ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απ. Τζιτζικώστας: Μόνος… εναντίον του εαυτού του υπό το βλέμμα των αντιπάλων

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο συνδυασμών και τις παρουσιάσεις των ψηφοδελτίων τους οι υποψήφιοι στην περιφέρεια

 28/08/2023 07:00

Απ. Τζιτζικώστας: Μόνος… εναντίον του εαυτού του υπό το βλέμμα των αντιπάλων

Φανή Σοβιτσλή

Λίγο πριν από το σφύριγμα της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ήδη έτοιμος για μία ακόμη μάχη για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την τρίτη κατά σειρά, μετά την πρώτη του, στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Μέχρι στιγμής οι προεκλογικές του εμφανίσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, άλλωστε δεν τις χρειάζεται, καθώς η παρουσία του είναι ούτως ή άλλως καθημερινή απ’ άκρη σ’ άκρη της Κεντρικής Μακεδονίας, επιβλέποντας, επιθεωρώντας έργα και υποδομές, καταγράφοντας προβλήματα, έχοντας συμμάχους τους πολίτες και τους «αδελφούς» δήμους.

Όπως και το 2019, έτσι και τώρα ο περιφερειάρχης θα δώσει το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα παρουσιάσει σε επίσημη εκδήλωση το νέο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης», που έχει ήδη έτοιμο και στελεχώνεται με 153 υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 90 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο προεκλογικός αγώνας στο χρόνο που απομένει ως τις 8 Οκτωβρίου και διεξαχθεί με τον κόσμο τους απλούς πολίτες και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με στοχευμένες εκδηλώσεις.

Το στοίχημα

Ποιο είναι όμως το στοίχημα του Απόστολου Τζιτζικώστα στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές; Η νίκη; Μάλλον όχι, γιατί αυτή φαίνεται ότι την έχει εξασφαλισμένη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αν θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι έχει βάλει ένα στοίχημα, αυτό είναι η αναμέτρηση με τον εαυτό του, να σπάσει δηλαδή το προσωπικό του κοντέρ που στις εκλογές του 2019 έδειξε 62% και να αποδειχθεί και πάλι ο μεγάλος νικητής, αυξάνοντας τα εκλογικά ποσοστά του. Σε αυτό, ασφαλώς, και δεν ποντάρει μόνο στη στήριξη που του παρέχει η ΝΔ, αλλά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκείνες που θεωρούν ότι στην περιφέρεια και στους δήμους χρειάζονται πρόσωπα ευρείας αποδοχής με ικανότητες και όραμα.

Απόδειξη αποτελούν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» που παρότι έχουν κεντροαριστερό ιδεολογικό προσανατολισμό, αποφάσισαν να παρέχουν στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος προέρχεται ιδεολογικά από την κεντροδεξιά και τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα στο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από τους Οικολόγους είναι ο Φώτης Μπίμπασης.

Χωρίς αντίπαλο

Τι δεν έχει όμως ο Απόστολος Τζιτζικώστας; Στις επικείμενες εκλογές ο εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης δεν έχει εμφανώς πολιτικό αντίπαλο, ενώ η ανθρωπογεωγραφία του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου και των άλλων οργάνων της ΠΚΜ, είναι πολύ πιθανό να του επιτρέψουν να εμφανιστεί και πάλι ως ο επικεφαλής, ως το «αφεντικό» στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας που οφείλει, αν μη τι άλλο, να ακούει κάποιος.

Ένα «αφεντικό» μάλιστα με πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες και στη νέα θητεία, με μεγαλύτερη πρόκληση την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ για «να μπουν σταδιακά», όπως έχει πει ο ίδιος κατ’ επανάληψη, «όλα τα θεμέλια που αλλάζουν κάθε μέρα τον τόπο μας και με τα οποία χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030».

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία του, ο περιφερειάρχης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, σκοπεύει να βαδίσει και πάλι σε ασφαλή δρόμο, προτάσσοντας μια αμιγώς αυτοδιοικητική ατζέντα και όχι «πουλώντας» έργα κυβερνητικά ως δικά του. Εξάλλου δεν συνηθίζει να υποτιμά τη μνήμη και τη νοημοσύνη των πολιτών που ξέρουν και ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν.

Θα μιλήσει στους πολίτες με μία ατζέντα διαφοροποιημένη από εκείνη του 2019, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα επικεντρωθεί στα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης μέρας σε όλους τους κομβικούς τομείς: την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας κ.ά.

Μικρή «απειλή» η νέα αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια με ή χωρίς ηχηρά ονόματα αποτελούν μικρή απειλή για τον Απ. Τζιτζικώστα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου ίδιες με το 2019, εκτός αν σημειωθούν ανατροπές, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα στις παρατάξεις να χειριστούν αλλιώς τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στην ΠΚΜ.

Ο Τζιτζικώστας από την άλλη δεν έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί, καθώς είχε και θα συνεχίσει να έχει ξεκάθαρη πολιτική, την οποία διαμορφώνει ανάλογα με τις περιστάσεις, χτίζοντας παράλληλα το προφίλ του ισχυρού, αποφασιστικού και κάποιες φορές ανυποχώρητου περιφερειάρχη.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού στους αντιπάλους του, τόσο στην προεκλογική μάχη, όσο και έπειτα όταν τελειώσει το παιχνίδι. Όλα αυτά τα χρόνια που ηγείται της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδειξε ότι θέλει και ποντάρει στη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς εύκολα να μπαίνει σε στείρες αντιπαραθέσεις.

Και αυτό οι πολίτες μάλλον του το αναγνωρίζουν εδώ και περίπου δέκα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της περιφέρειας, δείχνοντας με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και τα ηχηρά ονόματα

Το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ίσως η «επιτομή» της πολυσυλλεκτικότητας, ανανεωμένο πάνω από το 50% και συγκεντρώνει ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Και αυτή τη φορά, μπαίνουν ηχηρά ονόματα από τον αθλητισμό, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, πολλά από τα οποία γνωστοποιήθηκαν ήδη, ενώ κάποια θα είναι η έκπληξη κατά την επίσημη παρουσίαση από τον περιφερειάρχη.

Από τη Βούλα Πατουλίδου, που με την εκλογή πριν από λίγα χρόνια ανέλαβε και παραμένει στο τιμόνι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Άγγελο Χαριστέα, πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή που σήμερα έχει τη ευθύνη της ψηφιακής διακυβέρνησης της ΠΚΜ, και τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Ντίνο Κούη, το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» είχε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα τάσσονται πολύ γνωστά ονόματα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται.

Για παράδειγμα ενόψει των περιφερειακών εκλογών… στροφή στην καριέρα του φαίνεται να κάνει ο αγαπημένος τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, ο οποίος ανεβαίνει στην σκηνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Μία ακόμη ακόμα πολύ δυνατή και ποιοτική προσθήκη στο ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα, αποτελεί και ο δημοφιλής, πολύ καλός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος ανακοίνωσε μόλις προ ημερών ότι θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη. Η συμβολή του θα αφορά στην προβολή του δραστήριου έργο του film office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την διευκόλυνση των οπτικοακουστικών έργων που υλοποιούνται στην περιοχή.

Εκ νέου τη μάχη των εκλογών θα δώσει και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ένα στέλεχος της ΝΔ με μεγάλη επιρροή και ευρεία αποδοχή. Η τελευταία απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα, καθώς είχε διατελέσει συντονίστρια Προσφυγικού και Μεταναστευτικού, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υγείας σε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της κατάστασης που επικράτησε με τον κορονοϊό.

Και θέση στο ίδιο ψηφοδέλτιο παίρνει και η κυρία του Πολιτισμού Άννα Μυκωνίου, νυν πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της προ ημερών, λέγοντας πως ήταν κοινό μυστικό, μετά την ανοδική και πετυχημένη πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ.

Αναμφισβήτητα πρόσωπο με ευρεία αποδοχή στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο αποτελεί ο θρύλος του ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς που πλέον ποντάρει στην ψήφο των πολιτών. Μετά από μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα του μπάσκετ αποφάσισε να πέσει στα... παρκέ της πολιτικής. Μία θέση στην «Αλληλεγγύη» επιφύλασσε ο κ. Τζιτζικώστας και για πετυχημένους ανθρώπους από το χώρο της δημοσιογραφίας. Μία εξ αυτών είναι η Ραλιώ Λεπίδου, δημοσιογράφος και δημιουργός θεματικού site με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ανταποκρίτρια για πάνω από 22 χρόνια σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό. «Ξεκάθαρα» με τον περιφερειάρχη δηλώνει και η δημοσιογράφος της πόλης Χρύσα Σάμου, που έγινε γνωστή μέσα από την εκπομπή της για τη «Διασπορά» στην ΕΡΤ3.

Οι απουσίες

Μετά από χρόνια από το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» απουσιάζουν γνωστά ονόματα που ταυτίστηκαν με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το Γιάννη Γιώργο, έναν εκ των στενών συνεργατών του Απ. Τζιτζικώστα, πρώην αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής που εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ηχηρή είναι και η απουσία του Σωτήρη Μπάτου, περιφερειακού συμβούλου που παρέδωσε μαθήματα αυτοδιοικητικού ήθους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην περιφέρεια. Διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης και εντεταλμένος σύμβουλος, ενώ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη η απόφαση του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Από την περιφέρεια στο δήμο Δέλτα φιλοδοξεί να βρεθεί η πρώην πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Γερακίνα Μπισμπινά, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση του δήμου Δέλτα.

Απών θα είναι και ο Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, περιφερειακός σύμβουλος επί χρόνια, ο οποίος παραιτήθηκε, παίρνοντας μεταγραφή από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής Πέλλας.

Από την περιφέρεια στο δήμο επιθυμεί να μεταπηδήσει και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αλληλεγγύη» Παντελής Καζαντζίδης, καθώς προσχώρησε στο «στρατόπεδο» του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη.

Οι αντίπαλοι υποψήφιοι

Στην εκλογική κούρσα των περιφερειακών εκλογών μπαίνουν ακόμη έξι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τέσσερις εκ των οποίων δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και στις εκλογές του 2019.

Το νέο πρόσωπο που μπαίνει στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαδεχόμενος το Χρήστο Γιαννούλη. Αναμφίβολα στον κ. Μυλόπουλο πέφτει η ευθύνη να φέρει σε πέρας τον προεκλογικό αγώνα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με το μεγάλο στοίχημα να καταφέρει να διατηρήσει ή να αυξήσει το 11,77%, ποσοστό που είχε λάβει η παράταξη του Χρ. Γιαννούλη το 2019.

Προ ημερών ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τα προγραμματικά στοιχεία της πρότασης του, ενώ ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο όνομα του συνδυασμού υποδηλώνει «το τέλος της εποχής όπου η διοίκηση της περιφέρειας ήταν απλός θεατής της φτωχοποίησης των πολιτών, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και της κατάρρευσης των δημόσιων δομών».

Μία γνώριμη υποψηφιότητα, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην Κεντρική Μακεδονία είναι του Χρήστου Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονίας». Έχει ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να τύχει ευρύτερης αποδοχής από τους πολίτες και να αυξήσει το ποσοστό του 7,21% που είχε λάβει το 2019.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που είναι ανανεωμένο αισθητά, έχει σχεδόν κλείσει και απομένουν κάποιες θέσεις, καθώς αξιολογούνται τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό εδώ και αρκετό διάστημα, σαρώνει όλες τις περιφερειακές ενότητες, ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση, το σύνολο του ψηφοδελτίου. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, παρότι στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας να τους πολίτες να ψηφίσουν έξω από κομματικές γραμμές.

Τους πρώτους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι και ο Φίλιππος Γκανούλης από την παράταξη «Οικολογία - Πράσινη Λύση». Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει αύριο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, θα ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου που καταρτίζεται για να υποβληθεί ως τις 31 Αυγούστου.

Την περασμένη Παρασκευή η περιφερειακή οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πρασίνων εξέδωσε ανακοίνωση δηλώντας την υποστήριξή της στο συνδυασμό Οικολογία Πράσινη Λύση με επικεφαλής τον Φίλιππο Γκανούλη ο οποίος το 2019 είχε λάβει 3,17%, εκλέγοντας δύο συμβούλους. Χθες κοινοποιήθηκε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων στην οποία αναφερόταν ότι ύστερα από σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Είσοδο στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου κάνει και η παράταξη της «Ανταρσία» στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής το Θανάση Αγαπητό, ο οποίος θα δώσει τη μάχη για τρίτη φορά, στοχεύοντας σε μια ακόμη θητεία. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού είναι έτοιμο και στελεχώνεται από ανέργους, φοιτητές, εργαζόμενους και απλούς πολίτες.

Ένα ακόμη νέο πρόσωπο στην εκλογική κούρσα για τη διεκδίκηση της περιφέρειας είναι του Βασίλη Ρόκου, ο οποίος πριν από λίγο διάστημα γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του. Η προεκλογική του εκστρατεία έχει ενταθεί, ενώ ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της «ΣΥΝ-εργασία». Πρόκειται για 71 υποψήφιους που, όπως αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, «αποτελούν μια δυναμική ομάδα προσωπικοτήτων, οι οποίες έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στην περιοχή μας και την ικανότητά τους να συνεργάζονται για το κοινό καλό».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023

Λίγο πριν από το σφύριγμα της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ήδη έτοιμος για μία ακόμη μάχη για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την τρίτη κατά σειρά, μετά την πρώτη του, στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Μέχρι στιγμής οι προεκλογικές του εμφανίσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, άλλωστε δεν τις χρειάζεται, καθώς η παρουσία του είναι ούτως ή άλλως καθημερινή απ’ άκρη σ’ άκρη της Κεντρικής Μακεδονίας, επιβλέποντας, επιθεωρώντας έργα και υποδομές, καταγράφοντας προβλήματα, έχοντας συμμάχους τους πολίτες και τους «αδελφούς» δήμους.

Όπως και το 2019, έτσι και τώρα ο περιφερειάρχης θα δώσει το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα παρουσιάσει σε επίσημη εκδήλωση το νέο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης», που έχει ήδη έτοιμο και στελεχώνεται με 153 υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 90 είναι από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο προεκλογικός αγώνας στο χρόνο που απομένει ως τις 8 Οκτωβρίου και διεξαχθεί με τον κόσμο τους απλούς πολίτες και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με στοχευμένες εκδηλώσεις.

Το στοίχημα

Ποιο είναι όμως το στοίχημα του Απόστολου Τζιτζικώστα στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές; Η νίκη; Μάλλον όχι, γιατί αυτή φαίνεται ότι την έχει εξασφαλισμένη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αν θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι έχει βάλει ένα στοίχημα, αυτό είναι η αναμέτρηση με τον εαυτό του, να σπάσει δηλαδή το προσωπικό του κοντέρ που στις εκλογές του 2019 έδειξε 62% και να αποδειχθεί και πάλι ο μεγάλος νικητής, αυξάνοντας τα εκλογικά ποσοστά του. Σε αυτό, ασφαλώς, και δεν ποντάρει μόνο στη στήριξη που του παρέχει η ΝΔ, αλλά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκείνες που θεωρούν ότι στην περιφέρεια και στους δήμους χρειάζονται πρόσωπα ευρείας αποδοχής με ικανότητες και όραμα.

Απόδειξη αποτελούν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» που παρότι έχουν κεντροαριστερό ιδεολογικό προσανατολισμό, αποφάσισαν να παρέχουν στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος προέρχεται ιδεολογικά από την κεντροδεξιά και τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα στο ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από τους Οικολόγους είναι ο Φώτης Μπίμπασης.

Χωρίς αντίπαλο

Τι δεν έχει όμως ο Απόστολος Τζιτζικώστας; Στις επικείμενες εκλογές ο εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης δεν έχει εμφανώς πολιτικό αντίπαλο, ενώ η ανθρωπογεωγραφία του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου και των άλλων οργάνων της ΠΚΜ, είναι πολύ πιθανό να του επιτρέψουν να εμφανιστεί και πάλι ως ο επικεφαλής, ως το «αφεντικό» στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας που οφείλει, αν μη τι άλλο, να ακούει κάποιος.

Ένα «αφεντικό» μάλιστα με πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες και στη νέα θητεία, με μεγαλύτερη πρόκληση την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ για «να μπουν σταδιακά», όπως έχει πει ο ίδιος κατ’ επανάληψη, «όλα τα θεμέλια που αλλάζουν κάθε μέρα τον τόπο μας και με τα οποία χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030».

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία του, ο περιφερειάρχης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, σκοπεύει να βαδίσει και πάλι σε ασφαλή δρόμο, προτάσσοντας μια αμιγώς αυτοδιοικητική ατζέντα και όχι «πουλώντας» έργα κυβερνητικά ως δικά του. Εξάλλου δεν συνηθίζει να υποτιμά τη μνήμη και τη νοημοσύνη των πολιτών που ξέρουν και ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν.

Θα μιλήσει στους πολίτες με μία ατζέντα διαφοροποιημένη από εκείνη του 2019, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα επικεντρωθεί στα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης μέρας σε όλους τους κομβικούς τομείς: την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας κ.ά.

Μικρή «απειλή» η νέα αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια με ή χωρίς ηχηρά ονόματα αποτελούν μικρή απειλή για τον Απ. Τζιτζικώστα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου ίδιες με το 2019, εκτός αν σημειωθούν ανατροπές, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα στις παρατάξεις να χειριστούν αλλιώς τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στην ΠΚΜ.

Ο Τζιτζικώστας από την άλλη δεν έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί, καθώς είχε και θα συνεχίσει να έχει ξεκάθαρη πολιτική, την οποία διαμορφώνει ανάλογα με τις περιστάσεις, χτίζοντας παράλληλα το προφίλ του ισχυρού, αποφασιστικού και κάποιες φορές ανυποχώρητου περιφερειάρχη.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δείχνει έλλειψη σεβασμού στους αντιπάλους του, τόσο στην προεκλογική μάχη, όσο και έπειτα όταν τελειώσει το παιχνίδι. Όλα αυτά τα χρόνια που ηγείται της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδειξε ότι θέλει και ποντάρει στη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς εύκολα να μπαίνει σε στείρες αντιπαραθέσεις.

Και αυτό οι πολίτες μάλλον του το αναγνωρίζουν εδώ και περίπου δέκα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της περιφέρειας, δείχνοντας με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και τα ηχηρά ονόματα

Το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ίσως η «επιτομή» της πολυσυλλεκτικότητας, ανανεωμένο πάνω από το 50% και συγκεντρώνει ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Και αυτή τη φορά, μπαίνουν ηχηρά ονόματα από τον αθλητισμό, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, πολλά από τα οποία γνωστοποιήθηκαν ήδη, ενώ κάποια θα είναι η έκπληξη κατά την επίσημη παρουσίαση από τον περιφερειάρχη.

Από τη Βούλα Πατουλίδου, που με την εκλογή πριν από λίγα χρόνια ανέλαβε και παραμένει στο τιμόνι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Άγγελο Χαριστέα, πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή που σήμερα έχει τη ευθύνη της ψηφιακής διακυβέρνησης της ΠΚΜ, και τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Ντίνο Κούη, το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» είχε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα τάσσονται πολύ γνωστά ονόματα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται.

Για παράδειγμα ενόψει των περιφερειακών εκλογών… στροφή στην καριέρα του φαίνεται να κάνει ο αγαπημένος τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, ο οποίος ανεβαίνει στην σκηνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Μία ακόμη ακόμα πολύ δυνατή και ποιοτική προσθήκη στο ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα, αποτελεί και ο δημοφιλής, πολύ καλός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος ανακοίνωσε μόλις προ ημερών ότι θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη. Η συμβολή του θα αφορά στην προβολή του δραστήριου έργο του film office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την διευκόλυνση των οπτικοακουστικών έργων που υλοποιούνται στην περιοχή.

Εκ νέου τη μάχη των εκλογών θα δώσει και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ένα στέλεχος της ΝΔ με μεγάλη επιρροή και ευρεία αποδοχή. Η τελευταία απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα, καθώς είχε διατελέσει συντονίστρια Προσφυγικού και Μεταναστευτικού, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υγείας σε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της κατάστασης που επικράτησε με τον κορονοϊό.

Και θέση στο ίδιο ψηφοδέλτιο παίρνει και η κυρία του Πολιτισμού Άννα Μυκωνίου, νυν πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της προ ημερών, λέγοντας πως ήταν κοινό μυστικό, μετά την ανοδική και πετυχημένη πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ.

Αναμφισβήτητα πρόσωπο με ευρεία αποδοχή στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο αποτελεί ο θρύλος του ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλεβιτς που πλέον ποντάρει στην ψήφο των πολιτών. Μετά από μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα του μπάσκετ αποφάσισε να πέσει στα... παρκέ της πολιτικής. Μία θέση στην «Αλληλεγγύη» επιφύλασσε ο κ. Τζιτζικώστας και για πετυχημένους ανθρώπους από το χώρο της δημοσιογραφίας. Μία εξ αυτών είναι η Ραλιώ Λεπίδου, δημοσιογράφος και δημιουργός θεματικού site με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ανταποκρίτρια για πάνω από 22 χρόνια σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό. «Ξεκάθαρα» με τον περιφερειάρχη δηλώνει και η δημοσιογράφος της πόλης Χρύσα Σάμου, που έγινε γνωστή μέσα από την εκπομπή της για τη «Διασπορά» στην ΕΡΤ3.

Οι απουσίες

Μετά από χρόνια από το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης» απουσιάζουν γνωστά ονόματα που ταυτίστηκαν με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το Γιάννη Γιώργο, έναν εκ των στενών συνεργατών του Απ. Τζιτζικώστα, πρώην αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής που εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ηχηρή είναι και η απουσία του Σωτήρη Μπάτου, περιφερειακού συμβούλου που παρέδωσε μαθήματα αυτοδιοικητικού ήθους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην περιφέρεια. Διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης και εντεταλμένος σύμβουλος, ενώ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη η απόφαση του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Από την περιφέρεια στο δήμο Δέλτα φιλοδοξεί να βρεθεί η πρώην πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Γερακίνα Μπισμπινά, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση του δήμου Δέλτα.

Απών θα είναι και ο Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, περιφερειακός σύμβουλος επί χρόνια, ο οποίος παραιτήθηκε, παίρνοντας μεταγραφή από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής Πέλλας.

Από την περιφέρεια στο δήμο επιθυμεί να μεταπηδήσει και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αλληλεγγύη» Παντελής Καζαντζίδης, καθώς προσχώρησε στο «στρατόπεδο» του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη.

Οι αντίπαλοι υποψήφιοι

Στην εκλογική κούρσα των περιφερειακών εκλογών μπαίνουν ακόμη έξι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τέσσερις εκ των οποίων δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και στις εκλογές του 2019.

Το νέο πρόσωπο που μπαίνει στην εκλογική μάχη του Οκτωβρίου είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαδεχόμενος το Χρήστο Γιαννούλη. Αναμφίβολα στον κ. Μυλόπουλο πέφτει η ευθύνη να φέρει σε πέρας τον προεκλογικό αγώνα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με το μεγάλο στοίχημα να καταφέρει να διατηρήσει ή να αυξήσει το 11,77%, ποσοστό που είχε λάβει η παράταξη του Χρ. Γιαννούλη το 2019.

Προ ημερών ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τα προγραμματικά στοιχεία της πρότασης του, ενώ ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο όνομα του συνδυασμού υποδηλώνει «το τέλος της εποχής όπου η διοίκηση της περιφέρειας ήταν απλός θεατής της φτωχοποίησης των πολιτών, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και της κατάρρευσης των δημόσιων δομών».

Μία γνώριμη υποψηφιότητα, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην Κεντρική Μακεδονία είναι του Χρήστου Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονίας». Έχει ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να τύχει ευρύτερης αποδοχής από τους πολίτες και να αυξήσει το ποσοστό του 7,21% που είχε λάβει το 2019.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που είναι ανανεωμένο αισθητά, έχει σχεδόν κλείσει και απομένουν κάποιες θέσεις, καθώς αξιολογούνται τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό εδώ και αρκετό διάστημα, σαρώνει όλες τις περιφερειακές ενότητες, ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση, το σύνολο του ψηφοδελτίου. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, παρότι στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας να τους πολίτες να ψηφίσουν έξω από κομματικές γραμμές.

Τους πρώτους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Υποψήφιος για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι και ο Φίλιππος Γκανούλης από την παράταξη «Οικολογία - Πράσινη Λύση». Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει αύριο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, θα ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου που καταρτίζεται για να υποβληθεί ως τις 31 Αυγούστου.

Την περασμένη Παρασκευή η περιφερειακή οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πρασίνων εξέδωσε ανακοίνωση δηλώντας την υποστήριξή της στο συνδυασμό Οικολογία Πράσινη Λύση με επικεφαλής τον Φίλιππο Γκανούλη ο οποίος το 2019 είχε λάβει 3,17%, εκλέγοντας δύο συμβούλους. Χθες κοινοποιήθηκε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων στην οποία αναφερόταν ότι ύστερα από σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Είσοδο στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου κάνει και η παράταξη της «Ανταρσία» στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής το Θανάση Αγαπητό, ο οποίος θα δώσει τη μάχη για τρίτη φορά, στοχεύοντας σε μια ακόμη θητεία. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού είναι έτοιμο και στελεχώνεται από ανέργους, φοιτητές, εργαζόμενους και απλούς πολίτες.

Ένα ακόμη νέο πρόσωπο στην εκλογική κούρσα για τη διεκδίκηση της περιφέρειας είναι του Βασίλη Ρόκου, ο οποίος πριν από λίγο διάστημα γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του. Η προεκλογική του εκστρατεία έχει ενταθεί, ενώ ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο της «ΣΥΝ-εργασία». Πρόκειται για 71 υποψήφιους που, όπως αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, «αποτελούν μια δυναμική ομάδα προσωπικοτήτων, οι οποίες έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στην περιοχή μας και την ικανότητά τους να συνεργάζονται για το κοινό καλό».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία