ΠΑΙΔΕΙΑ

Αντιδράσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την Ομάδα Προστασίας στα ΑΕΙ

Η «ΜτΚ» καταγράφει τις επιφυλάξεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, αλλά και την αντίδραση των φοιτητών και την ακαδημαϊκών στις προωθούμενες αλλαγές στα όρια φοίτησης, την επιβολή βάσης εισαγωγής και το νέο πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ

 25/01/2021 07:00

Αντιδράσεις και πορείες διαμαρτυρίας για την Ομάδα Προστασίας στα ΑΕΙ

Έλενα Αποστολίδου

Η σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και που αποτελεί νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από φοιτητές και ακαδημαϊκούς που την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. Σύλλογοι Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων συλλέγουν υπογραφές οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 2.000, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για «καθοριστικό πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και στη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η «ΜτΚ» συνομίλησε με φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτη προσβολή κάθε έννοιας δικαίου και πολιτικού διαλόγου». Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Τσούτσης, μέλος του δ.σ. του συλλόγου, «υπάρχει μία γενικευμένη αντίδραση απέναντι στο νομοσχέδιο, γεγονός που καταγράφεται ακόμα και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που αποτελεί ένα συντηρητικό όργανο. Ζητάμε την απόσυρσή του καθώς είναι σαφές πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου, των δυνητικά απείθαρχων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί άμεσα να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Πρόκειται για καθοριστικό πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και στη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που εκτός από τα παραπάνω θέτει όριο φοίτησης, γεγονός που θα οδηγήσει σε γενικευμένες διαγραφές μετά το 6ο έτος σπουδών για τους φοιτητές τετραετούς φοίτησης. Παράλληλα, με την επιβολή της βάσης εισαγωγής, ουσιαστικά θα στερήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αρχής γενομένης από τους φετινούς υποψηφίους που προετοιμάζονται εν μέσω πανδημίας. Τέλος, η αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου που προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, θα οδηγήσει ακόμα και σε διαγραφές φοιτητών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις».

Σύνοδος Πρυτάνεων

Οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας, συζήτησαν τις αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο που ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση. Στο ζήτημα της θέσπισης βάσης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, γεγονός που όπως επισημαίνουν θα δημιουργήσει προβλήματα στα περιφερειακά πανεπιστήμια για λόγους που «δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με τη γεωγραφική και τη δημογραφική ενδοχώρα τους».

Στο ζήτημα της Ομάδας φύλαξης των ΑΕΙ, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με την ανακοίνωσή τους να παραπέμπει στις προηγούμενες συζητήσεις, τονίζοντας πως «η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποδέχτηκε τις αποφάσεις των Συγκλήτων των πανεπιστημίων». Στο θέμα του πειθαρχικού κώδικα και της θέσπισης ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου, ζήτησαν να αποδεσμευτεί από το νομοσχέδιο, καθώς όπως τονίζεται «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και προτάθηκε η εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων».

Αυστηρές ποινές

Πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 17) ορίζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα που αποτελούν μεταξύ άλλων «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, η απρόσκοπτη χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, αλλά και η ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης με οποιονδήποτε τρόπο». Οι πειθαρχικές ποινές περιλαμβάνουν ακόμα και τη διαγραφή του φοιτητή από το πανεπιστήμιο. Δηλαδή, μεταξύ άλλων για τα πειθαρχικά παραπτώματα ορίζονται ποινές όπως η «προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν ως είκοσι τέσσερις μήνες και η οριστική διαγραφή του φοιτητή».

Παράλληλα, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς το νομοθέτημα της επιβολής ανώτατου ορίου φοίτησης, αλλά και της πολυπλοκότητας της εφαρμογής του, αναφέροντας πως «η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Ηχηρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Με αφορμή το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις όπου έκανε λόγο για επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου. «Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά -αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων- φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ,έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών». Η αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ, όπως τόνισε «είναι εδώ και χρόνια λαϊκό αίτημα. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η επιλογή φύλαξης από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛΑΣ αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα». Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, το ΚΚΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση «επιδιώκει να επιβάλει ‘σιγή ιχθύος’ στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μία μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής». Ο συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25, Κώστας Μπιτσάνης, με δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με περίσσευμα κυνισμού φέρνει ένα νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία που παρουσιάζουν ως συναρμόδιοι ο υπουργός της Αστυνομίας και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με το άρθρο που αφορά τη σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό σχολίων. Η Νίκη Κεραμέως ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις ορισμένων πρυτάνεων για το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο, όπου τέθηκαν προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν μεταξύ άλλων στα θέματα της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και στη θέσπιση ορίου φοίτησης. Αναφερόμενοι στο ζήτημα της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημίων η κ. Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησαν για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, που όπως είπαν έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους η Ομάδα που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, «δεν θα φέρει επάνω της πυροβόλα όπλα, θα είναι άοπλη. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα στεγάζεται σε χώρους που θα παραχωρείται από τα Ιδρύματα».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021

Η σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και που αποτελεί νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από φοιτητές και ακαδημαϊκούς που την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις. Σύλλογοι Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων συλλέγουν υπογραφές οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 2.000, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για «καθοριστικό πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και στη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η «ΜτΚ» συνομίλησε με φοιτητές του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτη προσβολή κάθε έννοιας δικαίου και πολιτικού διαλόγου». Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Τσούτσης, μέλος του δ.σ. του συλλόγου, «υπάρχει μία γενικευμένη αντίδραση απέναντι στο νομοσχέδιο, γεγονός που καταγράφεται ακόμα και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που αποτελεί ένα συντηρητικό όργανο. Ζητάμε την απόσυρσή του καθώς είναι σαφές πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου, των δυνητικά απείθαρχων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί άμεσα να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία. Πρόκειται για καθοριστικό πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και στη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που εκτός από τα παραπάνω θέτει όριο φοίτησης, γεγονός που θα οδηγήσει σε γενικευμένες διαγραφές μετά το 6ο έτος σπουδών για τους φοιτητές τετραετούς φοίτησης. Παράλληλα, με την επιβολή της βάσης εισαγωγής, ουσιαστικά θα στερήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, αρχής γενομένης από τους φετινούς υποψηφίους που προετοιμάζονται εν μέσω πανδημίας. Τέλος, η αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου που προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, θα οδηγήσει ακόμα και σε διαγραφές φοιτητών που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις».

Σύνοδος Πρυτάνεων

Οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας, συζήτησαν τις αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο που ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση. Στο ζήτημα της θέσπισης βάσης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, γεγονός που όπως επισημαίνουν θα δημιουργήσει προβλήματα στα περιφερειακά πανεπιστήμια για λόγους που «δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με τη γεωγραφική και τη δημογραφική ενδοχώρα τους».

Στο ζήτημα της Ομάδας φύλαξης των ΑΕΙ, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με την ανακοίνωσή τους να παραπέμπει στις προηγούμενες συζητήσεις, τονίζοντας πως «η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποδέχτηκε τις αποφάσεις των Συγκλήτων των πανεπιστημίων». Στο θέμα του πειθαρχικού κώδικα και της θέσπισης ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου, ζήτησαν να αποδεσμευτεί από το νομοσχέδιο, καθώς όπως τονίζεται «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και προτάθηκε η εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων».

Αυστηρές ποινές

Πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 17) ορίζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα που αποτελούν μεταξύ άλλων «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, η απρόσκοπτη χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, αλλά και η ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης με οποιονδήποτε τρόπο». Οι πειθαρχικές ποινές περιλαμβάνουν ακόμα και τη διαγραφή του φοιτητή από το πανεπιστήμιο. Δηλαδή, μεταξύ άλλων για τα πειθαρχικά παραπτώματα ορίζονται ποινές όπως η «προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν ως είκοσι τέσσερις μήνες και η οριστική διαγραφή του φοιτητή».

Παράλληλα, οι πρυτάνεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ως προς το νομοθέτημα της επιβολής ανώτατου ορίου φοίτησης, αλλά και της πολυπλοκότητας της εφαρμογής του, αναφέροντας πως «η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Ηχηρές αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Με αφορμή το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις όπου έκανε λόγο για επιφανειακή και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου. «Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπαρκτά -αλλά ευτυχώς όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων- φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ,έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών». Η αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ, όπως τόνισε «είναι εδώ και χρόνια λαϊκό αίτημα. Από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Η επιλογή φύλαξης από Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα παίρνει εντολές από την ΕΛΑΣ αποπνέει αυταρχισμό και δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα». Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, το ΚΚΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση «επιδιώκει να επιβάλει ‘σιγή ιχθύος’ στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μία μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής». Ο συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25, Κώστας Μπιτσάνης, με δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με περίσσευμα κυνισμού φέρνει ένα νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία που παρουσιάζουν ως συναρμόδιοι ο υπουργός της Αστυνομίας και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με το άρθρο που αφορά τη σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό σχολίων. Η Νίκη Κεραμέως ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις ορισμένων πρυτάνεων για το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο, όπου τέθηκαν προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν μεταξύ άλλων στα θέματα της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και στη θέσπιση ορίου φοίτησης. Αναφερόμενοι στο ζήτημα της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημίων η κ. Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησαν για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, που όπως είπαν έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους η Ομάδα που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, «δεν θα φέρει επάνω της πυροβόλα όπλα, θα είναι άοπλη. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα στεγάζεται σε χώρους που θα παραχωρείται από τα Ιδρύματα».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία