Λόγια του Βαρδάρη

  • ΑΠΘ: Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη και η ισχυρή παρουσία του πανεπιστημίου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας
    30/04/2023 15:48

    ΑΠΘ: Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη και η ισχυρή παρουσία του πανεπιστημίου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Δύο διαφορετικούς πρυτάνεις θα αποκτήσει, πιθανότατα εντός του Μαΐου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την προσεχή εβδομάδα, Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκληθεί η Σύγκλητος του Ιδρύματος για να εκλέξει τον διάδοχο του Νίκου Παπαϊωάννου ο οποίος την Παρασκευή υπέβαλε την παραίτησή του από πρύτανης, μετά τη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο διάδοχος του Παπαϊωάννου θα παραμείνει στο αξίωμα έως τις 31 Αυγούστου. Στη συνέχεια τα ηνία θα αναλάβει εκείνος ο οποίος θα εκλεγεί πρύτανης από το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος. Οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου ξεκινούν στις 24 του μήνα, αρχικά με την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών τα οποία στη συνέχεια θα εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη, και όλοι μαζί το νέο πρύτανη.

    Στη Σύγκλητο της Τετάρτης θα υποβληθούν, όπως πληροφορούμαι, δύο υποψηφιότητες. Του Ανδρέα Γιαννακουδάκη, αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και του Δημήτρη Κωβαίου,αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Ο Γιαννακουδάκης ως αρχαιότερος (αφυπηρετεί στις 31 Αυγούστου) είναι και αναπληρωτής πρύτανης. Υπό αυτήν την έννοια θεωρεί ότι θα έπρεπε αυτοδικαίως να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Παπαϊωάννου για το επόμενο τετράμηνο. Ωστόσο, στο νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά την ανάδειξη νέου πρύτανη σε περίπτωση παραίτησης του προηγούμενου. Έτσι την Τετάρτη θα υπάρξουν πιθανότατα δύο υποψηφιότητες και όπως μαθαίνω, ο απερχόμενος πρύτανης, σε ιδιωτικές συζητήσεις του δεν κρύβει την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Κωβαίου.

    Από το κυλικείο, στο Επικρατείας!

    Μένω στο ΑΠΘ το οποίο φαίνεται να εμπλέκεται πολλαπλώς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Καταρχάς έχουμε τη συμμετοχή σε αυτό του Παπαϊωάννου στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου. Πληροφορούμαι ότι αυτό δεν ικανοποίησε τον τέως, πλέον, πρύτανη, ο οποίος ήθελε να βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση που αφορά κυρίως τον ίδιο.

    Όμως, σχέση με το ΑΠΘ έχει και η 31χρονη οικονομολόγο, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου η οποία περιελήφθη στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου που πιθανότατα είναι και εκλόγιμη.

    nefelikylikeio.png

    Η Χατζηιωαννίδου, όπως αναφέρει η ίδια στο βιογραφικό της, διατηρούσε δύο κυλικεία μέσα στο πανεπιστήμιο. Το πρώτο το άνοιξε το 2018 και λίγο μετά λειτούργησε και ένα ακόμη. Όπως πληροφορούμαι πρόκειται για τα κυλικεία της Νομικής και της Φιλοσοφικής τα οποία όμως έπαψε να τα λειτουργεί κάπου τον Μάρτιο, Απρίλιο του 2020 όταν έκλεισε το πανεπιστήμιο λόγω COVID-19. Περίεργα παιχνίδια επιφυλάσσει καμιά φορά η ζωή. Η Μαρία Νεφέλη από το υπόγειο της Φιλοσοφικής βρέθηκε στην έκτη, εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου και ο τέως πρύτανης, από τον έβδομο όροφο του κτιρίου Διοίκησης τοποθετήθηκε τρεις θέσεις χαμηλότερα...

    Πληροφορούμαι, όμως, ότι κάποια σχέση... εξ αγχιστείας, έχει και η τέταρτη του ψηφοδελτίου Επικρατείας, η 41χρονη πολιτικός επιστήμων, Ιωάννα Λυτρίβη. Όπως μαθαίνω ο σύζυγός της είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής. Κατόπιν αυτών, το ΑΠΘ, αν μη τι άλλο, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας.