικού έργου της κυβέρνησης, αλλά και τις αναπόφευκτες και αναγκαίες συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία για μία ακόμα φορά όχι μόνο να διαπιστώσουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όχι μόνο να θυμηθούν τις μεγάλες θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνησή μας υλοποιεί ακριβώς το πρόγραμμα, για το οποίο μας έχουν εμπιστευθεί οι πολίτες, όχι για να είναι καλύτερη από την αποτυχημένη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες του σήμερα, κυρίως όμως να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε «για ορατά αποτελέσματα της προσπάθειάς της κυβέρνησης όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες και στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών». Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό αλλά και στη συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση του συνολικού εθνικού σχεδιασμού για τη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομής και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. «Το υπουργείο, υπηρετεί αποτελεσματικά πολλούς παράλληλους στόχους, ώστε να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, να διασφαλιστεί η διεύρυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και η αξιοποίηση των λιμανιών, η προστασία της υγείας επιβατών και πληρωμάτων, και η ανάπτυξη των νησιών μας», είπε. Μίλησε επίσης για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, αλλά και για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος μέσα από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της περιόδου 2021-2027 με κονδύλια που έχουν δρομολογηθεί, ύψους 340 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δεν συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα. Αυτό έχει κριθεί, το έχει κρίνει ο λαός με την ψήφο του. Εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο για μία σταθερή αναπτυξιακή προοπτική, που μοιράζει τα οφέλη σε όλες και όλους», επεσήμανε.

«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι έχει πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά κυρίως γνωρίζουν τι μπορεί ακόμα να καταφέρει. Αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μας γυρίσει πίσω, στο αποτυχημένο παρελθόν. Γι' αυτό απορρίπτουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αλ. Φλαμπουράρης: Η σημερινή πρόταση είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία

"Η σημερινή πρόταση μομφής δεν αφορά το χιονιά. Αυτός ξεχείλισε το ποτήρι. Αφορά τη συνολική πολιτική της ΝΔ και το καταστροφικό αποτύπωμά της 30 μήνες τώρα που κυβερνά τον τόπο. Είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία, το θράσος, την ιδιοτέλεια και τον παραλογισμό" είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου, θα σταματήσουμε την καταστροφική πορεία και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας μας".


Ν. Παππάς: Η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη

"Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει" τόνισε στν ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς. "Στην τελευταία ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι από την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα σχηματίσουν οι ισχυροποιημένες από την ψήφο του λαού προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα μία κυβέρνηση μακράς διαρκείας με προοδευτικό πρόσημο" είπε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη μομφή της κοινωνίας. Αυτή φέραμε στο κοινοβούλιο και επί αυτής θα απολογηθείτε" είπε ο κ. Παππάς.

Σημείωσε επίσης ότι «η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές», ενώ ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. «Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση; [..] Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Παππάς.


Παρακολουθήστε στο βίντεο

Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε χτες η τριήμερη συζήτηση στη ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη συζήτηση χτες πρώτη μέρα της συνεδρίασης ενώ στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονταν εκεί. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, "πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών".

Ενεγράφησαν 220 ομιλητές

Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι

"Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι" τόνισε στην ομιλία του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης. Όπως είπε ο ο κ. Βούτσης, η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "είναι λαϊκή απαίτηση", ενώ σημείωσε την "ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα" είπε ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος σε δημοσίευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές, είπε ότι κάνουν λάθος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου".

Γ. Οικονόμου: Βαθύ το ρήγμα ανάμεσα σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση και μια εξαχρειωμένη αντιπολίτευση του σήμερα

Για ένα "βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας" έκανε λόγο στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: Από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα" είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τη μία πλευρά έχουμε "μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της" και από την άλλη, "μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της".

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης" είπε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι "στην πορεία των 31 μηνών από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν επιτυχίες και αδυναμίες. Είναι σαφώς σπουδαιότερο να διαχειριζόμαστε τις δεύτερες και να επουλώνουμε όσες πληγές δημιουργήθηκαν. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με πρώτο ορίζοντα το 2023, όταν και θα παρουσιάσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού ένα ικανό σώμα πολιτικών που εφαρμόσαμε στη διάρκεια της θητείας μας".

Βεβαίωσε ακόμα, ότι "ούτε οι αδυναμίες και τα προβλήματα μας λυγίζουν, ούτε κομπάζουμε για τις επιτυχίες μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι ψηλά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα".


Δ. Τζανακόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που αισθάνονται οι πολίτες

"Αυτή την πρόταση δυσπιστίας, την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος ακριβώς την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα", ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας για να αναπτύξει τους λόγους που το κόμμα του προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. "Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται σε συντονισμό και αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε συντονισμό με το πάνδημο ‘δεν πάει άλλο'. Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή. Με τη διαφθορά. Με την υπονόμευση της δημοκρατίας αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί και συνεπώς "είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγει, να φύγει τώρα".

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, με την έναρξη κιόλας της ομιλίας του, αφού επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αναφορά σε προσωπικό πεδίο. "Πριν ξεκινήσουμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να ζητήσουμε μια προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του χαλάμε το τριήμερο. Του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο. Χαλάει άλλο ένα ανέμελο τριήμερο και για την ΚΟ της ΝΔ. Αυτά έχει η δημοκρατία δυστυχώς, ακόμη και για τους Λουδοβίκους, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει άπλετο χρόνο να αναπληρώσει, αν κάνετε δεκτή την πρόταση δυσπιστίας", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άφαντοι αν και οι πολίτες ζουν μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους και επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι επιχειρεί να φορτώσει της ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον εαυτό της, στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ, στην αυτοδιοίκηση. "Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε, αρκεί να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε σε έναν προς έναν τους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν λογοδοτούν και δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κακοκαιρίας: "Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η χρυσή μεταγραφή; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος, σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες, για τα διαλυμένα τρένα; Αυτή είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, η μετατροπή του σε επιτελικό χάος".

Όπως δε ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μαζί με τη συντριβή του επιτελικού κράτους, "έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους", διότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, μια ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, "η ιστορία της σχέσης του κυρίου καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη". "Το δεξί χέρι του κυρίου Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει καταντήσει η κυβέρνηση να την εκβιάζει ένας υπόδικος, δήθεν δημοσιογράφος και "τώρα ο κ. Γεραπετρίτης, από εμπνευστής του επιτελικού κράτους, γίνεται το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσης του".

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος τη ακρίβειας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων, από το μέσο όρο της ΕΕ, για να υπογραμμίσει ότι θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 23.000 ανθρώπους που έχουν χαθεί, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει το ΕΣΥ.

Αλλά και για την ακρίβεια, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ημέρες ευημερίας. Είναι αυτό το σημείο δε που ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2010.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιβλαβή για τον τόπο και την κοινωνία χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας.

Το λαϊκό αίτημα και απαίτηση είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι "στη Δημοκρατία, σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

Ως κυβέρνηση, είστε μέρος της κρίσης, που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις σας, ανατροφοδοτείτε και πολλαπλασιάζετε την κρίση και τις συνέπειες που ζει η κοινωνία. Στο ερώτημα γιατί (ζητείται η) προσφυγή στην κάλπη, ενώ ζούμε μια πολλαπλή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κα Ξενογιαναοπούλου είπε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Για να την αντιμετωπίσουμε. "Γιατί 'ο λαός σώζει. Δεν σώζεται', όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης" σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική: Ο λαός να δώσει το διέξοδο, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα φέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό, είπε η κα Ξενογιανακοπούλου.

Γ. Μπούγας: Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνηση απόγνωσης και απελπισίας

«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γ. Μπούγας, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην κατάθεση της πρότασης αυτής επειδή «τον αμφισβητούν τα ίδια τα στελέχη του για αντιδημοκρατικές και ιδιοτελείς συμπεριφορές» αλλά και γιατί «τον εγκαταλείπουν οι ψηφοφόροι του, όπως επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων». Οι πολίτες είπε «βλέπουν καθημερινά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απόγνωση. Καθώς ξεθωριάζουν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, για αυτό και καταφεύγει στην καταστροφολογία, την ψευδολογία και ολισθαίνει στο πολιτικό περιθώριο» για να «συσπειρώσει εναντίον της κυβέρνησης την αριστερή αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ, που ο νέος αρχηγός του φαίνεται ν΄αμφισβητεί την ηγεμονία Τσίπρα στο χώρο της Αριστεράς».

Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μπούγας αναρωτήθηκε πως «εφόσον, όπως δηλώνετε, δεν είναι τώρα ώρα για εκλογές υπερψηφίζετε την πρόταση δυσπιστίας που αναπόφευκτα οδηγεί σε εκλογές; Πώς εξηγείτε αυτή την κραυγαλέα λογική και θεσμική αντίφαση;» και απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Έχετε κάποια πρόταση και σχέδιο συνεργασίας μεταξύ σας, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος ή το μοναδικό σας σχέδιο είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χάος;» σε περίπτωση εκλογών.

Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ είμαστε εδώ, να μιλήσουμε εφ΄όλης της ύλης. Ν΄ αναμετρηθούμε με τις δικές μας δεσμεύσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες αυτά που πρόκειται να κάνουμε μέχρι την λήξη της τετραετίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ, είπε «έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

Αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνοντας πως «η αντιπολίτευση επενδύει στην καταστροφή και στην αποτυχία όταν εμείς βλέπουμε την επόμενη μέρα. Όταν ανασχεδιάζουμε και ανασυγκροτούμε. Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Πολιτική Προστασία θύμισε τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας κρυβόταν. Δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη από τους πολίτες». Η κυβένηση αυτή, είπε, είναι που λειτούργησε το 112 και προχωρά σε δομικές άμεσες αλλαγές ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων.

Ο κ. Μπούγας σημείωσε πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπολαιότητα. Θεσμική ανευθυνότητα. Αντιπολιτευτική ανεπάρκεια και αδιαφορία για τα προβλήματα των πολιτών χαρακτηρίζουν τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του» και κατέληξε ότι «η συζητούμενη πρόταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ν΄ απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να υπενθυμίσουμε τι κάναμε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης» και « ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα πάρει την απάντησή του από την Βουλή. Όπως και στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό».

Τ. Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την "Αττική Οδό", μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο πρώτος υπουργός που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

"Σας έχει καταλάβει και σας έχει καταβάλει ο φόβος για την εκλογική σας συρρίκνωση", είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για "άσφαιρη πρωτοβουλία" και για το γεγονός ότι εξέδωσε 8 ανακοινώσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά "δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τις βαριές ευθύνες μιας ιδιωτικής εταιρείας", της Αττικής Οδού η οποία "αν και έχει εισπράξει δισ. από τους πολίτες, δυστυχώς απέτυχε να κρατήσει ανοιχτό τον πιο καθοριστικό δρόμο στην πρωτεύουσα". "Ούτε μια λέξη. Γιατί άραγε; είναι πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική εμπάθεια, είναι πρόκληση για τους πολίτες, να αθωώνει η αξιωματική αντιπολίτευση μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες", επέμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα, αν καλώς υποχρεώθηκε η εταιρεία να αποζημιώσει τους πολίτες.

Ιδίως για την στρατηγική της πόλωσης, "λόγω της πολιτικής συρρίκνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης", ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνεύει να βρεθεί στην 3η θέση, στις επόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αρνήθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε, όπως έπρεπε, στην πρόσφατη κακοκαιρία. "Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν κρύβουμε λάθη και αδυναμίες", είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, που πρόσθεσε όμως, ότι "ο πήχυς γι' αυτή την κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι του ΣΥΡΙΖΑ".

"Αν κάποιος γνώριζε ότι θα έκλεινε η Αττική Οδός, θα παίρναμε άλλες αποφάσεις. Υπήρχε η διαβεβαίωση της εταιρείας ότι ο δρόμος θα παρέμενε ανοιχτός", είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της εταιρείες είναι βαριές και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τη μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ν. Καραθανασόπουλος: Υποκριτική η συγνώμη της κυβέρνησης, κροκοδείλια τα δάκρυα ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής

Η συγνώμη της κυβέρνησης, με αφορμή την κακοκαιρία "είναι υποκριτική", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε μάλιστα "κροκοδείλια" τα δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών.

Αυτή η κριτική περί ανεπάρκειας δεν απαντά στο ερώτημα γιατί επί τόσες δεκαετίες καταστρέφονται οι κόποι λαού, και θρηνούμε νεκρούς. Είναι ένα διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η αιτία είναι το σύστημα, συνολικά το αστικό κράτος, που στο όνομα της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, δεν είναι το επιτελικό κράτος (που ευθύνεται) αλλά το αστικό κράτος. Το οποίο είναι επιτελικά ικανό και ισχυρό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε τρόπο, για να δρομολογήσει μια ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, (αλλά) είναι επιλεκτικά ανίκανο και ανίσχυρο για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για την προστασία της ζωής του λαού, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για πανδημία η οποία καλπάζει.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση για τους αποκλεισμούς και τους εγκλωβισμούς που παρατηρήθηκαν ακόμα και μέρες μετά την κακοκαιρία, ενώ σχολιάζοντας τον μόλις κατελθόντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το θέμα της Αττικής Οδού, είπε ότι το κράτος υπάκουσε στον ιδιωτικό αυτοκινητόδρομο που διαβεβαίωσε ότι θα μείνει ανοιχτή η οδός, και ότι η κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για το θέμα της παραχώρησης αίθουσας της Βουλής στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι, από τη στιγμή που δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της ολομέλειας, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να αξιοποιεί τις αίθουσες του κοινοβουλίου για να συνεδριάζει.

Κ. Χήτας: Φύγετε και παραιτηθείτε… έχετε μια ευκαιρία να κάνετε και ένα καλό στη χώρα

«Στα δυόμιση χρόνια που έχετε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας, η χώρα ζει έναν Αρμαγεδδών» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανικανότητα» λέγοντας πως «καταφέρατε το αμίμητο! Να πιστέψουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα αυτή».

Επέκρινε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ότι «δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη» για την διαχείριση της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «ήρθε η "Ελπίδα"» για να μας δείξει και να μας πει ότι με εσάς στην κυβέρνηση η χώρα αυτή δεν έχει καμία ελπίδα». Δεν έχετε, είπε, «σε ποιον να ρίξετε την ευθύνη γιατί παντού έχετε φυτέψει δικούς σας ανθρώπους, είναι η αποτυχία του "γαλάζιου" σας στρατού που γελοιοποιήθηκε », ενώ για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη είπε «πως τον φέρατε ως "μετεγγραφή αεροδρομίου" αλλά σας βγήκε "παλτό" και όχι "παιχταράς" όπως μας λέγατε...». Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, «ο κόσμος και οι Έλληνες πολίτες σας σιχάθηκαν και σας γυρίζουν την πλάτη», από την αποτυχία σας σε όλα.

Ο κ. Χήτας καταλόγισε αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, στην ανεργία, στην ενεργειακή κρίση, στη διαχείριση της πανδημίας που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, στην εξωτερική πολιτική με την συμφωνία των Πρεσπών και τη μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ, στην μεταναστευτική πολιτική αλλά και στην Παιδεία.

«Εγκληματείτε», είπε ο κ. Χήτας «και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι όλα πάνε καλά» και κατέληξε:«Έχετε σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, η Ελληνική Λύση μπήκε στη Βουλή για να προσφέρει στις επόμενες γενιές και όχι για να προετοιμαστεί η ίδια για τις επόμενες εκλογές. Μπορεί οι φίλοι δημοσκόποι να μην θέλουν να μας βλέπουν, μπορεί τα ΜΜΕ να μην θέλουν να μας βλέπουν… αλλά η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν. Και όπου ακούσατε την Ελληνική Λύση πήγατε καλά, και τώρα μπορείτε να κάνετε ένα καλό στη χώρα, που είναι να φύγετε και να παραιτηθείτε».

Κ. Σκανδαλίδης: Αυτονόητη η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας. Απρογραμμάτιστη και ανίκανη η κυβέρνηση

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ποτέ δυνατό μια πραγματικά προοδευτική παράταξη να υπερψηφίζει αυτήν την κυβέρνηση; ή έστω να κλείσει τα μάτια επιλέγοντας να μην την καταψηφίσει; Ασφαλώς όχι. Είναι αυτονόητη η ψήφος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για δύο ξεχωριστά θέματα που υπάρχουν και που είναι, όπως είπε, «το πολιτικό ζήτημα της χώρας και οι κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με τα θέσμια της Δημοκρατίας μας». «Το πολιτικό ζήτημα της χώρας πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ένας προγραμματισμένος χιονιάς διέλυσε κυριολεκτικά μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση. Μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίσει με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εδώ και χρόνο πολύ βιώνει η χώρα, τις οξύνει και τις πολλαπλασιάζει», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Το περιβόητο επιτελικό κράτος, το καμάρι και το κεντρικό αφήγημα του πρωθυπουργού, η πεμπτουσία του σύγχρονου και αποτελεσματικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης, αφού απέτυχε οικτρά στις φωτιές και την πανδημία, σήμερα εξέπνευσε κάτω από το χιόνι. Σκεφτείτε και να μη γινόταν ένας ολόκληρος ανασχηματισμός μόνο και μόνο για να οργανωθεί μια αποτελεσματική δομή πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για «βαριά πολιτική ευθύνη», η οποία, όμως, όπως ανέφερε, «αυτήν τη φορά δεν μπορεί να μοιραστεί στην Αυτοδιοίκηση, τους Δημόσιους Οργανισμούς, τους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες που είναι το προσφιλές καταφύγιο των υπουργών». «Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ακόμα ότι «είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση για «τη διαχείριση της πανδημίας. Με ένα ΕΣΥ που καταρρέει αβοήθητο κάτω από το βάρος των κρουσμάτων, με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς να στέκονται με απόγνωση. Και η χώρα να ζει καθημερινά με μια εκατακόμβη νεκρών». Τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που κατατρώει τα εισοδήματα, την κρίση στην αγορά που μαστίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

«Είναι μια απρογραμμάτιστη και ανίκανη κυβέρνηση να αλλάξει το αδιέξοδο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που αδυνατεί να αξιοποιήσει τους άφθονους πόρους που διαθέτει η χώρα, αλλά που μοιράζει επενδύσεις κατά το δοκούν και δίνει ασυλλόγιστα και επιλεκτικά παροχές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Κ. Χατζηδάκης: Σαφές δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας 'Ελπίς'. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. "Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής", είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα!".

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο Κωστής Χατηδάκης, απάντησε εκ προοιμίου, στην κριτική που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: "Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθούμε και για την πολιτική που ασκούμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ό,τι και να συμβαίνει, εσείς μιλάτε για 'ανάλγητους' και 'νεοφιλελεύθερους'. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν εγώ, ότι μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17,2% το καλοκαίρι του 2019 και εμείς το έχουμε ρίξει στο 13,3%! Μας κάνετε πρόταση μομφής, προφανώς, επειδή το εισόδημα εργαζομένου που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από 305 έως 534 ευρώ ετησίως, μια αύξηση 4-5,5% στο εισόδημά του. Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή ετοιμάζουμε από το Μάιο μία νέα, σημαντική αύξηση για τον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλόμισθους. Που θα τσαλακώσει ακόμη περισσότερο τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας από τη δική σας πλευρά! Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προωθούμε και θα πάρει "σάρκα και οστά" σε μερικούς μήνες, θα υπάρξει μία εγγύηση στην πράξη για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχέση με την δική σας περίοδο. Επειδή πήραμε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στη μεγάλη τους πλειονότητα. Και την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει την τελευταία χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων: Από τις 123.000 το 2019, πήγαμε στις 160.000 το 2020 και στις 225.000 το 2021 ! Μας κάνετε επίσης πρόταση μομφής επειδή μόνο το 2021, αυξήθηκαν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία: 34% στο επίδομα στέγασης, 14% στο επίδομα παιδιού, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τον Προσωπικό Βοηθό για τους Αναπήρους και την Κάρτα Αναπηρίας, πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τα 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται και επειδή προωθούμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! Γι' αυτό μας κάνετε πρόταση μομφής!".

«Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο", είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη".

Θα μπορέσουν όμως οι Έλληνες πολίτες με αυτή την πρόταση μομφής, επέμεινε ο υπουργός, να αντιπαραβάλλουν και το ύφος των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα γίνει ακόμα πιο σαφές, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που εργάζονται, που μπορεί να κάνουν και λάθη, που τα παραδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν έναν δρόμο ευρωπαϊκό, έναν δρόμο κοινής λογικής. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που παριστάνουν συνεχώς τους εισαγγελείς με έναν χολερικό και εμπαθή λόγο. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, χωρίς καμιά σοβαρή πρόταση και χωρίς καμιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης!".

"Είναι λοιπόν, ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που παραμένει αμετανόητη και γίνεται ολοένα και πιο τοξική. Και σε μια κυβέρνηση που, παρά τα λάθη της, παράγει έργο, και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι' αυτό το λόγο, την Κυριακή το βράδυ, η πλειοψηφία της Βουλής θα εκφράσει τη δυσπιστία της απέναντι στην πρότασή σας και θα δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν δρόμο σοβαρότητας, σταθερότητας και προοπτικής», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στρ. Σιμόπουλος: Η πολιτική προστασία ήταν στον αυτόματο πιλότο. Πλέον δεν είναι

Στη σημερινή μου παρέμβαση θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στο θέμα της πολιτικής προστασίας και στο αντίστοιχο κυβερνητικό έργο. Άλλωστε για συζήτηση πρότασης δυσπιστίας πρόκειται.

Στην αρχή, όμως, θα σας διηγηθώ μια χαρακτηριστική ιστορία. Ακούστε λοιπόν, συνάδελφοι κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν ένα καλοκαιρινό πρωινό στις 11 Ιουλίου του 2019, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία της σημερινής Βουλής. Το προηγούμενο βράδυ είχε εκδηλωθεί ο μεγάλος τυφώνας στη Χαλκιδική. Βρισκόμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να πάω στο γραφείο, όταν κτύπησε το κινητό μου. Με έκπληξη άκουσα ότι ήταν από την Πολιτική Προστασία και με μεγαλύτερη ακόμη σε λίγα δευτερόλεπτα αντιλήφθηκα πως θεωρούσαν ότι ακόμη ήμουν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Είχαν περάσει περισσότερα από 4,5 χρόνια από την ημερομηνία παραίτησής μου. Ούτε τη λίστα με τους εμπλεκόμενους Γενικούς Γραμματείς δεν είχαν ακόμη επικαιροποιήσει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ήμουν γενναιόδωρος θα έλεγα ότι αυτή ήταν η Πολιτική Προστασία όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Διαβάζοντας, όμως, το κείμενο που συνόδεψε την πρόταση δυσπιστίας δεν θα είμαι. Απευθυνόμενος λοιπόν σε εσάς λέω «Έτσι παραδώσατε την Πολιτική Προστασία». Δεν θέλω να ξύσω πληγές και να αναφέρω τις πράξεις σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις κατά την περίοδο της διακυβέρνησης σας. Μόνο ένα αντίστοιχο γεγονός χαμηλότερης έντασης από την κακοκαιρία «Ελπίδα» θα θυμίσω. Την κακοκαιρία «Αριάδνη» στις 9 Ιανουαρίου του 2017.

Θυμάστε τι έγινε; Όχι; Ας σας το θυμίσω καλού-κακού: Τέσσερις αμαξοστοιχίες κόλλησαν στα χιόνια και οι επιβάτες έμειναν μέσα στα παγωμένα τρένα για πολλές ώρες. Οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί 12 ώρες στην Πατρών- Κορίνθου και η Κύμη και οι Σποράδες έμειναν 6 μέρες χωρίς ρεύμα και νερό. Χωρίς υποδομές, χωρίς καμία οργάνωση παραδώσατε την Πολιτική Προστασία. Η χώρα στον τομέα αυτό βάδιζε με αυτόματο πιλότο. Αυτά φυσικά αποτελούν παρελθόν και πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως φάνηκε από την αρχή της συγκρότησής της. Προσέξτε τα βήματα της. Έφερε και ψήφισε το νόμο 4662 το Φεβρουάριο του 2020 έξι μήνες μετά τη συγκρότησή της. Ο νόμος ουσιαστικά προχωρούσε στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιζε το σύστημα εθελοντισμού και αναδιοργάνωνε το πυροσβεστικό σώμα. Ταυτόχρονα δημιουργούσε ένα Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων το οποίο περιελάμβανε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς , την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις, τους οποίους χάριν συντομίας δεν θα αναφέρω αναλυτικά. Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση ένα μήνα αργότερα δημιουργήθηκε το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας που ενώ είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία, στα θέματα της οργάνωσης συνέχισε να δημιουργεί υποδομές και να εξασφαλίζει πόρους.

Θυμίζω παρενθετικά ότι πέρσι είχαμε τη Μήδεια με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κυρίως πτώσεως δέντρων και κλαδιών. Συνεχίζω όμως με το κυβερνητικό έργο θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας . Αναφέρω την εξασφάλιση 700 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27, ενώ για το τομέα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», 3,6 δις ευρώ. Μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων περιλαμβάνεται και η προμήθεια πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.

Κύριες και Κύριοι συνάδελφοι, Οι φωτιές του καλοκαιριού έκαναν αναγκαία τη δημιουργία ενός Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που θα αναλάμβανε την πρόληψη και την αντιμετώπιση από φυσικές καταστροφές. Το υπουργείο δημιουργήθηκε και άρχισε να ενισχύει τις δομές του. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Απαιτούνται πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα και θα ενεργοποιούν τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα, ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου. Ταυτόχρονα απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός οδηγού ενεργειών με απλοποιημένες όλες τις επί μέρους δράσεις χωρίς να αφήνει περιθώρια για λάθη και αστοχίες. Αναφέρομαι σε ηλεκτρονικό σύστημα, ένα άλλο πεδίο δόξης λαμπρό για το Υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης. Άλλωστε γνωρίζω ότι αντίστοιχα συστήματα, έστω με διαφορετική δομή, υπάρχουν διεθνώς.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την Πολιτική Προστασία και από το Ταμείο Ανάκαμψης για εναέρια μέσα, αντιπλημμυρικά έργα , 13 περιφερειακά κέντρα διαχείρισης κινδύνων, σύγχρονα εργαλεία εξοπλισμού (αισθητήρες, κάμερες, σεισμογράφοι κλπ), αλλά και αυτό που ονομάζουμε έξυπνες υποδομές (π.χ. πληροφοριακό σύστημα οριοθέτησης ρεμάτων, αλλά και ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για συντήρηση γεφυρών).

Κύριε Πρόεδρε,

Η περσινή Μήδεια, οι φωτιές του καλοκαιριού και η πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική ήταν ο προπομπός αντίστοιχων φαινομένων που θα έχουμε πλέον συχνά στο μέλλον. Η χώρα μας προχωρά με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αυτοματοποιημένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε, βέβαια, έως σήμερα βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Όπως, όμως, αντιμετώπισε ο ΔΕΔΔΗΕ με μεγαλύτερη απ’ότι πέρσι επιτυχία τα θέματα των ηλεκτρικών διακοπών έτσι συνεχίζει, μάλιστα χωρίς θύματα, να ενσωματώνει και τις εμπειρίες από τις φωτιές και τα χιόνια. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι άρχισε πλέον το γιγαντιαίο έργο υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ με πόρος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε όλο το υπό δημιουργία πλαίσιο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρέπει να ενσωματώσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν σχετική εμπειρία μέσω του συστήματος Δευκαλίων και στηρίζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση στην απόκτηση τεχνογνωσίας και κατάλληλων μέσων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει πλέον η Κλιματική Αλλαγή. Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Παρέλαβε μια Πολιτική Προστασία με σχεδόν μοναδικές δυνατότητες να μοιράζει σκηνές σε σεισμόπληκτους και δημιουργεί μια σύγχρονη δομή με μέσα και πλαίσιο λειτουργίας και όργανο διαχείρισης κρίσεων. Το κάνει μέσα στην πανδημία με ένα δημόσιο τομέα που παρά τα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του απέχει πολύ από το να είναι σύγχρονος. Οι αστοχίες, η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική πρέπει και θα αποτελέσουν παρελθόν. Τέλος, κατάκτηση αποτελεί με τη συμβολή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης η αποζημίωση που θα καταβάλλουν στους πολίτες οι παραχωρησιούχοι ιδιώτες.

Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών τόνισε η κα Αχτσιόγλου: "Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα".

Αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, είπε, τι να περιμένει κανείς, όταν ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για εργασιακά δικαιώματα, και ιδίως για τους εργαζόμενους σε υπερωρίες, Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας και έβαλε εργαζόμενους να εργάζονται μια επιπλέον ώρα την ημέρα, χωρίς αυτό να δηλώνεται και να πληρώνεται. Μιλά εδώ για εργασιακά δικαιώματα και λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πρόταση μομφής. Δεν πειράζει κ. Χατζηδάκη, το καταλαβαίνει ο κόσμος της εργασίας, είπε η κα Αχτσιόγλου.

Π. Σκουρλέτης: Μομφή κατά της κυβέρνησης που δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους πολίτες

Μομφή κατά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, καταλόγισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του.  Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρέχει καμία ασφάλεια και σε κανένα επίπεδο στους πολίτες, ενώ παράλληλα κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. «Δεν γίνεται μομφή στη κυβέρνηση μόνο για την διαχείριση της κακοκαιρίας. Γίνεται μομφή για την απαράδεκτη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Μομφή για το πώς διαχειρίζεται την κρίση της ακρίβειας, οδηγώντας σε χρεοκοπία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα της ενέργειας, γιατί αφήνει τις τράπεζες να καλούν καθαρίστριες με 30 χρόνια εργασίας και να τους λένε να δουλέψουν με 190 ευρώ. Μομφή γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν χωρίς αιτιολογία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση απαιτεί από κάθε πολιτική δύναμη να αρθεί στο ύψος που της αναλογεί. Είναι μια πρόταση δημοκρατικής διεξόδου και δεν χωράνε αποστάσεις. Να λες 'ναι' στην πρόταση και να αρνείσαι τα επακόλουθα της».

«Να φύγετε κύριοι της ΝΔ γιατί καταστρέφετε τη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές», κατέληξε.

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην αγωνία του μην γίνει τρίτο κόμμα

«Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας». Με αυτή την καταληκτική αναφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα.

«Γιατί το κάνετε; Ο αρχηγός σας, από χαρισματικός και εξαίρετος νέος ηγέτης, με λαμπρό μέλλον, το παιδί της Αριστεράς, είναι σήμερα ηττηθής τρεις φορές, επί 2,5 χρόνια, με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και τώρα με τις δημοσκοπήσεις αγωνιά μη βγει η επόμενη και τον δείχνει τρίτο κόμμα και είπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. «Είναι μια πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία ούτε πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ είναι ένα δώρο γιατί για μια ακόμα φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να κάνει σύγκριση τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση και τι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήσασταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση! Κυβέρνηση της Αριστεράς που έπρεπε να διοικήσει ένα ταξικό και διαπλεκόμενο κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Ήρθατε για να τα αλλάξετε και στα 4,5 χρόνια πόσους νόμους φέρατε και τι περιεχόμενο είχαν; Ο ριζοσπάστης ΣΥΡΙΖΑ και η επαναστατική του ορμή στη διοικητική μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε σε 3 νόμους! Κινητικότητα, μητρώο στελεχών και αλλαγή αξιολόγησης και ένα νόμο για ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα νομοσχέδια για την καινούργια αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, τον κώδικα ιθαγένειας, και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη ΝΔ για θεσμικά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι το προνόμιο για στημένες σκευωρίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και για κατάχρηση εξουσίας και επεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μόνο δικό του και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα.

Σ. Σακοράφα: Προσομοίωση πολιτικής μάχης χωρίς πυρομαχικά η πρόταση δυσπιστίας

Κακόγουστο παιχνίδι χωρίς καμία εναλλακτική και καμία διέξοδο, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΜεΡΑ25, και Η΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μια προσομοίωση πολιτικής μάχης, χωρίς πυρομαχικά, με ψεύτικα όπλα, στα χαρακώματα της εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα και συμπλήρωσε:

«Θα παρακολουθήσουμε το ίδιο, κακόγουστο παιχνίδι. Μία τριήμερη αδιέξοδη συζήτηση που θα εξαντλείται στα γνωστά δήθεν επιχειρήματα, εσείς κάνατε αυτό, ναι αλλά εσείς κάνατε εκείνο.

Όμως, αυτή η ψευτο-αντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Και, ίσως, και από τον κόσμο, μόνο αυτούς που έχουν περιορίσει τους εαυτούς τους στο ρόλο του φανατικού οπαδού. Αντίθετα, όλος αυτός ο φόρτος της πολιτικής ρητορείας αποδεικνύει ένα, μόνο, πράγμα. Ότι όσο εσείς αυτοεπιβεβαιώνεστε στην αντιπαλότητά σας, η χώρα βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο».

Η κ. Σακοράφα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν προβάλει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την πολιτική της ΝΔ» ενώ υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας αντανακλά και τον ίδιο τον εαυτό του».

«Δεν φαντάζομαι να ελπίζει κανείς ότι θα υποχωρήσει η ασφυκτική κομματική πειθαρχία ή ο αυτοσκοπός της κατοχής της εξουσίας και ότι θα υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το ξέρετε, ότι αυτό αποκλείεται», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει εξαπολύσει έναν νομοθετικό - και όχι μόνο - πόλεμο κατά της κοινωνίας» που δεν αφήνει να μείνει τίποτα όρθιο.

«Πίσω από τους μεγάλους τίτλους, πίσω από το περίφημο "επιτελικό κράτος", υπάρχει μόνο ανεπάρκεια, αποτυχία, αλαζονεία και επικοινωνία. Όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο επιτελικό κράτος, κύριε Μητσοτάκη. Το αποκορύφωμα της επιτελικότητας του κράτους σας ήταν, μόλις προχθές, ο διανομέας που ρύθμιζε, μέσα στα χιόνια, την κυκλοφορία σε κεντρική λεωφόρο. Και το Πολεμικό Ναυτικό - αν είναι δυνατόν - να φτυαρίζει τον πάγο στην Αττική Οδό», ανέφερε.

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και η κοινωνία ζει αυτές τις πολιτικές, κυριολεκτικά, στο πετσί της - και τις πληρώνει πολύ ακριβά. Εμείς πιστεύουμε ότι η ίδια η κοινωνία, πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τα συστήματα εξουσίας δεν παράγουν ούτε Σωτήρες, ούτε Ηγέτες. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπήρχαν οι ιδιοτέλειες και τα συμφέροντα, μπορούν να παράγουν μόνο νομείς της εξουσίας και ανεπαρκείς διαχειριστές. Και στο κόμμα μας, το Μέρα25, αυτό θεωρούμε ότι είναι ο λόγος και ο σκοπός της ύπαρξής μας. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

Τ. Αντωνίου: Ψηφίσουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί

«Ψηφίσουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό» ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε «αξιοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις μας».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος απέτυχε περισσότερο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το επιτελικό της κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι και οι πολίτες μετρούν ήδη πολλές επαναλαμβανόμενες συγγνώμες από πλευράς του πρωθυπουργού».

Επικεντρώθηκες στον τομέα της πολιτικής προστασίας, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική» και πρόσθεσε πως εμείς δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, για την οποία δεν προβλέπεται τίποτα στο δικό σας πλαίσιο και αποδείχθηκε στην πράξη. Στην ουσιαστική ενίσχυση του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους και αρμοδιότητες ενώ χρειάζεται να τεθούν και στόχοι ανθεκτικότητας του κράτους ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μην τίθενται εκτός λειτουργίας οι κεντρικές αρτηρίες της Αττικής και της χώρας, η ηλεκτροδότηση και τα αεροδρόμια. Χρειάζεται αναβάθμιση της Πυροσβεστικής. Σχέδιο πολιτικής προστασίας με ξεκάθαρες διαδικασίες, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Προμήθεια των αναγκαίων επιχειρησιακών μέσων στη διάθεση των υπηρεσιών που σηκώνουν το βάρος της πολιτικής προστασίας.

Μ. Γκάγκα: Λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μέσα στην πανδημία για λόγους μικροπολιτικούς - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

"Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι στην πανδημία μικροπολιτικά", ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλής.

Καθώς στο βήμα είχαν προηγηθεί βουλευτές της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ζήτημα του αριθμού των νεκρών στην Ελλάδα στην πανδημία, με χαρακτηριστική την αναφορά του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τουλάχιστον οι μισοί θα βρίσκονταν εν ζωή, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια μειωνόταν συνεχώς το προσωπικό, οι εξοπλισμοί, οι απολαβές των υγειονομικών και το σημαντικότερο, υπήρξε μεγάλη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό. "'Αρα πολλά χρόνια το ΕΣΥ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η πανδημία βρήκε το σύστημα με προσωπικό λιγότερο, γηρασμένο και με λίγα μέσα", είπε η κ. Γκάγκα που επισήμανε ότι σχέδιο υπήρξε έγκαιρα, το προσωπικό εργάστηκε ενωμένο και το πρώτο κύμα της πανδημίας πήγε πολύ καλά, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μέτρα προληπτικά, έλαβε μέτρα νωρίς, μαζί και το lock down, και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα αποτελεσματικά. "Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καλά στο πρώτο κύμα", είπε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα, κυρίως στη Β. Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αθρόες εισαγωγές αλλά τα προβλήματα των αναγκών στα νοσομεία αντιμετωπίστηκαν, και υπήρξαν θάνατοι αλλά "ποτέ δεν φτάσαμε το επίπεδο των θανάτων στην Ιταλία".

"Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2454 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ιταλία έχει 2404 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Αγγλία έχει 2260 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα έχει 2120 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ναι είναι πολλοί οι θανάτοι. Σαφώς είναι πολλοί. Σαφώς όμως δεν είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη", είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα εν μέσω πανδημίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι, οι θάνατοι σε νεότερους ανθρώπους είναι λίγοι και πρόσθεσε: "Για όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που παλεύουν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Το να χρησιμοποιούμε τους θανάτους για πολιτικούς λόγους είναι λάθος. Ο συμπαγέστερος και ο πιο σημαντικός κρίκος, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι του ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια συνεχώς και χωρίς διάλειμμα".

"Πρόληψη υπήρξε, σχέδιο υπήρξε, πάνω από διπλάσια έγιναν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προσλήφθηκαν πάνω από 12.000", είπε η αναπληρώτρια υπουργός που απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν προσλαμβάνονται περισσότεροι εντατικολόγοι: "Πολύ απλά σας λέω, ότι δεν τους έχουμε. Η εταιρεία εντατικολογίας μετράει λιγότερους εντατικολόγους από αυτούς που έχουμε ανάγκη. Οι ιατρικές ειδικότητες δεν είναι κάτι που μπορεί να πατήσεις ένα κουμπί και να τους έχεις την επόμενη μέρα. Για να έχουμε εντατικολόγους πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρούς που έχουν ήδη μια άλλη ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν είναι ότι δεν το έχει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπήρχε σχέδιο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο των ειδικοτήτων. Ξεκινάμε να συνδέσουμε τις ειδικότητες που παράγουμε με τις ανάγκες των ανθρώπων".

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με τη χιονόπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση στα νοσοκομεία, η Ασημίνα Γκάγκα ανέφερε: "έχει ακουστεί ότι 20 νοσοκομεία δεν είχαν πρόσβαση. Δεν υπήρξε νοσοκομείο χωρίς πρόσβαση. Εκείνο που έγινε ήταν ότι στα 320 στρέματα του νοσοκομείου Σωτηρία έπεσαν κάποια δένδρα και είναι λογικό. Έπεσαν πάνω σε σωλήνα οξυγόνου. Διορθώθηκε αμέσως το πρόβλημα και δεν κινδύνευσε ασθενής. Το Σωτηρία έχει δρόμους 4 χιλιομέτρων και κάποιοι κόπηκαν. Στο παρελθόν όμως με πλημμύρες, κυκλοφορούσε μέσα στο Σωτηρία, άνθρωπος με βάρκα". Είπε επίσης ότι στα νοσοκομεία έφτασαν όλες οι φιάλες οξυγόνου, παρά την κακοκαιρία για να προσθέσει: "σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας και η διαχείριση ήταν σωστή".

"Πρέπει να υπάρχει σχέδιο και υπάρχει. Βασιζόμαστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, τους οποίους θέλω να ξαναευχαριστήσω, γιατί αυτό που προσφέρουν καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας", είπε η κ. Γκάγκα και τόνισε απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για deals με τα εμβόλια: "για τα εμβόλια προηγήθηκαν συμφωνίες με την ΕΕ, υπήρξε συμφωνημένη τιμή για όλη την Ευρώπη και συμφωνήθηκαν οι δόσεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, της κάθε χώρας μέλους. Συνεπώς το να λέμε για deals στα εμβόλια, είναι τουλάχιστον παλαβό".

Σχολιάζοντας όσα είπε η Ασημίνα Γκάγκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πράγματι την περίοδο των μνημονίων το ΕΣΥ είχε μια φθίνουσα πορεία, αλλά ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέτρεψε αυτή την καθοδική πορεία, άνοιξε δομές που είχαν κλείσει, επανήλθαν άνθρωποι που είχαν διωχθεί, έγιναν οι 120 ΤΟΜΥ, απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι. Αναφερόμενος στα προβλήματα με τη χιονόπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι στη Μεσογείων που έμεινε κλειστή, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο "Σωτηρία". Επέκρινε επίσης τον κ. Πατούλη λέγοντας πως παρότι φωτογραφιζόταν με τα "θηρία" που θα καθάριζαν τους δρόμους, άσκησε μεροληπτική πολιτική και δεν έστειλε μηχανήματα σε περιοχές που οι δήμαρχοι δεν ήταν της αρεσκείας του, "όπως έπραξε με το Χαλάνδρι που δεν τα μηχανήματα πήγαν Βριλήσσια και Πεντέλη αλλά όταν έφτασαν στο Χαλάνδρι, γύρισαν πίσω". Είπε επίσης ότι οι αριθμοί που επικαλείται για τους νεκρούς, η κ. Γκάγκα, είναι από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που "η Ελλάδα είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση συνεχώς και για την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες". Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, γιατί δεν εντάσσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά. "Τα deal γίνανε. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορούν τα τεστ. Σας ξεφτίλισαν οι δήμαρχοι που πέτυχαν καλύτερες τιμές", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει χώρο για τους επιχειρηματίες. Κάλεσε τέλος την αναπληρώτρια υπουργό, όσα λέει για μικροπολιτική σε σχέση με το θέμα των νεκρών, να τα απευθύνει στον πρωθυπουργό γιατί ήταν εκείνος που έλεγε το καλοκαίρι για τις φωτιές στην Εύβοια ότι "τώρα μετράμε καμένα στρέμματα αλλά στο Μάτι μετρούσαμε καμένους και φέρετρα".

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε αδιανόητο "να έχουμε κάθε μέρα 100 νεκρούς, να χάνεται κάθε μέρα ένα χωριό, και η κυβέρνηση να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού". "Έχουμε ξεπεράσει, αυτή τη στιγμή, την Ισπανία και τη Γαλλία που είχαν πολλούς νεκρούς ενώ δεν είχε έρθει ακόμα το εμβόλιο. Τώρα όμως έχουμε το εμβόλιο. Και εσείς δίνετε μήνυμα εφησυχασμού και χαλαρώνετε τα μέτρα. Για μια ακόμη φορά δίνετε την εικόνα ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Θυμάστε ποιος το έλεγε αυτό; Το έλεγε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Έχετε κάνει πολλά λάθη", είπε Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία και τελικά το μόνο για το οποίο κινήθηκε γρήγορα η κυβέρνηση, είναι οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία λογοδοσία. Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση μιλάει για προσλήψεις αλλά δεν διευκρινίζει ότι αυτές είναι προσλήψεις επικουρικών και όχι μονίμων στο ΕΣΥ. "Η υπερβάλουσα θνητότητα στη χώρα μας, είναι απότοκος των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Έχετε ευθύνες, έχετε κάνει μεγάλα λάθη και δίνεται πάλι ένα λάθος μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων".

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που κάλεσε την Ασημίνα Γκάγκα να επαναλάβει πόσες ήταν οι ΜΕΘ το 2019 και πόσες είναι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και να πει ότι τις μέρες της χιονόπτωσης τα νοσοκομεία λειτούργησαν.

"Τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν 557 το 2019 και είναι 1200 σήμερα, με δυνατότητα αύξησης λόγω των ΜΑΦ. Είναι σαφώς περισσότερα και το προσωπικό είναι πολύ περισσότερο. Υπάρχουν πράγματι επικουρικοί, αλλά οι διαδικασίες για μόνιμους απαιτούν περισσότερο χρόνο, οι θέσεις των μονίμων προκηρύσσονται τώρα και αλλάζουμε τα κριτήρια για να τελειώσουν οι διαδικασίες ταχύτερα", είπε αναπληρώτρια υπουργός ενώ αναφορικά με τη χιονόπτωση επανέλαβε ότι η προσβασιμότητα υπήρχε σε όλα τα νοσοκομεία και οι εφημερίες έγιναν κανονικά, παντού επίσης έγινε η τροφοδοσία και συνεπώς σοβαρό θέμα αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία δεν υπήρξε.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια κατάφερε να κτίσει την εικόνα ενός σοβαρού, αξιόπιστου και ενεργητικού ευρωπαίου εταίρου

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να είναι στη ευρωπαϊκή πρωτοπορία όχι μόνο των προκλήσεων της κλιματικής πολιτικής αλλά πάνω από όλα για την θωράκιση του εθνικού χώρου, της χώρας μας ως παίκτη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη συζήτηση Ολομέλεια κατά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε πως απέναντι στις κρίσεις και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας «δεν χωρούν οι άναρθρες αντιπολιτευτικές κραυγές» αλλά «οφείλουμε να θωρακίσουμε την χώρα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο»

Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια κατάφερε να κτίσει την εικόνα ενός σοβαρού, αξιόπιστου και ενεργητικού ευρωπαίου εταίρου. Να φτιάξει συμμαχίες που δεν είχε στο παρελθόν. Να συνομιλεί και να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με χώρες τις οποίες αποκλείατε εσείς. Να βρίσκει πρωτοφανή συμπαράσταση απέναντι την προσφυγική κρίση στον Έβρο. Να έχει μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικό πρόβλημα και να έχει καταστήσει την χώρα μας βασικό διεκδικητή για την αναστροφή των δυσκολιών που έπονται από την πανδημία»

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψήφισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, την καθιέρωση ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, την προμήθεια κρίσιμων εξοπλιστικών συστημάτων όπως τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, λέγοντάς μας απλά ότι «εμείς θα ασκούσαμε μια διαφορετική πολιτική!» Και αναρωτήθηκε «δηλαδή, τί, θα ασκούσατε μια πολιτική υποχωρητικότητας; που τα εθνικά μας δίκαια δεν θα γινόντουσαν μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτικής; Ή ότι η χώρα απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή δεν θα έπρεπε να θωρακίζεται στρατιωτικά και διπλωματικά και να βρίσκει συμμαχίες; ». Η κριτική σας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «προσκρούει όχι μόνο στην λογική αλλά και στην λογική των πολιτών»

Υπενθύμισε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκίνησε και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων επτά συναδέλφων του. Και από την διαπραγμάτευση που έγινε η χώρα μας βγήκε κερδισμένη όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ, λαμβάνοντας κατά κεφαλήν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις μέσα από το κανάλι του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «τα νούμερα είναι συντριπτικά. Την προηγούμενη πενταετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο των επενδύσεων που ήρθαν στην χώρα ήταν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 έχουν ενταχθεί 4,8 δισ. επενδύσεις, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση άλλα 7 δισ. επενδύσεις». Αυτή είπε «είναι η διαφορετική πολιτική που κάνουμε και γι' αυτό η οποιαδήποτε κριτική σας , σε υψηλούς μάλιστα τόνους, σας φέρνει απέναντι την δική σας ανικανότητα».

Τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ: Χαρ. Παπαδημητρίου- Αθ. Καββαδά- Κ. Βλάση

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Παπαδημητρίου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πανικό από τις δημοσκοπήσεις». Εστίασε στις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ λέγοντας πως «ξεχνάτε ότι κυνηγούσατε τον Ανδρέα Πετρουλάκη, ιατρό, σκιτσογράφο και δημοσιογράφο, με αγωγή 2 εκατομμυρίων, επειδή έγραψε ένα άρθρο. Ξεχνάτε ότι κυνηγούσατε τον κ. Κουρτάκη, στέλνοντας αστυνομικούς στα γραφεία της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για να τον συλλάβουν. Ότι κυνηγούσατε τον συνάδελφο κι αγαπητό φίλο 'Αρη Πορτοσάλτε, ως ηθικό αυτουργό επίθεσης. Κυνηγούσατε την «Athens Review of Books» επειδή έγραψε κάπου μια γνώμη, όπως κυνηγούσατε τον Γιώργο Παπαχρήστο, στα «ΝΕΑ» και τον κυνηγάτε και τώρα. Δε λέω δικαίωμα σας οι αγωγές!» όμως «ο λαός σας βλέπει, όπως βλέπει κι αυτό που δεν έχουμε και είναι μια αντιπολίτευση και μάλιστα Αξιωματική, που έχει ρόλο από το Σύνταγμα, η οποία θα στέκεται δίπλα στο λαό τη δύσκολη στιγμή».

O βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην παράνοια, στο λαϊκισμό, στο διχασμό στους αυτοσχεδιασμούς, στις καταστροφικές και μειοψηφικές ιδεοληψίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στην Κυβέρνηση» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «την Κυριακή η Βουλή θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Και μια άλλη μέρα, που θα είναι και τότε Κυριακή, οι Έλληνες πολίτες θα καταψηφίσουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προκοπή του τόπου και την ευημερία των συμπολιτών μας».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Βλάσης επικεντρώθηκε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας πως «μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε να κάνουμε όσα δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεκαετίες ολόκληρες. Δομήσαμε ισχυρές σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους. Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες. Καταφέραμε να έχουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ισχυροποιώντας τη θέση της πατρίδας μας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενισχύσαμε στην πράξη την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Κάναμε πράξη αυτά που πολλοί ονειρεύονταν, αλλά δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Η χώρα μας από ρόλο κομπάρσου πήρε ρόλο πρωταγωνιστή, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Χρ Κατσώτης (ΚΚΕ): Καμία συγγνώμη και καμία πρόταση μομφής δεν μπορεί να μετριάσει και να απαλύνει τις πληγές του λαού

«Η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνουν αγώνας και διεκδίκηση» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρ. Κατσιώτης, με επίκεντρο την εργατική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτή « είναι ενταγμένη στην ενιαία στρατηγική διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και ζήτησε «η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνει οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση για να υπάρξουν αποτελέσματα» γι' αυτό πρόσθεσε «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας που κάλεσε σε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα».

Τόνισε πως το εμπόδιο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που στο βωμό της σαρώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως « οι αντιλαϊκοί νόμοι, οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα η ευελιξία και οι μισθοί πείνας να είναι μόνιμη κατάσταση» και σημείωσε πως «οι αγώνες των εργαζομένων σε COSCO και e-food δείχνουν τη δύναμη των αγώνων» καλώντας «σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να εκφραστεί ισχυρή αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κεφαλαίου».

Μ. Απατζίδη: Μεμφόμαστε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι είναι ανίκανη και ένοχη

«Ο χιονιάς, μαζί με την ακρίβεια και την πανδημία καταρρίπτουν τα φρικτά ψέματα όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων» ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση δυσπιστίας.

Η βουλευτής τόνισε πως εμείς ως ΜέΡΑ 25 « μεμφόμαστε κατηγορούμε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι είναι όχι μόνο ανίκανη, αλλά εκάτι χειρότερο, ότι είναι ένοχη, γιατί οδηγεί το δημόσιο σε μια προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη αποτυχία σε όλους τους τομείς: υγεία, υπηρεσίες, δίκτυα, ώστε να τα ωθήσει στην ιδιωτικοποίηση και τη λεηλασία από τους ολιγάρχες».

Οι ολιγάρχες στην Ελλάδα, είπε είναι παρασιτικοί, κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες και η ελπίδα θα έρθει μόνο αν επανεθνικοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι θεμελιώδεις υποδομές, υπηρεσίες, δίκτυα και αγαθά κοινής ωφέλειας, που αυτήν τη στιγμή καταστρέφονται στα χέρια των παρασιτικών ολιγαρχών.

Κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ώρα που πεθαίνουν 23.000 συνάνθρωποί μας, δεν δίνει λεφτά για ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά δίνει 4,88 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ για διαφυγόντα κέρδη. Έχει ανακαλύψει ένα λεφτόδεντρο εκατομμυρίων για τη FRAPORT, την AEGEAN. Εμείς είπε η κυρία Απατζίδη «θέλουμε τη ρήξη με την ολιγαρχία, για ένα δημοκρατικό μέλλον».

Στ. Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές, όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος

Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού, υποκινούμενη από μικροπολιτικά κριτήρια, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. "Ο λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και η πρόταση δυσπιστίας το επιβεβαιώνει" είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Τσίπρας βλέπει την πολιτική απήχηση του ιδίου, και του κόμματός του, να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να απειλείται από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το 3ο κόμμα. "Γι' αυτό ζητά εκλογές. Όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος!" τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αποχιονισμό στο Χαλάνδρι, είπε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο Χαλανδρίου είναι άριστη και "όλες οι προηγούμενες μέρες ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία. Όσο για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι ήταν παρούσα σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο, Παπανικολή κλπ) όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Όσο για το μέγεθος της χιονόπτωσης είπε ότι, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με πολλές τελευταίες δεκαετίες και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όποια δυνατότητα αποχιονισμού από δήμους, περιφέρεια κλπ, ήταν πολύ πιο περιορισμένη είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Είδαμε προβλήματα σε περιοχές, ιδίως σε όχι και τόσο βόρεια προάστια, όπως το Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βριλήσσια, όπου εκεί δεν έχουν τον εξοπλισμό, που έχουν άλλες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Διόνυσος και Αχαρνές, οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες για να δράσουν άμεσα, και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με χιονόπτωση.

Αντ. Μυλωνάκης: Είστε η Κυβέρνηση της επιτελικής αποτυχίας που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό

«Ετεροχρονισμένη» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης καθώς όπως είπε «αργά καταλάβε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί άλλο να τραβήξει το κάρο». Αναρωτήθηκε εάν τελικά το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και θέλει να φύγει αυτή η κακή Κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ή εάν αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να πάει σε «ένα καινούριο νταλαβέρι» με τη ΝΔ.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «πάει σε λάθος μονοπάτια». Εμείς, πρόσθεσε πως «ως Ελληνική Λύση έντιμα, σας κάναμε από τηνπ΄ρωτη στιγμή εποικοδομητική αντιπολίτευση. Σας κάναμε προτάσεις. Σας δίναμε λύσεις. Σχολιάζοντας τις ομιλίες των υπουργών ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του Κράτους, αναρωτήθηκε «τί είσαστε, προπονητές ομάδας και χρειάζεστε χρόνο; Τελείωσε ο χρόνος σας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πεθαίνουν άνθρωποι κάθε ημέρα»

Για την οικονομία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει «πού πάει το πράγμα» Αγοράζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο από αυτούς οι οποίοι το παράγουν με λιγνίτη. Είστε « η Κυβέρνηση της επιτελικής αποτυχίας, η Κυβέρνηση που εξαθλίωσε τον ελληνικό λαό και τον βυθίζει ακόμα περισσότερο στον οικονομικό μαρασμό. Ο Έλληνας είναι ένας περήφανος λαός. Τον έχετε υποτιμήσει, τον έχετε τρομοκρατήσει, τον έχετε απαξιώσει, τον έχετε ευτελίσει. Ήρθε η ώρα να φύγετε, για να πει ο ελληνικός λαός τι θέλει από εδώ και πέρα, ποιος θέλει να τον κυβερνήσει».

Π. Πολάκης: Το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι

Η κυβέρνηση τολμά να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν η Ελλάδα, το τελευταίο πεντάμηνο, είναι πρώτη σε νεκρούς στην Ευρώπη, και τρίτη στον κόσμο, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης. Αντί να κάνετε αυτά που σας προτείναμε, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε στα 60 και 80 ευρώ τα τεστ για να "κονομάνε" τα ιδιωτικά κέντρα όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντιδραστήρια με 7-8 ευρώ είπε ο κ. Πολάκης. Επίσης επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία "δεν είδε" τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και την αυξημένη επιχορήγηση στο Σωτηρία όπου υπηρετούσε, λέγοντας ότι "γραμμάτια ξεπληρώνει γιαυτό που κάνει" σήμερα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ρώτησε εάν ο Μ. Φουρθιώτης πληρώθηκε από το πρόγραμμα Συνεργασία, αφού έφυγε ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ απευθυνόμενος στους κκ Σταϊκούρα και Πιτσιλή, ρώτησε εάν το ίδιο πρόσωπο πληρώθηκε από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με αφορμή τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο κ. Πολάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι, τις πυρκαγιές και την πανδημία: "Δεν είναι επιτελικό το κράτος σας, αλλά μηχανισμός που έφτιαξε ο Μητσοτάκης για να μαζεύει το χρήμα και να ελέγχει σε ποιους κολλητούς θα το δίνει, γι' αυτό θα πέσετε με κρότο", είπε ο κ. Πολάκης.

Χ. Καφαντάρη: Διεθνής διασυρμός της χώρας η διαχείριση της κακοκαιρίας

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χαρά Καφαντάρη, είπε ότι η κυβέρνηση στήνει, πρόχειρα και επικοινωνιακά, υπουργεία όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, και ότι στις σημαντικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων 2,5 ετών (Ιανός, Μήδεια κά) "απέτυχε, ενώ τις χειρίστηκε άκρως επικοινωνιακά με αποτέλεσμα στο τελευταίο καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΣ να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό".

Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος και ποτέ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είπε η κα Καφαντάρη σύμφωνα με την οποία είναι πολύ «φθηνό» το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής πίσω από το οποίο κρύβεται: "Κύριο μέλημα του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (1,7 εκ ευρώ για εξοπλισμό-αεροπλάνα, τεχνολογικά μέσα κλπ), σημείωσε η κα Καφαντάρη.

Ν. Φίλης: Να κατατεθούν στην Βουλή τα Πρακτικά της συντονιστικής σύσκεψης που έγινε την Κυριακή πριν την χιονόπτωση

"Το υπουργείο Παιδείας ήθελε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ν. Φίλης ανέφερε πως «πληροφορούμε ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη!»

Ρώτησε εάν αυτές οι πληροφορίες που έχει αληθεύουν και ζήτησε να κατατεθούν τα Πρακτικά της σύσκεψης στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει τις «συγγνώμες», γιατί όλοι ξέρουμε ποια εναι η αξία τους . Εμείς, είπε « δεν θα κρίνουμε από τις συγγνώμες, αλλά με βάση τα ντοκουμέντα».

Τόνισε πως πρέπει «να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή» σημειώνοντας πως «η πραγματική αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε δύο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά, ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος την Αριστερά. Ενδιάμεσες - ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση».

Ν. Μηταράκης: «Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, την ενδοχώρα και την Αθήνα» - «Προχωράμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»

"Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.

"Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος", σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

"Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς", ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Μηταράκης αφού επισήμανε εκ προοιμίου ότι στο Μεταναστευτικό, η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία τα στοιχεία της FRONTEX, που καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά της από το 2017, με 200.000 παράνομες αφίξεις. Όπως όμως τόνισε, "ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου".

"Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας!", είπε ο Νότης Μηταράκης και υπογράμμισε πως

η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

"Πλέον η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό! Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες,

ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130 χιλιάδες", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, στις οποίες όμως, όπως τόνισε, και η Ευρώπη αντέδρασε ακαριαία, στηρίζοντας την Ελλάδα.

"Με στρατηγική 7 σημείων καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα εθνικά και κατ' επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ασπίδα της Ελλάδος.Και είναι αυτή η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού που διέγραψε οριστικά τις μνήμες της εποχής των "ανοιχτών συνόρων", είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνοντας ότι παράλληλα η Ελλάδα, μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά fora ως ισχυρός συνομιλητής.

"Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα, κινητήριο μοχλό για σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βίλνιους, σε διάσκεψη με συν προεδρία της Ελλάδος, 16 κ-μ υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει δύο ισχυρές συμμαχίες: το μέτωπο των 5 Μεσογειακών χωρών (MED-5) με στόχο την αλληλεγγύη και την συμμαχία με 16 κ-μ για την προστασία των συνόρων και τη διαφύλαξη ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Προχωράμε στην ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής. Ήδη λειτουργούν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, με τη Χίο και τη Λέσβο να ακολουθούν. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει τα έργα για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Οι νέες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά. Αναδεικνύουν την ιδεολογική άβυσσο που μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών σας, οι δομές ήταν μια "ανοχύρωτη Πολιτεία". Με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο και εμφυσήσει αίσθημα ασφαλείας και σιγουριάς εντός και πέριξ των δομών", είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί διόδους νόμιμης μετανάστευσης και προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Μετανάστευσης, "για όσους δικαιούνται και χρειαζόμαστε να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Με κανόνες και νομιμότητα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου στον τομέα των προμηθειών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει ένα ορθολογικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, αφού προηγουμένως καταργήθηκαν οι έκτακτες διατάξεις και κατά παρέκκλιση αναθέσεις που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη ενημέρωση της Βουλής για τις συμβάσεις.

"Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά "της χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης", καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο κράτησε όρθια τη χώρα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας ελέω κορωνοϊού, αλλά την έβαλε και σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Πλέον, η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας υγιούς οικονομίας και έχει συγκεντρώσει διεθνώς επενδυτικό ενδιαφέρον. Με παρεμβάσεις που ανυψώνουν διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και μειώνουν το φορολογικό βάρος σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Με παράλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και του αναστήματος της χώρας σε μια αμφίρροπη γειτονιά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον!", σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Β. Κεγκέρογλου: «Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις»

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε: «Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Γ. Λογιάδης: Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. «Θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι η ΝΔ πλέον μόνη της. Το δρόμο των μνημονίων, της καταστροφής, της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί. Μετά τις εκλογές δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε όχι στα μνημόνια».

Δ. Αυγέρη: Κάθε μέρα χάνουμε ένα "Μάτι" και δεν χύνετε ένα δάκρυ

"Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό σύστημα Μητσοτάκη που μόνο δεινά και δυστυχία επιφυλάσσει στους πολλούς, προς όφελος των λίγων και της διαπλοκής", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

"Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες. 23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας", ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με όρους θεσμικής εκτροπής, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως το σκάνδαλο Novartis, καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσοι ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλο και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών". Η Δώρα Αυγέρη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου, για "τα sms που δημοσιοποιούνται κομμάτι-κομμάτι με τον κ. Γεραπετρίτη, τα μηνύματα, τις αγιογραφίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον κ. Φουρθιώτη, που σήμερα η κυβέρνηση κάνει πως δεν τον γνωρίζει".

Θ. Ξανθόπουλος: Καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας

«Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι και δεν πέρασε κανείς να τους δει, να τους ρωτήσει αν έχουν νερό, αν θέλουν βοήθεια, να τους δώσει μια αίσθηση ότι το κράτος είναι εδώ. Η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις αλλά με πολιτικές και πράξεις και δυστυχώς στις πράξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη υστερεί. Οι πολίτες της Αθήνας, έμειναν στα χιόνια. Υπάρχουν ακόμη αι τώρα περιοχές της Αθήνας χωρίς ρεύμα. Είναι καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να αποσείσει». Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και συμπλήρωσε: Είχαμε πέρσι την «Μηδεια», το καλοκαίρι τις φωτιές, τώρα τα χιόνια. Μετά το Μάτι, σας παραδώσαμε πόρισμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στη πολιτική πρστασία, από επιτροπή υπό τον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμερ, αλλά το βάλατε στην άκρη. Φέρατε από την Κύπρο έναν πολιτικό που είχε ομόρροπη πορεία στην ΕΕ αλλά όχι στον τομέα της αμιγούς πολιτικής προστασίας και έτσι εκθέσατε τον ίδιο και μαζί όλη τη χώρα».

Επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε επίσης τα εξής:

- Η χώρα έχει το επαχθές προνόμιο να μετρά 23.000 νεκρούς. Εχει τα πρωτεία στην αναλογία θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο και αυτά έχουν την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

- Το εισόδημα τελειώνει τη τρίτη εβδομάδα και ο κόσμος αγωνιά πως θα επιβιώσει.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής όλων των προβλημάτων. Σας είπαμε μειώστε τον ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά περί άλλα τυρβάζετε.

- Το κράτος δικαίου στη χώρα βάλλεται. Νομοθετείτε χωρίς δικαστές στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Οι δικηγόροι απουσίασαν από όλο το πλέγμα ενισχύσεων που δώσατε στους επαγγελματίες, καίτοι τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αγνοούνται από όλες τις τομές.

- Οι δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία διώκονται. Γίναμε πρωτοσέλιδο στη Le Monde. Η Ενωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων μας κατέταξε στις χώρες ανάλογες του Ορμπαν, όπου περιστέλλεται η ελευθερία του τύπου.

- Το ΝΣΚ έδωσε ομόφωνα εντολή στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην προστασία του δημοσίου από το σκάνδαλο Νovartis αξιώνοντας αποζημίωση από την εταιρεία αλλά μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα.

«Τέλος με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, από τα funds και τις τράπεζες. Μια κοινωνία φτωχοποιείται και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Υπάρχει όμως εναλλακτική. Η πρόταση μομφής να γίνει πρόταση προοδευτικής διεξόδου.Εκλογές με απλή αναλογική και μια προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει να ανατάξει τη χώρα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Γ. Μαρίνος: Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών

"Τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο λαός στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, από μια αναμενόμενη κακοκαιρία, καθίζουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. "Το αστικό κράτος που κρύβεται πίσω από το όνομα ‘επιτελικό', είναι ταξικό, αντιλαϊκό εργαλείο. Αφήνει αθωράκιστο το λαό γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Αυτό μαρτυράει η πείρα της Εύβοιας που κατακάηκε το καλοκαίρι, πλημμύρισε στη συνέχεια, αποκλείστηκε και πάγωσε με το χιόνι, με το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι πληγέντες της Β. Εύβοιας δεν έχουν πάρει ούτε αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις, για προηγούμενες καταστροφές και η κυβέρνηση διαφημίσει την αποκαλούμενη ανασυγκρότηση που πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο", είπε ο Γιώργος Μαρίνος που κατήγγειλε τη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών, τον εργασιακό μεσαίωνα με τον οποίο βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, με το σχεδιασμό για το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΛΑΡΚΟ. "Ο δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική τους σύμπλευση. Υπέγραψαν μαζί τα μνημόνια που έπληξαν το λαό. Υπερψήφισαν το ταμείο ανάκαμψης και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων στα μονοπώλια της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και άλλες υποδομές στους οικονομικούς ομίλους", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Μ. Χαρακόπουλος: “Ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου”

"Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου", ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις".

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

"Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση", ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα".

"Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος", είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κ. Μπούμπας: Μεγάλο το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις και τις κοινοπραξίες

"Το μεγάλο πάρτι. Εσείς δεν ξέρατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει στην Αττική Οδό; Δεν ξέρατε το πάρτι της εργολαβίας;" ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. "Τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Αττικό Μετρό έχει πάρει απευθείας αναθέσεις 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ξεπεράσει ακόμα και υπουργείο, όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα τόσα. Σε 27.352 συμβάσεις του δημοσίου, οι 19.836 είναι απευθείας αναθέσεις. Ο νόμος 4782/2021 ανέβασε το πλαφόν από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για τις απευθείας αναθέσεις έργων ανεβάζει το πλαφόν από 20.000 σε 60.000 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει για τις απευθείας αναθέσεις;", είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που πρόσθεσε ότι συγκεκριμένη ολιγαρχική ομάδα "τα καρπώνεται όλα".

"Δεν συνεχίζουν οι πέντε νταβατζήδες να λειτουργούν και να διοικούν στην Ελλάδα που έλεγε ο προκάτοχός σας και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Μπαϊρακτάρη; Που είναι αυτά που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθούν τα λάθη και η ποιότητα ζωής των πολιτών;", είπε ο κ. Μπούμπας που κατήγγειλε ότι η Αττική Οδός δικαιολογεί συντήρηση στο οδόστρωμα έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι άλλες κοινοπραξίες δικαιολογούν μέχρι 70.000 ευρώ, "και σήμερα δίνει 2.000 ευρώ ψίχουλα και κοροϊδία, σε όσους αποκλείστηκαν, όταν αυτή η εταιρεία έχει κάθε μέρα έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ".

Κ. Πιερρακάκης: «Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια»

«Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος". Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στο βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη. Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές", είπε ο κ. Πιερρακάκης και επισήμανε ότι το 2019, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.

«Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Και επειδή πλέον τα γεγονότα έχουν τη δική μας σφραγίδα, η αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρξαν αυτά τα 2,5 χρόνια επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, στον Έβρο, στο Αιγαίο, η πανδημία και η διαχείρισή της, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της, ο εθνικός εμβολιασμός. Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα είχαν τον χαρακτήρα της κρίσης και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και υπενθύμισε ότι από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών το 2018, σήμερα είμαστε στα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, «δηλαδή, γλυτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει: «επειδή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες, είναι συμφωνία αλήθειας, αυτή απαιτεί να μπορείς να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές, εκεί που τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Αυτό ακριβώς συνέβη, και σε μια κίνηση έξω από την παραδοσιακή πολιτική μας κουλτούρα, υπάρχει η λέξη "συγνώμη" στο πολιτικό σύστημα. Και υπάρχει από τα πρωθυπουργικά χείλη, στο ανώτατο επίπεδο πλέον. Και αυτό απαιτεί η εκ νέου θεμελίωση του κράτους και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορείς να λες ευθέως ότι διδάσκεσαι από τις αστοχίες και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Ότι μεταβολίζω την αστοχία σε μάθημα, και το μάθημα σε πράξη και την πράξη σε ένα καλύτερο σημείο ισορροπίας για την πατρίδα μου. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε όλοι».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, έχει αποκρούσει κρίσεις και θα γίνεται διαρκώς καλύτερη, απέναντι σε κάθε κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι αλήθεια σημαίνει και πάλη ενάντια στη λήθη. «Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μια μάταιη επιδίωξη λήθης. Ξεκινάει ως μια προσπάθεια μια χιονοθύελλα να μετατραπεί σε πετροπόλεμο, καταλήγει ως μια άστοχη επιδίωξη συμψηφισμού, με λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε: "όσα προηγήθηκαν μας δίνουν μαθήματα. Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Η ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι θεσμοί του κράτους, μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε, όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από το τι κομίζουμε για να βελτιώσουμε αυτούς τους θεσμούς. Από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο".

Κλείνοντας, ο υπουργός επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και τον Ν. Χαρδαλιά ο οποίος «πολλά βράδυα και μέρες πάλεψε ως άλλος κυνέγειρος, κάθε κρίση, έμενε να ξενυχτάει για να λύσει προβλήματα» και στον Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί να κομίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στην προσπάθεια να χτίσουμε νέες δομές».

Άκ. Σκέρτσος: Εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας η συγνώμη και όταν είναι ειλικρινής σημαντικότερη από παραίτηση

«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση. Είναι φωνή, για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους, είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πίσω από τον πυρήνα αυτών που δεν έγιναν καλά βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών η οποία κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική συμπεριφορά αλλά και απαξία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι παραγνωρίζει πως παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξαν νεκροί.

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται αγωνία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει δυσαρμονία του σήμερα σε σχέση με το 2019. Είναι μια ευκαιρία ώστε, με ήπιο λόγο και πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας, μίλησε ακόμα για την ανάγκη η Βουλή να μην δίνει την εικόνα ισοπέδωσης και απαξίωσης των θεσμών, με κατηγορίες της μιας παράταξης εναντίον της άλλης σαν να είναι εχθροί της χώρας. «Είναι ενοχλητική η τοξικότητα και η απαξίωση των θεσμών. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάψουν να κυριαρχούν γιατί αυτές ο αμυντικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πηγαίνουν πίσω. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αυτές οι αρχές». «Όσα ζήσαμε μας πλήγωσαν και αδικούν τις προσπάθειες μας. Οφείλουμε μια συγνώμη για αυτά που δεν καταφέραμε να αποτρέψαμε αλλά και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τα χειρότερα», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Η κακοκαιρία δεν ήταν συνηθισμένη. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Παραλάβαμε μια απαξιωμένη Πολιτική Προστασία και δημιουργήσαμε αυτόνομο υπουργείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξασφαλίζοντας 1,7 δισ. για την αναβάθμιση των υποδομών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναμορφωμένο κράτος, αλλά αυτό απαιτεί δουλειά με ορίζοντα 8ετίας, για να ριζώσουνε οι αλλαγές. Για αυτό λέμε συγνώμη, για να γίνουμε καλύτεροι».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αυταρχικού κομματικού επιτελικού κράτους, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για βαθειά σκόπιμη παρανόηση. «Το επιτελικό κράτος που δημιουργούμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στις παθογένειες ετών. Και όσοι βρίσκουν την ευκαιρία να το κατακρίνουν, επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα πίσω εκεί που μας οδήγησε η κρίση. Υπάρχει μια βαθειά σκόπιμη παρανόηση της έννοιας του επιτελικού κράτους», τόνισε και πρόσθεσε: «Για εμάς στόχος είναι ένα αποκομματικοποιημένο, αποκεντρωμένο κράτος που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακά κριτήρια, βάσει ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος. Επιτελικό κράτος για εμάς σημαίνει μέριμνα για άρση κάθε είδους ανισοτήτων, σημαίνει εμπέδωση της σταθερότητας των θεσμών που είχαν γίνει κουρελόχαρτο».

Έμφαση έδωσε και στις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι πολλοί επενδυτικοί κολοσσοί κάτι βλέπουν στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση, μέσα από τις προσπάθειες της, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό, διαφανές επενδυτικό περιβάλλον. «Οι δυσκολίες την κυβέρνηση δεν την κάμπτουν. Αντίθετα μαθαίνει από αυτές, διορθώνεται και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκέρτσου, στα ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις συσκέψεις που έγιναν ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς και αν κρατήθηκαν πρακτικά και αν η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο. «Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα. Συμμετείχα, στη σύσκεψη όπως προκύπτει εκ του ρόλου μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος ενώ διέψευσε ότι η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο της Αττικής Οδού. Σχετικά με την τήρηση πρακτικών ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βγήκε αναλυτικό δελτίο τύπου για την σύσκεψη».

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, που απαντώντας στον κ. Ραγκούση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιτελικό κράτος σημαίνει όχι άλλη Μάνδρα και όχι άλλο Μάτι. Πάει πολύ, από μια κυβέρνηση που στο διάστημα της διακυβέρνησης της είχαμε θύματα και βιώσαμε τραγικές καταστάσεις από τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, να ζητάτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων που βεβαίως ως μια κυβέρνηση συνεπής και σοβαρή κράτησε. Όχι λοιπόν, μαθήματα επιτελικού κράτους δεν δεχόμαστε, από μια κυβέρνηση που κατέστρεψε ότι θεσμικά υπάρχει σε αυτή την χώρα».

Χ. Θεοχάρης: «Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Τον άτοπο και επιζήμιο χαρακτήρα της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ο κ. Χάρης Θεοχάρης με παρέμβασή του στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα».

Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε περαιτέρω ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

Ολοκληρώνοντας την αυστηρή κριτική του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση».

Ακολούθως, επ' ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον Ελληνικό Τουρισμό και τις θεαματικές επιδόσεις του κλάδου το 2021, παρά την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση. Όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «όση και εάν ήταν η μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ νιώθω υπερήφανος για την εκπληκτική πορεία του Ελληνικού Τουρισμού την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και μας δικαιώνουν απολύτως: Το 2021 η Ελλάδα υποδέχτηκε 14 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στην χώρα μας εισερχόμενο συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη ώρα, η Ελλάδα της προσπάθειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, μεγαλούργησε. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με σκληρή και συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποδείξαμε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε Νο.1 ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, αλλά και ακόμη πιο πέρα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ναι, έγιναν λάθη. Εμείς όμως έχουμε το θάρρος να τα παραδεχόμαστε και να ζητούμε συγγνώμη. Διδασκόμαστε και προχωράμε, γινόμαστε καλύτεροι. Διότι οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά, που αλλάζει, που γίνεται καλύτερη. Μια Ελλάδα ψηφιακή, «πράσινη", φιλοαναπτυξιακή, που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει πραγματικότητα. Αυτή που χτίζουμε από τον Ιούλιο του 2019, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μέχρι τις εκλογές του 2023 -αλλά και μετά από αυτές, επειδή είμαι σίγουρος για τη επιλογή του Ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Γ. Μουλκιώτης: “Χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ”

"Τριάντα μήνες μετά τις εκλογές, αντί να δώσετε λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας, έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα", ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

"Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η καλή νομοθέτηση πάει περίπατο. Στη διαχείριση της πανδημίας έχετε αποτύχει. Η οικονομία παραπαίει, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι, οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Βεβαίως δεν έχετε κανένα σχέδιο για τον τρόπο, ούτε όμως και για το μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αποκαλύπτεται, κι εσείς εκ των υστέρων το αναγνωρίζετε", είπε ο κ. Μουλκιώτης, που κατηγόρησε, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε μομφή, "βλέποντας στην ηγεσία του την πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική αποδοκιμασία" και προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί.

"Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας αποπειρώνται να συντηρήσουν το δίπολο για την ασφάλεια της επιβίωσής τους, αλλά και την εξυπηρέτηση του ακροατηρίου τους. Ο ένας στηρίζει τον άλλον μέσα από την πόλωση και τον διχασμό, αφού είναι και οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Το επιβεβαιώνουν μάλιστα με κάθε τρόπο, με ιδιαίτερη επιμονή και σε κάθε ευκαιρία. Το απέδειξαν και προχθές με τις έντονα αποκαλυπτικές εκνευρισμού και αμηχανίας πανομοιότυπες ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης", είπε ο κ. Μουλκιώτης και πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι η υπεύθυνη στάση του Κινήματος Αλλαγής ενοχλεί και τους δύο. "Η κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται απολογούμενη σε κάθε ελληνικό σπίτι σήμερα για το φιάσκο της πολιτικής διαχείρισης των προαναγγελθέντων με μεγάλη ακρίβεια χρονικού προσδιορισμού έντονων καιρικών φαινομένων χιονόπτωσης, αίφνης ως από μηχανής Θεός, όπως φαίνεται στα έργα της τραγωδίας του Θηβαϊκού κύκλου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει την πολιτική ατζέντα. Πόση ακόμα χείρα βοηθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση;", είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Θ. Καράογλου: Η πρόταση μομφής είναι το πολιτικό Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ

Με «πολιτικό Βατερλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» παρομοίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. "Η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας υποδηλώνει την πολιτική του απελπισία και τον οδηγεί σε υπαρξιακά λάθη. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια για την πολιτική σας επιβίωση» τόνισε ο κ. Καράογλου απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το πραγματικό κίνητρο της Κουμουνδούρου είναι να ανακόψει την κατάρρευση που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

«Τα λέτε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να τα ακούσουν στο ΚΙΝΑΛ. Τα λέτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τα ακούσει ο Νίκος Ανδρουλάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Όσο εσείς ονειρεύεστε επιστροφή στο αποτυχημένο χθες που εκπροσωπείτε, εμείς οδηγούμε τη χώρα μπροστά! Κάνουμε την αυτοκριτική μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, έχουμε την παρρησία να ζητήσουμε ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπατριώτες μας για αστοχίες και παραλείψεις. Δεν θυμάμαι να πράξατε το ίδιο στο Μάτι όπου αναζητούσατε "λάθη αλλά δεν βρίσκατε", παρά τους νεκρούς. Δεν το πράξατε ούτε όταν κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλλατε capital controls, ούτε στην τραγωδία στη Μάνδρα", είπε ο Θεόδωρος Καράογλου σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν επιχειρησιακής ανικανότητας.

"Η προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε η εθνική μας οικονομία να κάνει πρωταθλητισμό ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρώπης. Στο μέτωπο των διεθνών συσχετισμών η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή φωνή η οποία ακούγεται στα κέντρα των αποφάσεων, ενώ το "σπάσιμο" των καταλήψεων στα ΑΕΙ βάζει τέλος στο φόβο και στην ανοχή που υπήρχε για δεκαετίες με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια μας να γίνονται ξανά χώροι μόρφωσης, γνώσης, ελευθερίας και ασφάλειας», είπε, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ που παρατήρησε πως η συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή πιστοποιεί ότι ο πολιτικός χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται. «Το μόνο που σας απέμεινε είναι το γνωστό θράσος να κουνάτε το δάκτυλο επί παντός επιστητού. Το είχε πει ο Ναπολέοντας ότι "με το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα". Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι ξεστόμισε την παραπάνω φράση πριν το Βατερλό» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου.

Σία Αναγνωστοπούλου: Έχουμε μια νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη

"Η πρόταση δυσπιστίας, είναι εφ΄ όλης της ύλης, γιατί έχουμε μία Νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά η οποία προσπαθεί απέναντι στην υγειονομική, κλιματική και οικονομική - ενεργειακή κρίση, αντί να βάλει στο επίκεντρο δημόσιες πολιτικές, δημόσιους θεσμούς, δημόσιες υποδομές που θα δώσουν ασφάλεια στην κοινωνία και θα πολεμήσουν τις ανισότητες, θέλει να επιβάλλει άλλο πρόγραμμα", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. "Βάσει αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει ηγεμονία για να νομιμοποιεί ακριβώς αυτό το πρόγραμμα εναντίον των δημόσιων πολιτικών, των δημόσιων θεσμών", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μονοπωλεί τον πατριωτισμό αλλά στην πραγματικότητα επιδίδεται σε μια πατριδοκαπηλεία άνευ προηγουμένου. "Για εμάς πατριωτισμός όμως είναι αυτό που γίνεται σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εσείς δεν το θέλετε και το απαξιώνετε συστηματικά. Και εκεί είναι οι διαφορετικές μας ιδεολογίες. Πατριωτισμός είναι αυτή η αλυσίδα αλληλεγγύης ανάμεσα στο σύστημα υγείας και την κοινωνία. Πατριωτισμός είναι να κινητοποιείς και τον ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη, όχι να τον προστατεύεις, να τον αφήνεις απ' έξω και να κάνεις κρυφές διαβουλεύσεις για το πως θα ιδιωτικοποιήσεις και θα συγχωνεύσεις αυτό το σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ είναι το μεγάλο ανάχωμα της δημοκρατικής κουλτούρας αυτού του τόπου και δεν πρόκειται να το ξηλώσετε, όπως θέλετε. Γι' αυτό σας θεωρούμε επικίνδυνους", είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: "Απέναντι στους νεκρούς της πανδημίας που θα έπρεπε να λογοδοτείτε γι' αυτό - γιατί ο κόσμος πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και δεν προλαβαίνει να φτάσει στα νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία και δεν προλαβαίνει να έχει τη στοιχειώδη φροντίδα - ποιο είναι το μέτρο; Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: «Ναι έχουμε νεκρούς αλλά ο τουρισμός πήγε καλά». Αυτό είναι το μέτρο και ο κανόνας αυτού που θέλετε να επιβάλλετε σε αυτήν την κοινωνία".

"Πρόταση δυσπιστίας για αυτό που συμβολικά και υλικά έγινε στον Πολιτισμό. Τσιμεντώσατε μία Ακρόπολη χωρίς καμία διαβούλευση με κανέναν. Ταπεινώσατε το Εθνικό Θέατρο στο όνομα ενός «'Αριστου», τον οποίο προσπαθήσατε να συγκαλύψετε. Ταπεινώσατε τους καλλιτέχνες. Και όμως αυτός ο Πολιτισμός και αυτή η κουλτούρα δημοκρατίας αντιστέκεται. Οι επιζήσαντες του Πολιτισμού βγήκαν στο δρόμο. Οι νέοι και οι νέες στα πανεπιστήμια αντιστέκονται. Παντού αντιστέκονται", είπε επίσης η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: "Καλώ λοιπόν, αυτήν τη Βουλή και όλο τον κόσμο που μας ακούει, απέναντι σε αυτήν την ηγεμονία που θέλει να φτιάξει η ΝΔ, όπου θα δικαιώνονται οι μιντιάρχες, θα χαρίζονται τα δάνεια κομμάτων και μιντιαρχών, τραπεζίτες οι όποιοι θα έχουν ασυλία, δημοσιογράφοι που θα διώκονται. Απέναντι σε όλη αυτή την προσπάθεια ξεθεμελιώματος μίας κουλτούρας δημοκρατίας, ο αριστερός προοδευτικός κόσμος αυτής της χώρας, είναι η στιγμή να αντισταθεί. Αυτό παίζεται σήμερα στη Βουλή και όχι οι τυμβωρυχίες και οι μικροκομματισμοί", είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Κώστας Καραμανλής (Υπ. Υποδομών): Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

«Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την παράλληλα ότι «συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση που πέφτει στη χώρα, σε ευκαιρία για την ίδια». «Δεν το κάνετε μόνο τώρα. Το κάνετε επί 2,5 χρόνια. Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που σας βγήκε το 2015», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάκτυλό μας. Αντίθετα, αναγνωρίσαμε τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής, τα προβλήματα στον συντονισμό, τις αστοχίες πολλών φορέων, κι επιρρίψαμε πολύ μεγάλες ευθύνες στην Αττική Οδό. Καταλαβαίνουμε το θυμό, την οργή και την απογοήτευση των πολιτών, για αυτό ζητήσαμε συγνώμη. Για πρώτη φορά δίνεται άμεσα αποζημίωση σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν μετά από εντολή του πρωθυπουργού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής συμπληρώνοντας ότι, «με νόμο της σημερινής κυβέρνησης έχουν προστεθεί στις συμβάσεις παραχώρησης και διαδικασίες για απόδοση ευθυνών στις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Υποδομών, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει θέατρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης. Ο ένας είναι να παλέψεις όσο μπορείς αλλά να αναγνωρίσεις ότι έγιναν λάθη και αστοχίες, να ζητήσεις συγγνώμη, να ψάξεις να βρεις τι έφταιξε και να δουλέψεις ώστε την επόμενη φορά να είσαι καλύτερος. Αυτός είναι ο τρόπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο άλλος, είναι να παίξεις θέατρο την ώρα που πεθαίνουν άνθρωποι. Και μέρες μετά, να δώσεις συνέντευξη Τύπου για να πεις πως όσο κι αν ψάχνεις δεν βρίσκεις να έγινε κάποιο σοβαρό λάθος. Όλοι ξέρουμε ποιας κυβέρνησης ήταν αυτός ο τρόπος. Οι πολίτες τα έχουν ζήσει και τα δύο. Κι έτσι μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν».

Έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους οδηγούς, στην Αττική Οδό, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος αποδίδει ευθύνες. «Χωρίς σε καμία περίπτωση να αποτελεί αυτό δικαιολογία, δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που κλείνει κάποιος μεγάλος δρόμος. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Και αυτό γίνεται, γιατί θεσπίστηκε από τη δική μας κυβέρνηση, το 2020, το νομικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην πληρώνει κανένας», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Και έτσι θα γίνει. Περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης που έχουμε συγκροτήσει και θα το παραδώσει σε 20 μέρες».

Αλ. Παπαρήγα: Το πραγματικό νόημα της πρότασης δυσπιστίας είναι το εργατικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Το πραγματικό περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας είναι το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Σύνταγμα, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, καταγγέλλει και καταψηφίζει όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά συνολικά την πολιτική που στηρίζουν και εφαρμόζουν και τα άλλα αστικά κόμματα και είναι προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην κάλπη των επόμενων εκλογών, ενώ η αντιπολίτευση που κάνουν μεταξύ τους είναι στη λογική της ηθικολογίας, της κλειδαρότρυπας και του σταρ σύστεμ, που επικεντρώνει στη διαχείριση των προβλημάτων και όχι στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που είναι και η ουσία της πολιτικής τους.

Για τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα, είπε ότι είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον λαό να παλέψει όχι για την εναλλαγή των κυβερνήσεων, αλλά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Κ. Νοτοπούλου: "Πρόταση δυσπιστίας για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο απέναντι στην "επιτελική" ανικανότητα"

«Πρόταση δυσπιστίας για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο απέναντι στην "επιτελική" ανικανότητα"

Κυβέρνηση άπραγη και ανίκανη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των καιρών χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Έκανε λόγο για «επιτελική ανεπάρκεια» που αποδείχθηκε ισχυρότερη από όλες τις προβλέψεις και για ένα «επιτελικό κράτος» που δήλωνε πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, αλλά παρέλυσε από τις πρώτες ώρες. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, έφτασε να πει πως φταίνε οι «ανεύθυνοι πολίτες» που πήραν το αυτοκίνητό τους, η Αττική Οδός, η οποία επιμένει όμως πως ο Υπουργός Προστασίας τοποθετήθηκε κατά της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και οι μετεωρολόγοι που τάχα δεν είχαν προειδοποιήσει για την ένταση των φαινομένων που είναι απολύτως αναληθές» σχολίασε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν επι ώρες στα οχήματά τους, σε όσους εγκλωβίστηκαν στα τρένα, στις εικόνες των ηλικιωμένων που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, στους γονείς με μικρά παιδιά αλλά και στα εκατοντάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση επι μέρες.

Η κυβέρνηση όπως είπε δεν έχει καμία συναίσθηση της ευθύνης που φέρει και επιχειρεί με «Λίστες Πέτσα» αλλά και με sms σε «τηλεπερσόνες» να πείσει τους πολίτες ότι ζούμε στη «Γη των άριστων». Οι πολίτες όμως γνωρίζουν την καθημερινότητα, που με ευθύνη της ΝΔ εδώ και δυόμισι χρόνια έχει γίνει αβίωτη. Με αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού, ρεκόρ ακρίβειας, συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών.

«Άφαντο το πανάκριβο επιτελικό σας κράτος στις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών στην Εύβοια, άφαντο στις πλημμύρες, άφαντος ο πρωθυπουργός όταν παρέλυσε ολόκληρη η Αττική από την κακοκαιρία Ελπίς, αποδείξατε ότι όσο είστε στην εξουσία ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία ελπίδα, τίποτα να προσμένει!» είπε χαρακτηριστικά η Κ. Νοτοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ακόμη τις κυνικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που υπερηφανεύεται ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε το 2021 γιατί κράτησε ανοιχτή την οικονομία και έσωσε τον τουρισμό ενώ θρηνούμε περισσότερους από 23 χιλιάδες νεκρούς!

«Δεν έχουμε ακούσει ποτέ στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου τόσο κυνισμό.» υπογράμμισε.

Η τομεάρχης Τουρισμού δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο ΚΑΙ τον τουρισμό, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούν πληγές εδώ και δυο χρόνια.

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους εργαζόμενους του τουρισμού, απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα έδιναν λύση στα προβλήματα επιβίωσης 200 χιλιάδων εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό επειδή δεν την ενδιαφέρει πως θα ζήσει ο κόσμος!

Σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, η Κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως όσα χρήματα κι αν έχει ρίξει η ΝΔ σε λίστες Πέτσα για λιβανίζουν τα ΜΜΕ την κυβέρνηση, ο πολίτης νιώθει ανασφάλεια, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα στο πορτοφόλι του, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στην πληρωμή των λογαριασμών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για την αδιαφορία και απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για τους μαύρους Νοέμβρηδες και μαύρους Δεκέμβρηδες που έζησε η πόλη, για τα νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει, για τις κρίσιμες υποδομές που στερεί από τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, το σταμάτημα του Μετρό, το ξήλωμα των Αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, νέα λεωφορεία, σιδηροδρομική Εγνατία, το κέντρο Logistics στο πρ.στρατόπεδο Γκόνου .

«Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε, «η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί πια αυτό το αυταρχικό, αποτυχημένο, σάπιο καθεστώς που έχετε επιβάλει . Έχετε ήδη χάσει το πιο σημαντικό: την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

«Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία, ο πολίτης δεν νιώθει την παραμικρή ελπίδα. Η απογοήτευση και η έλλειψη προοπτικής γίνονται όμως βατήρας για την αλλαγή» τόνισε.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι ο δρόμος για να επιστρέψει η ελπίδα».

Ντ. Μπακογιάννη: Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακολουθεί την ίδια στρατηγική του 2015, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού

«Το 2022 δεν είναι 2015. Ο λαός έπαθε και έμαθε. Έβγαλε τα συμπεράσματά του» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής ανέφερε πως αυτή η πρόταση δυσπιστίας «έχει ως αφορμή τον χιονιά αλλά η αιτία είναι οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» για αυτό και «θέλετε αύριο να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα».

Απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους είπε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα που έχετε είναι ότι επί χρόνια επαναλαμβάνεται την ίδια στρατηγική και την ίδια τακτική. Αυτή την στρατηγική που σας έφερε στην κυβέρνηση το 2015, δηλαδή της απόλυτης καταστροφολογίας, του λαϊκισμού και του όχι, το λεξιλόγιο του νεοφιλελευθερισμού και ότι άλλο έχετε χρησιμοποιήσει. Μόνο που το 2015 δεν είναι 2022 . Το 2022 ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Έμαθε, έπαθε και έζησε αυτά τα 4 ½ χρόνια με τον τρόπο που κυβερνήσατε και θυμάται πολύ καλά πως κινδυνεύσαμε να βγούμε έξω από την Ευρώπη, τα 100 δισεκατομμύρια που χρεωθήκαμε τσάμπα, τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσατε να παρέμβετε στην ελευθερία του Τύπου και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και συνεχίζετε και σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». Η κυρία Μπακογιάννη, πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά το Συνέδριό του να κάνει ένα εσωτερικό γκάλοπ για το ποια ήταν «η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», γιατί η ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν η δική σας και πρόσθεσε «αυτό είναι τοι πρόβλημά σας, είστε κολλημένοι στο χθες, δεν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί πραγματικά στον κόσμο σήμερα και που πάει».

Σχετικά με τα προβλήματα της κακοκαιρίας, η κυρία Μπακογιάννη είπε ξεκάθαρα πως «ναι, στον χιονιά οι αδυναμίες ήταν τεράστιες και η συγνώμη ήταν ειλικρινής από όλους. Και από τον πρωθυπουργό και από όλα τα στελέχη της ΝΔ» και πρόσθεσε «ναι, δεν πετύχαμε και δεν υπάρχει κανένας από εμάς ο οποίος να ένιωθε ωραία εκείνη την ώρα με τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, αλλά δεν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, συζητήσαμε συγνώμη και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε όσο είναι δυνατόν την Πολιτική Προστασία με τρόπο ώστε αυτά τα προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και θα ελαχιστοποιηθούν». Εμείς, είπε η βουλευτής, «δεν είπαμε ότι ψάξαμε αλλά δεν βρήκαμε λάθη, εμείς την αλαζονεία δεν την έχουμε, εσείς την είχατε. Εμείς με ταπεινότητα λέμε ότι υπήρξαν λάθη και ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διορθώσουμε για την όποια επόμενη φορά».

Σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, που της είπε «αφήστε τις συγνώμες, η μόνη συγνώμη είναι να πάτε σε εκλογές» η Ντόρα Μπακογιάννη του απάντησε «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Γιατί καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».

Παναγιώτης Πικραμμένος: Από αυτή την διαδικασία, αναδεικνύεται η συντριπτική διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις

Ως "κίνηση εντυπωσιασμού" εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι επεδίωξε μεν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη εκμεταλλευμένος τα έντονα προβλήματα των πολιτών από την κακοκαιρία, η σύγκριση όμως με τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019 εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Η πρόταση δυσπιστίας συνιστά τελικά μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία προσφέρεται η δυνατότητα να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα που υλοποιούμε και να συνεχίσουμε έτσι το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της Κυβέρνησης, έτσι ώστε αυτό να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Απέναντι σ' αυτό το έργο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντίλογο, δεν έχει θέσεις, ούτε πρόγραμμα, ούτε εναλλακτική πρόταση", είπε ο κ. Πικραμμένος.

Όπως τόνισε, σε λίγες ώρες, αυτό που θα αποδειχτεί είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα ανώφελο παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων, μια παγίδα την οποία έστησε η αξιωματική αντιπολίτευση στον ίδιο της τον εαυτό: Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας θα δώσει πανηγυρικά νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρώσει το έργο της και να συνεχίσει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα.

"Θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί, ακόμα μια φορά, η συντριπτική διαφορά που χωρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες. Συντριπτική διαφορά στη μέθοδο και τη νοοτροπία. Γιατί η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δείχνει στους πολίτες ότι πέρα από την σταθερή υλοποίηση του έργου της έχει και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να διορθώνει και τελικά να τραβά μπροστά χωρίς να αναλώνεται σε στείρες αντιπαραθέσεις" επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε πως θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, ότι ο πρωθυπουργός επιτελεί έργο μακράς πνοής και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πολιτικής προστασίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που φέρνει στο τραπέζι την επελαύνουσα κλιματική κρίση, ενεργώντας και λαμβάνοντας μέτρα και συγχρόνως προσπαθώντας να καθορίσει πολιτικές χωρίς να διαθέτει πολλές φορές την απαιτούμενη χρονική άνεση -κυρίως λόγω της πανδημίας. Ο κ. Πικραμμένος, αφού επισήμανε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μελέτη, σύγχρονη προσέγγιση, ολιστική αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικά μέτρα, τόνισε ότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, με τη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου έθεσε τις βάσεις για έναν εθνικό πυλώνα ασφαλείας και τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και αναδιάρθρωσης των -έως σήμερα- δεδομένων στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

"Αυτή η πρωτοβουλία, στην σύντομη πορεία της, έχει αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο το οποίο μας δίνει το έναυσμα να προχωρήσουμε στα επόμενα σημαντικά βήματα. Να αναδιοργανωθεί δηλαδή η Πολιτική Προστασία και να δοθούν στον υπουργό πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες - προς Θεού, όχι συναρμοδιότητες- δεδομένου ότι θα έχει και την πλήρη πολιτική ευθύνη" προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και εξειδίκευσε: "Η Πολιτική Προστασία να έχει κεντρικά, ανά πάσα στιγμή, την πλήρη εικόνα της κατάστασης ώστε αφενός να μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά τις ενέργειες των λοιπών φορέων, κυρίως όμως, να μπορεί να παίρνει κυριαρχικά τις αποφάσεις για δράση. Είναι καιρός πλέον να προσδιοριστούν οι σχέσεις της κεντρικής εξουσίας με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε στιγμές μεγάλων κρίσεων. Διότι δεν γίνεται αυτοί να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους επιφέροντας ζημία στην αποτελεσματικότητα των κεντρικών δράσεων και επιβαρύνοντας τη γενική εικόνα".

Συμπερασματικά, τόνισε ότι απαιτείται μακρόχρονος, σταθερός σχεδιασμός, αλλαγή νοοτροπίας στις δημόσιες υπηρεσίες, ανάληψη ευθύνης από την αυτοδιοίκηση, πρόληψη στην κρίση και μεγάλες νέου τύπου επενδύσεις στις υποδομές.

"Τα γεγονότα που ζήσαμε πρόσφατα μας δείχνουν καθαρά ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο κ. Πικραμμένος.

Β. Κικίλιας: Η παράταξη της ΝΔ βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται

"Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται", τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην "παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ".

"Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία", τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. "Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη", τόνισε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας επιμέρους αναφορά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

"Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές "βόμβες", όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν", ανάφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι "ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους, γιατί ανέκαθεν η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα", ενώ συμπλήρωσε ότι "από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία".

Αναφερόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως "απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων και δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον".

"Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το 1974: "Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος". Και ο λαός μας έχει πια την εμπειρία να μην ξαναεμπιστευτεί μαθητευόμενους μάγους", κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Γ. Πλακιωτάκης (Υπ. Ναυτιλίας): Το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησε στην πρόταση δυσπιστίας

«Πολιτικό αδιέξοδο», που τον οδήγησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βολή, ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε μεν ότι στην πρόσφατη, πρωτοφανή κακοκαιρία, υπήρξαν λάθη και αστοχίες, ωστόσο, όπως είπε, ο συνολικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικός.

«Προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια. Στην πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία υπήρξαν και αστοχίες και λάθη. Τα αναγνωρίσαμε. Ζητήσαμε συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν. Κινηθήκαμε άμεσα για την αποζημίωση όσων αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό. Και επίσης, προχωράμε στις αλλαγές που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων. Όμως, ο συνολικός απολογισμός αυτής της κυβέρνησης είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα θετικός, κάτι που αναγνωρίζει η κοινωνία και αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και γι' αυτό εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές της διακυβέρνησής της που έχουν κοστίσει πολύ στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, την αξιοπιστία και τη θέση της χώρας», για αυτό, όπως είπε, και «δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες». «Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα λάθη τους. Παραμένουν προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Υιοθετούν ουσιαστικά μία πολιτική μηδενισμού, άρνησης των πάντων, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Οι πολίτες όμως δεν επιθυμούν την επιστροφή στο αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμούν να ρισκάρουν όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Δεν επιθυμούν να ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας μας. Οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, προκοπή και ποιότητα ζωής, αυτά που διασφαλίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: «Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα τον οδήγησε σε μία από τις ελάχιστες χρήσιμες πολιτικές παρεμβάσεις του, αφού η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας επιτρέπει την παράθεση του συνολικού έργου της κυβέρνησης, αλλά και τις αναπόφευκτες και αναγκαίες συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία για μία ακόμα φορά όχι μόνο να διαπιστώσουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όχι μόνο να θυμηθούν τις μεγάλες θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και συντελούνται με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνησή μας υλοποιεί ακριβώς το πρόγραμμα, για το οποίο μας έχουν εμπιστευθεί οι πολίτες, όχι για να είναι καλύτερη από την αποτυχημένη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες του σήμερα, κυρίως όμως να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε «για ορατά αποτελέσματα της προσπάθειάς της κυβέρνησης όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες και στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών». Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό αλλά και στη συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση του συνολικού εθνικού σχεδιασμού για τη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομής και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. «Το υπουργείο, υπηρετεί αποτελεσματικά πολλούς παράλληλους στόχους, ώστε να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, να διασφαλιστεί η διεύρυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και η αξιοποίηση των λιμανιών, η προστασία της υγείας επιβατών και πληρωμάτων, και η ανάπτυξη των νησιών μας», είπε. Μίλησε επίσης για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, αλλά και για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος μέσα από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της περιόδου 2021-2027 με κονδύλια που έχουν δρομολογηθεί, ύψους 340 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλά με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δεν συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα. Αυτό έχει κριθεί, το έχει κρίνει ο λαός με την ψήφο του. Εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο για μία σταθερή αναπτυξιακή προοπτική, που μοιράζει τα οφέλη σε όλες και όλους», επεσήμανε.

«Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι έχει πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά κυρίως γνωρίζουν τι μπορεί ακόμα να καταφέρει. Αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μας γυρίσει πίσω, στο αποτυχημένο παρελθόν. Γι' αυτό απορρίπτουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αλ. Φλαμπουράρης: Η σημερινή πρόταση είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία

"Η σημερινή πρόταση μομφής δεν αφορά το χιονιά. Αυτός ξεχείλισε το ποτήρι. Αφορά τη συνολική πολιτική της ΝΔ και το καταστροφικό αποτύπωμά της 30 μήνες τώρα που κυβερνά τον τόπο. Είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία, το θράσος, την ιδιοτέλεια και τον παραλογισμό" είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου, θα σταματήσουμε την καταστροφική πορεία και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας μας".


Ν. Παππάς: Η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη

"Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει" τόνισε στν ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς. "Στην τελευταία ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι από την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα σχηματίσουν οι ισχυροποιημένες από την ψήφο του λαού προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα μία κυβέρνηση μακράς διαρκείας με προοδευτικό πρόσημο" είπε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη μομφή της κοινωνίας. Αυτή φέραμε στο κοινοβούλιο και επί αυτής θα απολογηθείτε" είπε ο κ. Παππάς.

Σημείωσε επίσης ότι «η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές», ενώ ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. «Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση; [..] Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Παππάς.


Παρακολουθήστε στο βίντεο

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία