Λόγια του Βαρδάρη

  • Απευθείας ανάθεση 40.000 ευρώ από την TV100 . Γράφει ο Σαλονικιός
    06/04/2023 21:50

    Απευθείας ανάθεση 40.000 ευρώ από την TV100 . Γράφει ο Σαλονικιός

    Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το δ.σ. της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (TV100, FM100) του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως πληροφορούμαι, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι και ένα το οποίο αφορά μία απευθείας ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία για τη «συμπαραγωγή περιεχομένου για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής ενημερωτικού προγράμματος και των εκλογικών αναμετρήσεων για το διάστημα Απρίλιος - Δεκέμβριος 2023 της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 41.850€ συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ».

    Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ΔΕΠΘΕ η ανάθεση σε εταιρεία μέρους του τηλεοπτικού προγράμματος που έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, κρίθηκε αναγκαία καθώς το στελεχιακό δυναμικό του καναλιού δεν επαρκεί.

    Αυτό βεβαίως δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, έως και πριν από ένα-δύο χρόνια η ΔΕΠΘΕ κάλυπτε όλες τις ελλείψεις της σε δημοσιογραφικό δυναμικό, κάνοντας συμβάσεις, ετήσιες ή οκτάμηνες. Αυτή τη φορά επέλεξε και τη λύση της ανάθεσης δημοσιογραφικού έργου σε εταιρεία.

    Εδώ γεννώνται μερικά ερωτήματα. Το πρώτο αφορά το λόγο για τον οποίο η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ επέλεξε τη λύση της εξωτερικής εταιρείας αντί της πεπατημένης των προηγούμενων χρόνων.

    Γιατί, δηλαδή, να μην προσλάβει η ίδια όσους δημοσιογράφους ή και άλλες ειδικότητες έχει ανάγκη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, σεβόμενη σε αυτήν την περίπτωση και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας όσον αφορά τις αμοιβές τους και επέλεξε τη λύση της ενοικίασης εργαζομένων, καθώς περί αυτού πρόκειται.

    Τώρα, να μην ρωτήσω πώς το ανέχεται αυτό η Ένωση Συντακτών, αλλά ως γνωστόν κάποιοι από τους συνδικαλιστές το πρωί φοράνε και το κοστούμι του διευθυντή στο ίδιο μαγαζί, αλλά αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε κάποια άλλη φορά.

    Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η επιλογή της εταιρείας έγινε με τρόπο διαφανή. Θέτω το ερώτημα καθώς πληροφορούμαι ότι υπήρξε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία εκδόθηκε στις 3 Απριλίου από τη ΔΕΠΘΕ και την επομένη, 4 Απριλίου συνήλθε η Επιτροπή Διενέργειας, αξιολόγησης προμηθειών Τηλεοπτικού Προγράμματος και απεδέχθη την πρόταση της εταιρείας η οποία τυγχάνει να ανήκει σε γιο υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

    Αλήθεια, σε πόσες εταιρείες εστάλη η πρόσκληση ενδιαφέροντος, εάν εστάλη, και πόσες από αυτές κατέθεσαν προσφορά;

    Να σημειώσω, δε, ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία η ΔΕΠΘΕ είχε αναθέσει έργο και πέρυσι. Όπως πληροφορούμαι, είχε συνάψει μαζί της σύμβαση διάρκειας έξι μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, η παροχή τηλεοπτικού έργου έγινε μόνο κατά ένα τετράμηνο (Μάρτιο έως Ιούνιο) και η εταιρεία πληρώθηκε για πέντε μήνες με το αιτιολογικό ότι χρειαζόταν και έναν μήνα προετοιμασίας.

    Η δε αμοιβή της ήταν 4.500 ευρώ το μήνα. Θα αναμένω με ενδιαφέρον τις τυχόν απαντήσεις που θα δοθούν στα ανωτέρω ερωτήματα από την ηγεσία της ΔΕΠΘΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. και θα επανέλθω.