ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό Κοινοβούλιο είπε NO στη συμφωνία της Μέι

Η πρωθυπουργός έχει τρεις μέρες για να παρουσιάσει το Σχέδιο Β' - Ο ηγέτης των Εργατικών κατέθεσε πρόταση μομφής

 15/01/2019 20:20

Το βρετανικό Κοινοβούλιο είπε NO  στη συμφωνία της Μέι

Δήμητρα Μακρή

Η βρετανική Βουλή απέρριψε πριν λίγο την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στη βάση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Η απόφαση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα κυβέρνησης το Κοινοβούλιο καθώς η συμφωνία απέσπασε 432 ψήφους κατά και 202 υπέρ. 

Αξίζει να αναφερθεί πως από τους 317 βουλευτές της Μέι οι 118 ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας, πάνω από το ένα τρίτο δηλαδή!

Σε ό,τι δε αφορά τη Μέι είχε πει νωρίτερα πως «είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι εμείς στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας. Θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες». Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη συμφωνία που είχαν κληθεί να ψηφίσουν ως βήμα στο κενό και είπε πως το κόμμα του εκτός του ότι θα την καταψήφιζε θα ζητούσε και την προσφυγή στις κάλπες αν επικρατούσε το «όχι».

Η Μέι

Η Μέι έχει πλέον τρεις μέρες για να παρουσιάσει το σχέδιο Β' για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. 

"Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει", δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο. Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους. "Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο", σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Η πρόταση μομφής 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου. Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. "Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

 Ο Γιούνκερ 


Σε μια πρώτη αντίδραση και για αυξημένο κίνδυνο "μη συντεταγμένης εξόδου" του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

"Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ" σημειώνει, καλώντας το "Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος τελειώνει".


Ο Τουσκ 

Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;" έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.


Ο Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. "Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης", έγραψε στο Twitter και μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.


Νωρίτερα 

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας σχετικά με τον μέλλον της χώρας τους ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2016 με την υπερψήφιση του «ναι» στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, συνεχίστηκε με μια σειρά ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας – οι οποίες έφεραν στην πρωθυπουργία για δεύτερη φορά μια γυναίκα, την Τερέζα Μέι- δίχασαν τη βρετανική κοινωνία, προκάλεσαν αναταραχές και όξυναν τα πνεύματα εντός ΕΕ, έσυραν σε ταραχώδη ύδατα την οικονομία της χώρας. Λίγες ώρες απομένουν για να φανεί τελικά το με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν σε μια διαδικασία διαζυγίου που έμοιαζε πραγματικά με όσα περνούν οι σύζυγοι που προσπαθούν να λύσουν την εις γάμο κοινωνία αλλά και η οποία διαδικασία απέδειξε αδυναμίες διαπραγματευτικές εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και το πού μπορούν να καταλήξουν πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται καθαρά για καιροσκοπικούς λόγους.

Η Μέι ζήτησε από τους βουλευτές τη «χρήσιμη ψήφο». Η ψηφοφορία θα γίνει την πέμπτη μέρα και θα ολοκληρώσει μια συζήτηση που είχε ενίοτε πολύ έντονες λογομαχίες ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν τη Βουλή. Η πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της και να μην απογοητεύσουν τον βρετανικό λαό. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τους πείσει καθώς πολλοί ακόμη και Τόρις αναμένεται να συσπειρωθούν με τα αντιπολιτευτικά κόμματα και να καταψηφίσουν τη συμφωνία η οποία κατά γενική ομολογία αναμένεται να καταψηφιστεί.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:00 με τις τρεις ή τέσσερις τροποποιήσεις που έχουν ήδη καταθέσει ορεσίβιοι βουλευτές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμφωνία και κατόπιν οι νομοθέτες κατά τις 22:00 ώρα Ελλάδας θα ψηφίσουν επί της ίδιας της συμφωνίας αποχώρησης από τον κοινό ευρωπαϊκό φορέα.

Η Μέι 

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρωθυπουργός, όπως αναφέρει και ο BBC, ξεκίνησε την ημέρα της μιλώντας στους υπουργούς της- τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω  χρειάστηκε να αλλάξει πολλές φορές – προτού μεταβεί στο Κοινοβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά τη συζήτηση τόσο της συμφωνίας αποχώρησης και όσων όρων καλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ καθώς και τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές ήταν οι καλύτερες δυνατές, αλλά που αν τελικά δεν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε μια αχαρτογράφητη κατάσταση.

Η Μέι προσπάθησε να πείσει όλες τις πλευρές πως οι όροι που καλύπτουν το ακανθώδες θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να λάβει.

Πολλοί ωστόσο Τόρις δεν πείστηκαν κι αναμένεται από τους αναλυτές να ταχθούν με το πλευρό των αντιπολιτευόμενων Εργατικών και να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η Κομισιόν 

Από τη δική της πλευρά η Κομισιόν και ο πρόεδρός της ετοιμάζονται κι αυτοί για την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέστρεψε στις Βρυξέλλες από το Στρασβούργο για να χειριστεί το θέμα με το Brexit. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς. "Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τι αφορά το Brexit

Αξίζει να αναφερθεί πως η συμφωνία αναφέρεται σε τρία βασικά θέματα: πόσα λεφτά θα πληρώσουν οι Βρετανοί για να φύγουν: περί των 39 δισ. στερλίνες. Τι θα συμβεί στους βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ και τους Ευρωπαίους στη Βρετανία και πώς γίνεται να αποφευχθεί η επιστροφή στα φυσικά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία όταν αυτό θα αποτελέσει σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΤΙ θα γίνει αν απορριφθεί η Συμφωνία;

Η επόμενη μέρα δεν είναι ξεκάθαρη. Λογικά θα πρέπει η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία – σε αχαρτογράφητα νερά όπως λένε. Ωστόσο, κι έπειτα από διαδικασία και συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα έχει 3 μέρες για να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β». Στα πιθανά σενάρια είναι μια νέα πρόταση της Μέι και μια νέα ψηφοφορία.

Κανονικά η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου στις 11 το βράδυ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ή αν απορριφθεί η υπάρχουσα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει μετά. Μπορεί να υπάρξει αναβολή, παράταση στην προθεσμία ακόμη και να ακυρωθεί ολοκληρωτικά η διαδικασία αποχώρησης χωρίς τη συμφωνία των υπόλοιπων κρατών – μελών, όπως αποφάσισε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει άμεση αποχώρηση χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου από τις 29 Μαρτίου και μετά και την άμεση παύση της ισχύος των ευρωπαϊκών νόμων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ποιοι ψηφίζουν

Σήμερα το βράδυ θα ψηφίσουν 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων στην οποία η Τερέζα Μέι δεν έχει την πλειοψηφία. Επιπρόσθετα το βορειο-ιρλανδικό Κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ, με το οποίο συνεργάζεται η πρωθυπουργός για να κυβερνήσει δεν συμφωνεί με τη συμφωνία. Απαιτούνται 318 θετικές ψήφοι για τη Μέι καθώς οι 7 βουλευτές του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν δεν έχουν καταλάβει τις έδρες τους και άλλοι 8 εκπρόσωποι και βοηθοί στη διαδικασία δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν. 

Αξίζει να αναφερθεί πως έξω από το Κοινοβούλιο βρίσκονται υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain οι οποίοι διαδήλωσαν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της ΕΕ.


Πηγές:  BBC/El Pais/ ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η βρετανική Βουλή απέρριψε πριν λίγο την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στη βάση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Η απόφαση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα κυβέρνησης το Κοινοβούλιο καθώς η συμφωνία απέσπασε 432 ψήφους κατά και 202 υπέρ. 

Αξίζει να αναφερθεί πως από τους 317 βουλευτές της Μέι οι 118 ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας, πάνω από το ένα τρίτο δηλαδή!

Σε ό,τι δε αφορά τη Μέι είχε πει νωρίτερα πως «είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι εμείς στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας. Θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες». Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη συμφωνία που είχαν κληθεί να ψηφίσουν ως βήμα στο κενό και είπε πως το κόμμα του εκτός του ότι θα την καταψήφιζε θα ζητούσε και την προσφυγή στις κάλπες αν επικρατούσε το «όχι».

Η Μέι

Η Μέι έχει πλέον τρεις μέρες για να παρουσιάσει το σχέδιο Β' για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. 

"Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει", δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο. Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους. "Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο", σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Η πρόταση μομφής 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου. Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αποχώρησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. "Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

 Ο Γιούνκερ 


Σε μια πρώτη αντίδραση και για αυξημένο κίνδυνο "μη συντεταγμένης εξόδου" του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

"Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ" σημειώνει, καλώντας το "Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος τελειώνει".


Ο Τουσκ 

Η μοναδική θετική λύση, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;" έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.


Ο Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. "Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης", έγραψε στο Twitter και μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.


Νωρίτερα 

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας σχετικά με τον μέλλον της χώρας τους ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2016 με την υπερψήφιση του «ναι» στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε, συνεχίστηκε με μια σειρά ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας – οι οποίες έφεραν στην πρωθυπουργία για δεύτερη φορά μια γυναίκα, την Τερέζα Μέι- δίχασαν τη βρετανική κοινωνία, προκάλεσαν αναταραχές και όξυναν τα πνεύματα εντός ΕΕ, έσυραν σε ταραχώδη ύδατα την οικονομία της χώρας. Λίγες ώρες απομένουν για να φανεί τελικά το με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν σε μια διαδικασία διαζυγίου που έμοιαζε πραγματικά με όσα περνούν οι σύζυγοι που προσπαθούν να λύσουν την εις γάμο κοινωνία αλλά και η οποία διαδικασία απέδειξε αδυναμίες διαπραγματευτικές εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και το πού μπορούν να καταλήξουν πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται καθαρά για καιροσκοπικούς λόγους.

Η Μέι ζήτησε από τους βουλευτές τη «χρήσιμη ψήφο». Η ψηφοφορία θα γίνει την πέμπτη μέρα και θα ολοκληρώσει μια συζήτηση που είχε ενίοτε πολύ έντονες λογομαχίες ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν τη Βουλή. Η πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της και να μην απογοητεύσουν τον βρετανικό λαό. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τους πείσει καθώς πολλοί ακόμη και Τόρις αναμένεται να συσπειρωθούν με τα αντιπολιτευτικά κόμματα και να καταψηφίσουν τη συμφωνία η οποία κατά γενική ομολογία αναμένεται να καταψηφιστεί.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:00 με τις τρεις ή τέσσερις τροποποιήσεις που έχουν ήδη καταθέσει ορεσίβιοι βουλευτές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμφωνία και κατόπιν οι νομοθέτες κατά τις 22:00 ώρα Ελλάδας θα ψηφίσουν επί της ίδιας της συμφωνίας αποχώρησης από τον κοινό ευρωπαϊκό φορέα.

Η Μέι 

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρωθυπουργός, όπως αναφέρει και ο BBC, ξεκίνησε την ημέρα της μιλώντας στους υπουργούς της- τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω  χρειάστηκε να αλλάξει πολλές φορές – προτού μεταβεί στο Κοινοβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά τη συζήτηση τόσο της συμφωνίας αποχώρησης και όσων όρων καλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ καθώς και τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές ήταν οι καλύτερες δυνατές, αλλά που αν τελικά δεν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε μια αχαρτογράφητη κατάσταση.

Η Μέι προσπάθησε να πείσει όλες τις πλευρές πως οι όροι που καλύπτουν το ακανθώδες θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να λάβει.

Πολλοί ωστόσο Τόρις δεν πείστηκαν κι αναμένεται από τους αναλυτές να ταχθούν με το πλευρό των αντιπολιτευόμενων Εργατικών και να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η Κομισιόν 

Από τη δική της πλευρά η Κομισιόν και ο πρόεδρός της ετοιμάζονται κι αυτοί για την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέστρεψε στις Βρυξέλλες από το Στρασβούργο για να χειριστεί το θέμα με το Brexit. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς. "Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τι αφορά το Brexit

Αξίζει να αναφερθεί πως η συμφωνία αναφέρεται σε τρία βασικά θέματα: πόσα λεφτά θα πληρώσουν οι Βρετανοί για να φύγουν: περί των 39 δισ. στερλίνες. Τι θα συμβεί στους βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ και τους Ευρωπαίους στη Βρετανία και πώς γίνεται να αποφευχθεί η επιστροφή στα φυσικά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία όταν αυτό θα αποτελέσει σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.

ΤΙ θα γίνει αν απορριφθεί η Συμφωνία;

Η επόμενη μέρα δεν είναι ξεκάθαρη. Λογικά θα πρέπει η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία – σε αχαρτογράφητα νερά όπως λένε. Ωστόσο, κι έπειτα από διαδικασία και συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα έχει 3 μέρες για να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β». Στα πιθανά σενάρια είναι μια νέα πρόταση της Μέι και μια νέα ψηφοφορία.

Κανονικά η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου στις 11 το βράδυ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ή αν απορριφθεί η υπάρχουσα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει μετά. Μπορεί να υπάρξει αναβολή, παράταση στην προθεσμία ακόμη και να ακυρωθεί ολοκληρωτικά η διαδικασία αποχώρησης χωρίς τη συμφωνία των υπόλοιπων κρατών – μελών, όπως αποφάσισε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει άμεση αποχώρηση χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου από τις 29 Μαρτίου και μετά και την άμεση παύση της ισχύος των ευρωπαϊκών νόμων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ποιοι ψηφίζουν

Σήμερα το βράδυ θα ψηφίσουν 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων στην οποία η Τερέζα Μέι δεν έχει την πλειοψηφία. Επιπρόσθετα το βορειο-ιρλανδικό Κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ, με το οποίο συνεργάζεται η πρωθυπουργός για να κυβερνήσει δεν συμφωνεί με τη συμφωνία. Απαιτούνται 318 θετικές ψήφοι για τη Μέι καθώς οι 7 βουλευτές του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν δεν έχουν καταλάβει τις έδρες τους και άλλοι 8 εκπρόσωποι και βοηθοί στη διαδικασία δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν. 

Αξίζει να αναφερθεί πως έξω από το Κοινοβούλιο βρίσκονται υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain οι οποίοι διαδήλωσαν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της ΕΕ.


Πηγές:  BBC/El Pais/ ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία