ΑΠΟΕΛ Γκουρμέ με υπολείμματα

 09/03/2012 00:00

ΑΠΟΕΛ Γκουρμέ με υπολείμματα

Αν υπάρχει ένας προπονητής που μπορεί να ζηλέψει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αυτός είναι ο Ότο Ρεχάγκελ. Διότι, κατά τα άλλα, ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ δικαιούται να καυχιέται πως τα δικά του κατορθώματα, με το υλικό που διαθέτει, κανένας άλλος συνάδελφός του δεν θα μπορούσε να πετύχει.
 



Του Νίκου Παππά
n_pappas@hotmail.com

Με ποδοσφαιριστές, που εκδιώχθηκαν κακήν-κακώς από το κατά τα άλλα υψηλότερου επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα, ο Γιοβάνοβιτς παρουσιάζει στο γήπεδο μία ομάδα, που αποτελεί την αποθέωση της τακτικής. Από τη στιγμή που ο ΑΠΟΕΛ πέρασε από όμιλο που συμπεριλάμβανε Πόρτο, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Λιόν πανηγύρισε την κλήρωση της φάσης των "16", αλλά στο τέλος έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από τη Λευκωσία.
Αν ο Ρεμί Γκαρντ και οι ποδοσφαιριστές του μελετούσαν τη διαδρομή των παικτών που αποτελούν τον ΑΠΟΕΛ, θα μελαγχολούσαν. Αρκετοί από αυτούς, οκτώ στον αριθμό, πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα και δεν κρίθηκαν αρκετά ικανοί, ώστε να συνεχίσουν στη χώρα μας. Από τον τερματοφύλακα Διονύση Χιώτη (που ως γνήσιος... Χιώτης έπιανε τα πέναλτι δύο-δύο) και τον σκόρερ της ρεβάνς Γκουστάβο Μαντούκα, μέχρι τους υπερπολύτιμους Κώστα Χαραλαμπίδη, Σάββα Πουρσαϊτίδη, Μαρσέλο Ολιβέιρα και Νεκτάριο Αλεξάνδρου, όλοι τους πρωταγωνίστησαν σε ακόμη μία ευρωπαϊκή βραδιά του ΑΠΟΕΛ. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Στην αναμέτρηση δεν αγωνίστηκαν ο Σανέλ Γιάχιτς, το συμβόλαιο (700.000 ευρώ) του οποίου κρίθηκε βαρύ από την ΑΕΚ και ο Ούρκο Πάρντο, τον οποίο έδιωξε ο Ολυμπιακός, για να εμπιστευτεί τον Κοστάντσο. Ο πιο "εξόριστος από όλους, όμως, είναι ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στον Ηρακλή το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Και δεν το ξεχνάει ούτε ο ίδιος ο Σέρβος, που μετά το παιχνίδι με τη Λιόν και εν τη ρύμη του λόγου, είπε "ευχαριστώ τον κόσμο που γέμισε το Καυταντζόγλειο".

Από τα αυγά στην κορυφή
Την προπονητική του καριέρα ο Γιοβάνοβιτς δεν την ξεκίνησε στον Ηρακλή. Το 2001 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Νίκης Βόλου, για να επιστρέψει, ως προπονητής αυτήν τη φορά, στον Ηρακλή το 2002. Με τους κυανόλευκους είχε την ευκαιρία της διάκρισης στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά έπεσε πάνω στο εμπόδιο της Ανόρθωσης. Στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθη στο γήπεδο της Πολίχνης, οι κυανόλευκοι ήταν σαρωτικοί, αλλά στις καθυστερήσεις οι Κύπριοι διαμόρφωσαν το 4-2 με πέναλτι και στη ρεβάνς του "Αντώνης Παπαδόπουλος", στη Λευκωσία, νίκησαν με 3-1 και απέκλεισαν τους κυανόλευκους. Την παραμονή του αγώνα, εκτυλίχθηκε το γνωστό επεισόδιο με τον Μάρτσιν Μίετσελ, όταν ο Πολωνός επιθετικός κατέβηκε με τις παντόφλες στο λόμπι του ξενοδοχείου, ακολούθησε επεισόδιο με τον Γιοβάνοβιτς και ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε από το παιχνίδι.
Κατά την επιστροφή των κυανόλευκων στη Θεσσαλονίκη, οπαδοί περίμεναν με άγριες διαθέσεις την αποστολή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Πληροφορημένοι για το τι τους περίμενε, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Τάκης Γκώνιας αποφάσισαν να βγουν πρώτοι από την έξοδο, ελπίζοντας ότι θα ηρεμούσαν τον κόσμο. Ωστόσο, ήταν οι πρώτοι που περιλούστηκαν όχι μόνο με ύβρεις, αλλά και με αυγά και γιαούρτια. Τελικά, το 2003 ο Γιοβάνοβιτς πήγε για πρώτη φορά στην Κύπρο και ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ. Τον Μάρτιο του 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Παναχαϊκή και το 2007 γύρισε για δεύτερη φορά στον Ηρακλή, όπου έζησε το απόλυτο θρίλερ, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι κυανόλευκοι νίκησαν με 2-1 στην Ξάνθη και σε συνδυασμό με το 2-2 του Παναθηναϊκού με την Κέρκυρα στη Λιβαδειά, παρέμειναν στη Σούπερ λίγκα. Εκείνο το απόγευμα, βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο και αντικρίζοντας 4.000 φιλάθλους του Ηρακλή να τραγουδάνε "δεν θα σ' αφήσω ποτέ", ο Γιοβάνοβιτς δάκρυσε, δείχνοντας για ακόμη μία φορά τον ξεχωριστό δεσμό του με την ομάδα.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Γιοβάνοβιτς δεν επιθυμούσε την απόκτηση του Φερνάντο Μαρκές, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να αποκτήσει τον Ισπανό, εισακούγοντας την εισήγηση του ατζέντη Μανέλ Φερέρ.
Το 2008 ο Γιοβάνοβιτς συμφώνησε ξανά με τον ΑΠΟΕΛ και μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, έχει καταγράψει εξαιρετικά κατορθώματα: δυο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και τρία Σούπερ καπ Κύπρου, ενώ η ομάδα έπαιξε δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Φέτος, πήγε ακόμη πιο μακριά, διεκδικώντας πλέον την είσοδο στα ημιτελικά. Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανακηρυχθεί ως ο κορυφαίος προπονητής στην Κύπρο.


Οι «εξόριστοι» της ρεβάνς με τη Λιόν
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΩΤΗΣ Δεν τον πίστεψε ο Φερέρ
Καμιά φορά, οι φωστήρες από το εξωτερικό κάνουν και λάθη... Το απέδειξε περίτρανα ο Σέρα Φερέρ, καθώς πριν από επτά χρόνια, ο Ισπανός, τότε προπονητής της ΑΕΚ, θεώρησε περιττό τον Διονύση Χιώτη και ζήτησε να αποδεσμευτεί από την Ένωση, κάτι που τελικά συνέβη το 2007.
Βέβαια, η οδύσσεια του 34χρονου τερματοφύλακα είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Όταν ήταν 16 ετών, ο τότε υπεύθυνος ακαδημιών της ΑΕΚ, Γιώργος Καραγιάννης, τον εντόπισε στη Δάφνη Χαϊδαρίου και πρότεινε την απόκτησή του. Η Ένωση τον έκανε δικό της και μετά από δυόμισι χρόνια ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον προώθησε στην επαγγελματική ομάδα. Μέχρι την καθιέρωσή του, όμως, από το 2000 και μετά, η καριέρα του Χιώτη είχε δύο ενδιάμεσους σταθμούς. Τον Ιανουάριο του 1999 πήγε δανεικός για έξι μήνες στον Εθνικό και αμέσως μετά έπαιξε για μία σεζόν στην Προοδευτική. Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2000, μέχρι που ο Φερέρ τον θεώρησε αδύναμο κρίκο.
Αφού έπαιξε μία χρονιά στην Κέρκυρα, το 2008 ο Χιώτης συμφώνησε με τον ΑΠΟΕΛ και την Τετάρτη έστειλε με τις αποκρούσεις του την κυπριακή ομάδα στην οκτάδα του Τσάμπιονς λιγκ.
 
ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΡΣΑΪΤΙΔΗΣ Κάποτε μήλον της Έριδος
Το ταλέντο του Σάββα Πουρσαϊτίδη αποτέλεσε κάποτε άλλη μία αφορμή, για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Το 1993, όταν ο δεξιός μεσοαμυντικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Βέροια, οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι χτύπησαν την πόρτα της "βασίλισσας του βορρά", για να τον κάνουν δικό τους. Η Βέροια δεν ενέδωσε και κράτησε τον τότε 17χρονο ποδοσφαιριστή για άλλες δύο αγωνιστικές σεζόν στο δυναμικό της.
Τελικά, ο Πουρσαϊτίδης έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, το 1996, μετακομίζοντας στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά, αφού δεν πήρε ευκαιρίες στους ερυθρόλευκους. Έτσι, το 1998 πήρε μεταγραφή για την Ξάνθη, αλλά ούτε εκεί βρήκε το φως του. Κάποια στιγμή, πήρε τη μεγάλη απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Αφού περιπλανήθηκε σε Διγενή Μόρφου, Εθνικό Άχνας και Ανόρθωση, κατέληξε το 2008 στον ΑΠΟΕΛ, ενώ ένα χρόνο μετά αποφάσισε να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Κύπρου. Κάπως έτσι, από τη γενέτειρά του, Ελευθερούπολη Καβάλας, έφτασε να παίζει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ.

ΜΑΡΣΕΛΟ ΟΛΙΒΕΪΡΑ Παραλίγο στην ΑΕΚ
Ο Ζοζέ Μαρσέλο Ολιβέιρα είναι γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αγωνιστεί στον Ατρόμητο και πριν βρει την Ιθάκη του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος στόπερ φόρεσε την φανέλα της Κορίνθιανς και της Γκρέμιο, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Αυτός που τον κέρδισε ήταν ο Ατρόμητος το 2006. Ο Ολιβέιρα αγωνίστηκε για πέντε συνεχόμενες σεζόν στην ομάδα του Περιστερίου, μετρώντας 117 συμμετοχές, ενώ ήταν παρών και στον περσινό επεισοδιακό τελικό κυπέλλου, όπου η ομάδα του έχασε με 3-0 από την ΑΕΚ.
Το καλοκαίρι του 2011, ο Γιώργος Δώνης και οι διοικούντες του Ατρόμητου έκριναν, πως δεν χρειάζονταν πλέον τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό και δεν του κατέθεσαν πρόταση ανανέωσης συμβολαίου. Αμέσως, για την απόκτηση του Ολιβέιρα κινήθηκε η ΑΕΚ, ωστόσο ο ποδοσφαιριστής κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι στην ΑΕΚ -και κυρίως στον Ατρόμητο- θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, αφού πλέον η αξία του Μαρσέλο Ολιβέιρα έχει ανέλθει στις 800.000 ευρώ και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα ευλογεί την τύχη του που αποφάσισε να μετακομίσει στην Κύπρο.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Το πέρασμα από τη Λάρισα
Ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, που ευστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου. Άλλο ένα προϊόν των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, ο διεθνής αριστερός μέσος αποφάσισε το 2006 να παίξει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας. Με τους "βυσσινί" πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας τον Μάιο 2007 (χωρίς πάντως να έχει συμμετοχή στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 2-1 στο Πανθεσσαλικό στάδιο), αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα πληροφορήθηκε την αποδέσμευσή του από τον θεσσαλικό σύλλογο και επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ.
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν τον θυμούνται, επειδή έπαιξε ποδόσφαιρο στη Λάρισα, αλλά διότι άθελά του ενεπλάκη προσωρινά σε ερωτικής φύσεως σκάνδαλο. Κυπριακή ιστοσελίδα είχε γράψει πως διεθνής Κύπριος ποδοσφαιριστής, με καριέρα στην Ελλάδα, είχε "συλληφθεί" από τη σύζυγό του να την απατά με τραβεστί, είδηση που αναπαράχθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από ΜΜΕ στην Ελλάδα. Τελικά, κατόπιν νομικών ενεργειών του Αλεξάνδρου, άπαντες ζήτησαν δημόσια συγγνώμη από τον ποδοσφαιριστή, παραδεχόμενοι πως δεν ήταν αυτός ο ποδοσφαιριστής που ενεπλάκη στο σκάνδαλο.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Ούτε στον ΠΑΟΚ
Από τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα, ο Κώστας Χαραλαμπίδης δικαιούται να αισθάνεται πως είναι ο πιο αδικημένος. Γέννημα-θρέμμα του ΑΠΟΕΛ, αλλά και οπαδός του Παναθηναϊκού, άδραξε την ευκαιρία και το 2004 μετακόμισε στην Παιανία έναντι 200.000 λιρών, από τα οποία ο κυπριακός σύλλογος τελικά πληρώθηκε 130.000 λίρες από τους πράσινους, 35.000 λίρες από τον ποδοσφαιριστή και τα έσοδα ενός φιλικού αγώνα των δύο ομάδων στην Κύπρο.
Έχοντας 42 συμμετοχές και ένα γκολ σε δύο χρόνια, το 2006 συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Χαραλαμπίδης δεν έπαιξε ούτε έξι μήνες στον ΠΑΟΚ (16 εμφανίσεις με ένα γκολ), αφού τα οικονομικά προβλήματα του Δικέφαλου τον έστειλαν πίσω στον Παναθηναϊκό. Τον Μάιο του 2007, όμως, ο 31χρονος μεσοεπιθετικός έμαθε από τον τότε τεχνικό διευθυντή των πράσινων, Γιάσμινκο Βέλιτς, ότι δεν τον υπολογίζουν στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να πάει στη Γερμανία, όπου βρήκε συμβόλαιο στην Καρλ Τσάις Ιένα. Εντέλει, το 2008 επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ και αποδείχτηκε πως πολύ καλά έκανε. Αρχηγός πια της ομάδας, ζει το όνειρό του στη Λευκωσία.
 
ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΜΑΝΤΟΥΚΑ Πανάκριβος γυρολόγος
Ο σκόρερ της νίκης επί της Λιόν, Γκουστάβο Μαντούκα, θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει ακόμη στα ελληνικά γήπεδα. Μόνο, που το καλοκαίρι του 2010 η Ένωση άργησε απελπιστικά να του καταθέσει πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του και ο 31χρονος σήμερα Βραζιλιάνος μέσος αποφάσισε να αναζητήσει αλλού την τύχη του.
Πριν έλθει στην Ελλάδα, ο Μαντούκα είχε παίξει στη Βραζιλία με την Γκρέμιο, στη Φινλανδία με τις Ελσίνκι και Ατλαντίς και στην Πορτογαλία με τις Φιγκουέιρας, Εσποσέντε, Σάβες, Πάκος Φερέιρα, Μαρίτιμο και Μπενφίκα. Το 2006 συμφώνησε με την ΑΕΚ, στην οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, έχοντας 89 συμμετοχές και 14 γκολ. Το 2010 ο Μαντούκα δήλωσε την επιθυμία του να μείνει στο σύλλογο, η ΑΕΚ όμως είχε διαφορετική άποψη. Όταν εξαντλήθηκε η υπομονή του Μαντούκα και αφού ήδη διαπραγματευόταν τη συμφωνία του με τον ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ τελικά του έκανε πρόταση, την οποία ο ποδοσφαιριστής απέρριψε, λέγοντας πως "δεν είναι αντάξια της προσφοράς μου στην ομάδα". Κι αφού πήγε στον ΑΠΟΕΛ, τον έστειλε τόσο μακριά στο Τσάμπιονς λιγκ, που πλέον η αξία του έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αν υπάρχει ένας προπονητής που μπορεί να ζηλέψει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αυτός είναι ο Ότο Ρεχάγκελ. Διότι, κατά τα άλλα, ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ δικαιούται να καυχιέται πως τα δικά του κατορθώματα, με το υλικό που διαθέτει, κανένας άλλος συνάδελφός του δεν θα μπορούσε να πετύχει.
 



Του Νίκου Παππά
n_pappas@hotmail.com

Με ποδοσφαιριστές, που εκδιώχθηκαν κακήν-κακώς από το κατά τα άλλα υψηλότερου επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα, ο Γιοβάνοβιτς παρουσιάζει στο γήπεδο μία ομάδα, που αποτελεί την αποθέωση της τακτικής. Από τη στιγμή που ο ΑΠΟΕΛ πέρασε από όμιλο που συμπεριλάμβανε Πόρτο, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Λιόν πανηγύρισε την κλήρωση της φάσης των "16", αλλά στο τέλος έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από τη Λευκωσία.
Αν ο Ρεμί Γκαρντ και οι ποδοσφαιριστές του μελετούσαν τη διαδρομή των παικτών που αποτελούν τον ΑΠΟΕΛ, θα μελαγχολούσαν. Αρκετοί από αυτούς, οκτώ στον αριθμό, πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα και δεν κρίθηκαν αρκετά ικανοί, ώστε να συνεχίσουν στη χώρα μας. Από τον τερματοφύλακα Διονύση Χιώτη (που ως γνήσιος... Χιώτης έπιανε τα πέναλτι δύο-δύο) και τον σκόρερ της ρεβάνς Γκουστάβο Μαντούκα, μέχρι τους υπερπολύτιμους Κώστα Χαραλαμπίδη, Σάββα Πουρσαϊτίδη, Μαρσέλο Ολιβέιρα και Νεκτάριο Αλεξάνδρου, όλοι τους πρωταγωνίστησαν σε ακόμη μία ευρωπαϊκή βραδιά του ΑΠΟΕΛ. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Στην αναμέτρηση δεν αγωνίστηκαν ο Σανέλ Γιάχιτς, το συμβόλαιο (700.000 ευρώ) του οποίου κρίθηκε βαρύ από την ΑΕΚ και ο Ούρκο Πάρντο, τον οποίο έδιωξε ο Ολυμπιακός, για να εμπιστευτεί τον Κοστάντσο. Ο πιο "εξόριστος από όλους, όμως, είναι ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στον Ηρακλή το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Και δεν το ξεχνάει ούτε ο ίδιος ο Σέρβος, που μετά το παιχνίδι με τη Λιόν και εν τη ρύμη του λόγου, είπε "ευχαριστώ τον κόσμο που γέμισε το Καυταντζόγλειο".

Από τα αυγά στην κορυφή
Την προπονητική του καριέρα ο Γιοβάνοβιτς δεν την ξεκίνησε στον Ηρακλή. Το 2001 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Νίκης Βόλου, για να επιστρέψει, ως προπονητής αυτήν τη φορά, στον Ηρακλή το 2002. Με τους κυανόλευκους είχε την ευκαιρία της διάκρισης στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά έπεσε πάνω στο εμπόδιο της Ανόρθωσης. Στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθη στο γήπεδο της Πολίχνης, οι κυανόλευκοι ήταν σαρωτικοί, αλλά στις καθυστερήσεις οι Κύπριοι διαμόρφωσαν το 4-2 με πέναλτι και στη ρεβάνς του "Αντώνης Παπαδόπουλος", στη Λευκωσία, νίκησαν με 3-1 και απέκλεισαν τους κυανόλευκους. Την παραμονή του αγώνα, εκτυλίχθηκε το γνωστό επεισόδιο με τον Μάρτσιν Μίετσελ, όταν ο Πολωνός επιθετικός κατέβηκε με τις παντόφλες στο λόμπι του ξενοδοχείου, ακολούθησε επεισόδιο με τον Γιοβάνοβιτς και ο ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε από το παιχνίδι.
Κατά την επιστροφή των κυανόλευκων στη Θεσσαλονίκη, οπαδοί περίμεναν με άγριες διαθέσεις την αποστολή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Πληροφορημένοι για το τι τους περίμενε, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Τάκης Γκώνιας αποφάσισαν να βγουν πρώτοι από την έξοδο, ελπίζοντας ότι θα ηρεμούσαν τον κόσμο. Ωστόσο, ήταν οι πρώτοι που περιλούστηκαν όχι μόνο με ύβρεις, αλλά και με αυγά και γιαούρτια. Τελικά, το 2003 ο Γιοβάνοβιτς πήγε για πρώτη φορά στην Κύπρο και ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ. Τον Μάρτιο του 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Παναχαϊκή και το 2007 γύρισε για δεύτερη φορά στον Ηρακλή, όπου έζησε το απόλυτο θρίλερ, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι κυανόλευκοι νίκησαν με 2-1 στην Ξάνθη και σε συνδυασμό με το 2-2 του Παναθηναϊκού με την Κέρκυρα στη Λιβαδειά, παρέμειναν στη Σούπερ λίγκα. Εκείνο το απόγευμα, βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο και αντικρίζοντας 4.000 φιλάθλους του Ηρακλή να τραγουδάνε "δεν θα σ' αφήσω ποτέ", ο Γιοβάνοβιτς δάκρυσε, δείχνοντας για ακόμη μία φορά τον ξεχωριστό δεσμό του με την ομάδα.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Γιοβάνοβιτς δεν επιθυμούσε την απόκτηση του Φερνάντο Μαρκές, αλλά η διοίκηση αποφάσισε να αποκτήσει τον Ισπανό, εισακούγοντας την εισήγηση του ατζέντη Μανέλ Φερέρ.
Το 2008 ο Γιοβάνοβιτς συμφώνησε ξανά με τον ΑΠΟΕΛ και μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, έχει καταγράψει εξαιρετικά κατορθώματα: δυο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και τρία Σούπερ καπ Κύπρου, ενώ η ομάδα έπαιξε δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Φέτος, πήγε ακόμη πιο μακριά, διεκδικώντας πλέον την είσοδο στα ημιτελικά. Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανακηρυχθεί ως ο κορυφαίος προπονητής στην Κύπρο.


Οι «εξόριστοι» της ρεβάνς με τη Λιόν
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΩΤΗΣ Δεν τον πίστεψε ο Φερέρ
Καμιά φορά, οι φωστήρες από το εξωτερικό κάνουν και λάθη... Το απέδειξε περίτρανα ο Σέρα Φερέρ, καθώς πριν από επτά χρόνια, ο Ισπανός, τότε προπονητής της ΑΕΚ, θεώρησε περιττό τον Διονύση Χιώτη και ζήτησε να αποδεσμευτεί από την Ένωση, κάτι που τελικά συνέβη το 2007.
Βέβαια, η οδύσσεια του 34χρονου τερματοφύλακα είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Όταν ήταν 16 ετών, ο τότε υπεύθυνος ακαδημιών της ΑΕΚ, Γιώργος Καραγιάννης, τον εντόπισε στη Δάφνη Χαϊδαρίου και πρότεινε την απόκτησή του. Η Ένωση τον έκανε δικό της και μετά από δυόμισι χρόνια ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον προώθησε στην επαγγελματική ομάδα. Μέχρι την καθιέρωσή του, όμως, από το 2000 και μετά, η καριέρα του Χιώτη είχε δύο ενδιάμεσους σταθμούς. Τον Ιανουάριο του 1999 πήγε δανεικός για έξι μήνες στον Εθνικό και αμέσως μετά έπαιξε για μία σεζόν στην Προοδευτική. Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2000, μέχρι που ο Φερέρ τον θεώρησε αδύναμο κρίκο.
Αφού έπαιξε μία χρονιά στην Κέρκυρα, το 2008 ο Χιώτης συμφώνησε με τον ΑΠΟΕΛ και την Τετάρτη έστειλε με τις αποκρούσεις του την κυπριακή ομάδα στην οκτάδα του Τσάμπιονς λιγκ.
 
ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΡΣΑΪΤΙΔΗΣ Κάποτε μήλον της Έριδος
Το ταλέντο του Σάββα Πουρσαϊτίδη αποτέλεσε κάποτε άλλη μία αφορμή, για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Το 1993, όταν ο δεξιός μεσοαμυντικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Βέροια, οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι χτύπησαν την πόρτα της "βασίλισσας του βορρά", για να τον κάνουν δικό τους. Η Βέροια δεν ενέδωσε και κράτησε τον τότε 17χρονο ποδοσφαιριστή για άλλες δύο αγωνιστικές σεζόν στο δυναμικό της.
Τελικά, ο Πουρσαϊτίδης έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, το 1996, μετακομίζοντας στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά, αφού δεν πήρε ευκαιρίες στους ερυθρόλευκους. Έτσι, το 1998 πήρε μεταγραφή για την Ξάνθη, αλλά ούτε εκεί βρήκε το φως του. Κάποια στιγμή, πήρε τη μεγάλη απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Αφού περιπλανήθηκε σε Διγενή Μόρφου, Εθνικό Άχνας και Ανόρθωση, κατέληξε το 2008 στον ΑΠΟΕΛ, ενώ ένα χρόνο μετά αποφάσισε να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Κύπρου. Κάπως έτσι, από τη γενέτειρά του, Ελευθερούπολη Καβάλας, έφτασε να παίζει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ.

ΜΑΡΣΕΛΟ ΟΛΙΒΕΪΡΑ Παραλίγο στην ΑΕΚ
Ο Ζοζέ Μαρσέλο Ολιβέιρα είναι γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αγωνιστεί στον Ατρόμητο και πριν βρει την Ιθάκη του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος στόπερ φόρεσε την φανέλα της Κορίνθιανς και της Γκρέμιο, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να παίξει ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Αυτός που τον κέρδισε ήταν ο Ατρόμητος το 2006. Ο Ολιβέιρα αγωνίστηκε για πέντε συνεχόμενες σεζόν στην ομάδα του Περιστερίου, μετρώντας 117 συμμετοχές, ενώ ήταν παρών και στον περσινό επεισοδιακό τελικό κυπέλλου, όπου η ομάδα του έχασε με 3-0 από την ΑΕΚ.
Το καλοκαίρι του 2011, ο Γιώργος Δώνης και οι διοικούντες του Ατρόμητου έκριναν, πως δεν χρειάζονταν πλέον τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό και δεν του κατέθεσαν πρόταση ανανέωσης συμβολαίου. Αμέσως, για την απόκτηση του Ολιβέιρα κινήθηκε η ΑΕΚ, ωστόσο ο ποδοσφαιριστής κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι στην ΑΕΚ -και κυρίως στον Ατρόμητο- θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, αφού πλέον η αξία του Μαρσέλο Ολιβέιρα έχει ανέλθει στις 800.000 ευρώ και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα ευλογεί την τύχη του που αποφάσισε να μετακομίσει στην Κύπρο.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Το πέρασμα από τη Λάρισα
Ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, που ευστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου. Άλλο ένα προϊόν των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, ο διεθνής αριστερός μέσος αποφάσισε το 2006 να παίξει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας. Με τους "βυσσινί" πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας τον Μάιο 2007 (χωρίς πάντως να έχει συμμετοχή στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 2-1 στο Πανθεσσαλικό στάδιο), αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα πληροφορήθηκε την αποδέσμευσή του από τον θεσσαλικό σύλλογο και επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ.
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν τον θυμούνται, επειδή έπαιξε ποδόσφαιρο στη Λάρισα, αλλά διότι άθελά του ενεπλάκη προσωρινά σε ερωτικής φύσεως σκάνδαλο. Κυπριακή ιστοσελίδα είχε γράψει πως διεθνής Κύπριος ποδοσφαιριστής, με καριέρα στην Ελλάδα, είχε "συλληφθεί" από τη σύζυγό του να την απατά με τραβεστί, είδηση που αναπαράχθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από ΜΜΕ στην Ελλάδα. Τελικά, κατόπιν νομικών ενεργειών του Αλεξάνδρου, άπαντες ζήτησαν δημόσια συγγνώμη από τον ποδοσφαιριστή, παραδεχόμενοι πως δεν ήταν αυτός ο ποδοσφαιριστής που ενεπλάκη στο σκάνδαλο.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Ούτε στον ΠΑΟΚ
Από τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ, που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα, ο Κώστας Χαραλαμπίδης δικαιούται να αισθάνεται πως είναι ο πιο αδικημένος. Γέννημα-θρέμμα του ΑΠΟΕΛ, αλλά και οπαδός του Παναθηναϊκού, άδραξε την ευκαιρία και το 2004 μετακόμισε στην Παιανία έναντι 200.000 λιρών, από τα οποία ο κυπριακός σύλλογος τελικά πληρώθηκε 130.000 λίρες από τους πράσινους, 35.000 λίρες από τον ποδοσφαιριστή και τα έσοδα ενός φιλικού αγώνα των δύο ομάδων στην Κύπρο.
Έχοντας 42 συμμετοχές και ένα γκολ σε δύο χρόνια, το 2006 συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Χαραλαμπίδης δεν έπαιξε ούτε έξι μήνες στον ΠΑΟΚ (16 εμφανίσεις με ένα γκολ), αφού τα οικονομικά προβλήματα του Δικέφαλου τον έστειλαν πίσω στον Παναθηναϊκό. Τον Μάιο του 2007, όμως, ο 31χρονος μεσοεπιθετικός έμαθε από τον τότε τεχνικό διευθυντή των πράσινων, Γιάσμινκο Βέλιτς, ότι δεν τον υπολογίζουν στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να πάει στη Γερμανία, όπου βρήκε συμβόλαιο στην Καρλ Τσάις Ιένα. Εντέλει, το 2008 επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ και αποδείχτηκε πως πολύ καλά έκανε. Αρχηγός πια της ομάδας, ζει το όνειρό του στη Λευκωσία.
 
ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΜΑΝΤΟΥΚΑ Πανάκριβος γυρολόγος
Ο σκόρερ της νίκης επί της Λιόν, Γκουστάβο Μαντούκα, θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει ακόμη στα ελληνικά γήπεδα. Μόνο, που το καλοκαίρι του 2010 η Ένωση άργησε απελπιστικά να του καταθέσει πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του και ο 31χρονος σήμερα Βραζιλιάνος μέσος αποφάσισε να αναζητήσει αλλού την τύχη του.
Πριν έλθει στην Ελλάδα, ο Μαντούκα είχε παίξει στη Βραζιλία με την Γκρέμιο, στη Φινλανδία με τις Ελσίνκι και Ατλαντίς και στην Πορτογαλία με τις Φιγκουέιρας, Εσποσέντε, Σάβες, Πάκος Φερέιρα, Μαρίτιμο και Μπενφίκα. Το 2006 συμφώνησε με την ΑΕΚ, στην οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, έχοντας 89 συμμετοχές και 14 γκολ. Το 2010 ο Μαντούκα δήλωσε την επιθυμία του να μείνει στο σύλλογο, η ΑΕΚ όμως είχε διαφορετική άποψη. Όταν εξαντλήθηκε η υπομονή του Μαντούκα και αφού ήδη διαπραγματευόταν τη συμφωνία του με τον ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ τελικά του έκανε πρόταση, την οποία ο ποδοσφαιριστής απέρριψε, λέγοντας πως "δεν είναι αντάξια της προσφοράς μου στην ομάδα". Κι αφού πήγε στον ΑΠΟΕΛ, τον έστειλε τόσο μακριά στο Τσάμπιονς λιγκ, που πλέον η αξία του έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Επιλέξτε Κατηγορία