ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Στο κυνήγι για προσφορές και εκπτώσεις οι καταναλωτές - Έτοιμοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Οι προσφορές έχουν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Cyber Monday - 3 στους 4 καταναλωτές θέλουν Black Friday από τα σούπερ μάρκετ

 24/11/2022 09:42

Black Friday: Στο κυνήγι για προσφορές και εκπτώσεις οι καταναλωτές - Έτοιμοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης
Φωτ. αρχείου

Επίσημη αυλαία αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου για το δημοφιλές εκπτωτικό event της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου, με λιανεμπορικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε θέση μάχης εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές ενόψει των Χριστουγέννων.

Οι προσφορές έχουν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Cyber Monday. Όπως κάθε χρόνο στον «χορό» των προσφορών έχουν ήδη μπει, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εταιρείες καλλυντικών, αθλητικών ειδών επίπλων, ειδών σπιτιού, ένδυσης υπόδησης και εποχιακών ειδών με προσφορές τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Στον ρυθμό της Black Friday έχουν επίσης ήδη μπει και οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με διαφημιστικές καμπάνιες που «τρέχουν» από τις προηγούμενες εβδομάδες προσφέροντας στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού», προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Από την πλευρά του, ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών δηλώνει έτοιμο να εκμεταλλευτεί προσφορές και εκπτώσεις για να εξισορροπήσει το κόστος στο πλαίσιο της συνολικής ανόδου των τιμών.

Όπως αναφέρει μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης αν και η Black Friday συνηθίζεται να είναι μια μέρα αφιερωμένη σε αγορές κυρίως ηλεκτρονικών συσκευών, εφέτος θα είναι διαφορετική, ελέω πληθωριστικών τάσεων, με τους καταναλωτές να προτιμούν τις προσφορές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποθηκεύσουν - κυρίως τρόφιμα - για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για τα νοικοκυριά.

Έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix σε 890 άτομα πανελλαδικά, 18 έως 60 ετών και με ισορροπία στο φύλο, από 16 έως 21 Νοεμβρίου έδειξε ότι 3 στους 4 καταναλωτές θέλουν Black Friday από τα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ήταν και το περυσινό ποσοστό σε έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix. «Η σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως ενώ το 2021 οι καταναλωτές ήθελαν Black Friday από τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καθαριστικά, κρασιά και προϊόντα ενόψει Χριστουγέννων, εφέτος θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και κατεψυγμένα» τονίζει ο κ. Λαλάτσης. Την ίδια ώρα, 67% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι θα αγόραζαν από τα σούπερ μάρκετ περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται για να τα αποθηκεύσουν, 28% θα αγόραζαν μόνο όσα χρειάζονται ενώ 6% δεν θα αγόραζαν κάτι.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, προκύπτει «η ανάγκη τα σούπερ μάρκετ να συμμετάσχουν δυναμικά στη ετήσια γιορτή της Black Friday καθώς οι καταναλωτές, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη περίοδο για να αγοράσουν κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρά ηλεκτρονικές συσκευές. «Το ποσοστό των καταναλωτών που θέλουν εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ για να γεμίσει ψυγεία και αποθήκες, δείχνει το φόβο για το χειμώνα που έρχεται από τους καταναλωτές» σημειώνει ο ίδιος.

Μεγάλες εκπτώσεις αναζητούν οι καταναλωτές

Η ίδια έρευνα της ierax analytix διερευνά τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στην εμπορική εορτή της Black Friday. Είναι ενδεικτικό ότι 8 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν πως δεν γίνονται πραγματικές εκπτώσεις από τα καταστήματα. Σχετικά με την ενημέρωση για τη Black Friday, τα social media παραμένουν κυρίαρχα (89%) ενώ ανεβαίνει αρκετά η τηλεόραση το 2022 στο 38% από 22% που ήταν το 2021. Στο 16% τα websites των καταστημάτων ενώ το 2021 ήταν μόλις στο 3%, που δείχνει μια στροφή προς το online. Πάντως το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει κάποιο προϊόν κατά τη διάρκεια της Black Friday. Σημειώνεται ότι το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72%. «Καθώς στην ierax analytix μετράμε τη δυναμική της Black Friday από το 2017, παρατηρούμε ότι οι καταναλωτές δυσφορούν με το γεγονός ότι δεν βλέπουν να γίνονται μεγάλες εκπτώσεις στα καταστήματα. Συγκεκριμένα περιμένουν να βρουν ευκαιρίες όπως στην Αμερική με μειώσεις τιμής που αγγίζουν το 70%. Όμως η Ελλάδα είναι μια διαφορετική αγορά όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τέτοια περιθώρια και αρέσκονται είτε σε μικρότερες εκπτώσεις είτε σε προσφορές προϊόντων (1+δώρο)» τονίζει ο κ. Λαλάτσης.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) το 53% των καταναλωτών θεωρεί ότι η περίοδος της Black Friday είναι μία ακόμα περίοδος εκπτώσεων σαν όλες τις άλλες, με το 22% να διαφωνεί. Το 13% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει η εκπτωτική αυτή περίοδος ενώ το 44% διαφωνεί και δεν τη θεωρεί αναγκαία. Η αιτία φαίνεται να είναι ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκπτώσεων σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους του χρόνου. Το 6% δηλώνει ότι η περίοδος της Black Friday έχει καλύτερες εκπτώσεις σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους ενώ το 61% διαφωνεί και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πρακτικές διαφορές. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 65%, 2 στους 3, θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια εκπτώσεων και μόλις 10% είναι ικανοποιημένο με τη σημερινή διάρκεια.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο του Black Friday για όσους επιλέξουν να αγοράσουν, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ. Πρόκειται για μια εκτίμηση δαπάνης άνω των 120 εκατ. ευρώ. Το 80% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 8% μέχρι 50 ευρώ, το 6% έως 100 ευρώ, το 4% από 101 έως 200 ευρώ, το 2% από 200 έως 500 ευρώ και το 1% πάνω από 500 ευρώ. Ένα σημαντικό μερίδιο αυτών των αγορών αφορούν τις αγορές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα από το 20% το οποίο θα πραγματοποιήσει αγορές την περίοδο του Black Friday το 7%, δηλαδή περίπου 1 στους 3, θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του για τα Χριστούγεννα την περίοδο του Black Friday. Από την έρευνα προκύπτει ότι 1 στους 5 καταναλωτές θα αγοράσει προϊόντα την περίοδο του Black Friday. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-44 ετών και ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ 25-35 ετών όπου φτάνει το 32%, δηλαδή 1 στους 3 αγοραστές ηλικίας 25-35 ετών θα αγοράσει την εκπτωτική αυτή περίοδο. Αντίθετα τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι κάτω του 18%.

Έτοιμοι οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης

«Η Black Friday είναι κυρίως για τα ηλεκτρικά είδη, από εκεί που ξεκίνησε δηλαδή» δηλώνει η κ. Αφροδίτη Σωτηροπούλου ιδιοκτήτρια καταστήματος ενδυμάτων.

«Δεν προσδοκούμε να γίνει κάτι, για να ζεσταθεί η αγορά αποκλείεται, ειδικά στο δικό μας τομέα (ενδύματα), γιατί η Black Friday είναι κυρίως για τα ηλεκτρικά είδη» τονίζει η κ. Ξανθίππη Σαλονικίδου, υπάλληλος καταστήματος με ρούχα.

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δηλώνουν αδιάφοροι για αυτή τη μέρα, αναφέροντας πως παρόλο την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, αρκετοί από αυτούς πραγματοποίησαν εκπτώσεις την συγκεκριμένη περίοδο. Όσοι αναμένουν με ανυπομονησία το τριήμερο των εκπτώσεων, έχουν λάβει τα μέτρα τους για τις προσφορές που θα κάνουν. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30-60% και αφορούν προϊόντα στοκ αλλά και καινούργιες παραλαβές, με τις μεγαλύτερες προσφορές να αφορούν τα αποθέματα.

Ιδιαίτερες είναι οι δηλώσεις υπαλλήλων σε καταστήματα με ηλεκτρονικά καθώς αναφέρουν την απήχηση του κόσμου σε αυτό τον τομέα τις μέρες αυτές των εκπτώσεων, αλλά και τις μεγάλες προσφορές που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. «Ο περισσότερος κόσμος στέφεται προς τα εδώ αυτές τις μέρες. Οι προσφορές που γίνονται είναι αρκετά γενναίες κάθε χρόνο. Ειδικά σε καταστήματα τέτοιων ειδών που όπως καταλαβαίνεται ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, αποταμιεύει χρήματα και περιμένει αυτές τις μέρες για να κάνει τις αγορές του με τις εκπτώσεις να αγγίζουν μέχρι και το 60% κάτω» λέει ο Γιώργος Ιωαννίδης, υπάλληλος μεγάλης αλυσίδας με ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη.

«Υπάρχει κίνηση αυτές τις μέρες, βέβαια δεν ξέρουμε φέτος τι θα γίνει πως θα κινηθεί ο κόσμος η κρίση είναι έντονη κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε για τα βασικά. Οι εκπτώσεις που θα κάνουμε εμείς ξεκινάνε από 20% και φτάνουν μέχρι και 50% δηλαδή μισή τιμή» τονίζει ο Αντώνης Θεολόγης, υπάλληλος σε κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών.

«Πέρυσι πραγματοποιήσαμε εκπτώσεις έως 30%, στις ίδιες θα παραμείνουμε και φέτος και θα αφορούν καινούργιες παραλαβές. Πιστεύω θα είναι υποτονική η αγορά δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» επισημαίνει η κ. Ιωάννα Σιτσάνη, υπεύθυνη καταστήματος με υποδήματα.

«Δεν περιμένουμε κόσμο, παρόλα αυτά θα κάνουμε μια γενναία έκπτωση της τάξης 50% σε επίσημα φορέματα. Θα υπάρχει το κλίμα εορταστικής διάθεσης και ελπίζουμε οι καταναλωτές να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προσφορές μας» λέει η κ. Κατερίνα Βαλάνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος.

«Θα έχουμε εκπτώσεις από 30-50% οπότε ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί. Τα καινούργια μας κομμάτια θα είναι αυτά που έχουν το μικρότερο ποσοστό έκπτωσης και τα κομμάτια στις θα κυμαίνονται στο 40-50%» τονίζει η κ. Αναστασία Σουβλάκη, υπεύθυνη καταστήματος.

«Έχω σκοπό να κάνω γύρω στα 50% εκπτώσεις σε όλα τα τα γυαλιά εκτός από ένα δύο κωδικούς που δεν γίνεται» λέει η κ. Ιωάννα Αντικατζίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών.

Υπάρχουν βέβαια και τα καταστήματα που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Black Friday, διότι έχουν ήδη κάποιες προσφορές της τάξης του 20%, παρά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και δεν θεωρούν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι διαφορετικό τη «μαύρη Παρασκευή», αφού και να έπαιρναν μέρος οι προσφορές τους δεν θα ξεπερνούσαν το παραπάνω ποσοστό.

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε εκείνη την μέρα, έχουμε ήδη κάποιες εκπτώσεις» αναφέρει η κ. Γεωργία Ράπτη υπεύθυνη καταστήματος ενδυμάτων.

Επίσημη αυλαία αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου για το δημοφιλές εκπτωτικό event της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου, με λιανεμπορικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε θέση μάχης εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές ενόψει των Χριστουγέννων.

Οι προσφορές έχουν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Cyber Monday. Όπως κάθε χρόνο στον «χορό» των προσφορών έχουν ήδη μπει, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εταιρείες καλλυντικών, αθλητικών ειδών επίπλων, ειδών σπιτιού, ένδυσης υπόδησης και εποχιακών ειδών με προσφορές τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα.

Στον ρυθμό της Black Friday έχουν επίσης ήδη μπει και οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με διαφημιστικές καμπάνιες που «τρέχουν» από τις προηγούμενες εβδομάδες προσφέροντας στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού», προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Από την πλευρά του, ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών δηλώνει έτοιμο να εκμεταλλευτεί προσφορές και εκπτώσεις για να εξισορροπήσει το κόστος στο πλαίσιο της συνολικής ανόδου των τιμών.

Όπως αναφέρει μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης αν και η Black Friday συνηθίζεται να είναι μια μέρα αφιερωμένη σε αγορές κυρίως ηλεκτρονικών συσκευών, εφέτος θα είναι διαφορετική, ελέω πληθωριστικών τάσεων, με τους καταναλωτές να προτιμούν τις προσφορές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποθηκεύσουν - κυρίως τρόφιμα - για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για τα νοικοκυριά.

Έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix σε 890 άτομα πανελλαδικά, 18 έως 60 ετών και με ισορροπία στο φύλο, από 16 έως 21 Νοεμβρίου έδειξε ότι 3 στους 4 καταναλωτές θέλουν Black Friday από τα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ήταν και το περυσινό ποσοστό σε έρευνα που πραγματοποίησε η ierax analytix. «Η σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως ενώ το 2021 οι καταναλωτές ήθελαν Black Friday από τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καθαριστικά, κρασιά και προϊόντα ενόψει Χριστουγέννων, εφέτος θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και κατεψυγμένα» τονίζει ο κ. Λαλάτσης. Την ίδια ώρα, 67% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι θα αγόραζαν από τα σούπερ μάρκετ περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται για να τα αποθηκεύσουν, 28% θα αγόραζαν μόνο όσα χρειάζονται ενώ 6% δεν θα αγόραζαν κάτι.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, προκύπτει «η ανάγκη τα σούπερ μάρκετ να συμμετάσχουν δυναμικά στη ετήσια γιορτή της Black Friday καθώς οι καταναλωτές, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη περίοδο για να αγοράσουν κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρά ηλεκτρονικές συσκευές. «Το ποσοστό των καταναλωτών που θέλουν εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ για να γεμίσει ψυγεία και αποθήκες, δείχνει το φόβο για το χειμώνα που έρχεται από τους καταναλωτές» σημειώνει ο ίδιος.

Μεγάλες εκπτώσεις αναζητούν οι καταναλωτές

Η ίδια έρευνα της ierax analytix διερευνά τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στην εμπορική εορτή της Black Friday. Είναι ενδεικτικό ότι 8 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν πως δεν γίνονται πραγματικές εκπτώσεις από τα καταστήματα. Σχετικά με την ενημέρωση για τη Black Friday, τα social media παραμένουν κυρίαρχα (89%) ενώ ανεβαίνει αρκετά η τηλεόραση το 2022 στο 38% από 22% που ήταν το 2021. Στο 16% τα websites των καταστημάτων ενώ το 2021 ήταν μόλις στο 3%, που δείχνει μια στροφή προς το online. Πάντως το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει κάποιο προϊόν κατά τη διάρκεια της Black Friday. Σημειώνεται ότι το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72%. «Καθώς στην ierax analytix μετράμε τη δυναμική της Black Friday από το 2017, παρατηρούμε ότι οι καταναλωτές δυσφορούν με το γεγονός ότι δεν βλέπουν να γίνονται μεγάλες εκπτώσεις στα καταστήματα. Συγκεκριμένα περιμένουν να βρουν ευκαιρίες όπως στην Αμερική με μειώσεις τιμής που αγγίζουν το 70%. Όμως η Ελλάδα είναι μια διαφορετική αγορά όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τέτοια περιθώρια και αρέσκονται είτε σε μικρότερες εκπτώσεις είτε σε προσφορές προϊόντων (1+δώρο)» τονίζει ο κ. Λαλάτσης.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) το 53% των καταναλωτών θεωρεί ότι η περίοδος της Black Friday είναι μία ακόμα περίοδος εκπτώσεων σαν όλες τις άλλες, με το 22% να διαφωνεί. Το 13% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει η εκπτωτική αυτή περίοδος ενώ το 44% διαφωνεί και δεν τη θεωρεί αναγκαία. Η αιτία φαίνεται να είναι ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εκπτώσεων σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους του χρόνου. Το 6% δηλώνει ότι η περίοδος της Black Friday έχει καλύτερες εκπτώσεις σε σχέση με τις άλλες εκπτωτικές περιόδους ενώ το 61% διαφωνεί και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πρακτικές διαφορές. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των καταναλωτών σε ποσοστό 65%, 2 στους 3, θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια εκπτώσεων και μόλις 10% είναι ικανοποιημένο με τη σημερινή διάρκεια.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο του Black Friday για όσους επιλέξουν να αγοράσουν, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ. Πρόκειται για μια εκτίμηση δαπάνης άνω των 120 εκατ. ευρώ. Το 80% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 8% μέχρι 50 ευρώ, το 6% έως 100 ευρώ, το 4% από 101 έως 200 ευρώ, το 2% από 200 έως 500 ευρώ και το 1% πάνω από 500 ευρώ. Ένα σημαντικό μερίδιο αυτών των αγορών αφορούν τις αγορές των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα από το 20% το οποίο θα πραγματοποιήσει αγορές την περίοδο του Black Friday το 7%, δηλαδή περίπου 1 στους 3, θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του για τα Χριστούγεννα την περίοδο του Black Friday. Από την έρευνα προκύπτει ότι 1 στους 5 καταναλωτές θα αγοράσει προϊόντα την περίοδο του Black Friday. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-44 ετών και ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ 25-35 ετών όπου φτάνει το 32%, δηλαδή 1 στους 3 αγοραστές ηλικίας 25-35 ετών θα αγοράσει την εκπτωτική αυτή περίοδο. Αντίθετα τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 45 ετών είναι κάτω του 18%.

Έτοιμοι οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης

«Η Black Friday είναι κυρίως για τα ηλεκτρικά είδη, από εκεί που ξεκίνησε δηλαδή» δηλώνει η κ. Αφροδίτη Σωτηροπούλου ιδιοκτήτρια καταστήματος ενδυμάτων.

«Δεν προσδοκούμε να γίνει κάτι, για να ζεσταθεί η αγορά αποκλείεται, ειδικά στο δικό μας τομέα (ενδύματα), γιατί η Black Friday είναι κυρίως για τα ηλεκτρικά είδη» τονίζει η κ. Ξανθίππη Σαλονικίδου, υπάλληλος καταστήματος με ρούχα.

Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων δηλώνουν αδιάφοροι για αυτή τη μέρα, αναφέροντας πως παρόλο την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, αρκετοί από αυτούς πραγματοποίησαν εκπτώσεις την συγκεκριμένη περίοδο. Όσοι αναμένουν με ανυπομονησία το τριήμερο των εκπτώσεων, έχουν λάβει τα μέτρα τους για τις προσφορές που θα κάνουν. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30-60% και αφορούν προϊόντα στοκ αλλά και καινούργιες παραλαβές, με τις μεγαλύτερες προσφορές να αφορούν τα αποθέματα.

Ιδιαίτερες είναι οι δηλώσεις υπαλλήλων σε καταστήματα με ηλεκτρονικά καθώς αναφέρουν την απήχηση του κόσμου σε αυτό τον τομέα τις μέρες αυτές των εκπτώσεων, αλλά και τις μεγάλες προσφορές που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. «Ο περισσότερος κόσμος στέφεται προς τα εδώ αυτές τις μέρες. Οι προσφορές που γίνονται είναι αρκετά γενναίες κάθε χρόνο. Ειδικά σε καταστήματα τέτοιων ειδών που όπως καταλαβαίνεται ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, αποταμιεύει χρήματα και περιμένει αυτές τις μέρες για να κάνει τις αγορές του με τις εκπτώσεις να αγγίζουν μέχρι και το 60% κάτω» λέει ο Γιώργος Ιωαννίδης, υπάλληλος μεγάλης αλυσίδας με ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη.

«Υπάρχει κίνηση αυτές τις μέρες, βέβαια δεν ξέρουμε φέτος τι θα γίνει πως θα κινηθεί ο κόσμος η κρίση είναι έντονη κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε για τα βασικά. Οι εκπτώσεις που θα κάνουμε εμείς ξεκινάνε από 20% και φτάνουν μέχρι και 50% δηλαδή μισή τιμή» τονίζει ο Αντώνης Θεολόγης, υπάλληλος σε κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών.

«Πέρυσι πραγματοποιήσαμε εκπτώσεις έως 30%, στις ίδιες θα παραμείνουμε και φέτος και θα αφορούν καινούργιες παραλαβές. Πιστεύω θα είναι υποτονική η αγορά δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» επισημαίνει η κ. Ιωάννα Σιτσάνη, υπεύθυνη καταστήματος με υποδήματα.

«Δεν περιμένουμε κόσμο, παρόλα αυτά θα κάνουμε μια γενναία έκπτωση της τάξης 50% σε επίσημα φορέματα. Θα υπάρχει το κλίμα εορταστικής διάθεσης και ελπίζουμε οι καταναλωτές να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προσφορές μας» λέει η κ. Κατερίνα Βαλάνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος.

«Θα έχουμε εκπτώσεις από 30-50% οπότε ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί. Τα καινούργια μας κομμάτια θα είναι αυτά που έχουν το μικρότερο ποσοστό έκπτωσης και τα κομμάτια στις θα κυμαίνονται στο 40-50%» τονίζει η κ. Αναστασία Σουβλάκη, υπεύθυνη καταστήματος.

«Έχω σκοπό να κάνω γύρω στα 50% εκπτώσεις σε όλα τα τα γυαλιά εκτός από ένα δύο κωδικούς που δεν γίνεται» λέει η κ. Ιωάννα Αντικατζίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών.

Υπάρχουν βέβαια και τα καταστήματα που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Black Friday, διότι έχουν ήδη κάποιες προσφορές της τάξης του 20%, παρά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και δεν θεωρούν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι διαφορετικό τη «μαύρη Παρασκευή», αφού και να έπαιρναν μέρος οι προσφορές τους δεν θα ξεπερνούσαν το παραπάνω ποσοστό.

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε εκείνη την μέρα, έχουμε ήδη κάποιες εκπτώσεις» αναφέρει η κ. Γεωργία Ράπτη υπεύθυνη καταστήματος ενδυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία