ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχούν για το μεταναστευτικό, ζητούν ανάπτυξη στα δυτικά

Οι τέσσερις πρόεδροι της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης κάνουν το δικό τους απολογισμό για το πεντάμηνο της κυβέρνησης

 15/12/2019 20:39

Ανησυχούν για το μεταναστευτικό, ζητούν ανάπτυξη στα δυτικά

Νίκος Οικονόμου

Πέντε μήνες συμπλήρωσε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι πρώτοι απολογισμοί άρχισαν ήδη να γίνονται. Σήμερα η «ΜτΚ» δίνει το λόγο στους τέσσερις προέδρους των ΝΟΔΕ της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που ως εκλεγμένοι από τη βάση του κόμματος αποτελούν το βαρόμετρο των ψηφοφόρων του κόμματος. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ένα ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο, μια μεγάλη ανησυχία που αφορά το μεταναστευτικό και μια πολιτική εκτίμηση να κοιτάξει η ΝΔ πιο έντονα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι ερωτήσεις της «ΜτΚ»:

- Πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε ποιον τομέα πρέπει το επόμενο διάστημα να εντείνει τις προσπάθειές της;

- Θεωρείτε ότι το κυβερνητικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται, είτε σε επίπεδο ανθρώπων είτε σε επίπεδο πολιτικών, ενίσχυση; Και αν ναι, τι προτείνετε;

emanouilidis.jpg

«Η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Tάσος Εμμανουηλίδης επισημαίνει ότι η «ύστερα από τέσσερις μήνες η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική και η αποτίμηση θετική. Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, αντικαπνιστικός νόμος, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, συνταγματική αναθεώρηση με αποσύνδεση των εκλογών από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης του πολιτικού προσωπικού, δικαίωμα ψήφου των αποδήμων με σπάνια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, 288 ‘ναι’ σε σύνολο 296. Οι πολίτες εγκρίνουν και αποδέχονται τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με μεγάλη πλειοψηφία και ποσοστά πολλαπλάσια της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, δημιουργώντας μία ευρύτατη, οριζόντια, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, αναπτύσσοντας τη φιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική μας με προώθηση ουσιαστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως ενδεχόμενου πολιτικού κόστους». Τι πρέπει να προσέξει; Το μεταναστευτικό - προσφυγικό, την επιθετική στάση της Τουρκίας και την προώθηση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ότι η ΝΔ με την αύξηση των κοινοβουλευτικών της εδρών στη Θεσσαλονίκη ανανέωσε και πολλαπλασίασε τις προοπτικές κυβερνητικής αξιοποίησής τους και ενίσχυσε την παρουσία της στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Και επειδή το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, έχω την γνώμη ότι πάντοτε υπάρχει πεδίο ενίσχυσης της εκπροσώπησής της σε κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει, ενώ αναφέρει σε επίπεδο πολιτικών το τρίπτυχο «Επενδύσεις - Υποδομές - Καθημερινότητα».

manolopoulos.jpg

«Υπάρχει φως στο τούνελ για τη Θεσσαλονίκη»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Διονύσης Μανωλόπουλος τονίζει ότι η συνολική συλλογική προσπάθεια του κυβερνητικού σχήματος μόνο με θετικό πρόσημο μπορεί να αξιολογηθεί. «Η αισιοδοξία στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις αποτυπώνει την επιτυχημένη πορεία μέχρι στιγμής της κυβέρνησης και αποδεικνύει πως πλέον σταθερά απομακρυνόμαστε από την κρίση. Προσωπική μου άποψη είναι πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με εγγυητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κινεί τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ ας μην ξεχνάμε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε σχέση με το μεταναστευτικό». Για τη Θεσσαλονίκη θυμίζει αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει: την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και ανάδειξής της στη θέση που της αρμόζει. «Τα μέλη της κυβέρνησης έχουν σκύψει στα προβλήματα της πόλης και έπειτα από πολύ καιρό βλέπουμε πως υπάρχει φως στο τούνελ. Η πόλη είχε μείνει σε πολλά θέματα πίσω και οι προσπάθειες από την κυβέρνηση εντείνονται περισσότερο, ώστε σύντομα να αλλάξει η κατάσταση. Ιδιαίτερα για τη δυτική Θεσσαλονίκη, από την οποία προέρχομαι, θεωρώ πως η επέκταση και ανάπτυξη του δυτικού παραλιακού μετώπου και της γύρω περιοχής καθώς και η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων μπορούν να δώσουν νέα αναπτυξιακή πνοή και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων», καταλήγει.

mitrakas-1.jpg

«Χρειαζόμαστε πιο έντονη την προσοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ανατολικού τομέα Θοδωρής Μητράκας στην πρώτη ερώτηση απαντά «ως ενεργός πολίτης και όχι ως κομματικό στέλεχος. Το αποτύπωμα της διακυβέρνησης της χώρας είναι θετικό και ενθαρρυντικό. Αυτό φαίνεται και από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι αγορές με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και από το κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία έχει στέρεες βάσεις και ξεκάθαρη στόχευση, ενώ και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως παιδεία, ασφάλεια και υγεία γίνονται κινήσεις που εκφράζουν τη σύγχρονη αντίληψη μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας. Αν κάπου η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και τα παράγωγα αυτών των σχέσεων, και είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα το κάνει και αυτό αποτελεσματικά.

Στο δεύτερο ερώτημα υποστηρίζει ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι πρωτίστως οι πολιτικές που ακολουθούνται και τα πρόσωπα έπονται. «Σίγουρα οι άνθρωποι που έχουν επιλεγεί μέχρι τώρα έχουν και ικανότητες και διάθεση να προσφέρουν. Το πώς θα αντεπεξέλθουν είναι το μόνο κριτήριο με το οποίο θα κριθούν και από τον πρωθυπουργό και από τους συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε όμως σίγουρα πιο έντονη την προσοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ, για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους τομείς τουρισμού, logistics, νέων εφαρμόσιμων τεχνολογιών και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων».

vranos.JPG

«Η κυβέρνηση κατέληξε σε μία χάρτα δράσεων που εφαρμόστηκε αυθωρεί και παραχρήμα»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος υποστηρίζει ότι η μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης «χαρακτηρίζεται από ταχύτητα κινήσεων, βασισμένη σε ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα με προσεκτικές και στοχευμένες επιλογές προσώπων στον κρατικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση κατέληξε σε μία χάρτα δράσεων που εφαρμόστηκε αυθωρεί και παραχρήμα».

Αναφέρει σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό που επέφερε τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον Καλλικράτη, ενισχύοντας την κυβερνησιμότητα των δήμων και σειρά πρωτοβουλιών, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, ο αντικαπνιστικός νόμος, η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και το στοίχημα της κυβέρνησης με τον ίδιο τον εαυτό της για τη συστηματική παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου της.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά από την Ευρώπη στη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει, ενώ για το μακεδονικό ζήτημα σημειώνει ότι πάντα παραμένει θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

Για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διά του ίδιου του πρωθυπουργού ήδη από τη ΔΕΘ έδειξε το ενδιαφέρον της για την περιοχή της» και αναφέρει ενδεικτικά τις προτάσεις της για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού ή την ανάπλαση της ΔΕΘ αλλά και το σχεδιασμό της για την πολύπαθη αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. «Το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη που έχουν αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιδείξει θετικά δείγματα γραφής», σημειώνει και δηλώνει υποστηρικτής «του μείγματος εμπειρίας και ανανέωσης. Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των οργανώσεων και του κόμματος εν γένει, αλλά και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται το πολιτικό δυναμικό με ένα συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Δεκεμβρίου 2019

Πέντε μήνες συμπλήρωσε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι πρώτοι απολογισμοί άρχισαν ήδη να γίνονται. Σήμερα η «ΜτΚ» δίνει το λόγο στους τέσσερις προέδρους των ΝΟΔΕ της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που ως εκλεγμένοι από τη βάση του κόμματος αποτελούν το βαρόμετρο των ψηφοφόρων του κόμματος. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ένα ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο, μια μεγάλη ανησυχία που αφορά το μεταναστευτικό και μια πολιτική εκτίμηση να κοιτάξει η ΝΔ πιο έντονα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι ερωτήσεις της «ΜτΚ»:

- Πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε ποιον τομέα πρέπει το επόμενο διάστημα να εντείνει τις προσπάθειές της;

- Θεωρείτε ότι το κυβερνητικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται, είτε σε επίπεδο ανθρώπων είτε σε επίπεδο πολιτικών, ενίσχυση; Και αν ναι, τι προτείνετε;

emanouilidis.jpg

«Η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Tάσος Εμμανουηλίδης επισημαίνει ότι η «ύστερα από τέσσερις μήνες η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική και η αποτίμηση θετική. Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, αντικαπνιστικός νόμος, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, συνταγματική αναθεώρηση με αποσύνδεση των εκλογών από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης του πολιτικού προσωπικού, δικαίωμα ψήφου των αποδήμων με σπάνια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, 288 ‘ναι’ σε σύνολο 296. Οι πολίτες εγκρίνουν και αποδέχονται τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με μεγάλη πλειοψηφία και ποσοστά πολλαπλάσια της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, δημιουργώντας μία ευρύτατη, οριζόντια, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, αναπτύσσοντας τη φιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική μας με προώθηση ουσιαστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως ενδεχόμενου πολιτικού κόστους». Τι πρέπει να προσέξει; Το μεταναστευτικό - προσφυγικό, την επιθετική στάση της Τουρκίας και την προώθηση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ότι η ΝΔ με την αύξηση των κοινοβουλευτικών της εδρών στη Θεσσαλονίκη ανανέωσε και πολλαπλασίασε τις προοπτικές κυβερνητικής αξιοποίησής τους και ενίσχυσε την παρουσία της στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Και επειδή το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, έχω την γνώμη ότι πάντοτε υπάρχει πεδίο ενίσχυσης της εκπροσώπησής της σε κυβερνητικό επίπεδο», σημειώνει, ενώ αναφέρει σε επίπεδο πολιτικών το τρίπτυχο «Επενδύσεις - Υποδομές - Καθημερινότητα».

manolopoulos.jpg

«Υπάρχει φως στο τούνελ για τη Θεσσαλονίκη»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Διονύσης Μανωλόπουλος τονίζει ότι η συνολική συλλογική προσπάθεια του κυβερνητικού σχήματος μόνο με θετικό πρόσημο μπορεί να αξιολογηθεί. «Η αισιοδοξία στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις αποτυπώνει την επιτυχημένη πορεία μέχρι στιγμής της κυβέρνησης και αποδεικνύει πως πλέον σταθερά απομακρυνόμαστε από την κρίση. Προσωπική μου άποψη είναι πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με εγγυητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κινεί τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ ας μην ξεχνάμε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε σχέση με το μεταναστευτικό». Για τη Θεσσαλονίκη θυμίζει αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει: την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και ανάδειξής της στη θέση που της αρμόζει. «Τα μέλη της κυβέρνησης έχουν σκύψει στα προβλήματα της πόλης και έπειτα από πολύ καιρό βλέπουμε πως υπάρχει φως στο τούνελ. Η πόλη είχε μείνει σε πολλά θέματα πίσω και οι προσπάθειες από την κυβέρνηση εντείνονται περισσότερο, ώστε σύντομα να αλλάξει η κατάσταση. Ιδιαίτερα για τη δυτική Θεσσαλονίκη, από την οποία προέρχομαι, θεωρώ πως η επέκταση και ανάπτυξη του δυτικού παραλιακού μετώπου και της γύρω περιοχής καθώς και η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων μπορούν να δώσουν νέα αναπτυξιακή πνοή και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων», καταλήγει.

mitrakas-1.jpg

«Χρειαζόμαστε πιο έντονη την προσοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ανατολικού τομέα Θοδωρής Μητράκας στην πρώτη ερώτηση απαντά «ως ενεργός πολίτης και όχι ως κομματικό στέλεχος. Το αποτύπωμα της διακυβέρνησης της χώρας είναι θετικό και ενθαρρυντικό. Αυτό φαίνεται και από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι αγορές με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και από το κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω ότι το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία έχει στέρεες βάσεις και ξεκάθαρη στόχευση, ενώ και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως παιδεία, ασφάλεια και υγεία γίνονται κινήσεις που εκφράζουν τη σύγχρονη αντίληψη μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας. Αν κάπου η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και τα παράγωγα αυτών των σχέσεων, και είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα το κάνει και αυτό αποτελεσματικά.

Στο δεύτερο ερώτημα υποστηρίζει ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι πρωτίστως οι πολιτικές που ακολουθούνται και τα πρόσωπα έπονται. «Σίγουρα οι άνθρωποι που έχουν επιλεγεί μέχρι τώρα έχουν και ικανότητες και διάθεση να προσφέρουν. Το πώς θα αντεπεξέλθουν είναι το μόνο κριτήριο με το οποίο θα κριθούν και από τον πρωθυπουργό και από τους συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε όμως σίγουρα πιο έντονη την προσοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ, για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους τομείς τουρισμού, logistics, νέων εφαρμόσιμων τεχνολογιών και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων».

vranos.JPG

«Η κυβέρνηση κατέληξε σε μία χάρτα δράσεων που εφαρμόστηκε αυθωρεί και παραχρήμα»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος υποστηρίζει ότι η μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης «χαρακτηρίζεται από ταχύτητα κινήσεων, βασισμένη σε ένα καλοδουλεμένο πρόγραμμα με προσεκτικές και στοχευμένες επιλογές προσώπων στον κρατικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση κατέληξε σε μία χάρτα δράσεων που εφαρμόστηκε αυθωρεί και παραχρήμα».

Αναφέρει σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό που επέφερε τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον Καλλικράτη, ενισχύοντας την κυβερνησιμότητα των δήμων και σειρά πρωτοβουλιών, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, ο αντικαπνιστικός νόμος, η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και το στοίχημα της κυβέρνησης με τον ίδιο τον εαυτό της για τη συστηματική παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου της.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά από την Ευρώπη στη διαχείριση του προσφυγικού καθώς και σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει, ενώ για το μακεδονικό ζήτημα σημειώνει ότι πάντα παραμένει θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

Για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διά του ίδιου του πρωθυπουργού ήδη από τη ΔΕΘ έδειξε το ενδιαφέρον της για την περιοχή της» και αναφέρει ενδεικτικά τις προτάσεις της για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού ή την ανάπλαση της ΔΕΘ αλλά και το σχεδιασμό της για την πολύπαθη αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. «Το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη που έχουν αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιδείξει θετικά δείγματα γραφής», σημειώνει και δηλώνει υποστηρικτής «του μείγματος εμπειρίας και ανανέωσης. Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των οργανώσεων και του κόμματος εν γένει, αλλά και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται το πολιτικό δυναμικό με ένα συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Δεκεμβρίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία