Λόγια του Βαρδάρη

  • Αράπογλου κατά Δαρδαμανέλη για τα παρατημένα Γλυπτά στο Κόδρα
    27/04/2023 11:28

    Αράπογλου κατά Δαρδαμανέλη για τα παρατημένα Γλυπτά στο Κόδρα

    Δριμεία επίθεση στον Γιάννη Δαρδαμανέλη εξαπέλυσε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου για τα Γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και βρίσκονται παρατημένα στο Κόδρα.
    Η κ. Αράπογλου επισημαίνει πως τα μαρμάρινα γλυπτά βρίσκονται αφημένα στη μοίρα τους εδώ και μήνες στο Κόδρα, ενώ καταγγέλλει τον δήμαρχο της Καλαμαριάς πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είπε ψέματα πως τα Γλυπτά έχουν μετακινηθεί.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της υποψηφίας δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη»:

    «Γιατί τα σπάσαμε τ αγάλματά των / γιατί τους διώξαμε απ τους ναούς των / διόλου δεν πέθαναν γι αυτό οι θεοί / Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη ( Κ. Καβάφης «Ιωνικόν»)

    Αυτά τα μαρμάρινα γλυπτά εξαιρετικής σμίλευσης, βρίσκονται εδώ και μήνες στο Κόδρα, αφημένα στο σημείο που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Οι εκδηλώσεις μνήμης την περασμένη χρονιά είχαν ως σύνολο και η κάθε μία ξεχωριστά το δικό της ενδιαφέρον, αλλά η Καλαμαριά, παρά τον χαρακτηρισμό της ως «προσφυγούπολης», συνεχίζει να μην έχει ένα ορατό στοιχείο προσφυγικής ταυτότητας, ένα σημείο με δυνατότητα επίσκεψης και απόδοσης τιμής, ένα μουσείο, ένα ελάχιστο απόθεμα οικιστικής αρχιτεκτονικής. Ούτε ένα μνημείο στον μαρτυρικό τόπο των απολυμαντηρίων. Ούτε μία σήμανση σε κάποια προσφυγική γειτονιά. Μόνον αυτά τα γλυπτά και αυτά παρατημένα, γιατί μάλλον ως βάρος τα αισθάνεται η παρούσα δημοτική αρχή, παρά ως απόθεμα Τέχνης και Μνήμης. Εάν της λείπουν οι προτάσεις για την ανάδειξή τους, της προτείνουμε: θα μπορούσαν να μείνουν σε ένα διαμορφωμένο πραγματικό πάρκο Κόδρα, σε ένα «κήπο Μνήμης». Θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις προσφυγικές γειτονιές με κατάλληλες σημάνσεις στις κεντρικές τους πλατείες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία μιας υπαίθριας γλυπτοθήκης. Το μόνο που δεν τους αξίζει είναι να αφήνονται χωρίς φροντίδα και εκτίμηση. Δύο από αυτά έχουν ήδη βανδαλιστεί. Κρίμα και ντροπή! Ξεναγηθήκαμε από τον πρώην αντιδήμαρχο και συντονιστή των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή κ. Θανάση Γιαννακό.

    Λυπούμαστε που ο κ. Δαρδαμανέλης, διέκοψε, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, ερώτηση της κ. Μαρίας Παυλίδου, σχετικά με την τύχη των γλυπτών, απαντώντας ψευδώς ότι έχουν μετακινηθεί!!»