ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζει η ύστατη «μάχη» στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για το κυπριακό «Χαλλούμι»

Το Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι» ανθίσταται εδώ και χρόνια στις προσπάθειες 2 εταιρειών να κατοχυρώσουν τις ονομασίες GRILLOUMI και BBQLOUMI

 25/01/2023 20:32

Αρχίζει η ύστατη «μάχη» στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για το κυπριακό «Χαλλούμι»

Ξεκινούν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακροάσεις για δύο υποθέσεις που αφορούν τη διασφάλιση της κατοχύρωσης του κυπριακού τυριού «Χαλλούμι», καθώς το Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι» κατέθεσε προσφυγές το 2017 και το 2019 ζητώντας να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις του Τμήματος Ακυρώσεων αναφορικά με τα αιτήματα δύο ξένων εταιρειών οι οποίες έχουν αιτηθεί το 2014 και το 2016 να καταχωριστούν τα σήματά τους BBQLOUMI και GRILLOUMI.

Όπως αναφέρει το ΓΔΕΕ σε ανακοίνωσή του, «Κατόπιν της προσφυγής ακυρώσεως που κατέθεσε το Ίδρυμα ενώπιον του ΓΔΕΕ τον Σεπτέμβριο 2019, με απόφαση της 21ης Απριλίου 2021,Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά EUIPOFontana Food (Grilloumi) (T-555/19), ακυρώθηκε η απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών. Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Μετά την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, η προσφυγή ενώπιον του EUIPO αναπέμφθηκε στο Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών το οποίο εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση της 21ης Απριλίου 2021. Με αυτή, το Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Πέμπτου Τμήματος Προσφυγών, στην οποία γίνεται επίκληση της παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ».

Το ιστορικό των υποθέσεων 

Το ΓΔΕΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση «Επ’ ακροατηρίου συζητήσεις στις υποθέσεις:

1. Foundation for the Protection of the Traditional Cheese named Halloumi κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) - M. J. Dairies (BBQLOUMI) (T-106/22)

«Σήματα ΕΕ – Διαδικασία για την κήρυξη ακυρότητας - Λεκτικό σήμα»

Στην υπόθεση Τ-106/22, στις 22 Μαΐου 2014, η εταιρία M.J. DAIRIES FOOD υπέβαλε αίτηση καταχώρισης στο EUIPO του λεκτικού σήματος BBQLOUMI, ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στις κλάσεις 29 για «Γαλακτοκομικά προϊόντα και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, εκχυλίσματα κρέατος, έτοιμα γεύματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή σχεδόν εξ ολοκλήρου από κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα», 30 για «Τρόφιμα από δημητριακά, σάντουιτς, καρυκεύματα, σάλτσες» και 43 για «Υπηρεσίες εστιατορίων, υπηρεσίες εστιατορίων γρήγορου φαγητού, καφετέριες, τροφοδοσία». Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, το εν λόγω σήμα καταχωρίστηκε ως σήμα της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi (Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι», στο εξής: Ίδρυμα) κατέθεσε αίτηση για κήρυξη ακυρότητας του εν λόγω σήματος ενώπιον του EUIPO, βασιζόμενο στο προγενέστερο συλλογικό σήμα της ΕΕ HALLOUMI, το οποίο είχε καταχωριστεί τον Ιούλιο του 2000 για προϊόντα της κλάσης 29 που αντιστοιχούν στην περιγραφή «τυριά». Η αίτηση ακυρότητας απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Ακυρώσεως του EUIPO, τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το Ίδρυμα προσέφυγε κατά της απόφασης του Τμήματος Ακυρώσεως, την οποία το Τμήμα Προσφυγών του EUIPO, απέρριψε, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων, καθώς ο βαθμός ομοιότητάς τους ήταν πολύ χαμηλός.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης.

Προς στήριξη της προσφυγής του, το Ίδρυμα προβάλλει τους εξής λόγους ακυρώσεως:

1.πρόδηλα σφάλματα του Τμήματος Προσφυγών ως προς τον ορισμό και την αξιολόγηση της βασικής λειτουργίας ενός συλλογικού σήματος της ΕΕ,

2. παραβίαση του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ,

3. πλάνη εκτιμήσεως του κινδύνου σύγχυσης,

4. ότι επωμίστηκε εσφαλμένα το βάρος αποδείξεως του απαιτούμενου επιπέδου διακριτικού χαρακτήρα,

5. παράλειψη αιτιολογίας για τη διαπίστωση ότι το προγενέστερο σήμα στερείται διακριτικού χαρακτήρα,

6. σοβαρά σφάλματα στην εκτίμηση του εγγενούς διακριτικού χαρακτήρα και της φήμης του προγενέστερου σήματος, που επηρεάζει το συνολικό συμπέρασμα.

2. Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) - Fontana Food (GRILLOUMI) (T-168/22)

«Σήματα ΕΕ - Διαδικασία Ανακοπής - Αίτηση καταχωρίσεως λεκτικού σήματος»

Στην υπόθεση Τ-168/22, στις 25 Οκτωβρίου 2016, η εταιρία Fontana Food AB υπέβαλε αίτηση καταχώρισης στο EUIPO του λεκτικού σήματος GRILLOUMI, ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στην κλάση 43 και αντιστοιχούν στην περιγραφή «Υπηρεσίες παροχής φαγητού και ποτού, υπηρεσίες καφετέριας, εστιατόρια». Τον Νοέμβριο του 2016, καταχωρίστηκε ως σήμα της ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Ίδρυμα κατέθεσε αίτηση ανακοπής κατά του εν λόγω σήματος, βασιζόμενο στο προγενέστερο συλλογικό σήμα της ΕΕ HALLOUMI, το οποίο είχε καταχωριστεί τον Ιούλιο του 2000 για προϊόντα της κλάσης 29 για «τυριά». Η αίτηση ανακοπής απορρίφθηκε από το Τμήμα Ανακοπών του EUIPO, τον Μάιο 2018. Δύο μήνες αργότερα, το Ίδρυμα προσέφυγε κατά της τελευταίας απόφασης. Ωστόσο, τον Μάιο 2019, με απόφαση του Τετάρτου Τμήματος Προσφυγών του EUIPO, απορρίφθηκε ως αβάσιμη η προσφυγή ανακοπής του Ιδρύματος, με την αιτιολογία ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προστατεύονται από τα εν λόγω σήματα ήταν διαφορετικά.

Κατόπιν της προσφυγής ακυρώσεως που κατέθεσε το Ίδρυμα ενώπιον του ΓΔΕΕ τον Σεπτέμβριο 2019, με απόφαση της 21ης Απριλίου 2021, Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά EUIPOFontana Food (Grilloumi) (T-555/19), ακυρώθηκε η απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών. Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Μετά την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, η προσφυγή ενώπιον του EUIPO αναπέμφθηκε στο Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών το οποίο εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση της 21ης Απριλίου 2021. Με αυτή, το Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Πέμπτου Τμήματος Προσφυγών, στην οποία γίνεται επίκληση της παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ».

Ξεκινούν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακροάσεις για δύο υποθέσεις που αφορούν τη διασφάλιση της κατοχύρωσης του κυπριακού τυριού «Χαλλούμι», καθώς το Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι» κατέθεσε προσφυγές το 2017 και το 2019 ζητώντας να κηρυχθούν άκυρες οι αποφάσεις του Τμήματος Ακυρώσεων αναφορικά με τα αιτήματα δύο ξένων εταιρειών οι οποίες έχουν αιτηθεί το 2014 και το 2016 να καταχωριστούν τα σήματά τους BBQLOUMI και GRILLOUMI.

Όπως αναφέρει το ΓΔΕΕ σε ανακοίνωσή του, «Κατόπιν της προσφυγής ακυρώσεως που κατέθεσε το Ίδρυμα ενώπιον του ΓΔΕΕ τον Σεπτέμβριο 2019, με απόφαση της 21ης Απριλίου 2021,Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά EUIPOFontana Food (Grilloumi) (T-555/19), ακυρώθηκε η απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών. Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Μετά την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, η προσφυγή ενώπιον του EUIPO αναπέμφθηκε στο Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών το οποίο εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση της 21ης Απριλίου 2021. Με αυτή, το Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Πέμπτου Τμήματος Προσφυγών, στην οποία γίνεται επίκληση της παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ».

Το ιστορικό των υποθέσεων 

Το ΓΔΕΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση «Επ’ ακροατηρίου συζητήσεις στις υποθέσεις:

1. Foundation for the Protection of the Traditional Cheese named Halloumi κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) - M. J. Dairies (BBQLOUMI) (T-106/22)

«Σήματα ΕΕ – Διαδικασία για την κήρυξη ακυρότητας - Λεκτικό σήμα»

Στην υπόθεση Τ-106/22, στις 22 Μαΐου 2014, η εταιρία M.J. DAIRIES FOOD υπέβαλε αίτηση καταχώρισης στο EUIPO του λεκτικού σήματος BBQLOUMI, ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στις κλάσεις 29 για «Γαλακτοκομικά προϊόντα και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, εκχυλίσματα κρέατος, έτοιμα γεύματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή σχεδόν εξ ολοκλήρου από κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα», 30 για «Τρόφιμα από δημητριακά, σάντουιτς, καρυκεύματα, σάλτσες» και 43 για «Υπηρεσίες εστιατορίων, υπηρεσίες εστιατορίων γρήγορου φαγητού, καφετέριες, τροφοδοσία». Στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, το εν λόγω σήμα καταχωρίστηκε ως σήμα της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi (Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι», στο εξής: Ίδρυμα) κατέθεσε αίτηση για κήρυξη ακυρότητας του εν λόγω σήματος ενώπιον του EUIPO, βασιζόμενο στο προγενέστερο συλλογικό σήμα της ΕΕ HALLOUMI, το οποίο είχε καταχωριστεί τον Ιούλιο του 2000 για προϊόντα της κλάσης 29 που αντιστοιχούν στην περιγραφή «τυριά». Η αίτηση ακυρότητας απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Ακυρώσεως του EUIPO, τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το Ίδρυμα προσέφυγε κατά της απόφασης του Τμήματος Ακυρώσεως, την οποία το Τμήμα Προσφυγών του EUIPO, απέρριψε, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων, καθώς ο βαθμός ομοιότητάς τους ήταν πολύ χαμηλός.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης.

Προς στήριξη της προσφυγής του, το Ίδρυμα προβάλλει τους εξής λόγους ακυρώσεως:

1.πρόδηλα σφάλματα του Τμήματος Προσφυγών ως προς τον ορισμό και την αξιολόγηση της βασικής λειτουργίας ενός συλλογικού σήματος της ΕΕ,

2. παραβίαση του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ,

3. πλάνη εκτιμήσεως του κινδύνου σύγχυσης,

4. ότι επωμίστηκε εσφαλμένα το βάρος αποδείξεως του απαιτούμενου επιπέδου διακριτικού χαρακτήρα,

5. παράλειψη αιτιολογίας για τη διαπίστωση ότι το προγενέστερο σήμα στερείται διακριτικού χαρακτήρα,

6. σοβαρά σφάλματα στην εκτίμηση του εγγενούς διακριτικού χαρακτήρα και της φήμης του προγενέστερου σήματος, που επηρεάζει το συνολικό συμπέρασμα.

2. Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) - Fontana Food (GRILLOUMI) (T-168/22)

«Σήματα ΕΕ - Διαδικασία Ανακοπής - Αίτηση καταχωρίσεως λεκτικού σήματος»

Στην υπόθεση Τ-168/22, στις 25 Οκτωβρίου 2016, η εταιρία Fontana Food AB υπέβαλε αίτηση καταχώρισης στο EUIPO του λεκτικού σήματος GRILLOUMI, ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στην κλάση 43 και αντιστοιχούν στην περιγραφή «Υπηρεσίες παροχής φαγητού και ποτού, υπηρεσίες καφετέριας, εστιατόρια». Τον Νοέμβριο του 2016, καταχωρίστηκε ως σήμα της ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Ίδρυμα κατέθεσε αίτηση ανακοπής κατά του εν λόγω σήματος, βασιζόμενο στο προγενέστερο συλλογικό σήμα της ΕΕ HALLOUMI, το οποίο είχε καταχωριστεί τον Ιούλιο του 2000 για προϊόντα της κλάσης 29 για «τυριά». Η αίτηση ανακοπής απορρίφθηκε από το Τμήμα Ανακοπών του EUIPO, τον Μάιο 2018. Δύο μήνες αργότερα, το Ίδρυμα προσέφυγε κατά της τελευταίας απόφασης. Ωστόσο, τον Μάιο 2019, με απόφαση του Τετάρτου Τμήματος Προσφυγών του EUIPO, απορρίφθηκε ως αβάσιμη η προσφυγή ανακοπής του Ιδρύματος, με την αιτιολογία ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προστατεύονται από τα εν λόγω σήματα ήταν διαφορετικά.

Κατόπιν της προσφυγής ακυρώσεως που κατέθεσε το Ίδρυμα ενώπιον του ΓΔΕΕ τον Σεπτέμβριο 2019, με απόφαση της 21ης Απριλίου 2021, Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi κατά EUIPOFontana Food (Grilloumi) (T-555/19), ακυρώθηκε η απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών. Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Μετά την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, η προσφυγή ενώπιον του EUIPO αναπέμφθηκε στο Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών το οποίο εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση της 21ης Απριλίου 2021. Με αυτή, το Πέμπτο Τμήμα Προσφυγών απέρριψε την προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα άσκησε ενώπιον του ΓΔΕΕ προσφυγή ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Πέμπτου Τμήματος Προσφυγών, στην οποία γίνεται επίκληση της παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 207/2009 για το σήμα της ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία