ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμφάνιση Τσίπρα αλά ΔΕΘ στο... «Ιβανώφειο» - Τα διλήμματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (βίντεο)

Επίθεση στην κυβέρνηση- Ζήτησε άμεσα προσφυγή στις κάλπες- Νέο προσκλητήριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο

 06/02/2023 18:54

Εμφάνιση Τσίπρα αλά ΔΕΘ στο... «Ιβανώφειο» - Τα διλήμματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (βίντεο)
Eurokinissi

Βαγγέλης Στολάκης

Εμφάνιση που θύμιζε... Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα στο «Ιβανώφειο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έθεσε και από τη Θεσσαλονίκη το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» ζητώντας «Δικαιοσύνη παντού». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχτηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μπήκε στο χώρο υπό τα συνθήματα «Αλέξη Γερά να πέσει η Δεξιά» και «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός» και υπό το Bella Ciao. 

tsipras-omilia-ivanofeio7.png


«Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Ήρθε η ώρα της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στο λαό. «Δε θα τη σώσει το ψέμα, η διαστρέβλωση, η τοξικότητα» είπε. 

Αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων σημειώνοντας πως «Ο κ. Μητσοτάκης παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Για να στήσει το δικό του καθεστώς. Να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του αλλά και τους δικούς του. Ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων». 

tsipras-omilia-ivanofeio6.png


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ακρίβεια: λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, τιμές σούπερ μάρκετ, βενζίνη, τονίζοντας πως η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.

«Προσποιούνται ότι στηρίζουν το καταναλωτή, ενώ στην ουσία και αυτές οι επιδοτήσεις πηγαίνουν για να στηρίξουν τους εκλεκτούς τους, που επιμένουν να κρατάνε υψηλές ή ακόμη και να αυξάνουν τις τιμές. Αυτό είναι το άθλιο σχέδιο Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και οι εκβιασμοί, οι απειλές, η συκοφαντία, η διαστρέβλωση και το ψέμα, είναι το λιγότερο απο όλα όσα έχει χρησιμοποιήσει» είπε για την κυβέρνηση και τόνισε ότι υπάρχουν «πειστήρια» για την ενοχή Μητσοτάκη.

Επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Για να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα παραπάνω, τη ληστεία να συνεχίζεται σε βάρος του λαού μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

tsipras-omilia-ivanofeio8.png


«Η σταθερότητα της αισχροκέρδειας, παντού. Στο ράφι, στην αντλία της βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά και στο δυσβάσταχτο χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες ο καλπασμός των επιτοκίων» δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «από το 2019 διοικείται από τη Greek Mafia. Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις» καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη. «Ισχυρίζομαι όμως ότι ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό. Κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, Και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Με πολλή και έντιμη δουλειά» είπε και συνέχισε «Αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια. Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιό του κόμματός του είπε πως περιγράφεται από δυο λέξεις: «Δικαιοσύνη παντού». «Η δικαιοσύνη είναι το δικό μας DNA» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

tsipras-omilia-ivanofeio10.png


Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σχέδιο του κόμματός του είναι να αλλάξει η χώρα παραγωγικό μοντέλο. Έδωσε έμφαση στην επένδυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, τους ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα... παρουσίασε και τα χαρακτηριστικά που θα έχει η κυβέρνησή του εάν οι πολίτες του δώσουν ψήφο για να κυβερνήσει. Όπως είπε «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι βαθιά δημοκρατική». Θα μειώσει τον αριθμό των μετακλητών, θα έχει τις περισσότερες γυναίκες υπουργός από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, θα δώσει ευκαιρίες σε νέους και νέες και όχι πολιτικούς γόνους, θα έχει το μικρότερο όρο ηλικίας, θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για:

-Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας 

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο και αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο 

- Ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών -Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ 

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 

-Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες 

-Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb -Διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε άμεση πρόσληψη 5.500 μονίμων υγειονομικών, 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια κ.α. 

«Δικαιοσύνη στην πράξη σημαίνει αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο του Πολιτισμού με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος.

«Δικαιοσύνη στην πράξη για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή, σημαίνει ότι θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα» είπε ο κ. Τσίπρας. Για τον τομέα της Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους.

Για την Θεσσαλονίκη την «οικονομική, ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Μακεδονίας» όπως δήλωσε ζήτησε να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί το μετρό της πόλης. «Είναι αμφίβολο αν θα δούμε μετρό ακόμη και το 2024» τόνισε. Ζήτησε επίσης, ολοκλήρωση του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η πόλη χρειάζεται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να λύσει χρόνια προβλήματα και να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στην περιοχή και ευρύτερα» είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε δε στον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως έκανε στροφή 180 μοιρών. «Να σταματήσει τα μαθήματα πατριωτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τόνισε.

tsipras-omilia-ivanofeio9.png


Ζήτησε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. «Κι ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» είπε. «Είμαστε μπροστά, και η καθαρή νίκη μας θα ανοίξει το δρόμο για τη προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική» τόνισε.

Αναφερόμενος στα κόμματα στα οποία απευθύνει προσκλητήριο για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης τόνισε «ούτε την κριτική τους προς εμάς ζητάμε να υποστείλουν». «Μόνος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» είπε, αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, χωρίς να το κατονομάζει: «Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα, δεν ανοίγουμε μέτωπα με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στη ιστορία και απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Γιατί πιά όλοι ξέρουμε ότι δίπλα στο δίλλημα : Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, υπάρχει και το δίλλημα : Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Θα νικήσουμε».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου Τσαπανίδου αναφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα της πόλης και μίλησε για το Μετρό, την πλατεία Ελευθερίας, την πανεπιστημιακή Αστυνομία στο ΑΠΘ κ.α. 

Βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν το παρών. Μεταξύ άλλων οι: Χρήστος Γιαννούλης, Θεοδωρα Αυγερη, Θεοδωρα Τζάκρη, Πετυ Πέρκα, Λευτέρης Αβραμάκης, Κυριακή Μάλαμα, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Άγγελος Τόλκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλιδης, Χρήστος Σπίρτζης, Σωκρατης Φάμελλος, Μπετυ Σκούφα, Κώστας Ζουράρις κ.α. Από νωρίς στο χώρο βρισκόταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ποπη Τσαπανίδου, η γραμματέας του κόμματος, Ρανια Σβίγκου, οι δυο γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ Α και Β Θεσσαλονικης κ.α.


Παρακολουθήστε την ομιλία:

Εμφάνιση που θύμιζε... Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα στο «Ιβανώφειο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έθεσε και από τη Θεσσαλονίκη το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» ζητώντας «Δικαιοσύνη παντού». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχτηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μπήκε στο χώρο υπό τα συνθήματα «Αλέξη Γερά να πέσει η Δεξιά» και «Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός» και υπό το Bella Ciao. 

tsipras-omilia-ivanofeio7.png


«Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Ήρθε η ώρα της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στο λαό. «Δε θα τη σώσει το ψέμα, η διαστρέβλωση, η τοξικότητα» είπε. 

Αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων σημειώνοντας πως «Ο κ. Μητσοτάκης παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Για να στήσει το δικό του καθεστώς. Να ελέγχει και να εκβιάζει τους αντιπάλους του αλλά και τους δικούς του. Ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων». 

tsipras-omilia-ivanofeio6.png


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ακρίβεια: λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, τιμές σούπερ μάρκετ, βενζίνη, τονίζοντας πως η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.

«Προσποιούνται ότι στηρίζουν το καταναλωτή, ενώ στην ουσία και αυτές οι επιδοτήσεις πηγαίνουν για να στηρίξουν τους εκλεκτούς τους, που επιμένουν να κρατάνε υψηλές ή ακόμη και να αυξάνουν τις τιμές. Αυτό είναι το άθλιο σχέδιο Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και οι εκβιασμοί, οι απειλές, η συκοφαντία, η διαστρέβλωση και το ψέμα, είναι το λιγότερο απο όλα όσα έχει χρησιμοποιήσει» είπε για την κυβέρνηση και τόνισε ότι υπάρχουν «πειστήρια» για την ενοχή Μητσοτάκη.

Επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Για να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα παραπάνω, τη ληστεία να συνεχίζεται σε βάρος του λαού μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

tsipras-omilia-ivanofeio8.png


«Η σταθερότητα της αισχροκέρδειας, παντού. Στο ράφι, στην αντλία της βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά και στο δυσβάσταχτο χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες ο καλπασμός των επιτοκίων» δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «από το 2019 διοικείται από τη Greek Mafia. Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις» καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη. «Ισχυρίζομαι όμως ότι ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από το μεγεθυντικό τους φακό. Κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, Και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Με πολλή και έντιμη δουλειά» είπε και συνέχισε «Αφήσαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι σε νέα μνημόνια. Πετύχαμε να ωθήσουμε και πάλι την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιό του κόμματός του είπε πως περιγράφεται από δυο λέξεις: «Δικαιοσύνη παντού». «Η δικαιοσύνη είναι το δικό μας DNA» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

tsipras-omilia-ivanofeio10.png


Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σχέδιο του κόμματός του είναι να αλλάξει η χώρα παραγωγικό μοντέλο. Έδωσε έμφαση στην επένδυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, τους ανθρώπινους και σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα... παρουσίασε και τα χαρακτηριστικά που θα έχει η κυβέρνησή του εάν οι πολίτες του δώσουν ψήφο για να κυβερνήσει. Όπως είπε «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι βαθιά δημοκρατική». Θα μειώσει τον αριθμό των μετακλητών, θα έχει τις περισσότερες γυναίκες υπουργός από κάθε ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, θα δώσει ευκαιρίες σε νέους και νέες και όχι πολιτικούς γόνους, θα έχει το μικρότερο όρο ηλικίας, θα πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για:

-Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας 

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο και αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο 

- Ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών -Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ 

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 

-Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες 

-Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb -Διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε άμεση πρόσληψη 5.500 μονίμων υγειονομικών, 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια κ.α. 

«Δικαιοσύνη στην πράξη σημαίνει αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χώρο του Πολιτισμού με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος.

«Δικαιοσύνη στην πράξη για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή, σημαίνει ότι θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα» είπε ο κ. Τσίπρας. Για τον τομέα της Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους.

Για την Θεσσαλονίκη την «οικονομική, ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Μακεδονίας» όπως δήλωσε ζήτησε να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί το μετρό της πόλης. «Είναι αμφίβολο αν θα δούμε μετρό ακόμη και το 2024» τόνισε. Ζήτησε επίσης, ολοκλήρωση του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Η πόλη χρειάζεται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να λύσει χρόνια προβλήματα και να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στην περιοχή και ευρύτερα» είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε δε στον κ. Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως έκανε στροφή 180 μοιρών. «Να σταματήσει τα μαθήματα πατριωτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τόνισε.

tsipras-omilia-ivanofeio9.png


Ζήτησε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής. «Κι ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» είπε. «Είμαστε μπροστά, και η καθαρή νίκη μας θα ανοίξει το δρόμο για τη προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική» τόνισε.

Αναφερόμενος στα κόμματα στα οποία απευθύνει προσκλητήριο για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης τόνισε «ούτε την κριτική τους προς εμάς ζητάμε να υποστείλουν». «Μόνος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» είπε, αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, χωρίς να το κατονομάζει: «Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα, δεν ανοίγουμε μέτωπα με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Από εκεί και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στη ιστορία και απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Γιατί πιά όλοι ξέρουμε ότι δίπλα στο δίλλημα : Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, υπάρχει και το δίλλημα : Αισχροκέρδεια ή ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Θα νικήσουμε».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου Τσαπανίδου αναφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα της πόλης και μίλησε για το Μετρό, την πλατεία Ελευθερίας, την πανεπιστημιακή Αστυνομία στο ΑΠΘ κ.α. 

Βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν το παρών. Μεταξύ άλλων οι: Χρήστος Γιαννούλης, Θεοδωρα Αυγερη, Θεοδωρα Τζάκρη, Πετυ Πέρκα, Λευτέρης Αβραμάκης, Κυριακή Μάλαμα, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Άγγελος Τόλκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλιδης, Χρήστος Σπίρτζης, Σωκρατης Φάμελλος, Μπετυ Σκούφα, Κώστας Ζουράρις κ.α. Από νωρίς στο χώρο βρισκόταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ποπη Τσαπανίδου, η γραμματέας του κόμματος, Ρανια Σβίγκου, οι δυο γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ Α και Β Θεσσαλονικης κ.α.


Παρακολουθήστε την ομιλία:

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία