ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απόστολος Τζιτζικώστας: Καταστροφικό ένα νέο lockdown

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μιλά στη «ΜτΚ» για την έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, το έργο του και τις προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης

 25/10/2020 18:00

Απόστολος Τζιτζικώστας: Καταστροφικό ένα νέο lockdown
Των Φανής Σοβιτσλή
και Βαγγέλη Στολάκη

Την άποψη πως θα είναι «καταστροφικό για τον τόπο και την οικονομία ένα δεύτερο lockdown» εκφράζει σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ο κ. Τζιτζικώστας στέλνει το μήνυμα σε όλους πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και την κατάταξη της Θεσσαλονίκης στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Μιλά για τις προοπτικές που δημιουργεί στην Περιφέρεια το Ταμείο Ανάκαμψης, για όλα όσα έγιναν στο πρώτο κύμα της πανδημίας και μεταξύ άλλων σημειώνει πως μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης θα επιδοτηθούν. Τονίζει δε, πως ήδη έχει ζητήσει περισότερα χρήματα από την κυβέρνηση για επέκταση του προγράμματος. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αξιολογεί στη «ΜτΚ» το έργο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ στην ερώτηση εάν θα ανταποκρινόταν θετικά σε πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχει στην κυβέρνηση απαντά: «Δεν έχω μάθει να αφήνω στη μέση τις αποστολές που αναλαμβάνω και τιμώ πάντα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου».

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλες. Έχετε εκπονήσει κάποιο νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση τους, δεδομένου ότι οι ανάγκες που έχουν ανακύψει είναι μεγάλες και η αυτοδιοίκηση θα χρειαστεί επιπρόσθετους πόρους;

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Από την αρχή βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού με 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Στηρίξαμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με εφαρμογές τηλεϊατρικής, ψυχολογικής υποστήριξης και την παράδοση έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Ενισχύσαμε το σύστημα υγείας με 24 νέες κλίνες ΜΕΘ. Στηρίξαμε με πόρους τις οριζόντιες δράσεις της κυβέρνησης για την οικονομία. Δημιουργήσαμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Παράλληλα, εκμεταλλευτήκαμε το διάστημα του καλοκαιριού, που ο ιός ήταν σε ύφεση, ενεργοποιώντας νέα δέσμη δράσεων για την θωράκιση της υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, τους οποίους αξιοποιούμε αφενός για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια όλων των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιούμε επίσης, 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Με άλλα λόγια, παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και ταυτόχρονα στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. 

Όπως αντιλαμβάνεστε βέβαια, οι ανάγκες είναι τεράστιες, και τα 150 εκατομμύρια ευρώ δεν αρκούν για να καλυφθούν. Υπολογίζουμε ότι περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και ήδη έχω ζητήσει από την κυβέρνηση περισσότερα χρήματα για να επεκτείνουμε τη δράση αυτή και να μπορέσουν να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έχουν τις προϋποθέσεις.

 Παράλληλα, ζήτησα και από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ferreira την επέκταση των έκτακτων δράσεων ενίσχυσης και στήριξης της οικονομίας. Το διάστημα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε τη μάχη με όλα μας τα όπλα, σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί -φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες- τη συλλογική προσπάθεια, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα δεύτερο lockdown που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας και την οικονομία.

Οι επόμενες 14 μέρες είναι κρίσιμες για την ΠΚΜ, μετά την επιβολή νέων μέτρων. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;

Η αύξηση των κρουσμάτων στους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Περάσαμε από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3 και έχει ήδη ανακοινωθεί το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ, από τις 00.30 έως τις 5.00 και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. 

Αν περάσουμε στο επόμενο επίπεδο τα μέτρα θα είναι πολύ επώδυνα και σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελα να δω να εφαρμόζονται στην περιοχή μας. Απευθύνω συνεπώς έκκληση προς όλους για πιστή τήρηση των νέων μέτρων. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικότερα τις ημέρες που ακολουθούν. Να προσέχουμε στις μετακινήσεις μας εντός και εκτός νομού, στις συναντήσεις μας, στη δουλειά μας, παντού. 

Πρέπει να είναι στοίχημα προσωπικό, του καθενός μας, δικό μου, δικό σας, των αναγνωστών σας να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα για να μειώσουμε τα κρούσματα. Το κάναμε την άνοιξη με επιτυχία, θα το ξανακάνουμε και τώρα, διαφορετικά η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Λέμε λοιπόν «όχι» στον συνωστισμό και το συγχρωτισμό, «όχι» στα κρυφά πάρτι, «ναι» στις αποστάσεις, «ναι» στη μάσκα, «ναι» στα αντισηπτικά και το πλύσιμο των χεριών. Στο σύνολό τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και της Περιφέρειας είναι σε εγρήγορση για το κοινό καλό. Οι επόμενες 14 μέρες είναι κρίσιμες.

Το ΕΣΠΑ, αποτελεί βασικό πυλώνα για τα έργα που υλοποιεί η ΠΚΜ, η οποία διατηρεί την πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλίων. Στο νέο ΕΣΠΑ μάλιστα, οι περιφέρειες είναι ευνοημένες, καθώς το 33% των πόρων του συνολικού προϋπολογισμού θα κατευθυνθούν σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, ποια είναι τα νέα έργα και οι υποδομές που σχεδιάζετε να εντάξετε για την Κεντρική Μακεδονία;

Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να τρέξει άμεσα από το υπουργείο Ανάπτυξης ο σχεδιασμός και η εκπόνηση των Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου κάθε Περιφέρεια να εξειδικεύσει τις δράσεις της και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μέσα στο 2021.

 Και πράγματι, αυτό που έχουμε ζητήσει και αναμένουμε να αποτυπωθεί και στην έγκριση των προγραμμάτων, είναι να κατευθυνθεί το ένα τρίτο των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η αύξηση των πόρων για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε Περιφερειακό επίπεδο, ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σύμφωνα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. 

Και κάτι ακόμα: είναι απαραίτητο το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου να είναι πιο απλό και πιο ευέλικτο για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθούν οι ταχύτητες υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των πόρων. Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ήδη αναδείξει τους κεντρικούς άξονες προτεραιότητας για το νέο ΕΣΠΑ, όπως είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, o εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών, η ανάδειξη του πολιτισμού, η αναδιάταξη του τουρισμού, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Είναι τομείς στους οποίους είτε ήδη υλοποιούμε είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα μεταξύ των οποίων: Το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης. Τα έργα στον αστικό ιστό όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου. Η ολοκλήρωση των έργων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους στις αρχές του 2022. 

Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. 

Τα 18 νέα σχολεία που κατασκευάζονται σήμερα αλλά και τα 35 νέα σχολεία που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Τέλος, η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία που είναι και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η πανδημία λοιπόν, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά.

Η νέα μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιους τομείς έργων και δράσεων θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα η ΠΚΜ;

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένως ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προκειμένου όμως να επιτευχθούν οι στόχοι και οι χρόνοι που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει πολύ γρήγορα να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση η διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις στη χώρα μας και φυσικά κεντρικό ρόλο να έχουν οι Περιφέρειες και οι δήμοι. 

Εμείς έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές μας κοινωνίες, ειδικά στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των πράσινων και ψηφιακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, των καθαρών μεταφορών, της επέκτασης των ευρυζωνικών συνδέσεων για να γίνουν προσβάσιμες σε όλους, του εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, της βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. 

Και κάτι ακόμα: απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του νόμου 4412 που δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά, πως αν αυτή η αλλαγή δεν γίνει άμεσα και με δεδομένους τους ιδιαίτερα πιεστικούς χρόνους του ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος η χώρα μας να μην μπορέσει να απορροφήσει το σύνολο των πόρων.

Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας και της προσέλκυσης ανάλογων επιχειρήσεων στην περιοχή, που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τώρα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, δουλεύουμε μεθοδικά για την ανάπτυξη της Καινοτομίας ως τρίτο πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους φέρνοντας κοντά την έρευνα με την πραγματική οικονομία. 

Ενισχύουμε τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα επιμελητήρια του τόπου μας αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές υποδομές τους. Ενισχύουμε επίσης τις επιχειρήσεις με τα «κουπόνια καινοτομίας», άλλα και με δράσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με στόχο να γίνουν ακόμα πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN με έδρα τη Γενεύη, στους διαγωνισμούς του οποίου συμμετέχουν πλέον οι επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουμε επίσης, μαζί με άλλους φορείς σε συνεργατικά σχήματα για την προώθηση της καινοτομίας και δημιπουργούμε συνολικά ένα φιλικό περιβάλλον για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, που ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς παγκόσμιοι κολοσσοί όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, επενδύουν ήδη ή ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία. 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, κάθε μέσο και εργαλείο που διαθέτουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλές θέσεις εργασίας, για να βάλουμε τέλος στο brain-drain, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τον ορατό κίνδυνο να υπάρξει μια χαμένη γενιά λόγω του κορονοϊού.

Αν αύριο δεχθείτε πρόταση από τον Κ. Μητσοτάκη, που τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική του έχουν ευρεία αποδοχή από τους πολίτες (κάτι που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά), να αναλάβετε ένα σημαντικό υπουργείο θα το δεχθείτε;

Δεν έχω μάθει να αφήνω στη μέση τις αποστολές που αναλαμβάνω και τιμώ πάντα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Ο μοναδικός μου στόχος είναι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Πως αξιολογείτε μέχρι στιγμής το έργο της κυβέρνησης αλλά και την… αντιπολίτευση της αντιπολίτευσης;

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς καταστάσεις τους 15 αυτούς μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Αναφέρομαι βεβαίως στην πανδημία, που αν μας το έλεγε κάποιος ένα χρόνο πριν θα φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα. Θυμίζω πως πριν τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, είχε προηγηθεί η κλιμάκωση με αιχμή το μεταναστευτικό στον Έβρο. 

Και στα δύο αυτά, μείζονος σημασίας ζητήματα, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί με εξαιρετικό τρόπο. Βεβαίως δεν έχουμε ξεμπερδέψει ούτε με το ένα ούτε με το άλλο. Ειδικά η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ύψιστης σημασίας και είναι κάτι που το έθεσα και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις πρόσφατες συναντήσεις μου τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ζητώντας να λάβει άμεσα μέτρα η Ευρώπη, δηλαδή κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Το που το πάει η Τουρκία νομίζω πως είναι πλέον ξεκάθαρο.

Προσωπικά, ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης, θέλω να είναι το ίδιο ξεκάθαρη και η στάση της Ευρώπης όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Άγκυρα αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Η περίοδος των λόγων τελείωσε, πρέπει τώρα να πάμε στα έργα. Από την άλλη, η αντιπολίτευση θεωρώ ότι πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ πιο υπεύθυνη στάση στα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο στη συγκεκριμένη συγκυρία, τα εθνικά θέματα και τα θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικές προτάσεις και μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις.

Οι σχέσεις που έχετε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι καλές, όπως άλλωστε φαίνεται και στις κοινές σας εμφανίσεις. Η καλή συνεργασία έχει και καλό αποτέλεσμα; Ποιες οι διαφορές σε σχέση με την συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου;

Με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, όπως και με τους υπόλοιπους 37 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι που έχει σημασία για τον τόπο μας, όχι οι κρίσεις και οι συγκρίσεις.

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύστημα με το οποίο διαφώνησε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση. Στην πράξη ποια είναι τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκάλεσε η αλλαγή του νόμου, και πότε αναμένεται να αλλάξει το σύστημα, κάτι που αποτελεί βασική δέσμευση της ΝΔ αλλά και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών;

Τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η απλή αναλογική τα είδαμε σε πολλές Περιφέρειες και δήμους της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία οι πολίτες έδωσαν στην παράταξή μας ισχυρή εντολή πλειοψηφίας και δεν αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα καταργηθεί και θα επιστρέψει η Αυτοδιοίκηση στην απλή λογική.

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020
Των Φανής Σοβιτσλή
και Βαγγέλη Στολάκη

Την άποψη πως θα είναι «καταστροφικό για τον τόπο και την οικονομία ένα δεύτερο lockdown» εκφράζει σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ο κ. Τζιτζικώστας στέλνει το μήνυμα σε όλους πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και την κατάταξη της Θεσσαλονίκης στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Μιλά για τις προοπτικές που δημιουργεί στην Περιφέρεια το Ταμείο Ανάκαμψης, για όλα όσα έγιναν στο πρώτο κύμα της πανδημίας και μεταξύ άλλων σημειώνει πως μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης θα επιδοτηθούν. Τονίζει δε, πως ήδη έχει ζητήσει περισότερα χρήματα από την κυβέρνηση για επέκταση του προγράμματος. 

Ο κ. Τζιτζικώστας αξιολογεί στη «ΜτΚ» το έργο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ στην ερώτηση εάν θα ανταποκρινόταν θετικά σε πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχει στην κυβέρνηση απαντά: «Δεν έχω μάθει να αφήνω στη μέση τις αποστολές που αναλαμβάνω και τιμώ πάντα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου».

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλες. Έχετε εκπονήσει κάποιο νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση τους, δεδομένου ότι οι ανάγκες που έχουν ανακύψει είναι μεγάλες και η αυτοδιοίκηση θα χρειαστεί επιπρόσθετους πόρους;

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εφαρμόζουμε πιστά και μεθοδικά, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Από την αρχή βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού με 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Στηρίξαμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με εφαρμογές τηλεϊατρικής, ψυχολογικής υποστήριξης και την παράδοση έτοιμων γευμάτων στο σπίτι. Ενισχύσαμε το σύστημα υγείας με 24 νέες κλίνες ΜΕΘ. Στηρίξαμε με πόρους τις οριζόντιες δράσεις της κυβέρνησης για την οικονομία. Δημιουργήσαμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Παράλληλα, εκμεταλλευτήκαμε το διάστημα του καλοκαιριού, που ο ιός ήταν σε ύφεση, ενεργοποιώντας νέα δέσμη δράσεων για την θωράκιση της υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, τους οποίους αξιοποιούμε αφενός για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια όλων των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιούμε επίσης, 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Με άλλα λόγια, παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και ταυτόχρονα στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. 

Όπως αντιλαμβάνεστε βέβαια, οι ανάγκες είναι τεράστιες, και τα 150 εκατομμύρια ευρώ δεν αρκούν για να καλυφθούν. Υπολογίζουμε ότι περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και ήδη έχω ζητήσει από την κυβέρνηση περισσότερα χρήματα για να επεκτείνουμε τη δράση αυτή και να μπορέσουν να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έχουν τις προϋποθέσεις.

 Παράλληλα, ζήτησα και από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ferreira την επέκταση των έκτακτων δράσεων ενίσχυσης και στήριξης της οικονομίας. Το διάστημα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουμε τη μάχη με όλα μας τα όπλα, σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί -φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες- τη συλλογική προσπάθεια, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα δεύτερο lockdown που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας και την οικονομία.

Οι επόμενες 14 μέρες είναι κρίσιμες για την ΠΚΜ, μετά την επιβολή νέων μέτρων. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;

Η αύξηση των κρουσμάτων στους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Περάσαμε από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3 και έχει ήδη ανακοινωθεί το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το βράδυ, από τις 00.30 έως τις 5.00 και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. 

Αν περάσουμε στο επόμενο επίπεδο τα μέτρα θα είναι πολύ επώδυνα και σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελα να δω να εφαρμόζονται στην περιοχή μας. Απευθύνω συνεπώς έκκληση προς όλους για πιστή τήρηση των νέων μέτρων. Πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικότερα τις ημέρες που ακολουθούν. Να προσέχουμε στις μετακινήσεις μας εντός και εκτός νομού, στις συναντήσεις μας, στη δουλειά μας, παντού. 

Πρέπει να είναι στοίχημα προσωπικό, του καθενός μας, δικό μου, δικό σας, των αναγνωστών σας να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα για να μειώσουμε τα κρούσματα. Το κάναμε την άνοιξη με επιτυχία, θα το ξανακάνουμε και τώρα, διαφορετικά η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Λέμε λοιπόν «όχι» στον συνωστισμό και το συγχρωτισμό, «όχι» στα κρυφά πάρτι, «ναι» στις αποστάσεις, «ναι» στη μάσκα, «ναι» στα αντισηπτικά και το πλύσιμο των χεριών. Στο σύνολό τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και της Περιφέρειας είναι σε εγρήγορση για το κοινό καλό. Οι επόμενες 14 μέρες είναι κρίσιμες.

Το ΕΣΠΑ, αποτελεί βασικό πυλώνα για τα έργα που υλοποιεί η ΠΚΜ, η οποία διατηρεί την πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλίων. Στο νέο ΕΣΠΑ μάλιστα, οι περιφέρειες είναι ευνοημένες, καθώς το 33% των πόρων του συνολικού προϋπολογισμού θα κατευθυνθούν σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, ποια είναι τα νέα έργα και οι υποδομές που σχεδιάζετε να εντάξετε για την Κεντρική Μακεδονία;

Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να τρέξει άμεσα από το υπουργείο Ανάπτυξης ο σχεδιασμός και η εκπόνηση των Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου κάθε Περιφέρεια να εξειδικεύσει τις δράσεις της και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μέσα στο 2021.

 Και πράγματι, αυτό που έχουμε ζητήσει και αναμένουμε να αποτυπωθεί και στην έγκριση των προγραμμάτων, είναι να κατευθυνθεί το ένα τρίτο των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η αύξηση των πόρων για την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε Περιφερειακό επίπεδο, ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σύμφωνα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. 

Και κάτι ακόμα: είναι απαραίτητο το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου να είναι πιο απλό και πιο ευέλικτο για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθούν οι ταχύτητες υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των πόρων. Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ήδη αναδείξει τους κεντρικούς άξονες προτεραιότητας για το νέο ΕΣΠΑ, όπως είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, o εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών, η ανάδειξη του πολιτισμού, η αναδιάταξη του τουρισμού, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Είναι τομείς στους οποίους είτε ήδη υλοποιούμε είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα μεταξύ των οποίων: Το μεγάλο έργο ανάπλασης και αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης. Τα έργα στον αστικό ιστό όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου. Η ολοκλήρωση των έργων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους στις αρχές του 2022. 

Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων και η εγκατάσταση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. 

Τα 18 νέα σχολεία που κατασκευάζονται σήμερα αλλά και τα 35 νέα σχολεία που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Τέλος, η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία που είναι και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η πανδημία λοιπόν, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, με πολλή και σκληρή δουλειά.

Η νέα μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιους τομείς έργων και δράσεων θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα η ΠΚΜ;

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένως ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προκειμένου όμως να επιτευχθούν οι στόχοι και οι χρόνοι που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει πολύ γρήγορα να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση η διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις στη χώρα μας και φυσικά κεντρικό ρόλο να έχουν οι Περιφέρειες και οι δήμοι. 

Εμείς έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές μας κοινωνίες, ειδικά στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των πράσινων και ψηφιακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, των καθαρών μεταφορών, της επέκτασης των ευρυζωνικών συνδέσεων για να γίνουν προσβάσιμες σε όλους, του εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, της βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής και της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. 

Και κάτι ακόμα: απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του νόμου 4412 που δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά, πως αν αυτή η αλλαγή δεν γίνει άμεσα και με δεδομένους τους ιδιαίτερα πιεστικούς χρόνους του ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος η χώρα μας να μην μπορέσει να απορροφήσει το σύνολο των πόρων.

Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της καινοτομίας και της προσέλκυσης ανάλογων επιχειρήσεων στην περιοχή, που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τώρα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, δουλεύουμε μεθοδικά για την ανάπτυξη της Καινοτομίας ως τρίτο πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους φέρνοντας κοντά την έρευνα με την πραγματική οικονομία. 

Ενισχύουμε τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα επιμελητήρια του τόπου μας αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές υποδομές τους. Ενισχύουμε επίσης τις επιχειρήσεις με τα «κουπόνια καινοτομίας», άλλα και με δράσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με στόχο να γίνουν ακόμα πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN με έδρα τη Γενεύη, στους διαγωνισμούς του οποίου συμμετέχουν πλέον οι επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουμε επίσης, μαζί με άλλους φορείς σε συνεργατικά σχήματα για την προώθηση της καινοτομίας και δημιπουργούμε συνολικά ένα φιλικό περιβάλλον για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, που ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς παγκόσμιοι κολοσσοί όπως μεταξύ άλλων η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, επενδύουν ήδη ή ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία. 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, κάθε μέσο και εργαλείο που διαθέτουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλές θέσεις εργασίας, για να βάλουμε τέλος στο brain-drain, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τον ορατό κίνδυνο να υπάρξει μια χαμένη γενιά λόγω του κορονοϊού.

Αν αύριο δεχθείτε πρόταση από τον Κ. Μητσοτάκη, που τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική του έχουν ευρεία αποδοχή από τους πολίτες (κάτι που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά), να αναλάβετε ένα σημαντικό υπουργείο θα το δεχθείτε;

Δεν έχω μάθει να αφήνω στη μέση τις αποστολές που αναλαμβάνω και τιμώ πάντα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Ο μοναδικός μου στόχος είναι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Πως αξιολογείτε μέχρι στιγμής το έργο της κυβέρνησης αλλά και την… αντιπολίτευση της αντιπολίτευσης;

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς καταστάσεις τους 15 αυτούς μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Αναφέρομαι βεβαίως στην πανδημία, που αν μας το έλεγε κάποιος ένα χρόνο πριν θα φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα. Θυμίζω πως πριν τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, είχε προηγηθεί η κλιμάκωση με αιχμή το μεταναστευτικό στον Έβρο. 

Και στα δύο αυτά, μείζονος σημασίας ζητήματα, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί με εξαιρετικό τρόπο. Βεβαίως δεν έχουμε ξεμπερδέψει ούτε με το ένα ούτε με το άλλο. Ειδικά η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ύψιστης σημασίας και είναι κάτι που το έθεσα και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις πρόσφατες συναντήσεις μου τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ζητώντας να λάβει άμεσα μέτρα η Ευρώπη, δηλαδή κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Το που το πάει η Τουρκία νομίζω πως είναι πλέον ξεκάθαρο.

Προσωπικά, ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης, θέλω να είναι το ίδιο ξεκάθαρη και η στάση της Ευρώπης όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Άγκυρα αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Η περίοδος των λόγων τελείωσε, πρέπει τώρα να πάμε στα έργα. Από την άλλη, η αντιπολίτευση θεωρώ ότι πρέπει να υιοθετήσει μια πολύ πιο υπεύθυνη στάση στα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο στη συγκεκριμένη συγκυρία, τα εθνικά θέματα και τα θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικές προτάσεις και μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις.

Οι σχέσεις που έχετε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι καλές, όπως άλλωστε φαίνεται και στις κοινές σας εμφανίσεις. Η καλή συνεργασία έχει και καλό αποτέλεσμα; Ποιες οι διαφορές σε σχέση με την συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου;

Με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, όπως και με τους υπόλοιπους 37 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι που έχει σημασία για τον τόπο μας, όχι οι κρίσεις και οι συγκρίσεις.

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύστημα με το οποίο διαφώνησε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση. Στην πράξη ποια είναι τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκάλεσε η αλλαγή του νόμου, και πότε αναμένεται να αλλάξει το σύστημα, κάτι που αποτελεί βασική δέσμευση της ΝΔ αλλά και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών;

Τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η απλή αναλογική τα είδαμε σε πολλές Περιφέρειες και δήμους της χώρας. Στην Κεντρική Μακεδονία οι πολίτες έδωσαν στην παράταξή μας ισχυρή εντολή πλειοψηφίας και δεν αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα καταργηθεί και θα επιστρέψει η Αυτοδιοίκηση στην απλή λογική.

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία