ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλειστικά στη «ΜτΚ»: Νέες μαρτυρίες που «καίνε» τον πατέρα Αντώνιο

Ανήλικοι που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές και πρώην εργαζόμενη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές και δωμάτια απομόνωσης

 28/11/2022 07:00

Αποκλειστικά στη «ΜτΚ»: Νέες μαρτυρίες που «καίνε» τον πατέρα Αντώνιο

Θεολόγος Ηλιού

Για βαριές τιμωρίες, απομόνωση και κακοποίηση μιλούν οι περισσότεροι καταγγέλλοντες από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, όταν η «Κιβωτός του Κόσμου» βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την καταγγελία 19χρονου ακόμα και για ασέλγεια σε βάρος του.

Οι καταγγέλλοντες έχουν ως κοινά σημεία στα λεγόμενά τους τα «δωμάτια απομόνωσης» ως τιμωρία και τα περιστατικά βίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, από την στιγμή που η πρώτη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και άρχισαν να αποκαλύπτονται συνεχώς νέα στοιχεία για τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που έχει ζωή από το 1998.

Ξαφνικά, οι καταγγελίες παιδιών που έζησαν στις δομές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να κατεδαφίζεται το προφίλ της «Κιβωτού» αλλά και του δημιουργού της, του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου.

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό», αποφασίστηκε το ξήλωμα του δ.σ. της και ανέλαβε νέο υπηρεσιακό δ.σ. με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Την ίδια ώρα, ορκωτοί λογιστές κάνουν φύλο και φτερό τα οικονομικά βιβλία της «Κιβωτού», τις δωρεές και τις χορηγίες αλλά και την ακίνητη περιουσία της.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν καν υπάρξουν αποδείξεις για τις βαριές καταγγελίες κατά του οργανισμού που παρουσιαζόταν ως όαση για παιδιά που υπέφεραν στη ζωή τους και χρειάζονταν ένα χέρι να τους απαλλάξει από τις κακουχίες και να τους βάλει στο σωστό δρόμο.

Το χέρι αυτό, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες στη «ΜτΚ», φαίνεται ότι συχνά το σήκωναν στα παιδιά, ενώ οι περισσότεροι μιλούν για απομόνωση και τιμωρίες που κρατούσαν για τουλάχιστον έναν μήνα.

Δύο ανήλικες που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά και πρώην εργαζόμενη του οργανισμού μιλούν στη «ΜτΚ» και αναφέρονται και στον πατέρα Αντώνιο επιρρίπτοντας ευθύνες, γνώση των περιστατικών αλλά τον καταγγέλλουν και για βίαιη συμπεριφορά.

«Είδαν τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι»

Από τα 7 έτη μέχρι και τα 17 της έζησε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Κόνιτσα. Πλέον έχει φύγει και βλέποντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει στη «ΜτΚ» αγανακτισμένη αλλά και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, η 17χρονη βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει για όσα είδε στη δομή για δέκα χρόνια.

«Όλα τα παιδιά που φύγαμε από εκεί, σήμερα θέλουμε να τονίσουμε τις βαριές τιμωρίες που υπήρχαν. Έχω ζήσει πολύ έντονα πράγματα εκεί μέσα που ακόμα δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Έβλεπα κακοποιητικές συμπεριφορές» λέει η 17χρονη που είχε φιλοξενηθεί στη δομή.

«Ενοχληθήκαμε όλα τα παιδιά με αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, διότι κάποιοι μπορεί να τα συζητάνε δημοσίως, αλλά εμείς τα ζήσαμε και μας πονάει ακόμη» λέει η νεαρή κοπέλα, δείχνοντας την συναισθηματική της κατάσταση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Μας έχει κουράσει ψυχολογικά αυτό που βλέπουμε να γίνεται. Είμαστε άνθρωποι και δεν αντέχουμε να θυμόμαστε όλα αυτά» συνεχίζει η 17χρονη, πριν θυμηθεί για τελευταία φορά όπως είπε όλα όσα είδε να συμβαίνουν στη δομή. «Όταν δεν ακολουθούσαμε οδηγίες και δεν κάναμε αυτό που έλεγαν, μας τιμωρούσαν. Ήταν πολύ αυστηρές οι τιμωρίες και διαρκούσαν από μήνα και πάνω» αναφέρει.

Η 17χρονη καταγγέλλει, πως είδε ακόμα και τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι σε κορίτσι στην συγκεκριμένη δομή.

«Έχω δει τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι σε ένα κορίτσι, για ασήμαντο λόγο. Το περιστατικό έγινε την ώρα που καθόμασταν όλοι έξω στην αυλή και θυμάμαι το χαστούκι ήταν τόσο δυνατό που τρομάξαμε» καταγγέλλει.

Έως και τρεις μήνες τιμωρία είχαν επιβάλλει στην 17χρονη, σύμφωνα με την ίδια. Γεγονός που σήμαινε, όπως λέει, ότι ήταν κλειδωμένη στο δωμάτιο της, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ έκανε δουλείες και είχε τρία διαλλείματα για φαγητό.

Η πρώτη καταγγελία από εργαζόμενη το 2015

Για έξι μήνες άντεξε να δουλεύει στη δομή Πωγωνιανή, η πρώην εργαζόμενη της «Κιβωτού» που μιλάει στη «ΜτΚ». Η παιδαγωγός από την πρώτη στιγμή ενημέρωνε την διεύθυνση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές συναδέλφων της, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση.

Μάλιστα, το 2015 προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία και στον δήμο Ιωαννίνων για όσα έβλεπε αλλά τελικά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες, όπως αναφέρει η ίδια.

«Ξεκίνησα να δουλεύω στη δομή στο τέλος του 2014 ως υπεύθυνη βρεφών. Τότε είχαμε 40 παιδιά στη δομή. Γρήγορα άρχισα να βλέπω κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών. Συγκεκριμένα δύο παιδαγωγοί ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τα παιδιά, καθώς τα χτυπούσαν συνέχεια» αναφέρει η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στη «ΜτΚ».

«Ενημέρωνα την διευθύντρια συνεχώς» συνεχίζει «αλλά αδιαφορούσε για τα παιδιά. Ήταν μία γυναίκα χειριστική και επιθετική. Μάλιστα, επικροτούσε τις κακοποιητικές συμπεριφορές από τους παιδαγωγούς, γι’ αυτό τελικά με απέλυσε, επειδή την ενοχλούσε που την ενημέρωνα συνέχεια για όσα γίνονταν».

Τελικά, το καλοκαίρι του 2015 η γυναίκα προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία για όσα είδε τους έξι μήνες. «Οι περισσότεροι εκεί μέσα φοβόντουσαν και δεν μιλούσαν. Προφορικά μόνο είχαν γίνει κάποιες καταγγελίες. Εγώ αποφάσισα να κάνω επίσημη καταγγελία στην αστυνομία και στον δήμο Ιωαννίνων για την σωματική βία κατά των παιδιών και την κακή διαχείριση της δομής.

Μετά από δύο ημέρες αστυνομικοί πήγαν στην δομή και πήραν καταθέσεις από όλα τα παιδιά και τους παιδαγωγούς. Τα παιδιά, όπως έμαθα αργότερα, είχαν καταγγείλει όσα ζούσαν. Ωστόσο, η υπόθεση πήγε στην εισαγγελία και έπειτα δεν προχώρησε» αναφέρει η πρώην εργαζόμενη στη «ΜτΚ».

«Είχα ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο»

Μάλιστα, η παιδαγωγός θέλησε η ίδια να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην δομή αλλά η αντίδρασή του δεν ήταν η αναμενομένη, όπως λέει.

«Τηλεφώνησα στον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο και τον ενημέρωσα για όσα συμβαίνουν. Η απάντηση του ήταν ότι δεν είμαι καλά και ότι λέω ψέματα. Μετά μου έκλεισε το τηλέφωνο» λέει η καταγγέλλουσα.

«Σοκαρίστηκα αλλά γρήγορα κατάλαβα πως οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν δική του γραμμή, καθώς την διευθύντρια την αναβάθμισε. Η συγκεκριμένη γυναίκα μάλιστα παντρεύτηκε στενό συνεργάτη του πατέρα Αντώνιου» λέει η παιδαγωγός.

Οι τιμωρίες ήταν συχνές, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, σε όσα παιδιά δεν άκουγαν όσα τους έλεγαν. «Τα απομόνωναν τα παιδιά για μία εβδομάδα. Στην αρχή δεν καταλάβαινα τι γίνεται, αλλά μετά είδα ότι τα κλείδωναν στο δωμάτιο τους».

Όσο για τους ισχυρισμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, ότι κάποια παιδιά έχουν προβατικές συμπεριφορές, η πρώην εργαζόμενη απαντά: «Μερικά παιδιά απλώς ήταν πιο ζωηρά. Δεν ήταν παραβατικά, αλλά αντιδραστικά κάποιες φορές. Όμως δεν σου έκαναν κακό, ούτε κινδύνευες από αυτά. Αν τους έπαιρνες με το καλό και τους μιλούσες καταλάβαιναν. Όσο τους τιμωρούσαν δεν είχε αποτέλεσμα».

«Δεν έβλεπα για μέρες το φως του ήλιου»

Η ανήλικη που μιλά στη «ΜτΚ» ζούσε για έξι χρόνια στη δομή της «Κιβωτού» στη Χίο. Από το 2020 έχει φύγει από την δομή και σήμερα στα 16 της, θυμάται τις σκληρές τιμωρίες που της είχαν επιβάλλει.

«Ουσιαστικά εκεί βάζουν τιμωρίες, σε βάζουν να δουλεύσεις με το ζόρι και αν δεν το κάνεις δεν σου δίνουν φαγητό ή απλά σε κλείνουν σε ένα δωμάτιο της απομόνωσης. Έχει πολλά σπιτάκια, όπου σε κλείνουν μέσα και καμιά φορά ξεχνάνε να σου δώσουν φαγητό. Αυτό μπορεί να γίνει και για μήνες» λέει η 16χρονη.

Η ανήλικη όταν είχε τιμωρηθεί, είχε να δει για πολλές ημέρες ακόμα και το φως της ημέρας, όπως καταγγέλλει. «Όταν με έβαλαν εκεί μέσα, μου φέρνανε φαγητό όποτε δεν το ξεχνούσαν. Τις περισσότερες φορές με ξεχνούσαν και δεν έβλεπα για μέρες ούτε το φως του ήλιου».

Για τους λόγους που την έβαζαν τιμωρία, απαντά πως «δεν τους άκουγα, δεν ήθελα να δουλεύω, ήθελα να περάσω το καλοκαίρι με τις φίλες μου. Για αυτό με έβαζαν τιμωρία». Μάλιστα, η ανήλικη καταγγέλλει ξυλοδαρμούς σε παιδιά που δεν ακολουθούσαν οδηγίες. «Αν δεν τους ακούγαμε, μας χτυπούσαν και σε έβαζαν με το ζόρι να κάνουμε πράγματα. Χτυπούσαν με κλωτσιές και σφαλιάρες».

Σύμφωνα με την 16χρονη, υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που τα κλείδωναν έξω από την δομή ως τιμωρία.

«Αν δεν κατάφερναν να με βάλουν στο δωμάτιο και να με κλειδώσουν, με άφηναν να κοιμάμαι μόνη μου έξω στο κρύο. Δεν τους ένοιαζε και δεν μου έδιναν ούτε φαγητό. Καθόμουν έξω στο κρύο και έκλαιγα. Χαρακωνόμουν, έκανα κακό στον εαυτό μου. Δεν είμαι η μοναδική περίπτωση, το κάνουν και σε άλλα παιδάκια» καταγγέλλει η 16χρονη.

«Ο πατέρας Αντώνιος θεωρεί τις κοπέλες κατώτερες»

Η 16χρονη ισχυρίζεται πως προσπάθησε να μιλήσει στον πατέρα Αντώνιο για όσα βίωνε αλλά καταγγέλλει πως την απείλησε ότι θα την διώξει.

«Εγώ συγκεκριμένα τα είπα στον πατέρα Αντώνιο και μου απάντησε ότι ‘δεν βάζω εγώ τους κανόνες, τους βάζει ο νόμος, πρέπει εσείς να τους τηρείται και αν δεν του τηρείται θα παίρνετε πόδι’» λέει χαρακτηριστικά η 16χρονη.

Ωστόσο, γενικότερα η ανήλικη χαρακτηρίζει τον πατέρα Αντώνιο απόμακρο και αναφέρει ότι έδειχνε απαξιωτική συμπεριφορά προς τα κορίτσια.

«Ο πατέρας Αντώνιος ήταν πολύ απόμακρος, ειδικά από τα κορίτσια. Δεν μας μιλούσε καθόλου, θεωρεί τις κοπέλες κατώτερες» καταγγέλλει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022

Για βαριές τιμωρίες, απομόνωση και κακοποίηση μιλούν οι περισσότεροι καταγγέλλοντες από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, όταν η «Κιβωτός του Κόσμου» βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την καταγγελία 19χρονου ακόμα και για ασέλγεια σε βάρος του.

Οι καταγγέλλοντες έχουν ως κοινά σημεία στα λεγόμενά τους τα «δωμάτια απομόνωσης» ως τιμωρία και τα περιστατικά βίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, από την στιγμή που η πρώτη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και άρχισαν να αποκαλύπτονται συνεχώς νέα στοιχεία για τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που έχει ζωή από το 1998.

Ξαφνικά, οι καταγγελίες παιδιών που έζησαν στις δομές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να κατεδαφίζεται το προφίλ της «Κιβωτού» αλλά και του δημιουργού της, του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου.

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό», αποφασίστηκε το ξήλωμα του δ.σ. της και ανέλαβε νέο υπηρεσιακό δ.σ. με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Την ίδια ώρα, ορκωτοί λογιστές κάνουν φύλο και φτερό τα οικονομικά βιβλία της «Κιβωτού», τις δωρεές και τις χορηγίες αλλά και την ακίνητη περιουσία της.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν καν υπάρξουν αποδείξεις για τις βαριές καταγγελίες κατά του οργανισμού που παρουσιαζόταν ως όαση για παιδιά που υπέφεραν στη ζωή τους και χρειάζονταν ένα χέρι να τους απαλλάξει από τις κακουχίες και να τους βάλει στο σωστό δρόμο.

Το χέρι αυτό, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες στη «ΜτΚ», φαίνεται ότι συχνά το σήκωναν στα παιδιά, ενώ οι περισσότεροι μιλούν για απομόνωση και τιμωρίες που κρατούσαν για τουλάχιστον έναν μήνα.

Δύο ανήλικες που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά και πρώην εργαζόμενη του οργανισμού μιλούν στη «ΜτΚ» και αναφέρονται και στον πατέρα Αντώνιο επιρρίπτοντας ευθύνες, γνώση των περιστατικών αλλά τον καταγγέλλουν και για βίαιη συμπεριφορά.

«Είδαν τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι»

Από τα 7 έτη μέχρι και τα 17 της έζησε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Κόνιτσα. Πλέον έχει φύγει και βλέποντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει στη «ΜτΚ» αγανακτισμένη αλλά και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, η 17χρονη βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει για όσα είδε στη δομή για δέκα χρόνια.

«Όλα τα παιδιά που φύγαμε από εκεί, σήμερα θέλουμε να τονίσουμε τις βαριές τιμωρίες που υπήρχαν. Έχω ζήσει πολύ έντονα πράγματα εκεί μέσα που ακόμα δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Έβλεπα κακοποιητικές συμπεριφορές» λέει η 17χρονη που είχε φιλοξενηθεί στη δομή.

«Ενοχληθήκαμε όλα τα παιδιά με αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, διότι κάποιοι μπορεί να τα συζητάνε δημοσίως, αλλά εμείς τα ζήσαμε και μας πονάει ακόμη» λέει η νεαρή κοπέλα, δείχνοντας την συναισθηματική της κατάσταση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Μας έχει κουράσει ψυχολογικά αυτό που βλέπουμε να γίνεται. Είμαστε άνθρωποι και δεν αντέχουμε να θυμόμαστε όλα αυτά» συνεχίζει η 17χρονη, πριν θυμηθεί για τελευταία φορά όπως είπε όλα όσα είδε να συμβαίνουν στη δομή. «Όταν δεν ακολουθούσαμε οδηγίες και δεν κάναμε αυτό που έλεγαν, μας τιμωρούσαν. Ήταν πολύ αυστηρές οι τιμωρίες και διαρκούσαν από μήνα και πάνω» αναφέρει.

Η 17χρονη καταγγέλλει, πως είδε ακόμα και τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι σε κορίτσι στην συγκεκριμένη δομή.

«Έχω δει τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι σε ένα κορίτσι, για ασήμαντο λόγο. Το περιστατικό έγινε την ώρα που καθόμασταν όλοι έξω στην αυλή και θυμάμαι το χαστούκι ήταν τόσο δυνατό που τρομάξαμε» καταγγέλλει.

Έως και τρεις μήνες τιμωρία είχαν επιβάλλει στην 17χρονη, σύμφωνα με την ίδια. Γεγονός που σήμαινε, όπως λέει, ότι ήταν κλειδωμένη στο δωμάτιο της, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ έκανε δουλείες και είχε τρία διαλλείματα για φαγητό.

Η πρώτη καταγγελία από εργαζόμενη το 2015

Για έξι μήνες άντεξε να δουλεύει στη δομή Πωγωνιανή, η πρώην εργαζόμενη της «Κιβωτού» που μιλάει στη «ΜτΚ». Η παιδαγωγός από την πρώτη στιγμή ενημέρωνε την διεύθυνση για τις κακοποιητικές συμπεριφορές συναδέλφων της, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση.

Μάλιστα, το 2015 προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία και στον δήμο Ιωαννίνων για όσα έβλεπε αλλά τελικά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες, όπως αναφέρει η ίδια.

«Ξεκίνησα να δουλεύω στη δομή στο τέλος του 2014 ως υπεύθυνη βρεφών. Τότε είχαμε 40 παιδιά στη δομή. Γρήγορα άρχισα να βλέπω κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών. Συγκεκριμένα δύο παιδαγωγοί ήταν ο φόβος και ο τρόμος για τα παιδιά, καθώς τα χτυπούσαν συνέχεια» αναφέρει η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στη «ΜτΚ».

«Ενημέρωνα την διευθύντρια συνεχώς» συνεχίζει «αλλά αδιαφορούσε για τα παιδιά. Ήταν μία γυναίκα χειριστική και επιθετική. Μάλιστα, επικροτούσε τις κακοποιητικές συμπεριφορές από τους παιδαγωγούς, γι’ αυτό τελικά με απέλυσε, επειδή την ενοχλούσε που την ενημέρωνα συνέχεια για όσα γίνονταν».

Τελικά, το καλοκαίρι του 2015 η γυναίκα προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία για όσα είδε τους έξι μήνες. «Οι περισσότεροι εκεί μέσα φοβόντουσαν και δεν μιλούσαν. Προφορικά μόνο είχαν γίνει κάποιες καταγγελίες. Εγώ αποφάσισα να κάνω επίσημη καταγγελία στην αστυνομία και στον δήμο Ιωαννίνων για την σωματική βία κατά των παιδιών και την κακή διαχείριση της δομής.

Μετά από δύο ημέρες αστυνομικοί πήγαν στην δομή και πήραν καταθέσεις από όλα τα παιδιά και τους παιδαγωγούς. Τα παιδιά, όπως έμαθα αργότερα, είχαν καταγγείλει όσα ζούσαν. Ωστόσο, η υπόθεση πήγε στην εισαγγελία και έπειτα δεν προχώρησε» αναφέρει η πρώην εργαζόμενη στη «ΜτΚ».

«Είχα ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο»

Μάλιστα, η παιδαγωγός θέλησε η ίδια να ενημερώσει τον πατέρα Αντώνιο για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην δομή αλλά η αντίδρασή του δεν ήταν η αναμενομένη, όπως λέει.

«Τηλεφώνησα στον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο και τον ενημέρωσα για όσα συμβαίνουν. Η απάντηση του ήταν ότι δεν είμαι καλά και ότι λέω ψέματα. Μετά μου έκλεισε το τηλέφωνο» λέει η καταγγέλλουσα.

«Σοκαρίστηκα αλλά γρήγορα κατάλαβα πως οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν δική του γραμμή, καθώς την διευθύντρια την αναβάθμισε. Η συγκεκριμένη γυναίκα μάλιστα παντρεύτηκε στενό συνεργάτη του πατέρα Αντώνιου» λέει η παιδαγωγός.

Οι τιμωρίες ήταν συχνές, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, σε όσα παιδιά δεν άκουγαν όσα τους έλεγαν. «Τα απομόνωναν τα παιδιά για μία εβδομάδα. Στην αρχή δεν καταλάβαινα τι γίνεται, αλλά μετά είδα ότι τα κλείδωναν στο δωμάτιο τους».

Όσο για τους ισχυρισμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, ότι κάποια παιδιά έχουν προβατικές συμπεριφορές, η πρώην εργαζόμενη απαντά: «Μερικά παιδιά απλώς ήταν πιο ζωηρά. Δεν ήταν παραβατικά, αλλά αντιδραστικά κάποιες φορές. Όμως δεν σου έκαναν κακό, ούτε κινδύνευες από αυτά. Αν τους έπαιρνες με το καλό και τους μιλούσες καταλάβαιναν. Όσο τους τιμωρούσαν δεν είχε αποτέλεσμα».

«Δεν έβλεπα για μέρες το φως του ήλιου»

Η ανήλικη που μιλά στη «ΜτΚ» ζούσε για έξι χρόνια στη δομή της «Κιβωτού» στη Χίο. Από το 2020 έχει φύγει από την δομή και σήμερα στα 16 της, θυμάται τις σκληρές τιμωρίες που της είχαν επιβάλλει.

«Ουσιαστικά εκεί βάζουν τιμωρίες, σε βάζουν να δουλεύσεις με το ζόρι και αν δεν το κάνεις δεν σου δίνουν φαγητό ή απλά σε κλείνουν σε ένα δωμάτιο της απομόνωσης. Έχει πολλά σπιτάκια, όπου σε κλείνουν μέσα και καμιά φορά ξεχνάνε να σου δώσουν φαγητό. Αυτό μπορεί να γίνει και για μήνες» λέει η 16χρονη.

Η ανήλικη όταν είχε τιμωρηθεί, είχε να δει για πολλές ημέρες ακόμα και το φως της ημέρας, όπως καταγγέλλει. «Όταν με έβαλαν εκεί μέσα, μου φέρνανε φαγητό όποτε δεν το ξεχνούσαν. Τις περισσότερες φορές με ξεχνούσαν και δεν έβλεπα για μέρες ούτε το φως του ήλιου».

Για τους λόγους που την έβαζαν τιμωρία, απαντά πως «δεν τους άκουγα, δεν ήθελα να δουλεύω, ήθελα να περάσω το καλοκαίρι με τις φίλες μου. Για αυτό με έβαζαν τιμωρία». Μάλιστα, η ανήλικη καταγγέλλει ξυλοδαρμούς σε παιδιά που δεν ακολουθούσαν οδηγίες. «Αν δεν τους ακούγαμε, μας χτυπούσαν και σε έβαζαν με το ζόρι να κάνουμε πράγματα. Χτυπούσαν με κλωτσιές και σφαλιάρες».

Σύμφωνα με την 16χρονη, υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που τα κλείδωναν έξω από την δομή ως τιμωρία.

«Αν δεν κατάφερναν να με βάλουν στο δωμάτιο και να με κλειδώσουν, με άφηναν να κοιμάμαι μόνη μου έξω στο κρύο. Δεν τους ένοιαζε και δεν μου έδιναν ούτε φαγητό. Καθόμουν έξω στο κρύο και έκλαιγα. Χαρακωνόμουν, έκανα κακό στον εαυτό μου. Δεν είμαι η μοναδική περίπτωση, το κάνουν και σε άλλα παιδάκια» καταγγέλλει η 16χρονη.

«Ο πατέρας Αντώνιος θεωρεί τις κοπέλες κατώτερες»

Η 16χρονη ισχυρίζεται πως προσπάθησε να μιλήσει στον πατέρα Αντώνιο για όσα βίωνε αλλά καταγγέλλει πως την απείλησε ότι θα την διώξει.

«Εγώ συγκεκριμένα τα είπα στον πατέρα Αντώνιο και μου απάντησε ότι ‘δεν βάζω εγώ τους κανόνες, τους βάζει ο νόμος, πρέπει εσείς να τους τηρείται και αν δεν του τηρείται θα παίρνετε πόδι’» λέει χαρακτηριστικά η 16χρονη.

Ωστόσο, γενικότερα η ανήλικη χαρακτηρίζει τον πατέρα Αντώνιο απόμακρο και αναφέρει ότι έδειχνε απαξιωτική συμπεριφορά προς τα κορίτσια.

«Ο πατέρας Αντώνιος ήταν πολύ απόμακρος, ειδικά από τα κορίτσια. Δεν μας μιλούσε καθόλου, θεωρεί τις κοπέλες κατώτερες» καταγγέλλει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία